E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Υπεγράφη η συμφωνία Ελλάδας‑Αιγύπτου για το φυσικό αέριο

Στο Κάιρο ο Σκρέκας

Δημοσίευση 25/11/2021 | 16:37

Υπεγράφη η συμφωνία Ελλάδας‑Αιγύπτου για το φυσικό αέριο

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, υπέγραψε με τον Υπουργό Πετρελαίου και Ορυκτών Πόρων της Αιγύπτου, Tarek El Molla, σήμερα, Πέμπτη 25 Νοεμβρίου, στο Κάιρο, Μνημόνιο Κατανόησης (MoU) για τη στρατηγική συνεργασία Ελλάδας - Αιγύπτου στον τομέα του φυσικού αερίου.

Η συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών προβλέπει την επέκταση της διμερούς συνεργασίας στην ενέργεια στους εξής τρεις τομείς:

  • Την εμπορία LNG.
  • Την εξερεύνηση και παραγωγή φυσικού αερίου.
  • Την προοπτική διασύνδεσης των συστημάτων φυσικού αερίου των δύο χωρών, με την κατασκευή υποθαλάσσιου αγωγού.

Η στενότερη συνεργασία των δύο χωρών στην ενέργεια συμφωνήθηκε στη συνάντηση που είχε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην Αθήνα τον Νοέμβριο του 2020 με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου, Abdel Fattah El – Sisi και επιβεβαιώθηκε στην επίσκεψη του Πρωθυπουργού στο Κάιρο τον περασμένο Ιούνιο.

Οι τρεις τομείς συνεργασίας στο φυσικό αέριο που περιλαμβάνονται στο MoU, αποτέλεσαν αντικείμενο της κοινής Επιτροπής Ελλάδας – Αιγύπτου, η οποία συστάθηκε τον Απρίλιο του 2021 κατόπιν κοινής απόφασης του Έλληνα Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας και του Αιγύπτιου Υπουργού Πετρελαίου και Ορυκτών Πόρων.

Το Μνημόνιο Κατανόησης των δύο Υπουργείων ανοίγει τον δρόμο για την υπογραφή εξειδικευμένων συμφωνητικών στους τρεις τομείς συνεργασίας, ανάμεσα σε ελληνικές και αιγυπτιακές εταιρείες, όπως τη ΔΕΠΑ Εμπορίας, την ΕΔΕΥ και τη ΔΕΠΑ Διεθνών Έργων.

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τον Υπουργό Πετρελαίου και και Ορυκτών Πόρων της Αιγύπτου, Tarek El Molla και τον Γενικό Γραμματέα του Φόρουμ της Ανατολικής Μεσογείου για το Φυσικό Αέριο, Osama Mobarez.

Στην πρωτεύουσα της Αιγύπτου, ο κ. Σκρέκας συμμετείχε, επίσης, στις εργασίες της 6ης Υπουργικής Συνόδου του Φόρουμ Φυσικού Αερίου της Ανατολικής Μεσογείου (East Mediterranean Gas Forum). Συζητήθηκαν, μεταξύ άλλων, τα αποτελέσματα της πρόσφατης Συνόδου του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για το Κλίμα (COP 26), καθώς και οι μακροπρόθεσμοι στρατηγικοί στόχοι του Φόρουμ.

Η συμφωνία αναβαθμίζει τον γεωπολιτικό ρόλο της Ελλάδας

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, δήλωσε: «Το Μνημόνιο Κατανόησης ανάμεσα στη χώρα μας και την Αίγυπτο αποτελεί ένα ακόμη σημαντικό βήμα για την εμβάθυνση της στρατηγικής μας σχέσης, η οποία συνιστά παράγοντα σταθερότητας, ασφάλειας και ευημερίας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Η συμφωνία αναβαθμίζει τον γεωπολιτικό ρόλο της Ελλάδας ως διαμετακομιστικού κόμβου φυσικού αερίου για ολόκληρη τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, εξασφαλίζοντας την επάρκεια εφοδιασμού και τη διαφοροποίηση πηγών και οδεύσεων. Ο ρόλος του φυσικού αερίου τα επόμενα έτη θα είναι εξαιρετικά κρίσιμος, ενόψει της πράσινης μετάβασης και της εμβληματικής μεταρρύθμισης της απολιγνιτοποίησης του ενεργειακού μας μείγματος. Η ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας με την Αίγυπτο, η οποία διαθέτει πλούσια τεχνογνωσία στην έρευνα και παραγωγή φυσικού αερίου, θα ωφελήσει σημαντικά και τις ελληνικές εταιρείες, όπως τη ΔΕΠΑ και την ΕΔΕΥ».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ιερέας έπεσε από σκεπή ναού στη Λάρισα, νοσηλεύεται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο

E-Daily 2.TopNews 17.06.2026
Φέρει κατάγματα στον αυχένα, στη θωρακική περιοχή και στα άκρα του

Ανδρας εντοπίστηκε νεκρός μέσα σε λίμνη αίματος στα Χανιά, δίπλα του βρέθηκε κουζινομάχαιρο

E-Daily 2.TopNews 17.06.2026
Ο ιατροδικαστής απέκλεισε το ενδεχόμενο εγκληματικής ενέργειας

Γυναικοκτονία στη Δράμα: «Δεν ήθελε να τη βλέπει ευτυχισμένη »

E-Daily 2.TopNews 17.06.2026
Ο ψυχολόγος της είχε πει να αλλάξει κλειδαριά στο σπίτι

Αγρια επίθεση στην Τουρκία: Του έστησε ενέδρα και τον πυροβόλησε τρεις φορές ενώ κουβαλούσε τούρτα γενεθλίων

E-Daily 2.TopNews 17.06.2026
Δράστης και θύμα φέρονται να είχαν προσωπικές διαφορές - Αυτόπτης μάρτυρας στην επίθεση η σύζυγος του άνδρα που τραυματίστηκε βαρύτατα από τους πυροβολισμούς

«Επιτέθηκαν στην κόρη μου επειδή κάνει tae kwon do» λέει η μητέρα μαθήτριας για τη συμπλοκή έξω από σχολείο στην Εύβοια

E-Daily 2.TopNews 17.06.2026
Υποστηρίζει ότι η ανήλικη στοχοποιήθηκε από συμμαθητές της και ότι είχαν προηγηθεί άλλα δύο επεισόδια – «Όταν είδα τα βίντεο, έπαθα απανωτά σοκ», αναφέρει

Αισιοδοξία για τη Χάλκη μετά τη συνάντηση Βαρθολομαίου ‑ Ερντογάν

E-Daily 2.TopNews 17.06.2026
Στο τραπέζι η συζήτηση και για τα δικαιώματα της ελληνικής ομογένειας στην Τουρκία

«Mπάλα φωτιάς»: Εκτυφλωτικό μετέωρο έσκισε τον ουρανό σε 15 πολιτείες των ΗΠΑ

E-Daily 3.Left 17.06.2026
Το σπάνιο φαινόμενο έγινε ορατό από εκατοντάδες πολίτες, αφήνοντας γαλαζοπράσινη λάμψη στον ουρανό, ενώ οι ειδικοί εκτιμούν ότι επρόκειτο για εξαιρετικά φωτεινό μετέωρο.

Σπάνια εμφάνιση πέντε φαλαινών φυσητήρων ανοιχτά της Λευκάδας, δείτε βίντεο

E-Daily 2.TopNews 17.06.2026
Στο βίντεο που κυκλοφορεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα μεγάλα θαλάσσια θηλαστικά διακρίνονται να κινούνται σε μικρή απόσταση μεταξύ τους

Σε λειτουργία η πλατφόρμα σύγκρισης τιμών PosoKanei

Οικονομία 17.06.2026
Εκκίνηση με 8.598 κωδικούς προϊόντων στην πλατφόρμα

Αλλάζει ο καιρός: Έρχονται μπόρες σε αρκετές περιοχές – Ενισχύονται τα μελτέμια στο Αιγαίο

Καιρός 17.06.2026
Γενικά άστατος θα παρουσιαστεί ο καιρός σήμερα σε ένα μεγάλο τμήμα της χώρας. Η πρόγνωση για τις επόμενες ημέρες

Μουντιάλ 2026: Η Νορβηγία διέλυσε το Ιράκ με 4‑1 – MVP ο Χάαλαντ

Αθλητικά Νέα 17.06.2026
Ανετη νίκη για τους Σκανδιναβούς με πρωταγωνιστή τον Νορβηγό σούπερ σταρ