E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Τα τέσσερα πακέτα περιορισμών που θα εξετάσουν σήμερα οι ειδικοί

Γιατί θέλουν μέτρα εδώ και τώρα

Δημοσίευση 27/12/2021 | 08:27

Τα τέσσερα πακέτα περιορισμών που θα εξετάσουν σήμερα οι ειδικοί

Νέα μέτρα θα εισηγηθούν σήμερα, Δευτέρα (27/12), οι ειδικοί του Υπουργείου Υγείας εξαιτίας της παραλλαγής Όμικρον και της νέας έκρηξης κρουσμάτων που φέρνει.

Τα μέτρα που θα ανακοινώσει η κυβέρνηση εντός της εβδομάδας θα έχουν ισχύ από τις 3 Ιανουαρίου ενώ τα σενάρια που ήθελαν να τεθούν σε εφαρμογή πιο πριν όλο και αποδυναμώνονται.

Όπως έχει γίνει γνωστό στο επίκεντρο θα βρίσκεται η διασκέδαση, η εστίαση, τα γήπεδα και η τηλεργασία.

Ωστόσο οι αλλαγές που επρόκειτο να υπάρξουν στους τρεις τομείς δεν έχουν οριστικοποιηθεί, καθώς αφενός πρέπει πρώτα να συνεδριάσουν οι ειδικοί και να εισηγηθούν και στη συνέχεια η κυβέρνηση να εκτιμήσει τα δεδομένα και να αποφασίσει.

Για τον λόγο αυτό στο τραπέζι βρίσκονται ουσιαστικά μέτρα τα οποία έχουν μία κλιμάκωση –από τα πιο ήπια, στα πιο σκληρά- και για τον λόγο αυτό τίποτα δεν έχει κλειδώσει ακόμη ουσιαστικά, παρά το γεγονός πως αρκετοί εμφανίζονται σίγουροι και για τα… ψιλά γράμματα.

Η αρχική εκτίμηση του υπουργού Υγείας, Θάνου Πλεύρη, είναι πως τα μέτρα θα διαρκέσουν για δύο εβδομάδες, ωστόσο η ιστορία έχει δείξει πως ο συγκεκριμένος χρονικός προσδιορισμός (σ.σ.των δύο εβδομάδων) δεν τηρήθηκε ποτέ μέσα στην πανδημία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι περισσότεροι ειδικοί της επιτροπής θα κρατήσουν μία λαγαρή και αδιάλλακτη στάση, καθώς τα μαθηματικά τους μοντέλα δείχνουν αύξηση κρουσμάτων σε χρόνο ρεκόρ.

Οπότε τουλάχιστον από την πλευρά της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων, τα μέτρα αφενός θα εστιάσουν στις εστίες υπερμετάδοσης, αφετέρου θα στοχεύουν στη μείωση της σφοδρότητας του νέου κύματος κρουσμάτων που έρχεται, την ώρα που το ΕΣΥ δεν έχει σταματήσει να δέχεται πίεση.

Και μπορεί οι πρώτες μελέτες να δείχνουν πως η νόσηση δεν είναι βαριά από τη νέα μετάλλαξη, ωστόσο οι ειδικοί κρατούν μία συγκρατημένη στάση λόγω του πρωτόγνωρου ρυθμού μεταδοτικότητας.

Αυτό άλλωστε αποδεικνύεται και από το γεγονός πως μέσα σε τέσσερις ημέρες δεκαπλασιάστηκε το μεταλλαγμένο στέλεχος στα λύματα της Αττικής.

Υπό αυτό το πρίσμα στο τραπέζι βρίσκονται τα εξής πακέτα μέτρων:

Κέντρα διασκέδασης

Οι συρροές κρουσμάτων που έχουν βρεθεί το τελευταίο πενθήμερο τόσο σε μεγάλα κλαμπ στο Γκάζι, όσο και σε γνωστά στέκια στο κέντρο της Αθήνας σε συνδυασμό με το γεγονός πως τα πρόστιμα που κόπηκαν σε ένα 24ωρο για μη χρήση μάσκας ξεπέρασαν τα 600 αποδεικνύει πως τα κέντρα διασκέδασης αποτελούν «ενεργές βόμβες μεταδοτικότητας» περισσότερο από ποτέ.

Γι΄αυτό το επικρατέστερο μέτρο είναι η εστίαση και η διασκέδαση να κλείνουν τα μεσάνυχτα.

Αυτό σημαίνει πως τα κέντρα διασκέδασης είτε θα πρέπει να προσαρμοστούν στο νέο πρόγραμμα είτε θα πρέπει να κλείσουν για το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Το σενάριο πάντως να μείνουν μόνο αυτά ανοιχτά έχει απορριφθεί.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως για τους ειδικούς η θέσπιση ωραρίου δεν είναι σημαντικότερη του πακέτου που θα ληφθεί για όσους μπαίνουν στους συγκεκριμένους χώρους.

Οι ειδικοί θα εξετάσουν λοιπόν τόσο τη κατάργηση της μουσικής, όσο και την κατάργηση του χορού, η οποία θεωρείται σίγουρη.

Τηλεργασία

Το δεύτερο πακέτο αφορά την αύξηση της τηλεργασίας σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Η επιτροπή αναμένεται σήμερα να καθορίσει το ακριβές ποσοστό της υποχρεωτικότητας της τηλεργασίας, το οποίο θα κλειδώσει στη συνέχεια από την κυβέρνηση. Ο αριθμός που φαίνεται να προκρίνεται είναι η υποχρεωτική τηλεργασία σε ποσοστό 20%.

