E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ανέστειλε τις συναλλαγές το χρηματιστήριο της Τουρκίας

Φόβοι για capital controls

Δημοσίευση 17/12/2021 | 18:25

Ανέστειλε τις συναλλαγές το χρηματιστήριο της Τουρκίας

Η κατάσταση με την οικονομία στην Τουρκία επιδεινώνεται καθημερινά ολοένα και περισσότερο, με την υποτίμηση της τουρκικής λίρας να είναι πρωτοφανής.

Άλλο ένα επεισόδιο σε αυτό το σίριαλ, που επηρεάζει τη ζωή των Τούρκων πολιτών, παίχτηκε την Παρασκευή, καθώς η Κεντρική Τράπεζα της χώρας παρενέβη στην αγορά συναλλάγματος για να στηρίξει το εθνικό νόμισμα, μετά την πτώση του σε ιστορικά χαμηλά έναντι του δολαρίου. Συνολικά, η λίρα έχει χάσει το 55% της αξίας της έναντι του δολαρίου φέτος, το 51% έναντι του ευρώ και το 54% έναντι της στερλίνας, ενώ αυτή ήταν η πέμπτη φορά μέσα σε λιγότερο από ένα μήνα που η Τράπεζα κινήθηκε με αυτό τον τρόπο, καθώς είχαν προηγηθεί παρεμβάσεις την 1η, στις 3, στις 10 και στις 13 Δεκεμβρίου.

Την ίδια στιγμή, η ισοτιμία υποχώρησε στις 17,0705 τουρκικές λίρες ανά δολάριο, με αποτέλεσμα το Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης (Borsa Istanbul) να διακόψει δυο φορές σήμερα τις συναλλαγές. «Από τις 16:24:28, έχει ενεργοποιηθεί ο Αυτόματος Μηχανισμός Αναστολής Συναλλαγών. Οι συναλλαγές έχουν προσωρινά ανασταλεί σε όλες τις γραμμές της Αγοράς Μετοχών, σε συμβόλαια που βασίζονται σε μετοχές και χρηματιστηριακούς δείκτες που διαπραγματεύονται στην αγορά Futures και Options και στην Αγορά των Repos και των Ομολόγων» ανέφερε η ανακοίνωση του Χρηματιστηρίου για τη δεύτερη αναστολή, η οποία ενεργοποιήθηκε όταν οι απώλειες, από το +5,6% στο ξεκίνημα της ημέρας, έφτασαν στο -7%.

Η ανορθόδοξη προσέγγιση του Ερντογάν να επιμένει στη μείωση των επιτοκίων, έχει «σπρώξει» τον πληθωρισμό άνω του 21% και μπορεί να ξεπεράσει το 30% την επόμενη χρονιά, με τη συμβουλευτική Capital Economics να μην αποκλείει το σενάριο επιβολής capital controls. «Όσο η λίρα παραμένει υπό πίεση, τόσο τα capital controls θα παραμένουν στο τραπέζι» ανέφερε σε δήλωσή της.

«Γίνεται ένα πείραμα και ο Ερντογάν είναι υπεύθυνος για το πείραμα αυτό. Θα μειώσουν τα επιτόκια όσο μπορούν», ανέφερε οικονομολόγος της Istanbul Analytics στο Reuters.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Σοκάρουν τα νέα στοιχεία για τη δολοφονία της 14χρονης από τον ράπερ

E-Daily 2.TopNews 30.04.2026
Είχε αγοράσει φτυάρι και αλυσοπρίονα για να τη διαμελίσει

Πρωτομαγιά: Τι ισχύει με τις τράπεζες αύριο

E-Daily 2.TopNews 30.04.2026
Πώς πληρώνονται οι εργαζόμενοι

Οι οπαδοί του ΠΑΟΚ καθάρισαν την πλατεία Ναυαρίνου μετά τον τελικό με την Μπιλμπάο

E-Daily 2.TopNews 30.04.2026
Ο Αντιδήμαρχος Δημοτικής Αστυνομίας και Κοινοχρήστων Χώρων, Γιώργου Δημαρέλου έδωσε τα εύσημα στους φιλάθλους του ΠΑΟΚ

Ving Rhames: Κατέρρευσε σε εστιατόριο ο γνωστός ηθοποιός ‑ Τα νεότερα για την υγεία του

E-Daily 3.Left 30.04.2026
Ο 66χρονος ηθοποιός, γνωστός από τις ταινίες Mission: Impossible και Pulp Fiction, κατέρρευσε στο εστιατόριο Granville

Τριπλή επιστροφή ενοικίου για 50.000 υπαλλήλους ‑ Οι προϋποθέσεις και τα 3 SOS για να τα πάρετε

E-Daily 2.TopNews 30.04.2026
Βάσει των όσων ήδη έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση

Ανδρας τραυμάτισε με σφυρί εφήβους «επειδή μιλούσαν δυνατά», ψέκασε με άγνωστη ουσία τρεις αστυνομικούς

E-Daily 2.TopNews 30.04.2026
Το ένα από τα ανήλικα θύματα του 44χρονου άνδρα υπέστη σοβαρό τραυματισμό στο πρόσωπο

Μακρίσια Ηλείας: Nεκρός o 13χρονος μαθητής μετά το σοκαριστικό τροχαίο με το πατίνι του

E-Daily 2.TopNews 30.04.2026
Πώς συνέβη το δυστύχημα με το πατίνι που στοίχισε τη ζωή στον 13χρονο μαθητή

Τα «φρέσκα» ληξιπρόθεσμα χρέη δοκιμάζουν τη ρύθμιση των 72 δόσεων

E-Daily 2.TopNews 30.04.2026
Οι οφειλέτες για να ενταχθούν στη νέα ρύθμιση θα πρέπει να έχουν τακτοποιήσει όλα τα χρέη που έχουν συσσωρευτεί από το 2024 και μετά

Ο αρχηγός του στρατού της Ουγκάντα έκανε τεστ DNA: «Είμαι κατά 14% Έλληνας!»

E-Daily 2.TopNews 30.04.2026
«Πάντα ήξερα ότι είχα συγγένεια με τον... Μέγα Αλέξανδρο»

Ο Τραμπ πανηγυρίζει για την αποχώρηση των ΗΑΕ από τον ΟΠΕΚ, «εξαιρετική κίνηση», λέει

E-Daily 2.TopNews 30.04.2026
«Πιστεύω ότι τελικά είναι κάτι θετικό για να πέσουν οι τιμές της βενζίνης, να πέσει το πετρέλαιο, να πέσουν τα πάντα», σημείωσε ο Αμερικανός πρόεδρος