E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ξεκίνησε η χορήγηση μονοκλωνικών αντισωμάτων

Πώς γίνεται η διαδικασία

Δημοσίευση 28/11/2021 | 10:20

Ξεκίνησε η χορήγηση μονοκλωνικών αντισωμάτων

Ομαλά εξελίσσεται η διαδικασία χορήγησης μονοκλωνικών αντισωμάτων σε ασθενείς με covid-19 των οποίων η αίτηση εγκρίθηκε από την αρμόδια επιστημονική επιτροπή που έχει συσταθεί.

Όπως δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γενικός γραμματέας υπηρεσιών υγείας του υπουργείου Υγείας Γιάννης Κωτσιόπουλος, οι ασθενείς που τα έλαβαν είναι καλά στην υγείας τους.

Σύμφωνα με τον κ. Κωτσιόπουλο, τα 10 επιλεγμένα Νοσοκομεία (Σωτηρία, Σισμανόγλειο, ΑΧΕΠΑ, Παπαγεωργίου, Λαμίας και τα Πανεπιστημιακά Αλεξανδρούπολης, Λάρισας, Ιωαννίνων, Πατρών-Ρίου, Ηρακλείου) είναι απολύτως έτοιμα να υποδεχθούν ασθενείς για τη χορήγηση μονοκλωνικών αντισωμάτων. Η χώρα μας σε πρώτη φάση έχει προμηθευτεί 2.000 δόσεις μονοκλωνικών αντισωμάτων.

«Από την Παρασκευή ξεκίνησε η χορήγηση των φαρμάκων σε ασθενείς των οποίων η αίτηση εγκρίθηκε από την αρμόδια επιτροπή. Οι πρώτοι ασθενείς προσήλθαν κατόπιν προγραμματισμένου ραντεβού με τα Νοσοκομεία υποδοχής» δήλωσε ο κ. Κωτσιόπουλος. Υπογραμμίζει το γεγονός ότι η όλη διαδικασία γίνεται μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας, κάτι που διασφαλίζει τη διαφάνεια, αλλά και την ιχνηλάτηση κάθε δόσης που χορηγήθηκε.

Υπενθυμίζεται ότι η ιατρική αίτηση για τη χορήγηση μονοκλωνικών αντισωμάτων σε ασθενείς με COVID-19 υποβάλεται αποκλειστικά από τον θεράποντα ιατρό του ασθενούς, μέσα από το Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης. Η προτεραιοποίηση των αιτήσεων θα γίνεται με βάση τον χρόνο κατάθεσής τους στο ηλεκτρονικό σύστημα και δικαιούχοι είναι ασθενείς που πληρούν τα κριτήρια, όπως αυτά καθορίστηκαν από την Εθνική Επιτροπή Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι της λοίμωξης COVID-19. Κατά κύριο λόγο πρόκειται για ασθενείς που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες υψηλού κινδύνου. Ο γιατρός έχει τη δυνατότητα να υποβάλει για έναν ασθενή αίτηση χορήγησης μονοκλωνικών αντισωμάτων, μόνο εάν ο ασθενής έχει ηλικία 12 ετών και άνω, έχει επιβεβαιωθεί η νόσησή του με PCR test, το PCR test έχει διενεργηθεί στον ασθενή κατά το τελευταίο πενθήμερο.

Ο θεράπων ιατρός συμπληρώνει τα στοιχεία του ασθενούς. Μόλις υποβληθεί η αίτηση, ο ασθενής λαμβάνει SMS στο κινητό του για την επιβεβαίωση παραλαβής της αίτησης. Τόσο ο γιατρός όσο και ο ασθενής ενημερώνονται με SMS για την απόφαση της Επιτροπής, είτε είναι θετική είτε απορριπτική.

Η αξιολόγηση των αιτήσεων γίνεται από την Επιτροπή μέσα σε διάστημα λίγων ωρών. Για τις περιπτώσεις που εγκρίνεται η χορήγηση μονοκλωνικών αντισωμάτων, οι ασθενείς ενημερώνονται από το Νοσοκομείο υποδοχής και προσέρχονται στον καθορισμένο χρόνο του ραντεβού και κατευθύνονται, σύμφωνα με τα ισχύοντα πρωτόκολλα για COVID-19, στον κατάλληλα διαμορφωμένο χώρο της έγχυσης. Η χορήγηση είναι μία απλή διαδικασία όμοια με την έγχυση άλλων αντισωμάτων και διαρκεί περίπου 30 λεπτά. Ο ασθενής παραμένει στην ειδική μονάδα περίπου δύο ώρες για την έγχυση και την παρακολούθηση.

