E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Δημοσιεύτηκε το ΦΕΚ με τα νέα μέτρα ‑ Τι αλλάζει στο λιανεμπόριο από Δευτέρα

Όλες οι προβλέψεις για τη λειτουργία καταστημάτων και λοιπών χώρων

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 20/11/2021 | 18:26

Δημοσιεύτηκε το ΦΕΚ με τα νέα μέτρα ‑ Τι αλλάζει στο λιανεμπόριο από Δευτέρα

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης η απόφαση για τα «Έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορονοϊού COVID-19 στο σύνολο της Επικράτειας, για το διάστημα από τη Δευτέρα, 22 Νοεμβρίου 2021 και ώρα 06:00 έως και τη Δευτέρα, 6 Δεκεμβρίου 2021 και ώρα 06:00».

Στην απόφαση και σε ό,τι αφορά στο ωράριο λειτουργίας του λιανεμπορίου αναφέρεται ότι «Στην Περιφέρεια Αττικής, πλην της Περιφερειακής Ενότητας Νήσων, στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης, καθώς και στους Δήμους Πατρέων, Ηρακλείου Κρήτης, Λάρισας, Βόλου, Ιωαννιτών, Τρικκαίων, Χαλκίδας, Σερρών, Αλεξανδρούπολης, Ξάνθης, Κατερίνης, Αγρινίου, Καλαμάτας, Καβάλας, Χανίων, Λαμίας, Κομοτηνής, Ρόδου, Δράμας, Βέροιας και Κοζάνης, για τις ημέρες Δευτέρα έως Παρασκευή έναρξη λειτουργίας στις 10:00 και δυνατότητα διευρυμένου ωραρίου έως τις 21:00».

Υπενθυμίζεται ότι η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων έχει ανακοινώνει στο καταναλωτικό κοινό και στις επιχειρήσεις εστίασης, λιανεμπορίου και ψυχαγωγίας ότι από Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2021 ισχύουν τα εξής:

  • Στα κέντρα διασκέδασης, στους κλειστούς (εσωτερικούς) χώρους εστίασης, στα θέατρα, στους κινηματογράφους, στα μουσεία, στις εκθέσεις, στα συνέδρια, στα γυμναστήρια και στα γήπεδα δυνατότητα πρόσβασης και δια ζώσης παρουσίας έχουν μόνο οι εμβολιασμένοι ή εντός των τελευταίων έξι μηνών νοσήσαντες από τη νόσο COVID-19 ενήλικοι συμπολίτες μας. Οι ανεμβολίαστοι ενήλικοι συμπολίτες μας δεν έχουν δυνατότητα φυσικής πρόσβασης στους προαναφερθέντες χώρους για την προστασία, πρωτίστως, της δικής τους υγείας.
  • Στα καταστήματα λιανικού εμπορίου, στους ανοικτούς (εξωτερικούς) χώρους εστίασης, στα κομμωτήρια, στους χώρους παροχής υπηρεσιών αισθητικής και άλλους χώρους με συναφείς δραστηριότητες ή παροχής υπηρεσιών δυνατότητα πρόσβασης έχουν οι εμβολιασμένοι ή εντός των τελευταίων έξι μηνών νοσήσαντες από τη νόσο COVID-19 και οι ανεμβολίαστοι ενήλικοι συμπολίτες μας που έχουν υποβληθεί σε διαγνωστικό έλεγχο με PCR ή rapid test πριν από την παρουσία τους στο κατάστημα.
  • Τα παιδιά ηλικίας από 4 έως 17 ετών έχουν δυνατότητα πρόσβασης, σε όσους από τους προαναφερθέντες χώρους επιτρέπεται η παρουσία ανηλίκων, και μόνο εφόσον έχουν υποβληθεί σε αυτοδιαγνωστικό έλεγχο self-test εντός των τελευταίων 24 ωρών αντίστοιχα πριν από την παρουσία τους στο χώρο. Τα παιδιά ηλικίας μέχρι 4 ετών έχουν δυνατότητα πρόσβασης χωρίς έλεγχο.
  • Στα supermarkets, τα καταστήματα αγοράς τροφίμων (όπως κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, φούρνοι, ζαχαροπλαστεία και κάβες) η πρόσβαση καταναλωτών είναι δυνατή χωρίς έλεγχο. Ωστόσο, στην περίπτωση αυτή ισχύει ο επιπρόσθετος περιορισμός μέγιστης δυνατής ταυτόχρονης παρουσίας πελατών εντός του καταστήματος στο 1 άτομο ανά 9 τετραγωνικά μέτρα.
  • Στα φαρμακεία η πρόσβαση καταναλωτών είναι δυνατή χωρίς έλεγχο.
  • Προκειμένου να αποφευχθεί ο συνωστισμός στα μέσα μαζικής μεταφοράς που εξυπηρετούν αστικά κέντρα πόλεων, τροποποιείται το ωράριο των καταστημάτων του λιανικού εμπορίου στα αστικά κέντρα. Ειδικότερα, από τη Δευτέρα 22/11/2021, τα καταστήματα λιανικού εμπορίου στα αστικά κέντρα θα είναι ανοικτά κάθε ημέρα από τις 10.00 το πρωί μέχρι τις 21.00 το βράδυ τις καθημερινές. Το μέτρο αυτό δεν αφορά στα supermarkets, τα καταστήματα αγοράς τροφίμων (όπως κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, φούρνοι, ζαχαροπλαστεία και κάβες) και τα φαρμακεία. Με το μέτρο αυτό επιτυγχάνεται η αποτροπή του συγχρονισμού των ωρών αιχμής των μετακινήσεων των εργαζόμενων πολιτών που παρέχουν δια ζώσης εργασία και των πολιτών που επιθυμούν να κάνουν τις αγορές τους στα καταστήματα λιανικού εμπορίου. Επιπρόσθετα, επιδιώκεται η κατανομή της προσέλευσης των καταναλωτών στα καταστήματα λιανικού εμπορίου σε περισσότερες ώρες της ημέρας έτσι ώστε να αποφευχθεί, στο μέτρο του δυνατού, η δημιουργία ουρών έξω από τα καταστήματα και η αποφυγή συνωστισμού μέσα σε αυτά.
  • Ο έλεγχος πρόσβασης των καταναλωτών στους χώρους που υπάρχουν περιορισμοί συνεπάγεται την ευθύνη και των επιχειρήσεων και των καταναλωτών. Οι επιχειρήσεις κατά την είσοδο και την εξυπηρέτηση των πελατών τους σε εσωτερικούς χώρους των καταστημάτων τους υποχρεούνται να ελέγχουν το επιδεικνυόμενο από τον πελάτη πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πρόσφατης νόσησης ή διαγνωστικού ελέγχου, ανάλογα με την περίπτωση, και ότι ο πελάτης που επιδεικνύει το πιστοποιητικό είναι και ο νόμιμος κάτοχός του, μέσω ελέγχου της αστυνομικής ταυτότητάς του ή άλλου νόμιμου πρωτότυπου εγγράφου απόδειξης ταυτοπροσωπίας. Ο έλεγχος πραγματοποιείται υποχρεωτικά από υπάλληλο της επιχείρησης, τον ιδιοκτήτη ή το νόμιμο εκπρόσωπο της επιχείρησης ή το εκάστοτε εξουσιοδοτημένο από την επιχείρηση πρόσωπο μέσω της ειδικής εφαρμογής "Covid Free GR". Η είσοδος και η εξυπηρέτηση αλλοδαπών πελατών που διαθέτουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πρόσφατης νόσησης από χώρα εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιτρέπεται με απλή επίδειξη του πιστοποιητικού με ταυτόχρονη επίδειξη εγγράφου απόδειξης ταυτοπροσωπίας (π.χ. διαβατήριο), χωρίς να απαιτείται ο έλεγχος με την ειδική εφαρμογή COVID Free GR.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ντόναλντ Τραμπ: Πώς η προεδρία τον έχει κάνει πλουσιότερο κατά 1,4 δισ. δολάρια

