E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Γερμανία: Σε καραντίνα οι ανεμβολίαστοι ταξιδιώτες από την Ελλάδα και άλλες τρεις χώρες

Στις «περιοχές υψηλού κινδύνου» για τη Γερμανία κατατάσσονται από την Κυριακή η Ελλάδα

Δημοσίευση 19/11/2021 | 17:20

Γερμανία: Σε καραντίνα οι ανεμβολίαστοι ταξιδιώτες από την Ελλάδα και άλλες τρεις χώρες

Στις «περιοχές υψηλού κινδύνου» για τη Γερμανία κατατάσσονται από την Κυριακή η Ελλάδα, η Ολλανδία, το Βέλγιο και η Ιρλανδία, σύμφωνα με ανακοίνωση του Ινστιτούτου «Ρόμπερτ Κοχ».

Λόγω της αύξησης των κρουσμάτων κορονοϊού, όποιος φθάνει στη Γερμανία από τις προαναφερθείσες χώρες και δεν έχει πιστοποιητικό εμβολιασμού κατά της Covid-19 ή ανάρρωσης από τη νόσο, θα πρέπει να παραμείνει σε καραντίνα 10 ημερών.

Θα μπορεί ωστόσο να υποβληθεί σε τεστ μετά την 5η ημέρα και, εφόσον είναι αρνητικό, να απαλλαγεί από την υποχρέωση παραμονής σε περιορισμό.

Ο κανόνας ισχύει και για τα παιδιά, αλλά, όταν πρόκειται για άτομα κάτω των 12 ετών, η καραντίνα λήγει αυτομάτως μετά την 5η ημέρα, χωρίς την υποχρέωση του τεστ.

Επιπλέον, όλοι όσοι πρόκειται να ταξιδέψουν προς τη Γερμανία από χώρα «υψηλού κινδύνου», θα πρέπει να συμπληρώνουν ψηφιακό έγγραφο, στο οποίο θα καταχωρούν και το πιστοποιητικό τους (εμβολιασμού, ανάρρωσης, διαγνωστικού τεστ).

Ανοιχτό το ενδεχόμενο επιβολής lockdown
Εν τω μεταξύ για «εθνική κατάσταση έκτακτης ανάγκης» έκανε λόγο νωρίτερα ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επιβολής νέου γενικού lockdown, ενώ ο επικεφαλής του Ινστιτούτου «Ρόμπερτ Κοχ» Λόταρ Βίλερ περιέγραψε τη χώρα ως «ένα μεγάλο ξέσπασμα κοροναϊού», καθώς για πρώτη φορά από την αρχή της πανδημίας ασθενείς πρέπει να μεταφερθούν από κρατίδιο σε κρατίδιο, λόγω υπερβολικής επιβάρυνσης του συστήματος υγείας.

«Με απλά λόγια: βρισκόμαστε στην πιο δύσκολη κατάσταση της πανδημίας. Είμαστε στο «και δέκα»», επισήμανε ο κ. Σπαν και παραδέχθηκε ότι η πολιτεία θα έπρεπε να είχε επισημάνει νωρίτερα ότι με τόσο χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί το τέταρτο κύμα.

Εβδομάδα αποφάσεων – Δεν αποκλείεται το lockdown
Απευθυνόμενος σε όσους αρνούνται ακόμη να εμβολιαστούν, ο υπουργός Υγείας δήλωσε σε δραματικό τόνο: «Δεν καταλαβαίνω, τι άλλο πρέπει δηλαδή να συμβεί; Δεν μπορούμε να τους σύρουμε όλους σε μια Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Και δεν σκέφτομαι έναν υποχρεωτικό εμβολιασμό, διότι μόνο με τον εμβολιασμό, με τον ενισχυτικό εμβολιασμό, δεν θα σπάσουμε πλέον αυτό το κύμα, κάτι που χρειαζόμαστε βραχυπρόθεσμα. Γι’ αυτό και είναι αναγκαίοι επιπλέον περιορισμοί επαφών, όπως ένα «lockdown για ανεμβολίαστους»».

Απαντώντας ωστόσο σε ερώτηση σχετικά με το εάν υπάρχει ενδεχόμενο επιβολής και γενικού lockdown, όπως αυτό που θα εφαρμοστεί στην Αυστρία από την ερχόμενη Δευτέρα, ο κ. Σπαν τόνισε: «Βρισκόμαστε σε μια κατάσταση, στην οποία δεν πρέπει να αποκλείσουμε τίποτα (…) Αυτή θα είναι η εβδομάδα των αποφάσεων». Αναφέρθηκε δε στην δραματική κατάσταση που αντιμετωπίζουν πολλά νοσοκομεία στη χώρα, με χαρακτηριστικότερη την κατάσταση στη Βαυαρία, όπου μόλις το 3% των κλινών ΜΕΘ είναι ελεύθερες.

