E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Lockdown «για να κερδίσουμε χρόνο» ζητούν ειδικοί

«Εμβολιασμός ή Χριστούγεννα δύο ταχυτήτων» το μήνυμα της κυβέρνησης

Δημοσίευση 18/11/2021 | 10:33

Lockdown «για να κερδίσουμε χρόνο» ζητούν ειδικοί

Πραγματικότητα κινδυνεύουν να γίνουν τα χειρότερα σενάρια για την πορεία του κοροναϊού και την απώλεια ανθρώπινων ζωών, καθώς η έκρηξη των ημερήσιων κρουσμάτων κοροναϊού από τις αρχές του Νοεμβρίου, συνοδεύεται από τη ραγδαία αύξηση νεκρών και διασωληνωμένων, με ότι αυτό συνεπάγεται για το καταπονημένο ΕΣΥ.

Η χώρα βαδίζει σε τροχιά 90 θανάτων την ημέρα: Χθες καταγράφηκαν, 87 νέοι θάνατοι, που αποτυπώνουν την αύξηση των κρουσμάτων πριν από 2-3 εβδομάδες. Αν συνεχιστεί αυτή η πορεία ο Νοέμβριος αναμένεται να «κλείσει» με 2000 νεκρούς.

Ήδη από την αρχή του μήνα, έχουν καταγραφεί 1074 θάνατοι, όταν το αντίστοιχο διάστημα του Οκτωβρίου είχαν καταγραφεί 547.

Αυτός είναι και ο λόγος που στην πρόσφατη συνεδρίαση των λοιμωξιολόγων πολλοί τάχθηκαν υπερ της ανάγκης να ληφθούν νέα μέτρα ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν ότι με ένα lockdown θα κερδίζαμε χρόνο.

Lockdown για να κερδίσουμε χρόνο

Αυτό επισήμανε, μεταξύ άλλων, ο καθηγητής Εντατικής Θεραπείας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος. Μιλώντας στον Σκάι, τόνισε ότι πρέπει να αυξήσουμε τον εμβολιασμό με οποιονδήποτε τρόπο και ότι θα βοηθούσε ένα lockdown για να κερδίσουμε χρόνο.

Όπως εξήγησε, «το να έχουμε 200.000 νέα ραντεβού για εμβόλια σε 15 μέρες, σημαίνει ότι θέλουμε 4-5 μήνες με αυτό το ρυθμό για να φτάσουμε σε ένα ποσοστό που θα μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την επιδημία. Παράλληλα, θα πρέπει να επικαιροποιούμε με αναμνηστική δόση την ανοσία στους πολλούς που έχουν ήδη εμβολιαστεί».

Ενδεικτικό τις τραγικής κατάστασης που επικρατεί είναι πως χθες Τετάρτη, έσπασε ακόμα ένα «τραγικό ορόσημο». Συγκεκριμένα, από την εμφάνιση του κοροναιού στη χώρα μας έως και σήμερα έχουν χάσει τη ζωή τους περισσότεροι από 17.000 συνάνθρωποί μας, με τον ρυθμό αύξησής τους τις τελευταίες ημέρες να ανατρέπει ακόμα και τις πιο δυσοίωνες προβλέψεις.

Όλα αυτά τη στιγμή που ο Νοέμβρης μοιάζει να είναι ο χειρότερος μήνας, όσον αφορά στο μέτωπο της πανδημίας. Συγκεκριμένα, μέσα σε 17 ημέρες η χώρα μας μετράει 111.216 κρούσματα και 1.037 θανάτους από τον φονικό ιό.

Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος που οι επιστήμονες σε κάθε ευκαιρία κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, υπογραμμίζοντας πως αυτή είναι ουσιαστικά η τελευταία μας ευκαιρία για να αναχαιτίσουμε το τέταρτο κύμα, πριν αυτό «διαλύσει» στο σύστημα υγείας.

Οι διασωληνωμένοι χθες ήταν 561, με τους ειδικούς να τονίζουν ότι τα όρια του ΕΣΥ θα αρχίσουν να δοκιμάζονται πολύ έντονα από τους 600 και πάνω. Πρόκειται για έναν αριθμό που έμοιαζε μακρινός, ωστόσο όσο περνούν οι μέρες δείχνει, δυστυχώς, να πλησιάζει απειλητικά.

«Οχι» Μητσοτάκη σε lockdown – Εμβολιασμός ή Χριστούγεννα δύο ταχυτήτων

Όπως και να έχει η κυβέρνηση συνεχίζει να αποκλείει το lockdown, επιμένοντας στο πρέσινγκ προς τους ανεμβολίαστους πολίτες.Αυτός είναι και ο λόγος, που ο πρωθυπουργός προχωρά σε έκτακτο διάγγελμα σήμερα, κατά πάσα πιθανότητα, το απόγευμα, και στο οποίο αναμένεται να παρουσιάσει τη στρατηγική για τις επόμενες μέρες έως και τις γιορτές.

