E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ανέστειλε τις συναλλαγές το χρηματιστήριο της Τουρκίας

Φόβοι για capital controls

Δημοσίευση 17/12/2021 | 18:25

Ανέστειλε τις συναλλαγές το χρηματιστήριο της Τουρκίας

Η κατάσταση με την οικονομία στην Τουρκία επιδεινώνεται καθημερινά ολοένα και περισσότερο, με την υποτίμηση της τουρκικής λίρας να είναι πρωτοφανής.

Άλλο ένα επεισόδιο σε αυτό το σίριαλ, που επηρεάζει τη ζωή των Τούρκων πολιτών, παίχτηκε την Παρασκευή, καθώς η Κεντρική Τράπεζα της χώρας παρενέβη στην αγορά συναλλάγματος για να στηρίξει το εθνικό νόμισμα, μετά την πτώση του σε ιστορικά χαμηλά έναντι του δολαρίου. Συνολικά, η λίρα έχει χάσει το 55% της αξίας της έναντι του δολαρίου φέτος, το 51% έναντι του ευρώ και το 54% έναντι της στερλίνας, ενώ αυτή ήταν η πέμπτη φορά μέσα σε λιγότερο από ένα μήνα που η Τράπεζα κινήθηκε με αυτό τον τρόπο, καθώς είχαν προηγηθεί παρεμβάσεις την 1η, στις 3, στις 10 και στις 13 Δεκεμβρίου.

Την ίδια στιγμή, η ισοτιμία υποχώρησε στις 17,0705 τουρκικές λίρες ανά δολάριο, με αποτέλεσμα το Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης (Borsa Istanbul) να διακόψει δυο φορές σήμερα τις συναλλαγές. «Από τις 16:24:28, έχει ενεργοποιηθεί ο Αυτόματος Μηχανισμός Αναστολής Συναλλαγών. Οι συναλλαγές έχουν προσωρινά ανασταλεί σε όλες τις γραμμές της Αγοράς Μετοχών, σε συμβόλαια που βασίζονται σε μετοχές και χρηματιστηριακούς δείκτες που διαπραγματεύονται στην αγορά Futures και Options και στην Αγορά των Repos και των Ομολόγων» ανέφερε η ανακοίνωση του Χρηματιστηρίου για τη δεύτερη αναστολή, η οποία ενεργοποιήθηκε όταν οι απώλειες, από το +5,6% στο ξεκίνημα της ημέρας, έφτασαν στο -7%.

Η ανορθόδοξη προσέγγιση του Ερντογάν να επιμένει στη μείωση των επιτοκίων, έχει «σπρώξει» τον πληθωρισμό άνω του 21% και μπορεί να ξεπεράσει το 30% την επόμενη χρονιά, με τη συμβουλευτική Capital Economics να μην αποκλείει το σενάριο επιβολής capital controls. «Όσο η λίρα παραμένει υπό πίεση, τόσο τα capital controls θα παραμένουν στο τραπέζι» ανέφερε σε δήλωσή της.

«Γίνεται ένα πείραμα και ο Ερντογάν είναι υπεύθυνος για το πείραμα αυτό. Θα μειώσουν τα επιτόκια όσο μπορούν», ανέφερε οικονομολόγος της Istanbul Analytics στο Reuters.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

16χρονη Λόρα: Νέα μαρτυρία «κλειδί» – Την είδαν δύο φορές σε καφετέρια στη Βάρη

Ελλάδα 16.01.2026
Στις αρχές παρέδωσε υλικό από κάμερες ασφαλείας ιδιοκτήτης καφετέριας, την οποία το κορίτσι επισκέφθηκε χθες δύο φορές

Θεσσαλονίκη: Μεθυσμένη 24χρονη χτύπησε 15 αυτοκίνητα και κατέληξε σε τζαμαρία

Ελλάδα 16.01.2026
Η νεαρή, οδηγώντας υπό την επήρεια μέθης, έχασε τον έλεγχο

Δράμα: Νεκρός 56χρονος εναερίτης στη ΒΙΠΕ – Έγινε «κάρβουνο» από 20.000 βολτ

Ελλάδα 16.01.2026
«Βρέθηκε πάνω στην κολώνα με τη μια του πλευρά καμένη»

Νεκρή εντοπίστηκε γυναίκα σε καμπίνα του Blue Star Chios

Ελλάδα 16.01.2026
Έκτακτη προσέγγιση έκανε το πλοίο Blue Star Chios στο λιμάνι του Λαυρίου.

Από τη Βενεζουέλα με αγάπη: Η Ματσάδο πρόσφερε στον Τραμπ το Νόμπελ Ειρήνης που κέρδισε

Κόσμος 16.01.2026
Στον Λευκό Οίκο μία από τις μορφές της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα - Πώς αντέδρασε το Νορβηγικό Ινστιτούτο Νόμπελ

«Θεέ μου, έρχεται ο πατέρας μου»: Συμμαθητές της Λόρας αποκαλύπτουν – έλεγε πως πήγαν στην Πάτρα για να μη τους βρίσκουν εύκολα

Ελλάδα 16.01.2026
«Δεν αντέχω άλλο»: Οι μαρτυρίες για πίεση στο σπίτι και το σενάριο της Πανεπιστημιούπολης

Ταξί: Νέα 48ωρη απεργία ‑ Πότε θα πραγματοποιηθεί

Ελλάδα Χτες
Η ανακοίνωση του ΣΑΤΑ

Χάνεις χρήματα αν δεν το κάνεις! 27.000 δεν δήλωσαν ΙΒΑΝ για την επιστροφή ενοικίου

Οικονομία Χτες
Πιστώθηκαν κατά μέσο όρο 203 ευρώ σε κάθε δικαιούχο

Τέξας: Ζηλιάρα γυμνάστρια έριξε βαράκι 11 κιλών στο κεφάλι της ερωτiκής αντιπάλου της

Κόσμος Χτες
Της επιβλήθηκαν αυστηροί περιοριστικοί όροι, καθώς και χρηματική εγγύηση

Σύλληψη με τη διαδικασία του αυτοφώρου εκπαιδευτικών μέσα σε σχολείο

Ελλάδα Χτες
Σύλληψη με τη διαδικασία του αυτοφώρου εκπαιδευτικών μέσα σε σχολείο