E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Το πρώτο μερικό lockdown στη δυτική Ευρώπη είναι γεγονός

Η έκρηξη των κρουσμάτων φέρνει σκληρές αποφάσεις

Γράφει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Δημοσίευση 12/11/2021 | 10:40

Το πρώτο μερικό lockdown στη δυτική Ευρώπη είναι γεγονός

Το πρώτο μερικό lockdown στη δυτική Ευρώπη μετά το καλοκαίρι θα είναι γεγονός από το Σάββατο, καθώς η Ολλανδία προσπαθεί να αντιμετωπίσει την εξάπλωση ενός νέου κύματος της Covid-19. Τη σημαντική εξέλιξη μετέδωσε σήμερα ο κρατικός ολλανδικός ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός NOS.

Ειδικότερα, αναμένεται από αύριο Σάββατο τα μπαρ, τα εστιατόρια και τα μη απαραίτητα καταστήματα θα κλείνουν στις 19:00 για τουλάχιστον τρεις εβδομάδες, σύμφωνα με το NOS, το οποίο επικαλέστηκε κυβερνητική πηγή.

Οι πολίτες θα κληθούν να εργάζονται από το σπίτι όσο το δυνατόν περισσότερο και δεν θα επιτρέπονται θεατές στις αθλητικές διοργανώσεις. Τα σχολεία, τα θέατρα και οι κινηματογράφοι θα παραμείνουν ανοικτά.

Η κυβέρνηση του υπηρεσιακού πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε θα λάβει την τελική απόφαση αργότερα σήμερα και θα ανακοινώσει τα νέα μέτρα στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που θα παραχωρήσει στις 20:00 ώρα Ελλάδας και η οποία θα μεταδοθεί από την τηλεόραση.

Έκρηξη στα κρούσματα κορονοϊού – Πίεση στα νοσοκομεία

Τα κρούσματα της covid-19 έχουν αυξηθεί ραγδαία στη χώρα των 17,5 εκατομμυρίων κατοίκων μετά την κατάργηση των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης στα τέλη Σεπτεμβρίου και χθες Πέμπτη ο ημερήσιος αριθμός μολύνσεων έφτασε τις 16.264, ο υψηλότερος που έχει καταγραφεί από την αρχή της πανδημίας.

Το νέο κύμα των κρουσμάτων έχει αυξήσει την πίεση στα νοσοκομεία σε όλη τη χώρα, αναγκάζοντάς τα να αναστείλουν την παροχή των τακτικών τους υπηρεσιών για να αναλάβουν τους ασθενείς με covid-19, όπως μεταδίδει το Reuters καιν αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η ομάδα ειδικών που συμβουλεύει την ολλανδική κυβέρνηση για τη διαχείριση της πανδημίας είχε συστήσει χθες Πέμπτη την επιβολή μερικού lockdown και τον περιορισμό της πρόσβασης σε δημόσιους χώρους όσων δεν είναι πλήρως εμβολιασμένοι ή δεν έχουν νοσήσει από covid-19.

H επιβολή νέου lockdown θα σημάνει δραστική αλλαγή πολιτικής για την ολλανδική κυβέρνηση, η οποία μέχρι τον Οκτώβριο πίστευε ότι το σχετικά υψηλό ποσοστό εμβολιασμένων θα της επέτρεπε να χαλαρώσει και άλλο τα περιοριστικά μέτρα προς το τέλος του έτους.

Ανησυχία για τους ανεμβολίαστους

Η Ολλανδία δεν είναι η μόνη χώρα που εξετάζει να επιβάλει αυστηρά μέτρα μπροστά στην έκρηξη των κρουσμάτων της covid-19. Η Αυστρία ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ότι βρίσκεται μερικές ημέρες μακριά από την επιβολή lockdown για τους εκατομμύρια ανεμβολίαστους πολίτες της.

Πολλές ανεπτυγμένες χώρες βασίζονται στη χορήγηση αναμνηστικής δόσης εμβολίου κατά της covid-19 για να ενισχύσουν την ανοσία της αγέλης και να αποφύγουν την κατάρρευση των συστημάτων υγείας τους στη διάρκεια του χειμώνα.

