E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Αποκάλυψη Στυλιανίδη: Είχαμε εκτιμήσεις ακόμα και για 300 νεκρούς στην Αθήνα!

«Δεν θα άντεχε ο Κηφισός», είπε – Η απόφαση να κλείσει η εθνική οδός και τα σχολεία

Δημοσίευση 21/10/2021 | 12:34

Αποκάλυψη Στυλιανίδη: Είχαμε εκτιμήσεις ακόμα και για 300 νεκρούς στην Αθήνα!

H χώρα δεν έχει τις υποδομές να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις από τα έντονα φαινόμενα

Σε αποκαλύψεις σχετικά με τις εκτιμήσεις που είχαν γίνει αναφορικά με την κακοκαιρία «Μπάλλος» και τις επιπτώσεις που θα είχε τόσο στις υποδομές αλλά και στους πολίτες προχώρησε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης.

Όπως είπε στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ το πρωί της Πέμπτης, από τους επιστήμονες είχαν γίνει εκτιμήσεις ακόμη και για 300 νεκρούς στην Αθήνα την περασμένη Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2021, εάν επιβεβαιώνονταν οι μετεωρολογικές προβλέψεις για την ένταση της κακοκαιρίας. Στην αποφυγή αυτής της εξέλιξης συνέβαλε η απόφαση να απαγορευτεί η κυκλοφορία στον Κηφισό και το κλείσιμο των σχολείων.

«Οι επιστήμονες μας είπαν ότι θα φτάναμε τα 220-230 χιλιοστά ύψος βροχής και ο Κηφισός δεν θα άντεχε, για αυτό πήραμε την απόφαση να απαγορευτεί η κυκλοφορία. Μας επικρίνουν ότι ήταν υπερβολική η αντίδραση. Σίγουρα δεν θα κλείνουμε την πόλη για “ψύλλου πήδημα”, αλλά πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για να αποφύγουμε το μεγάλο κακό. Κανείς δεν θα ήθελε να είναι μέρος μιας τέτοιας απόφασης, ακόμη και αν αυτό έχει πολιτικό κόστος», υπογράμμισε.

Σύμφωνα με τον Χρήστο Στυλιανίδη, η χώρα δεν έχει τις υποδομές να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις από τα έντονα φαινόμενα, αλλά – όπως είπε – η ίδρυση του συγκεκριμένου υπουργείου είναι μια ένδειξη πολιτικής βούλησης.

Ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας έκανε ιδιαίτερη αναφορά σε μια άμεση λύση που έδωσε στην Κέρκυρα, όπου μετά την επέλαση της πρόσφατης κακοκαιρίας, διαπιστώθηκε ότι δεν υπήρχαν στην τοπική αγορά εργολάβοι με ειδικά μηχανήματα για καθαρισμούς ρεμάτων και άλλες εργασίες. «Αμέσως, ήρθαμε σε συνεννόηση με τον στρατό», ώστε να γίνουν άμεσα τα απαραίτητα έργα. Το υπουργείο μπορεί με οριζόντιο τρόπο να σπάσει τα στεγανά μιας διοίκησης που έχει διάφορες αλληλοεπικαλύψεις αρμοδιοτήτων», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Θα στήσουμε ένα πολύ ευέλικτο μηχανισμό στο υπουργείο, όπου θα συντονίζουμε, θα ελέγχουμε και θα εποπτεύουμε όλες τις διαδικασίες της προετοιμασίας», υπογράμμισε, λέγοντας πως η φιλοσοφία είναι συγκεκριμένη: πρόληψη, προετοιμασία, ετοιμότητα, ανθεκτικότητα. «Επιχειρούμε πρόληψη όχι 5 και 10 λεπτών, αλλά μια συνεχή προσπάθεια να δημιουργούμε τις υποδομές για να προστατεύσουμε πρώτα από όλα τις ανθρώπινες ζωές», πρόσθεσε. Μίλησε για διασπορά συνεργείων στα ευάλωτα σημεία καθώς και για μεταφορά πολιτών από κάποια σημεία σε βόρεια Εύβοια και δυτική Αττική, «ώστε να μην έχουμε να τους μετακινήσουμε το βράδυ της καταιγίδας σε πολύ δύσκολες συνθήκες. Έχουμε δει και σε άλλες περιοχές της Ευρώπης τι συμβαίνει τις ώρες του πανικού», δήλωσε.

Ειδικά για τη βόρεια Εύβοια, αναφέρθηκε στη συνεργασία με τον Σταύρο Μπένο, «τον υπεύθυνο για μια σοβαρή αποκατάσταση και μια νέα αρχή για την περιοχή», ο οποίος «θα παρουσιάσει τις πρώτες σκέψεις και το πλάνο που έχει την 1η Νοεμβρίου». Σημείωσε μάλιστα ότι τον εντυπωσίασε ο τρόπος που ο κ. Μπένος αντιμετωπίζει την αποκατάσταση της περιοχής.

Ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας επανέλαβε ότι η Ελλάδα θα είναι η χώρα που θα πάρει δύο αεροπλάνα Canadair από το πρόγραμμα rescEU, με 100% χρηματοδότηση από την ΕΕ. «Το πρώτο αεροσκάφος του προγράμματος θα το πάρει η Ελλάδα. Μπορείς να πεις ότι είναι και το χατίρι στον Στυλιανίδη», ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι η χώρα μας θα παραλάβει άλλα πέντε νέα Canadair που θα ανήκουν στον ελληνικό στόλο.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Eurovision 2026: Το BBC συνδέει το “Ferto” του Akyla με την οικονομική κρίση στην Ελλάδα

E-Daily 3.Left 09.05.2026
Διθυραμβικά σχόλια συνεχίζει να συγκεντρώνει η ελληνική συμμετοχή

Πάτρα: Συναγερμός για διασπορά φυματίωσης – Δεκάδες κρούσματα σε εργάτες γης από το Νεπάλ

E-Daily 2.TopNews 09.05.2026
«Δύσκολος πληθυσμός, κρύβονται και δεν συμμορφώνονται»

Ισόβια κάθειρξη στον δράστη της δολοφονίας 34χρονου έξω από κλαμπ στις Σέρρες το 2025

E-Daily 2.TopNews 09.05.2026
Το φονικό επεισόδιο ξεκίνησε έπειτα από καβγά

Χανταϊός στο κρουαζιερόπλοιο: Ανατροπή με το «σημείο μηδέν» ‑ Δεν μεταδόθηκε από χωματερή

E-Daily 2.TopNews 09.05.2026
Νέα δεδομένα για το «σημείο μηδέν» του χανταϊού

Ο ουρανός πάνω από την Αλάσκα τρελάθηκε, και ο δορυφόρος της NASA κατέγραψε κάθε δευτερόλεπτο

E-Daily 3.Left 09.05.2026
Δορυφόρος της NASA κατέγραψε μια εντυπωσιακή σειρά ατμοσφαιρικών φαινομένων πάνω από τον Κόλπο της Αλάσκας

Καταναλωτικά δάνεια: Πλαφόν στο κόστος και τέλος στις υπερβολικές χρεώσεις έως 100.000 ευρώ

E-Daily 2.TopNews 09.05.2026
Νέο πλαφόν σε καταναλωτικά δάνεια έως 100.000 ευρώ περιορίζει το κόστος αποπληρωμής, ενισχύει τη διαφάνεια και προστατεύει δανειολήπτες από υπερβολικές χρεώσεις, επιβάλλοντας σαφή όρια και ενημέρωση

Μαρινάκης για Τσίπρα: Περιφερόμενος κίνδυνος για τη χώρα, έκλεισε τις τράπεζες και τώρα θέλει να τις εξυγιάνει

Ελλάδα 09.05.2026
Νωρίτερα ο πρώην πρωθυπουργός είχε ζητήσει την επιβολή «πατριωτικής εισφοράς» σε τράπεζες και επιχειρήσεις

Drone στη Λευκάδα: Εξουδετερώθηκαν με ελεγχόμενη έκρηξη τα εκρηκτικά

E-Daily 2.TopNews 09.05.2026
Το θαλάσσιο drone εντόπισαν δύο ψαράδες στη θαλάσσια περιοχή της Βασιλικής

Νέος συναγερμός σε κρουαζιερόπλοιο: Πάνω από 100 ασθενείς από νοροϊό στην Καραϊβική

E-Daily 2.TopNews 09.05.2026
Το πλοίο αυτή τη στιγμή πλέει ανοιχτά των βόρειων ακτών της Δομινικανής Δημοκρατίας και έχει προγραμματιστεί να προσεγγίσει το Nassau, την πρωτεύουσα των Μπαχάμες

Απίστευτο περιστατικό στο αεροδρόμιο του Ντένβερ: Αεροπλάνο χτύπησε άνθρωπο που περπατούσε τον διάδρομο προσγείωσης

E-Daily 2.TopNews 09.05.2026
Η πτήση ακυρώθηκε καθώς αμέσως μετά πήρε φωτιά ο κινητήρας του αεροπλάνου και οι επιβάτες το εγκατέλειψαν χρησιμοποιώντας τις τσουλήθρες για προληπτικούς λόγους

Μήνυμα Πούτιν προς ΝΑΤΟ: «Η Ρωσία πάντα ήταν και θα είναι νικήτρια»

Κόσμος 09.05.2026
Οι δηλώσεις του Ρώσου προέδρου για την Ημέρα της Νίκης στην Κόκκινη Πλατεία