E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Βρήκαμε την εξήγηση για την πιο... «μπερδεμένη» ερώτηση της απογραφής

Ποιος ήταν ο τόπος μόνιμης κατοικίας της μητέρας σας κατά τη γέννησή σας;

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 27/11/2021 | 20:51

Βρήκαμε την εξήγηση για την πιο... «μπερδεμένη» ερώτηση της απογραφής

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η Απογραφή Πληθυσμού-Κατοικιών 2021, η οποία διενεργείται από την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) σε ολόκληρη τη χώρα.

Η συμμετοχή των πολιτών στη διαδικασία της ηλεκτρονικής αυτοαπογραφής είναι μεγάλη. Και δεν είναι λίγοι όσοι συμπληρώνοντας τα σχετικά ερωτηματολόγια "σκάλωσαν" όταν έφτασαν στην ερώτηση 8 η οποία αναφέρει:

"Ποιος ήταν ο τόπος μόνιμης κατοικίας της μητέρας σας κατά τη γέννησή σας;"

Η διατύπωση μοιάζει κάπως σύνθετη και εκ πρώτης όψεως παράδοξη. Οι περισσότεροι βέβαια είχαν ξεχάσει ότι υπήρχε αυτούσια και στην προηγούμενη απογραφή του 2011. Η περίπλοκη διατύπωση μας παρακίνησε να ψάξουμε λίγο περισσότερο... Και βρήκαμε την εξήγηση.

Μετά από επικοινωνία με την Ελληνική Στατιστική Αρχή διαλευκάνθηκε το μυστήριο. Οι αρμόδιοι για τον σχεδιασμό του ερωτηματολογίου της απογραφής ήθελαν να αποτυπώσουν τη στατιστική εικόνα για τον τόπο γέννησης του πληθυσμού της χώρας (ιδίως και σε σχέση με το αν συνεχίζει να ζει στον τόπο που γεννήθηκε).

Γιατί όμως η ερώτηση δεν ήταν απλούστερη;

Όπως μας εξήγησαν από την Ελληνική Στατιστική Αρχή μια ερώτηση με τη διατύπωση "Ποιος είναι ο τόπος γέννησης σας;" ή απλούστερα "Που γεννηθήκατε;" θα μπέρδευε χειρότερα τα πράγματα. Και γι αυτό "φταίνε" οι αστυνομικές μας ταυτότητες.

Εδώ και πάρα πολλά χρόνια ο "Τόπος Γέννησης" στις αστυνομικές ταυτότητες συμπληρώνεται με βάση το δήμο όπου βρίσκεται το μαιευτήριο που έλαβε χώρα ο τοκετός. Έτσι λοιπόν ο "Τόπος Γέννησης" στην αστυνομική ταυτότητα είναι συχνά παραπλανητικός, με αποτέλεσμα τα περισσότερα παιδιά στην Αθήνα  να φαίνεται ότι γεννήθηκαν (τυπικά) στο "Μαρούσι" όπου βρίσκονται πολλά μεγάλα μαιευτήρια. Το ίδιο όμως ισχύει και στα παιδιά που γεννιούνται στην επαρχία καθώς συχνά οι γυναίκες επιλέγουν να μετακινηθούν από τον τόπο που ζουν σε κάποια κοντινή πόλη για τις ανάγκες του τοκετού.

Έτσι για να μπορέσει η Ελληνική Στατιστική Αρχή να μάθει τον τόπο όπου ζήσαμε τις πρώτες μέρες της ζωής μας μετά το μαιευτήριο, προσάρμοσε την ερώτηση και κατέληξε στη διατύπωση "Ποιος ήταν ο τόπος μόνιμης κατοικίας της μητέρας σας κατά τη γέννησή σας;"

Και για όσους αναρωτήθηκαν "γιατί ρωτάει μόνο για τον τόπο κατοικίας της μητέρας;" η απάντηση είναι λίγο πιο απλή. Ένα νεογνό μετά το μαιευτήριο σίγουρα θα ζήσει με τη μητέρα του, ενώ υπάρχουν πιθανότητες ο πατέρας για διάφορους λόγους να ζει (μόνιμα ή προσωρινά) σε άλλο τόπο.

Παράταση έως τις 13 Δεκεμβρίου

Προκειμένου να δοθεί ο αναγκαίος χρόνος σε όσους παρέλαβαν τον Μοναδικό Κωδικό Απογραφής με καθυστέρηση, αλλά και σε όσους από τους υπόλοιπους επιθυμούν να απογραφούν ηλεκτρονικά, δίνεται γενική παράταση της καταληκτικής ημερομηνίας της δυνατότητας ηλεκτρονικής αυτοαπογραφής μέχρι και τη Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2021.

