E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Αποκάλυψη Στυλιανίδη: Είχαμε εκτιμήσεις ακόμα και για 300 νεκρούς στην Αθήνα!

«Δεν θα άντεχε ο Κηφισός», είπε – Η απόφαση να κλείσει η εθνική οδός και τα σχολεία

Δημοσίευση 21/10/2021 | 12:34

Αποκάλυψη Στυλιανίδη: Είχαμε εκτιμήσεις ακόμα και για 300 νεκρούς στην Αθήνα!

H χώρα δεν έχει τις υποδομές να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις από τα έντονα φαινόμενα

Σε αποκαλύψεις σχετικά με τις εκτιμήσεις που είχαν γίνει αναφορικά με την κακοκαιρία «Μπάλλος» και τις επιπτώσεις που θα είχε τόσο στις υποδομές αλλά και στους πολίτες προχώρησε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης.

Όπως είπε στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ το πρωί της Πέμπτης, από τους επιστήμονες είχαν γίνει εκτιμήσεις ακόμη και για 300 νεκρούς στην Αθήνα την περασμένη Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2021, εάν επιβεβαιώνονταν οι μετεωρολογικές προβλέψεις για την ένταση της κακοκαιρίας. Στην αποφυγή αυτής της εξέλιξης συνέβαλε η απόφαση να απαγορευτεί η κυκλοφορία στον Κηφισό και το κλείσιμο των σχολείων.

«Οι επιστήμονες μας είπαν ότι θα φτάναμε τα 220-230 χιλιοστά ύψος βροχής και ο Κηφισός δεν θα άντεχε, για αυτό πήραμε την απόφαση να απαγορευτεί η κυκλοφορία. Μας επικρίνουν ότι ήταν υπερβολική η αντίδραση. Σίγουρα δεν θα κλείνουμε την πόλη για “ψύλλου πήδημα”, αλλά πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για να αποφύγουμε το μεγάλο κακό. Κανείς δεν θα ήθελε να είναι μέρος μιας τέτοιας απόφασης, ακόμη και αν αυτό έχει πολιτικό κόστος», υπογράμμισε.

Σύμφωνα με τον Χρήστο Στυλιανίδη, η χώρα δεν έχει τις υποδομές να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις από τα έντονα φαινόμενα, αλλά – όπως είπε – η ίδρυση του συγκεκριμένου υπουργείου είναι μια ένδειξη πολιτικής βούλησης.

Ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας έκανε ιδιαίτερη αναφορά σε μια άμεση λύση που έδωσε στην Κέρκυρα, όπου μετά την επέλαση της πρόσφατης κακοκαιρίας, διαπιστώθηκε ότι δεν υπήρχαν στην τοπική αγορά εργολάβοι με ειδικά μηχανήματα για καθαρισμούς ρεμάτων και άλλες εργασίες. «Αμέσως, ήρθαμε σε συνεννόηση με τον στρατό», ώστε να γίνουν άμεσα τα απαραίτητα έργα. Το υπουργείο μπορεί με οριζόντιο τρόπο να σπάσει τα στεγανά μιας διοίκησης που έχει διάφορες αλληλοεπικαλύψεις αρμοδιοτήτων», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Θα στήσουμε ένα πολύ ευέλικτο μηχανισμό στο υπουργείο, όπου θα συντονίζουμε, θα ελέγχουμε και θα εποπτεύουμε όλες τις διαδικασίες της προετοιμασίας», υπογράμμισε, λέγοντας πως η φιλοσοφία είναι συγκεκριμένη: πρόληψη, προετοιμασία, ετοιμότητα, ανθεκτικότητα. «Επιχειρούμε πρόληψη όχι 5 και 10 λεπτών, αλλά μια συνεχή προσπάθεια να δημιουργούμε τις υποδομές για να προστατεύσουμε πρώτα από όλα τις ανθρώπινες ζωές», πρόσθεσε. Μίλησε για διασπορά συνεργείων στα ευάλωτα σημεία καθώς και για μεταφορά πολιτών από κάποια σημεία σε βόρεια Εύβοια και δυτική Αττική, «ώστε να μην έχουμε να τους μετακινήσουμε το βράδυ της καταιγίδας σε πολύ δύσκολες συνθήκες. Έχουμε δει και σε άλλες περιοχές της Ευρώπης τι συμβαίνει τις ώρες του πανικού», δήλωσε.

Ειδικά για τη βόρεια Εύβοια, αναφέρθηκε στη συνεργασία με τον Σταύρο Μπένο, «τον υπεύθυνο για μια σοβαρή αποκατάσταση και μια νέα αρχή για την περιοχή», ο οποίος «θα παρουσιάσει τις πρώτες σκέψεις και το πλάνο που έχει την 1η Νοεμβρίου». Σημείωσε μάλιστα ότι τον εντυπωσίασε ο τρόπος που ο κ. Μπένος αντιμετωπίζει την αποκατάσταση της περιοχής.

Ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας επανέλαβε ότι η Ελλάδα θα είναι η χώρα που θα πάρει δύο αεροπλάνα Canadair από το πρόγραμμα rescEU, με 100% χρηματοδότηση από την ΕΕ. «Το πρώτο αεροσκάφος του προγράμματος θα το πάρει η Ελλάδα. Μπορείς να πεις ότι είναι και το χατίρι στον Στυλιανίδη», ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι η χώρα μας θα παραλάβει άλλα πέντε νέα Canadair που θα ανήκουν στον ελληνικό στόλο.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η Καρυστιανού δηλώνει αποφασισμένη: «Πάμε για κάτι πολύ μεγάλο» – «Καμία συνεργασία με το παλιό πολιτικό σύστημα»

Ελλάδα Χτες
«Στις εκλογές πρέπει να υπάρχει εναλλακτική που να είναι 100% διαφορετική απ` όλες τις υπόλοιπες», είπε

Πέθανε ο ηθοποιός Αντονι Γκίρι σε ηλικία 78 ετών

Κόσμος Χτες
Ο ηθοποιός ήταν γνωστός για την συμμετοχή του στη σειρά General Hospital στην οποία υποδύθηκε τον Λουκ Σπένσερ

Σημαντική αλλαγή έρχεται στις συναλλαγές με κάρτες: Θα κάνουμε αναλήψεις χρημάτων ακόμη κι από τα σούπερ μάρκετ

Οικονομία Χτες
Δεν θα υπάρχει χρέωση ενώ παράλληλα θα μειωθεί η εξάρτηση από τα ΑΤΜ – Ήδη η MasterCard εφαρμόζει την πρακτική αυτή σε άλλες χώρες

Απίστευτο: Ο «Φραπές» που φώναξαν στη Βουλή ίσως να μην είναι ο «Φραπές» του ΟΠΕΚΕΠΕ

Πολιτική Χτες
Τι αναφέρει ο Πέτρο Κουσουλό στην εκπομπή «Αποκαλύψεις»

Walled Off Hotel: Το ξενοδοχείο του Banksy στη Βηθλεέμ επαναλειτουργεί με μήνυμα ειρήνης

Πολιτισμός Χτες
Το ξενοδοχείο, που βρίσκεται ακριβώς απέναντι από το τείχος στη Δυτική Όχθη, είχε μείνει κλειστό μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023 και τον πολέμο που ακολούθησε στη Γάζα

Δεκαπέντε κρατούμενοι βρέθηκαν νεκροί σε φυλακή του Ισημερινού

Κόσμος Χτες
Ένα μακάβριο περιστατικό συνέβη στη φυλακή Λιτοράλ του Γουαγιακίλ

«Ουρανία Α»: Το αλιευτικό ιδιοκτησίας του «Έλληνα Εσκομπάρ» με τους 3 τόνους κοκαΐνης

Κόσμος Χτες
Το αλιευτικό «Ουρανία Α», που ξεκίνησε από τη Θεσσαλονίκη και φορτώθηκε στον Ατλαντικό, ανήκει στον φερόμενο ως «Έλληνα Εσκομπάρ»

Η καλύτερη τοιχογραφία του κόσμου βρίσκεται στην Καλαμάτα και είναι για τη Μαρία Κάλας

Πολιτισμός Χτες
Σύμφωνα με τη διαδικτυακή πλατφόρμα Street Art Cities

Έφυγε από τη ζωή η μητέρα του Βαγγέλη Μαρινάκη, Ειρήνη

Ελλάδα Χτες
Η κηδεία της θα γίνει την Τετάρτη, στον Αγιο Νικόλαο, στον Πειραιά

«Δύσκολες» οι συνομιλίες στο Βερολίνο: «Πετάνε το μπαλάκι» στο Κίεβο για το εδαφικό

Κόσμος Χτες
Οι ΗΠΑ επιμένουν για απόσυρση της Ουκρανίας από την περιοχή του Ντόνετσκ

Κρήτη: «Να μην έχει καταλήξει, φοβάμαι», λέει ο πατέρας του 33χρονου ιατρού που αγνοείται

Ελλάδα Χτες
Συναγερμός έχει σημάνει στις αρχές αλλά και στους συγγενείς του 33χρονου γιατρού, τα ίχνη του οποίου χάθηκαν την περασμένη Κυριακή, 7 Δεκεμβρίου, από την περιοχή κατοικίας του στην Κρήτη