«Οι αριθμοί των κρουσμάτων είναι απαράδεκτα υψηλοί»
Από την πλευρά του ο επικεφαλής του Ινστιτούτου «Ρόμπερτ Κοχ» Λόταρ Βίλερ δήλωσε ότι «οι αριθμοί των κρουσμάτων είναι πλέον απαράδεκτα υψηλοί» και συνέκρινε την κατάσταση με ένα τάνκερ το οποίο πλησιάζει στον τοίχο του λιμανιού. «Αν το στρέψουμε τώρα στην αντίθετη κατεύθυνση με όλη μας τη δύναμη, τότε θα συνεχίσει ίσως να κινείται για λίγο και μπορεί να χτυπήσει και πλευρικά στο λιμάνι. Ας ελπίσουμε μόνο ότι δεν θα συγκρουστεί μετωπικά με τον τοίχο. Πρέπει να πάρουμε μέτρα τώρα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βίλερ και εξήγησε ότι σε πολλές περιοχές δεν είναι πλέον εγγυημένη η ιατρική περίθαλψη.

«Το κλείσιμο των κενών εμβολιασμού και οι κανόνες για πρόσβαση σε υπηρεσίες και χώρους μόνο για τους εμβολιασμένους και τους αναρρώσαντες δεν επαρκούν πλέον. Χρειάζεται μια εκτεταμένη μείωση των επαφών για να επιβραδυνθεί η εξάπλωση του ιού», υπογράμμισε και ζήτησε «όποιος μπορεί να παραμείνει στο σπίτι», να ακυρωθούν μεγάλες εκδηλώσεις, να μειωθεί ο αριθμός των ατόμων στις μικρότερες εκδηλώσεις και να κλείσουν τα «hotspots», δηλαδή τα μπαρ και τα κλαμπ. Επιπλέον, σημείωσε, πρέπει να ελέγχεται αυστηρά η εφαρμογή των κανόνων.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Παραιτείται ο πρόεδρος της Βουλγαρίας Ρούμεν Ράντεφ

Κόσμος 19.01.2026
Eξέλιξη που αναμένεται να πυροδοτήσει σημαντικές πολιτικές ανακατατάξεις στη χώρα.

Καταγγελία για ΟΠΕΚΕΠΕ: «Η ΑΑΔΕ κράτησε τους διευθυντές που βρίσκονται στη δικογραφία»

Ελλάδα 19.01.2026
Σοβαρές αιχμές για τη λειτουργία του «Νέου ΟΠΕΚΕΠΕ» διατυπώνει η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, μέσω της βασικής συνεργάτιδάς της Παρασκευή Τυχεροπούλου και του πληρεξούσιου δικηγόρου της Αντώνης Βαγιάνος

Εξαφάνιση Λόρας: Γυναίκα στο TikTok προσποιούνταν ότι είχε δίπλα της την 16χρονη για να εξασφαλίσει δημοσιότητα

Ελλάδα 19.01.2026
«Το έκανα για λόγους εντυπώσεων», είπε η γυναίκα στους αστυνομικούς που την εντόπισαν – Δείτε το βίντεο

Πέθανε ο Ιταλός σχεδιαστής μόδας Βαλεντίνο

Κόσμος 19.01.2026
Έφυγε από τη ζωή στα 93 του χρόνια

Αγρότες: Με άδεια χέρια έφυγαν οι «σκληροί» των μπλόκων από το Μαξίμου

Πολιτική 19.01.2026
Μαρούδας: «Συνεχίζουμε τον αγώνα»

Σιδηροδρομικό δυστύχημα στην Ισπανία: Βίντεο ντοκουμέντο μέσα από το τρένο μετά τη σύγκρουση

Κόσμος 19.01.2026
Το βίντεο δείχνει μέλος του προσωπικού να δίνει οδηγίες στους επιβάτες προτρέποντάς τους να μείνουν μαζί και να προσέχουν ο ένας τον άλλον

Πάτρα: Σχεδιασμένη από καιρό και με λεπτομέρεια η φυγή της Λόρας ‑ «Έψαχνε δουλειά», λένε φίλες της

Ελλάδα 19.01.2026
Νέα στοιχεία στην εξαφάνιση της 16χρονης Λόρας από την Πάτρα

Ιράν: Η αστυνομία δίνει διορία τριών ημερών στους διαδηλωτές να παραδοθούν – «Θα σας δείξουμε μεγαλύτερη επιείκεια»

Κόσμος 19.01.2026
Ο εκπρόσωπος των δικαστικών αρχών επανέλαβε ότι οι συλληφθέντες θα δικαστούν γρήγορα, χωρίς να αποκλείει την εφαρμογή της θανατικής ποινής

Μινεσότα: Βίντεο με πράκτορες της ICE να βγάζουν άνδρα από σπίτι μόνο με τα εσώρουχα και μια κουβέρτα

Κόσμος 19.01.2026
Ο κόσμος που έχει συγκεντρωθεί τους φωνάζει να φύγουν

Πυροβολισμοί στη μέση του δρόμου μετά από διαλυμένο αρραβώνα στο Αργος, δείτε βίντεο

Ελλάδα 19.01.2026
Σκηνές πανικού και βίας εκτυλίχθηκαν κοντά στη λαϊκή αγορά, μετά από διαμάχη δύο οικογενειών Ρομά

Σοκ: Δολοφόνησαν άνδρα μέσα στις φυλακές Κορυδαλλού

Ελλάδα 19.01.2026
Έλληνας ο δράστης, Αλβανός το θύμα - Και οι δύο άνδρες ήταν βαρυποινίτες εκτίοντας ποινές για ανθρωποκτονίες