E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ανέστειλε τις συναλλαγές το χρηματιστήριο της Τουρκίας

Φόβοι για capital controls

Δημοσίευση 17/12/2021 | 18:25

Ανέστειλε τις συναλλαγές το χρηματιστήριο της Τουρκίας

Η κατάσταση με την οικονομία στην Τουρκία επιδεινώνεται καθημερινά ολοένα και περισσότερο, με την υποτίμηση της τουρκικής λίρας να είναι πρωτοφανής.

Άλλο ένα επεισόδιο σε αυτό το σίριαλ, που επηρεάζει τη ζωή των Τούρκων πολιτών, παίχτηκε την Παρασκευή, καθώς η Κεντρική Τράπεζα της χώρας παρενέβη στην αγορά συναλλάγματος για να στηρίξει το εθνικό νόμισμα, μετά την πτώση του σε ιστορικά χαμηλά έναντι του δολαρίου. Συνολικά, η λίρα έχει χάσει το 55% της αξίας της έναντι του δολαρίου φέτος, το 51% έναντι του ευρώ και το 54% έναντι της στερλίνας, ενώ αυτή ήταν η πέμπτη φορά μέσα σε λιγότερο από ένα μήνα που η Τράπεζα κινήθηκε με αυτό τον τρόπο, καθώς είχαν προηγηθεί παρεμβάσεις την 1η, στις 3, στις 10 και στις 13 Δεκεμβρίου.

Την ίδια στιγμή, η ισοτιμία υποχώρησε στις 17,0705 τουρκικές λίρες ανά δολάριο, με αποτέλεσμα το Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης (Borsa Istanbul) να διακόψει δυο φορές σήμερα τις συναλλαγές. «Από τις 16:24:28, έχει ενεργοποιηθεί ο Αυτόματος Μηχανισμός Αναστολής Συναλλαγών. Οι συναλλαγές έχουν προσωρινά ανασταλεί σε όλες τις γραμμές της Αγοράς Μετοχών, σε συμβόλαια που βασίζονται σε μετοχές και χρηματιστηριακούς δείκτες που διαπραγματεύονται στην αγορά Futures και Options και στην Αγορά των Repos και των Ομολόγων» ανέφερε η ανακοίνωση του Χρηματιστηρίου για τη δεύτερη αναστολή, η οποία ενεργοποιήθηκε όταν οι απώλειες, από το +5,6% στο ξεκίνημα της ημέρας, έφτασαν στο -7%.

Η ανορθόδοξη προσέγγιση του Ερντογάν να επιμένει στη μείωση των επιτοκίων, έχει «σπρώξει» τον πληθωρισμό άνω του 21% και μπορεί να ξεπεράσει το 30% την επόμενη χρονιά, με τη συμβουλευτική Capital Economics να μην αποκλείει το σενάριο επιβολής capital controls. «Όσο η λίρα παραμένει υπό πίεση, τόσο τα capital controls θα παραμένουν στο τραπέζι» ανέφερε σε δήλωσή της.

«Γίνεται ένα πείραμα και ο Ερντογάν είναι υπεύθυνος για το πείραμα αυτό. Θα μειώσουν τα επιτόκια όσο μπορούν», ανέφερε οικονομολόγος της Istanbul Analytics στο Reuters.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πότε θα κλείσουν τα σχολεία για τις διακοπές του Πάσχα

Ελλάδα 06.03.2026
Ερχεται νωρίτερα σε σχέση με άλλες χρονιές

Τελεσίγραφο Τραμπ σε Ιράν: «Παραδοθείτε ή θα πεθάνετε όλοι»

Κόσμος 06.03.2026
Μιλώντας στον Λευκό Οίκο, παρουσία της ομάδας της Ίντερ Μαϊάμι του Ντέιβιντ Μπέκαμ, ο Ντόναλντ Τραμπ απηύθυνε έκκληση προς τα μέλη των Φρουρών της Επανάστασης, τον ιρανικό στρατό και την αστυνομία να εγκαταλείψουν το καθεστώς

Η συγκλονιστική κατάθεση του 17χρονου που σκότωσε τον πατέρα του στη Λέρο

Ελλάδα 06.03.2026
«Μου τρύπησε την παλάμη στο κατσαβίδι»

Τζέιμς και Οκόμπο πιάστηκαν στα χέρια μετά την ήττα της Μονακό από την Φενέρ, δείτε βίντεο

Αθλητικά Νέα 06.03.2026
Ο Αμερικανός γκαρντ έσπρωξε με δύναμη τον συμπαίκτη του

Με το «δάκτυλο στη σκανδάλη» οι Κούρδοι ‑ Ολονύχτια μεταφορά οπλισμού ‑ Απειλεί ο Πεζεσκιάν

Κόσμος 06.03.2026
Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ φαίνεται να «ρίχνει λάδι στη φωτιά»

CNN: Καταρρίφθηκαν ιρανικά βομβαρδιστικά δύο λεπτά πριν την επίθεση σε βάση των ΗΠΑ στο Κατάρ

Ελλάδα Χτες
Τα ιρανικά αεροσκάφη βρίσκονταν «δύο λεπτά» μακριά από τους στόχους τους - Στη βάση βρίσκονται συνήθως 10.000 Αμερικανοί στρατιώτες

Γαλλία: «Όχι» στη χρήση των γαλλικών βάσεων στη Μέση Ανατολή από τα μαχητικά αεροσκάφη των ΗΠΑ

Κόσμος Χτες
Τα αεροσκάφη υποστήριξης των ΗΠΑ, και όχι τα μαχητικά αεροσκάφη, επιτρέπεται να χρησιμοποιούν την αεροπορική βάση Istres στη Γαλλία, λέει ο γαλλικός στρατός

Οι Φρουροί της Επανάστασης ισχυρίστηκαν ότι έπληξαν το αεροπλανοφόρο «Αβραάμ Λίνκολν» με drones

Κόσμος Χτες
Το σώμα των Φρουρών είχε ήδη ισχυριστεί το Σάββατο ότι το έπληξε με βαλλιστικούς πυραύλους, κάτι που το Πεντάγωνο αρνήθηκε

Πέθανε ο Αλκης Ρήγος

Πολιτική Χτες
Στην απώλεια του Αλκή Ρήγου αναφέρεται με δήλωσή του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ

Ελευσίνα: Προσγειώθηκε το C‑130 με τους 91 Έλληνες που είχαν εγκλωβιστεί στο Αμπου Ντάμπι

Ελλάδα Χτες
Οι επαναπατριζόμενοι Έλληνες μόλις αποβιβαστούν από το αεροσκάφος θα μεταφερθούν με πούλμαν για αποβίβαση στην Ακαδημίας 1, στο κέντρο της Αθήνας

Γυναικοκτονία 31χρονης στον Κολωνό: «Της είχα ρίξει δύο χαστούκια πριν δύο μήνες»

Ελλάδα Χτες
Τι υποστήριξε ο κατηγορούμενος στην απολογία του για την κατηγορία της ενδοοικογενειακής βίας