E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Μέχρι πότε θα είναι στη φυλακή ο Δημήτρης Κουφοντίνας

Το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Λαμίας απέρριψε το αίτημα του πολυισοβίτη

Δημοσίευση 3/12/2021 | 16:54

Μέχρι πότε θα είναι στη φυλακή ο Δημήτρης Κουφοντίνας

Το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Λαμίας αποφάνθηκε με βούλευμά του ότι το μέλος της 17 Νοέμβρη Δημήτρης Κουφοντίνας θεμελιώνει δικαίωμα να αιτηθεί αποφυλάκιση υπό όρους τον Σεπτέμβριο του 2027.

Ο Δημήτρης Κουφοντίνας ζητούσε να αποφυλακιστεί με όρους καθώς έχει συμπληρώσει στις φυλακές (στις 5 Σεπτέμβρη 2021), 19 χρόνια πραγματικής έκτισης ποινής και 8 χρόνια ευεργετικής έκτισης ποινής (καθώς εργαζόταν στις φυλακές και ειδικά στις αγροτικές φυλακές).

Η αίτησή του στηριζόταν στον Ποινικό Κώδικα που ίσχυε πριν από την ψήφιση του νέου (1.7.2019), με το αιτιολογικό ότι εφαρμόζεται πάντα ο ευεργετικότερος για τον κατηγορούμενο νόμος. Σημειώνεται ότι ο παλιός Π.Κ. προέβλεπε ότι δικαίωμα για υποβολή αιτήματος αποφυλάκισης θεμελιώνεται για όλους τους ισοβίτες ύστερα από 16 ή 19 (μάξιμουμ) χρόνια έκτισης ποινής.

Γιατί απορρίφθηκε το αίτημά του

Τώρα, η εισαγγελέας στην εισήγησή της όσο και το Δικαστικό Συμβούλιο έκριναν ότι ο παλιός Ποινικό Κώδικας αναφερόταν σε περιπτώσεις καταδικασμένων σε μια φορά ισόβια κάθειρξη και όχι σε καταδίκους με πολλαπλές ισόβιες, όπως είναι ο Δημήτρης Κουφοντίνας και απέρριψαν το αίτημά του.

Οι δικαστές, αναφέρουν ότι η έλλειψη ρητής αναφοράς στον προηγούμενο παλαιό Ποινικό Κώδικα σε πολυισοβίτες, δημιουργεί κενό νόμου, το οποίο καλυπτόταν νομολογικά από τα δικαστήρια. Το κενό αυτό, όπως αναφέρεται, καλύφθηκε από τον νέο Ποινικό Κώδικα του 2019 που αναφέρεται ότι οι πολυισοβίτες μπορούν να ζητήσουν την υφ’ όρων απόλυσή τους στα 25 χρόνια (άρθρο 105Β παρ. 6 Π.Κ.).

Παράλληλα, οι δικαστές θεωρούν ότι αυτή η ρητή αναφορά περί δικαιώματος να αποφυλακιστούν με όρους οι πολυϊσοβίτες στα 25 χρόνια, καλύπτει το «κενό νόμου». Αναφέρουν ακόμη ότι «νομολογιακά γινόταν δεκτό ότι στην περίπτωση αυτή (σ.σ του πολυισοβίτη) ο κρατούμενος μπορούσε να απολυθεί υπό όρο εάν είχε εκτίσει πραγματικά ποινή 19 ετών και ευεργετικώς υπολογισθείσα 25 ετών» όμως πλέον το θέμα λύνεται ρητά με την πρόβλεψη του νέου Ποινικού Κώδικα του 2019.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ο αρχηγός του στρατού της Ουγκάντας ισχυρίζεται ότι είναι 14% Έλληνας και συγγενής του Μεγάλου Αλεξάνδρου

E-Daily 3.Left Χτες
Νέα εκκεντρική δημοσίευση του στρατηγού Μουχούζι Καϊνερουγκάμπα στο X: αυτοανακηρύσσεται «συγγενής» του Μεγάλου Αλεξάνδρου

