E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Lockdown «για να κερδίσουμε χρόνο» ζητούν ειδικοί

«Εμβολιασμός ή Χριστούγεννα δύο ταχυτήτων» το μήνυμα της κυβέρνησης

Δημοσίευση 18/11/2021 | 10:33

Lockdown «για να κερδίσουμε χρόνο» ζητούν ειδικοί

Πραγματικότητα κινδυνεύουν να γίνουν τα χειρότερα σενάρια για την πορεία του κοροναϊού και την απώλεια ανθρώπινων ζωών, καθώς η έκρηξη των ημερήσιων κρουσμάτων κοροναϊού από τις αρχές του Νοεμβρίου, συνοδεύεται από τη ραγδαία αύξηση νεκρών και διασωληνωμένων, με ότι αυτό συνεπάγεται για το καταπονημένο ΕΣΥ.

Η χώρα βαδίζει σε τροχιά 90 θανάτων την ημέρα: Χθες καταγράφηκαν, 87 νέοι θάνατοι, που αποτυπώνουν την αύξηση των κρουσμάτων πριν από 2-3 εβδομάδες. Αν συνεχιστεί αυτή η πορεία ο Νοέμβριος αναμένεται να «κλείσει» με 2000 νεκρούς.

Ήδη από την αρχή του μήνα, έχουν καταγραφεί 1074 θάνατοι, όταν το αντίστοιχο διάστημα του Οκτωβρίου είχαν καταγραφεί 547.

Αυτός είναι και ο λόγος που στην πρόσφατη συνεδρίαση των λοιμωξιολόγων πολλοί τάχθηκαν υπερ της ανάγκης να ληφθούν νέα μέτρα ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν ότι με ένα lockdown θα κερδίζαμε χρόνο.

Lockdown για να κερδίσουμε χρόνο

Αυτό επισήμανε, μεταξύ άλλων, ο καθηγητής Εντατικής Θεραπείας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος. Μιλώντας στον Σκάι, τόνισε ότι πρέπει να αυξήσουμε τον εμβολιασμό με οποιονδήποτε τρόπο και ότι θα βοηθούσε ένα lockdown για να κερδίσουμε χρόνο.

Όπως εξήγησε, «το να έχουμε 200.000 νέα ραντεβού για εμβόλια σε 15 μέρες, σημαίνει ότι θέλουμε 4-5 μήνες με αυτό το ρυθμό για να φτάσουμε σε ένα ποσοστό που θα μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την επιδημία. Παράλληλα, θα πρέπει να επικαιροποιούμε με αναμνηστική δόση την ανοσία στους πολλούς που έχουν ήδη εμβολιαστεί».

Ενδεικτικό τις τραγικής κατάστασης που επικρατεί είναι πως χθες Τετάρτη, έσπασε ακόμα ένα «τραγικό ορόσημο». Συγκεκριμένα, από την εμφάνιση του κοροναιού στη χώρα μας έως και σήμερα έχουν χάσει τη ζωή τους περισσότεροι από 17.000 συνάνθρωποί μας, με τον ρυθμό αύξησής τους τις τελευταίες ημέρες να ανατρέπει ακόμα και τις πιο δυσοίωνες προβλέψεις.

Όλα αυτά τη στιγμή που ο Νοέμβρης μοιάζει να είναι ο χειρότερος μήνας, όσον αφορά στο μέτωπο της πανδημίας. Συγκεκριμένα, μέσα σε 17 ημέρες η χώρα μας μετράει 111.216 κρούσματα και 1.037 θανάτους από τον φονικό ιό.

Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος που οι επιστήμονες σε κάθε ευκαιρία κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, υπογραμμίζοντας πως αυτή είναι ουσιαστικά η τελευταία μας ευκαιρία για να αναχαιτίσουμε το τέταρτο κύμα, πριν αυτό «διαλύσει» στο σύστημα υγείας.

Οι διασωληνωμένοι χθες ήταν 561, με τους ειδικούς να τονίζουν ότι τα όρια του ΕΣΥ θα αρχίσουν να δοκιμάζονται πολύ έντονα από τους 600 και πάνω. Πρόκειται για έναν αριθμό που έμοιαζε μακρινός, ωστόσο όσο περνούν οι μέρες δείχνει, δυστυχώς, να πλησιάζει απειλητικά.

«Οχι» Μητσοτάκη σε lockdown – Εμβολιασμός ή Χριστούγεννα δύο ταχυτήτων

Όπως και να έχει η κυβέρνηση συνεχίζει να αποκλείει το lockdown, επιμένοντας στο πρέσινγκ προς τους ανεμβολίαστους πολίτες.Αυτός είναι και ο λόγος, που ο πρωθυπουργός προχωρά σε έκτακτο διάγγελμα σήμερα, κατά πάσα πιθανότητα, το απόγευμα, και στο οποίο αναμένεται να παρουσιάσει τη στρατηγική για τις επόμενες μέρες έως και τις γιορτές.

