E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ξεκίνησε η χορήγηση μονοκλωνικών αντισωμάτων

Πώς γίνεται η διαδικασία

Δημοσίευση 28/11/2021 | 10:20

Ξεκίνησε η χορήγηση μονοκλωνικών αντισωμάτων

Ομαλά εξελίσσεται η διαδικασία χορήγησης μονοκλωνικών αντισωμάτων σε ασθενείς με covid-19 των οποίων η αίτηση εγκρίθηκε από την αρμόδια επιστημονική επιτροπή που έχει συσταθεί.

Όπως δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γενικός γραμματέας υπηρεσιών υγείας του υπουργείου Υγείας Γιάννης Κωτσιόπουλος, οι ασθενείς που τα έλαβαν είναι καλά στην υγείας τους.

Σύμφωνα με τον κ. Κωτσιόπουλο, τα 10 επιλεγμένα Νοσοκομεία (Σωτηρία, Σισμανόγλειο, ΑΧΕΠΑ, Παπαγεωργίου, Λαμίας και τα Πανεπιστημιακά Αλεξανδρούπολης, Λάρισας, Ιωαννίνων, Πατρών-Ρίου, Ηρακλείου) είναι απολύτως έτοιμα να υποδεχθούν ασθενείς για τη χορήγηση μονοκλωνικών αντισωμάτων. Η χώρα μας σε πρώτη φάση έχει προμηθευτεί 2.000 δόσεις μονοκλωνικών αντισωμάτων.

«Από την Παρασκευή ξεκίνησε η χορήγηση των φαρμάκων σε ασθενείς των οποίων η αίτηση εγκρίθηκε από την αρμόδια επιτροπή. Οι πρώτοι ασθενείς προσήλθαν κατόπιν προγραμματισμένου ραντεβού με τα Νοσοκομεία υποδοχής» δήλωσε ο κ. Κωτσιόπουλος. Υπογραμμίζει το γεγονός ότι η όλη διαδικασία γίνεται μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας, κάτι που διασφαλίζει τη διαφάνεια, αλλά και την ιχνηλάτηση κάθε δόσης που χορηγήθηκε.

Υπενθυμίζεται ότι η ιατρική αίτηση για τη χορήγηση μονοκλωνικών αντισωμάτων σε ασθενείς με COVID-19 υποβάλεται αποκλειστικά από τον θεράποντα ιατρό του ασθενούς, μέσα από το Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης. Η προτεραιοποίηση των αιτήσεων θα γίνεται με βάση τον χρόνο κατάθεσής τους στο ηλεκτρονικό σύστημα και δικαιούχοι είναι ασθενείς που πληρούν τα κριτήρια, όπως αυτά καθορίστηκαν από την Εθνική Επιτροπή Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι της λοίμωξης COVID-19. Κατά κύριο λόγο πρόκειται για ασθενείς που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες υψηλού κινδύνου. Ο γιατρός έχει τη δυνατότητα να υποβάλει για έναν ασθενή αίτηση χορήγησης μονοκλωνικών αντισωμάτων, μόνο εάν ο ασθενής έχει ηλικία 12 ετών και άνω, έχει επιβεβαιωθεί η νόσησή του με PCR test, το PCR test έχει διενεργηθεί στον ασθενή κατά το τελευταίο πενθήμερο.

Ο θεράπων ιατρός συμπληρώνει τα στοιχεία του ασθενούς. Μόλις υποβληθεί η αίτηση, ο ασθενής λαμβάνει SMS στο κινητό του για την επιβεβαίωση παραλαβής της αίτησης. Τόσο ο γιατρός όσο και ο ασθενής ενημερώνονται με SMS για την απόφαση της Επιτροπής, είτε είναι θετική είτε απορριπτική.

Η αξιολόγηση των αιτήσεων γίνεται από την Επιτροπή μέσα σε διάστημα λίγων ωρών. Για τις περιπτώσεις που εγκρίνεται η χορήγηση μονοκλωνικών αντισωμάτων, οι ασθενείς ενημερώνονται από το Νοσοκομείο υποδοχής και προσέρχονται στον καθορισμένο χρόνο του ραντεβού και κατευθύνονται, σύμφωνα με τα ισχύοντα πρωτόκολλα για COVID-19, στον κατάλληλα διαμορφωμένο χώρο της έγχυσης. Η χορήγηση είναι μία απλή διαδικασία όμοια με την έγχυση άλλων αντισωμάτων και διαρκεί περίπου 30 λεπτά. Ο ασθενής παραμένει στην ειδική μονάδα περίπου δύο ώρες για την έγχυση και την παρακολούθηση.

Το επιχειρησιακό σχέδιο του υπουργείου Υγείας για την ενίσχυση του ΕΣΥ

Ο κ. Κωτσιόπουλος τονίζει ότι η μετάλλαξη Δέλτα επιτάχυνε την πανδημία σε ολόκληρο τον πλανήτη δοκιμάζοντας τις αντοχές, ακόμα και των πιο κραταιών συστημάτων υγείας.