Το επιχειρησιακό σχέδιο του υπουργείου Υγείας για την ενίσχυση του ΕΣΥ

Ο κ. Κωτσιόπουλος τονίζει ότι η μετάλλαξη Δέλτα επιτάχυνε την πανδημία σε ολόκληρο τον πλανήτη δοκιμάζοντας τις αντοχές, ακόμα και των πιο κραταιών συστημάτων υγείας.

Τονίζει ότι το υπουργείου Υγείας έχει εκπονήσει από την αρχή της πανδημίας ένα Επιχειρησιακό Σχέδιο που προβλέπει διάφορα σενάρια, ανάλογα με την επιδημιολογική εικόνα που παρουσιάζει κάθε περιοχή. «Συνεκτιμούμε πάντα πολλές παραμέτρους αναφορικά με την πίεση που δέχονται οι υγειονομικοί μας σχηματισμοί, το επίπεδο στελέχωσης τους και την εν γένει επιχειρησιακή τους ετοιμότητα. Ας μην ξεχνάμε, ότι το προσωπικό των νοσοκομείων δίνει ένα τεράστιο αγώνα εδώ και δύο χρόνια σχεδόν και οφείλουμε να αναγνωρίσουμε τη συσσωρευμένη κούραση, ιδίως στις μονάδες που χειρίζονται πολλούς ασθενείς με covid. Αξιολογώντας λοιπόν κάθε φορά τα δεδομένα και αφού πρώτα συζητήσουμε με τον ιδιωτικό τομέα τις ανάγκες που παρουσιάζονται, θα αποφασίσουμε αν χρειάζεται ένα ή περισσότερα ιδιωτικά ή στρατιωτικά Νοσοκομεία να ενταχθούν στις υπηρεσίες του ΕΣΥ και να συνδράμουν με τις δυνάμεις τους στην αντιμετώπιση του 4ου κύματος. Έχοντας σαν παρακαταθήκη την επιτυχημένη συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα την περασμένη άνοιξη, θεωρώ ότι θα είμαστε απόλυτα έτοιμοι να κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο για να φροντίσουμε τους συμπολίτες μας».

Το 50% των κλινών ΜΕΘ στην επικράτεια για ασθενείς covid - Ο εμβολιασμός το πιο σημαντικό όπλο

«Ο εμβολιασμός συνεχίζει να αποτελεί το πιο σημαντικό όπλο για να αναχαιτίσουμε την πανδημία και να αποσυμφορήσουμε τα Νοσοκομεία. Παρόλα αυτά, υπάρχει ένα κομμάτι της κοινωνίας που αρνείται να εμβολιαστεί και δείχνει να μην αντιλαμβάνεται ότι το ΕΣΥ, παρά τη σημαντική ενίσχυση του και τον διπλασιασμό των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, έχει πεπερασμένες δυνατότητες, τις οποίες πρέπει να κατανείμει ισότιμα σε όλους τους ασθενείς. Η πίεση που δεχόμαστε αυτή τη στιγμή οφείλεται σε συντριπτικό ποσοστό από την ανάγκη νοσηλείας και συχνά διασωλήνωσης συμπολιτών μας που δεν έχουν εμβολιαστεί. Για αυτούς τους συμπολίτες μας έχουμε διαθέσει σχεδόν το 50% των διαθέσιμων κλινών ΜΕΘ στην επικράτεια, ενώ οι υπόλοιπες κλίνες διατίθενται για ασθενείς με άλλες παθήσεις, όπως καρδιαγγειακά ή νευρολογικά νοσήματα, αλλά και τραυματισμούς από τροχαία ατυχήματα».

