E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Γλυπτά του Παρθενώνα: «Συζητάμε δανεισμό» λέει τώρα το Βρετανικό Μουσείο

Το πράσινο φως ανάβει ο Τζορτζ Όσμπορν, νέος πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου, με άρθρο του στους Times του Λονδίνου

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 4/12/2021 | 18:10

Γλυπτά του Παρθενώνα: «Συζητάμε δανεισμό» λέει τώρα το Βρετανικό Μουσείο

Ανοίγει ο δρόμος για να επιστρέψουν τα γλυπτά του Παρθενώνα στη γενέτειρά τους. «Θα δανείσουμε τα Ελγίνεια Μάρμαρα στην Ελλάδα», αναφέρει επί λέξει ο νέος πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου και πρώην υπουργός Οικονομικών επί πρωθυπουργίας Ντέιβιντ Κάμερον, σε άρθρο του στους λονδρέζικους Times.

Ο Τζορτζ Όσμπορν, ο οποίος ανέλαβε μόλις τον Νοέμβριο τα νέα του καθήκοντα, στο άρθρο του στην εφημερίδα με τίτλο «Είναι δίκαιο να είμαστε περήφανοι για το Βρετανικό Μουσείο», προαναγγέλλει δημόσια μία ριζική αλλαγή πλεύσης του Βρετανικού Μουσείου, προσαρμοσμένη στη σύγχρονη διεθνή πραγματικότητα.

Οι όροι ενός σεναρίου επιστροφής

Αφού αναφέρεται εκτενώς στα επίκαιρα θέματα της «αφύπνισης» και της αφαίρεσης μνημείων που σχετίζονται με το εμπόριο σκλάβων στη Βρετανία, ο Τζορτζ Όσμπορν υπεραμύνεται του ρόλου του Μουσείου ως χώρου διασύνδεσης των παγκόσμιων πολιτισμών.

«Σίγουρα, υπάρχουν και εκείνοι που αμφισβητούν το δικαίωμά μας να υπάρχουμε», γράφει, «το έκαναν το 1753 και το κάνουν πάλι το 2021».

«Φυσικά, υπάρχουν και εκείνοι που απαιτούν την επιστροφή αντικειμένων που πιστεύουν ότι δεν έχουμε δικαίωμα να κρατήσουμε. Ούτε αυτό είναι καινούργιο. Ο Λόρδος Μπάιρον σκέφτηκε ότι τα Ελγίνεια μάρμαρα έπρεπε να επιστρέψουν στον Παρθενώνα. Η απάντησή μας δεν είναι απορριπτική»!

Ο νέος πρόεδρος του Μουσείου προτείνει τον δανεισμό των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα με τις ανάλογες εγγυήσεις για την ασφαλή διαφύλαξή τους και την επιστροφή τους.

«Είμαστε ανοιχτοί στον δανεισμό των τεχνουργημάτων μας, οπουδήποτε μπορούν να τα φροντίσουν και να εξασφαλίσουν την ασφαλή επιστροφή τους – κάτι που κάνουμε κάθε χρόνο, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας», σημειώνει.

Τα Γλυπτά του Παρθενώνα και η επίσκεψη – κλειδί Μητσοτάκη

Το άνοιγμα του Τζορτζ Όσμπορν για τον έστω και υπό όρους (σ.σ. δανεισμός) επαναπατρισμό των Μαρμάρων του Παρθενώνα, έρχεται μετά από την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Λονδίνο τον προηγούμενο μήνα.

Τότε ο Έλληνας Πρωθυπουργός ζήτησε από τον Βρετανό ομόλογό του, Μπόρις Τζόνσον, την επιστροφή των Γλυπτών στον τόπο που γεννήθηκαν.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Μετά το Κατάρ κλείνει κάνουλες και το Κουβέιτ: Το ντόμινο από τους μεγάλους παραγωγούς θα εκτοξεύσει το πετρέλαιο

Οικονομία Χτες
Τα πρώτα σημάδια περικοπών και ο κορεσμός των αποθηκών δίνουν ώθηση στις τιμές του πετρελαίου

Οι χρήστες του ChatGPT το «ξεφορτώνονται» μαζικά: Οι απεγκαταστάσεις της εφαρμογής αυξήθηκαν κατά 295% σε μία μόνο ημέρα

Tech + Science Χτες
Χάνει χρήστες το ChatGPT ή είναι η έξαρση στις απεγκαταστάσεις μια βραχυπρόθεσμη αντίδραση; Τα σενάρια της «μαζικής φυγής»

Εντυπωσιακό βίντεο από τον απόπλου της φρεγάτας Κίμων από Λιμένα Λεμεσού

Ελλάδα Χτες
Οι δυνατότητες της φρεγάτας «Κίμων»

Ανησυχητική εξέλιξη στο Ισραήλ: Κατηγορούν το Ιραν πως ρίχνει βόμβες διασποράς

Κόσμος Χτες
Πως λειτουργεί το απαγορευμένο αμφιλεγόμενο όπλο

Η στιγμή που βόμβα πέφτει κοντά στο συνεργείο του Mega στον Λίβανο: Η αντίδραση της δημοσιογράφου

Κόσμος Χτες
Συγκλονιστικά πλάνα από τα σύνορα Ισραήλ και Λιβάνου

Συνελήφθη ο άνδρας που απειλούσε ότι έχει εκρηκτικά έξω από τη ΓΑΔΑ

Ελλάδα Χτες
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, πρόκειται για αλλοδαπό

Ένας Έλληνας μετέφερε το πρώτο φορτίο πετρελαίου από τη μετά Μαδούρο Βενεζουέλα

Κόσμος Χτες
Ο εφοπλιστής Τσάκος και το πρώτο φορτίο πετρελαίου που έφυγε από τη Βενεζουέλα μετά τη σύλληψη Μαδούρο από την κυβέρνηση Τραμπ.

Ιρανοί παρακρατικοί ντύνονται γυναίκες για να κρυφτούν από τα ισραηλινά drone

Κόσμος Χτες
Ιρανοί αξιωματούχοι ντύνονται με τσαντόρ και γυναικεία ρούχα για να γλιτώσουν από τα ισραηλινά drone, με τον αρχηγό της Μπασίτζ στην Τεχεράνη να κρύβεται πίσω από το ίδιο σύμβολο καταπίεσης των Ιρανών γυναικών

Τραμπ: Καμία συμφωνία με το Ιράν, μόνο παράδοση άνευ όρων και μετά θα επιλέξουμε τον νέο ηγέτη

Κόσμος Χτες
Ο Αμερικανός πρόεδρος κάλεσε τους συμμάχους των ΗΠΑ να εργαστούν για να «κάνουν το Ιράν μεγάλο ξανά»