E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Εξαρση Covid‑19: Μελετάται η επέκταση της τρίτης δόσης σε μικρότερες ηλικίες

Τι ισχύει για τον εμβολιασμό όσων έχουν νοσήσει με Covid

Δημοσίευση 1/11/2021 | 18:19

Εξαρση Covid‑19: Μελετάται η επέκταση της τρίτης δόσης σε μικρότερες ηλικίες

Την επέκταση της χορήγησης τρίτης δόσης του εμβολίου σε μικρότερες ηλικίες μελετά η εθνική επιτροπή εμβολιασμού, σύμφωνα με την πρόεδρό της, Μαρία Θεοδωρίδου.

«Σήμερα γνωρίζουμε ότι η ανοσία διαρκεί τουλάχιστον 6 ή και περισσότερους μήνες» είπε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού που σημείωσε πως αρχικά τους επιστήμονες απασχολούσε η ανοσία των ατόμων που είχαν νοσήσει με covid και η ανάγκη ή μη εμβολιασμού τους με μία ή με δύο δόσεις.

Όπως είπε, μελέτες συνέβαλαν στη διαμόρφωση της σύστασης για τη χορήγηση μιας δόσης εμβολίου στους έξι μήνες μετά από τη νόσηση. «Η φυσική ανοσία, συμπληρώνεται από αυτή του εμβολίου» σε ένα σχήμα που οι ειδικοί ονομάζουν υβριδική ανοσία.

Η κα. Θεοδωρίδου εξήγησε πως η ανοσία είναι υψηλή αλλά δεν είναι 100% προστατευτική. Όπως τόνισε επηρεάζεται από την ηλικία, υποκείμενα νοσήματα και μεταλλάξεις. Ωστόσο, δεν είναι γνωστοί παράγοντες φυσικής ανοσίας για την ασυμπτωματική λοίμωξη ή την ανοσία στα παιδιά.

Η ανοσία του εμβολίου υπερτερεί της φυσικής ανοσίας
Πρόσφατα δεδομένα, στο ενημερωτικό δελτίο του CDC, που προέρχονται από ένα δίκτυο νοσοκομείων από διάφορες πολιτείες των ΗΠΑ και αφορά σε 7.000 εισαγωγές ασθενών με συμπτώματα παρόμοια με τη λοίμωξη Covid, έδειξε πως οι ανεμβολίαστοι που είχαν νοσήσει, ως πεντέμισι μήνες πριν, είχαν 5 φορές περισσότερες πιθανότητες να νοσήσουν σε σχέση με τους εμβολιασμένους που δεν είχαν νοσήσει.

«Η μελέτη αυτή αποδυναμώνει όπως είναι σαφές τις απόψεις πολλών ατόμων που υποστηρίζουν ότι η νόσηση είναι ένα είδος φυσικού εμβολίου» τόνισε η Μαρία Θεοδωρίδου. «Η Covid όπως δείχνουν οι διασωληνωμένοι και θάνατοι είναι απειλητική και μπορεί να αφαιρέσει το πολύτιμο δώρο της ζωής» πρόσθεσε.

Επέκταση της χορήγησης της τρίτης δόσης

Η πρόεδρος σημείωσε πως μελετάται η ηλικιακή επέκταση χορήγησης της τρίτης δόσης του εμβολίου τις επόμενες ημέρες. Σήμερα, η τρίτη δόση χορηγείται σε ειδικές ομάδες (άτομα με υποκείμενα νοσήματα, υγειονομικούς) και πολίτες άνω των 50 ετών.

Αναφέρθηκε σε νέα μελέτη για την αποτελεσματικότητα της τρίτης δόσης με εμβόλιο mRNA, σύμφωνα με την οποία άτομα όπου είχαν λάβει την τρίτη δόση του εμβολίου στο Ισραήλ, είχαν κατά 93% μικρότερη πιθανότητα εισαγωγής στο νοσοκομείο, 92% μικρότερο κίνδυνο σοβαρής νόσου και 81% μικρότερο κίνδυνο για θάνατο από τον κορωνοϊό σε σύγκριση με εμβολιασμένους με δύο δόσεις πριν από τουλάχιστον πέντε μήνες.

Ο κύριος λόγος που οι ανεμβολίαστοι δεν κάνουν το εμβόλιο

Τέλος, η Μαρία Θεοδωρίδου αναφέρθηκε σε διεθνή μελέτη για τους απρόθυμους να εμβολιαστούν από το πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, με ερωτηματολόγια 250.000 ατόμων από 51 χώρες.