Τονίζει ότι το υπουργείου Υγείας έχει εκπονήσει από την αρχή της πανδημίας ένα Επιχειρησιακό Σχέδιο που προβλέπει διάφορα σενάρια, ανάλογα με την επιδημιολογική εικόνα που παρουσιάζει κάθε περιοχή. «Συνεκτιμούμε πάντα πολλές παραμέτρους αναφορικά με την πίεση που δέχονται οι υγειονομικοί μας σχηματισμοί, το επίπεδο στελέχωσης τους και την εν γένει επιχειρησιακή τους ετοιμότητα. Ας μην ξεχνάμε, ότι το προσωπικό των νοσοκομείων δίνει ένα τεράστιο αγώνα εδώ και δύο χρόνια σχεδόν και οφείλουμε να αναγνωρίσουμε τη συσσωρευμένη κούραση, ιδίως στις μονάδες που χειρίζονται πολλούς ασθενείς με covid. Αξιολογώντας λοιπόν κάθε φορά τα δεδομένα και αφού πρώτα συζητήσουμε με τον ιδιωτικό τομέα τις ανάγκες που παρουσιάζονται, θα αποφασίσουμε αν χρειάζεται ένα ή περισσότερα ιδιωτικά ή στρατιωτικά Νοσοκομεία να ενταχθούν στις υπηρεσίες του ΕΣΥ και να συνδράμουν με τις δυνάμεις τους στην αντιμετώπιση του 4ου κύματος. Έχοντας σαν παρακαταθήκη την επιτυχημένη συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα την περασμένη άνοιξη, θεωρώ ότι θα είμαστε απόλυτα έτοιμοι να κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο για να φροντίσουμε τους συμπολίτες μας».

Το 50% των κλινών ΜΕΘ στην επικράτεια για ασθενείς covid - Ο εμβολιασμός το πιο σημαντικό όπλο

«Ο εμβολιασμός συνεχίζει να αποτελεί το πιο σημαντικό όπλο για να αναχαιτίσουμε την πανδημία και να αποσυμφορήσουμε τα Νοσοκομεία. Παρόλα αυτά, υπάρχει ένα κομμάτι της κοινωνίας που αρνείται να εμβολιαστεί και δείχνει να μην αντιλαμβάνεται ότι το ΕΣΥ, παρά τη σημαντική ενίσχυση του και τον διπλασιασμό των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, έχει πεπερασμένες δυνατότητες, τις οποίες πρέπει να κατανείμει ισότιμα σε όλους τους ασθενείς. Η πίεση που δεχόμαστε αυτή τη στιγμή οφείλεται σε συντριπτικό ποσοστό από την ανάγκη νοσηλείας και συχνά διασωλήνωσης συμπολιτών μας που δεν έχουν εμβολιαστεί. Για αυτούς τους συμπολίτες μας έχουμε διαθέσει σχεδόν το 50% των διαθέσιμων κλινών ΜΕΘ στην επικράτεια, ενώ οι υπόλοιπες κλίνες διατίθενται για ασθενείς με άλλες παθήσεις, όπως καρδιαγγειακά ή νευρολογικά νοσήματα, αλλά και τραυματισμούς από τροχαία ατυχήματα».

Σημειώνει ότι η πληρότητα στις non covid ΜΕΘ ξεπερνά σήμερα το 80% στην επικράτεια και στην Αττική το 90%. «Για αυτούς τους ασθενείς, το Ελληνικό Δημόσιο έχει μισθώσει παραπάνω από 160 κλίνες ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα και αυτός ο αριθμός θα συνεχίσει να αυξάνεται», επισημαίνει ο γενικός γραμματέας υπηρεσιών υγείας Γιάννης Κωτσιόπουλος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Επίσης, προσθέτει για να αντιμετωπιστεί η έκτακτη κατάσταση στη Βόρεια Ελλάδα και τη Θεσσαλία, «έχουμε εντάξει στις δυνάμεις μας, μαζί με το προσωπικό τους, για τη νοσηλεία Covid ασθενών 405 απλές κλίνες και για non Covid περιστατικά 231 απλές κλίνες από κλινικές και κέντρα αποκατάστασης του ιδιωτικού τομέα. Συνεπώς, η πολιτεία θα συνεχίσει να κάνει ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό για να νοσηλεύσει κάθε πάσχοντα. Πρέπει όμως να γίνει αντιληπτό ότι ο περιορισμός της πανδημίας προϋποθέτει όλοι, στο βαθμό που μας αναλογεί, να επιδείξουμε αίσθημα κοινωνικής ευθύνης και να κάνουμε τα τρία βασικά πράγματα: Εμβολιασμό, τακτικό έλεγχο και ευλαβική τήρηση των μέτρων δημόσιας υγείας».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Euroleague: Αποκλεισμός τριών αγωνιστικών στον Δημήτρη Γιαννακόπουλο, πώς χάνει το Final‑4

