E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Νεφρό από γουρούνι συνδέθηκε με επιτυχία σε άνθρωπο για πρώτη φορά στα χρονικά

Το όργανο λειτούργησε κανονικά

Δημοσίευση 20/10/2021 | 09:41

Νεφρό από γουρούνι συνδέθηκε με επιτυχία σε άνθρωπο για πρώτη φορά στα χρονικά

Χειρουργοί στη Νέα Υόρκη συνέδεσαν με επιτυχία σε άνθρωπο – για πρώτη φορά στον κόσμο – ένα νεφρό που είχε αναπτυχθεί στο σώμα ενός γενετικά τροποποιημένου γουρουνιού!

Το όργανο λειτούργησε κανονικά, κάτι που ανοίγει πιθανώς το δρόμο για μια νέα πηγή οργάνων προς μεταμόσχευση προερχόμενων από ζώα.

Παρ’ότι παραμένουν προς απάντηση αρκετά ερωτήματα σχετικά με τις επιπτώσεις σε βάθος χρόνου από ένα τέτοιο μόσχευμα, οι ειδικοί θεωρούν ότι το επίτευγμα αποτελεί ορόσημο στο πεδίο της ξενομεταμόσχευσης (μεταμόσχευσης ανάμεσα σε διαφορετικά είδη έμβιων όντων). Η επέμβαση έγινε στο Ιατρικό Κέντρο Langone του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης (ΝΥU), σύμφωνα με τους “Τάιμς της Νέας Υόρκης”, και η ιατρική ομάδα που την πραγματοποίησε, με επικεφαλής τον δρα Ρόμπερτ Μοντγκόμερι, διευθυντή του Ινστιτούτου Μεταμοσχεύσεων του NYU Langone, δεν έχει κάνει ακόμη σχετική δημοσίευση σε ιατρικό περιοδικό.

Η ενθαρρυντική δοκιμή
Το νεφρό προερχόταν από χοίρο που είχε τροποποιηθεί γενετικά έτσι ώστε το όργανο να μην απορριφθεί από το ανθρώπινο σώμα. Το όργανο δεν μεταμοσχεύθηκε κανονικά, αλλά προσαρτήθηκε μέσω αιμοφόρων αγγείων εξωτερικά έξω από την κοιλιά, στο πάνω μέρος του ποδιού ενός εγκεφαλικά νεκρού ανθρώπου που υποστηριζόταν μηχανικά και ο οποίος ήταν προηγουμένως δηλωμένος δωρητής οργάνων. Το νεφρό άρχισε να παράγει ούρα και κρεατινίνη σχεδόν αμέσως.

Ο Μοντγκόμερι δήλωσε ότι, εφόσον το όργανο λειτούργησε φυσιολογικά προσαρτημένο έξω από το σώμα, πιθανότατα θα δουλέψει εξίσου καλά και αν μεταμοσχευθεί κανονικά. “Τα πράγματα πήγαν καλύτερα του αναμενομένου. Φάνηκε σαν οποιοδήποτε μόσχευμα που έχω χρησιμοποιήσει από ένα ζωντανό δότη. Πολλά νεφρά από νεκρούς δεν δουλεύουν αμέσως και χρειάζονται μέρες ή εβδομάδες για να ξεκινήσουν. Αυτό λειτούργησε αμέσως”.


Ο καθηγητής χειρουργικής μεταμοσχεύσεων Ντόρι Σέγκεβ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς δήλωσε: “Χρειαζόμαστε να μάθουμε περισσότερα για την μακροβιότητα του οργάνου. Αλλά είναι μια τεράστια πρόοδος. Είναι ένα πολύ, πολύ μεγάλο επίτευγμα”.

Ελπίδα για λύση για πολλούς ασθενείς
Οι επιστήμονες εδώ και καιρό προσπαθούν να αναπτύξουν μέσα σε χοίρους όργανα κατάλληλα για μεταμόσχευση σε ανθρώπους, καθώς είναι μακριές οι λίστες αναμονής για διάφορα όργανα (νεφρά, καρδιά, πνεύμονες, ήπαρ). Σε μεγάλο βαθμό εξαιτίας της έλλειψης νεφρών προς μεταμόσχευση, η μεγάλη πλειονότητα των ασθενών σε αιμοκάθαρση δεν μπορούν να αποκτήσουν νέα όργανα.

