E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Μετανάστης επέζησε κρυμμένος επί 2,5 ώρες στο σύστημα προσγείωσης αεροπλάνου

Ο 26χρονος, αν και κάπως... ζαλισμένος, κατέβηκε από το σκάφος σώος

Δημοσίευση 28/11/2021 | 11:25

Μετανάστης επέζησε κρυμμένος επί 2,5 ώρες στο σύστημα προσγείωσης αεροπλάνου

Νεαρός Γουατεμαλτέκος, που κρύφτηκε στο κοίλωμα του συστήματος προσγείωσης αεροσκάφους της American Airlines, βγήκε χθες Σάββατο ζωντανός έπειτα από την πτήση από την πατρίδα του στο Μαϊάμι, παραδόθηκε σε στελέχη της υπηρεσίας μετανάστευσης των ΗΠΑ και διακομίστηκε σε νοσοκομείο, για να υποβληθεί σε εξετάσεις και αξιολόγηση της κατάστασής του.

Η ομοσπονδιακή υπηρεσία που είναι αρμόδια για τα τελωνεία και τη φύλαξη των συνόρων (Customs and Border Protection, CBP) επιβεβαίωσε το περιστατικό, βίντεο από το οποίο μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός WTVJ του Μαϊάμι.

Στο βίντεο, που ο σταθμός άντλησε από τον λογαριασμό «Only in Dade» στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Instagram, εικονίζεται ο νεαρός λαθρεπιβάτης, που μοιάζει παραζαλισμένος αλλά είναι σώος, καθισμένος στο ταρμάκ, πλάι στο αεροσκάφος. Φοράει μπλουτζίν, μπλουζάκι, τζάκετ και μπότες. Μέλη του προσωπικού εδάφους τον ρωτάνε αν θέλει να του δώσουν νερό.

Μέλη της CBP στο διεθνές αεροδρόμιο του Μαϊάμι «προσήγαγαν 26χρονο άνδρα που αποπειράθηκε να αποφύγει τον εντοπισμό του (κρυμμένος) στο κοίλωμα του συστήματος προσγείωσης αεροσκάφους που έφθασε από τη Γουατεμάλα το πρωί του Σαββάτου», ανέφερε η αμερικανική ομοσπονδιακή υπηρεσία σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.

Ο νεαρός «αξιολογήθηκε από προσωπικό των πρώτων βοηθειών και διακομίστηκε σε νοσοκομείο για ιατρικές εξετάσεις», πρόσθεσε η υπηρεσία. «Για το συμβάν συνεχίζει να διενεργείται έρευνα».

Η American Airlines, σε δελτίου Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα, περιορίστηκε να αναφέρει ότι στην πτήση 1182 από την πόλη της Γουατεμάλας στο Μαϊάμι, που έφθασε λίγο μετά τις 10:00, χρειάστηκε επέμβαση «των υπηρεσιών επιβολής της τάξης λόγω προβλήματος ασφαλείας». Δεν έκανε καμία διευκρίνιση για τη φύση του «προβλήματος», απλά διαβεβαίωσε πως συνεργάζεται στην έρευνα.

Η πτήση από την πρωτεύουσα της Γουατεμάλας στο Μαϊάμι διαρκεί δυόμισι ώρες.

Πολίτες της Γουατεμάλας ήταν πολλοί από τους περίπου 1,7 εκατ. παράτυπους μετανάστες που συνελήφθησαν ή απελάθηκαν από τις αμερικανικές αρχές τον τελευταίο χρόνο. Πολλοί έφυγαν από τις χώρες τους για να σωθούν από τη βία των συμμοριών ή την ανέχεια.

Σύμφωνα με δικηγόρο ειδικευμένο σε υποθέσεις μετανάστευσης που μίλησε στο WTVJ, ο νεαρός γουατεμαλτέκος λαθρεπιβάτης θα παραμείνει υπό κράτηση της CBP και αντιμετωπίζει εσπευσμένη διαδικασία απέλασης.

Το περιστατικό ανακαλεί στη μνήμη πλάνα του Αυγούστου από την Καμπούλ, όπου απελπισμένοι Αφγανοί προσπαθούσαν να γαντζωθούν στο εξωτερικό αμερικανικού μεταγωγικού αεροσκάφους που ετοιμαζόταν για απογείωση εν μέσω της χαοτικής διαδικασίας εκκένωσης μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν. Σε κάποια από τα βίντεο διακρίνονται τουλάχιστον δύο άνθρωποι να πέφτουν από ύψος καθώς το αεροπλάνο φεύγει.

Η ομοσπονδιακή υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας (FAA) δεν θέλησε να σχολιάσει το συμβάν του Σαββάτου.

