E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Μετάλλαξη Όμικρον: Καλά και κακά νέα από τον ΠΟΥ

Τρία συμπεράσματα φαίνεται να προκύπτουν σε αρχικό στάδιο όσον αφορά την Ομικρόν

Δημοσίευση 8/12/2021 | 12:50

Μετάλλαξη Όμικρον: Καλά και κακά νέα από τον ΠΟΥ

Τρία συμπεράσματα φαίνεται να προκύπτουν σε αρχικό στάδιο όσον αφορά την Ομικρόν σύμφωνα με τον Μάικλ Ράιαν, επικεφαλής της διεύθυνσης αντιμετώπισης επειγόντων στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Τα υπάρχοντα εμβόλια προστατεύουν (αν και λιγότερο), η Ομικρον δεν δείχνει καμία αύξηση της σοβαρότητας της κατάστασης και είναι πιο συχνές οι επαναμολύνσεις.

Δεν υπάρχει «κανένας λόγος να αμφιβάλλουμε ότι τα υπάρχοντα εμβόλια προστατεύουν» τους ασθενείς που έχουν προσβληθεί από την παραλλαγή Όμικρον από τις σοβαρές μορφές της covid-19, εκτίμησε ο Μάικλ Ράιαν.

«Έχουμε πολύ αποτελεσματικά εμβόλια που έχουν αποδείξει την επάρκειά τους απέναντι σε όλες τις παραλλαγές μέχρι τώρα, όσον αφορά τη σοβαρότητα της ασθένειας και την ανάγκη νοσηλείας», είπε ο δρ Ράιαν σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Δεν υπάρχει λόγος να σκεφτόμαστε ότι δεν θα συμβεί το ίδιο» με την Όμικρον, πρόσθεσε, εξηγώντας ότι είμαστε ακόμη στην αρχή των μελετών γι' αυτήν την παραλλαγή που εντοπίστηκε στις 24 Νοεμβρίου και έχει καταγραφεί μέχρι τώρα σε περίπου 40 χώρες.

«Η γενική συμπεριφορά που παρατηρούμε μέχρι σήμερα δεν δείχνει καμία αύξηση της σοβαρότητας. Στην πραγματικότητα σε κάποιες περιοχές του νότιου τμήματος της Αφρικής αναφέρονται πιο ήπια συμπτώματα», πρόσθεσε ο γιατρός, απηχώντας τις δηλώσεις και του Αμερικανού επιδημιολόγου Άντονι Φάουτσι.

«Βρισκόμαστε στην αρχή και πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στον τρόπο που αναλύουμε» αυτά τα δεδομένα, προειδοποίησε ωστόσο ο Ράιαν, φροντίζοντας να υπογραμμίσει επανειλημμένα ότι οι επιστήμονες μόλις έχουν αρχίσει να εξετάζουν το νέο παραλλαγμένο στέλεχος.

Η εμφάνιση του Όμικρον προκάλεσε κάποιον πανικό, κυρίως στην Ευρώπη, η οποία είναι αντιμέτωπη με ένα πέμπτο κύμα της covid-19 λόγω του στελέχους Δέλτα.

Η καλύτερη προστασία

Ο Ιρλανδός επιδημιολόγος εκτίμησε ότι οι πρώτες πληροφορίες από το νότιο τμήμα της Αφρικής «δείχνουν ότι το εμβόλιο μοιάζει να διατηρεί την προστασία που προσφέρει».

Ωστόσο παραδέχθηκε ότι τα εμβόλια ενδέχεται να είναι λιγότερο αποτελεσματικά έναντι του Όμικρον, λόγω των πολλών μεταλλάξεων που εμφανίζει στην πρωτεΐνη-ακίδα του.

Όμως «είναι πολύ απίθανο» το παραλλαγμένο αυτό στέλεχος να διαφεύγει εντελώς από την προστασία των εμβολίων.

«Τα προκαταρκτικά στοιχεία που διαθέτουμε από το νότιο τμήμα της Αφρικής δεν δείχνουν ότι υπάρχει απώλεια της αποτελεσματικότητας σε καταστροφικό ποσοστό», τόνισε, επισημαίνοντας: «Στην πραγματικότητα ισχύει το αντίθετο αυτή τη στιγμή».

«Το καλύτερο όπλο που διαθέτουμε αυτή τη στιγμή είναι το εμβόλιο», υπογράμμισε.

«Όταν εμφανίζεται ένα νέο στέλεχος, έχει την τάση να είναι πιο μεταδοτικό διότι ανταγωνίζεται με τα προηγούμενα στελέχη», εξήγησε ο Ράιαν.

Εξάλλου το Όμικρον ενδέχεται να υπερισχύσει του Δέλτα, το οποίο ευθύνεται για το μεγαλύτερο μέρος των μολύνσεων covid-19 από τα τέλη του 2020 όταν πρωτοεμφανίστηκε στην Ινδία.

Οι κανόνες είναι οι ίδιοι

Όμως είναι πιθανό το Όμικρον να εξαπλώνεται τόσο γρήγορα στο νότιο τμήμα της Αφρικής διότι εκμεταλλεύεται το γεγονός ότι εκεί δεν έχει διαδοθεί ιδιαίτερα το Δέλτα, εκτίμησε ο Ράιαν.

