E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Οικονόμου για νέα μέτρα: Όλα ανοιχτά για σχολεία και ωράρια

Πότε ακριβώς θα εφαρμοστούν τα μέτρα

Δημοσίευση 29/12/2021 | 10:37

Οικονόμου για νέα μέτρα: Όλα ανοιχτά για σχολεία και ωράρια

Ρεβεγιόν Πρωτοχρονιάς στο σπίτι θα κάνουμε μετά το «μαύρο» ρεκόρ 21.657 κρουσμάτων κορονοϊός, που ανακοίνωσε την Τρίτη (28/12) ο ΕΟΔΥ. Αυτό επιβεβαίωσε το πρωί της Τετάρτης (29/12) ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Το πότε ακριβώς θα εφαρμοστούν τα μέτρα, που ήδη έχουν ανακοινωθεί από την κυβέρνηση, θα γίνει γνωστό σήμερα (29/12) από τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη, μετά την σύσκεψη του πρωθυπουργού με τους ειδικούς. Σημείωσε ότι οι περιορισμοί θα είναι αυτοί που ήδη γνωρίζουμε, με τα κέντρα διασκέδασης να βρίσκονται στο επίκεντρο καθώς θεωρούνται χώροι υπερμετάδοσης του κορονοϊού. Ωστόσο, είπε ότι αν υπάρξουν νέες εισηγήσεις των ειδικών (πχ για το ωράριο λειτουργίας) θα γίνουν δεκτές.

«Η μετάλλαξη Όμικρον μας φέρνει σε μια κατάσταση που δεν έχουμε αντιμετωπίσει ξανά στο παρελθόν» είπε χαρακτηριστικά ο Γιάννης Οικονόμου. «Οφείλουμε να παρέμβουμε αφού τα δεδομένα άλλαξαν», σημείωσε επίσης.

«Πιθανολογώ ότι η επιτροπή στη συνεδρίασή της το μεσημέρι θα εισηγηθεί τη χρονική μετάθεση των μέτρων που θα ίσχυαν από τη Δευτέρα και μετά νωρίτερα, ενδεχομένως και κάποιες προσαρμογές στο ίδιο αυτό πλαίσιο, θα σταθμίσουμε τα δεδομένα, τις εισηγήσεις της επιτροπής και θα προβεί ο υπουργός Υγείας στις ανακοινώσεις για το πώς θα προχωρήσουμε από αύριο και μετά, ανάλογα με την κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί με τη διασπορά της Όμικρον στα μεγέθη που γνωρίζουμε. Οι τομείς εφαρμογής των μέτρων είναι αυτοί που γνωρίζουμε δε συζητάμε για κάτι παραπάνω», είπε.

Τι θα γίνει με τα σχολεία

Για τα σχολεία σημείωσε ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι αυτά να ανοίξουν κανονικά, ωστόσο τον τελικό λόγο έχουν οι ειδικοί που θα αξιολογήσουν και τα επιδημιολογικά δεδομένα. «Αν μας εγγυηθούν οι επιστήμονες ότι μπορούν να ανοίξουν με ασφάλεια, δεν υπάρχει λόγος να μετατεθεί το άνοιγμα τους», είπε χαρακτηριστικά ο Γιάννης Οικονόμου.

Διευκρίνισε ότι μέχρι τις 10 Ιανουαρίου θα έχουμε και αλλά δεδομένα και άλλες συνεδριάσεις των ειδικών και αν χρειαστεί να λάβουμε αυστηρότερα μέτρα σε ό,τι αφορά τον διαγνωστικό έλεγχο, ενδεχομένως περισσότερα τεστ, θα το πράξουμε. «Θα εξαντλήσουμε κάθε εργαλείο, κάθε πιθανότητα, που έχουμε στα χεριά μας για να ατυχούμε το άνοιγμα των σχολείων» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Τώρα που οι μαθητές είναι εκτός σχολικού περιβάλλοντος με την Όμικρον να δείχνει τη διασπορά και με τις νέες ηλικίες πιο ευαίσθητες, χρειάζεται ενδεχομένως κάποια τροποποίηση, κάποιος πιο αυστηρός έλεγχος, για να πάμε 10η Ιανουαρίου και να ανοίξουν τα σχολεία». «Δεν υπάρχει σήμερα κάποια εισήγηση να μην ανοίξουν τα σχολεία στις 10 Ιανουαρίου» σημείωσε πάντως.

Ρεβεγιόν στο σπίτι, με ελέγχους και τεστ

Μιλώντας για το ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι καταλαβαίνει ότι ο κόσμος είχε άλλα σχέδια για αυτές τις μέρες, τόνισε ωστόσο ότι θα πρέπει να προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα και να καταφύγουμε σε εναλλακτικούς τρόπους διασκέδασης.