Σημειώνει ότι η πληρότητα στις non covid ΜΕΘ ξεπερνά σήμερα το 80% στην επικράτεια και στην Αττική το 90%. «Για αυτούς τους ασθενείς, το Ελληνικό Δημόσιο έχει μισθώσει παραπάνω από 160 κλίνες ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα και αυτός ο αριθμός θα συνεχίσει να αυξάνεται», επισημαίνει ο γενικός γραμματέας υπηρεσιών υγείας Γιάννης Κωτσιόπουλος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Επίσης, προσθέτει για να αντιμετωπιστεί η έκτακτη κατάσταση στη Βόρεια Ελλάδα και τη Θεσσαλία, «έχουμε εντάξει στις δυνάμεις μας, μαζί με το προσωπικό τους, για τη νοσηλεία Covid ασθενών 405 απλές κλίνες και για non Covid περιστατικά 231 απλές κλίνες από κλινικές και κέντρα αποκατάστασης του ιδιωτικού τομέα. Συνεπώς, η πολιτεία θα συνεχίσει να κάνει ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό για να νοσηλεύσει κάθε πάσχοντα. Πρέπει όμως να γίνει αντιληπτό ότι ο περιορισμός της πανδημίας προϋποθέτει όλοι, στο βαθμό που μας αναλογεί, να επιδείξουμε αίσθημα κοινωνικής ευθύνης και να κάνουμε τα τρία βασικά πράγματα: Εμβολιασμό, τακτικό έλεγχο και ευλαβική τήρηση των μέτρων δημόσιας υγείας».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Καμήλα κλώτσησε γυναίκα θεατή σε χριστουγεννιάτικη παράσταση εκκλησίας στο Χιούστον, δείτε βίντεο

Κόσμος 19.12.2025
Η εκκλησία ανακοίνωσε ότι σταματά τη διέλευση ζώων από τους χώρους των θεατών

«Αλμυρό» το νερό των Αθηναίων: Αυξήσεις προτείνει η ΕΥΔΑΠ

Ελλάδα 19.12.2025
Από τις αυξήσεις εξαιρούνται όλοι οι δικαιούχοι κοινωνικού τιμολογίου

Χρέη στην εφορία: Σε ρύθμιση μόλις 4 στα 100 ευρώ

Οικονομία 19.12.2025
Οφειλές 500 - 10.000 ευρώ βάζουν σε ρύθμιση τα νοικοκυριά – από 10.000 έως 100.000 ευρώ οι επιχειρήσεις

Διαμαντής Καραναστάσης: Οδηγούσε υπό την επήρεια αλκοόλ – Του πήραν το δίπλωμα και «έφαγε» πρόστιμο 350 ευρώ

Ελλάδα 19.12.2025
Ο πρώην βουλευτής ελέγχθηκε σε μπλόκο της τροχαίας στη λεωφόρο Αμαλίας

Περιορίζονται οι αναβολές στράτευσης – Στο χακί θα ντύνονται οι φοιτητές υποχρεωτικά στα 25 τους σύμφωνα με το νέο νομοσχέδιο

Ελλάδα 19.12.2025
Για σήμερα στις 11 το πρωί προγραμματίζεται συγκέντρωση διαμαρτυρίας των φοιτητικών συλλόγων έξω από το Υπουργείο Εθνικής Αμυνας

Για λίγο ακόμα ο ηλιόλουστος καιρός – «Κλείδωσε» η πρόγνωση για τις ημέρες των Χριστουγέννων

Καιρός 19.12.2025
Γενικά αίθριος θα παρουσιαστεί ο καιρός σήμερα Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου, στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας - Η πρόγνωση για τις επόμενες ημέρες

Μήνυμα Μητσοτάκη στους αγρότες: «Ναι» στον διάλογο, αλλά δεν θα ενδώσουμε σε μαξιμαλιστικά αιτήματα

Πολιτική 19.12.2025
«Κάποιοι αγρότες αισθάνονται την ανάγκη να διαφωνήσουν με τις προτάσεις που έχουν γίνει από την κυβέρνηση», δήλωσε ο πρωθυπουργός από τις Βρυξέλλες

Πρόκληση από συνεργάτη του Ερντογάν: Ζητάει προσάρτηση της Κύπρου στην Τουρκία

Κόσμος Χτες
Ακραία ανάρτηση στα social media από τον Ισμαήλ Οζντεμίρ, αναπληρωτή πρόεδρο του MHP και κυβερνητικό εταίρο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

12χρονος πληρωμένος δολοφόνος στη Σουηδία πήρε αμοιβή 20.000 ευρώ και σκότωσε λάθος άτομο

Κόσμος Χτες
Ο 12χρονος φαίνεται να στόχευε το άλλο άτομο που ήταν μέσα στο αυτοκίνητο αλλά να σκότωσε καταλάθος τον 21χρονο

Δημοσκόπηση Metron Analysis: Η έκπληξη με τον Αλέξη Τσίπρα

Πολιτική Χτες
Στις 12,9 μονάδες η διαφορά ΝΔ-ΠΑΣΟΚ