E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Εξαρση Covid‑19: Μελετάται η επέκταση της τρίτης δόσης σε μικρότερες ηλικίες

Τι ισχύει για τον εμβολιασμό όσων έχουν νοσήσει με Covid

Δημοσίευση 1/11/2021 | 18:19

Εξαρση Covid‑19: Μελετάται η επέκταση της τρίτης δόσης σε μικρότερες ηλικίες

Την επέκταση της χορήγησης τρίτης δόσης του εμβολίου σε μικρότερες ηλικίες μελετά η εθνική επιτροπή εμβολιασμού, σύμφωνα με την πρόεδρό της, Μαρία Θεοδωρίδου.

«Σήμερα γνωρίζουμε ότι η ανοσία διαρκεί τουλάχιστον 6 ή και περισσότερους μήνες» είπε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού που σημείωσε πως αρχικά τους επιστήμονες απασχολούσε η ανοσία των ατόμων που είχαν νοσήσει με covid και η ανάγκη ή μη εμβολιασμού τους με μία ή με δύο δόσεις.

Όπως είπε, μελέτες συνέβαλαν στη διαμόρφωση της σύστασης για τη χορήγηση μιας δόσης εμβολίου στους έξι μήνες μετά από τη νόσηση. «Η φυσική ανοσία, συμπληρώνεται από αυτή του εμβολίου» σε ένα σχήμα που οι ειδικοί ονομάζουν υβριδική ανοσία.

Η κα. Θεοδωρίδου εξήγησε πως η ανοσία είναι υψηλή αλλά δεν είναι 100% προστατευτική. Όπως τόνισε επηρεάζεται από την ηλικία, υποκείμενα νοσήματα και μεταλλάξεις. Ωστόσο, δεν είναι γνωστοί παράγοντες φυσικής ανοσίας για την ασυμπτωματική λοίμωξη ή την ανοσία στα παιδιά.

Η ανοσία του εμβολίου υπερτερεί της φυσικής ανοσίας
Πρόσφατα δεδομένα, στο ενημερωτικό δελτίο του CDC, που προέρχονται από ένα δίκτυο νοσοκομείων από διάφορες πολιτείες των ΗΠΑ και αφορά σε 7.000 εισαγωγές ασθενών με συμπτώματα παρόμοια με τη λοίμωξη Covid, έδειξε πως οι ανεμβολίαστοι που είχαν νοσήσει, ως πεντέμισι μήνες πριν, είχαν 5 φορές περισσότερες πιθανότητες να νοσήσουν σε σχέση με τους εμβολιασμένους που δεν είχαν νοσήσει.

«Η μελέτη αυτή αποδυναμώνει όπως είναι σαφές τις απόψεις πολλών ατόμων που υποστηρίζουν ότι η νόσηση είναι ένα είδος φυσικού εμβολίου» τόνισε η Μαρία Θεοδωρίδου. «Η Covid όπως δείχνουν οι διασωληνωμένοι και θάνατοι είναι απειλητική και μπορεί να αφαιρέσει το πολύτιμο δώρο της ζωής» πρόσθεσε.

Επέκταση της χορήγησης της τρίτης δόσης

Η πρόεδρος σημείωσε πως μελετάται η ηλικιακή επέκταση χορήγησης της τρίτης δόσης του εμβολίου τις επόμενες ημέρες. Σήμερα, η τρίτη δόση χορηγείται σε ειδικές ομάδες (άτομα με υποκείμενα νοσήματα, υγειονομικούς) και πολίτες άνω των 50 ετών.

Αναφέρθηκε σε νέα μελέτη για την αποτελεσματικότητα της τρίτης δόσης με εμβόλιο mRNA, σύμφωνα με την οποία άτομα όπου είχαν λάβει την τρίτη δόση του εμβολίου στο Ισραήλ, είχαν κατά 93% μικρότερη πιθανότητα εισαγωγής στο νοσοκομείο, 92% μικρότερο κίνδυνο σοβαρής νόσου και 81% μικρότερο κίνδυνο για θάνατο από τον κορωνοϊό σε σύγκριση με εμβολιασμένους με δύο δόσεις πριν από τουλάχιστον πέντε μήνες.

Ο κύριος λόγος που οι ανεμβολίαστοι δεν κάνουν το εμβόλιο

Τέλος, η Μαρία Θεοδωρίδου αναφέρθηκε σε διεθνή μελέτη για τους απρόθυμους να εμβολιαστούν από το πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, με ερωτηματολόγια 250.000 ατόμων από 51 χώρες.

Όπως είπε, σύμφωνα με αυτή, κύριος λόγος μη εμβολιασμού ήταν η πεποίθηση πολλών ότι είναι άτρωτοι από τη λοίμωξη. Με τη στάση αυτή συμβάδιζε βέβαια και η αδιαφορία στα μέτρα αποστασιοποίησης, πρόσθεσε.

Πάντως, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού σημείωσε επίσης πως σε χώρες όπου είναι προηγμένη η ατομικότητα, οι ατομικές ελευθερίες, ο εγωκεντρισμός, το φαινόμενο ήταν πιο έντονο, σε σχέση με κράτη όπου η συλλογικότητα είναι ακόμη πιο ισχυρή.

Θεμιστοκλέους: Υπό εξέταση η αποστολή SMS σε ανεμβολίαστους

Ο Μάριος Θεμιστοκλέους από την πλευρά του ανέφερε πως οι εμβολιασμοί στη χώρα έχουν φτάσει πλέον τα 12.900.000, ενώ στο σύνολο του πληθυσμού το 63,4% έχει λάβει έστω και μία δόση από το εμβόλιο για τον κορωνοϊό. Οπως είπε, Πάνω από 6 εκατομμύρια συμπολίτες μας έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, ενώ όπως είπε η Ελλάδα βρίσκεται στην 16η θέση στους ολοκληρωμένους εμβολιασμούς στη σχετική λίστα της ΕΕ. Ο Μάριος Θεμιστοκλέους ανέφερε επίσης ότι την Παρασκευή ανοίγει η πλατφόρμα για την αναμνηστική δόση του Johnson&Johnson.

Τέλος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τις πληροφορίες που αναφέρουν πως ένα από τα υπό εξέταση μέτρα για την αύξηση των εμβολιασμών στη χώρα είναι η αποστολή SMS στους ανεμβολίαστους, ο Μάριος Θεμιστοκλέους επιβεβαίωσε πως είναι μια σκέψη που είναι στο τραπέζι της Επιτροπής των ειδικών.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ποιος είναι ο νέος ηγέτης των Φρουρών της Επανάστασης και τα βομβιστικά χτυπήματα που είχε οργανώσει

Κόσμος 03.03.2026
Ο Αχμάντ Βαχίντι διαδέχεται τον προηγούμενο διοικητή, Μοχάμαντ Πακπούρ, ο οποίος σκοτώθηκε το Σάββατο (28/2) μετά από τις επιθέσεις ΗΠΑ και Ισραήλ

Ο πόλεμος παγώνει τη μόδα: Διεθνή brands κλείνουν καταστήματα στη Μέση Ανατολή

Κόσμος 03.03.2026
Η κλιμάκωση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή οδηγεί διεθνείς ομίλους πολυτελείας σε προσωρινό κλείσιμο καταστημάτων και αναστολή δραστηριοτήτων στον Κόλπο

Υπ. Υγείας: Δωρεάν προϊόντα περιόδου σε μαθήτριες δημοτικού και γυμνασίου για 4 μήνες

Ελλάδα 03.03.2026
Το πρόγραμμα με το σύνθημα «Ρισπέκτ στο σώμα σου» έχει στόχο την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση γύρω από την έμμηνο ρύση και την ισότιμη πρόσβαση σε βασικά προϊόντα περιόδου

Ξεκινά το νέο MEGA Voucher για εργαζομένους – Ανοίγει η πλατφόρμα για αιτήσεις

Ελλάδα 03.03.2026
Η μεγάλη πρόσκληση της ΔΥΠΑ για το 2026 είναι προ των πυλών

ΥΠΕΞ: Καμία συμμετοχή της Ελλάδας σε επιχειρήσεις κατά του Ιράν, διαρκής η στήριξη στην Κύπρο

Ελλάδα 03.03.2026
Η εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ ανέφερε ότι τα αιτήματα επαναπατρισμού Ελλήνων στη Μέση Ανατολή είναι μερικές χιλιάδες και δεν υπάρχει κανένα αίτημα από το Ιράν

Κύπρος: Καλεί τους πολίτες να δημιουργήσουν σακίδιο έκτακτης ανάγκης ‑ Τα μέτρα αυτοπροστασίας

Κόσμος 03.03.2026
Το σακίδιο θα πρέπει να περιλαμβάνει τα βασικά είδη όπως τρόφιμα, νερό, πρώτες βοήθειες, καθώς και προσωπικά έγγραφα

Τραγωδία στη Λεμεσό: Γονείς εντόπισαν νεκρό το βρέφος τους

Κόσμος 03.03.2026
Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, το περιστατικό καταγράφηκε ως αιφνίδιος θάνατος

Λονδίνο: Ουρές στα βενζινάδικα έν μέσω φόβων για εκτόξευση των τιμών

Κόσμος 03.03.2026
Αυξάνονται οι ουρές στα βενζινάδικα του Λονδίνου εν μέσω φόβων για αύξηση των τιμών που συνδέεται με τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή

Πένθος στο ελληνικό βόλεϊ: Πέθανε ο Γκι Ρόζε Νάνγκα

Ελλάδα 03.03.2026
Θλίψη προκάλεσε στον χώρο του ελληνικού βόλεϊ η είδηση του θανάτου του Γκι Ρόζε Νάνγκα, ο οποίος έφυγε από τη ζωή τη Δευτέρα σε ηλικία 53 ετών

Θεσσαλονίκη: Ανησυχία με πτήση μαχητικών αεροσκαφών ‑ Τι ισχύει

Ελλάδα 03.03.2026
Εκατοντάδες πολίτες ανησύχησαν όταν είδαν τα αεροπλάνα στον αέρα

Υπό κράτηση ο Γεωργιανός ύποπτος για κατασκοπεία στη Σούδα

Ελλάδα 03.03.2026
Στην Αθήνα o 36χρονος αζερικής καταγωγής – Τα στοιχεία της ΕΥΠ και οι έρευνες για πιθανές επαφές με το Ιράν

Το Netflix θα εξαφανιστεί αθόρυβα από 87 εκατομμύρια συσκευές σήμερα

Tech + Science 03.03.2026
Οι χρήστες που επηρεάζονται έχουν ήδη λάβει ειδοποίηση στη συσκευή τους