E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Το πρώτο μερικό lockdown στη δυτική Ευρώπη είναι γεγονός

Η έκρηξη των κρουσμάτων φέρνει σκληρές αποφάσεις

Γράφει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Δημοσίευση 12/11/2021 | 10:40

Το πρώτο μερικό lockdown στη δυτική Ευρώπη είναι γεγονός

Το πρώτο μερικό lockdown στη δυτική Ευρώπη μετά το καλοκαίρι θα είναι γεγονός από το Σάββατο, καθώς η Ολλανδία προσπαθεί να αντιμετωπίσει την εξάπλωση ενός νέου κύματος της Covid-19. Τη σημαντική εξέλιξη μετέδωσε σήμερα ο κρατικός ολλανδικός ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός NOS.

Ειδικότερα, αναμένεται από αύριο Σάββατο τα μπαρ, τα εστιατόρια και τα μη απαραίτητα καταστήματα θα κλείνουν στις 19:00 για τουλάχιστον τρεις εβδομάδες, σύμφωνα με το NOS, το οποίο επικαλέστηκε κυβερνητική πηγή.

Οι πολίτες θα κληθούν να εργάζονται από το σπίτι όσο το δυνατόν περισσότερο και δεν θα επιτρέπονται θεατές στις αθλητικές διοργανώσεις. Τα σχολεία, τα θέατρα και οι κινηματογράφοι θα παραμείνουν ανοικτά.

Η κυβέρνηση του υπηρεσιακού πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε θα λάβει την τελική απόφαση αργότερα σήμερα και θα ανακοινώσει τα νέα μέτρα στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που θα παραχωρήσει στις 20:00 ώρα Ελλάδας και η οποία θα μεταδοθεί από την τηλεόραση.

Έκρηξη στα κρούσματα κορονοϊού – Πίεση στα νοσοκομεία

Τα κρούσματα της covid-19 έχουν αυξηθεί ραγδαία στη χώρα των 17,5 εκατομμυρίων κατοίκων μετά την κατάργηση των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης στα τέλη Σεπτεμβρίου και χθες Πέμπτη ο ημερήσιος αριθμός μολύνσεων έφτασε τις 16.264, ο υψηλότερος που έχει καταγραφεί από την αρχή της πανδημίας.

Το νέο κύμα των κρουσμάτων έχει αυξήσει την πίεση στα νοσοκομεία σε όλη τη χώρα, αναγκάζοντάς τα να αναστείλουν την παροχή των τακτικών τους υπηρεσιών για να αναλάβουν τους ασθενείς με covid-19, όπως μεταδίδει το Reuters καιν αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η ομάδα ειδικών που συμβουλεύει την ολλανδική κυβέρνηση για τη διαχείριση της πανδημίας είχε συστήσει χθες Πέμπτη την επιβολή μερικού lockdown και τον περιορισμό της πρόσβασης σε δημόσιους χώρους όσων δεν είναι πλήρως εμβολιασμένοι ή δεν έχουν νοσήσει από covid-19.

H επιβολή νέου lockdown θα σημάνει δραστική αλλαγή πολιτικής για την ολλανδική κυβέρνηση, η οποία μέχρι τον Οκτώβριο πίστευε ότι το σχετικά υψηλό ποσοστό εμβολιασμένων θα της επέτρεπε να χαλαρώσει και άλλο τα περιοριστικά μέτρα προς το τέλος του έτους.

Ανησυχία για τους ανεμβολίαστους

Η Ολλανδία δεν είναι η μόνη χώρα που εξετάζει να επιβάλει αυστηρά μέτρα μπροστά στην έκρηξη των κρουσμάτων της covid-19. Η Αυστρία ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ότι βρίσκεται μερικές ημέρες μακριά από την επιβολή lockdown για τους εκατομμύρια ανεμβολίαστους πολίτες της.

Πολλές ανεπτυγμένες χώρες βασίζονται στη χορήγηση αναμνηστικής δόσης εμβολίου κατά της covid-19 για να ενισχύσουν την ανοσία της αγέλης και να αποφύγουν την κατάρρευση των συστημάτων υγείας τους στη διάρκεια του χειμώνα.

