E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Γλυπτά του Παρθενώνα: «Συζητάμε δανεισμό» λέει τώρα το Βρετανικό Μουσείο

Το πράσινο φως ανάβει ο Τζορτζ Όσμπορν, νέος πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου, με άρθρο του στους Times του Λονδίνου

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 4/12/2021 | 18:10

Γλυπτά του Παρθενώνα: «Συζητάμε δανεισμό» λέει τώρα το Βρετανικό Μουσείο

Ανοίγει ο δρόμος για να επιστρέψουν τα γλυπτά του Παρθενώνα στη γενέτειρά τους. «Θα δανείσουμε τα Ελγίνεια Μάρμαρα στην Ελλάδα», αναφέρει επί λέξει ο νέος πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου και πρώην υπουργός Οικονομικών επί πρωθυπουργίας Ντέιβιντ Κάμερον, σε άρθρο του στους λονδρέζικους Times.

Ο Τζορτζ Όσμπορν, ο οποίος ανέλαβε μόλις τον Νοέμβριο τα νέα του καθήκοντα, στο άρθρο του στην εφημερίδα με τίτλο «Είναι δίκαιο να είμαστε περήφανοι για το Βρετανικό Μουσείο», προαναγγέλλει δημόσια μία ριζική αλλαγή πλεύσης του Βρετανικού Μουσείου, προσαρμοσμένη στη σύγχρονη διεθνή πραγματικότητα.

Οι όροι ενός σεναρίου επιστροφής

Αφού αναφέρεται εκτενώς στα επίκαιρα θέματα της «αφύπνισης» και της αφαίρεσης μνημείων που σχετίζονται με το εμπόριο σκλάβων στη Βρετανία, ο Τζορτζ Όσμπορν υπεραμύνεται του ρόλου του Μουσείου ως χώρου διασύνδεσης των παγκόσμιων πολιτισμών.

«Σίγουρα, υπάρχουν και εκείνοι που αμφισβητούν το δικαίωμά μας να υπάρχουμε», γράφει, «το έκαναν το 1753 και το κάνουν πάλι το 2021».

«Φυσικά, υπάρχουν και εκείνοι που απαιτούν την επιστροφή αντικειμένων που πιστεύουν ότι δεν έχουμε δικαίωμα να κρατήσουμε. Ούτε αυτό είναι καινούργιο. Ο Λόρδος Μπάιρον σκέφτηκε ότι τα Ελγίνεια μάρμαρα έπρεπε να επιστρέψουν στον Παρθενώνα. Η απάντησή μας δεν είναι απορριπτική»!

Ο νέος πρόεδρος του Μουσείου προτείνει τον δανεισμό των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα με τις ανάλογες εγγυήσεις για την ασφαλή διαφύλαξή τους και την επιστροφή τους.

«Είμαστε ανοιχτοί στον δανεισμό των τεχνουργημάτων μας, οπουδήποτε μπορούν να τα φροντίσουν και να εξασφαλίσουν την ασφαλή επιστροφή τους – κάτι που κάνουμε κάθε χρόνο, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας», σημειώνει.

Τα Γλυπτά του Παρθενώνα και η επίσκεψη – κλειδί Μητσοτάκη

Το άνοιγμα του Τζορτζ Όσμπορν για τον έστω και υπό όρους (σ.σ. δανεισμός) επαναπατρισμό των Μαρμάρων του Παρθενώνα, έρχεται μετά από την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Λονδίνο τον προηγούμενο μήνα.

Τότε ο Έλληνας Πρωθυπουργός ζήτησε από τον Βρετανό ομόλογό του, Μπόρις Τζόνσον, την επιστροφή των Γλυπτών στον τόπο που γεννήθηκαν.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Κατολίσθηση στον Μύρτο Κεφαλονιάς: Τι είπε ο Λέκκας για τον κίνδυνο και ποια έκτακτα μέτρα ελήφθησαν

E-Daily 2.TopNews 13.07.2026
Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ προειδοποιεί ότι δεν αποκλείονται μεγαλύτερες κατολισθήσεις και ανακοινώνει αυστηρά μέτρα προστασίας για τους λουόμενους.

Πλωτή καντίνα στα Κουφονήσια: Τι οδήγησε στη σύλληψη του χειριστή της

E-Daily 2.TopNews 13.07.2026
Η φορτηγίδα-αναψυκτήριο κατέπλευσε χωρίς άδεια στην παραλία Ιταλίδα και η Εισαγγελία Νάξου διέταξε άμεσα τη σύλληψη του κυβερνήτη της.