E-Daily 2.TopNews Χτες
Επιπλέον του επιβλήθηκε πρόστιμο 10.000 ευρώ για τα όσα έγιναν στο Βαλένθια-Παναθηναϊκός

Ηλεία: Ανείπωτη θλίψη στην κηδεία του 13χρονου ‑ «Παρών» και ο οδηγός που εμπλέκεται στο τροχαίο

E-Daily 2.TopNews Χτες
Στην κηδεία του άτυχου Κωνσταντίνου ήταν και ο 53χρονος οδηγός του αυτοκινήτου που εμπλέκεται στο τροχαίο δυστύχημα, ο οποίος γνώριζε το παιδί

Ανατροπή με το Bayesian, το ναυάγιο δεν οφείλεται στην κακοκαιρία ‑ Στο μικροσκόπιο ανθρώπινα λάθη

E-Daily 2.TopNews Χτες
Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά ευρήματα, η θαλαμηγός μήκους 56 μέτρων ανετράπη και βυθίστηκε λόγω λανθασμένων χειρισμών, υποτίμησης των καιρικών συνθηκών και μη ορθής ενεργοποίησης βασικών συστημάτων ασφαλείας

Βίντεο: Κατάρρευση σκάλας επιβίβασης με δημοσιογράφους στον Αραξο κατά υποδοχή αεροσκάφους – Τρεις τραυματίες

E-Daily 2.TopNews Χτες
Το περιστατικό έγινε κατά την πρώτη προσγείωση Boeing 737-8 της TUI – Τραυματίστηκαν δημοσιογράφος από την Αθήνα, εικονολήπτης και φωτορεπόρτερ από την Πάτρα – Μεταφέρθηκαν με ασθενοφόρα ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο

Δασμοί 25% στα αυτοκίνητα και φορτηγά από την ΕΕ ανακοινώνει ο Τραμπ

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ο Αμερικανός πρόεδρος κατηγορεί την Ευρώπη για μη τήρηση της εμπορικής συμφωνίας

Ο Τσίπρας αποκάλυψε το «μανιφέστο» του νέου του κόμματος ανήμερα Πρωτομαγιάς – «Η Κυβερνώσα Αριστερά της Νέας Εποχής»

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ο πρώην πρωθυπουργός χαρακτηρίζει «κρίσιμη πολιτική αναγκαιότητα» τη σύγκλιση της Σοσιαλδημοκρατίας, της Ριζοσπαστικής και Ανανεωτικής Αριστεράς και της Πολιτικής Οικολογίας

Τραμπ για αλεξίσφαιρο γιλέκο: «Δεν μου αρέσει να φαίνομαι 10 κιλά πιο χοντρός»

Κόσμος Χτες
Η επίθεση στο Δείπνο των Ανταποκριτών προστίθεται σε σειρά περιστατικών που έχουν προκαλέσει ανησυχία για την ασφάλεια του προέδρου

Το συγκινητικό βίντεο της τελευταίας προσγείωσης πιλότου της Aegean μετά από 45 χρόνια: Σήμερα δεν αλλάζω επάγγελμα αλλά τρόπο ζωής

E-Daily 3.Left Χτες
«Εσείς αποτελούσατε πάντα το πιο σημαντικό κομμάτι της πτήσης, άνθρωποι που δεν με γνωρίζουν και μου εμπιστεύονται κάτι τόσο πολύτιμο» είπε ο πιλότος με τους επιβάτες να ξεσπούν σε χειροκροτήματα

1,7 εκατ. ευρώ θα έβγαζε το κύκλωμα από τον μισό τόνο σκανκ που εντοπίστηκε στην Ηγουμενίτσα, τα ναρκωτικά ξετρύπωσε ο σκύλος Βλαντ

Ελλάδα Χτες
Ο Βούλγαρος οδηγός δεν συνεργάζεται με τις αρχές - Αγνωστος ακόμα ο προορισμός των ναρκωτικών

Ποδηλάτης «κόλλησε» πίσω από νταλίκα στην Εθνική Οδό: Κωμικοτραγικές εικόνες με τεχνική από την F1

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ο αναβάτης προσπάθησε να χρησιμοποιήσει το slipstream της νταλίκας, μια τακτική που εφαρμόζουν οι πιλότοι των γκραν πρι

Νέα Υόρκη: Τρομακτικό βίντεο από έκρηξη σε σπίτι ‑ Το ωστικό κύμα εκτόξευσε αστυνομικούς

E-Daily 3.Left Χτες
Ένας από τους αστυνομικούς ρωτά τους συναδέλφους του αν είναι καλά, καθώς προσπαθούν να συνέλθουν από την έκρηξη μέσα στα ερείπια.

Εργατική Πρωτομαγιά: Απεργιακές κινητοποιήσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη ‑ Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε ισχύ

Ελλάδα Χτες
Σε ποια σημεία της πόλης έχει διακοπεί η κίνηση των οχημάτων