E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Χρήστος Σαρτζετάκης: Στην εντατική ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Όπως επισημαίνουν οι γιατροί, η κατάστασή του είναι σταθερή

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 4/12/2021 | 13:04

Χρήστος Σαρτζετάκης: Στην εντατική ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Στο νοσοκομείο «ΛΑΪΚΟ» νοσηλεύεται από την Τετάρτη ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κος Χρήστος Σαρτζετάκης, λόγω πνευμονίας από εισρόφηση.

Χτες κρίθηκε αναγκαίο ο πρώην ΠτΔ να νοσηλευτεί στη ΜΕΘ του νοσοκομείου εξαιτίας οξείας αναπνευστικής ανεπάρκειας. Όπως επισημαίνουν οι γιατροί, η κατάστασή του είναι σταθερή.

Το λακωνικό ιατρικό ανακοινωθέν έχει ως εξής: «Ανακοινώνεται ότι από 01/12/2021 νοσηλεύεται στο ΓΝΑ “ΛΑΪΚΟ” ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κος Χρήστος Σαρτζετάκης, λόγω πνευμονίας από εισρόφηση. Από 03/12/2021 νοσηλεύεται στη ΜΕΘ του ΓΝΑ “ΛΑΪΚΟ” εξαιτίας οξείας αναπνευστικής ανεπάρκειας.  Η κατάστασή του είναι σταθερή».

Ποιός είναι ο Χρήστος Σαρτζετάκης

Ο Χρήστος Σαρτζετάκης γεννήθηκε το 1929 στη Θεσσαλονίκη. Πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, μετά ολιγόμηνη δικηγορία, εισήλθε στον Δικαστικό κλάδο το 1955. Με εκπαιδευτική άδεια έκανε το 1965-1967 μεταπτυχιακές σπουδές στο Παρίσι στο εμπορικό δίκαιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοτικό Δίκαιο. Είναι έγγαμος με την Έφη Αργυρίου και έχουν μία κόρη.

Το 1963, υπηρετών στο Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης, έγινε και διεθνώς γνωστός ως Ανακριτής της υποθέσεως πολιτικής δολοφονίας του βουλευτού της αριστεράς Γρηγορίου Λαμπράκη, την οποία με επιτυχία διεξήγαγε.

Το 1968, επί δικτατορικού καθεστώτος, απελύθη από το Δικαστικό Σώμα και στη συνέχεια συνελήφθη δύο φορές, βασανίσθηκε και φυλακίσθηκε, χωρίς δίκη, επί ένα περίπου χρόνο. Με την κατάρρευση της δικτατορίας αποκαταστάθηκε στην υπηρεσία του τον Σεπτέμβριο του 1974 με τον βαθμό του Εφέτου. Το 1981 προάγεται στον βαθμό του Προέδρου Εφετών και το 1982 στον βαθμό του Αρεοπαγίτου.

Κατά την Προεδρική εκλογή του 1985 ο Χρήστος Σαρτζετάκης προτείνεται από το κόμμα του Πα.Σο.Κ. και εκλέγεται από αυτό και τα κόμματα της αριστεράς στις 29 Μαρτίου 1985 ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, παραμείνας στη θέση αυτή μέχρι τις 5 Μαΐου 1990.

Ο Χρήστος Σαρτζετάκης είναι Επίτιμο μέλος του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Πορτογαλίας, Επίτιμος Διδάκτωρ του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, Επίτιμο μέλος της Εταιρείας Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης και μέλος επιστημονικών εταιρειών στην Ελλάδα και το Εξωτερικό. Έτυχε διαφόρων τιμητικών διακρίσεων και των ανωτάτων παρασήμων ξένων κρατών και είναι Επίτιμος δημότης πολλών Δήμων και Κοινοτήτων της χώρας μας. Δημοσίευσε διάφορες μελέτες νομικού και πολιτικού περιεχομένου.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Παραιτείται ο πρόεδρος της Βουλγαρίας Ρούμεν Ράντεφ

Κόσμος Χτες
Eξέλιξη που αναμένεται να πυροδοτήσει σημαντικές πολιτικές ανακατατάξεις στη χώρα.

Καταγγελία για ΟΠΕΚΕΠΕ: «Η ΑΑΔΕ κράτησε τους διευθυντές που βρίσκονται στη δικογραφία»

Ελλάδα Χτες
Σοβαρές αιχμές για τη λειτουργία του «Νέου ΟΠΕΚΕΠΕ» διατυπώνει η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, μέσω της βασικής συνεργάτιδάς της Παρασκευή Τυχεροπούλου και του πληρεξούσιου δικηγόρου της Αντώνης Βαγιάνος

Εξαφάνιση Λόρας: Γυναίκα στο TikTok προσποιούνταν ότι είχε δίπλα της την 16χρονη για να εξασφαλίσει δημοσιότητα

Ελλάδα Χτες
«Το έκανα για λόγους εντυπώσεων», είπε η γυναίκα στους αστυνομικούς που την εντόπισαν – Δείτε το βίντεο

Πέθανε ο Ιταλός σχεδιαστής μόδας Βαλεντίνο

Κόσμος Χτες
Έφυγε από τη ζωή στα 93 του χρόνια

Αγρότες: Με άδεια χέρια έφυγαν οι «σκληροί» των μπλόκων από το Μαξίμου

Πολιτική Χτες
Μαρούδας: «Συνεχίζουμε τον αγώνα»

Σιδηροδρομικό δυστύχημα στην Ισπανία: Βίντεο ντοκουμέντο μέσα από το τρένο μετά τη σύγκρουση

Κόσμος Χτες
Το βίντεο δείχνει μέλος του προσωπικού να δίνει οδηγίες στους επιβάτες προτρέποντάς τους να μείνουν μαζί και να προσέχουν ο ένας τον άλλον

Πάτρα: Σχεδιασμένη από καιρό και με λεπτομέρεια η φυγή της Λόρας ‑ «Έψαχνε δουλειά», λένε φίλες της

Ελλάδα Χτες
Νέα στοιχεία στην εξαφάνιση της 16χρονης Λόρας από την Πάτρα

Ιράν: Η αστυνομία δίνει διορία τριών ημερών στους διαδηλωτές να παραδοθούν – «Θα σας δείξουμε μεγαλύτερη επιείκεια»

Κόσμος Χτες
Ο εκπρόσωπος των δικαστικών αρχών επανέλαβε ότι οι συλληφθέντες θα δικαστούν γρήγορα, χωρίς να αποκλείει την εφαρμογή της θανατικής ποινής

Μινεσότα: Βίντεο με πράκτορες της ICE να βγάζουν άνδρα από σπίτι μόνο με τα εσώρουχα και μια κουβέρτα

Κόσμος Χτες
Ο κόσμος που έχει συγκεντρωθεί τους φωνάζει να φύγουν

Πυροβολισμοί στη μέση του δρόμου μετά από διαλυμένο αρραβώνα στο Αργος, δείτε βίντεο

Ελλάδα Χτες
Σκηνές πανικού και βίας εκτυλίχθηκαν κοντά στη λαϊκή αγορά, μετά από διαμάχη δύο οικογενειών Ρομά

Σοκ: Δολοφόνησαν άνδρα μέσα στις φυλακές Κορυδαλλού

Ελλάδα Χτες
Έλληνας ο δράστης, Αλβανός το θύμα - Και οι δύο άνδρες ήταν βαρυποινίτες εκτίοντας ποινές για ανθρωποκτονίες