E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Θωμαΐδης: Πιθανόν σήμερα να ξεπεράσουμε τα 8.000 κρούσματα

Το επόμενο πενθήμερο τα κρούσματα στην Αττική μπορεί να φτάσουν τα 1.600

Δημοσίευση 9/11/2021 | 12:18

Θωμαΐδης: Πιθανόν σήμερα να ξεπεράσουμε τα 8.000 κρούσματα

Δυσοίωνη πρόβλεψη, ότι τα κρούσματα κορωνοϊού μπορεί να ξεπεράσουν τα 8.000 σήμερα, έκανε ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαΐδης.

Παράλληλα, προειδοποίησε ότι το ιικό φορτίο στα λύματα της Αττικής παρουσίασε αύξηση της τάξης του 61%, κάτι που θα «φέρει» ακόμη και 1.600 κρούσματα τις επόμενες ημέρες, ενώ υπογράμμισε ότι το επόμενο 15νθήμερο είναι κρίσιμο για το σύστημα υγείας και τη διασπορά.

Χθες, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε ένα ακόμη αρνητικό ρεκόρ, με 7.335 κρούσματα σε 24 ώρες. Σε ερώτηση για το αν σήμερα μπορεί ο απολογισμός να ξεπεράσει τις 8.000 μολύνσεις, ο κ. Θωμαΐδης απάντησε στην ΕΡΤ: «Είναι πολύ πιθανό να συμβεί σήμερα αυτό».

Σε ό,τι αφορά στην Αττική, επεσήμανε ότι υπάρχει αύξηση της τάξης του 61% στα λύματα. «Το επόμενο πενθήμερο μπορούμε να προσεγγίσουμε τα 1.550-1.600 κρούσματα», συμπλήρωσε.

«Η πανδημία βρίσκεται σε έξαρση. Υπάρχουν περιοχές που είναι σε ισχυρή δυναμική εξάπλωσης. Αυτές οι περιοχές δίνουν σταθερά πάνω από 100 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού και είναι όλη η Βόρεια Ελλάδα, τα Ιωάννινα, η Θεσσαλία με κυρίαρχες πόλεις τη Λάρισα και τον Βόλο και τέσσερις περιοχές στην Πελοπόννησο», δήλωσε ακόμη, αναφερόμενος στην κατάσταση εκτός Αττικής.

Ήδη, τόνισε, η κάλυψη στις ΜΕΘ είναι στο 89% τόνισε, ενώ σε κάποιες περιοχές στη Βόρεια Ελλάδα βρίσκεται στο 100%. «Το επόμενο 15νθημερο είναι κρίσιμο για το σύστημα υγείας και τη διασπορά της πανδημίας στην Ελλάδα», υπογράμμισε ο καθηγητής.

Ο κ. Θωμαΐδης εκτίμησε ότι το επόμενο διάστημα θα επιδεινωθεί η επιδημιολογική εικόνα σε κάποιες περιοχές και γενικά στην επικράτεια. «Με την έννοια ότι θα δούμε και κάποιες ημέρες που θα έχουμε κρούσματα που θα προσεγγίζουν πάνω από τα 9.000. Μπορεί και κάποιες ημέρες να δούμε και υψηλότερες τιμές», συμπλήρωσε.

Παράλληλα όμως προειδοποίησε και για αύξηση των θανάτων. «Ο εβδομαδιαίος μέσος όρος απωλειών είναι 51-53. Σίγουρα σε ένα μήνα αυτός ο αριθμός, δυστυχώς, θα αυξηθεί. Θα προσεγγίσει το 65, ίσως και περισσότερο. Θα δούμε και κάποιες ημέρες με 100 απώλειες», δήλωσε.

Ο καθηγητής υπογράμμισε ότι είναι επιτακτική ανάγκη να επιταχυνθεί η τρίτη δόση του εμβολίου, ιδιαίτερα σε άτομα άνω των 50 ετών. «Ήδη η κυβέρνηση σχεδιάζει να μειώσει το χρονικό διάστημα των έξι μηνών, ας πούμε στους πέντε μήνες. Αυτό ισχύει ήδη στο μονοδοσικό εμβόλιο, που μπορεί κάποιος να κάνει αναμνηστική δόση στο δίμηνο», πρόσθεσε.

Αναλύοντας τους λόγους που έχει διαμορφωθεί η τρέχουσα κατάσταση, εξήγησε ότι πέρυσι τέτοια εποχή «πάλευαν» να επικρατήσουν στην κοινότητα 7-8 στελέχη του ιού, που είχαν πολύ μεγαλύτερη θνησιμότητα αλλά δεν ήταν τόσο μεταδοτικά.

