E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Τα τέσσερα πακέτα περιορισμών που θα εξετάσουν σήμερα οι ειδικοί

Γιατί θέλουν μέτρα εδώ και τώρα

Δημοσίευση 27/12/2021 | 08:27

Τα τέσσερα πακέτα περιορισμών που θα εξετάσουν σήμερα οι ειδικοί

Νέα μέτρα θα εισηγηθούν σήμερα, Δευτέρα (27/12), οι ειδικοί του Υπουργείου Υγείας εξαιτίας της παραλλαγής Όμικρον και της νέας έκρηξης κρουσμάτων που φέρνει.

Τα μέτρα που θα ανακοινώσει η κυβέρνηση εντός της εβδομάδας θα έχουν ισχύ από τις 3 Ιανουαρίου ενώ τα σενάρια που ήθελαν να τεθούν σε εφαρμογή πιο πριν όλο και αποδυναμώνονται.

Όπως έχει γίνει γνωστό στο επίκεντρο θα βρίσκεται η διασκέδαση, η εστίαση, τα γήπεδα και η τηλεργασία.

Ωστόσο οι αλλαγές που επρόκειτο να υπάρξουν στους τρεις τομείς δεν έχουν οριστικοποιηθεί, καθώς αφενός πρέπει πρώτα να συνεδριάσουν οι ειδικοί και να εισηγηθούν και στη συνέχεια η κυβέρνηση να εκτιμήσει τα δεδομένα και να αποφασίσει.

Για τον λόγο αυτό στο τραπέζι βρίσκονται ουσιαστικά μέτρα τα οποία έχουν μία κλιμάκωση –από τα πιο ήπια, στα πιο σκληρά- και για τον λόγο αυτό τίποτα δεν έχει κλειδώσει ακόμη ουσιαστικά, παρά το γεγονός πως αρκετοί εμφανίζονται σίγουροι και για τα… ψιλά γράμματα.

Η αρχική εκτίμηση του υπουργού Υγείας, Θάνου Πλεύρη, είναι πως τα μέτρα θα διαρκέσουν για δύο εβδομάδες, ωστόσο η ιστορία έχει δείξει πως ο συγκεκριμένος χρονικός προσδιορισμός (σ.σ.των δύο εβδομάδων) δεν τηρήθηκε ποτέ μέσα στην πανδημία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι περισσότεροι ειδικοί της επιτροπής θα κρατήσουν μία λαγαρή και αδιάλλακτη στάση, καθώς τα μαθηματικά τους μοντέλα δείχνουν αύξηση κρουσμάτων σε χρόνο ρεκόρ.

Οπότε τουλάχιστον από την πλευρά της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων, τα μέτρα αφενός θα εστιάσουν στις εστίες υπερμετάδοσης, αφετέρου θα στοχεύουν στη μείωση της σφοδρότητας του νέου κύματος κρουσμάτων που έρχεται, την ώρα που το ΕΣΥ δεν έχει σταματήσει να δέχεται πίεση.

Και μπορεί οι πρώτες μελέτες να δείχνουν πως η νόσηση δεν είναι βαριά από τη νέα μετάλλαξη, ωστόσο οι ειδικοί κρατούν μία συγκρατημένη στάση λόγω του πρωτόγνωρου ρυθμού μεταδοτικότητας.

Αυτό άλλωστε αποδεικνύεται και από το γεγονός πως μέσα σε τέσσερις ημέρες δεκαπλασιάστηκε το μεταλλαγμένο στέλεχος στα λύματα της Αττικής.

Υπό αυτό το πρίσμα στο τραπέζι βρίσκονται τα εξής πακέτα μέτρων:

Κέντρα διασκέδασης

Οι συρροές κρουσμάτων που έχουν βρεθεί το τελευταίο πενθήμερο τόσο σε μεγάλα κλαμπ στο Γκάζι, όσο και σε γνωστά στέκια στο κέντρο της Αθήνας σε συνδυασμό με το γεγονός πως τα πρόστιμα που κόπηκαν σε ένα 24ωρο για μη χρήση μάσκας ξεπέρασαν τα 600 αποδεικνύει πως τα κέντρα διασκέδασης αποτελούν «ενεργές βόμβες μεταδοτικότητας» περισσότερο από ποτέ.

Γι΄αυτό το επικρατέστερο μέτρο είναι η εστίαση και η διασκέδαση να κλείνουν τα μεσάνυχτα.

Αυτό σημαίνει πως τα κέντρα διασκέδασης είτε θα πρέπει να προσαρμοστούν στο νέο πρόγραμμα είτε θα πρέπει να κλείσουν για το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Το σενάριο πάντως να μείνουν μόνο αυτά ανοιχτά έχει απορριφθεί.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως για τους ειδικούς η θέσπιση ωραρίου δεν είναι σημαντικότερη του πακέτου που θα ληφθεί για όσους μπαίνουν στους συγκεκριμένους χώρους.

Οι ειδικοί θα εξετάσουν λοιπόν τόσο τη κατάργηση της μουσικής, όσο και την κατάργηση του χορού, η οποία θεωρείται σίγουρη.

