E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Γλυπτά του Παρθενώνα: «Συζητάμε δανεισμό» λέει τώρα το Βρετανικό Μουσείο

Το πράσινο φως ανάβει ο Τζορτζ Όσμπορν, νέος πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου, με άρθρο του στους Times του Λονδίνου

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 4/12/2021 | 18:10

Γλυπτά του Παρθενώνα: «Συζητάμε δανεισμό» λέει τώρα το Βρετανικό Μουσείο

Ανοίγει ο δρόμος για να επιστρέψουν τα γλυπτά του Παρθενώνα στη γενέτειρά τους. «Θα δανείσουμε τα Ελγίνεια Μάρμαρα στην Ελλάδα», αναφέρει επί λέξει ο νέος πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου και πρώην υπουργός Οικονομικών επί πρωθυπουργίας Ντέιβιντ Κάμερον, σε άρθρο του στους λονδρέζικους Times.

Ο Τζορτζ Όσμπορν, ο οποίος ανέλαβε μόλις τον Νοέμβριο τα νέα του καθήκοντα, στο άρθρο του στην εφημερίδα με τίτλο «Είναι δίκαιο να είμαστε περήφανοι για το Βρετανικό Μουσείο», προαναγγέλλει δημόσια μία ριζική αλλαγή πλεύσης του Βρετανικού Μουσείου, προσαρμοσμένη στη σύγχρονη διεθνή πραγματικότητα.

Οι όροι ενός σεναρίου επιστροφής

Αφού αναφέρεται εκτενώς στα επίκαιρα θέματα της «αφύπνισης» και της αφαίρεσης μνημείων που σχετίζονται με το εμπόριο σκλάβων στη Βρετανία, ο Τζορτζ Όσμπορν υπεραμύνεται του ρόλου του Μουσείου ως χώρου διασύνδεσης των παγκόσμιων πολιτισμών.

«Σίγουρα, υπάρχουν και εκείνοι που αμφισβητούν το δικαίωμά μας να υπάρχουμε», γράφει, «το έκαναν το 1753 και το κάνουν πάλι το 2021».

«Φυσικά, υπάρχουν και εκείνοι που απαιτούν την επιστροφή αντικειμένων που πιστεύουν ότι δεν έχουμε δικαίωμα να κρατήσουμε. Ούτε αυτό είναι καινούργιο. Ο Λόρδος Μπάιρον σκέφτηκε ότι τα Ελγίνεια μάρμαρα έπρεπε να επιστρέψουν στον Παρθενώνα. Η απάντησή μας δεν είναι απορριπτική»!

Ο νέος πρόεδρος του Μουσείου προτείνει τον δανεισμό των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα με τις ανάλογες εγγυήσεις για την ασφαλή διαφύλαξή τους και την επιστροφή τους.

«Είμαστε ανοιχτοί στον δανεισμό των τεχνουργημάτων μας, οπουδήποτε μπορούν να τα φροντίσουν και να εξασφαλίσουν την ασφαλή επιστροφή τους – κάτι που κάνουμε κάθε χρόνο, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας», σημειώνει.

Τα Γλυπτά του Παρθενώνα και η επίσκεψη – κλειδί Μητσοτάκη

Το άνοιγμα του Τζορτζ Όσμπορν για τον έστω και υπό όρους (σ.σ. δανεισμός) επαναπατρισμό των Μαρμάρων του Παρθενώνα, έρχεται μετά από την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Λονδίνο τον προηγούμενο μήνα.

Τότε ο Έλληνας Πρωθυπουργός ζήτησε από τον Βρετανό ομόλογό του, Μπόρις Τζόνσον, την επιστροφή των Γλυπτών στον τόπο που γεννήθηκαν.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Κρίστιαν Έρικσεν: Νέα ενημέρωση από τον γιατρό της Δανίας ‑ «Θα πάρει εξιτήριο»

E-Daily 2.TopNews 08.06.2026
«Μίλησα μαζί του το πρωί, τα πηγαίνει καλύτερα» είπε ο γιατρός της Δανίας για τον Κρίστιαν Έρικσεν

Συναγερμός στις φυλακές Χανίων, προσπάθησαν να περάσουν με drone κινητά, σουγιά και λάμες

E-Daily 2.TopNews 08.06.2026
Ενεργοποιήθηκε το σύστημα αντιμετώπισης μη επανδρωμένων αεροσκαφών, με αποτέλεσμα την εξουδετέρωση του drone

Στον εισαγγελέα ο Τζέιμς Δαλαμάγκας μετά από 27 χρόνια καταζητούμενος ‑ Δείτε βίντεο

E-Daily 2.TopNews 08.06.2026
Ο 55χρονος συνελήφθη στην περιοχή του Αιγίου, όπου σύμφωνα με τις Αρχές ζούσε τα τελευταία 27 χρόνια χρησιμοποιώντας το όνομα «Αντώνης Τζίμας»

Επισπεύδεται ο ανασχηματισμός, πιθανώς σήμερα ή αύριο, μικρές αλλαγές και αναπληρώσεις θέσεων

Πολιτική 08.06.2026
Πιο πιθανό σενάριο να μείνει στη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου ο Παύλος Μαρινάκης και να πάει στο υπουργείο Μεταφορών ο Γιώργος Κώτσηρας

Τι είναι το Posokanei και πότε ανοίγει

E-Daily 2.TopNews 08.06.2026
Πώς θα αξιοποιηθεί η Τεχνητή Νοημοσύνη στη νέα πλατφόρμα Posokanei

Ιαπωνία: Δήμαρχος «γράφει» ιστορία παίρνοντας άδεια μητρότητας ενώ βρίσκεται στην εξουσία

E-Daily 2.TopNews 08.06.2026
Θα απουσιάσει από τα καθήκοντά της για 16 εβδομάδες - Ελπίζει η απόφασή της να λειτουργήσει ως αφορμή για αλλαγές στην Ιαπωνία

Παραιτήθηκε ο γγ του υπουργείου Περιβάλλοντος Ευθύμιος Μπακογιάννης

E-Daily 2.TopNews 08.06.2026
Τι αναφέρει στην επιστολή παραίτησης ο γενικός γραμματέας

Κατασχέθηκαν 5,3 τόνοι ακατάλληλων κρεάτων, μετά από καταγγελία για εστιατόριο στην Πεντέλη

E-Daily 2.TopNews 08.06.2026
Αποκαλύφθηκε μεγάλη εγκατάσταση επεξεργασίας και εμπορίας κρέατος στον Βόρειο Τομέα Αθηνών - «Μηδενική ανοχή σε όσους παίζουν με τη δημόσια υγεία» το μήνυμα Χαρδαλιά

Η υψηλότερη θερμοκρασία της χρονιάς καταγράφηκε χθες σε πόλη της Θεσσαλίας

Ελλάδα 08.06.2026
Μόλις μπήκαμε στο φετινό καλοκαίρι και ήδη έχουμε ρεκόρ υδραργύρου - η υψηλότερη θερμοκρασία του 2025 καταγράφηκε σε πόλη της Θεσσαλίας.

Φιλιππίνες: Η στιγμή που ο σεισμός 7,8 Ρίχτερ έπληξε την πόλη Τζένεραλ Σάντος, γκρεμίζοντας κτήρια

E-Daily 2.TopNews 08.06.2026
Καταστροφικός σεισμός 7,8 Ρίχτερ έπληξε τις Φιλιππίνες το πρωί της Δευτέρας (τοπική ώρα)

Τι ψηφίζει η Θεσσαλονίκη

Πολιτική 08.06.2026
Νέα δημοσκόπηση