E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Κώστας Σκρέκας: Οριζόντια έκπτωση 15% στο φυσικό αέριο

Τι θα γίνει με τους λογαριασμούς ρεύματος - Έρχεται τετραψήφιος αριθμός για άμεσες επανασυνδέσεις

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 23/10/2021 | 12:11

Κώστας Σκρέκας: Οριζόντια έκπτωση 15% στο φυσικό αέριο

Για τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση προκειμένου να μη μεταφερθεί η ενεργειακή κρίση στα ελληνικά νοικοκυριά, μίλησε ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας σε πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΙ.

Ο Κώστας Σκρέκας ανακοίνωσε επίσης τη δημιουργία τετραψήφιου αριθμού SOS – ενεργειακής αλληλεγγύης για την επανασύνδεση στο δίκτυο ηλεκτροδότησης, ώστε κανένα ευάλωτο νοικοκυριό να μη μείνει χωρίς θέρμανση τις πολύ κρύες ημέρες του χειμώνα.

Τα νοικοκυριά θα καλούν αυτόν τον αριθμό και θα ξεκινά άμεσα η διαδικασία με τη μεταφορά του αιτήματος στον οικείο δήμο, στις τριμερείς επιτροπές αξιολόγησης και θα προστρέχουν τις αμέσως επόμενες ώρες να επανασυνδέσουν «αυτούς οι οποίοι έχουν απόλυτη αδυναμία να πληρώσουν το λογαριασμό της ενέργειας, είτε είναι ρεύμα είτε είναι φυσικό αέριο», τόνισε ο υπουργός Ενέργειας.

Παράλληλα ο υπουργός Ενέργειας τόνισε ότι θα καλύπτεται το κόστος επανασύνδεσης, αλλά και το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος που θα δαπανήσουν τους επόμενους μήνες για να θερμαίνουν το σπίτι τους.

Επίσης τη Δευτέρα θα υπογραφεί από τα συναρμόδια υπουργεία η απόφαση που μεταφέρει στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης 470 εκατ. ευρώ αντί για 400 που είχε αρχικά ανακοινωθεί.

Τα χρήματα αυτά θα δαπανηθούν ώστε να στηριχθούν τα ελληνικά νοικοκυριά μέσω της επιδότησης στους λογαριασμούς ρεύματος «για να μη δουν εκρηκτικές αυξήσεις».

Ο κ. Σκρέκας δε απέκλεισε να αυξηθεί και άλλο η επιδότηση αυτή καθώς όπως είπε η κυβέρνηση θα παρακολουθεί την αύξηση των τιμών μήνα – μήνα και εάν χρειαστεί θα αυξήσει την επιδότηση.

«Τώρα ολοκληρώνεται ο Οκτώβριος, την πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου θα, αξιολογήσουμε θα δούμε πόσο έχει κυμανθεί η μέση τιμή χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειες σε επίπεδο μήνα Οκτωβρίου και εφόσον χρειαστεί και είναι αναγκαίο να αυξήσουμε την επιδότηση προς τα ελληνικά νοικοκυριά θα το κάνουμε», τόνισε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα υπενθύμιση πως η ΔΕΗ έχει ήδη ανακοινώσει πακέτα αποπληρωμής των λογαριασμών ρεύματος σε δόσεις οι οποίες ανάλογα με το ύψος της οφειλής μπορεί να εκτείνονται σε πολλούς μήνες.

Από τα 470 εκατ. του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης, τα 80 εκατ. ευρώ θα αξιοποιηθούν για να αυξηθεί το επίδομα θέρμανσης που φέτος υπερδιπλασιάζεται για να καλυφθεί μεγάλο μέρος της αύξησης της δαπάνης για πετρέλαιο θέρμανσης και φυσικό αέριο.

Για το για το φυσικό αέριο, ο κ. Σκρέκας τόνισε ότι έχει συμφωνηθεί οριζόντια έκπτωση 15% για όλους τους καταναλωτές, σε όλα τα νοικοκυριά ανεξαρτήτως εισοδήματος που θα «περάσει» στους λογαριασμούς.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τραγωδία στη Χίο: Το σκάφος του Λιμενικού είχε κάμερα, αλλά δεν είχε τεθεί σε λειτουργία

Ελλάδα 04.02.2026
Η κάμερα που υπήρχε στο περιπολικό σκάφος του Λιμενικού δεν είχε ενεργοποιηθεί από το πλήρωμα – Οι Αρχές ερευνούν αν ο Μαροκινός διασωθείς ήταν ο χειριστής του ταχύπλοου.

Συνελήφθη δασκάλα γιόγκα στα βόρεια προάστια που ανατίναζε αυτοκίνητα συγγενών της

Ελλάδα 04.02.2026
Το 2016 φέρεται να είχε τοποθετήσει εκρηκτικό μηχανισμό σε αυτοκίνητο του πατέρα της

Η μεγάλη ανακαίνιση των συρμών: Πώς αλλάζουν όψη τα τρένα σε μετρό και ηλεκτρικό

Ελλάδα 04.02.2026
Κλιματισμός και «δεύτερη ζωή» με νέες αναβαθμίσεις άνω των 200 εκατ. ευρώ για το παλαιότερο τροχαίο υλικό της Αθήνας

Αποζημίωση‑έκπληξη: Πότε και πώς παίρνετε έως 100 ευρώ για γυαλιά

Ελλάδα 04.02.2026
Δείτε τι δικαιούστε, κάθε πότε και πώς θα κάνετε την αίτηση

Λιμενικό για την τραγωδία στη Χίο με τους 15 νεκρούς: Το δουλεμπορικό χτύπησε το σκάφος μας στο πλάι, ανετράπη και βυθίστηκε

Ελλάδα 04.02.2026
Ο χειριστής του «δεν συμμορφώθηκε στα φωτεινά και ηχητικά σήματα, αντιθέτως ανέστρεψε πορεία και ακολούθησε πρόσκρουση»

Έπεσε η υπογραφή Τραμπ: Τέλος το shutdown στις ΗΠΑ

Κόσμος 04.02.2026
Και επίσημα «τελεία» μπήκε για το shutdown