E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Βρήκαμε την εξήγηση για την πιο... «μπερδεμένη» ερώτηση της απογραφής

Ποιος ήταν ο τόπος μόνιμης κατοικίας της μητέρας σας κατά τη γέννησή σας;

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 27/11/2021 | 20:51

Βρήκαμε την εξήγηση για την πιο... «μπερδεμένη» ερώτηση της απογραφής

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η Απογραφή Πληθυσμού-Κατοικιών 2021, η οποία διενεργείται από την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) σε ολόκληρη τη χώρα.

Η συμμετοχή των πολιτών στη διαδικασία της ηλεκτρονικής αυτοαπογραφής είναι μεγάλη. Και δεν είναι λίγοι όσοι συμπληρώνοντας τα σχετικά ερωτηματολόγια "σκάλωσαν" όταν έφτασαν στην ερώτηση 8 η οποία αναφέρει:

"Ποιος ήταν ο τόπος μόνιμης κατοικίας της μητέρας σας κατά τη γέννησή σας;"

Η διατύπωση μοιάζει κάπως σύνθετη και εκ πρώτης όψεως παράδοξη. Οι περισσότεροι βέβαια είχαν ξεχάσει ότι υπήρχε αυτούσια και στην προηγούμενη απογραφή του 2011. Η περίπλοκη διατύπωση μας παρακίνησε να ψάξουμε λίγο περισσότερο... Και βρήκαμε την εξήγηση.

Μετά από επικοινωνία με την Ελληνική Στατιστική Αρχή διαλευκάνθηκε το μυστήριο. Οι αρμόδιοι για τον σχεδιασμό του ερωτηματολογίου της απογραφής ήθελαν να αποτυπώσουν τη στατιστική εικόνα για τον τόπο γέννησης του πληθυσμού της χώρας (ιδίως και σε σχέση με το αν συνεχίζει να ζει στον τόπο που γεννήθηκε).

Γιατί όμως η ερώτηση δεν ήταν απλούστερη;

Όπως μας εξήγησαν από την Ελληνική Στατιστική Αρχή μια ερώτηση με τη διατύπωση "Ποιος είναι ο τόπος γέννησης σας;" ή απλούστερα "Που γεννηθήκατε;" θα μπέρδευε χειρότερα τα πράγματα. Και γι αυτό "φταίνε" οι αστυνομικές μας ταυτότητες.

Εδώ και πάρα πολλά χρόνια ο "Τόπος Γέννησης" στις αστυνομικές ταυτότητες συμπληρώνεται με βάση το δήμο όπου βρίσκεται το μαιευτήριο που έλαβε χώρα ο τοκετός. Έτσι λοιπόν ο "Τόπος Γέννησης" στην αστυνομική ταυτότητα είναι συχνά παραπλανητικός, με αποτέλεσμα τα περισσότερα παιδιά στην Αθήνα  να φαίνεται ότι γεννήθηκαν (τυπικά) στο "Μαρούσι" όπου βρίσκονται πολλά μεγάλα μαιευτήρια. Το ίδιο όμως ισχύει και στα παιδιά που γεννιούνται στην επαρχία καθώς συχνά οι γυναίκες επιλέγουν να μετακινηθούν από τον τόπο που ζουν σε κάποια κοντινή πόλη για τις ανάγκες του τοκετού.

Έτσι για να μπορέσει η Ελληνική Στατιστική Αρχή να μάθει τον τόπο όπου ζήσαμε τις πρώτες μέρες της ζωής μας μετά το μαιευτήριο, προσάρμοσε την ερώτηση και κατέληξε στη διατύπωση "Ποιος ήταν ο τόπος μόνιμης κατοικίας της μητέρας σας κατά τη γέννησή σας;"

Και για όσους αναρωτήθηκαν "γιατί ρωτάει μόνο για τον τόπο κατοικίας της μητέρας;" η απάντηση είναι λίγο πιο απλή. Ένα νεογνό μετά το μαιευτήριο σίγουρα θα ζήσει με τη μητέρα του, ενώ υπάρχουν πιθανότητες ο πατέρας για διάφορους λόγους να ζει (μόνιμα ή προσωρινά) σε άλλο τόπο.

Παράταση έως τις 13 Δεκεμβρίου

Προκειμένου να δοθεί ο αναγκαίος χρόνος σε όσους παρέλαβαν τον Μοναδικό Κωδικό Απογραφής με καθυστέρηση, αλλά και σε όσους από τους υπόλοιπους επιθυμούν να απογραφούν ηλεκτρονικά, δίνεται γενική παράταση της καταληκτικής ημερομηνίας της δυνατότητας ηλεκτρονικής αυτοαπογραφής μέχρι και τη Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2021.

Μέσω της Απογραφής γίνεται η καταμέτρηση του πληθυσμού της Ελλάδας σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα, Δήμο ή Κοινότητα και αυτοτελή οικισμό, καλύπτοντας όλη την Επικράτεια (ηπειρωτική Ελλάδα, νησιά, παραμεθόριες περιοχές), ενώ παράλληλα συγκεντρώνονται στοιχεία για τα δημογραφικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά του πληθυσμού και τις συνθήκες στέγασής του.

