E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Βρήκαμε την εξήγηση για την πιο... «μπερδεμένη» ερώτηση της απογραφής

Ποιος ήταν ο τόπος μόνιμης κατοικίας της μητέρας σας κατά τη γέννησή σας;

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 27/11/2021 | 20:51

Βρήκαμε την εξήγηση για την πιο... «μπερδεμένη» ερώτηση της απογραφής

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η Απογραφή Πληθυσμού-Κατοικιών 2021, η οποία διενεργείται από την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) σε ολόκληρη τη χώρα.

Η συμμετοχή των πολιτών στη διαδικασία της ηλεκτρονικής αυτοαπογραφής είναι μεγάλη. Και δεν είναι λίγοι όσοι συμπληρώνοντας τα σχετικά ερωτηματολόγια "σκάλωσαν" όταν έφτασαν στην ερώτηση 8 η οποία αναφέρει:

"Ποιος ήταν ο τόπος μόνιμης κατοικίας της μητέρας σας κατά τη γέννησή σας;"

Η διατύπωση μοιάζει κάπως σύνθετη και εκ πρώτης όψεως παράδοξη. Οι περισσότεροι βέβαια είχαν ξεχάσει ότι υπήρχε αυτούσια και στην προηγούμενη απογραφή του 2011. Η περίπλοκη διατύπωση μας παρακίνησε να ψάξουμε λίγο περισσότερο... Και βρήκαμε την εξήγηση.

Μετά από επικοινωνία με την Ελληνική Στατιστική Αρχή διαλευκάνθηκε το μυστήριο. Οι αρμόδιοι για τον σχεδιασμό του ερωτηματολογίου της απογραφής ήθελαν να αποτυπώσουν τη στατιστική εικόνα για τον τόπο γέννησης του πληθυσμού της χώρας (ιδίως και σε σχέση με το αν συνεχίζει να ζει στον τόπο που γεννήθηκε).

Γιατί όμως η ερώτηση δεν ήταν απλούστερη;

Όπως μας εξήγησαν από την Ελληνική Στατιστική Αρχή μια ερώτηση με τη διατύπωση "Ποιος είναι ο τόπος γέννησης σας;" ή απλούστερα "Που γεννηθήκατε;" θα μπέρδευε χειρότερα τα πράγματα. Και γι αυτό "φταίνε" οι αστυνομικές μας ταυτότητες.

Εδώ και πάρα πολλά χρόνια ο "Τόπος Γέννησης" στις αστυνομικές ταυτότητες συμπληρώνεται με βάση το δήμο όπου βρίσκεται το μαιευτήριο που έλαβε χώρα ο τοκετός. Έτσι λοιπόν ο "Τόπος Γέννησης" στην αστυνομική ταυτότητα είναι συχνά παραπλανητικός, με αποτέλεσμα τα περισσότερα παιδιά στην Αθήνα  να φαίνεται ότι γεννήθηκαν (τυπικά) στο "Μαρούσι" όπου βρίσκονται πολλά μεγάλα μαιευτήρια. Το ίδιο όμως ισχύει και στα παιδιά που γεννιούνται στην επαρχία καθώς συχνά οι γυναίκες επιλέγουν να μετακινηθούν από τον τόπο που ζουν σε κάποια κοντινή πόλη για τις ανάγκες του τοκετού.

Έτσι για να μπορέσει η Ελληνική Στατιστική Αρχή να μάθει τον τόπο όπου ζήσαμε τις πρώτες μέρες της ζωής μας μετά το μαιευτήριο, προσάρμοσε την ερώτηση και κατέληξε στη διατύπωση "Ποιος ήταν ο τόπος μόνιμης κατοικίας της μητέρας σας κατά τη γέννησή σας;"

Και για όσους αναρωτήθηκαν "γιατί ρωτάει μόνο για τον τόπο κατοικίας της μητέρας;" η απάντηση είναι λίγο πιο απλή. Ένα νεογνό μετά το μαιευτήριο σίγουρα θα ζήσει με τη μητέρα του, ενώ υπάρχουν πιθανότητες ο πατέρας για διάφορους λόγους να ζει (μόνιμα ή προσωρινά) σε άλλο τόπο.

Παράταση έως τις 13 Δεκεμβρίου

Προκειμένου να δοθεί ο αναγκαίος χρόνος σε όσους παρέλαβαν τον Μοναδικό Κωδικό Απογραφής με καθυστέρηση, αλλά και σε όσους από τους υπόλοιπους επιθυμούν να απογραφούν ηλεκτρονικά, δίνεται γενική παράταση της καταληκτικής ημερομηνίας της δυνατότητας ηλεκτρονικής αυτοαπογραφής μέχρι και τη Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2021.

Μέσω της Απογραφής γίνεται η καταμέτρηση του πληθυσμού της Ελλάδας σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα, Δήμο ή Κοινότητα και αυτοτελή οικισμό, καλύπτοντας όλη την Επικράτεια (ηπειρωτική Ελλάδα, νησιά, παραμεθόριες περιοχές), ενώ παράλληλα συγκεντρώνονται στοιχεία για τα δημογραφικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά του πληθυσμού και τις συνθήκες στέγασής του.

