E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Βρήκαμε την εξήγηση για την πιο... «μπερδεμένη» ερώτηση της απογραφής

Ποιος ήταν ο τόπος μόνιμης κατοικίας της μητέρας σας κατά τη γέννησή σας;

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 27/11/2021 | 20:51

Βρήκαμε την εξήγηση για την πιο... «μπερδεμένη» ερώτηση της απογραφής

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η Απογραφή Πληθυσμού-Κατοικιών 2021, η οποία διενεργείται από την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) σε ολόκληρη τη χώρα.

Η συμμετοχή των πολιτών στη διαδικασία της ηλεκτρονικής αυτοαπογραφής είναι μεγάλη. Και δεν είναι λίγοι όσοι συμπληρώνοντας τα σχετικά ερωτηματολόγια "σκάλωσαν" όταν έφτασαν στην ερώτηση 8 η οποία αναφέρει:

"Ποιος ήταν ο τόπος μόνιμης κατοικίας της μητέρας σας κατά τη γέννησή σας;"

Η διατύπωση μοιάζει κάπως σύνθετη και εκ πρώτης όψεως παράδοξη. Οι περισσότεροι βέβαια είχαν ξεχάσει ότι υπήρχε αυτούσια και στην προηγούμενη απογραφή του 2011. Η περίπλοκη διατύπωση μας παρακίνησε να ψάξουμε λίγο περισσότερο... Και βρήκαμε την εξήγηση.

Μετά από επικοινωνία με την Ελληνική Στατιστική Αρχή διαλευκάνθηκε το μυστήριο. Οι αρμόδιοι για τον σχεδιασμό του ερωτηματολογίου της απογραφής ήθελαν να αποτυπώσουν τη στατιστική εικόνα για τον τόπο γέννησης του πληθυσμού της χώρας (ιδίως και σε σχέση με το αν συνεχίζει να ζει στον τόπο που γεννήθηκε).

Γιατί όμως η ερώτηση δεν ήταν απλούστερη;

Όπως μας εξήγησαν από την Ελληνική Στατιστική Αρχή μια ερώτηση με τη διατύπωση "Ποιος είναι ο τόπος γέννησης σας;" ή απλούστερα "Που γεννηθήκατε;" θα μπέρδευε χειρότερα τα πράγματα. Και γι αυτό "φταίνε" οι αστυνομικές μας ταυτότητες.

Εδώ και πάρα πολλά χρόνια ο "Τόπος Γέννησης" στις αστυνομικές ταυτότητες συμπληρώνεται με βάση το δήμο όπου βρίσκεται το μαιευτήριο που έλαβε χώρα ο τοκετός. Έτσι λοιπόν ο "Τόπος Γέννησης" στην αστυνομική ταυτότητα είναι συχνά παραπλανητικός, με αποτέλεσμα τα περισσότερα παιδιά στην Αθήνα  να φαίνεται ότι γεννήθηκαν (τυπικά) στο "Μαρούσι" όπου βρίσκονται πολλά μεγάλα μαιευτήρια. Το ίδιο όμως ισχύει και στα παιδιά που γεννιούνται στην επαρχία καθώς συχνά οι γυναίκες επιλέγουν να μετακινηθούν από τον τόπο που ζουν σε κάποια κοντινή πόλη για τις ανάγκες του τοκετού.

Έτσι για να μπορέσει η Ελληνική Στατιστική Αρχή να μάθει τον τόπο όπου ζήσαμε τις πρώτες μέρες της ζωής μας μετά το μαιευτήριο, προσάρμοσε την ερώτηση και κατέληξε στη διατύπωση "Ποιος ήταν ο τόπος μόνιμης κατοικίας της μητέρας σας κατά τη γέννησή σας;"

Και για όσους αναρωτήθηκαν "γιατί ρωτάει μόνο για τον τόπο κατοικίας της μητέρας;" η απάντηση είναι λίγο πιο απλή. Ένα νεογνό μετά το μαιευτήριο σίγουρα θα ζήσει με τη μητέρα του, ενώ υπάρχουν πιθανότητες ο πατέρας για διάφορους λόγους να ζει (μόνιμα ή προσωρινά) σε άλλο τόπο.

Παράταση έως τις 13 Δεκεμβρίου

Προκειμένου να δοθεί ο αναγκαίος χρόνος σε όσους παρέλαβαν τον Μοναδικό Κωδικό Απογραφής με καθυστέρηση, αλλά και σε όσους από τους υπόλοιπους επιθυμούν να απογραφούν ηλεκτρονικά, δίνεται γενική παράταση της καταληκτικής ημερομηνίας της δυνατότητας ηλεκτρονικής αυτοαπογραφής μέχρι και τη Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2021.

Μέσω της Απογραφής γίνεται η καταμέτρηση του πληθυσμού της Ελλάδας σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα, Δήμο ή Κοινότητα και αυτοτελή οικισμό, καλύπτοντας όλη την Επικράτεια (ηπειρωτική Ελλάδα, νησιά, παραμεθόριες περιοχές), ενώ παράλληλα συγκεντρώνονται στοιχεία για τα δημογραφικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά του πληθυσμού και τις συνθήκες στέγασής του.

