E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Θεοδωρίδου: Μέσα σε 2‑3 μέρες αυξάνονται τα αντισώματα μετά την τρίτη δόση

Η ενημέρωση γίνεται από την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και τον γ,γ, Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους

Δημοσίευση 22/11/2021 | 18:06

Θεοδωρίδου: Μέσα σε 2‑3 μέρες αυξάνονται τα αντισώματα μετά την τρίτη δόση

Εχουν γίνει ήδη 922.000 εμβολιασμοί με την τρίτη δόση - 150.000 ραντεβού 1ης δόσης εμβολιασμού έκλεισαν την τελευταία εβδομάδα

Αμεση είναι η αντίδραση του ανθρώπινου οργανισμού στην τρίτη δόση του εμβολίου, αφού τα αντισώματα αυξάνονται σε διάστημα 2 έως 3 ημερών με αποτέλεσμα τη θωράκιση του οργανισμού απέναντι στον κορωνοϊό και την ελαχιστοποίηση του κινδύνου προσβολής από την covid-19. Αυτό επισήμανε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου , παρουσιάζοντας μαζί με τον γενικό γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους τα δεδομένα για την πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος στη χώρα μας. Από την πλευρά του, ο κ.Θεμιστοκλέους σημείωσε ότι οι εμβολιαστικές δομές είναι σε πλήρη ανάπτυξη, ενώ την τελευταία εβδομάδα κλείνουν περίπου 20.000 ραντεβού πρώτης δόσης ημερησίως, πράγμα που αποτυπώνει την ανταπόκριση των πολιτών στα μέτρα.

Ξεκινώντας την ενημέρωση η κυρία Θεοδωρίδου αναφέρθηκε στο μήνυμα του Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων στις ΗΠΑ, για τον εμβολιασμό που είναι «εμβολιαστείτε άμεσα οι άνω των 12 ετών». Η χορήγηση της 3ης δόσης στη χώρα μας έχει αρχίσει από την 1η Σεπτεμβρίου. Το FDA έδωσε την έγκριση πριν από 48 ώρες για την 3η δόση, είπε η κυρία Θεοδωρίδου. Η έγκριση στηρίχθηκε σε μελέτη της Pzizer που μετείχαν 10.000 πλήρως εμβολιασμένοι. Οι μισοί πήραν τρίτη δόση και από εκείνους νόσησαν μολις 6 και οι υπόλοιποι πήραν placebo και νόσησαν 126. Μόλις 2 περιπτώσεις στο 1 εκατομμύριο εμφάνισαν περικαρδίτιδα. Ο στόχος του εμβολιασμού έχει επιτευχθεί ως προς την προστασία από σοβαρή νόσηση και θάνατο. Οι εμβολιασμένοι μεταδίδουν για μικρότερο χρονικό διάστημα. Η μείωση των αντισωμάτων με την πάροδο του χρόνου έχει πιθανότητα για νόσηση μεγαλύτερη. Η αύξηση των αντισωμάτων μετά την τρίτη δόση είναι ταχεία- απαιτούνται δύο με τρεις ημέρες.

Η κυρία Θεοδωρίδου αναφέρθηκε σε σειρά μελετών που αποδεικνύουν ότι και η φυσική ανοσία από μόνη της δεν προστατεύει επαρκώς, ενώ οι μεταλλάξεις αύξησαν τη διασπορά. Νόσος και εμβολιασμός, η υβριδική ανοσία, θεωρείται ότι προσφέρει την καλύτερη ανοσία. H κυρία Θεοδωρίδου σημείωσε σε σχέση με την εποχική γρίπη ότι υπάρχει συγκέντρωση πάνω από 900 στελεχών. Η χρονιά μπορεί να είναι διαφορετική ως προς τη γρίπη και έχουν γίνει 2,3 εκατ. δόσεις αντιγριπικών εμβολίων και αναμένονται άλλες 300.000. «Εχουμε έναν πολύ δύσκολο χειμώνα μπροστά μας», κατέληξε.

Από την πλευρά του ο κ.Θεμιστοκλέους είπε ότι το 75,3% του ενήλικου πληθυσμού έχει κάνει έστω μία δόση εμβολίου, ενώ το 62,3% του γενικού πληθυσμού είναι πλήρως εμβολιασμένο. Για την τρίτη δόση η αναμνηστική δόση γίνεται έξι μήνες μετά τη 2η, ενώ όσοι έκαναν Johnson στους δύο μήνες μετά τον εμβολιασμό. Οσοι έχουν νοσήσει θα ανέβουν οδηγίες έως αύριο στις 12 το μεσημέρι στο emvolio.gov.gr.

Εχουν γίνει 922.000 εμβολιασμοί και περίπου 700.000 έχουν προγραμματίσει ραντεβού για τρίτη δόση. Ο κ.Θεμιστοκλέους μίλησε για «καταδρομικούς εμβολιασμους» στα μικρά νησιά που δεν υπάρχουν δομές, σε ορισμένα εκ των οποίων έχουν ήδη ολοκληρωθεί και σε άλλα που προγραμματίζονται για την ερχόμενη εβδομάδα. Περί τις 17.000 πολίτες από τους 20.000 που έχουν υποβάλει αίτημα έχουν ήδη εμβολιασθεί στο σπίτι. Για να γίνει κάτι τέτοιο απαιτείται βεβαίωση του θεράποντος ιατρού. Ο πολίτης δεν κλείνει ραντεβού ο ίδιος, την αίτηση κάνει ο θεράπων ιατρός που πιστοποιεί ότι ο πολίτες πληροί τα κριτήρια. Αίτηση μπορούν να κάνουν όλοι οι γιατροί, δημοσίου και ιδιώτες. Περισσότεροι από 8.000 εμβολιασμοί έχουν γίνει από ιδιώτες γιατρούς.