Τηλεργασία

Το δεύτερο πακέτο αφορά την αύξηση της τηλεργασίας σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Η επιτροπή αναμένεται σήμερα να καθορίσει το ακριβές ποσοστό της υποχρεωτικότητας της τηλεργασίας, το οποίο θα κλειδώσει στη συνέχεια από την κυβέρνηση. Ο αριθμός που φαίνεται να προκρίνεται είναι η υποχρεωτική τηλεργασία σε ποσοστό 20%.

Γήπεδα

Το τρίτο πακέτο σχετίζεται με τα γήπεδα, καθώς αν και είναι ανοιχτοί χώροι, η μάσκα παραμένει στις τσέπες των φιλάθλων.

Οι ειδικοί δεν απορρίπτουν την απαγόρευση των φιλάθλων εντελώς, ωστόσο μένει να δούμε τι θα αποφασίσει η κυβέρνηση.

Σχολεία

Οι επιδημιολόγοι θα θέσουν επί τάπητος και το θέμα των σχολείων. Ισχυρή επιθυμία φαίνεται πως είναι να μειωθεί το ποσοστό κατά το οποίο ένα τμήμα κλείνει (δηλαδή το 50+1%). Ωστόσο το θέμα αυτό έχει τεθεί σε αρκετές προηγούμενες συνεδριάσει και δεν εν τέλει δεν έχει υπάρχει κάποια αλλαγή.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Σε μία εβδομάδα η ΑΑΔΕ θα πατήσει το κουμπί ...για σένα ‑ Οι παγίδες των προσυμπληρωμένων δηλώσεων

Οικονομία 09.04.2026
Περισσότεροι από 1,5 εκατομμύρια φορολογούμενοι έχουν ήδη ενημερωθεί από την ΑΑΔΕ

Σήμερα …πληρώνει: Ποιοι θα δουν το Fuel Pass στην κάρτα τους ή στην τράπεζα

Αθλητικά Νέα 09.04.2026
Η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων και η προθεσμία

Τραμπ: Αν δεν τηρηθεί η «πραγματική συμφωνία» για εκεχειρία, «θα αρχίσει το πιστολίδι»

Κόσμος 09.04.2026
Όλα τα πλοία, αεροσκάφη και στρατιωτικό προσωπικό των ΗΠΑ θα παραμείνουν γύρω από το Ιράν, τονίζει

Μετρό Αθήνας: Αλλα τρία καλοκαίρια χωρίς κλιματισμό ‑ Αναβαθμίζονται μόνο 12 από τους 28 συρμούς

Ελλάδα 09.04.2026
Εντός του Μαίου ο διαγωνισμός για τον κλιματισμό στους συρμούς με τριετή διάρκεια

WSJ: Η Ελλάδα στις χώρες του ΝΑΤΟ που θα ανταμείψει ο Τραμπ – Ποιες θα υποστούν κυρώσεις

Κόσμος 09.04.2026
Η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες μέλη του ΝΑΤΟ, συμμετέχοντας ενεργά στη Συμμαχία και στις δράσεις της για την ασφάλεια και τη συνεργασία στην περιοχή.

Συναγερμός στη Θεσσαλονίκη: Κρούσμα μηνιγγίτιδας στο ΑΠΘ ‑ Στη ΜΕΘ 19χρονος φοιτητής

Ελλάδα 09.04.2026
Ο ΕΟΔΥ εξέδωσε σχετικό έγγραφο, με το οποίο συνιστά τη χορήγηση χημειοπροφύλαξης σε άτομα που ήρθαν σε στενή επαφή μαζί του και θεωρούνται υψηλού κινδύνου

Τέμπη: Δεκτό έγινε αίτημα συγγενούς θύματος για αποστολή δειγμάτων της σορού του για εξέταση στο εξωτερικό

Ελλάδα 09.04.2026
Ανοίγει ο δρόμος για εκταφές και αποστολές δειγμάτων σε εργαστήρια του εξωτερικού προκειμένου να διαπιστωθούν τα αίτια θανάτου

Ξεκίνησε η μεγάλη έξοδος του Πάσχα: Γεμάτα τα πλοία και λεωφορεία με τιμές «φωτιά»

Ελλάδα 09.04.2026
Το «χατίρι» στους εκδρομείς κάνει ο καιρός

Ο ΠΑΟΚ στους τελικούς του FIBA Europe Cup για 2η σερί χρονιά: «Γλυκιά» ήττα με 89‑85 από τη Μούρθια

Αθλητικά Νέα Χτες
Κράτησαν το +6 του πρώτου αγώνα οι «ασπρόμαυροι»

«Θα καταστρέψουμε όποιο πλοίο περάσει χωρίς άδεια»: Το μήνυμα του Ιράν για τα Στενά του Ορμούζ

Κόσμος Χτες
Αντίστοιχο μήνυμα έλαβαν και πλοιοκτήτες, στους οποίους επισημάνθηκε ότι η διέλευση παραμένει κλειστή χωρίς προηγούμενη έγκριση από τις ιρανικές δυνάμεις