E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Εκκλησία: Σέβεται τα μέτρα, αλλά δεν έχει τη δυνατότητα να ελέγξει τους πιστούς

Πράξη ατομικής ευθύνης ο εμβολιασμός

Δημοσίευση 22/11/2021 | 16:21

Εκκλησία: Σέβεται τα μέτρα, αλλά δεν έχει τη δυνατότητα να ελέγξει τους πιστούς

«Σταθερή θέση της Εκκλησίας μας είναι ότι η επιλογή του εμβολιασμού δεν αποτελεί ζήτημα ορθής πίστεως ή ομολογίας, αλλά αντικείμενο της ιατρικής επιστήμης και πράξη ατομικής και κοινωνικής ευθύνης. Κάθε δε αντίθετη άποψη, ακόμα και Κληρικών, δεν εκπροσωπεί την Εκκλησία της Ελλάδος, η οποία διοικείται και εκφράζεται επισήμως μόνο από την Ιερά Σύνοδο», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, η οποία συνήλθε σήμερα για να εξετάσει τα δεδομένα που διαμορφώνονται με βάση τα νέα μέτρα.

Η Δι­αρ­κής Ι­ερά Σύ­νο­δος «συμπαρίσταται ολόθυμα στην μεγάλη προσπάθεια της Ελληνικής Κυβερνήσεως για την μη περαιτέρω εξάπλωση της πανδημίας», όπως χαρακτηριστικά τονίζεται, ωστόσο ξεκαθαρίζει ότι δεν είναι δυνατόν να ελεγχθεί από το εργατικό και εθελοντικό προσωπικό των ναών, η συμμόρφωση των πιστών στα νέα μέτρα καθώς δεν υπάρχουν ούτε οι δυνατότητες, ούτε οι εξουσίες.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου

Συνήλθε, σή­μερα, Δευ­τέρα 22 Νοεμβρίου 2021, μέσω τηλεδιασκέψεως, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος της 165ης Συνοδικής Περιόδου, υπό την Προε­δρία του Μα­κα­ρι­ω­τά­του Αρ­χι­ε­πι­σκό­που Α­θη­νών και πά­σης Ελ­λά­δος κ. Ι­ε­ρω­νύ­μου.

Κατά την ση­με­ρινή Συ­νε­δρία η Δι­αρ­κής Ι­ερά Σύ­νο­δος ε­ξέ­τασε τα δε­δο­μένα που διαμορφώνονται με τα νέα μέτρα που ισχύουν από σήμερα στους χώρους λατρείας κατά την τέλεση θρησκευτικών ακολουθιών.

Μετά την Εισήγηση του Μακαριωτάτου Προέδρου και την τοποθέτηση όλων των Σεβασμιωτάτων Ιεραρχών αποφάσισε ομοφώνως τα κάτωθι:

Η Δι­αρ­κής Ι­ερά Σύ­νο­δος συμπαρίσταται ολόθυμα στην μεγάλη προσπάθεια της Ελληνικής Κυβερνήσεως για την μη περαιτέρω εξάπλωση της πανδημίας. Υπενθυμίζει δε ότι η Εκκλησία από την πρώτη στιγμή στάθηκε αρωγός της Πολιτείας στην προσπάθεια αυτή με λόγο συναινετικό και λόγο ευθύνης.

Ομοίως συμμερίζεται την μεγάλη προσπάθεια από μέρους των ιατρών και των νοσηλευτών μας για την αντιμετώπιση της πανδημίας και συμπαρίσταται τόσο πρακτικά, όσο και ηθικά προτρέποντας όλους να εμβολιαστούν σύμφωνα με τις υποδείξεις της ιατρικής κοινότητας, ελεύθερα και αβίαστα.