Με το μήνυμά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να στοχεύσει στην ενθάρρυνση του εμβολιασμού προκειμένου να αποφευχθούν τα Χριστούγεννα «δύο ταχυτήτων».

Ο πρωθυπουργός, αναμένεται να επαναλάβει, πως δεν θα ληφθούν νέα μέτρα αλλά οι ανεμβολίαστοι πολίτες θα συνεχίζουν να έχουν απαγορεύσεις.

Όσοι επομένως δεν εμβολιαστούν αντικειμενικά δεν θα μπορούν να γιορτάσουν τα Χριστούγεννα στο εσωτερικό των καταστημάτων της εστίασης, ενώ θα πρέπει να επιδεικνύουν rapid test οπουδήποτε αλλού βρεθούν εκτός από τα σούπερ μάρκετ, τα φαρμακεία και εκκλησίες.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πέθανε η πριγκίπισσα Μπατζρακιτιάμπα της Ταϊλάνδης ‑ Ήταν 47 ετών και βρισκόταν σε κώμα επί σχεδόν τέσσερα χρόνια

E-Daily 2.TopNews 12.06.2026
Η πρωτότοκη κόρη του βασιλιά Μάχα Βατζιραλονγκόρν νοσηλευόταν από τον Δεκέμβριο του 2022, όταν κατέρρευσε κατά τη διάρκεια εκπαίδευσης των σκύλων της

ΗΠΑ‑Ιράν: Τι προβλέπει η πιθανή συμφωνία μετά τις αντιφάσεις και τις βόμβες

E-Daily 2.TopNews 12.06.2026
Ο Τραμπ μιλά για συμφωνία, η Τεχεράνη λέει πως δεν έχει αποφασίσει - η αλήθεια βρίσκεται κάπου ανάμεσα

Λέσβος: Αεροσκάφος τύπου PZL «καρφώθηκε» με τη μύτη στον αεροδιάδρομο της Μυτιλήνης

E-Daily 2.TopNews 12.06.2026
Το αναπάντεχο ατύχημα φέρεται να προκλήθηκε λόγω δυσλειτουργίας των φρένων

Κοζάνη: Εντοπίστηκε κρούσμα ευλογιάς αιγοπροβάτων σε κτηνοτροφική μονάδα στην Αμυγδαλιά

Ελλάδα Χτες
Από την πρώτη στιγμή, η κατάσταση των ζώων είχε προκαλέσει σοβαρές ανησυχίες στους κτηνιάτρους

Λουτράκι: Σορός άνδρα εντοπίστηκε να επιπλέει στη θάλασσα

E-Daily 2.TopNews Χτες
Οι αρχές διερευνούν αν η σορός ανήκει στον 38χρονο Ουκρανό υπήκοο που αγνοούνταν

Τέλος μίας εποχής στη Χίο: Πέθανε η κυρία Σμαράγδα, η τελευταία μόνιμη κάτοικος του Αναβάτου

E-Daily 2.TopNews Χτες
Θλίψη στην τοπική κοινωνία της Χίου για τον θάνατο της Σμαράγδας Παπαστυλιανού, της τελευταίας μόνιμης κατοίκου του Αναβάτου

Χαλάνδρι: Εργαστήριο αναβολικών κρυμμένο σε φαρμακείο – Πάνω από 1 εκατ. ευρώ τα κέρδη του κυκλώματος

Ελλάδα Χτες
Δεκατέσσερις συλλήψεις από την αστυνομία και κατάσχεση 40.000 παράνομων σκευασμάτων

Voucher για βιβλία έως 150 ευρώ: Ποιοι δικαιούνται δωρεάν πρόσβαση σε εκδόσεις

Ελλάδα Χτες
Χιλιάδες πολίτες μπορούν να αποκτήσουν δωρεάν βιβλία μέσω επιταγής από τη ΔΥΠΑ

Καταδίκη για Τζέιμς Δαλαμάγκα, τη σύντροφο και τον πατέρα του

Ελλάδα Χτες
Ποινή φυλάκισης 2 ετών και 9 μηνών επέβαλε το δικαστήριο στον Δαλαμάγκα

Σουηδία: «Όχι» από την αρχή Δημόσιας Υγείας σε smartphone πριν από τα 13 έτη

E-Daily 2.TopNews Χτες
Στόχος αυτής της νέας σύστασης είναι να «μειωθεί ο κίνδυνος τα παιδιά να εκτεθούν σε επιβλαβή περιεχόμενα»

Επίδομα αδείας 2026: Νέα ποσά μετά την αύξηση κατώτατου μισθού – Πότε και πώς καταβάλλεται

Οικονομία Χτες
Ποια είναι η ημερομηνία πληρωμής του επιδόματος αδείας, ο τρόπος υπολογισμού του και τι αλλάζει φέτος