E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Γλυπτά του Παρθενώνα: «Συζητάμε δανεισμό» λέει τώρα το Βρετανικό Μουσείο

Το πράσινο φως ανάβει ο Τζορτζ Όσμπορν, νέος πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου, με άρθρο του στους Times του Λονδίνου

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 4/12/2021 | 18:10

Γλυπτά του Παρθενώνα: «Συζητάμε δανεισμό» λέει τώρα το Βρετανικό Μουσείο

Ανοίγει ο δρόμος για να επιστρέψουν τα γλυπτά του Παρθενώνα στη γενέτειρά τους. «Θα δανείσουμε τα Ελγίνεια Μάρμαρα στην Ελλάδα», αναφέρει επί λέξει ο νέος πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου και πρώην υπουργός Οικονομικών επί πρωθυπουργίας Ντέιβιντ Κάμερον, σε άρθρο του στους λονδρέζικους Times.

Ο Τζορτζ Όσμπορν, ο οποίος ανέλαβε μόλις τον Νοέμβριο τα νέα του καθήκοντα, στο άρθρο του στην εφημερίδα με τίτλο «Είναι δίκαιο να είμαστε περήφανοι για το Βρετανικό Μουσείο», προαναγγέλλει δημόσια μία ριζική αλλαγή πλεύσης του Βρετανικού Μουσείου, προσαρμοσμένη στη σύγχρονη διεθνή πραγματικότητα.

Οι όροι ενός σεναρίου επιστροφής

Αφού αναφέρεται εκτενώς στα επίκαιρα θέματα της «αφύπνισης» και της αφαίρεσης μνημείων που σχετίζονται με το εμπόριο σκλάβων στη Βρετανία, ο Τζορτζ Όσμπορν υπεραμύνεται του ρόλου του Μουσείου ως χώρου διασύνδεσης των παγκόσμιων πολιτισμών.

«Σίγουρα, υπάρχουν και εκείνοι που αμφισβητούν το δικαίωμά μας να υπάρχουμε», γράφει, «το έκαναν το 1753 και το κάνουν πάλι το 2021».

«Φυσικά, υπάρχουν και εκείνοι που απαιτούν την επιστροφή αντικειμένων που πιστεύουν ότι δεν έχουμε δικαίωμα να κρατήσουμε. Ούτε αυτό είναι καινούργιο. Ο Λόρδος Μπάιρον σκέφτηκε ότι τα Ελγίνεια μάρμαρα έπρεπε να επιστρέψουν στον Παρθενώνα. Η απάντησή μας δεν είναι απορριπτική»!

Ο νέος πρόεδρος του Μουσείου προτείνει τον δανεισμό των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα με τις ανάλογες εγγυήσεις για την ασφαλή διαφύλαξή τους και την επιστροφή τους.

«Είμαστε ανοιχτοί στον δανεισμό των τεχνουργημάτων μας, οπουδήποτε μπορούν να τα φροντίσουν και να εξασφαλίσουν την ασφαλή επιστροφή τους – κάτι που κάνουμε κάθε χρόνο, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας», σημειώνει.

Τα Γλυπτά του Παρθενώνα και η επίσκεψη – κλειδί Μητσοτάκη

Το άνοιγμα του Τζορτζ Όσμπορν για τον έστω και υπό όρους (σ.σ. δανεισμός) επαναπατρισμό των Μαρμάρων του Παρθενώνα, έρχεται μετά από την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Λονδίνο τον προηγούμενο μήνα.

Τότε ο Έλληνας Πρωθυπουργός ζήτησε από τον Βρετανό ομόλογό του, Μπόρις Τζόνσον, την επιστροφή των Γλυπτών στον τόπο που γεννήθηκαν.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Αυτά είναι τα πιο ισχυρά διαβατήρια για το 2026 – Στην 4η θέση η Ελλάδα

Κόσμος 15.01.2026
Ποιες χώρες προσφέρουν στους πολίτες τους τη μεγαλύτερη ελευθερία μετακίνησης

Πέθανε η κρυφή κόρη του Φρέντι Μέρκιουρι σε ηλικία 48 ετών

Κόσμος 15.01.2026
Η ύπαρξη της κόρης του Φρέντι Μέρκιουρι, του θρυλικού frontman των Queen, κρατήθηκε κρυφή επί 48 χρόνια

Συνελήφθη η αθλήτρια του βόλεϊ Ντεριά Τσαϊργκάν, τουρκικά ΜΜΕ λένε ότι είναι ερωμένη του Ιμάμογλου

Κόσμος 15.01.2026
Σήμερα ξεκινά η δίκη του δημάρχου της Κωνσταντινούπολης για το πτυχίο του, ωστόσο τα τοπικά ΜΜΕ εστιάζουν στην κατάθεση μιας influencer για την προσωπική του ζωή

Εξαφάνιση 16χρονης: Ενδέχεται να έχει αλλάξει την εμφάνισή της

Ελλάδα 15.01.2026
Κορυφώνεται η αγωνία για την ανήλικη

Συγκλονιστικό βίντεο από τη σύγκρουση πλοίων και την έκρηξη που ακολούθησε

Κόσμος 15.01.2026
Δεξαμενόπλοιο εμβολίζεται από πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων

Στο παρά 5′ ο Τραμπ ανέβαλε την επίθεση των ΗΠΑ στο Ιράν

Κόσμος 15.01.2026
Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι δεν μπόρεσαν να εγγυηθούν την κατάρρευση του καθεστώτος μετά από μια επίθεση

«Καμπανάκι» από τους ειδικούς: Φόβοι πώς η «ασθένεια Χ» θα εμφανιστεί μέσα στο 2026

Κόσμος 15.01.2026
Οι επιστήμονες εκφράζουν σοβαρές ανησυχίες ότι ο κόσμος είναι απροετοίμαστος να αντιμετωπίσει ένα ακόμη ξέσπασμα μολυσματικής νόσου

Η πρώτη φρεγάτα Belharra «Κίμων» στον ελληνικό στόλο – Νέα εποχή ναυτικής ισχύος

Ελλάδα 15.01.2026
Η σημερινή ημέρα, καταγράφεται ως ιστορική για το Πολεμικό Ναυτικό

Ερέτρια: Αγριος ξυλοδαρμός 16χρονου από εννέα ανήλικους ‑ Με αφορμή μία κοπέλα

Ελλάδα 15.01.2026
Ο μαθητής δέχθηκε άγρια επίθεση και τραυματίστηκε σοβαρά

IRIS: Αλλαγές από σήμερα στις μεταφορές χρημάτων

Οικονομία 15.01.2026
Τι ισχύει για ιδιώτες και ελεύθερους επαγγελματίες