E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Υπεγράφη η συμφωνία Ελλάδας‑Αιγύπτου για το φυσικό αέριο

Στο Κάιρο ο Σκρέκας

Δημοσίευση 25/11/2021 | 16:37

Υπεγράφη η συμφωνία Ελλάδας‑Αιγύπτου για το φυσικό αέριο

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, υπέγραψε με τον Υπουργό Πετρελαίου και Ορυκτών Πόρων της Αιγύπτου, Tarek El Molla, σήμερα, Πέμπτη 25 Νοεμβρίου, στο Κάιρο, Μνημόνιο Κατανόησης (MoU) για τη στρατηγική συνεργασία Ελλάδας - Αιγύπτου στον τομέα του φυσικού αερίου.

Η συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών προβλέπει την επέκταση της διμερούς συνεργασίας στην ενέργεια στους εξής τρεις τομείς:

  • Την εμπορία LNG.
  • Την εξερεύνηση και παραγωγή φυσικού αερίου.
  • Την προοπτική διασύνδεσης των συστημάτων φυσικού αερίου των δύο χωρών, με την κατασκευή υποθαλάσσιου αγωγού.

Η στενότερη συνεργασία των δύο χωρών στην ενέργεια συμφωνήθηκε στη συνάντηση που είχε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην Αθήνα τον Νοέμβριο του 2020 με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου, Abdel Fattah El – Sisi και επιβεβαιώθηκε στην επίσκεψη του Πρωθυπουργού στο Κάιρο τον περασμένο Ιούνιο.

Οι τρεις τομείς συνεργασίας στο φυσικό αέριο που περιλαμβάνονται στο MoU, αποτέλεσαν αντικείμενο της κοινής Επιτροπής Ελλάδας – Αιγύπτου, η οποία συστάθηκε τον Απρίλιο του 2021 κατόπιν κοινής απόφασης του Έλληνα Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας και του Αιγύπτιου Υπουργού Πετρελαίου και Ορυκτών Πόρων.

Το Μνημόνιο Κατανόησης των δύο Υπουργείων ανοίγει τον δρόμο για την υπογραφή εξειδικευμένων συμφωνητικών στους τρεις τομείς συνεργασίας, ανάμεσα σε ελληνικές και αιγυπτιακές εταιρείες, όπως τη ΔΕΠΑ Εμπορίας, την ΕΔΕΥ και τη ΔΕΠΑ Διεθνών Έργων.

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τον Υπουργό Πετρελαίου και και Ορυκτών Πόρων της Αιγύπτου, Tarek El Molla και τον Γενικό Γραμματέα του Φόρουμ της Ανατολικής Μεσογείου για το Φυσικό Αέριο, Osama Mobarez.

Στην πρωτεύουσα της Αιγύπτου, ο κ. Σκρέκας συμμετείχε, επίσης, στις εργασίες της 6ης Υπουργικής Συνόδου του Φόρουμ Φυσικού Αερίου της Ανατολικής Μεσογείου (East Mediterranean Gas Forum). Συζητήθηκαν, μεταξύ άλλων, τα αποτελέσματα της πρόσφατης Συνόδου του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για το Κλίμα (COP 26), καθώς και οι μακροπρόθεσμοι στρατηγικοί στόχοι του Φόρουμ.

