E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

ΠΟΥ: Η Όμικρον μεταδίδεται πιο γρήγορα και τα εμβόλια είναι λιγότερο αποτελεσματικά

Δεν είναι επαρκή τα δεδομένα για να προσδιοριστεί ο βαθμός σοβαρότητας της ασθένειας που προκαλείται από την Όμικρον

Δημοσίευση 12/12/2021 | 19:19

ΠΟΥ: Η Όμικρον μεταδίδεται πιο γρήγορα και τα εμβόλια είναι λιγότερο αποτελεσματικά

Η παραλλαγή Όμικρον του κορωνοϊού που ευθύνεται για την ασθένεια Covid-19 φαίνεται να διαδίδεται περισσότερο από την παραλλαγή Δέλτα, προκαλεί λιγότερο σοβαρά συμπτώματα και καθιστά τα εμβόλια λιγότερο αποτελεσματικά, ανέφερε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, που υπογραμμίζει πως τα δεδομένα παραμένουν πολύ τμηματικά.

Η Όμικρον είναι πλέον παρούσα σε 63 χώρες, εξήγησε ο Οργανισμός σε μια τεχνική έκθεση έργου, που επιβεβαιώνει τις δηλώσεις των αξιωματούχων του τις τελευταίες ημέρες.

Σύμφωνα με τον Π.Ο.Υ., η Όμικρον φαίνεται να μεταδίδεται πιο γρήγορα από την παραλλαγή Δέλτα, η οποία εξακολουθεί προσώρας να ευθύνεται για τις περισσότερες μολύνσεις στον κόσμο. Η πιο γρήγορη αυτή μετάδοση διαπιστώθηκε όχι μόνο στη Νότια Αφρική, όπου η Δέλτα ήταν λιγότερο επικρατούσα, αλλά και στο Ηνωμένο Βασίλειο όπου η παραλλαγή αυτή είναι κυρίαρχη.

Ο Π.Ο.Υ. δεν γνωρίζει προσώρας --ελλείψει επαρκών δεδομένων-- αν αυτός ο αυξημένος ρυθμός μετάδοσης σε πληθυσμούς με υψηλή ανοσία προκύπτει γιατί πράγματι η Όμικρον "διαφεύγει την ανοσία, επωφελείται από μια εγγενή μεγαλύτερη μεταδοτικότητα ή αν πρόκειται για έναν συνδυασμό των δύο".

Ο Οργανισμός προβλέπει ωστόσο πως "είναι πιθανόν η Όμικρον να ξεπεράσει τη Δέλτα σε τόπους όπου υπάρχει μετάδοση στην κοινότητα".

Τα δεδομένα δεν είναι ακόμη αρκετά ούτε για να προσδιοριστεί ο βαθμός σοβαρότητας της ασθένειας που προκαλείται από την Όμικρον, ακόμα κι αν προσώρας τα συμπτώματα μοιάζουν "ελαφρά έως μέτρια" τόσο στη νότια περιοχή της Αφρικής, όπου εντοπίστηκε, όσο και στην Ευρώπη.

Σε ό,τι αφορά τα εμβόλια κατά της Covid, ο μικρός αριθμός των διαθέσιμων δεδομένων καθώς και το γενετικό προφίλ της Όμκρον επιτρέπουν να διατυπωθεί η υπόθεση για "μια μείωση της αποτελεσματικότητας" σε ό,τι αφορά την προστασία κατά "της μόλυνσης και της μετάδοσης".

Από την πλευρά τους, τα εργαστήρια Pfizer και BioNTech --που παρήγαγαν το εμβόλιο Cominarty, ένα από τα πιο αποτελεσματικά κατά της Covid μέχρι τώρα-- διαβεβαίωσαν στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας πως "εξακολουθεί να είναι αποτελεσματικό" έπειτα από τρεις δόσεις απέναντι στην Όμικρον.

Οι χώρες που διαθέτουν τα μέσα προτρέπουν ήδη, στην πλειονότητά τους, τον πληθυσμό να λάβει αναμνηστική δόση. Αυτό συμβαίνει ιδιαίτερα στην Ευρώπη που είναι αντιμέτωπη με ένα νέο κύμα μολύνσεων, που προκάλεσε η Δέλτα, λόγω της πρόωρης εγκατάλειψης υγειονομικών περιορισμών αλλά και ανεπαρκών μερικές φορές ποσοστών εμβολιασμού.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ιράν: Νεκρός και ο αρχηγός του γενικού επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων από τις επιθέσεις Ισραήλ‑ΗΠΑ

Κόσμος 01.03.2026
Ο θάνατος του υποστράτηγου Mousavi έρχεται μετά τη δολοφονία αρκετών κορυφαίων Ιρανών ηγετών

Ντουμπάι: Χτυπήθηκε από ιρανικό drone το Burj al Arab ‑ Το πιο εμβληματικό κτήριο στην περιοχή

Κόσμος 01.03.2026
Η κατασκευή του σε ένα τεχνητό νησί σηματοδότησε την αρχή της ραγδαίας ανάπτυξης της πόλης

Ντουμπάι: Χτύπησαν το διεθνές αεροδρόμιο με πύραυλο οι Ιρανοί ‑ Μαζική πυραυλική επίθεση στο Ισραήλ

Κόσμος 01.03.2026
Σύμφωνα με τα ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης, οι Φρουροί της Επανάστασης δήλωσαν ότι πραγματοποιούν μια έκτη σειρά επιθέσεων ως αντίποινα για τους βομβαρδισμούς του Ιράν από τις ΗΠΑ και το Ισραήλ

Ντόναλντ Τραμπ: «Η πληροφορία πως ο Χαμενεΐ είναι νεκρός είναι σωστή»

Κόσμος Χτες
O πρόεδρος των ΗΠΑ επιβεβαίωσε τις πληροφορίες για τον θάνατο του ανώτερου θρησκευτικού ηγέτη του Ιράν

Νετανιάχου: «Όλες οι ενδείξεις δείχνουν ότι ο Χαμενεΐ δεν βρίσκεται πλέον στη ζωή»

Κόσμος Χτες
Ισραηλινοί αξιωματούχοι ενημερώθηκαν ότι η σορός του ανώτατου ηγέτη του Ιράν βρέθηκε στα ερείπια κτηρίου στην Τεχεράνη που χτυπήθηκε από αεροπορική επιδρομή.

Τρομερός Καραλής στην Παιανία: Πέταξε στα 6,17μ και «διέλυσε» το πανελλήνιο ρεκόρ, βίντεο

Αθλητικά Νέα Χτες
Ο Εμμανουήλ Καραλής κατέρριψε δύο φορές το πανελλήνιο ρεκόρ στο επί κοντώ στην Παιανία - Πήδηξε στα 6,07μ και στη συνέχεια «πέταξε» στα 6,17μ που είναι η καλύτερη επίδοση στον κόσμο

Το Ντουμπάι δέχεται επίθεση: «Βροχή» πυραύλων και drones ‑ Εκρήξεις στο διάσημο νησί Palm

Κόσμος Χτες
Σκηνές από ταινίες καταστροφής στο Ντουμπάι που «πληρώνει» τα αντίποινα του Ιράν για την αμερικανο-ισραηλινή επίθεση

Πανικός στο Ντουμπάι: Εκκενώνεται το Μπουρτζ Χαλίφα

Κόσμος Χτες
Συνεχίζονται οι ιρανικές επιθέσεις στο Ντουμπάι

Κλείνει η βάση στη Σούδα

Ελλάδα Χτες
Έκτακτα μέτρα συναγερμού και αεράμυνας