Μέσω της Απογραφής γίνεται η καταμέτρηση του πληθυσμού της Ελλάδας σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα, Δήμο ή Κοινότητα και αυτοτελή οικισμό, καλύπτοντας όλη την Επικράτεια (ηπειρωτική Ελλάδα, νησιά, παραμεθόριες περιοχές), ενώ παράλληλα συγκεντρώνονται στοιχεία για τα δημογραφικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά του πληθυσμού και τις συνθήκες στέγασής του.

Επισημαίνεται ότι η συμμετοχή στην Απογραφή είναι υποχρεωτική και τα στοιχεία που συλλέγονται είναι εμπιστευτικά, δεν διαβιβάζονται ή κοινοποιούνται σε οποιονδήποτε δημόσιο ή ιδιωτικό φορέα και χρησιμοποιούνται μόνο για την παραγωγή συγκεντρωτικών στατιστικών στοιχείων. Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο της Απογραφής δεν συλλέγονται ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πόλεμος ΗΠΑ‑Ιράν: Σοκ από τα επίσημα στοιχεία ‑ Ο πραγματικός αριθμός των νεκρών μέχρι σήμερα

Κόσμος Χτες
Επίσημη καταγραφή θυμάτων στον πόλεμο ΗΠΑ-Ιράν – Τι γνωρίζουμε μέχρι τώρα

Μεσόγειος: Βυθίστηκε ρωσικό δεξαμενόπλοιο που μετέφερε LNG ‑ «Τρομοκρατική επίθεση», λέει ο Πούτιν

Κόσμος Χτες
Το πλοίο ήταν μέρος του σκιώδους στόλου της Ρωσίας - Η Αίγυπτος διέψευσε οποιαδήποτε ανάμειξη

Συρία: Πύραυλος καρφώθηκε δίπλα σε κατοικημένη περιοχή στα σύνορα με την Τουρκία – Έσπευσαν για selfies οι κάτοικοι

Κόσμος Χτες
Πανικός στο Καμισλί από το βλήμα που έπεσε μόλις δύο χιλιόμετρα από την Τουρκία

Ιρανικά drones Shahed – Ο ήχος του «μοτοποδηλάτου» που σπέρνει τον τρόμο – Τι να κάνετε αν το δείτε

Κόσμος Χτες
Γιατί δεν πρέπει να πλησιάζετε στα παράθυρα και ποιος είναι ο «κανόνας των δύο τοίχων»

Μπλακάουτ στο ηλεκτρικό δίκτυο του Ιράκ ‑ Oι ΗΠΑ ζητούν από τους πολίτες τους να εγκαταλείψουν τη χώρα

Κόσμος Χτες
Πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας του Ιράκ ανέφεραν νωρίτερα ότι αναχαιτίστηκε ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος στην περιοχή του αεροδρομίου της Βαγδάτης

Σε απόλυτη ετοιμότητα η Κύπρος: Το SMS που πήγε σε όλους τους πολίτες

Κόσμος Χτες
Σε περίπτωση λήψης γραπτού μηνύματος στα κινητά τους τηλέφωνα, οι πολίτες καλούνται να παραμείνουν ψύχραιμοι και να ακολουθήσουν τις πιο κάτω οδηγίες

Ισραήλ: Συντετριμμένος ο Έλληνας παππούς των τριών παιδιών που σκοτώθηκαν ενώ πήγαιναν σε καταφύγιο

Κόσμος Χτες
Τρία παιδιά με ελληνικές ρίζες σκοτώθηκαν στο Ισραήλ από ιρανική επίθεση

Εύβοια: 43χρονος έχασε τη ζωή του εν ώρα εργασίας

Ελλάδα Χτες
Στο πένθος βυθίστηκε η τοπική κοινωνία του Αυλωναρίου Ευβοίας

Βίντεο από την κατάρριψη ιρανικού YAK‑130 από μαχητικό αεροσκάφος F‑35I

Κόσμος Χτες
Μάλιστα ακούγονται Ιρανοί να φωνάζουν «Allahu Akbar» αφού νόμιζαν ότι ένα ισραηλινό μαχητικό αεροσκάφος είχε αναχαιτιστεί.

Ντουμπάι: Οι υπερπλούσιοι πληρώνουν έως και 350.000 δολάρια για να φύγουν με ιδιωτικά τζέτ

Κόσμος Χτες
Ιδιωτικές εταιρείες ασφαλείας επιστρατεύουν «στόλους SUV» για τη μεταφορά πολιτών στο Ριάντ μέσω της 10ωρης οδικής διαδρομής από το Ντουμπάι

Στον αέρα το σχέδιο για το μελλοντικό ευρωπαϊκό μαχητικό

Κόσμος Χτες
Dassault και Airbus ερίζουν για την ηγεσία στο πρόγραμμα

Προ των πυλών νέα κακοκαιρία: Σε ποιες περιοχές αναμένονται έντονα φαινόμενα το επόμενο 24ωρο

Καιρός Χτες
Με βροχές, καταιγίδες και ενισχυμένους ανέμους θα κυλήσει το επόμενο 24ωρο σε αρκετές περιοχές της χώρας