E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Νέα μέτρα: Τι αλλάζει από 3/1 σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα

Αλλαγές προβλέπονται και στον εργασιακό τομέα, τόσο στο Δημόσιο, όσο και στον ιδιωτικό τομέα.

Δημοσίευση 27/12/2021 | 19:56

Νέα μέτρα: Τι αλλάζει από 3/1 σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα

Με στόχο την ανάσχεση της εξάπλωσης της ιδιαίτερα μεταδοτικής μετάλλαξης Όμικρον ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης ανακοίνωσε από το υπουργείο Υγείας νέα δέσμη στοχευμένων μέτρων τα οποία τίθενται σε ισχύ από την 3η Ιανουαρίου.

Συγκεκριμένα, προβλέπεται εφαρμογή τηλεργασίας, τόσο στις υπηρεσίες του δημοσίου τομέα, όσο και ιδιωτικές εταιρείες έως ποσοστού 50%, ενώ θα υπάρξει και κυλιόμενο ωράριο, που θα καθοριστεί βάσει των δυνατοτήτων σε κάθε υπηρεσία.

Τα υπόλοιπα μέτρα που τίθενται σε ισχύ από τις 3 Ιανουαρίου

  • Στο χώρο της διασκέδασης και της εστίασης, το ωράριο λειτουργίας είναι έως τις 12.00 το βράδυ και δεν επιτρέπειται η διασκέδαση για ορθίους. Στα τραπέζια μπορούν να κάθονται έως έξι άτομα και θα ισχύσουν και μετρικές αποστάσεις. Εφόσον διαπιστωθεί ότι δεν τηρούνται τα μέτρα, θα διακοπεί και η μουσική, η οποία στην παρούσα φάση επιτρέπεται.
  • Όσον αφορά τους αθλητικούς χώρους και συγκεκριμένα τα γήπεδα, όπου όπως επισήμανε ο υπουργός Υγείας έχει παρατηρηθεί μη τήρηση μέτρων, επιβάλλονται περιορισμοί στην παρακολούθηση από τους φιλάθλους σε ποσοστό 10% με ανώτατο όριο 1.000 άτομα. Εάν τα μέτρα δεν τηρηθούν, όλοι οι αγώνες θα διεξάγονται κεκλεισμένων των θυρών.
  • Στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και χρονίως πασχόντων το επισκεπτήριο θα επιτρέπεται μόνο με τεστ PCR 48 ωρών.
  • Επιπλέον όσοι επισκέπτονται ασθενείς στα νοσοκομεία θα πρέπει να επιδεικνύουν αρνητικό PCR 48 ωρών, ενώ περιορίζεται και η είσοδος ιατρικών επισκεπτών στα νοσηλευτικά ιδρύματα
  • Υποχρεωτική χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας ή εναλλακτικά διπλή μάσκα, χειρουργική ή υφασμάτινη (η σύσταση είναι να επιλέγεται η μάσκα υψηλής προστασίας) τόσο στις υπεραγορές σουπερμάρκετ και τα μέσα μαζικής μεταφοράς, όσο και στο προσωπικό των χώρων εστίασης και στα νοσοκομεία.
  • Ο υπουργός Υγείας επισήμανε κατά την ανακοίνωση των νέων μέτρων ότι η παραλλαγή Όμικρον βρίσκεται πλέον σε ισχυρό βαθμό στην ελληνική επικράτεια και ειδικά στην Αττική, όπου υπάρχει αρκετά μεγάλη άνδος, η οποία και προκαλεί προβληματισμό και συζητήθηκε κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων.

Ως προς τη χρονική έναρξη ισχύος των μέτρων, την 3η Ιανουαρίου, ο κ. Πλεύρης εξήγησε ότι ο συνδυασμός εισαγωγών-εξιτηρίων, που δεν δείχνουν στην παρούσα φάση ιδιαίτερη πίεση του συστήματος Υγείας, και το γεγονός ότι η λήψη μέτρων πριν την Πρωτοχρονιά θα είχε ως αποτέλεσμα να μετακυλήσει η διασκέδαση και η ψυχαγωγία σε κλειστούς χώρους, οδήγησαν στην απόφαση να ισχύσουν τα μέτρα μετά την εορταστική περίοδο.