Γήπεδα

Το τρίτο πακέτο σχετίζεται με τα γήπεδα, καθώς αν και είναι ανοιχτοί χώροι, η μάσκα παραμένει στις τσέπες των φιλάθλων.

Οι ειδικοί δεν απορρίπτουν την απαγόρευση των φιλάθλων εντελώς, ωστόσο μένει να δούμε τι θα αποφασίσει η κυβέρνηση.

Σχολεία

Οι επιδημιολόγοι θα θέσουν επί τάπητος και το θέμα των σχολείων. Ισχυρή επιθυμία φαίνεται πως είναι να μειωθεί το ποσοστό κατά το οποίο ένα τμήμα κλείνει (δηλαδή το 50+1%). Ωστόσο το θέμα αυτό έχει τεθεί σε αρκετές προηγούμενες συνεδριάσει και δεν εν τέλει δεν έχει υπάρχει κάποια αλλαγή.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Δεν ήταν φάουλ, λέει ο Τραμπ για την κόκκινη στον Μπαλογκάν και... τα ρίχνει στον διαιτητή

E-Daily 2.TopNews 06.07.2026
«Ήταν δύο παίκτες που έτρεχαν με πλήρη ταχύτητα και απλώς συγκρούστηκαν» - Ο πρόεδρος των ΗΠΑ υπερασπίστηκε τον ποδοσφαιριστή, υποστηρίζοντας ότι η φάση δεν δικαιολογούσε την κόκκινη κάρτα

Οδηγός ταξί κατέβασε τους πελάτες και έφυγε με ανοιχτό το πορτμπαγκάζ για να μην δουν τις πινακίδες του, δείτε βίντεο

E-Daily 2.TopNews 06.07.2026
Οι νεαροί που έκαναν την καταγγελία έχουν καταγράψει στο κινητό τους τηλέφωνο όλον τον διάλογο με τον επαγγελματία - Αναμένεται ανακοίνωση από το ΣΑΤΑ

Ο πλουσιότερος άνθρωπος της Γαλλίας Μπερνάρ Αρνό καλείται να πληρώσει 22,5 εκατ. ευρώ σε φόρους

E-Daily 2.TopNews 06.07.2026
Ο δισεκατομμυριούχος, ιδιοκτήτης του ομίλου πολυτελών προϊόντων LVMH, θα ασκήσει έφεση κατά της απόφασης

Αφαίρεση βαθμών σε Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό

E-Daily 2.TopNews 06.07.2026
«Καμπάνα» 7 αγωνιστικών σε Τζόουνς και 2 σε Ναν

Ποιο τουρκικό δημοσίευμα «αποκαλύπτει» υπόγεια οχυρά στα νησιά του Αιγαίου και τι ισχυρίζεται

E-Daily 3.Left 06.07.2026
Η τουρκική εφημερίδα Sözcü επιχειρεί να παρουσιάσει τη νόμιμη θωράκιση των ελληνικών νησιών ως «σκοτεινή επιχείρηση» με υπόγεια οπλοστάσια.

ΕΚΠΟΙΖΩ: «Παράνομη η επιβολή μηνιαίας χρέωσης 0,80 ευρώ στους καταθετικούς και της Alpha Bank» – Τι απαντά η τράπεζα

E-Daily 2.TopNews 06.07.2026
Σύμφωνα με την Alpha Bank «η απόφαση δεν επηρεάζει την ισχύ των συμβατικών σχέσεων των πελατών που έχουν επιλέξει να χρησιμοποιούν το myAlpha Benefit Base, ούτε αμφισβητεί τη δυνατότητα παροχής του συγκεκριμένου πακέτου υπηρεσιών»

Νετανιάχου κατά F‑35 στην Τουρκία: Τι είπε για την ισορροπία δυνάμεων στη Μέση Ανατολή

E-Daily 2.TopNews 06.07.2026
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός προειδοποίησε ότι η ενίσχυση της τουρκικής αεροπορίας με αμερικανικά μαχητικά θα απειλήσει τη στρατηγική ισορροπία στην περιοχή.

Τουρκία: 5,1 εκατομμύρια συνταξιούχοι δεν φτάνουν ούτε στο όριο της πείνας

E-Daily 2.TopNews 06.07.2026
Σύμφωνα με επίσημα κυβερνητικά στοιχεία, 5,1 εκατομμύρια συνταξιούχοι στην Τουρκία λαμβάνουν κατώτατη παροχή που υπολείπεται δραματικά από το επίσημο όριο της πείνας.

H Ελληνίδα επιστήμονας που αμφισβητεί ό,τι ξέραμε για την εξέλιξη του ανθρώπινου κρανίου

E-Daily 3.Left 06.07.2026
Νέα μελέτη με επικεφαλής την παλαιοανθρωπολόγο Κατερίνα Χαρβάτη αναθεωρεί την επικρατέστερη θεωρία για την ανάπτυξη του εγκεφάλου και τη μείωση του προσώπου στο γένος Homo.

Μαρία Αντωνογιαννάκη: Ανατροπή για την αιτία θανάτου της δημοσιογράφου – Τι έδειξε η ιατροδικαστική

E-Daily 2.TopNews 06.07.2026
Ανατροπή στις αρχικές εκτιμήσεις για τον αιφνίδιο θάνατο της δημοσιογράφου, Μαρίας Αντωνογιαννάκη