Επισημαίνεται ότι η συμμετοχή στην Απογραφή είναι υποχρεωτική και τα στοιχεία που συλλέγονται είναι εμπιστευτικά, δεν διαβιβάζονται ή κοινοποιούνται σε οποιονδήποτε δημόσιο ή ιδιωτικό φορέα και χρησιμοποιούνται μόνο για την παραγωγή συγκεντρωτικών στατιστικών στοιχείων. Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο της Απογραφής δεν συλλέγονται ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τελικός Μουντιάλ 2026: Efood και Wolt σταματούν τις παραδόσεις – Από τι ώρα και γιατί

E-Daily 2.TopNews 19.07.2026
Οι διανομείς των δύο μεγάλων πλατφορμών κηρύσσουν στάση εργασίας από τις 19:00 έως τα μεσάνυχτα της Κυριακής, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον θάνατο 20χρονου συναδέλφου τους.

ΟΠΕΚΕΠΕ – Μητσοτάκης: Υπουργοί και βουλευτές της ΝΔ στοχοποιήθηκαν και διασύρθηκαν χωρίς να έχει αποφανθεί η Δικαιοσύνη

E-Daily 2.TopNews 19.07.2026
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον εβδομαδιαίο απολογισμό του έθεσε στο επίκεντρο παρεμβάσεις σε υποδομές, υγεία, ασφάλιση και οικονομία

Η μεγαλύτερη πυραυλική επίθεση της Ρωσίας από την αρχή του πολέμου: Πάνω από 40 πύραυλοι και 120 drones κατά της Ουκρανίας

E-Daily 2.TopNews 19.07.2026
Σφοδρό σφυροκόπημα με στόχο κυρίως την ουκρανική πρωτεύουσα, τουλάχιστον ένας νεκρός και 16 τραυματίες - Το Κίεβο ζητά «συντριπτική πίεση» στη Μόσχα

Τι συμβαίνει με τη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία ‑ τα στοιχεία που προκαλούν ανησυχία

E-Daily 3.Left 19.07.2026
Πάνω από 125.000 θέσεις εργασίας έχουν χαθεί από το 2019, με τον κλάδο να αντιμετωπίζει την πιο βαθιά αναδιάρθρωση των τελευταίων δεκαετιών.

Τραγωδία στα Χανιά: Ασθενοφόρο ανατράπηκε μετά από σύγκρουση με ΙΧ στη λεωφόρο Μουρνιών

E-Daily 2.TopNews 19.07.2026
Ο ασθενής που μεταφερόταν κατέληξε από ανακοπή, ενώ οι δύο διασώστες νοσηλεύονται με τραυματισμούς - η οδηγός του ΙΧ είναι νοσηλεύτρια που επέστρεφε από νυχτερινή βάρδια.

Θεσσαλονίκη: 66χρονος παρουσιάστηκε μόνος του στην Αστυνομία και κατήγγειλε τον εαυτό του για βιασμό

E-Daily 2.TopNews 19.07.2026
Ο άνδρας ομολόγησε ότι βίασε την 60χρονη σύντροφό του μέσα στο διαμέρισμά της και συνελήφθη επί τόπου.

Ιράν εναντίον ΗΠΑ: Βίντεο ντοκουμέντο από την επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους στην αμερικανική βάση στην Ιορδανία

E-Daily 2.TopNews 19.07.2026
Η CENTCOM επιβεβαίωσε τον θάνατο δύο Αμερικανών στρατιωτικών από ιρανική πυραυλική επίθεση, ενώ οι ΗΠΑ εξαπέλυσαν νέα αεροπορικά πλήγματα εναντίον του Ιράν.

Καύσωνας 4 ημερών: Ποιες περιοχές θα «καούν» με 43 βαθμούς και πότε έρχεται η ανάσα δροσιάς

E-Daily 2.TopNews 19.07.2026
Η κορύφωση της ζέστης αναμένεται Δευτέρα και Τρίτη, με τη Θεσσαλία και τη Στερεά Ελλάδα να «χτυπούν» κόκκινο, ενώ από την Πέμπτη το θερμόμετρο θα πέσει κατά 8–10 βαθμούς.

Ευρωπαϊκό Κ18: Η 17χρονη που έφερε την Ελλάδα στην κορυφή και δάκρυσε στον Εθνικό Ύμνο

E-Daily 2.TopNews 19.07.2026
Η Ελένη Ιακωβάκη κατέκτησε το χρυσό στα 400μ. εμποδίων με νέο πανελλήνιο ρεκόρ 52.38 και συγκίνησε στην απονομή.

Μαμντάνι εναντίον Νετανιάχου: «Είναι εγκληματίας πολέμου, η θέση του είναι στη Χάγη ‑ πρέπει να συλληφθεί»

E-Daily 2.TopNews 19.07.2026
Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης δηλώνει ότι εξετάζει τη νομική δυνατότητα σύλληψης του Ισραηλινού πρωθυπουργού τον Σεπτέμβριο, προκαλώντας την άμεση αντίδραση του Ισραηλινού πρέσβη στον ΟΗΕ.

Γαλλία ‑ Αγγλία: Ο μικρός τελικός που έγραψε ιστορία με δέκα γκολ

E-Daily 2.TopNews 19.07.2026
Η Αγγλία κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο του Παγκοσμίου Κυπέλλου, επικρατώντας 6-4 της Γαλλίας σε έναν αγώνα με τεράστιες ανατροπές, χατ τρικ Σάκα και δέκα γκολ Μπαπέ στο τουρνουά.

Φωτιά στην Ανοιξη: Το βίντεο ντοκουμέντο που αποκαλύπτει τον εμπρησμό του 50χρονου

Ελλάδα Χτες
Κάμερα ασφαλείας κατέγραψε τη στιγμή που ο δράστης ανάβει τη φωτιά και απομακρύνεται ατάραχος, ενώ οι πρώτες φλόγες ξεπηδούν δευτερόλεπτα αργότερα.