Η συμφωνία αναβαθμίζει τον γεωπολιτικό ρόλο της Ελλάδας

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, δήλωσε: «Το Μνημόνιο Κατανόησης ανάμεσα στη χώρα μας και την Αίγυπτο αποτελεί ένα ακόμη σημαντικό βήμα για την εμβάθυνση της στρατηγικής μας σχέσης, η οποία συνιστά παράγοντα σταθερότητας, ασφάλειας και ευημερίας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Η συμφωνία αναβαθμίζει τον γεωπολιτικό ρόλο της Ελλάδας ως διαμετακομιστικού κόμβου φυσικού αερίου για ολόκληρη τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, εξασφαλίζοντας την επάρκεια εφοδιασμού και τη διαφοροποίηση πηγών και οδεύσεων. Ο ρόλος του φυσικού αερίου τα επόμενα έτη θα είναι εξαιρετικά κρίσιμος, ενόψει της πράσινης μετάβασης και της εμβληματικής μεταρρύθμισης της απολιγνιτοποίησης του ενεργειακού μας μείγματος. Η ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας με την Αίγυπτο, η οποία διαθέτει πλούσια τεχνογνωσία στην έρευνα και παραγωγή φυσικού αερίου, θα ωφελήσει σημαντικά και τις ελληνικές εταιρείες, όπως τη ΔΕΠΑ και την ΕΔΕΥ».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Κλειστά όλα τα σχολεία της Αττικής την Παρασκευή λόγω της κακοκαιρίας Byron

Ελλάδα 04.12.2025
«Η ασφάλεια των παιδιών μας είναι αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα»

Πέθανε ο θρυλικός κιθαρίστας Steve Cropper

Κόσμος 04.12.2025
«Έφυγε» σε ηλικία 84 ετών

Kακοκαιρία Byron: Κατέρρευσε μαντρότοιχος ανάμεσα σε σχολείο και παιδική χαρά στη Μάνη

Ελλάδα 04.12.2025
Στο σημείο έχουν προκληθεί εκτεταμένες φθορές, ενώ οι κάτοικοι εκφράζουν την ανησυχία τους για την ασφάλεια μαθητών και διερχομένων

Κλειστό επ`αόριστον από τους αγρότες το τελωνείο του Προμαχώνα

Ελλάδα 04.12.2025
Οι αγρότες έχουν αποκλείσει και το τελωνείο των Ευζώνων

Η μεγαλύτερη απευθείας πτήση στον κόσμο ‑ Ενώνει τρεις ηπείρους και καλύπτει 20.000 χλμ

Κόσμος 04.12.2025
Η νέα πτήση της China Eastern Airlines θα διανύσει τη μισή περιφέρεια της Γης, από τη Σαγκάη μέχρι το Μπουένος Αιρες

Αγρότες: Να μπλοκάρουν το αεροδρόμιο «Μακεδονία» εξετάζουν οι αγρότες στη Θεσσαλονίκη

Ελλάδα 04.12.2025
«Θέλουμε να κλείσουμε το αεροδρόμιο, αυτή είναι η απόφαση του κόσμου», επισημαίνουν αγροτοσυνδικαλιστές από τη Θεσσαλονίκη

Google Search 2025: Αυτή είναι η δημοφιλέστερη αναζήτηση στην Ελλάδα για το 2025

Ελλάδα 04.12.2025
Τι κέντρισε το ενδιαφέρον των χρηστών στην αναζήτηση της Google;

Αδιανόητο περιστατικό στη Θεσσαλονίκη: Ιρακινός έδειχνε τα γεννητικά του όργανα μέσα σε λεωφορείο

Ελλάδα 04.12.2025
Ο 48χρονος άνδρας επιδεικνύοντας τα γεννητικά του όργανα σε τρεις επιβάτες

Ίλιον: 89χρονος θώπευσε ανήλικη σε παιδική χαρά και της πρότεινε να συνευρεθούν έναντι αμοιβής

Ελλάδα 04.12.2025
Συνελήφθη ο υπερήλικας που φέρεται να προσέγγισε την ανήλικη που καθόταν σε παγκάκι

Ιταλίδα ερευνήτρια έλαβε 4.000.000 ευρώ από την ΕΕ για να απαντήσει στο ερώτημα «τι σκέφτονται τα κοτόπουλα»

Κόσμος 04.12.2025
Ο λόγος για το Synergy Grant 2025 του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας (ERC)

Κοζάνη: Εκτροπή λεωφορείου με 58 εργαζόμενους ‑ Νεκρός ο οδηγός από ανακοπή

Ελλάδα 04.12.2025
Ένας από τους επιβαίνοντες όταν κατάλαβε ότι κάτι δεν πάει καλά φέρεται να έπιασε το τιμόνι πατώντας φρένο και ακινητοποιώντας το λεωφορείο