E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Νέα μέτρα: Τι αλλάζει από 3/1 σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα

Αλλαγές προβλέπονται και στον εργασιακό τομέα, τόσο στο Δημόσιο, όσο και στον ιδιωτικό τομέα.

Δημοσίευση 27/12/2021 | 19:56

Νέα μέτρα: Τι αλλάζει από 3/1 σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα

Με στόχο την ανάσχεση της εξάπλωσης της ιδιαίτερα μεταδοτικής μετάλλαξης Όμικρον ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης ανακοίνωσε από το υπουργείο Υγείας νέα δέσμη στοχευμένων μέτρων τα οποία τίθενται σε ισχύ από την 3η Ιανουαρίου.

Συγκεκριμένα, προβλέπεται εφαρμογή τηλεργασίας, τόσο στις υπηρεσίες του δημοσίου τομέα, όσο και ιδιωτικές εταιρείες έως ποσοστού 50%, ενώ θα υπάρξει και κυλιόμενο ωράριο, που θα καθοριστεί βάσει των δυνατοτήτων σε κάθε υπηρεσία.

Τα υπόλοιπα μέτρα που τίθενται σε ισχύ από τις 3 Ιανουαρίου

  • Στο χώρο της διασκέδασης και της εστίασης, το ωράριο λειτουργίας είναι έως τις 12.00 το βράδυ και δεν επιτρέπειται η διασκέδαση για ορθίους. Στα τραπέζια μπορούν να κάθονται έως έξι άτομα και θα ισχύσουν και μετρικές αποστάσεις. Εφόσον διαπιστωθεί ότι δεν τηρούνται τα μέτρα, θα διακοπεί και η μουσική, η οποία στην παρούσα φάση επιτρέπεται.
  • Όσον αφορά τους αθλητικούς χώρους και συγκεκριμένα τα γήπεδα, όπου όπως επισήμανε ο υπουργός Υγείας έχει παρατηρηθεί μη τήρηση μέτρων, επιβάλλονται περιορισμοί στην παρακολούθηση από τους φιλάθλους σε ποσοστό 10% με ανώτατο όριο 1.000 άτομα. Εάν τα μέτρα δεν τηρηθούν, όλοι οι αγώνες θα διεξάγονται κεκλεισμένων των θυρών.
  • Στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και χρονίως πασχόντων το επισκεπτήριο θα επιτρέπεται μόνο με τεστ PCR 48 ωρών.
  • Επιπλέον όσοι επισκέπτονται ασθενείς στα νοσοκομεία θα πρέπει να επιδεικνύουν αρνητικό PCR 48 ωρών, ενώ περιορίζεται και η είσοδος ιατρικών επισκεπτών στα νοσηλευτικά ιδρύματα
  • Υποχρεωτική χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας ή εναλλακτικά διπλή μάσκα, χειρουργική ή υφασμάτινη (η σύσταση είναι να επιλέγεται η μάσκα υψηλής προστασίας) τόσο στις υπεραγορές σουπερμάρκετ και τα μέσα μαζικής μεταφοράς, όσο και στο προσωπικό των χώρων εστίασης και στα νοσοκομεία.
  • Ο υπουργός Υγείας επισήμανε κατά την ανακοίνωση των νέων μέτρων ότι η παραλλαγή Όμικρον βρίσκεται πλέον σε ισχυρό βαθμό στην ελληνική επικράτεια και ειδικά στην Αττική, όπου υπάρχει αρκετά μεγάλη άνδος, η οποία και προκαλεί προβληματισμό και συζητήθηκε κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων.

Ως προς τη χρονική έναρξη ισχύος των μέτρων, την 3η Ιανουαρίου, ο κ. Πλεύρης εξήγησε ότι ο συνδυασμός εισαγωγών-εξιτηρίων, που δεν δείχνουν στην παρούσα φάση ιδιαίτερη πίεση του συστήματος Υγείας, και το γεγονός ότι η λήψη μέτρων πριν την Πρωτοχρονιά θα είχε ως αποτέλεσμα να μετακυλήσει η διασκέδαση και η ψυχαγωγία σε κλειστούς χώρους, οδήγησαν στην απόφαση να ισχύσουν τα μέτρα μετά την εορταστική περίοδο.

Σημειώνοντας πως τα περισσότερα κρούσματα αφορούν πολίτες νεαρότερης ηλικίας, ο κ. Πλεύρης απηύθυνε εκ νέου έκκληση προς τους νέους που διασκεδάζουν ειδικά αυτές τις ημέρες να αποφύγουν να έλθουν σε επαφή με τους οικείους τους μεγαλύτερης ηλικίας ή να έχουν τα κατάλληλα μέτρα προστασίας όταν συγχρωτίζονται με μεγαλύτερες ηλικίες και κυρίως ανεμβολίαστους.

