E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Αποκάλυψη Στυλιανίδη: Είχαμε εκτιμήσεις ακόμα και για 300 νεκρούς στην Αθήνα!

«Δεν θα άντεχε ο Κηφισός», είπε – Η απόφαση να κλείσει η εθνική οδός και τα σχολεία

Δημοσίευση 21/10/2021 | 12:34

Αποκάλυψη Στυλιανίδη: Είχαμε εκτιμήσεις ακόμα και για 300 νεκρούς στην Αθήνα!

H χώρα δεν έχει τις υποδομές να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις από τα έντονα φαινόμενα

Σε αποκαλύψεις σχετικά με τις εκτιμήσεις που είχαν γίνει αναφορικά με την κακοκαιρία «Μπάλλος» και τις επιπτώσεις που θα είχε τόσο στις υποδομές αλλά και στους πολίτες προχώρησε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης.

Όπως είπε στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ το πρωί της Πέμπτης, από τους επιστήμονες είχαν γίνει εκτιμήσεις ακόμη και για 300 νεκρούς στην Αθήνα την περασμένη Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2021, εάν επιβεβαιώνονταν οι μετεωρολογικές προβλέψεις για την ένταση της κακοκαιρίας. Στην αποφυγή αυτής της εξέλιξης συνέβαλε η απόφαση να απαγορευτεί η κυκλοφορία στον Κηφισό και το κλείσιμο των σχολείων.

«Οι επιστήμονες μας είπαν ότι θα φτάναμε τα 220-230 χιλιοστά ύψος βροχής και ο Κηφισός δεν θα άντεχε, για αυτό πήραμε την απόφαση να απαγορευτεί η κυκλοφορία. Μας επικρίνουν ότι ήταν υπερβολική η αντίδραση. Σίγουρα δεν θα κλείνουμε την πόλη για “ψύλλου πήδημα”, αλλά πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για να αποφύγουμε το μεγάλο κακό. Κανείς δεν θα ήθελε να είναι μέρος μιας τέτοιας απόφασης, ακόμη και αν αυτό έχει πολιτικό κόστος», υπογράμμισε.

Σύμφωνα με τον Χρήστο Στυλιανίδη, η χώρα δεν έχει τις υποδομές να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις από τα έντονα φαινόμενα, αλλά – όπως είπε – η ίδρυση του συγκεκριμένου υπουργείου είναι μια ένδειξη πολιτικής βούλησης.

Ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας έκανε ιδιαίτερη αναφορά σε μια άμεση λύση που έδωσε στην Κέρκυρα, όπου μετά την επέλαση της πρόσφατης κακοκαιρίας, διαπιστώθηκε ότι δεν υπήρχαν στην τοπική αγορά εργολάβοι με ειδικά μηχανήματα για καθαρισμούς ρεμάτων και άλλες εργασίες. «Αμέσως, ήρθαμε σε συνεννόηση με τον στρατό», ώστε να γίνουν άμεσα τα απαραίτητα έργα. Το υπουργείο μπορεί με οριζόντιο τρόπο να σπάσει τα στεγανά μιας διοίκησης που έχει διάφορες αλληλοεπικαλύψεις αρμοδιοτήτων», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Θα στήσουμε ένα πολύ ευέλικτο μηχανισμό στο υπουργείο, όπου θα συντονίζουμε, θα ελέγχουμε και θα εποπτεύουμε όλες τις διαδικασίες της προετοιμασίας», υπογράμμισε, λέγοντας πως η φιλοσοφία είναι συγκεκριμένη: πρόληψη, προετοιμασία, ετοιμότητα, ανθεκτικότητα. «Επιχειρούμε πρόληψη όχι 5 και 10 λεπτών, αλλά μια συνεχή προσπάθεια να δημιουργούμε τις υποδομές για να προστατεύσουμε πρώτα από όλα τις ανθρώπινες ζωές», πρόσθεσε. Μίλησε για διασπορά συνεργείων στα ευάλωτα σημεία καθώς και για μεταφορά πολιτών από κάποια σημεία σε βόρεια Εύβοια και δυτική Αττική, «ώστε να μην έχουμε να τους μετακινήσουμε το βράδυ της καταιγίδας σε πολύ δύσκολες συνθήκες. Έχουμε δει και σε άλλες περιοχές της Ευρώπης τι συμβαίνει τις ώρες του πανικού», δήλωσε.

Ειδικά για τη βόρεια Εύβοια, αναφέρθηκε στη συνεργασία με τον Σταύρο Μπένο, «τον υπεύθυνο για μια σοβαρή αποκατάσταση και μια νέα αρχή για την περιοχή», ο οποίος «θα παρουσιάσει τις πρώτες σκέψεις και το πλάνο που έχει την 1η Νοεμβρίου». Σημείωσε μάλιστα ότι τον εντυπωσίασε ο τρόπος που ο κ. Μπένος αντιμετωπίζει την αποκατάσταση της περιοχής.

Ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας επανέλαβε ότι η Ελλάδα θα είναι η χώρα που θα πάρει δύο αεροπλάνα Canadair από το πρόγραμμα rescEU, με 100% χρηματοδότηση από την ΕΕ. «Το πρώτο αεροσκάφος του προγράμματος θα το πάρει η Ελλάδα. Μπορείς να πεις ότι είναι και το χατίρι στον Στυλιανίδη», ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι η χώρα μας θα παραλάβει άλλα πέντε νέα Canadair που θα ανήκουν στον ελληνικό στόλο.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ο αρχηγός του στρατού της Ουγκάντας ισχυρίζεται ότι είναι 14% Έλληνας και συγγενής του Μεγάλου Αλεξάνδρου

E-Daily 3.Left Χτες
Νέα εκκεντρική δημοσίευση του στρατηγού Μουχούζι Καϊνερουγκάμπα στο X: αυτοανακηρύσσεται «συγγενής» του Μεγάλου Αλεξάνδρου

Κάρολος για Χάρι και Μέγκαν: Μια μόνο φράση στο Κογκρέσο τους «τελείωσε»

E-Daily 3.Left Χτες
Η «κίνηση ματ» του βασιλιά στην Ουάσιγκτον που κλείνει οριστικά κάθε αμφισβήτηση

Τουρκικό Airbus A400M προς Λιβύη: Πέταξε 700 επιπλέον χιλιόμετρα για να αποφύγει το FIR Αθηνών

E-Daily 2.TopNews Χτες
Η πτήση που παράκαμψε τον πιο σύντομο δρόμο προς τη Λιβύη

Ελλάδα στον ΟΗΕ: Απάντησε στην Τουρκία για τα «Τουρκικά Στενά»

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ο Αναπ. Μόνιμος Αντιπρόσωπος Ιωάννης Σταματέκος υπενθύμισε ότι η ορθή ορολογία βάσει της Σύμβασης του Μοντρέ είναι απλώς «τα Στενά»

iOS 27: Ποια νέα AI εργαλεία ετοιμάζει η Apple για τις φωτογραφίες σας

E-Daily 3.Left Χτες
Σύμφωνα με τον Mark Gurman του Bloomberg, το iOS 27 θα φέρει ειδική ενότητα AI επεξεργασίας στην εφαρμογή Φωτογραφίες, με παρουσίαση στο WWDC στις 8 Ιουνίου 2026.

Ο Τραμπ απορρίπτει την ιρανική πρόταση: Ο ναυτικός αποκλεισμός του Ιράν θα παραμείνει μέχρι τη συμφωνία

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ ξεκαθαρίζει ότι δεν πρόκειται να άρει τον αποκλεισμό πριν από νέα πυρηνική συμφωνία, προειδοποιώντας ότι η ιρανική οικονομία και οι ενεργειακές υποδομές «ασφυκτιούν

Σύνταξη από ΗΠΑ και Γερμανία λάμβανε ο 89χρονος, είχε απορριφθεί το αίτημα να αναγνωριστούν ένσημά του στην Ελλάδα

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ο 89χρονος που σήμερα εισέβαλε διαδοχικά στον ΕΦΚΑ Κεραμεικού και στο Πρωτοδικείο στη Λουκάρεως είχε κάνει αίτηση στο τμήμα διεθνών συντάξεων καθώς είχε εργαστεί στο εξωτερικό ως μετανάστης, αλλά δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις για σύνταξη και από την Ελλάδα

Επίθεση ΗΠΑ στη… φέτα: Γιατί την προστατεύετε; Δεν υπάρχει μέρος με… το όνομα «Φέτα» στην Ευρώπη

E-Daily 2.TopNews Χτες
Η Ελλάδα είχε κερδίσει τις δικαστικές μάχες το 2002 και το 2005

Ιαπωνία: Τουρίστες χάνουν τη μνήμη τους και «ξυπνούν» με άδειους λογαριασμούς

E-Daily 2.TopNews Χτες
Τουρίστες «πληρώνουν» ακριβά τη νυχτερινή διασκέδαση στην Ιαπωνία και την επόμενη δεν θυμούνται τίποτα

Τι λέει η κόρη του 89χρονου «πιστολέρο»: «Για μένα ήταν ένας ξένος από μικρή ‑ Χαλούσε πολλά λεφτά σε μάγια»

E-Daily 2.TopNews Χτες
Τι ανέφερε η κόρη του 89χρονου για την σχέση που διατηρούσαν

Rafale κατά ιρανικού drone Shaded: Το εντυπωσιακό βίντεο του γαλλικού υπουργείου Αμυνας

E-Daily 2.TopNews Χτες
Τα γαλλικά μαχητικά συμμετέχουν στην αντιμετώπιση των drones Shahed του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης στους ουρανούς της Μέσης Ανατολής