E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Γρίπη των πτηνών: Συναγερμός από τον αυξημένο κίνδυνο επανεμφάνισης στην Ελλάδα

Πού έχουν εντοπιστεί κρούσματα

Δημοσίευση 29/11/2021 | 20:16

Γρίπη των πτηνών: Συναγερμός από τον αυξημένο κίνδυνο επανεμφάνισης στην Ελλάδα

Ιδιαίτερα αυξημένος είναι ο κίνδυνος επανεμφάνισης της γρίπης των πτηνών στη χώρα μας το προσεχές διάστημα, από τον Δεκέμβριο ως τον Μάρτιο, με βάση την ραγδαία αύξηση κρουσμάτων, κυρίως του υπότυπου Η5N1, σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και τις αναμενόμενες μετακινήσεις των μεταναστευτικών ειδών της άγριας ορνιθοπανίδας.

Τα παραπάνω αναφέρει ανακοίνωση της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής - Τμήμα Υγείας Ζώων και Κτηνιατρικής Αντίληψης, Φαρμάκων και Εφαρμογών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, με αφορμή σχετική εγκύκλιο που εξέδωσε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Συγκεκριμένα, επισημαίνεται, ότι υπήρξαν κρούσματα στην Ιταλία, τη Γερμανία, τη Δανία, την Ολλανδία, την Ουγγαρία, την Πολωνία, την Τσεχία, τη Σλοβακία και την Ιρλανδία, ενώ πρόσφατα επιβεβαιώθηκε και τα πρώτο περιστατικό στη γειτονική Βουλγαρία.

«Η συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων αφορά ανίχνευση του ιού σε άγρια πτηνά, τα οποία ανευρίσκονται στο πεδίο νεκρά ή ημιθανή. Ωστόσο, ως αποτέλεσμα της αυξημένης κυκλοφορίας του ιού στους άγριους πληθυσμούς των πτηνών, σε όλες τις χώρες, μεγαλώνει διαρκώς ο αριθμός εστιών σε εκτροφές πουλερικών.

Η τρέχουσα εικόνα στην Ευρώπη παρουσιάζει ομοιότητες με προγενέστερα επιδημικά κύματα, όταν στην Ελλάδα ο ιός ανιχνεύτηκε τόσο σε άγρια πτηνά (2016, 2017 και 2021) όσο και σε εκμεταλλεύσεις πουλερικών (2017)» τονίζεται χαρακτηριστικά.

Η Περιφέρεια υπενθυμίζει ότι η γρίπη των πτηνών είναι μια λοιμώδης ιογενής νόσος υποχρεωτικής δηλώσεως, υπογραμμίζει ότι ορισμένοι υπότυποι του ιού (αντιγονικού τύπου Α) μπορούν, λιγότερο συχνά, να προσβάλλουν τους χοίρους και ακόµα σπανιότερα τους ανθρώπους ή άλλα θηλαστικά και γνωστοποιεί ότι ο υπότυπος Η5Ν8 προς το παρόν εντοπίζεται αποκλειστικά στα πτηνά.

Επιπλέον, αναφέρει, ότι προκειμένου σε αυτή τη φάση να αποφευχθεί η μετάδοση του ιού από τα άγρια πτηνά στα πουλερικά ή τα άλλα πτηνά σε αιχμαλωσία, κρίνεται επιτακτική η ανάγκη υπενθύμισης στους πτηνοτρόφους και τους κατόχους οικόσιτων πουλερικών για τον υφιστάμενο κίνδυνο και την ανάγκη εφαρμογής μέτρων βιοασφάλειας στις εκτροφές τους.

Σε περιπτώσεις αυξημένης νοσηρότητας ή θνησιμότητας των πουλερικών, οι κάτοχοί τους καλούνται να ενημερώνουν άμεσα τις κτηνιατρικές αρχές για να ληφθούν τα απαραίτητα δείγματα. Ακόμη, λοιπές υπηρεσίες και ιδιωτικοί φορείς που έρχονται σε άμεση και συχνή επαφή με άγρια πτηνά (δασικοί υπάλληλοι, κυνηγοί, ομοσπονδιακοί θηροφύλακες, ορνιθολογικές οργανώσεις, κέντρα περίθαλψης, φορείς διαχείρισης κλπ), συμβάλλουν στην εφαρμογή του προγράμματος επιζωοτιολογικής διερεύνησης της Γρίπης των Πτηνών είτε ενημερώνοντας τις κτηνιατρικές αρχές σε περιπτώσεις εύρεσης νεκρών ή ημιθανών πτηνών που ανήκουν σε είδη υψηλού κινδύνου, είτε συλλέγοντας και παραδίδοντάς τα σε αυτές.

