E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Εξαρση Covid‑19: Μελετάται η επέκταση της τρίτης δόσης σε μικρότερες ηλικίες

Τι ισχύει για τον εμβολιασμό όσων έχουν νοσήσει με Covid

Δημοσίευση 1/11/2021 | 18:19

Εξαρση Covid‑19: Μελετάται η επέκταση της τρίτης δόσης σε μικρότερες ηλικίες

Την επέκταση της χορήγησης τρίτης δόσης του εμβολίου σε μικρότερες ηλικίες μελετά η εθνική επιτροπή εμβολιασμού, σύμφωνα με την πρόεδρό της, Μαρία Θεοδωρίδου.

«Σήμερα γνωρίζουμε ότι η ανοσία διαρκεί τουλάχιστον 6 ή και περισσότερους μήνες» είπε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού που σημείωσε πως αρχικά τους επιστήμονες απασχολούσε η ανοσία των ατόμων που είχαν νοσήσει με covid και η ανάγκη ή μη εμβολιασμού τους με μία ή με δύο δόσεις.

Όπως είπε, μελέτες συνέβαλαν στη διαμόρφωση της σύστασης για τη χορήγηση μιας δόσης εμβολίου στους έξι μήνες μετά από τη νόσηση. «Η φυσική ανοσία, συμπληρώνεται από αυτή του εμβολίου» σε ένα σχήμα που οι ειδικοί ονομάζουν υβριδική ανοσία.

Η κα. Θεοδωρίδου εξήγησε πως η ανοσία είναι υψηλή αλλά δεν είναι 100% προστατευτική. Όπως τόνισε επηρεάζεται από την ηλικία, υποκείμενα νοσήματα και μεταλλάξεις. Ωστόσο, δεν είναι γνωστοί παράγοντες φυσικής ανοσίας για την ασυμπτωματική λοίμωξη ή την ανοσία στα παιδιά.

Η ανοσία του εμβολίου υπερτερεί της φυσικής ανοσίας
Πρόσφατα δεδομένα, στο ενημερωτικό δελτίο του CDC, που προέρχονται από ένα δίκτυο νοσοκομείων από διάφορες πολιτείες των ΗΠΑ και αφορά σε 7.000 εισαγωγές ασθενών με συμπτώματα παρόμοια με τη λοίμωξη Covid, έδειξε πως οι ανεμβολίαστοι που είχαν νοσήσει, ως πεντέμισι μήνες πριν, είχαν 5 φορές περισσότερες πιθανότητες να νοσήσουν σε σχέση με τους εμβολιασμένους που δεν είχαν νοσήσει.

«Η μελέτη αυτή αποδυναμώνει όπως είναι σαφές τις απόψεις πολλών ατόμων που υποστηρίζουν ότι η νόσηση είναι ένα είδος φυσικού εμβολίου» τόνισε η Μαρία Θεοδωρίδου. «Η Covid όπως δείχνουν οι διασωληνωμένοι και θάνατοι είναι απειλητική και μπορεί να αφαιρέσει το πολύτιμο δώρο της ζωής» πρόσθεσε.

Επέκταση της χορήγησης της τρίτης δόσης

Η πρόεδρος σημείωσε πως μελετάται η ηλικιακή επέκταση χορήγησης της τρίτης δόσης του εμβολίου τις επόμενες ημέρες. Σήμερα, η τρίτη δόση χορηγείται σε ειδικές ομάδες (άτομα με υποκείμενα νοσήματα, υγειονομικούς) και πολίτες άνω των 50 ετών.

Αναφέρθηκε σε νέα μελέτη για την αποτελεσματικότητα της τρίτης δόσης με εμβόλιο mRNA, σύμφωνα με την οποία άτομα όπου είχαν λάβει την τρίτη δόση του εμβολίου στο Ισραήλ, είχαν κατά 93% μικρότερη πιθανότητα εισαγωγής στο νοσοκομείο, 92% μικρότερο κίνδυνο σοβαρής νόσου και 81% μικρότερο κίνδυνο για θάνατο από τον κορωνοϊό σε σύγκριση με εμβολιασμένους με δύο δόσεις πριν από τουλάχιστον πέντε μήνες.

Ο κύριος λόγος που οι ανεμβολίαστοι δεν κάνουν το εμβόλιο

Τέλος, η Μαρία Θεοδωρίδου αναφέρθηκε σε διεθνή μελέτη για τους απρόθυμους να εμβολιαστούν από το πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, με ερωτηματολόγια 250.000 ατόμων από 51 χώρες.

Όπως είπε, σύμφωνα με αυτή, κύριος λόγος μη εμβολιασμού ήταν η πεποίθηση πολλών ότι είναι άτρωτοι από τη λοίμωξη. Με τη στάση αυτή συμβάδιζε βέβαια και η αδιαφορία στα μέτρα αποστασιοποίησης, πρόσθεσε.

Πάντως, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού σημείωσε επίσης πως σε χώρες όπου είναι προηγμένη η ατομικότητα, οι ατομικές ελευθερίες, ο εγωκεντρισμός, το φαινόμενο ήταν πιο έντονο, σε σχέση με κράτη όπου η συλλογικότητα είναι ακόμη πιο ισχυρή.

Θεμιστοκλέους: Υπό εξέταση η αποστολή SMS σε ανεμβολίαστους

Ο Μάριος Θεμιστοκλέους από την πλευρά του ανέφερε πως οι εμβολιασμοί στη χώρα έχουν φτάσει πλέον τα 12.900.000, ενώ στο σύνολο του πληθυσμού το 63,4% έχει λάβει έστω και μία δόση από το εμβόλιο για τον κορωνοϊό. Οπως είπε, Πάνω από 6 εκατομμύρια συμπολίτες μας έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, ενώ όπως είπε η Ελλάδα βρίσκεται στην 16η θέση στους ολοκληρωμένους εμβολιασμούς στη σχετική λίστα της ΕΕ. Ο Μάριος Θεμιστοκλέους ανέφερε επίσης ότι την Παρασκευή ανοίγει η πλατφόρμα για την αναμνηστική δόση του Johnson&Johnson.

Τέλος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τις πληροφορίες που αναφέρουν πως ένα από τα υπό εξέταση μέτρα για την αύξηση των εμβολιασμών στη χώρα είναι η αποστολή SMS στους ανεμβολίαστους, ο Μάριος Θεμιστοκλέους επιβεβαίωσε πως είναι μια σκέψη που είναι στο τραπέζι της Επιτροπής των ειδικών.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τραγωδία στο Ωραιόκαστρο: Βίντεο καταγράφει τη στιγμή που ξεκινά η φονική φωτιά από ένα τσιγάρο

E-Daily 2.TopNews Χτες
Συγκλονίζει η περιγραφή της 40χρονης μητέρας η οποία κατάφερε να διασωθεί, ενώ ο σύζυγος και ο γιος της έχασαν τη ζωή τους

Βενεζουέλα: Πανηγυρισμοί στα συντρίμμια ‑ Απεγκλωβίστηκε ο 43χρονος σεκιουριτάς, μετά από 8 ημέρες

E-Daily 2.TopNews Χτες
Οι διασώστες είχαν έρθει σε επαφή μαζί του από το περασμένο Σάββατο και διέψευσε το χρονικό περιθώριο των 48 έως 72 ωρών για την ανεύρεση επιζώντων

Θεσσαλονίκη: Γυναίκα έπεσε στον Θερμαϊκό μέσα στο λιμάνι

E-Daily 2.TopNews Χτες
Περιπολικό του Λιμενικού έφτασε αμέσως στο σημείο για να προσφέρει βοήθεια

Καιρός: Ξεπέρασε τους 38°C το θερμόμετρο την Πέμπτη, οι περιοχές με τις υψηλότερες θερμοκρασίες

E-Daily 2.TopNews Χτες
Μικρή πτώση της θερμοκρασίας την Παρασκευή, αναλυτική πρόγνωση από την ΕΜΥ

Τραγωδία στη Μεσσηνία: Νεκρό ανασύρθηκε από πισίνα ανήλικο παιδί

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ έσπευσε άμεσα στο σημείο, ενώ οι διασώστες επιχείρησαν ανάνηψη με ΚΑΡΠΑ χωρίς αποτέλεσμα

Νίκαια: Πήγαν να ανατινάξουν οικογένεια σωφρονιστικού στον αέρα γιατί έκανε… πολλές εφόδους σε κελιά

Ελλάδα Χτες
Το Τμήμα Εκβιαστών της Ελληνικής Αστυνομίας εξιχνίασε την εμπρηστική επίθεση στη Νίκαια

Τουρκία: Συλλήψη του γνωστού stand‑up κωμικού Ντενίζ Γκοκτάς με κατηγορία προσβολής του Ισλάμ

E-Daily 2.TopNews Χτες
Στο σόου, ο κωμικός αποτυπώνει σατιρικά τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα, με αιχμές για τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Θεσσαλονίκη: Η κάμερα «έπιασε» τους δράστες της επίθεσης με γκαζάκια – Εντοπίστηκε το δίκυκλό τους

Ελλάδα Χτες
Οι Αρχές εξετάζουν καρέ από κάμερες ασφαλείας που καταγράφουν τις κινήσεις των δραστών της φονικής επίθεσης με γκαζάκια, στη Θεσσαλονίκη

Φωτιά τώρα στον Βαθύλακκο Θεσσαλονίκης, σηκώθηκαν τρία εναέρια

Ελλάδα Χτες
Επιχειρούν 25 πυροσβέστες με 9 οχήματα, δύο αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο

Πέθανε ο Γιώργος Τσαλακός

Κόσμος Χτες
Έφυγε έπειτα από μακρά μάχη με τον καρκίνο - Η είδηση του θανάτου του προκάλεσε βαθιά συγκίνηση στον δημοσιογραφικό κόσμο της Κύπρου

Νέες έρευνες θα δείξουν αν ο σκελετός που βρέθηκε σε εκκλησία στο Μάαστριχτ ανήκει στον θρυλικό Ντ` Αρτανιάν, βίντεο και φωτογραφίες

E-Daily 2.TopNews Χτες
Η έρευνα γα τα λείψανα, που ανακαλύφθηκαν στην Εκκλησία Αγίων Πέτρου και Παύλου δεν έχει αποκλείσει «εντελώς» το ενδεχόμενο ο σκελετός να ανήκει όντως στον ντ` Αρτανιάν

Ενοικιαστής στα Πετράλωνα: Είχε προειδοποιήσει για την κλίση της πολυκατοικίας 15 μέρες πριν – Του είπαν ότι φταίει ο σεισμός στην Εύβοια

Ελλάδα Χτες
Ο κ. Μπάμπης Τσαπάς είχε ενημερώσει την ιδιοκτήτρια της αποθήκης, επισημαίνοντας ότι πιθανώς υπαίτιες ήταν οι εργασίες ανέγερσης πολυκατοικίας στο διπλανό οικόπεδο