Με το μήνυμά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να στοχεύσει στην ενθάρρυνση του εμβολιασμού προκειμένου να αποφευχθούν τα Χριστούγεννα «δύο ταχυτήτων».

Ο πρωθυπουργός, αναμένεται να επαναλάβει, πως δεν θα ληφθούν νέα μέτρα αλλά οι ανεμβολίαστοι πολίτες θα συνεχίζουν να έχουν απαγορεύσεις.

Όσοι επομένως δεν εμβολιαστούν αντικειμενικά δεν θα μπορούν να γιορτάσουν τα Χριστούγεννα στο εσωτερικό των καταστημάτων της εστίασης, ενώ θα πρέπει να επιδεικνύουν rapid test οπουδήποτε αλλού βρεθούν εκτός από τα σούπερ μάρκετ, τα φαρμακεία και εκκλησίες.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Σισμανόγλειο: «Κάπνιζα και πήρε φωτιά», είπε ο συλληφθείς

E-Daily 2.TopNews 09.07.2026
Τι έχει φέρει στο φως έως τώρα η έρευνα του ανακριτικού της Πυροσβεστικής.

Παιδί που είχε κηρυχθεί νεκρό βρέθηκε ζωντανό στο νεκροτομείο του νοσοκομείου

E-Daily 2.TopNews 09.07.2026
Τι υποστηρίζει η αστυνομία για το συμβάν

Πέθανε η σπουδαία τραγουδίστρια, Μπόνι Τάιλερ

E-Daily 2.TopNews 09.07.2026
Έφυγε στα 75 της χρόνια

Σοβαρές καταγγελίες στον Ασπρόπυργο: «Ξέφραγο αμπέλι, κανένα μέτρο ασφαλείας»

E-Daily 2.TopNews 09.07.2026
«Μπορεί να γίνει ένα μεγάλης έκτασης βιομηχανικό ατύχημα στην περιοχή και να θρηνήσουμε θύματα»

Σαντορίνη: Τελεσίγραφο ξενοδόχων στην Trivago ‑ «Πληρώστε καμπάνια προβολής ή πάμε δικαστικά»

E-Daily 2.TopNews 09.07.2026
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Σαντορίνης, Αντώνη Παγώνη, η Trivago θα πρέπει να προχωρήσει με δικά της έξοδα σε μία ακριβή διαφημιστική καμπάνια για το νησί

Πέθανε η Πάολα Ρεβενιώτη σε ηλικία 68 ετών

E-Daily 2.TopNews 09.07.2026
Ποια ήταν η Πάολα Ρεβενιώτη

Ιός Δυτικού Νείλου: Πού εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα του 2026 και τι προειδοποιεί ο ΕΟΔΥ

E-Daily 2.TopNews 09.07.2026
Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα της φετινής περιόδου και καλεί τους πολίτες να τηρούν άμεσα μέτρα προστασίας από τα κουνούπια.

Τόκιο: Συνελήφθη γυναίκα που έραψε τα χείλια της συγκατοίκου της

E-Daily 2.TopNews 09.07.2026
Το θύμα ζήτησε βοήθεια με σημείωμα

Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη 54χρονη που κρατούσε δύο ανήλικα παιδιά σε «τρώγλη» με ακαθαρσίες ζώων

E-Daily 2.TopNews 09.07.2026
Το περιστατικό ήρθε στο φως το μεσημέρι της Τετάρτης, μετά από επώνυμες καταγγελίες που κινητοποίησαν τις αρχές

11 τραυματίες από τη φωτιά στον Ασπρόπυργο, οι 3 διασωληνωμένοι

E-Daily 2.TopNews 09.07.2026
Ανησυχία για φορτηγό με δεξαμενή προπανίου που είναι μέσα στην επιχείρηση

Διασωληνωμένος νεαρός που τραυματίστηκε σοβαρά μετά από βουτιά στη Σκάλα Περαίας

E-Daily 2.TopNews 09.07.2026
Στο σημείο που βούτηξε τα νερά είναι αρκετά ρηχά, με αποτέλεσμα να χτυπήσει σοβαρά στο κεφάλι

Η Γερουσιαστής από την Παραγουάη έβρισε τον Εμπαπέ: «Ο πουτ...ς γιος δεν έδωσε το χέρι στον τερματοφύλακά μας»

E-Daily 2.TopNews 09.07.2026
«Ένας Γάλλος δεν θα το έκανε ποτέ αυτό. Η Γαλλία είναι ο Ζαν Ζακ Ρουσσώ, ο Ρενέ Ντεκάρτ, ο Μοντεσκιέ, ο Βίκτορ Ουγκό, η Σιμόν Ντε Μποβουάρ» είπε στη Γερουσία η Σελέστε Αμαρίγια