E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Θωμαΐδης: Πιθανόν σήμερα να ξεπεράσουμε τα 8.000 κρούσματα

Το επόμενο πενθήμερο τα κρούσματα στην Αττική μπορεί να φτάσουν τα 1.600

Δημοσίευση 9/11/2021 | 12:18

Θωμαΐδης: Πιθανόν σήμερα να ξεπεράσουμε τα 8.000 κρούσματα

Δυσοίωνη πρόβλεψη, ότι τα κρούσματα κορωνοϊού μπορεί να ξεπεράσουν τα 8.000 σήμερα, έκανε ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαΐδης.

Παράλληλα, προειδοποίησε ότι το ιικό φορτίο στα λύματα της Αττικής παρουσίασε αύξηση της τάξης του 61%, κάτι που θα «φέρει» ακόμη και 1.600 κρούσματα τις επόμενες ημέρες, ενώ υπογράμμισε ότι το επόμενο 15νθήμερο είναι κρίσιμο για το σύστημα υγείας και τη διασπορά.

Χθες, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε ένα ακόμη αρνητικό ρεκόρ, με 7.335 κρούσματα σε 24 ώρες. Σε ερώτηση για το αν σήμερα μπορεί ο απολογισμός να ξεπεράσει τις 8.000 μολύνσεις, ο κ. Θωμαΐδης απάντησε στην ΕΡΤ: «Είναι πολύ πιθανό να συμβεί σήμερα αυτό».

Σε ό,τι αφορά στην Αττική, επεσήμανε ότι υπάρχει αύξηση της τάξης του 61% στα λύματα. «Το επόμενο πενθήμερο μπορούμε να προσεγγίσουμε τα 1.550-1.600 κρούσματα», συμπλήρωσε.

«Η πανδημία βρίσκεται σε έξαρση. Υπάρχουν περιοχές που είναι σε ισχυρή δυναμική εξάπλωσης. Αυτές οι περιοχές δίνουν σταθερά πάνω από 100 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού και είναι όλη η Βόρεια Ελλάδα, τα Ιωάννινα, η Θεσσαλία με κυρίαρχες πόλεις τη Λάρισα και τον Βόλο και τέσσερις περιοχές στην Πελοπόννησο», δήλωσε ακόμη, αναφερόμενος στην κατάσταση εκτός Αττικής.

Ήδη, τόνισε, η κάλυψη στις ΜΕΘ είναι στο 89% τόνισε, ενώ σε κάποιες περιοχές στη Βόρεια Ελλάδα βρίσκεται στο 100%. «Το επόμενο 15νθημερο είναι κρίσιμο για το σύστημα υγείας και τη διασπορά της πανδημίας στην Ελλάδα», υπογράμμισε ο καθηγητής.

Ο κ. Θωμαΐδης εκτίμησε ότι το επόμενο διάστημα θα επιδεινωθεί η επιδημιολογική εικόνα σε κάποιες περιοχές και γενικά στην επικράτεια. «Με την έννοια ότι θα δούμε και κάποιες ημέρες που θα έχουμε κρούσματα που θα προσεγγίζουν πάνω από τα 9.000. Μπορεί και κάποιες ημέρες να δούμε και υψηλότερες τιμές», συμπλήρωσε.

Παράλληλα όμως προειδοποίησε και για αύξηση των θανάτων. «Ο εβδομαδιαίος μέσος όρος απωλειών είναι 51-53. Σίγουρα σε ένα μήνα αυτός ο αριθμός, δυστυχώς, θα αυξηθεί. Θα προσεγγίσει το 65, ίσως και περισσότερο. Θα δούμε και κάποιες ημέρες με 100 απώλειες», δήλωσε.

Ο καθηγητής υπογράμμισε ότι είναι επιτακτική ανάγκη να επιταχυνθεί η τρίτη δόση του εμβολίου, ιδιαίτερα σε άτομα άνω των 50 ετών. «Ήδη η κυβέρνηση σχεδιάζει να μειώσει το χρονικό διάστημα των έξι μηνών, ας πούμε στους πέντε μήνες. Αυτό ισχύει ήδη στο μονοδοσικό εμβόλιο, που μπορεί κάποιος να κάνει αναμνηστική δόση στο δίμηνο», πρόσθεσε.

Αναλύοντας τους λόγους που έχει διαμορφωθεί η τρέχουσα κατάσταση, εξήγησε ότι πέρυσι τέτοια εποχή «πάλευαν» να επικρατήσουν στην κοινότητα 7-8 στελέχη του ιού, που είχαν πολύ μεγαλύτερη θνησιμότητα αλλά δεν ήταν τόσο μεταδοτικά.

«Με την επέλαση του στελέχους Α τον Δεκέμβριο - Ιανουάριο, άλλαξαν δραματικά τα πράγματα, γιατί αυξήθηκε πάρα πολύ η μεταδοτικότητα και το ιικό φορτίο που παράγει αυτό το στέλεχος -όπως και το Δέλτα- ανά άτομο. Αυτό εντάθηκε μετά το τέταρτο κύμα του Αυγούστου», εξήγησε.