Σταθερή θέση της Εκκλησίας μας είναι ότι η επιλογή του εμβολιασμού δεν αποτελεί ζήτημα ορθής πίστεως ή ομολογίας, αλλά αντικείμενο της ιατρικής επιστήμης και πράξη ατομικής και κοινωνικής ευθύνης. Κάθε δε αντίθετη άποψη, ακόμα και Κληρικών, δεν εκπροσωπεί την Εκκλησία της Ελλάδος, η οποία διοικείται και εκφράζεται επισήμως μόνο από την Ιερά Σύνοδο.

Αναφορικά προς την Κοινή Υπουργική Απόφαση 72486/19.11.2021 (Β’ 5401), σύμφωνα με την οποία οι πιστοί, όταν εισέρχονται στους Ιερούς Ναούς για να μετάσχουν σε Ιερές Ακολουθίες και να λατρεύσουν τον Αληθινό Θεό, οφείλουν να έχουν τα προβλεπόμενα πιστοποιητικά, θεωρεί ότι η συμμόρφωση των πιστών προς την Κ.Υ.Α. δεν είναι δυνατόν να ελεγθεί από το εργατικό (νεωκόροι) ή εθελοντικό προσωπικό των Ιερών Ναών, καθώς αυτό δεν έχει ούτε δυνατότητες, ούτε αρμοδιότητες φύλαξης, ούτε δημόσιες (π.χ. αστυνομικές) εξουσίες.

Παραμένει σταθερή στο υπ’ αριθμ. 4766/2205/4.11.2021 Εγκύκλιο Σημείωμά Της, με το οποίο απευθύνει και πάλι έκκληση στον ιερό Κλήρο και τον ευσεβή Λαό να τηρούν επακριβώς άπαντα τα μέτρα προστασίας για την αποφυγή εξάπλωσης του κορωνοϊού και προτρέπει πατρικώς για την πραγματοποίηση του υποδεδειγμένου από την ιατρική κοινότητα εμβολιασμού, ως ουσιαστικού μέτρου προστασίας κατά της πανδημίας, ιδίως κατά την τρέχουσα συγκυρία για όσους είναι μεγαλύτεροι των 65 ετών, καθώς και την διενέργεια διαγνωστικών ελέγχων από όσους δεν έχουν εμβολιασθεί.

Απευθύνεται στην αίσθηση ευθύνης και το φιλότιμο του ιερού Κλήρου και του πιστού Λαού και προτρέπει:

1) να παραμένουν άρρηκτα ενωμένοι υπό την σκέπη της Μητέρας Εκκλησίας με υπακοή στην Ιερά Σύνοδο και στους Σεβασμιωτάτους Ποιμενάρχες, αποφεύγοντας κάθε είδους διάσπαση και διχόνοια, την οποία επιδιώκουν «προφάσει ευσεβείας» πρόσωπα τα οποία απεργάζονται σκοπούς ξένους προς την φύση της Εκκλησίας.

2) να ακολουθούν απαρεγκλίτως τις οδηγίες των ειδικών για την αντιμετώπιση της διασποράς του κορωνοϊού, φορώντας απαραιτήτως την μάσκα προστασίας καθ’ όλη την διάρκεια της παραμονής τους στον Ιερό Ναό και τηρώντας τις προβλεπόμενες αποστάσεις.

3) να αναπέμπουν δεήσεις και παρακλήσεις προς τον πανοικτίρμονα Θεό να αποστρέψει, να διασκεδάσει και να απομακρύνει την νόσο του κορωνοϊού, διότι για εμάς τους Χριστιανούς ισχύει ο αληθής και αδιάψευστος λόγος του ιερού Ψαλμωδού Δαβίδ (Ψαλμ. 126,1):, «ἐὰν μὴ Κύριος φυλάξῃπόλιν, εἰς μάτην ἠγρύπνησεν ὁ φυλάσσων» (εάν ο ίδιος ο Κύριος δεν φυλάξει μια πόλη, μάταια αγρυπνεί ο φρουρός της).