«Με την επέλαση του στελέχους Α τον Δεκέμβριο - Ιανουάριο, άλλαξαν δραματικά τα πράγματα, γιατί αυξήθηκε πάρα πολύ η μεταδοτικότητα και το ιικό φορτίο που παράγει αυτό το στέλεχος -όπως και το Δέλτα- ανά άτομο. Αυτό εντάθηκε μετά το τέταρτο κύμα του Αυγούστου», εξήγησε.

Αυτή τη στιγμή, συνέχισε ο καθηγητής, έχουμε μειωμένη ανοσία τουλάχιστον στα άτομα πάνω από 50 ετών που έκαναν το εμβόλιο την άνοιξη. «Σίγουρα έχουμε εμβολιασμένους και κάποιους που έχουν νοσήσει, αλλά έχουν μειωμένη ανοσία. Επομένως, αυξάνονται τα κρούσματα γιατί έχουμε αυξημένη μεταδοτικότητα και υψηλό ιικό φορτίο», κατέληξε.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πρωτομαγιά: Τι μέρα «πέφτει» φέτος ‑ Οι υπόλοιπες αργίες του 2026

Ελλάδα 18.04.2026
Τα επόμενα τριήμερα και οι ευκαιρίες για αποδράσεις μετά το Πάσχα

Καιρός: Προειδοποίηση Αρναούτογλου για σημαντική αλλαγή ‑ Πότε ξεκινά

Καιρός 18.04.2026
Συνεχίζεται η αστάθεια του καιρού με τον έμπειρο προγνώστη να προειδοποιεί για αλλαγή μέσα στην εβδομάδα

Ξεσπά για την υπόθεση Λαζαρίδη η καθαρίστρια που πλαστογράφησε το απολυτήριό της

Ελλάδα 18.04.2026
Οι πληγές του παρελθόντος φαίνεται να μην έχουν επουλωθεί πλήρως για την 60χρονη σήμερα γυναίκα

Αγρια επίθεση σε διαιτητή στη Ρόδο: Παίκτης σε τουρνουά μπάσκετ τον γρονθοκόπησε μετά από τεχνική ποινή

Αθλητικά Νέα 18.04.2026
Μήνυση και έντονες αντιδράσεις για το περιστατικό βίας

Οι Γερμανοί ετοιμάζουν νέο αντάρτικο στην Ευρώπη

Auto + Moto 18.04.2026
Τι ζητούν για τους κινητήρες βενζίνης και diesel

Μυστήριο με τον θάνατο 49χρονου στο Ηράκλειο

Ελλάδα 18.04.2026
Η τελευταία διαδρομή και τα ερωτήματα των αρχών

Παραιτήθηκε ο Μακάριος Λαζαρίδης

Πολιτική 18.04.2026
Υπέβαλε την παραίτησή του από τη θέση του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης

«Ζυγώνει η ώρα», γράφει ο Αλέξης Τσίπρας, επιβεβαιώνοντας ότι επιταχύνονται οι διαδικασίες για το νέο κόμμα

Πολιτική 18.04.2026
Σε άρθρο του υπό τον τίτλο Ωρα Ευθύνης, στην Εφημερίδα των Συντακτών, ο πρώην πρωθυπουργός χαρακτηρίζει ζωτική ανάγκη «μια νέα ισχυρή κυβερνώσα Αριστερά»

Νέο σοκ στην παγκόσμια οικονομία: Οι Φρουροί της Επανάστασης ανακοίνωσαν ότι έκλεισαν ξανά τα Στενά του Ορμούζ

Κόσμος 18.04.2026
Το Ιράν αναφέρει ότι κλείνουν λόγω του συνεχιζόμενου αποκλεισμού των ιρανικών λιμανιών από τις ΗΠΑ

Ο Τραμπ σόκαρε τον Νετανιάχου: Το Ισραήλ ζήτησε εξηγήσεις

Κόσμος 18.04.2026
Το αυστηρό ύφος της ανάρτησης Τραμπ για την εκεχειρία στον Λίβανο και η «απαγόρευση» που φέρεται να επιβάλει στο Ισραήλ, αιφνιδίασε Νετανιάχου και συνεργάτες

Τιμές καυσίμων: Ανάσα μετά τη «βουτιά» του πετρελαίου ‑ Πότε θα φανεί η μείωση στις αντλίες

Οικονομία 18.04.2026
Γιατί παραμένουν υψηλές οι τιμές στα πρατήρια