Επισημαίνεται ότι η συμμετοχή στην Απογραφή είναι υποχρεωτική και τα στοιχεία που συλλέγονται είναι εμπιστευτικά, δεν διαβιβάζονται ή κοινοποιούνται σε οποιονδήποτε δημόσιο ή ιδιωτικό φορέα και χρησιμοποιούνται μόνο για την παραγωγή συγκεντρωτικών στατιστικών στοιχείων. Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο της Απογραφής δεν συλλέγονται ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

«Απελαθήκαμε από το Ισραήλ» λένε Έλληνες συνδικαλιστές

E-Daily 2.TopNews Χτες
Τι αναφέρει η Γιώτα Λαζαροπούλου που απελάθηκε από το Ισραήλ μαζί με άλλους συνδικαλιστές ενώ επιχειρούσαν να φτάσουν στη Ραμάλα. Η απάντηση του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών.

Ημαθία: Τι συνέβη σε σούπερ μάρκετ εν ώρα λειτουργίας ‑ «Από καθαρή τύχη δεν θρηνήσαμε θύματα»

E-Daily 2.TopNews Χτες
Τμήμα οροφής κατέρρευσε πάνω από τα ταμεία καταστήματος στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό πελάτη και την έντονη αντίδραση του Σωματείου Εργαζομένων.

ΗΠΑ ‑ Ιράν: Ολοκληρώθηκε ο πρώτος γύρος συνομιλιών

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ο πρώτος γύρος των τεχνικών συνομιλιών στο Μπούργκενστοκ ολοκληρώθηκε μετά από σχεδόν τέσσερις ώρες, με την ιρανική αντιπροσωπεία να υποβάλλει διαμαρτυρία για τις απειλές Τραμπ.

Σε «κόκκινο συναγερμό» η Γαλλία λόγω καύσωνα ‑ Κλείνουν σχολεία, απαγορεύεται το αλκοόλ

E-Daily 2.TopNews Χτες
Κύμα “σφοδρού καύσωνα διαρκείας” πλήττει τη Γαλλία με τις Αρχές να λαμβάνουν έκτακτα μέτρα για την προστασία των πολιτών. Επηρεάζεται και ο ιστορικός θεσμός “Fête de la Musique”.

Κύπρος: Νεκρός ο 22χρονος φοιτητής που είχε απαχθεί ‑ Συνελήφθη συνομήλικος που υπέδειξε τον τόπο ταφής

E-Daily 2.TopNews Χτες
Τα τελευταία βήματα του φοιτητή, τα μηνύματα λύτρων και η σύλληψη του υπόπτου

Κορωπί: Ανήλικος ποδηλάτης χτύπησε σε διερχόμενο αυτοκίνητο – Βίντεο ντοκουμέντο

Ελλάδα Χτες
Το παιδί στάθηκε εξαιρετικά τυχερό παρά τη σφοδρότητα της σύγκρουσης

Θρίλερ στη Λήμνο: Τουρίστες ανακάλυψαν ανθρώπινο κρανίο και οστά στη θαλάσσια περιοχή του Φαναρακίου

Ελλάδα Χτες
Τα οστά που περισυλλέχθηκαν παρελήφθησαν από άνδρες του Λιμενικού Μούδρου και μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο Λήμνου

Τα πρώτα ευρήματα από τη σορό της Σταυρούλας: Είχε δύο μαχαιριές στο στήθος, την έδεσε και την φίμωσε ο Σκοπιανός

E-Daily 2.TopNews Χτες
Το σημείο που ήταν θαμμένη το υπέδειξε ο καθ` ομολογίαν δολοφόνος της - Αύριο η ιατροδικαστική εξέταση

Ανησυχία για τον Ροντ Στιούαρτ: Σταμάτησε συναυλία για να πάρει οξυγόνο μετά από λιποθυμική τάση

Κόσμος Χτες
Είχε ακυρώσει σειρά εμφανίσεων λόγω προβλημάτων υγείας μόλις λίγες εβδομάδες πριν

Μεγαλώνει η «επανάσταση των φλαμίνγκο» στην Αλβανία: Δεκάδες χιλιάδες στους δρόμους των Τιράνων ενάντια στην επένδυση Κούσνερ

Κόσμος Χτες
Η μεγαλύτερη κινητοποίηση των τελευταίων εβδομάδων συγκέντρωσε δεκάδες χιλιάδες πολίτες, που αντιδρούν στην κατασκευή πολυτελούς τουριστικού συγκροτήματος κοντά σε προστατευόμενο υγροβιότοπο

Αγγελόκαστρο Αγρινίου: Μυστήριο με 70χρονο που βρέθηκε νεκρός και χωρίς ρούχα στην άκρη του δρόμου – Πού στρέφονται οι έρευνες

Ελλάδα Χτες
Το πόρισμα του ιατροδικαστή αναμένεται να φωτίσει τις συνθήκες θανάτου

Βρέφος επτά μηνών στην Πάτρα με τραύματα στο κεφάλι και κάταγμα μηρού – Ενδείξεις κακοποίησης

Ελλάδα Χτες
Οι θεράποντες ιατροί κρίνουν τους τραυματισμούς του βρέφους ασυμβίβαστους με τυχαίο ατύχημα