E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Στα δέκα τα επιβεβαιωμένα κρούσματα της μετάλλαξης Όμικρον στην Ελλάδα

Στα πέντε που είχαν εντοπιστεί τις προηγούμενες ημέρες, άλλα πέντε βρέθηκαν σήμερα

Δημοσίευση 15/12/2021 | 17:33

Στα δέκα τα επιβεβαιωμένα κρούσματα της μετάλλαξης Όμικρον στην Ελλάδα

Από τα επτά ύποπτα που ελέγχθηκαν σήμερα, διαπιστώθηκε ότι πέντε είναι της συγκεκριμένης παραλλαγής ανεβάζοντας τον συνολικό τους αριθμό στην Ελλάδα στα δέκα

Δέκα είναι πλέον τα επιβεβαιωμενα κρούσματα της μετάλλαξης Όμικρον στην Ελλάδα. Στα πέντε που είχαν εντοπιστεί τις προηγούμενες ημέρες, άλλα πέντε βρέθηκαν σήμερα.

Μέχρι τώρα τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ήταν πέντε, τα τέσσερα εκ των οποίων αφορούν ταξιδιώτες από τη Νότια Αφρική και τη Γαλλία, και το πέμπτο είναι στενή επαφή ταξιδιώτη.

Τα δεδομένα δεν αιφνιδιάζουν προφανώς τους επιστήμονες, που έχουν επισημάνει ότι με την ταχύτητα της μετάδοσης της Όμικρον στην Ευρώπη, είναι θέμα χρόνου η διασπορά της και στην Ελλάδα.

Τα μέτρα που εφαρμόζονται στις πύλες εισόδου της χώρας έχουν καθυστερήσει τη δυναμική είσοδο της μετάλλαξης, ωστόσο θεωρείται θέμα χρόνου να κάνει έντονα αισθητή την εμφάνισή της. Η περίοδος των εορτών, που συνεπάγεται αυξημένη κινητικότητα για τον πληθυσμό, εντός κι εκτός επικράτειας, με ταξίδια, συναθροίσεις, επισκέψεις, αυξάνει εκ των πραγμάτων σημαντικά και τις «ευκαιρίες» για την κυκλοφορία της Όμικρον στην Ελλάδα.

Η ταχύτητα με την οποία θα κυκλοφορήσει εξαρτάται από την ταχύτητα που θα αναπτύσσει και η κυρίαρχη προς το παρόν Δέλτα, από το εμβολιαστικό τείχος πάνω στο οποίο θα προσκρούει, από τις ηλικιακές ομάδες που θα βρίσκει πιο ευάλωτες και ανοχύρωτες καθώς και από τα γρήγορα αντανακλαστικά των αρχών για την ανίχνευση των κρουσμάτων και την ιχνηλάτησή τους, τουλάχιστον κατά τη φάση της πρώτης κυκλοφορίας της.

Πότε θα ηχήσει δυνατά ο συναγερμός

«Αυτή τη στιγμή βιώνουμε μία παγκόσμια απειλή που συνεχώς εξελίσσεται. Τα νέα στελέχη αλλάζουν την πορεία του κορωνοϊού. Σε τι θα εξελιχθεί ο ιός δεν το γνωρίζουμε, διότι η εξέλιξή του καθοδηγείται από τυχαίες μεταλλάξεις, οι οποίες είναι αδύνατο να προβλεφθούν. Στην προκειμένη περίπτωση, με την μετάλλαξη Όμικρον, στην Ελλάδα θα ανησυχήσουμε όταν καταγραφεί η διάδοση, η διασπορά στην κοινότητα. Μέχρι στιγμής, αυτό δεν το έχουμε δει» λέει στο protothema.gr ο πρόεδρος του επιστημονικού συμβουλίου του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ), κ. Δημήτρης Θάνος.

Αν, για παράδειγμα, συνεχίζει ο καθηγητής, στα 500 κρούσματα κορωνοϊού ταυτοποιηθούν 20 κρούσματα με την παραλλαγή Όμικρον, θα μιλάμε για διασπορά στην κοινότητα, και θα περιμένουμε να δούμε τον ρυθμό εξάπλωσης και επικράτησης έναντι άλλων στελεχών. Στην περίπτωση της Δέλτα, την προηγούμενη άνοιξη, χρειάστηκαν περίπου 5 εβδομάδες για τη διάδοση και τρεις μήνες για την επικράτησή της έναντι των άλλων μεταλλαγμένων στελεχών.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Αμπελόκηποι: Νεκρός άνδρας που έπεσε από τον πέμπτο όροφο σε ακάλυπτο πολυκατοικίας

Ελλάδα 09.04.2026
Τον άνδρα εντόπισαν περίοικοι οι οποίοι ενημέρωσαν την αστυνομία

Ανω κάτω πόλη 1,5 εκατ. κατοίκων για τον «δραπέτη» λύκο ‑ Έκλεισε σχολείο για ασφάλεια

Κόσμος 09.04.2026
Έως το πρωί της Πέμπτης παρά την εκτεταμένη επιχείρηση παρέμενε ασύλληπτος

Γιάννης Κουσαθανάς: Στέφθηκε παγκόσμιος πρωταθλητής στο θαλάσσιο σκι

Αθλητικά Νέα 09.04.2026
Ο Κουσαθανάς είχε μια δυναμική εμφάνιση που χαρακτηρίστηκε από σθένος και τεχνική ακρίβεια

Μυστήριο με επτά ποδοσφαιριστές από την Ερυθραία: Αγνοούνται μετά από αγώνα για τα προκριματικά του Copa Africa

Αθλητικά Νέα 09.04.2026
Αγνοούνται επτά ποδοσφαιριστές από την Ερυθραία μετά από έναν αγώνα για τα προκριματικά του Copa Africa 2027.

Ανάκληση φέτας από τον ΕΦΕΤ: Συναγερμός για λιστέρια σε γνωστή μάρκα

Ελλάδα 09.04.2026
Ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ), στο πλαίσιο επιδημιολογικής διερεύνησης, διενήργησε έκτακτο έλεγχο και προέβη σε ανάκληση τυριού «Φέτα».

«Έκρηξη» στις απάτες με κρυπτονομίσματα

Οικονομία 09.04.2026
Πώς «ψαρεύουν» θύματα στα social media

Πρόβλημα πάλι στο Μετρό Θεσσαλονίκης από ακινητοποίηση συρμού

Ελλάδα 09.04.2026
Χρειάστηκε να κατέβουν και να περπατήσουν σχεδόν μισό χιλιόμετρο μέσα στη σήραγγα μέχρι τον σταθμό

Μαρούσι: Ανδρας μαχαίρωσε 17χρονο για να τον ληστέψει

Ελλάδα 09.04.2026
Αναζητείται από την ΕΛ.ΑΣ

Εορταστικό ωράριο: Τι ώρα κλείνουν σήμερα τα καταστήματα

Ελλάδα 09.04.2026
Πώς θα λειτουργήσουν μέχρι το Πάσχα

Προσοχή: Νέα απάτη με SMS για δήθεν Fuel Pass ‑ Μην πατήσετε το link

Ελλάδα 09.04.2026
Οι δράστες αποστέλλουν μηνύματα που δήθεν προέρχονται από το υπουργείο Οικονομικών