Σε ερώτηση για την επαναφορά κινήτρων ο κ.,Θεμιστοκλέους είπε πως ό,τι υπάρχει είναι αυτό που ανακοινώνεται.

Εχουμε δυνατότητα για 110.000 εμβολιασμούς την ημέρα είπε ο κ.Θεμιστοκλέους, με βάση τα στοιχεία ραντεβού βρίσκει κανείς σε διάστημα 5-6 ημερών. Για την εκκλησία ο κ.Θεμιστοκλέους είπε ότι ο εμβολιασμός δεν είναι ζήτημα Πίστης και Ομολογίας, είμαστε, είπε, σε συνεργασία με την Εκκλησία.

Για την αναγνώριση του ρωσικού/κινεζικού εμβολίου, ο κ.Θεμιστοκλέους απάντησε ότι τα εμβόλια είναι αναγνωρισμένα ήδη στην Ελλάδα. Και μπορεί κάποιος να το δείξει σε έντυπη μορφή. Για να πάρει πιστοποιητικό από την Ελλάδα πρέπει να κάνει 3η δόση στο ελληνικό σύστημα και θα λαμβάνει το δικό μας πιστοποιητικό.

Για πρώτη δόση έχουν κλειστεί τις τελευταίες 7-8 μέρες 150.000 ραντεβού, εκ των οποίων 18.000 σήμερα έως τώρα. Κατά μέσο όρο έχουμε 20.000 ραντεβού πρώτης δόσης την ημέρα, την τελευταία εβδομάδα.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Οι αστροναύτες του Artemis II είδαν για πρώτη φορά «κάτι που δεν έχουμε ξαναδεί»

Κόσμος Χτες
Οι τέσσερις αστροναύτες της αποστολής Artemis II είδαν για πρώτη φορά μία αθέατη πλευρά της Σελήνης. “Είναι συγκλονιστικά εδώ πάνω”

Αποκαλύφθηκε το άγαλμα του Αριστοτέλη Ωνάση στο Ελληνικό

Ελλάδα Χτες
Το άγαλμα φιλοτέχνησε ο γλύπτης, Θεόδωρος Παπαγιάννης - Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε δίπλα στο θρυλικό Boeing 727 «Mount Olympus» στο Πάρκο της Ολυμπιακής, στο Ελληνικό

Κλείνει από Δευτέρα η γέφυρα της Χαλκίδας – Οι ώρες λειτουργίας

Ελλάδα Χτες
Σε ισχύ θα τεθούν από τη Δευτέρα (06/04) κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Υψηλή Γέφυρα Ευρίπου της Χαλκίδας

LinkedIn: Κρυφός κώδικας ελέγχει ποιες επεκτάσεις έχει ο browser σας, σύμφωνα με έρευνα

Tech + Science Χτες
Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι μέσω των extensions το LinkedIn μπορεί να «χαρτογραφεί» συνήθειες χρηστών και εργαλεία που χρησιμοποιούν εταιρείες

Ο Λευτέρης Πετρούνιας κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στους κρίκους στο Κάιρο World Cup

Αθλητικά Νέα Χτες
Μια ακόμα επιτυχία για τον “άρχοντα των κρίκων”

Συνεχίζει τις απειλές ο Τραμπ για τα Στενά του Ορμούζ: «Ανοίξτε τα ή θα πάτε στην κόλαση»

Κόσμος Χτες
Συνεχίζει να χάνει την ψυχραιμία του ο πρόεδρος των ΗΠΑ

Τρoχαίo ατύχημα για την Τόρι Σπέλινγκ: Στο νοσοκομείο μαζί με τα τέσσερα παιδιά της

Κόσμος Χτες
Ένα όχημα φέρεται να χτύπησε το SUV της ηθοποιού με μεγάλη ταχύτητα

Καιρός – Πάσχα: Ήλιος και υψηλές θερμοκρασίες μέχρι τη Μεγάλη Πέμπτη και μετά βροχές με ανέμους

Καιρός Χτες
Τα δεδομένα δείχνουν ασθενή έως μέτρια ένδειξη για βροχές το Μεγάλο Σάββατο και την Κυριακή του Πάσχα

«Λύγισε» ο Νίκος Πλακιάς για τα κορίτσια του: «Πάντα αυτές οι θέσεις στο τραπέζι θα είναι αδειανές»

Ελλάδα Χτες
Ο πατέρας των κοριτσιών μίλησε στην εκπομπή «Face 2 Face» της Κατερίνας Παναγοπούλου στο MEGA

Fuel Pass: Ανοίγει αύριο 6 Απριλίου η πλατφόρμα για την επιδότηση καυσίμων

Ελλάδα Χτες
Τα εισοδηματικά κριτήρια βασίζονται στη φορολογική δήλωση του 2024, ενώ τα ποσά της επιδότησης κυμαίνονται από 25 έως 60 ευρώ

Η Αραμπατζή ζητά σύσταση προανακριτικής επιτροπής για να αποδείξει την αθωότητά της για τον ΟΠΕΚΕΠΕ

Ελλάδα Χτες
«Θέτω τον εαυτό μου, χωρίς καμία επιφύλαξη, στη διάθεση κάθε αρμόδιας Αρχής », τονίζει σε ανάρτησή της

Καλλιθέα: Συνελήφθη καθηγήτρια Γυμνασίου για ναρκωτικά

Ελλάδα Χτες
Η καθηγήτρια συνελήφθη μαζί με έναν 17χρονο