Η προοπτική οργάνων από χοίρους αναμένεται να εγείρει ζητήματα βιοηθικής, ιδίως αναφορικά με το κατά πόσο τα ζώα γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης από τους ανθρώπους. Έτσι, ενώ μερικοί γιατροί ευελπιστούν ότι είναι θέμα λίγων μηνών να αρχίσει η μεταμόσχευση σε ανθρώπους νεφρών από χοίρους, άλλοι θεωρούν ότι χρειάζεται περισσότερος χρόνος. Μεταξύ άλλων, υπάρχουν ανησυχίες και για ιούς των χοίρων που θα μπορούσαν να μολύνουν τους ανθρώπους.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Μετρό Θεσσαλονίκης: Επαναλειτουργεί τη Δευτέρα η βασική γραμμή

Ελλάδα 05.12.2025
Το ωράριο για την εορταστική περίοδο

Ορειβάτης άφησε τη σύντροφό του στο ψηλότερο βουνό της Αυστρίας για να φέρει βοήθεια και αυτή πέθανε από το κρύο

Κόσμος 05.12.2025
Ο άνδρας αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης για ανθρωποκτονία από βαριά αμέλεια

60.000 αφρικανικοί πιγκουίνοι πέθαναν από ασιτία καθώς τα αποθέματα σαρδέλας καταρρέουν

Tech + Science 05.12.2025
Το 2024, το είδος κατατάχθηκε επισήμως «κρισίμως κινδυνεύον», με λιγότερα από 10.000 ζευγάρια σε αναπαραγωγική ηλικία

Συναγερμός για τους «τιμωρούς των παιδόφιλων» στη Θεσσαλονίκη – Οι τρεις ενέδρες και οι ξυλοδαρμοί

Ελλάδα 05.12.2025
Τα στοιχεία που έχουν στη διάθεση τους οι άνδρες της ΕΛ.ΑΣ τους οδηγούν στο συμπέρασμα ότι πίσω από τους ξυλοδαρμούς βρίσκονται άτομα που έχουν αναλάβει το ρόλο των τιμωρών των παιδόφιλων

Τελεσίγραφο των ΗΠΑ στην ΕΕ: Αναλάβετε την πλειονότητα των δαπανών για το ΝΑΤΟ έως το 2027

Κόσμος 05.12.2025
Αν η προθεσμία δεν τηρηθεί, η Ουάσινγκτον μπορεί να σταματήσει να συμμετέχει σε ορισμένους μηχανισμούς συντονισμού άμυνας του ΝΑΤΟ

Κακοκαιρία Byron: «Βούλιαξε» η Λάρισα ‑ Θύμισαν «Βενετία» τα Μεσάγγαλα

Ελλάδα 05.12.2025
Εικόνες χάους στη Λάρισα με το σφοδρό σφυροκόπημα της κακοκαιρίας Byron

Κατηγορούμενος που δικαζόταν για ενδοοικογενειακή βία πέθανε στην Ευελπίδων πριν ακούσει την απόφαση του δικαστηρίου

Ελλάδα 05.12.2025
Κατέρρευσε σε διακοπή της δίκης και δεν υπήρξε χρόνος ούτε καν να χρησιμοποιηθεί απινιδωτής που υπάρχει στα δικαστήρια

Υπερχείλιση φρεατίου λόγω της κακοκαιρίας στην Καλλιθέα – Η απάντηση του Δήμου

Ελλάδα 05.12.2025
Το γεγονός κατέγραψαν πολίτες σε βίντεο που αναρτήθηκαν στα κοινωνικά δίκτυα

Εγκρίθηκε η Νομική του πανεπιστημίου Λευκωσίας UNIC Athens ‑ Ποιες κόπηκαν

Ελλάδα 05.12.2025
Με ένα ναι και δύο όχι από την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ) ολοκληρώθηκε η διαδικασία αξιολόγησης των Νομικών Σχολών των μη κρατικών πανεπιστημίων

Γιάννης Σμαραγδής: Τιμήθηκε στη Νέα Υόρκη όπου έκανε παγκόσμια πρεμιέρα η ταινία του, «Καποδίστριας»

Ελλάδα 05.12.2025
Στο Museum of the Moving Image στην Αστόρια έγινε η πρώτη παγκόσμια προβολή της ταινίας του Γιάννη Σμαραγδή, «Καποδίστριας»

Κακοκαιρία Byron: Αυτοκίνητα επέπλεαν σε δρόμους στον Αλιμο, απίστευτο βίντεο

Ελλάδα 05.12.2025
Bίντεο που αναρτήθηκαν στα social media ανέδειξαν το μέγεθος των προβλημάτων