Επισημαίνεται ότι η συμμετοχή στην Απογραφή είναι υποχρεωτική και τα στοιχεία που συλλέγονται είναι εμπιστευτικά, δεν διαβιβάζονται ή κοινοποιούνται σε οποιονδήποτε δημόσιο ή ιδιωτικό φορέα και χρησιμοποιούνται μόνο για την παραγωγή συγκεντρωτικών στατιστικών στοιχείων. Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο της Απογραφής δεν συλλέγονται ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Γιάννης Αντετοκούνμπο: «Μη μου κάνετε αυτήν την ερώτηση, είναι ασέβεια»

Αθλητικά Νέα 28.12.2025
Η ενόχληση του σταρ του NBA σε ερώτηση που δέχτηκε από δημοσιογράφο μετά τη νίκη των Μπακς επί των Μπουλς

Πέθανε η Μπριζίτ Μπαρντό

Κόσμος 28.12.2025
Η ηθοποιός και τραγουδίστρια - σύμβολο του γαλλικού κινηματογράφου, πέθανε σε ηλικία 91 ετών

Χειμερινές εκπτώσεις 2026: Πότε ξεκινούν

Ελλάδα 28.12.2025
Μια εκτίμηση του «χριστουγεννιάτικου τζίρου» για το 2025 ανά κλάδο στην Ελλάδα δείχνει πως θα κυμανθεί κοντά στα 4,5 δισ. ευρώ

Οι ΗΠΑ, το Ισραήλ και οι Ευρωπαίοι διεξάγουν ολοκληρωτικό πόλεμο εναντίον του Ιράν, δηλώνει ο Πεζεσκιάν

Κόσμος Χτες
Θέλουν να καταστρέψουν τη χώρα μας, τόνισε ο Ιρανός πρόεδρος

Σοκ στη Βαλένθια: Σκοτώθηκε ο προπονητής Φερνάντο Μαρτίν με τα τρία παιδιά του σε ναυάγιο στην Ινδονησία

Κόσμος Χτες
Ο Ισπανός προπονητής ήταν διακοπές μαζί με την οικογένειά του

Ηράκλειο: Σφαίρα από μπαλωθιές «καρφώθηκε» σε παράθυρο πολυκατοικίας

Ελλάδα Χτες
Για τους άσκοπους πυροβολισμούς συνελήφθη ένας 38χρονος

Χριστουγεννιάτικη απόβαση με 630 μετανάστες στην Κρήτη μέσα σε μόλις 24 ώρες

Ελλάδα Χτες
Τα περιστατικά καταγράφηκαν στους Καλούς Λιμένες, νότια της Γαύδου και στην Ιεράπετρα - Συνελήφθη ένας αλλοδαπός διακινητής - Θα μεταφερθούν στην Αγυιά Χανίων

Χιονοθύελλα «παγώνει» τη Νέα Υόρκη, πάνω από 1.600 ακυρώσεις πτήσεων και χάος στις μετακινήσεις

Κόσμος Χτες
Ισχυρό κύμα κακοκαιρίας πλήττει τη βορειοανατολική ΗΠΑ με χιονοπτώσεις και παγετό, προκαλώντας πρωτοφανείς καθυστερήσεις και διαταράσσοντας τα ταξίδια εν μέσω εορταστικής περιόδου

Σκότωσε τη σύζυγό του, πυροβόλησε την κόρη τους και μετά αυτοκτόνησε για το τηλεκοντρόλ

Κόσμος Χτες
Ο 11χρονος γιος ειδοποίησε τους γείτονες για το μακελειό - Του ζητούσαν να σταματήσει να βλέπει ποδόσφαιρο

Αγρίνιο: Στο νοσοκομείο 17χρονος που έπεσε θύμα ξυλοδαρμού από τέσσερις νεαρούς με κουκούλες

Ελλάδα Χτες
Ο 17χρονος διασκέδαζε με την παρέα του όταν οι δράστες έφτασαν με ταξί, τον εντόπισαν και τον έβγαλαν εκτός χώρου – Τον γρονθοκόπησαν ασταμάτητα

Μιχάλης Ζαμπίδης: Επιστρέφει στα ρινγκ ο «Iron Mike», το βίντεο της ανακοίνωσής του

Αθλητικά Νέα Χτες
Χωρίς να δώσει πολλές πληροφορίες, με ένα βίντεο στο Instagram ο πρωταθλητής του κικ μπόξινγκ προανήγγειλε την επιστροφή του

WSJ: Ο Ερντογάν μιλά για καταστροφή του «σιωνιστικού Ισραήλ»

Κόσμος Χτες
Η πώληση F-35 στην Αγκυρα θα μπορούσε να οδηγήσει σε πόλεμο