Περίπου το 85% των ενηλίκων στην Ολλανδία έχει εμβολιαστεί κατά της covid-19, όμως οι αναμνηστικές δόσεις είναι διαθέσιμες μόνο για τους ανοσοκατεσταλμένους. Από τον Δεκέμβριο αναμνηστική δόση θα χορηγείται και στους άνω των 80 ετών.

Τον Οκτώβριο περίπου το 55% των ασθενών στα ολλανδικά νοσοκομεία και το 70% όσων βρίσκονταν στην εντατική ήταν ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι, σύμφωνα με το Ολλανδικό Ινστιτούτο για την Υγεία (RIVM).

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Κυψέλη: Μαχαιρώθηκαν μαθήτριες μέσα σε σχολείο

Ελλάδα 15.12.2025
Σοβαρό περιστατικό στο 60ο Γυμνάσιο στην Κυψέλη

Κατατέθηκε το νομοσχέδιο του υπ. Αμυνας: Δείτε τις αλλαγές σε μισθούς και βαθμολόγιο στις Ένοπλες Δυνάμεις

Ελλάδα 15.12.2025
Ρυθμίσεις για τη σταδιοδρομία και την εξέλιξη Αξιωματικών, μονίμων Υπαξιωματικών και Επαγγελματιών Οπλιτών

Σίδνεϊ: Εξετάζονται δεσμοί των δραστών με το ΙSΙS ‑ Τι βρήκαν οι αστυνομικοί μέσα στο όχημά τους

Κόσμος 15.12.2025
Οι ερευνητές εκτιμούν πως οι δύο δράστες που είπαν ψέματα στην οικογένειά τους για το πού βρίσκονται, είχαν ορκιστεί πίστη στο Ισλαμικό Κράτος - Τι λένε γείτονές τους

Τέλη κυκλοφορίας 2026: Πότε λήγει η προθεσμία και ποιο το πρόστιμο εκπρόθεσμης πληρωμής

Ελλάδα 15.12.2025
Η ΑΑΔΕ μέσα από 11 ερωταπαντήσεις δίνει διευκρινίσεις σε βασικά ερωτήματα των πολιτών

Τιμές τροφίμων στην Ευρώπη: Ποιες χώρες είναι οι πιο ακριβές ‑ Η θέση της Ελλάδας

Οικονομία 15.12.2025
Τα νοικοκυριά σε αυτές τις χώρες συχνά δαπανούν μεγαλύτερο μέρος του προϋπολογισμού τους σε τρόφιμα.

Συνεχίζεται το θρίλερ με τον 33χρονο γιατρό στα Χανιά ‑ Ακαρπες οι έρευνες για τον εντοπισμό του

Ελλάδα 15.12.2025
Μια εβδομάδα έχει πλέον συμπληρωθεί από την ημέρα που τα ίχνη του χάθηκαν

Σαφάρι ελέγχων από την ΑΑΔΕ για «ύποπτες» επιστροφές ΦΠΑ

Οικονομία 15.12.2025
Ποιες υποθέσεις μπαίνουν στο στόχαστρο

Σκάφος ελληνικών συμφερόντων με κοκαΐνη εντοπίστηκε στον Ατλαντικό ‑ Συνελήφθη ο «Έλληνας Εσκομπάρ»

Κόσμος 15.12.2025
Μεγάλη επιχείρηση της Δίωξης Ναρκωτικών. Το σκάφος ρυμουλκείται με τη συμβολή του γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού.

Ποιοι πάνε ταμείο αυτήν την εβδομάδα

Οικονομία 15.12.2025
Όλες οι πληρωμές για συντάξεις, επιδόματα και δώρα

Έρχεται νέος φόρος για τα ακίνητα το 2027 ‑ Τι είναι το Τέλος Τοπικής Ανάπτυξης

Οικονομία 15.12.2025
Τι καταγγέλλει η ΠΟΜΙΔΑ για τον νέο φόρο