E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Τα τέσσερα πακέτα περιορισμών που θα εξετάσουν σήμερα οι ειδικοί

Γιατί θέλουν μέτρα εδώ και τώρα

Δημοσίευση 27/12/2021 | 08:27

Τα τέσσερα πακέτα περιορισμών που θα εξετάσουν σήμερα οι ειδικοί

Νέα μέτρα θα εισηγηθούν σήμερα, Δευτέρα (27/12), οι ειδικοί του Υπουργείου Υγείας εξαιτίας της παραλλαγής Όμικρον και της νέας έκρηξης κρουσμάτων που φέρνει.

Τα μέτρα που θα ανακοινώσει η κυβέρνηση εντός της εβδομάδας θα έχουν ισχύ από τις 3 Ιανουαρίου ενώ τα σενάρια που ήθελαν να τεθούν σε εφαρμογή πιο πριν όλο και αποδυναμώνονται.

Όπως έχει γίνει γνωστό στο επίκεντρο θα βρίσκεται η διασκέδαση, η εστίαση, τα γήπεδα και η τηλεργασία.

Ωστόσο οι αλλαγές που επρόκειτο να υπάρξουν στους τρεις τομείς δεν έχουν οριστικοποιηθεί, καθώς αφενός πρέπει πρώτα να συνεδριάσουν οι ειδικοί και να εισηγηθούν και στη συνέχεια η κυβέρνηση να εκτιμήσει τα δεδομένα και να αποφασίσει.

Για τον λόγο αυτό στο τραπέζι βρίσκονται ουσιαστικά μέτρα τα οποία έχουν μία κλιμάκωση –από τα πιο ήπια, στα πιο σκληρά- και για τον λόγο αυτό τίποτα δεν έχει κλειδώσει ακόμη ουσιαστικά, παρά το γεγονός πως αρκετοί εμφανίζονται σίγουροι και για τα… ψιλά γράμματα.

Η αρχική εκτίμηση του υπουργού Υγείας, Θάνου Πλεύρη, είναι πως τα μέτρα θα διαρκέσουν για δύο εβδομάδες, ωστόσο η ιστορία έχει δείξει πως ο συγκεκριμένος χρονικός προσδιορισμός (σ.σ.των δύο εβδομάδων) δεν τηρήθηκε ποτέ μέσα στην πανδημία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι περισσότεροι ειδικοί της επιτροπής θα κρατήσουν μία λαγαρή και αδιάλλακτη στάση, καθώς τα μαθηματικά τους μοντέλα δείχνουν αύξηση κρουσμάτων σε χρόνο ρεκόρ.

Οπότε τουλάχιστον από την πλευρά της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων, τα μέτρα αφενός θα εστιάσουν στις εστίες υπερμετάδοσης, αφετέρου θα στοχεύουν στη μείωση της σφοδρότητας του νέου κύματος κρουσμάτων που έρχεται, την ώρα που το ΕΣΥ δεν έχει σταματήσει να δέχεται πίεση.

Και μπορεί οι πρώτες μελέτες να δείχνουν πως η νόσηση δεν είναι βαριά από τη νέα μετάλλαξη, ωστόσο οι ειδικοί κρατούν μία συγκρατημένη στάση λόγω του πρωτόγνωρου ρυθμού μεταδοτικότητας.

Αυτό άλλωστε αποδεικνύεται και από το γεγονός πως μέσα σε τέσσερις ημέρες δεκαπλασιάστηκε το μεταλλαγμένο στέλεχος στα λύματα της Αττικής.

Υπό αυτό το πρίσμα στο τραπέζι βρίσκονται τα εξής πακέτα μέτρων:

Κέντρα διασκέδασης

Οι συρροές κρουσμάτων που έχουν βρεθεί το τελευταίο πενθήμερο τόσο σε μεγάλα κλαμπ στο Γκάζι, όσο και σε γνωστά στέκια στο κέντρο της Αθήνας σε συνδυασμό με το γεγονός πως τα πρόστιμα που κόπηκαν σε ένα 24ωρο για μη χρήση μάσκας ξεπέρασαν τα 600 αποδεικνύει πως τα κέντρα διασκέδασης αποτελούν «ενεργές βόμβες μεταδοτικότητας» περισσότερο από ποτέ.

Γι΄αυτό το επικρατέστερο μέτρο είναι η εστίαση και η διασκέδαση να κλείνουν τα μεσάνυχτα.

Αυτό σημαίνει πως τα κέντρα διασκέδασης είτε θα πρέπει να προσαρμοστούν στο νέο πρόγραμμα είτε θα πρέπει να κλείσουν για το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Το σενάριο πάντως να μείνουν μόνο αυτά ανοιχτά έχει απορριφθεί.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως για τους ειδικούς η θέσπιση ωραρίου δεν είναι σημαντικότερη του πακέτου που θα ληφθεί για όσους μπαίνουν στους συγκεκριμένους χώρους.

Οι ειδικοί θα εξετάσουν λοιπόν τόσο τη κατάργηση της μουσικής, όσο και την κατάργηση του χορού, η οποία θεωρείται σίγουρη.

Τηλεργασία

Το δεύτερο πακέτο αφορά την αύξηση της τηλεργασίας σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Η επιτροπή αναμένεται σήμερα να καθορίσει το ακριβές ποσοστό της υποχρεωτικότητας της τηλεργασίας, το οποίο θα κλειδώσει στη συνέχεια από την κυβέρνηση. Ο αριθμός που φαίνεται να προκρίνεται είναι η υποχρεωτική τηλεργασία σε ποσοστό 20%.