Όπως είπε, σύμφωνα με αυτή, κύριος λόγος μη εμβολιασμού ήταν η πεποίθηση πολλών ότι είναι άτρωτοι από τη λοίμωξη. Με τη στάση αυτή συμβάδιζε βέβαια και η αδιαφορία στα μέτρα αποστασιοποίησης, πρόσθεσε.

Πάντως, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού σημείωσε επίσης πως σε χώρες όπου είναι προηγμένη η ατομικότητα, οι ατομικές ελευθερίες, ο εγωκεντρισμός, το φαινόμενο ήταν πιο έντονο, σε σχέση με κράτη όπου η συλλογικότητα είναι ακόμη πιο ισχυρή.

Θεμιστοκλέους: Υπό εξέταση η αποστολή SMS σε ανεμβολίαστους

Ο Μάριος Θεμιστοκλέους από την πλευρά του ανέφερε πως οι εμβολιασμοί στη χώρα έχουν φτάσει πλέον τα 12.900.000, ενώ στο σύνολο του πληθυσμού το 63,4% έχει λάβει έστω και μία δόση από το εμβόλιο για τον κορωνοϊό. Οπως είπε, Πάνω από 6 εκατομμύρια συμπολίτες μας έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, ενώ όπως είπε η Ελλάδα βρίσκεται στην 16η θέση στους ολοκληρωμένους εμβολιασμούς στη σχετική λίστα της ΕΕ. Ο Μάριος Θεμιστοκλέους ανέφερε επίσης ότι την Παρασκευή ανοίγει η πλατφόρμα για την αναμνηστική δόση του Johnson&Johnson.

Τέλος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τις πληροφορίες που αναφέρουν πως ένα από τα υπό εξέταση μέτρα για την αύξηση των εμβολιασμών στη χώρα είναι η αποστολή SMS στους ανεμβολίαστους, ο Μάριος Θεμιστοκλέους επιβεβαίωσε πως είναι μια σκέψη που είναι στο τραπέζι της Επιτροπής των ειδικών.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πως έφτασαν Pfizer και Moderna στα δικαστήρια

Κόσμος 24.04.2024
Μάχη δισεκατομμυρίων

Ο πολιτικός φορέας Κόσμος ζητά την κήρυξη της Ελλάδας σε κατάσταση κλιματικής έκτακτης ανάγκης

Πολιτική Χτες
Με αφορμή τη δημοσίευση της ετήσιας Έκθεσης για το κλίμα της Ευρώπης το 2023

Η Αφρικάνική σκόνη έστειλε πολύ κόσμο στα Επείγοντα: Οι οδηγίες των πνευμονολόγων

Ελλάδα Χτες
Ποιοι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο, ποια τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης

Πέθανε ο ηθοποιός Κώστας Στεφανάκης

Ελλάδα Χτες
Η ανάρτηση του Σπύρου Μπιμπίλα

Αφρικανική σκόνη: «Πορτοκαλί» ουρανός και στην Αττική

Ελλάδα Χτες
Η αφρικανική σκόνη έχει καλύψει τον Αττικό ουρανό

Θύμωσε στον «αέρα» ο Γιάννης Καλλιάνος: «Λυπάμαι αλλά οφείλω να σεβαστώ την Επιστήμη που υπηρετώ»

Καιρός Χτες
Σχολίασε συναδέλφους του που επιχειρούν να κάνουν μακροπρόθεσμες προγνώσεις

Καθαρίστρια κατηγορείται ότι φωτογράφησε 5χρονη στις τουαλέτες σχολείου: «Δεν έκανα κάτι κακό»

Ελλάδα Χτες
Η μητέρα περιγράφει σοκαρισμένη όσα συνέβησαν στο σχολείο με την καθαρίστρια και την κόρη της

Τραγωδία στην Καλαμάτα: Nεκρός άνδρας που έπεσε από τον τέταρτο όροφο πολυκατοικίας

Ελλάδα Χτες
Ο άτυχος άνδρας παρελήφθη χωρίς τις αισθήσεις του από ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ που έσπευσε στο σημείο

«Έπεσε» το Χ

Tech + Science Χτες
Προβλήματα σε αρκετές περιοχές του πλανήτη παρουσιάζει η πλατφόρμα «Χ»

Γάζα: Βρέθηκαν ομαδικοί τάφοι στο νοσοκομείο Νάσερ ‑ Διαψεύδει το Ισραήλ

Κόσμος Χτες
«Ο ισχυρισμός ότι ο ισραηλινός στρατός έθαψε πτώματa Παλαιστινίων στερείται βάσης» αναφέρεται σε ανακοίνωση του στρατού