E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Χρήστος Σαρτζετάκης: Στην εντατική ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Όπως επισημαίνουν οι γιατροί, η κατάστασή του είναι σταθερή

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 4/12/2021 | 13:04

Χρήστος Σαρτζετάκης: Στην εντατική ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Στο νοσοκομείο «ΛΑΪΚΟ» νοσηλεύεται από την Τετάρτη ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κος Χρήστος Σαρτζετάκης, λόγω πνευμονίας από εισρόφηση.

Χτες κρίθηκε αναγκαίο ο πρώην ΠτΔ να νοσηλευτεί στη ΜΕΘ του νοσοκομείου εξαιτίας οξείας αναπνευστικής ανεπάρκειας. Όπως επισημαίνουν οι γιατροί, η κατάστασή του είναι σταθερή.

Το λακωνικό ιατρικό ανακοινωθέν έχει ως εξής: «Ανακοινώνεται ότι από 01/12/2021 νοσηλεύεται στο ΓΝΑ “ΛΑΪΚΟ” ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κος Χρήστος Σαρτζετάκης, λόγω πνευμονίας από εισρόφηση. Από 03/12/2021 νοσηλεύεται στη ΜΕΘ του ΓΝΑ “ΛΑΪΚΟ” εξαιτίας οξείας αναπνευστικής ανεπάρκειας.  Η κατάστασή του είναι σταθερή».

Ποιός είναι ο Χρήστος Σαρτζετάκης

Ο Χρήστος Σαρτζετάκης γεννήθηκε το 1929 στη Θεσσαλονίκη. Πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, μετά ολιγόμηνη δικηγορία, εισήλθε στον Δικαστικό κλάδο το 1955. Με εκπαιδευτική άδεια έκανε το 1965-1967 μεταπτυχιακές σπουδές στο Παρίσι στο εμπορικό δίκαιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοτικό Δίκαιο. Είναι έγγαμος με την Έφη Αργυρίου και έχουν μία κόρη.

Το 1963, υπηρετών στο Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης, έγινε και διεθνώς γνωστός ως Ανακριτής της υποθέσεως πολιτικής δολοφονίας του βουλευτού της αριστεράς Γρηγορίου Λαμπράκη, την οποία με επιτυχία διεξήγαγε.

Το 1968, επί δικτατορικού καθεστώτος, απελύθη από το Δικαστικό Σώμα και στη συνέχεια συνελήφθη δύο φορές, βασανίσθηκε και φυλακίσθηκε, χωρίς δίκη, επί ένα περίπου χρόνο. Με την κατάρρευση της δικτατορίας αποκαταστάθηκε στην υπηρεσία του τον Σεπτέμβριο του 1974 με τον βαθμό του Εφέτου. Το 1981 προάγεται στον βαθμό του Προέδρου Εφετών και το 1982 στον βαθμό του Αρεοπαγίτου.

Κατά την Προεδρική εκλογή του 1985 ο Χρήστος Σαρτζετάκης προτείνεται από το κόμμα του Πα.Σο.Κ. και εκλέγεται από αυτό και τα κόμματα της αριστεράς στις 29 Μαρτίου 1985 ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, παραμείνας στη θέση αυτή μέχρι τις 5 Μαΐου 1990.

Ο Χρήστος Σαρτζετάκης είναι Επίτιμο μέλος του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Πορτογαλίας, Επίτιμος Διδάκτωρ του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, Επίτιμο μέλος της Εταιρείας Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης και μέλος επιστημονικών εταιρειών στην Ελλάδα και το Εξωτερικό. Έτυχε διαφόρων τιμητικών διακρίσεων και των ανωτάτων παρασήμων ξένων κρατών και είναι Επίτιμος δημότης πολλών Δήμων και Κοινοτήτων της χώρας μας. Δημοσίευσε διάφορες μελέτες νομικού και πολιτικού περιεχομένου.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πανελλαδικές 2025: Η μαθήτρια με την υψηλότερη βαθμολογία σε ολόκληρη την Ελλάδα

E-Daily 2.TopNews 29.06.2026
Η Ιατρική είναι ο μεγάλος στόχος της, όπως δηλώνει η ίδια