Κόσμος 21.01.2026
Τα κέρδη του Τραμπ από την επιστροφή του στην προεδρία των ΗΠΑ ισοδυναμούν με 16.822 φορές το μέσο εισόδημα ενός αμερικανικού νοικοκυριού, όπως αναφέρουν οι New York Times

Κακοκαιρία: Αναστέλλονται οι διανομές από eFood, Wolt και Box

Ελλάδα 21.01.2026
Όσοι το επιθυμούν μπορούν πάντα να προσέλθουν στα καταστήματα για να παραγγείλουν ή να παραλάβουν με takeaway, αναφέρει η πλατφόρμα

Αρκούδα κάνει βόλτες σε δρόμους της Αναρράχης στην Κοζάνη,

Ελλάδα 21.01.2026
Η αρκούδα δεν φαίνεται να είναι επιθετική και απλά παρατηρούσε τι συμβαίνει γύρω της. Λίγο αργότερα βγήκε εκτός δρόμου και συνέχισε την πορεία της

Κακοκαιρία: Νέο έκτακτο δελτίο από την ΕΜΥ – Πότε εντείνονται τα φαινόμενα

Καιρός 21.01.2026
Τι δείχνουν τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία

Το 112 «αναστάτωσε» τη Βουλή: Η στιγμή που χτυπούν τα κινητά στην Ολομέλεια και η ατάκα για το μήνυμα

Πολιτική 21.01.2026
Αρχισαν να ηχούν ομαδικά τα κινητά των βουλευτών που βρίσκονταν στην αίθουσα

Σέρρες: Θύμα ξυλοδαρμού στις φυλακές ο 16χρονος που σκότωσε τον 17χρονο

Ελλάδα 21.01.2026
Ο 16χρονος κρατείται στις φυλακές Κασσαβέτειας - Έπεσε θύμα ξυλοδαρμού από συγκρατούμενούς του

Σοκ στην Ανδαλουσία: Νεκρός πρώην παίκτης της Ατλέτικο και της Σεβίλλης στο σιδηροδρομικό δυστύχημα

Αθλητικά Νέα 21.01.2026
Βαρύ πένθος έχει σκορπίσει το σιδηροδρομικό δυστύχημα που σημειώθηκε στην Ανδαλουσία, με δεκάδες νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες

Κακοκαιρία: 112 για την Αττική

Καιρός 21.01.2026
Προσοχή από το μεσημέρι μέχρι αργά το βράδυ της Τετάρτης

Φειδίας Παναγιώτου: Αντιμέτωπος με καταγγελίες για υπεξαίρεση ευρωπαϊκών κονδυλίων ‑ Αγνοια δηλώνει ο ίδιος

Πολιτική 21.01.2026
Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία ερευνά τις καταγγελίες, χωρίς να επιβεβαιώνει ή να διαψεύδει

Ιτέα: Μαθητής βανδάλισε σχολείο δύο φορές σε 24 ώρες ‑ Έβαλε φωτιά και επέστρεψε για να συνεχίσει

Ελλάδα 21.01.2026
Οι ζημιές στο συγκεκριμένο σχολείο από συνεχείς βανδαλισμούς ξεπερνούν τις 30.000 ευρώ

Ελεύθεροι επαγγελματίες: Πώς θα αυξήσουν τη σύνταξή τους

Οικονομία 21.01.2026
Μέχρι πότε μπορούν οι ελεύθεροι επαγγελματίες να επιλέξουν υψηλότερη σφαλιστική κλάση φέτος - Τι σημαίνει για τις συντάξεις τους

Στα λευκά η Θεσσαλονίκη: Ο Χορτιάτης «βούλιαξε» στο χιόνι – Ποιοι δήμοι κλείνουν σχολεία

Ελλάδα 21.01.2026
Πυκνό χιόνι σκέπασε τον Χορτιάτη, ενώ με αποφάσεις δημάρχων κλείνουν σχολεία σε Λαγκαδά και Ωραιόκαστρο λόγω παγετού και επικίνδυνων συνθηκών