Κάρολος για Χάρι και Μέγκαν: Μια μόνο φράση στο Κογκρέσο τους «τελείωσε»

E-Daily 3.Left Χτες
Η «κίνηση ματ» του βασιλιά στην Ουάσιγκτον που κλείνει οριστικά κάθε αμφισβήτηση

Τουρκικό Airbus A400M προς Λιβύη: Πέταξε 700 επιπλέον χιλιόμετρα για να αποφύγει το FIR Αθηνών

E-Daily 2.TopNews Χτες
Η πτήση που παράκαμψε τον πιο σύντομο δρόμο προς τη Λιβύη

Ελλάδα στον ΟΗΕ: Απάντησε στην Τουρκία για τα «Τουρκικά Στενά»

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ο Αναπ. Μόνιμος Αντιπρόσωπος Ιωάννης Σταματέκος υπενθύμισε ότι η ορθή ορολογία βάσει της Σύμβασης του Μοντρέ είναι απλώς «τα Στενά»

iOS 27: Ποια νέα AI εργαλεία ετοιμάζει η Apple για τις φωτογραφίες σας

E-Daily 3.Left Χτες
Σύμφωνα με τον Mark Gurman του Bloomberg, το iOS 27 θα φέρει ειδική ενότητα AI επεξεργασίας στην εφαρμογή Φωτογραφίες, με παρουσίαση στο WWDC στις 8 Ιουνίου 2026.

Ο Τραμπ απορρίπτει την ιρανική πρόταση: Ο ναυτικός αποκλεισμός του Ιράν θα παραμείνει μέχρι τη συμφωνία

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ ξεκαθαρίζει ότι δεν πρόκειται να άρει τον αποκλεισμό πριν από νέα πυρηνική συμφωνία, προειδοποιώντας ότι η ιρανική οικονομία και οι ενεργειακές υποδομές «ασφυκτιούν

Σύνταξη από ΗΠΑ και Γερμανία λάμβανε ο 89χρονος, είχε απορριφθεί το αίτημα να αναγνωριστούν ένσημά του στην Ελλάδα

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ο 89χρονος που σήμερα εισέβαλε διαδοχικά στον ΕΦΚΑ Κεραμεικού και στο Πρωτοδικείο στη Λουκάρεως είχε κάνει αίτηση στο τμήμα διεθνών συντάξεων καθώς είχε εργαστεί στο εξωτερικό ως μετανάστης, αλλά δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις για σύνταξη και από την Ελλάδα

Επίθεση ΗΠΑ στη… φέτα: Γιατί την προστατεύετε; Δεν υπάρχει μέρος με… το όνομα «Φέτα» στην Ευρώπη

E-Daily 2.TopNews Χτες
Η Ελλάδα είχε κερδίσει τις δικαστικές μάχες το 2002 και το 2005

Ιαπωνία: Τουρίστες χάνουν τη μνήμη τους και «ξυπνούν» με άδειους λογαριασμούς

E-Daily 2.TopNews Χτες
Τουρίστες «πληρώνουν» ακριβά τη νυχτερινή διασκέδαση στην Ιαπωνία και την επόμενη δεν θυμούνται τίποτα

Τι λέει η κόρη του 89χρονου «πιστολέρο»: «Για μένα ήταν ένας ξένος από μικρή ‑ Χαλούσε πολλά λεφτά σε μάγια»

E-Daily 2.TopNews Χτες
Τι ανέφερε η κόρη του 89χρονου για την σχέση που διατηρούσαν

Rafale κατά ιρανικού drone Shaded: Το εντυπωσιακό βίντεο του γαλλικού υπουργείου Αμυνας

E-Daily 2.TopNews Χτες
Τα γαλλικά μαχητικά συμμετέχουν στην αντιμετώπιση των drones Shahed του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης στους ουρανούς της Μέσης Ανατολής