Αυτή τη στιγμή, συνέχισε ο καθηγητής, έχουμε μειωμένη ανοσία τουλάχιστον στα άτομα πάνω από 50 ετών που έκαναν το εμβόλιο την άνοιξη. «Σίγουρα έχουμε εμβολιασμένους και κάποιους που έχουν νοσήσει, αλλά έχουν μειωμένη ανοσία. Επομένως, αυξάνονται τα κρούσματα γιατί έχουμε αυξημένη μεταδοτικότητα και υψηλό ιικό φορτίο», κατέληξε.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Σεισμός 4,3 Ρίχτερ στην Κεφαλονιά

Ελλάδα 29.03.2026
Πού εντοπίζεται το επίκεντρο

Τραγωδία στην Εγνατία Οδό: Σκηνές αρχαίας τραγωδίας στο Νοσοκομείο Ιωαννίνων

Ελλάδα Χτες
Υπάλληλος της Εγνατίας και γυναίκα συνοδηγός έχασαν τη ζωή τους σε αλυσιδωτό τροχαίο κοντά στη σήραγγα της Δωδώνης

Μαρινέλλα: Τα αθάνατα τραγούδια που χάρισε στον ελληνικό κινηματογράφο ‑ δείτε βίντεο

Ελλάδα Χτες
Από το «Ανοιξε πέτρα» ως το «Δώσ` μου τ` αθάνατο νερό», η φωνή της σημάδεψε τις μεγαλύτερες ταινίες της εποχής

Πέθανε η μεγάλη τραγουδίστρια Μαρινέλλα

Ελλάδα Χτες
Η «μεγάλη κυρία του λαϊκού τραγουδιού» άφησε την τελευταία της πνοή, έπειτα από μήνες νοσηλείας μετά το εγκεφαλικό επεισόδιο που υπέστη επί σκηνής στο Ηρώδειο

Τραγωδία στην Εγνατία Οδό: Δύο νεκροί σε διπλό τροχαίο ‑ Θύμα και ο υπάλληλος που έσπευσε σε βοήθεια

Ελλάδα Χτες
Ο οδηγός ΙΧ σκοτώθηκε μετά από σύγκρουση με νταλίκα, ενώ λίγο αργότερα υπάλληλος του παραχωρησιούχου παρασύρθηκε από διερχόμενο όχημα

Ισχυρή κακοκαιρία την Τετάρτη: 7 περιοχές σε επιφυλακή με καταιγίδες, 10 μποφόρ και πλημμυρικό κίνδυνο

Καιρός Χτες
Δύο σενάρια για την πορεία του βαρομετρικού χαμηλού - το πιο δύσκολο «χτυπά» Αττική, Πελοπόννησο και Θεσσαλία

Ανασύρθηκε η σορός του 34χρονου δύτη από το «Πηγάδι του Διαβόλου» στα Λιμανάκια Βουλιαγμένης

Ελλάδα Χτες
Επτά εξειδικευμένοι σπηλαιοδύτες ολοκλήρωσαν το Σάββατο την επιχείρηση ανάσυρσης, ενώ από νωρίς το πρωί βρέθηκε στην περιοχή η οικογένεια του άτυχου δύτη.

Κλείνει στις 14:00 ο σταθμός Μετρό Σύνταγμα λόγω αντιπολεμικού συλλαλητηρίου

Ελλάδα Χτες
Με εντολή της ΕΛ.ΑΣ. ο σταθμός των Γραμμών 2 και 3 κλείνει μία ώρα πριν τη συγκέντρωση που είναι προγραμματισμένη για τις 15:00 στην πλατεία Συντάγματος.

Βρετανία: Αφγανός μετανάστης καταδικάστηκε σε 15 χρόνια για βιασμό 12χρονης που έπαιζε στις κούνιες

Κόσμος Χτες
Ο 23χρονος Αχμάντ Μουλαχίλ συνέλαβε και βίασε την ανήλικη στο Νιούνιτον, μόλις τέσσερις μήνες μετά την άφιξή του στο Ηνωμένο Βασίλειο ως αιτών άσυλο.

Βρέφος Πύργου: «Το δάγκωναν τα ξαδέρφια του, έπεσε από το καρότσι» – Οι δικαιολογίες της 18χρονης μητέρας

Ελλάδα Χτες
Ο διοικητής του νοσοκομείου Πύργου αποκάλυψε τους ισχυρισμούς της μητέρας, ενώ οι γιατροί διαπίστωσαν από την πρώτη στιγμή ότι «κάτι περίεργο συνέβαινε».

Συναγερμός για iPhone και iPad: Διέρρευσαν προηγμένα εργαλεία hacking – Τι πρέπει να κάνετε τώρα

Tech + Science Χτες
Τα εργαλεία Coruna και DarkSword κυκλοφορούν ελεύθερα στο διαδίκτυο, αυξάνοντας τον κίνδυνο στοχευμένων επιθέσεων ακόμα και από λιγότερο έμπειρους χάκερ.

Κακοκαιρία Deborah: Πού θα χτυπήσουν οι ισχυρές καταιγίδες – Συναγερμός για 5 περιοχές

Καιρός Χτες
Θράκη, βόρειο και ανατολικό Αιγαίο, Κρήτη, νότιες Κυκλάδες και Δωδεκάνησα στο επίκεντρο των έντονων φαινομένων - νέα κακοκαιρία αναμένεται από την 1η Απριλίου.