Εφιάλτης για 14χρονη στο Mall ‑ Της επιτέθηκε αλλοδαπός για να τη βιάσει

E-Daily 2.TopNews 13.07.2026
Αλλοδαπός 25χρονος συνελήφθη αφού προσπάθησε να επιτεθεί σeξουαλικά σε ανήλικη μέσα σε εμπορικό κέντρο.

Ολική έκλειψη Ηλίου 2026: Ποιες ευρωπαϊκές χώρες θα τη δουν και τι πρέπει να ξέρετε

E-Daily 2.TopNews 13.07.2026
Στις 12 Αυγούστου 2026 η σκιά της Σελήνης θα διασχίσει Γροιλανδία, Ισλανδία και Ισπανία, σε ένα φαινόμενο που η Ευρώπη δεν έχει ζήσει από το 1999.

Τραγικές μνήμες Κραν Μοντανά στην Ταϊλάνδη: Πώς κάηκαν ζωντανοί, εγκλωβισμένοι στις τουαλέτες οι 27

E-Daily 2.TopNews 13.07.2026
Τα περισσότερα από τα θύματα, στην πλειονότητά τους νέοι, βρέθηκαν μέσα στις τουαλέτες του καταστήματος, σε μία προσπάθεια να σωθούν από τις φλόγες - Οι αρχές ερευνούν αν ο χώρος είχε ξεκλείδωτες και λειτουργικές εξόδους πυρκαγιάς, ψεκαστήρες, πυροσβεστήρες, συναγερμούς και άλλα μέτρα πυρασφάλειας

Σαμ Νιλ: Πέθανε ο πρωταγωνιστής των «Jurassic Park» και «Peaky Blinders» σε ηλικία 78 ετών

E-Daily 2.TopNews 13.07.2026
Ο εμβληματικός ηθοποιός του «Jurassic Park» κατέληξε στο Σίδνεϊ, λίγους μήνες αφότου είχε ανακοινώσει ότι νίκησε τον καρκίνο.

Ποια χώρα της ΕΕ έχει την υψηλότερη φορολόγηση εργασίας ‑ Η θέση «φωτιά» της Ελλάδας στην έκθεση της Κομισιόν

E-Daily 2.TopNews 13.07.2026
Η Ετήσια Έκθεση Φορολογίας 2026 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναδεικνύει τις διαρθρωτικές αδυναμίες του ελληνικού φορολογικού συστήματος, με πρωτιά στον δείκτη επιβάρυνσης εργασίας και ισχυρή εξάρτηση από τον ΦΠΑ.

Marfin: Συνελήφθη από τις βρετανικές Aρχές η 46χρονη που αναζητούνταν

E-Daily 2.TopNews 13.07.2026
Είχε επικοινωνήσει με τις ελληνικές Αρχές και είχε δηλώσει πρόθεση να επιστρέψει στην Ελλάδα για να δώσει εξηγήσεις.

Κάτω Αχαΐα: Νεαρός μεταφέρθηκε στο Κέντρο Υγείας με τραύμα στο κεφάλι από αεροβόλο

Ελλάδα 13.07.2026
Οι αρχές έχουν ήδη ταυτοποιήσει έναν άνδρα, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε σχετική δικογραφία

Τι έγινε τελικά με τους τουρκικούς S‑400; Ακρα του τάφου σιωπή για την τύχη τους ‑ Τα σενάρια

Κόσμος 13.07.2026
Οι δύο χώρες που αναφέρονται συχνότερα ως πιθανοί αποδέκτες είναι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Κατάρ

Στα ύψη ξανά το πετρέλαιο λόγω της κρίσης στο Ορμούζ ‑ Πάνω από τα 79 δολάρια το Brent

Οικονομία 13.07.2026
Οι τιμές του πετρελαίου σκαρφάλωσαν ξανά, καθώς νέες στρατιωτικές επιθέσεις απειλούν τη ναυσιπλοϊα στα στενά του Ορμούζ

Κόλαση φωτιάς με 27 νεκρούς σε παμπ στην Μπανγκόκ, άνθρωποι έτρεχαν πανικόβλητοι να σωθούν, βίντεο

Κόσμος 13.07.2026
Ο πρωθυπουργός της Ταϊλάνδης Ανουτίν Τσαρνβιρακούλ δήλωσε, σύμφωνα με το AP, πως διεξάγονται έρευνες για να διαπιστωθούν τα αίτια της πυρκαγιάς