Σύμφωνα με τα αρχεία της FAA, 129 άνθρωποι έχουν προσπαθήσει να ταξιδέψουν παράνομα, κρυμμένοι στα κοιλώματα του συστήματος προσγείωσης ή σε άλλα τμήματα αεροσκαφών, από το 1949 μέχρι σήμερα. Εξ αυτών, 100 πέθαναν από τραυματισμούς ή την έκθεσή τους στις πάρα πολύ χαμηλές θερμοκρασίες που επικρατούν σε μεγάλο ύψος.

Σε ένα από τα περιστατικά αυτά – τον Απρίλιο του 2014 – δεκαεξάχρονος ο οποίος είχε εγκαταλείψει την οικογενειακή του εστία επέζησε αφού παρέμεινε επί πέντε ώρες στο κοίλωμα των τροχών του συστήματος προσγείωσης αεροσκάφους που εκτέλεσε πτήση από την Καλιφόρνια στη Χαβάη.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Γεωργιάδης: Δεν πρέπει να χρεώνεται στους Ρομά o θάνατος της νοσηλεύτριας στο Ναύπλιο

E-Daily 2.TopNews 16.06.2026
Τι αναφέρει αναλυτικά στην ανάρτησή του ο υπουργός Υγείας για το περιστατικό

Πέθανε ο δημοσιογράφος Γιώργος Παλαμιώτης

E-Daily 2.TopNews 16.06.2026
Σε ηλικία 68 ετών

Έκτακτη ενίσχυση 150 ευρώ ανά παιδί ‑ Ποιοι θα δουν έως και 450 ευρώ στους λογαριασμούς τους

E-Daily 2.TopNews 16.06.2026
Αφορολόγητη και ακατάσχετη η ενίσχυση, δεν συμψηφίζεται με οφειλές και δεν προσμετράται στα εισοδηματικά κριτήρια για άλλες παροχές - Πώς θα πληρωθούν οι δικαιούχοι

Θεσσαλονίκη: Συνταξιούχος αστυνομικός στο εδώλιο για δηλητηρίαση αδέσποτων γατών με φόλες

E-Daily 2.TopNews 16.06.2026
Ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για φόνο ζώου συντροφιάς κατά συρροή και σε απόπειρα, με χρήση δηλητηριώδους ουσίας

Θύμα άγριας επίθεσης φύλακας στο Ειδικό Σωφρονιστικό Κατάστημα Κράτησης Νέων Βόλου

E-Daily 2.TopNews 16.06.2026
Οι ελλείψεις σε προσωπικό βάζουν σε κίνδυνο τη ζωή των εργαζομένων και οι αφόρητες συνθήκες κράτησης που επικρατούν δοκιμάζουν του κρατούμενους

Μάρω Κοντού: Νοσηλεύεται στην καρδιολογική κλινική του Αττικού Νοσοκομείου

E-Daily 2.TopNews 16.06.2026
Η ηθοποιός παρακολουθείται παράλληλα από πνευμονολόγους λόγω πνευμονολογικού προβλήματος που αντιμετωπίζει

Γνωστός αθλητής BASE Jumping σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια άλματος – Είχε εμφανιστεί στο Super Bowl του 2012 με τη Μαντόνα

E-Daily 2.TopNews 16.06.2026
Το BASE Jumping, γνωστό και ως άλμα βάσης, είναι extreme sport στο οποίο ο αθλητής πηδά με αλεξίπτωτο ή πετά με wingsuit από καθορισμένο ύψος, όπως κτίριο ή βράχο

Συντριβή βομβαρδιστικού B‑52 στην Καλιφόρνια: Η μεγαλύτερη αεροπορική τραγωδία από το 1982 ‑ 8 νεκροί

E-Daily 2.TopNews 16.06.2026
Το B-52 Stratofortress εκτελούσε προγραμματισμένη δοκιμαστική πτήση όταν κατέπεσε

Γυναικοκτονία στη Δράμα: Την χτύπησε με σιδερόβεργα και μετά της κατάφερε μαχαιριές στην πλάτη

E-Daily 2.TopNews 16.06.2026
Ο 16χρονος γιος της βρήκε τη μητέρα του αιμόφυρτη και κάλεσε αμέσως την αστυνομία. Σήμερα (16/06) διενεργείται ιατροδικαστική εξέταση και στους δύο.

Μουντιάλ 2026: Τέσσερις ισοπαλίες στη 5η ημέρα – Όλα τα γκολ και οι εκπλήξεις στα αμερικανικά γήπεδα

Αθλητικά Νέα 16.06.2026
Το Πράσινο Ακρωτήρι σταμάτησε την Ισπανία, η Σαουδική Αραβία πήρε βαθμό από την Ουρουγουάη και τέσσερις ισοπαλίες σημάδεψαν τη βραδιά