Σημειώνοντας πως τα περισσότερα κρούσματα αφορούν πολίτες νεαρότερης ηλικίας, ο κ. Πλεύρης απηύθυνε εκ νέου έκκληση προς τους νέους που διασκεδάζουν ειδικά αυτές τις ημέρες να αποφύγουν να έλθουν σε επαφή με τους οικείους τους μεγαλύτερης ηλικίας ή να έχουν τα κατάλληλα μέτρα προστασίας όταν συγχρωτίζονται με μεγαλύτερες ηλικίες και κυρίως ανεμβολίαστους.

«Εισερχόμαστε στην επικράτηση της μετάλλαξης Όμικρον και στην ελληνική επικράτεια» δήλωσε ο υπουργός Υγείας, εκφράζοντας αισιοδοξία ότι θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε και αυτή την πρόκληση.

Παράλληλα, ειδικά σχετικά με την Αττική επισήμανε ότι έχει εκπονηθεί σχέδιο πλήρους συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Παναθηναϊκός: Το μήνυμα του Νίστρουπ στους φιλάθλους με το βλέμμα στο μέλλον

E-Daily 3.Left Χτες
Μίλησε και στα ελληνικά ο Δανός προπονητής

ΗΠΑ – Ιράν: Η συμφωνία θα επιτρέπει στην Τεχεράνη να πουλά ξανά πετρέλαιο

E-Daily 2.TopNews Χτες
Η νέα συμφωνία αποκλιμάκωσης ΗΠΑ - Ιράν προβλέπει άμεση χαλάρωση περιορισμών στις εξαγωγές πετρελαίου της Τεχεράνης

Ο εγκέφαλός μας δεν έχει σχεδιαστεί για τόσο πολλές κακές ειδήσεις

E-Daily 2.TopNews Χτες
Εκθέσεις και έρευνες παρουσιάζουν το αποτύπωμα των αρνητικών ειδήσεων στον ανθρώπινο εγκέφαλο

Εμμανουήλ Καραλής: Πρωτιά στην Οστράβα με άλμα στα 5,82μ, βίντεο

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ο Εμμανουήλ Καραλής είχε και τρεις άκυρες στα 6μ

Μουντιάλ 2026: 13.000 οπαδοί της Αργεντινής αποκλείστηκαν λόγω απλήρωτης διατροφής

E-Daily 3.Left Χτες
Δεν τους επιτράπηκε η έξοδος από τη χώρα

Μουντιάλ 2026: Το χειρότερο ξεκίνημα της Νότιας Αμερικής εδώ και 52 χρόνια

E-Daily 3.Left Χτες
Προβληματισμός για την εικόνα των ομάδων της

Λειψυδρία: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Τήνος και Αλόννησος

Ελλάδα Χτες
Με απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σταύρου Παπασταύρου, η Τήνος και η Αλόννησος τίθενται για τους επόμενους τρεις μήνες σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης, λόγω λειψυδρίας.

Επίδομα αδείας: Τι αλλάζει μετά την αύξηση του κατώτατου μισθού ‑ Πότε θα καταβληθεί

E-Daily 2.TopNews Χτες
Πότε πληρώνεται το επίδομα αδείας και πώς υπολογίζεται

Φορολογικές δηλώσεις 2026: Πότε λήγει η προθεσμία για την έκπτωση 3%

E-Daily 2.TopNews Χτες
Βήμα-βήμα η διαδικασία υποβολής της φορολογικής δήλωσης

Ο Σταύρος Φλώρος συγκλονίζει: Έκανα χειρουργείο που είχε σοβαρή επιπλοκή, είχα εσωτερική αιμορραγία

E-Daily 3.Left Χτες
«Πέρασα την πιο δύσκολη βδομάδα της αποκατάστασής μου μέχρι στιγμής», είπε ακόμα, αναφέροντας ότι χρειάστηκε να κάνει και δεύτερο χειρουργείο