«Εισερχόμαστε στην επικράτηση της μετάλλαξης Όμικρον και στην ελληνική επικράτεια» δήλωσε ο υπουργός Υγείας, εκφράζοντας αισιοδοξία ότι θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε και αυτή την πρόκληση.

Παράλληλα, ειδικά σχετικά με την Αττική επισήμανε ότι έχει εκπονηθεί σχέδιο πλήρους συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Βραβείο Χορν και Βραβείο Μελίνα Μερκούρη: Ανακοινώθηκαν οι νικητές της φετινής σεζόν

E-Daily 3.Left Χτες
Οι δύο σημαντικές διακρίσεις του ελληνικού θεάτρου απονεμήθηκαν φέτος για πρώτη φορά από το Υπουργείο Πολιτισμού

Πέθανε ο αδελφός του Μεβλούτ Τσαβούσογλου – Βρέθηκε πυροβολημένος στο γραφείο του

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ο 52χρονος επιχειρηματίας Αϊντίν Τσαβούσογλου εντοπίστηκε βαριά τραυματισμένος από πυροβόλο όπλο στο πρατήριό του στην Αλάνια και υπέκυψε μετά από δώδεκα μέρες νοσηλείας

ΗΠΑ: Νεκρός από χανταϊό στο Κολοράντο – Αυστηρότεροι έλεγχοι για τον Έμπολα

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ο ενήλικας που πέθανε από χανταϊό δεν σχετίζεται με το ολλανδικό κρουαζιερόπλοιο

ΣΥΡΙΖΑ: Τέλος και η Ελένη Αυλωνίτου ‑ «Θα ξανασυναντηθούμε γρήγορα!»

E-Daily 2.TopNews Χτες
Αποχώρησε από τον ΣΥΡΙΖΑ η Ελένη Αυλωνίτου – «Νέο ξεκίνημα» προαναγγέλλει

Ηράκλειο: Ανδρας έπνιξε αδέσποτη γάτα και την πέταξε σε κάδο

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ο άνδρας επέστρεψε, πήρε το νεκρό ζώο από τον κάδο, το έβαλε σε σακούλα και το πέταξε σε άγνωστο σημείο, όπου το σώμα της γάτας δεν βρέθηκε

Κάλυμνος: Θρίλερ με τον 48χρονο ψαρά που βρέθηκε νεκρός ‑ Ερευνάται δολοφονία μετά από καυγά

E-Daily 2.TopNews Χτες
Στην Κάλυμνο, 47χρονος άνδρας βρέθηκε νεκρός στη θάλασσα μετά από σοβαρό περιστατικό σε αλιευτικό σκάφος όπου επέβαινε με άλλον άνδρα

«Μαχαίρωσέ τον»: Αιματηρή συμπλοκή νεαρών με ματσέτες μέρα μεσημέρι σε πάρκο στο Λονδίνο

E-Daily 2.TopNews Χτες
Εικόνες ωμής βίας καταγράφηκαν μέρα μεσημέρι σε πάρκο του Λονδίνου χθες, σε μια δολοφονική επίθεση που έγινε μπροστά σε δεκάδες οικογένειες με παιδιά που εκείνη την ώρα απολάμβαναν τη βόλτα τους

Πώς δρούσε το κύκλωμα εκβιασμών και παράνομων επιδοτήσεων στην Κρήτη – Θείος και ανιψιοί έδερναν και εκβίαζαν αγρότες

Ελλάδα Χτες
Η σπείρα από τα Βορίζια είχε εισπράξει από παράνομες επιδοτήσεις 586.000 ευρώ ενώ οι ζημιές που προκλήθηκαν σε καλλιέργειες και περιουσίες αγροτών ξεπερνούν τις 200.000 ευρώ

Η Αβάνα προειδοποιεί ότι μια στρατιωτική δράση των ΗΠΑ κατά της χώρας θα προκαλέσει «αιματοχυσία»

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ο Τραμπ χαρακτήρισε τη νήσο υπό κομμουνιστική κυβέρνηση «εξαιρετική απειλή» για την «εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ»

Θεσσαλονίκη: Νεαροί έβρεξαν με νεροπίστολα, έδειραν και βιντεοσκόπησαν 22χρονο

E-Daily 2.TopNews Χτες
Οι νεαροί κατέγραψαν το περιστατικό με κινητά τηλέφωνα και κατηγορείται για παραβίαση νομοθεσίας περί προσωπικών δεδομένων, εξύβριση και πρόκληση απλής σωματικής βλάβης

Τεράστιος αστεροειδής θα περάσει «ξυστά» από τη Γη: Θα πλησιάσει πιο κοντά από το ένα τέταρτο της απόστασης μέχρι τη Σελήνη

Tech + Science Χτες
Δεν υπάρχει καμία πιθανότητα σύγκρουσης με τη Γη τουλάχιστον για τα επόμενα 100 χρόνια