Περίπου το 85% των ενηλίκων στην Ολλανδία έχει εμβολιαστεί κατά της covid-19, όμως οι αναμνηστικές δόσεις είναι διαθέσιμες μόνο για τους ανοσοκατεσταλμένους. Από τον Δεκέμβριο αναμνηστική δόση θα χορηγείται και στους άνω των 80 ετών.

Τον Οκτώβριο περίπου το 55% των ασθενών στα ολλανδικά νοσοκομεία και το 70% όσων βρίσκονταν στην εντατική ήταν ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι, σύμφωνα με το Ολλανδικό Ινστιτούτο για την Υγεία (RIVM).

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Θρίλερ στην Πιερία: Εντοπίστηκε σορός μέσα σε καμένο αυτοκίνητο ‑ Βρέθηκε μπιτόνι με βενζίνη

Ελλάδα 06.02.2026
Κάτοικοι αναφέρουν πως μέσα στο αυτοκίνητο βρέθηκε μπιτόνι με βενζίνη - Αδιευκρίνιστες παραμένουν οι συνθήκες υπό τις οποίες ξεκίνησε η πυρκαγιά

Αυξήθηκε το επίδομα ασθένειας ‑ Πόσα χρήματα θα παίρνουν πλέον οι εργαζόμενοι

Οικονομία 06.02.2026
Το ημερήσιο επίδομα ασθένειας ανέρχεται στα 18,61 ευρώ για τις πρώτες 15 ημέρες επιδότησης

Σφραγισμένη για αιώνες: Η μεσαιωνική σήραγγα που κανείς δεν μπορεί να εξηγήσει

Κόσμος 06.02.2026
Κλειστή εδώ και εκατοντάδες χρόνια κάτω από τη Γερμανία, ξανανοίγει ένα μυστήριο που αντιστέκεται στον χρόνο

Την ανάκληση παρτίδων βρεφικού γάλακτος της Nestle αποφάσισε ο ΕΟΦ

Ελλάδα 06.02.2026
«Να μη το χρησιμοποιουν», καλεί τους γονείς

Σύλληψη σμήναρχου για κατασκοπεία υπέρ Κίνας: Τι πρόδωσε τον 54χρονο

Ελλάδα 06.02.2026
Φόβοι στις Ένοπλες Δυνάμεις για εκτεταμένο δίκτυο

Ο Βελόπουλος παρουσίασε φωτογραφία της Lady Gaga από το American Horror Story... ως υλικό του φακέλου Επστάιν

Πολιτική 06.02.2026
«Δείτε εδώ, τη βλέπετε αυτή την κυρία. Δείτε τα παιδιά δεξιά και αριστερά τι πίνουν; Κόκκινο χρώμα» είπε ο Κυριάκος Βελόπουλος

Απεργία: Δεμένα τα πλοία στο λιμάνι του Πειραιά – Από Ραφήνα κανονικά τα δρομολόγια

Ελλάδα 06.02.2026
«Οι λιμενεργάτες δεν δουλεύουμε για τον πόλεμο»

ΕΝΦΙΑ: Πώς θα εξασφαλίσετε την έκπτωση – Πότε έρχονται τα νέα «ραβασάκια»

Οικονομία 06.02.2026
Eλάχιστη περίοδος ασφάλισης για να δικαιούται κάποιος τη μείωση είναι οι 3 μήνες

Ινδία: Μπαλόνια γεμάτα αέριο εξερράγησαν μέσα σε ασανσέρ – Δύο τραυματίες

Κόσμος 06.02.2026
Δεν έχει αποσαφηνιστεί ακόμη τι είδους αέριο χρησιμοποιήθηκε για το φούσκωμα των μπαλονιών

Νέα «ράμματα για τη γούνα» του Αντριου: Πώς άνοιγε πόρτες στον Τζέφρι Επστάιν στα ΗΑΕ

Κόσμος 06.02.2026
Νέα emails φέρνουν ξανά στο προσκήνιο τον Αντριου