Τέλος, συνιστάται σε επαγγελματίες που συγκαταλέγονται στις ομάδες υψηλού κινδύνου, όπως κτηνιάτρους, πτηνοτρόφους, χοιροτρόφους, σφαγείς και γενικά άτομα που έρχονται σε συστηματική επαφή με πτηνά ή χοίρους και ενδεχομένως μπορεί να εκτεθούν σε ιό της γρίπης των πτηνών, να εμβολιαστούν κατά της εποχικής γρίπης, ως μέτρο μείωσης της πιθανότητας ανασυνδιασμού και ανάδυσης ενός νέου πανδημικού στελέχους.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

CNN: Καταρρίφθηκαν ιρανικά βομβαρδιστικά δύο λεπτά πριν την επίθεση σε βάση των ΗΠΑ στο Κατάρ

Ελλάδα 05.03.2026
Τα ιρανικά αεροσκάφη βρίσκονταν «δύο λεπτά» μακριά από τους στόχους τους - Στη βάση βρίσκονται συνήθως 10.000 Αμερικανοί στρατιώτες

Γαλλία: «Όχι» στη χρήση των γαλλικών βάσεων στη Μέση Ανατολή από τα μαχητικά αεροσκάφη των ΗΠΑ

Κόσμος 05.03.2026
Τα αεροσκάφη υποστήριξης των ΗΠΑ, και όχι τα μαχητικά αεροσκάφη, επιτρέπεται να χρησιμοποιούν την αεροπορική βάση Istres στη Γαλλία, λέει ο γαλλικός στρατός

Οι Φρουροί της Επανάστασης ισχυρίστηκαν ότι έπληξαν το αεροπλανοφόρο «Αβραάμ Λίνκολν» με drones

Κόσμος 05.03.2026
Το σώμα των Φρουρών είχε ήδη ισχυριστεί το Σάββατο ότι το έπληξε με βαλλιστικούς πυραύλους, κάτι που το Πεντάγωνο αρνήθηκε

Πέθανε ο Αλκης Ρήγος

Πολιτική 05.03.2026
Στην απώλεια του Αλκή Ρήγου αναφέρεται με δήλωσή του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ

Ελευσίνα: Προσγειώθηκε το C‑130 με τους 91 Έλληνες που είχαν εγκλωβιστεί στο Αμπου Ντάμπι

Ελλάδα 05.03.2026
Οι επαναπατριζόμενοι Έλληνες μόλις αποβιβαστούν από το αεροσκάφος θα μεταφερθούν με πούλμαν για αποβίβαση στην Ακαδημίας 1, στο κέντρο της Αθήνας

Γυναικοκτονία 31χρονης στον Κολωνό: «Της είχα ρίξει δύο χαστούκια πριν δύο μήνες»

Ελλάδα 05.03.2026
Τι υποστήριξε ο κατηγορούμενος στην απολογία του για την κατηγορία της ενδοοικογενειακής βίας

Εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ: Πότε θα αναρτηθούν ‑ Ποιοι θα δουν αύξηση 20%

Κόσμος 05.03.2026
Πληρωμή σε 12 δόσεις έως τον Φεβρουάριο 2027

Οργή και αναπάντητα «γιατί»: Ξεσπά η μητέρα του 27χρονου που σκοτώθηκε σε τροχαίο στη Ναύπακτο

Ελλάδα 05.03.2026
Έξι μήνες μετά ο πόνος και η οργή για την έλλειψη δικαιοσύνης κάνουν τη μητέρα του άτυχου Βαγγέλη να ξεσπά

Πόλεμος στο Ιράν: Πόσοι άνθρωποι έχουν σκοτωθεί μέχρι στιγμής σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή

Κόσμος 05.03.2026
Ακολουθεί ο αριθμός των θυμάτων σε ολόκληρη την περιοχή -όπως έχει διαμορφωθεί έως τώρα-, σύμφωνα με το Reuters

Πρόταση για περιορισμό των εξουσιών του Τραμπ στον πόλεμο του Ιράν ψηφίζει η Βουλή των Αντιπροσώπων στις ΗΠΑ

Κόσμος 05.03.2026
Η πρωτοβουλία αυτή φαίνεται να είναι καταδικασμένη σε αποτυχία καθώς ήδη η Γερουσία έχει απορρίψει αντίστοιχη πρόταση

Καίγονται οι πετρελαϊκές εγκαταστάσεις του Μπαχρέιν

Κόσμος 05.03.2026
Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν περαιτέρω πληροφορίες σχετικά με απώλειες ή την έκταση των ζημιών.

Η Τεχεράνη δηλώνει έτοιμη για πιθανή χερσαία επιχείρηση των ΗΠΑ: «Περιμένουμε να σας ντροπιάσουμε»

Κόσμος 05.03.2026
Το Ιράν δηλώνει προετοιμασμένο για μια αμερικανική χερσαία επιχείρηση