Εκ της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ολυμπιακός – Μονακό 105‑82: Πρόκριση με περίπατο στο Final Four για 5η σερί χρονιά

E-Daily 2.TopNews Χτες
Οι «ερυθρόλευκοι» θα αντιμετωπίσουν στον ημιτελικό Φενέρμπαχτσε ή Ζαλγκίρις

Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες για τον 54χρονο που εκτέλεσε τον φίλο του γιου του: «Τον είχε στοιχειώσει ο θάνατος του παιδιού του»

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ο 54χρονος αναζητούσε διαρκώς απαντήσεις για την πορεία της υπόθεσης που αφορούσε τον θάνατο του παιδιού του

Τρομακτικό βίντεο στην Ουάσινγκτον: Μεθυσμένη οδηγός κυνηγάει παιδί που κάνει μοτοποδήλατο σε πεζοδρόμιο

E-Daily 2.TopNews Χτες
Αρχικά η 56χρονη φαίνεται να προσπαθεί να χτυπήσει το ανήλικο αγόρι με το αυτοκίνητό της και στη συνέχεια να κορνάρει επανειλημμένα

Χαβιέρ Μιλέι: Από την κορυφή στον γκρεμό – Πώς τα σκάνδαλα κατέστρεψαν τη δημοτικότητά του

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ο πρόεδρος της Αργεντινής Χαβιέρ Μιλέι αντιμετωπίζει κατάρρευση δημοτικότητας λόγω σκανδάλων διαφθοράς και επιδείνωσης της οικονομίας. Η εγκρίτησή του έπεσε στο 30%, ενώ η ανεργία αυξάνεται

Η Φλώρινα επανασυνδέεται με το σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας μετά από τρία χρόνια

E-Daily 2.TopNews Χτες
Με την επαναλειτουργία της γραμμής στη Φλώρινα, θα εκτελούνται καθημερινά δύο ζεύγη δρομολογίων

Όσα πρέπει να γνωρίζετε για την κάνναβη, σύμφωνα με τους γιατρούς

E-Daily 3.Left Χτες
Η αμερικανική κυβέρνηση χαλάρωσε πρόσφατα τους κανονισμούς για τη φαρμακευτική κάνναβη. Οι ειδικοί ξεκαθαρίζουν τα πράγματα όσον αφορά την ασφάλεια και τα οφέλη της ουσίας

Metallica στο ΟΑΚΑ: Έκτακτη ανακοίνωση για νέα διαθέσιμα εισιτήρια

E-Daily 2.TopNews Χτες
Απελευθερώθηκε από την παραγωγή της περιοδείας ένας επιπλέον, περιορισμένος αριθμός εισιτηρίων, ο οποίος είχε αρχικά δεσμευτεί για τεχνικούς λόγους

Ο Ντόναλντ Τραμπ στην Αθήνα μέσα στο 2026 – Τον Ιούλιο η επίσκεψη μαζί με Πιτ Χέγκσεθ και Μάρκο Ρούμπιο

Ελλάδα Χτες
Δεν αποκλείεται ο αμερικανός πρόεδρος να ταξιδέψει στην Αθήνα τον Ιούλιο, μαζί με τους υπουργούς Αμυνας και Εξωτερικών πριν τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ

Γαλλία: Προσφέρει γεύματα αξίας 1 ευρώ σε όλους τους φοιτητές ‑ Ο λόγος

Κόσμος Χτες
Ο υπουργός Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Φιλίπ Μπατίστ, υποσχέθηκε 120 εκατ. ευρώ το 2027 για το πρόγραμμα

Ηλεκτρικά πατίνια: «Θα απαγορευτεί η χρήση τους από ανηλίκους στον δρόμο» είπε ο Χρυσοχοΐδης

E-Daily 2.TopNews Χτες
«Ο ανήλικος δεν μπορεί και δεν πρέπει να κυκλοφορεί με πατίνι στον δρόμο» είπε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης