E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Προειδοποιήσεις ειδικών για νέα αναζωπύρωση της πανδημίας

Ζητούν μέτρα και τεστ για να αποφύγουμε τα χειρότερα

Δημοσίευση 27/10/2021 | 09:37

Προειδοποιήσεις ειδικών για νέα αναζωπύρωση της πανδημίας

Σε θέσεις μάχης βρίσκονται τα νοσοκομεία στη Βόρεια Ελλάδα, καθώς συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό η πίεση από τις αυξημένες νοσηλείες κυρίως ανεμβολίαστων ασθενών, την ώρα μάλιστα που η αύξηση των επιδημιολογικών δεικτών φαίνεται ξεκάθαρα στις ημερήσιες ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ.

Παρ΄όλο που οι περισσότερες εκτιμήσεις των ειδικών ακούγονται υπερβολικές στους πολίτες, οι οποίοι επιθυμούν έναν χειμώνα χωρίς περιορισμούς και πισωγυρίσματα, η αλήθεια είναι πως η αλλαγή του καιρού σε σχέση με το μεγάλο ποσοστό ανεμβολίαστων έχει οδηγήσει ήδη στην αύξηση των κρουσμάτων και των διασωληνωμένων.

Ωστόσο όπως υποστηρίζουν οι επιστήμονες, ακόμη και μία μικρή αύξηση στα κρούσματα θα οδηγήσει μακροπρόθεσμα και στην αύξηση των διασωληνωμένων και εν συνεχεία των θανάτων, καθώς πρόκειται για μία «αλυσιδωτή» σχέση.

Ενδεικτική είναι η πρόβλεψη του κ. Τζανάκη, η οποία τονίζει πως το «ταβάνι» θα είναι τα 5.000 κρούσματα.

«Οι περιοχές με καλή εμβολιαστική κάλυψη, θα έχουν μια διαχειρίσιμη έξαρση κρουσμάτων, χωρίς πολλές νοσηλείες διασωληνώσεις και θανάτους. Στον αντίποδα, περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη θα έχουν αυξημένα κρούσματα, αυξημένες νοσηλείες και διασωληνώσεις, δυστυχώς και θανάτους», είπε ο Νίκος Τζανάκης μιλώντας στον ΑΝΤ1.

Σε ότι αφορά την προσβολή από κορονοϊό και αρκετών εμβολιασμένων, ο Καθηγητής Πνευμονολογίας είπε ότι κατά βάση είναι «άνθρωποι που δεν έχουν αναπτύξει επαρκή άμυνα ή άτομα που έχουν εμβολιαστεί πολλούς μήνες πριν, πχ. τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο, ειδικά αν είναι και ηλικιωμένοι και πλέον δεν έχουν καλή άμυνα και πρέπει να σπεύσουν να κάνουν την Τρίτη δόση του εμβολίου».

Τζανάκης: Δεν αποκλείεται η επαναφορά των τοπικών μέτρων σε περιοχές-βόμβα
Ο κ. Τζανάκης είπε «για κάθε επιπλέον 1000 κρούσματα, Θα έχουμε ακόμη 10 νεκρούς και περίπου 50-90 διασωληνώσεις», προσθέτοντας «εγώ δεν αποκλείω να έχουν μέτρα τοπικά σε περιοχές με αυξημένα κρούσματα. Η Θεσσαλονίκη έχει την ιδιαιτερότητα ότι αποτελεί κέντρο μιας ευρύτερης περιοχής και κόσμος από πολλές γύρω περιοχές επισκέπτεται την περιοχή».

Αν δεν πάρουμε μέτρα, θα αυξηθούν τα κρούσματα

«Έχει ξεκινήσει μια εκθετική αύξηση των κρουσμάτων, φαίνεται ότι αν δεν πάρουμε μέτρα ή δεν υπάρξει κάτι διαφορετικό, θα παγιωθεί ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων σε πάνω από 4.000 και προς το τέλος Νοεμβρίου οι προβλέψεις δείχνουν ότι θα έχουμε πάνω από 5.000 κρούσματα ημερησίως», είπε ο κ. Τζανάκης, καταλήγοντας ότι είναι πρόβλημα «τόσο η χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη όσο και η μείωση της άμυνας των εμβολιασμένων από αρκετούς μήνες», κάνοντας έκκληση προς όλους να κάνουν τις πρώτες δόσεις του εμβολίου ή αν έχουν εμβολιαστεί ήδη, να κάνουν την τρίτη δόση του εμβολίου.

Σαρηγιάννης: Χρειάζονται άμεσα μέτρα και διενέργεια self test

Την ίδια ώρα μεγάλη εντύπωση προκάλεσε και η πρόταση του Δημοσθένη Σαρηγιάννη σχετικά με τα self test και τους εμβολιασμένους εργαζόμενους.

Η πρόταση του καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ για υποχρεωτικό self test και στους εμβολιασμένους εργαζόμενους σίγουρα θα συζητηθεί.

Η συγκεκριμένη πρόταση έρχεται μετά την έκρηξη κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες και είναι στο πλαίσιο της προσπάθειας των ειδικών να στήσουν αναχώματα απέναντι στον κοροναϊό.

Όμως, αυτή η πρόταση μπορεί να δημιουργήσει αντιδράσεις από τους εμβολιασμένους, καθώς μπορεί να υποστηρίξουν ότι έκαναν το εμβόλιο για να αποφύγουν την ταλαιπωρία (αλλά και τα έξοδα) από τη διενέργεια των self test.

Να σημειώσουμε ότι οι εμβολιασμένοι αυτή την στιγμή μπορούν να κάνουν rapid test στα σημεία που ανακοινώνει ο ΕΟΔΥ καθημερινά ότι διενεργεί διαγνωστικούς ελέγχους για τον κοροναϊό.

Ο καθηγητής δικαιολογώντας την πρόταση του σημείωσε ότι για τον περιορισμό της πανδημίας χρειάζονται άμεσα μέτρα και η διενέργεια των self test θα επιτρέψει τον περιορισμό της διασποράς του ιού.

Θα ζήσουμε δύσκολες στιγμές

Πάντως υπάρχουν και οι ειδικοί που δεν επιμένουν στα νέα μέτρα, αλλά στην επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμούς καθώς μόνο έτσι θα επανέλθει μία κανονικότητα διαρκείας.

Την ίδια άποψη έχει και ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.

Όπως εξήγησε ο καθηγητής, αν στη χώρα μας δεν επεκταθεί ο υποχρεωτικός εμβολιασμός τότε θα ζήσουμε πολύ δύσκολες στιγμές, αναφέροντας πως μια τέτοια επιλογή θα ήταν πιο έξυπνη από την επιβολή ενός lockdown. «Υπέρ του εμβολίου αλλά κατά της υποχρεωτικότητας είναι κενά λόγια, υπάρχει ένα κομμάτι που δεν πείθεται από τους επιστήμονες», συμπλήρωσε ο ίδιος μιλώντας στον ΣΚΑΙ.

Δυσοίωνη ήταν και η πρόβλεψη του καθηγητή για την επόμενη μέρα της πανδημίας, εκφράζοντας την σιγουριά του ότι θα υπάρξει επιδημιολογική επιβάρυνση.

Παράλληλα, σχολίασε πως είναι τρομερό το γεγονός ότι οι ανεμβολίαστοι συμπολίτες μας δεν επηρεάζονται από τους 30 με 50 νεκρούς καθημερινά.
Μάλιστα, ο κ. Βασιλακόπουλος ανέφερε πως στην χώρα μας έχουμε χάσει 120 νέους (κάτω των 39 ετών), νούμερο το οποίο χαρακτήρισε ως τραγικό. «Τώρα που έχουμε το εμβόλιο δεν πρέπει να χάσουμε άλλον», πρόσθεσε

Επίσης τόνισε πως η νοσηλεία σε ΜΕΘ είναι μια εμπειρία τραγική και ότι ένα 30-40% που εισάγεται δεν καταφέρνει να επιβιώσει.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

86χρονη έχασε 180.000 ευρώ σε τηλεφωνική απάτη, της είπαν ότι πρόκειται να αλλάξει νόμισμα η χώρα

E-Daily 2.TopNews 27.06.2026
Οι δράστες την κράτησαν στο τηλέφωνο για αρκετή ώρα, πείθοντάς την ότι επρόκειτο για απολύτως νόμιμη και επείγουσα διαδικασία

Πολωνία: Κεραυνός «χτυπά» το εμβληματικό συντριβάνι του Βρότσλαβ – Βίντεο

E-Daily 3.Left 27.06.2026
Από τον κεραυνό προκλήθηκαν σοβαρές ζημιές στο σύστημα φωτισμού, με τις παραστάσεις να αναστέλλονται

Χειρουργικό θαύμα για δίδυμα αγόρια που άκουσαν τη φωνή της μητέρας τους για πρώτη φορά

E-Daily 3.Left 27.06.2026
Σε μια πρωτοποριακή ταυτόχρονη επέμβαση 8 ωρών, δύο κωφά πρόωρα βρέφη απέκτησαν κοχλιακά εμφυτεύματα, αλλάζοντας για πάντα τη ζωή τους

Σταυρούλα Λεβεντάκη: Η ιατροδικαστική ανατρέπει τα πάντα

E-Daily 2.TopNews 27.06.2026
Μεταθανάτιες οι μαχαιριές στο σώμα της

Καβάλα: Κατέρρευσαν ναυαγοσωστικοί πύργοι λόγω κακοκαιρίας, τραυματίστηκε 21χρονη ναυαγοσώστρια

E-Daily 2.TopNews 27.06.2026
Οι ισχυροί άνεμοι προκάλεσαν εκτεταμένες ζημιές και πτώσεις πύργων σε τέσσερις γνωστές παραλίες της περιοχής

Δράμα στα συντρίμμια της Βενεζουέλας: «Έδωσες τη δική σου ζωή για την κόρη μας», γράφει ποδοσφαιριστής για τη σύζυγό του

E-Daily 2.TopNews 27.06.2026
Ανάμεσα στα θύματα δύο ποδοσφαιριστές και η μητέρα πρώην Μις Βενεζουέλα

Προς ενοικίαση το 75% των εξοχικών στην Ελλάδα: Ένας στους δύο τουρίστες μένει στα... «σπίτια» μας

E-Daily 2.TopNews 27.06.2026
Πάνω από 400.000 από τις 626.000 εξοχικές κατοικίες στην Ελλάδα χρησιμοποιούνται για τουριστική μίσθωση

Σεισμός στη Βενεζουέλα: Οργή για την περιορισμένη βοήθεια

E-Daily 2.TopNews 27.06.2026
Τουλάχιστον 920 νεκροί και περισσότεροι από 50.000 αγνοούμενοι: ο απολογισμός του διπλού σεισμού στη Βενεζουέλα αυξάνεται ώρα με την ώρα και μαζί του

Νέος δασμός στις online αγορές: Πότε πληρώνετε 3, 6 ή 9 ευρώ επιπλέον

E-Daily 2.TopNews 27.06.2026
Έρχεται νέος καπέλο-δασμός 3ευρώ ανά είδος για online αγορές εκτός ΕΕ έως 150 ευρώ. Μάθετε πώς θα υπολογίζεται και τι ισχύει για τις επιστροφές.

Μουντιάλ 2026: Πρόκριση‑θρίλερ για Αίγυπτο, πεντάρα Βελγίου και κορυφή για Γαλλία‑Ισπανία

Αθλητικά Νέα 27.06.2026
Η Αίγυπτος πέρασε στους «32» μετά το θρίλερ με το Ιράν, ενώ Βέλγιο, Ισπανία, Γαλλία και Πράσινο Ακρωτήρι πανηγύρισαν μεγάλες προκρίσεις στο Μουντιάλ 2026.

Απίστευτος καβγάς για μια ξαπλώστρα σε ξενοδοχείο στην Ισπανία ‑ 13χρονη τραυματίστηκε σοβαρά

E-Daily 2.TopNews 27.06.2026
Θύμα της συμπλοκής μια ανήλικη Βρετανίδα, που μεταφέρθηκε αιμόφυρτη στο νοσοκομείο