Λιβαδειά: Συγκλονίζει ο σύζυγος της 35χρονης που πέθανε μετά τον τοκετό – «Θα το πάω μέχρι τέλους»

E-Daily 2.TopNews 29.06.2026
Ο σύζυγος σκοπεύει να περιμένει τα αποτελέσματα των ιατροδικαστικών εξετάσεων και να ακολουθήσει νομικές διαδικασίες σε περίπτωση ιατρικής αμέλειας

Εντυπωσιακή εικόνα στο Παρίσι: Η στιγμή που κεραυνός χτυπά τον Πύργο του Αιφελ

E-Daily 2.TopNews 29.06.2026
Το καιρικό αυτό φαινόμενο ξέσπασε αμέσως μετά από το έντονο κύμα καύσωνα που επηρέασε τη γαλλική πρωτεύουσα

Η ισραηλινή κυβέρνηση αναγνωρίζει τη γενοκτονία των Αρμενίων

E-Daily 2.TopNews 29.06.2026
Η απόφαση λαμβάνεται σε μια περίοδο έντασης ανάμεσα στην Τουρκία και το Ισραήλ

Καλλιθέα: Η συγκλονιστική στιγμή που ένοικος φλεγόμενου σπιτιού πήδηξε από το μπαλκόνι

E-Daily 2.TopNews Χτες
Η 75χρονη πήδηξε από το μπαλκόνι κατόπιν παρότρυνσης περαστικών και διασώθηκε χωρίς σοβαρό τραυματισμό.

Σοκ στην Κύπρο: Δύο παιδιά 8 και 10 ετών βρέθηκαν νεκρά, κλειδωμένα μέσα σε αυτοκίνητο

E-Daily 2.TopNews Χτες
Σύμφωνα με πληροφορίες Φέρεται να είχαν αφεθεί για αρκετές ώρες μέσα στο όχημα χωρίς επίβλεψη

Λιβαδειά: Σπαραγμός από τον σύζυγο της 35χρονης που πέθανε μετά τη γέννα – «Αν υπάρχει αμέλεια, θα το φτάσω μέχρι τέλους»

E-Daily 2.TopNews Χτες
Η 35χρονη γέννησε ένα υγιές αγοράκι, αλλά λίγες ώρες μετά τον τοκετό κατέληξε εξαιτίας σοβαρών επιπλοκών

Το άδοξο τέλος του «Αίολος Κεντέρης»: Η στιγμή που καταλήγει σε διαλυτήριο της Τουρκίας για παλιοσίδερα, δείτε βίντεο

Ελλάδα Χτες
Το ταχύπλοο που άλλαξε την ακτοπλοΐα και πήρε το όνομά του από τον χρυσό Ολυμπιονίκη Κώστα Κεντέρη, ρυμουλκήθηκε στο τελευταίο του ταξίδι με προορισμό την παράλια πόλη Αλί Αγά, έξω από τη Σμύρνη

Νέο εντυπωσιακό βίντεο του Παναθηναϊκού από τα έργα στον Βοτανικό: «Βήμα‑βήμα προς το σπίτι»

Αθλητικά Νέα Χτες
Στο νέο επεισόδιο της σειράς «Inside the Build» με τίτλο «Step by Step Towards Home», αποκαλύπτονται οι κερκίδες του νέου γηπέδου που σταδιακά παίρνουν μορφή και οδεύουν προς την ολοκλήρωσή τους

Φωτιά στην Καλλιθέα: Ο γιος του ηλικιωμένου ζευγαριού έσπασε σε κλάματα ‑ φοβόταν ότι οι γονείς του είχαν πάθει κακό

E-Daily 2.TopNews Χτες
Με ένα μικρόσωμο σκυλί αγκαλιά και απαρηγόρητος, ο γιος έφτασε στη συμβολή Αριστείδου και Αγίων Πάντων όπου φλεγόταν το κτίριο

«Βράζουν» στις Βρυξέλλες με την Ούρσουλα: Κλιματισμός στο κτήριο της Κομισιόν μόνο στα γραφεία της

Κόσμος Χτες
Για «επιστροφή στη φεουδαρχία» κατηγορούν την Ευρωπαία Επίτροπο οι εργαζόμενοι