Επίσης τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι το νέο στέλεχος μπορεί να μολύνει πιο εύκολα τους εμβολιασμένους ή όσους έχουν προσβληθεί στο παρελθόν από covid-19.

«Υπάρχουν δεδομένα σύμφωνα με τα οποία οι επαναμολύνσεις είναι πιο συχνές με το Όμικρον σε σχέση με τα προηγούμενα κύματα ή τα προηγούμενα παραλλαγμένα στελέχη», εξήγησε ο γιατρός, τονίζοντας ότι τα εμβόλια έχουν δημιουργηθεί για να προστατεύουν από τις σοβαρές μορφές της νόσου και όχι απαραίτητα από τις πιο ήπιες.

«Αυτό που μας ενδιαφέρει δεν είναι αν μπορεί κάποιος να επαναμολυνθεί με το Όμικρον, αλλά αν οι νέες μολύνσεις είναι περισσότερο ή λιγότερο σοβαρές», υπογράμμισε.

Και κυρίως ο Ράιαν επέμεινε στην ανάγκη να συνεχίσουν να τηρούνται τα βασικά μέτρα προστασίας: η χρήση μάσκας, ο αερισμός των χώρων, η κοινωνική αποστασιοποίηση.

«Ο ιός δεν άλλαξε φύση», προειδοποίησε, «οι κανόνες του παιχνιδιού μένουν οι ίδιοι».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

SOS για καύσωνα: Ο Λυκαβηττός «φλέγεται» στους 50°C – Πού αλλού χτυπάει κόκκινο

Κόσμος Χτες
Οι ελάχιστες θερμοκρασίες δεν αναμένεται να πέσουν κάτω από τους 26-28°C στα αστικά κέντρα ενώ την ίδια στιγμή, η σχετική υγρασία θα βρίσκεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα

Ανατριχίλα στη Φωκίδα: Το καμπαναριό που ακούγεται σε 100 χλμ. σήμανε ξανά!

Ελλάδα Χτες
Όταν χτυπάει συνολικά το καμπαναριό της Ιεράς Μονής Αγίων Αυγουστίνου Ιππώνος και Σεραφείμ του Σάρωφ, ακούγεται έως την Πάτρα

Σάλος στη Λίβερπουλ: Η κίνηση του Λουίς Ντίας που θεωρήθηκε ασέβεια στη μνήμη του Ντιόγκο Ζότα

Αθλητικά Νέα Χτες
Ένα βίντεο με πρωταγωνιστή τον Λουίς Ντίας εξόργισε τους φίλους της Λίβερπουλ, καθώς το θεώρησαν ασέβεια προς τη μνήμη του Ντιόγκο Ζότα

Τέξας: Τα ορμητικά νερά παρέσυραν ολόκληρο σπίτι – Συγκλονιστικό βίντεο

Κόσμος Χτες
Η στιγμή που ο χείμαρρος σαρώνει ολόκληρο σπίτι στο πέρασμά του

Τραγωδία στο Αγρίνιο: 46χρονος βρέθηκε νεκρός στην αυλή του σπιτιού του

Ελλάδα Χτες
O άτυχος 46χρονος εντοπίστηκε από οικεία πρόσωπα στην αυλή του σπιτιού του

Αγρίνιο: Τρόμος σε σχολείο ‑ Πυροβολούσε με αεροβόλο πάνω από τα κεφάλια παιδιών

Κόσμος Χτες
Ο 65χρονος άνδρας συνελήφθη και οδηγήθηκε στο αυτόφωρο ο 65χρονος

Θεσσαλονίκη: Υπό έλεγχο η φωτιά στο Καπάνι ‑ Ζημιές σε τρία μαγαζιά, στο νοσοκομείο 4 πυροσβέστες

Ελλάδα Χτες
Τουλάχιστον τρία καταστήματα υπέστησαν ζημιές από τη φωτιά - Τέσσερις πυροσβέστες στο νοσοκομείο με αναπνευστικά προβλήματα

Χιόνισε στην έρημο Ατακάμα ‑ Σε «κατάσταση επιβίωσης» το ισχυρότερο ραδιοτηλεσκόπιο στον κόσμο

Κόσμος Χτες
Στην περιοχή βρίσκεται μία από τις κορυφαίες συστοιχίες τηλεσκοπίων στον κόσμο

Ζέττα Μακρή: Ελεύθερος ο δημοσιογράφος που φέρεται να εκβίασε τη βουλευτή

Ελλάδα Χτες
Ο γνωστός δημοσιογράφος αφέθηκε ελεύθερος με απόφαση της Εισαγγελέως Βόλου - Δικάζεται αύριο στο Αυτόφωρο

Μίλτος Τεντόγλου: Νικητής στα «Δρόμεια 2025» στο τελευταίο του άλμα ‑ «Ήθελα να κάνω κάτι παραπάνω»

Αθλητικά Νέα Χτες
Τη νίκη μέσα από τα… χέρια του Νικόλα Σταματονικολού «έκλειψε» στο τελευταίο του άλμα ο Μίλτος Τεντόγλου στα «Δρόμεια 2025»

Θεσσαλονίκη: Φωτιά στο Καπάνι – Στο σημείο ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής

Ελλάδα Χτες
Η περιοχή έχει αποκλειστεί για λόγους ασφαλείας