E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ιταλία: «Συσκευασμένοι» αμφορείς βρέθηκαν στο βυθό

Ανατροπή για το εμπόριο στην Αρχαία Ελλάδα

Δημοσίευση 18/10/2021 | 09:49

Ιταλία: «Συσκευασμένοι» αμφορείς βρέθηκαν στο βυθό

Μια νέα σημαντική αρχαιολογική ανακάλυψη έρχεται να θέσει νέες δεδομένα σχετικά με τις σχέσεις της Αρχαίας Ελλάδας και της Νότιας Ιταλίας. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της ertnews, στο βυθό της θάλασσας της Ιταλίας βρέθηκαν αμφορείς και κούπες για κρασί και μάλιστα σε άριστη κατάσταση αφού οι Αρχαίοι Έλληνες είχαν φροντίσει να τις συσκευάσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για να μη σπάσουν.

Συγκεκριμένα, η αρχαιολογική ανακάλυψη έγινε στο κανάλι Otranto, 22 μίλια από τις ιταλικές ακτές κατά τη διάρκεια κατασκευής του αγωγού TAP ο οποίος πρόκειται να μεταφέρει μεθάνιο από το Αζερμπαϊτζάν στην Ιταλία μέσω Ελλάδας.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, πρόκειται για το ναυάγιο ενός κορινθιακού πλοίου με πήλινο φορτίο, όπως αμφορείς και αγγεία, κεραμικά φλιτζάνια κρασιού για τις συγκεντρώσεις της υψηλής κοινωνικής τάξης. Παράλληλα, βρέθηκαν και υπολείμματα τροφών.

Αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι το γεγονός ότι πολλά σκεύη ήταν «συσκευασμένα» σε μεγαλύτερα βάζα ώστε να ανταπεξέλθουν στο μακρινό θαλάσσιο ταξίδι και να υποστούν ελάχιστη ζημιά.

Η εν λόγω ανακάλυψη, την οποία χρηματοδότησε η ίδια η TAP για την ανάκτηση 22 σκευών, πραγματοποιήθηκε χρησιμοποιώντας ένα είδος υποβρυχίου με καλωδιακή καθοδήγηση και μια ειδική αντλία αναρρόφησης. Ένα πρωτοφανές γεγονός στην ιστορία της υποβρύχιας αρχαιολογίας, εφόσον το ναυάγιο βρίσκεται στο σημαντικό βάθος των 780 μέτρων.

Παράλληλα, αυτό που εντυπωσίασε είναι ο γεγονός ότι το ναυάγιο και τα αντικείμενά του χρονολογούνται στον 7ο αιώνα π.Χ. και όπως αναφέρει το δημοσίευμα πρόκειται για μια πολύ σημαντική αρχαιολογική ανακάλυψη, εφόσον ορίζει την αρχή των εμπορικών σχέσεων μεταξύ της Ελλάδας και της Magna Grecia σε μεγαλύτερο βάθος χρόνου από ότι πιστεύαμε μέχρι σήμερα.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα Corriere della Sera, ο Ιταλός Υπουργός Πολιτισμού κ. Dario Franceschini τονίζει πως πρόκειται για “μια μεγάλη ανακάλυψη που καταδεικνύει την ανάγκη επιστροφής στην επένδυση της υποβρύχιας αρχαιολογίας”. Ο ίδιος υπογραμμίζει επίσης πως πρόθεση του υπουργείου είναι να επενδύσει σε ένα έργο για να φέρει στην επιφάνεια και τα υπόλοιπα 200 ευρήματα που προσωρινά παραμένουν στο βυθό της θάλασσας, όπως και την δημιουργία ενός σχετικού μουσείου.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Θεσσαλονίκη: Στο νοσοκομείο 16χρονος που κατανάλωσε αλκοόλ σε μπαρ στα Λαδάδικα

E-Daily 2.TopNews 04.05.2026
Συνελήφθη ο προσωρινά υπεύθυνος του καταστήματος τα ξημερώματα

Γιατί χιόνισε τον Μάιο;

E-Daily 3.Left 04.05.2026
Το ακραίο φαινόμενο των τελευταίων 40 ετών που «ανατρέπει» τα δεδομένα του καιρού στην Ευρώπη

Το πλοίο «Αικατερίνη» παλεύει με τα κύματα στο λιμάνι της Φολεγάνδρου λόγω κακοκαιρίας

E-Daily 2.TopNews 04.05.2026
Hχθεσινή κακοκαιρία έφερε ισχυρούς ανέμους

Πετρέλαιο: Υποχωρούν οι τιμές, αλλά παραμένουν πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι

E-Daily 2.TopNews 04.05.2026
Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα ξεκινήσουν προσπάθειες για να βοηθήσουν τα πλοία που έχουν παγιδευτεί στα Στενά του Ορμούζ

Πέθανε ο συνιδιοκτήτης της Zeus+Dione, Γιάννης Κολοτούρας, σε ηλικία 48 ετών

E-Daily 2.TopNews 04.05.2026
Θλίψη στον χώρο της ελληνικής μόδας

Σκηνές χάους στη Νέα Υόρκη: Οδηγοί πήγαιναν αντίθετα στον αυτοκινητόδρομο για να αποφύγουν το μποτιλιάρισμα

E-Daily 2.TopNews 04.05.2026
Το κυκλοφοριακό χάος προκλήθηκε από τις ρυθμίσεις για τον ετήσιο ποδηλατικό γύρο «TD Five Boro Bike Tour»

Συναγερμός στο Κρεμλίνο για ενδεχόμενη δολοφονία και πραξικόπημα σε βάρος του Πούτιν

E-Daily 2.TopNews 04.05.2026
Τα έκτακτα μέτρα ασφαλείας και ο ρόλος του Σοϊγκού

Βίντεο: Η στιγμή που αεροσκάφος της United χτυπά φορτηγό σε αυτοκινητόδρομο του Νιου Τζέρσεϊ

E-Daily 2.TopNews 04.05.2026
Ο οδηγός του φορτηγού διακομίστηκε σε νοσοκομείο

Φονικό ξέσπασμα του «ιού των τρωκτικών» σε κρουαζιερόπλοιο

E-Daily 2.TopNews 04.05.2026
Τρεις νεκροί και ένας σε κρίσιμη κατάσταση

Παγωτά: Ακριβότερα φέτος ‑ Πόσο θα πληρώνουμε σε περίπτερα, σούπερ μάρκετ και ζαχαροπλαστεία

E-Daily 3.Left 04.05.2026
Νέο κύμα αυξήσεων αναμένεται να επηρεάσει την αγορά παγωτού τους επόμενους μήνες, με τις τιμές να ανεβαίνουν αισθητά ενόψει καλοκαιριού.

Πανελλήνιες 2026: Ποιοι μαθητές παίρνουν 1.000 ευρώ

E-Daily 2.TopNews 04.05.2026
Μόνιμο γίνεται το πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης για επιτυχόντες των Πανελληνίων