Γήπεδα

Το τρίτο πακέτο σχετίζεται με τα γήπεδα, καθώς αν και είναι ανοιχτοί χώροι, η μάσκα παραμένει στις τσέπες των φιλάθλων.

Οι ειδικοί δεν απορρίπτουν την απαγόρευση των φιλάθλων εντελώς, ωστόσο μένει να δούμε τι θα αποφασίσει η κυβέρνηση.

Σχολεία

Οι επιδημιολόγοι θα θέσουν επί τάπητος και το θέμα των σχολείων. Ισχυρή επιθυμία φαίνεται πως είναι να μειωθεί το ποσοστό κατά το οποίο ένα τμήμα κλείνει (δηλαδή το 50+1%). Ωστόσο το θέμα αυτό έχει τεθεί σε αρκετές προηγούμενες συνεδριάσει και δεν εν τέλει δεν έχει υπάρχει κάποια αλλαγή.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Χαλκιδική: Έκλεψαν ξαπλώστρες από beach bar με φορτηγό ‑ Βίντεο

E-Daily 2.TopNews 06.05.2026
Διάρρηξη σε γνωστό beach bar στην Καλλιθέα Χαλκιδικής τα ξημερώματα της 6ης Μαΐου, με τους δράστες να αποχωρούν φορτωμένοι με ξαπλώστρες και εξοπλισμό.

Μπόνι Τάιλερ: Εσπευσμένα σε νοσοκομείο στην Πορτογαλία ‑ Υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση

E-Daily 2.TopNews 06.05.2026
Η τραγουδίστρια διαθέτει σπίτι στην Πορτογαλία από τις αρχές της δεκαετίας του 1980

Θεσσαλονίκη: Εντοπίστηκε σορός σε φρεάτιο υπόγειου πάρκινγκ

E-Daily 2.TopNews 06.05.2026
Αποκλείστηκε η εγκληματική ενέργεια

Έκθεση αποκαλύπτει το πιθανό κίνητρο του δράστη της απόπειρας δολοφονίας Τραμπ

E-Daily 2.TopNews 06.05.2026
Ο ύποπτος επέκρινε τις ενέργειες των ΗΠΑ στον πόλεμο με το Ιράν σε πολλές αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Χανταϊός: Έφτασαν στα Κανάρια οι πρώτοι ασθενείς από το Πράσινο Ακρωτήρι

E-Daily 2.TopNews 06.05.2026
Το αεροασθενοφόρο, η άφιξη του οποίου στο αρχιπέλαγος αυτό δεν είχε γνωστοποιηθεί προηγουμένως, προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο στα νότια της πόλης Λας Πάλμας γύρω στις 18.30

Θεσσαλονίκη ‑ Αεροδρόμιο Μακεδονία: Ενιαίο μέτωπο για το θέμα Ryanair και Fraport

E-Daily 2.TopNews 06.05.2026
«Να ξεκαθαρίσει άμεσα το τοπίο» ζήτησαν Στ. Αγγελούδης και Κ. Γκιουλέκας

Reuters: Το Τελ Αβίβ προετοιμάζεται για κλιμάκωση με το Ιράν

E-Daily 2.TopNews 06.05.2026
Στις 7 το απόγευμα συνεδριάζει το υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας του Ισραήλ, σύμφωνα με ισραηλινά ΜΜΕ

Σκοτεινό το παρελθόν με τις«εξαφανίσεις» επιστημόνων ‑ Από τη δεκαετία 1940 μυστηριώδεις αυτοκτονίες

E-Daily 2.TopNews 06.05.2026
Οι συνωμοσιολόγοι ισχυρίζονται ότι εκατοντάδες τέτοιοι θάνατοι συνέβησαν όταν αναφέρθηκαν αρχικά θεάσεις UFO, και ότι παρουσιάστηκαν ως ατυχήματα ή αυτοκτονίες

Εφιαλτική συνάντηση για 8χρονο ‑ Λυσσασμένος κάστορας του όρμησε και τον δάγκωσε

E-Daily 2.TopNews 06.05.2026
Το ζώο είχε κάνει και άλλες επιθέσεις, πριν βρεθεί θετικό στη λύσσα - Οι αρχές απευθύνουν έκκληση σε όποιον έχει συναντήσει τον κάστορα να επικοινωνήσει μαζί τους

Χανταϊός: Πώς ζουν οι επιβάτες του κρουαζιερόπλοιου – Δείτε βίντεο από το εσωτερικό του πλοίου

E-Daily 2.TopNews 06.05.2026
Μάσκες, τήρηση των αποστάσεων και απαγόρευση των συγκεντρώσεων

Τραγωδία στη Σάμο: Νεκρός άνδρας έπειτα από ανατροπή μπετονιέρας

Ελλάδα 06.05.2026
Το δυστύχημα σημειώθηκε σε παραλιακό κρηπίδωμα στο Ηραίο, όταν το όχημα ανετράπη κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες

Πέθανε ο ιδρυτής του CNN Τεντ Τέρνερ

Κόσμος 06.05.2026
Είχε το παρατσούκλι το «Στόμα του Νότου»