E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Εξαρση Covid‑19: Μελετάται η επέκταση της τρίτης δόσης σε μικρότερες ηλικίες

Τι ισχύει για τον εμβολιασμό όσων έχουν νοσήσει με Covid

Δημοσίευση 1/11/2021 | 18:19

Εξαρση Covid‑19: Μελετάται η επέκταση της τρίτης δόσης σε μικρότερες ηλικίες

Την επέκταση της χορήγησης τρίτης δόσης του εμβολίου σε μικρότερες ηλικίες μελετά η εθνική επιτροπή εμβολιασμού, σύμφωνα με την πρόεδρό της, Μαρία Θεοδωρίδου.

«Σήμερα γνωρίζουμε ότι η ανοσία διαρκεί τουλάχιστον 6 ή και περισσότερους μήνες» είπε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού που σημείωσε πως αρχικά τους επιστήμονες απασχολούσε η ανοσία των ατόμων που είχαν νοσήσει με covid και η ανάγκη ή μη εμβολιασμού τους με μία ή με δύο δόσεις.

Όπως είπε, μελέτες συνέβαλαν στη διαμόρφωση της σύστασης για τη χορήγηση μιας δόσης εμβολίου στους έξι μήνες μετά από τη νόσηση. «Η φυσική ανοσία, συμπληρώνεται από αυτή του εμβολίου» σε ένα σχήμα που οι ειδικοί ονομάζουν υβριδική ανοσία.

Η κα. Θεοδωρίδου εξήγησε πως η ανοσία είναι υψηλή αλλά δεν είναι 100% προστατευτική. Όπως τόνισε επηρεάζεται από την ηλικία, υποκείμενα νοσήματα και μεταλλάξεις. Ωστόσο, δεν είναι γνωστοί παράγοντες φυσικής ανοσίας για την ασυμπτωματική λοίμωξη ή την ανοσία στα παιδιά.

Η ανοσία του εμβολίου υπερτερεί της φυσικής ανοσίας
Πρόσφατα δεδομένα, στο ενημερωτικό δελτίο του CDC, που προέρχονται από ένα δίκτυο νοσοκομείων από διάφορες πολιτείες των ΗΠΑ και αφορά σε 7.000 εισαγωγές ασθενών με συμπτώματα παρόμοια με τη λοίμωξη Covid, έδειξε πως οι ανεμβολίαστοι που είχαν νοσήσει, ως πεντέμισι μήνες πριν, είχαν 5 φορές περισσότερες πιθανότητες να νοσήσουν σε σχέση με τους εμβολιασμένους που δεν είχαν νοσήσει.

«Η μελέτη αυτή αποδυναμώνει όπως είναι σαφές τις απόψεις πολλών ατόμων που υποστηρίζουν ότι η νόσηση είναι ένα είδος φυσικού εμβολίου» τόνισε η Μαρία Θεοδωρίδου. «Η Covid όπως δείχνουν οι διασωληνωμένοι και θάνατοι είναι απειλητική και μπορεί να αφαιρέσει το πολύτιμο δώρο της ζωής» πρόσθεσε.

Επέκταση της χορήγησης της τρίτης δόσης

Η πρόεδρος σημείωσε πως μελετάται η ηλικιακή επέκταση χορήγησης της τρίτης δόσης του εμβολίου τις επόμενες ημέρες. Σήμερα, η τρίτη δόση χορηγείται σε ειδικές ομάδες (άτομα με υποκείμενα νοσήματα, υγειονομικούς) και πολίτες άνω των 50 ετών.

Αναφέρθηκε σε νέα μελέτη για την αποτελεσματικότητα της τρίτης δόσης με εμβόλιο mRNA, σύμφωνα με την οποία άτομα όπου είχαν λάβει την τρίτη δόση του εμβολίου στο Ισραήλ, είχαν κατά 93% μικρότερη πιθανότητα εισαγωγής στο νοσοκομείο, 92% μικρότερο κίνδυνο σοβαρής νόσου και 81% μικρότερο κίνδυνο για θάνατο από τον κορωνοϊό σε σύγκριση με εμβολιασμένους με δύο δόσεις πριν από τουλάχιστον πέντε μήνες.

Ο κύριος λόγος που οι ανεμβολίαστοι δεν κάνουν το εμβόλιο

Τέλος, η Μαρία Θεοδωρίδου αναφέρθηκε σε διεθνή μελέτη για τους απρόθυμους να εμβολιαστούν από το πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, με ερωτηματολόγια 250.000 ατόμων από 51 χώρες.

Όπως είπε, σύμφωνα με αυτή, κύριος λόγος μη εμβολιασμού ήταν η πεποίθηση πολλών ότι είναι άτρωτοι από τη λοίμωξη. Με τη στάση αυτή συμβάδιζε βέβαια και η αδιαφορία στα μέτρα αποστασιοποίησης, πρόσθεσε.

Πάντως, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού σημείωσε επίσης πως σε χώρες όπου είναι προηγμένη η ατομικότητα, οι ατομικές ελευθερίες, ο εγωκεντρισμός, το φαινόμενο ήταν πιο έντονο, σε σχέση με κράτη όπου η συλλογικότητα είναι ακόμη πιο ισχυρή.

Θεμιστοκλέους: Υπό εξέταση η αποστολή SMS σε ανεμβολίαστους

Ο Μάριος Θεμιστοκλέους από την πλευρά του ανέφερε πως οι εμβολιασμοί στη χώρα έχουν φτάσει πλέον τα 12.900.000, ενώ στο σύνολο του πληθυσμού το 63,4% έχει λάβει έστω και μία δόση από το εμβόλιο για τον κορωνοϊό. Οπως είπε, Πάνω από 6 εκατομμύρια συμπολίτες μας έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, ενώ όπως είπε η Ελλάδα βρίσκεται στην 16η θέση στους ολοκληρωμένους εμβολιασμούς στη σχετική λίστα της ΕΕ. Ο Μάριος Θεμιστοκλέους ανέφερε επίσης ότι την Παρασκευή ανοίγει η πλατφόρμα για την αναμνηστική δόση του Johnson&Johnson.

Τέλος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τις πληροφορίες που αναφέρουν πως ένα από τα υπό εξέταση μέτρα για την αύξηση των εμβολιασμών στη χώρα είναι η αποστολή SMS στους ανεμβολίαστους, ο Μάριος Θεμιστοκλέους επιβεβαίωσε πως είναι μια σκέψη που είναι στο τραπέζι της Επιτροπής των ειδικών.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Κρίσιμο τεστ σήμερα για το νέο νόμο για τον Αγνωστο Στρατιώτη στη μαθητική παρέλαση της Αθήνας

Ελλάδα 28.10.2025
Η ανησυχία για προβοκάτσιες, ή ακόμα και για επεισόδια είναι έντονη

Προς παράταση η προθεσμία για το υποχρεωτικό IRIS σε όλες τις επιχειρήσεις

Οικονομία 28.10.2025
Εως την 1η Νοεμβρίου θα έπρεπε όλες οι επιχειρήσεις να δέχονται πληρωμές μέσω του συγκεκριμένου συστήματος, ωστόσο υπάρχουν ακόμα αρκετά προβλήματα

Τραγωδία στη Βολιβία: Λεωφορείο έπεσε σε γκρεμό – 16 νεκροί

Κόσμος 28.10.2025
Ο 23χρονος οδηγός του λεωφορείου επέζησε, συνελήφθη και ανακρίνεται

Στον εισαγγελέα οδηγείται ο 23χρονος για το φονικό στην Κίσσαμο ‑ Δηλώνει μετανιωμένος, βρέθηκε το όπλο του εγκλήματος

Ελλάδα 28.10.2025
Σε ένα χωράφι σε μακρινή απόσταση από το Έλος είχε πετάξει το πιστόλι

Με drones, anti‑drones και όπλα τεχνητής νοημοσύνης η σημερινή στρατιωτική παρέλαση για την 28η Οκτωβρίου

Ελλάδα 28.10.2025
Αρωμα της νέας εποχής των Ενόπλων Δυνάμεων σήμερα στη Θεσσαλονίκη - Επισκέψεις σε πολεμικά πλοία και υποβρύχιο στον Πειραιά

Κλείνει στις 8.00 το μετρό στο Σύνταγμα ‑ Δείτε αναλυτικά τις αλλαγές στα δρομολόγια των μέσων μεταφοράς λόγω της παρέλασης

Ελλάδα 28.10.2025
Με πρόγραμμα δρομολογίων Κυριακής θα κινούνται σήμερα τα Μέσα λόγω της αργίας

Σεισμός 6,1 Ρίχτερ στην Τουρκία: Κατέρρευσαν τρία κτίρια στο Σιντίργκι ‑ Έγινε αισθητός και σε νησιά του Αιγαίου

Κόσμος Χτες
Ο σεισμός έγινε αισθητός σε πολλές περιοχές της Τουρκίας, καθώς και σε νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου

Θάνατος ‑ μυστήριο Βραζιλιάνας influencer, ανερχόμενης πολιτικού: Τη βρήκαν νεκρή στο σπίτι της

Κόσμος Χτες
Η αστυνομία έχει ξεκινήσει έρευνες για τα ακριβή αίτια του θανάτου της, ενώ στην πόλη όπου ήταν εκλεγμένη κηρύχθηκε τριήμερο πένθος

Πέθανε ο Τζακ ΝτεΤζονέτ

Κόσμος Χτες
«Έφυγε» ένας από τους σπουδαιότερους ντράμερ της σύγχρονης τζαζ, σε ηλικία 83 ετών