Απαντώντας στο πώς θα αντιμετωπιστούν φαινόμενα συνωστισμού και το αν θα γίνουν έλεγχοι, σημείωσε ότι «Θα υπάρξουν οδηγίες και συστάσεις». «Έχουμε κοινή λογική, ο κόσμος ξέρει τι πρέπει να κάνει και πώς να συμπεριφερθεί», είπε.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπός είπε επίσης πως αυτό που άλλαξε τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για την εφαρμογή των μέτρων ήταν ο μεγάλος αριθμός κρουσμάτων που καταγράφηκε στη χώρα μας, ενώ σημείωσε ότι παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις της πανδημίας και στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Δείτε αναλυτικά στο παρακάτω βίντεο:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η γυναίκα – «σκιά» πίσω από τον σμήναρχο κατάσκοπο των Κινέζων ‑ Το δεύτερο κινητό με το κρυπτογραφημένο λογισμικό

Ελλάδα 08.02.2026
Οι αρχές εκτιμούν ότι εκείνη είναι η στρατολόγος του Έλληνα σμήναρχου κατασκόπου, που συνελήφθη και θα οδηγηθεί ενώπιον της στρατιωτικής δικαιοσύνης την Τρίτη

Ιράν: Σε επτά χρόνια φυλάκιση καταδικάστηκε η Νομπελίστρια Ειρήνης Ναργκίς Μοχαμαντί

Κόσμος 08.02.2026
Η απόφαση εκδόθηκε λίγες ημέρες αφού η Μοχαμαντί ξεκίνησε απεργία πείνας

Μαρέβα Γκραμπόφσκι: Στο ΚΑΤ μετά από ατύχημα – Χειρουργήθηκε στα χέρια

Ελλάδα 08.02.2026
Είναι καλά στην υγεία της και αναρρώνει στο νοσοκομείο έχοντας δίπλα της τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη

«Κάναμε σοβαρό λάθος»: Η σύζυγος του Νόαμ Τσόμσκι απολογείται για τις επαφές με τον Έπσταϊν

Κόσμος 08.02.2026
Η Βαλέρια Τσόμσκι εξηγεί πώς ο Έπσταϊν απέκτησε πρόσβαση στο περιβάλλον του φιλοσόφου

Έρχονται αλλαγές για τα ακαθάριστα οικόπεδα ‑ Τι θα ισχύει με νέα ρύθμιση

Ελλάδα 08.02.2026
Πόσο είναι τα πρόστιμα, σύμφωνα με το νομοσχέδιο που ονομάζεται «Ενεργή Μάχη» και δίνει έμφαση στην αναδιαμόρφωση

Η ατζέντα του ραντεβού Μητσοτάκη ‑ Ερντογάν στην Αγκυρα – Υφαλοκρηπίδα, ΑΟΖ, Ιράν και Ουκρανία

Ελλάδα 08.02.2026
Με στόχο τη διατήρηση και ενίσχυση ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας μεταβαίνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην Αγκυρα

Ομηρία 30 ωρών, απειλές και λύτρα σε crypto: Πέντε συλλήψεις στη Γαλλία για την απαγωγή δικαστικού

Κόσμος 08.02.2026
Η 35χρονη και η μητέρα της κατάφεραν να απελευθερωθούν μόνες τους και να ζητήσουν βοήθεια

Πώς η ΕΥΠ «ξεκλείδωσε» την υπόθεση κατασκοπείας του σμηνάρχου

Ελλάδα 08.02.2026
Πώς λειτουργούσε το σύστημα επικοινωνίας του 54χρονου σμηνάρχου και τι δείχνουν τα ψηφιακά ίχνη που εντόπισαν οι αρχές

Αγιος Δημήτριος: Κινηματογραφική καταδίωξη με κλεμμένο αυτοκίνητο που μπούκαρε σε ίντερνετ καφέ

Ελλάδα 08.02.2026
Ο οδηγός του ΙΧ έχασε τον έλεγχο του οχήματος στην οδό Ιωάννου Μεταξά και προσέκρουσε σε πρόσοψη ίντερνετ καφέ, χωρίς ευτυχώς να σημειωθεί κάποιος τραυματισμός

Το νοσοκομείο «Αγιος Σάββας» συμμετέχει σε δοκιμή εμβολίου για τον καρκίνο του πνεύμονα

Ελλάδα 08.02.2026
Στην μελέτη συμμετέχουν συνολικώς 12 κέντρα στην Ελλάδα, τα 8 από αυτά βρίσκονται σε δημόσια νοσοκομεία

Καιρός: Πώς θα κυλήσει η εβδομάδα έως την Τσικνοπέμπτη ‑ Η πρόγνωση Κολυδά

Καιρός 08.02.2026
Τι αναφέρει σε ανάρτησή του ο γνωστός μετεωρολόγος