E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Iδρυτές BioNTech: Σε 2‑3 χρόνια θα έχουμε εμβόλια κατά του καρκίνου

Πώς θα λειτουργούν

Δημοσίευση 17/10/2021 | 13:26

Iδρυτές BioNTech: Σε 2‑3 χρόνια θα έχουμε εμβόλια κατά του καρκίνου

O Ουγκούρ Σαχίν και η Οζλέμ Τουρετσί, οι οποίοι δημιούργησαν το εμβόλιο της Pfizer, εξηγούν ότι η τεχνολογία mRNA δεν αλλάζει τα κύτταρα του γονιδιώματος


Ζήτημα χρόνου θεωρούν την παραγωγή εμβολίων που θα αποτρέπουν την επανεμφάνιση καρκίκων ο Ουγκούρ Σαχίν και η Οζλέμ Τουρετσί, οι δύο κορυφαίοι επιστήμονες τουρκικής καταγωγής και ιδρυτές της BioNTech που δημιούργησαν το εμβόλιο της Pfizer κατά του κορωνοϊού.

Σε συνέντευξή τους στην Καθημερινή, περιγράφουν μεταξύ άλλων πώς σκέφτηκαν να χρησιμοποιήσουν μια μεθοδολογία που προοριζόταν για την αντιμετώπιση του καρκίνου το πρώτο εμβόλιο mRNA. «Στην πραγματικότητα ξεκινήσαμε να εργαζόμαστε πάνω στην τεχνολογία mRNA στα τέλη της δεκαετίας του '90, και από το 2012 αρχίσαμε να υποβάλουμε καρκινοπαθείς σε θεραπεία με εμβόλιο mRNA. Τα εμβόλια δεν έχουν να κάνουν με την πρόληψη όπως στην περίπτωση ενός ιού. Οι ασθενείς έχουν ήδη μεγάλους εν μέρει καρκινικούς όγκους και εμβόλιο πρέπει να είναι πολύ ισχυρό για να ενεργοποιήσει το ανοσοποιητικό σύστημα με ακρίβεια, αλλά και δραστικά για να συρρικνωθούν αυτοί οι όγκοι. Έτσι επενδύσαμε πολλά στο να φτιάξουμε ένα πολύ ισχυρό εμβόλιο για να διεγείρουμε ανοσολογικές αποκρίσεις υψηλής ακρίβειας», σημειώνει ο Ογκούρ Σαχίν.

Προσθέτει δε ότι αυτός ήταν και ο λόγος που το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού που ανέπτυξαν είχε τόσο μεγάλη επιτυχία.

Μάλιστα, εκτιμά ότι θα υπάρξει θεραπεία, εμβόλια για τον καρκίνο. «Εργαζόμαστε πάνω σε αυτή την τεχνολογία, όπως τα βλαστοκύτταρα, για περισσότερα από 20 χρόνια. Δημιουργήσαμε δεδομένα, τα οποία δείχνουν ότι η τεχνολογία κατ' αρχήν λειτουργεί» υπογραμμίζει ο ίδιος κι επισημαίνει ότι βλέπουν δραστηριότητα σε κλινικές δοκιμές σε αθενείς με μελάνωμα.

«Έχουμε ξεκινήσει δοκιμές σε εκατοντάδες ασθενείς και θα έχουμε αποτελέσματα το επόμενο έτος, και το 2023. Αν αυτές οι δοκιμές είναι θετικές, τότε θα μπορούσαν να ανοίξουν τον δρόμο σε δύο, τρία, τέσσερα χρόνια για να εγκριθούν τα πρώτα εμβόλια κατά του κακρκίνου», δηλώνει χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της BioNTech.

Όπως εξηγεί, τα εμβόλια θα αλλάξουν τη μοίρα των καρκινοπαθών, ιδίως μετά από χειρουργική επέμβαση. «Μετά τις επεμβάσεις, σε πολλούς όγκους, περίπου το 30%-40% των ασθενών παρουσιάζει υποτροπές εντός δύο ή τριών ετών. Και αυτό είναι ένα από τα βασικά προβλήματα στον καρκίνο... Αυτό που θέλουμε είναι να επιτύχουμε με τα εμβόλια κατά του καρκίνου είναι να το αποτρέψουμε τις υποτροπές στους ασθενείς με καρκίνο».

Τέλος, ερωτηθείς σχετικά με το αν τα εμβόλια mRNA αλλάζουν το DNA των ανθρώπων, ο Ουγκούρ Σαχίν ξεκαθάρισε ότι η συγκεκριμένη τεχνολογία δεν αλλάζει τα κύτταρα του γονιδιώματος, επειδή εγχέεται. «Κάνει μια δουλειά και προκαλεί ανοσολογική απόκριση και εξαφανίζεται μέσα σε δύο ημέρες έως δύο εβδομάδες. Έτσι, δεν υπάρχει τίποτα που να αλλάζει κάτι στο σώμα», κατέληξε.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Καβγάς Έλον Μασκ με τον CEO της Ryanair: «Είσαι εντελώς ηλίθιος»

Κόσμος Χτες
Aναρωτήθηκε μήπως να αγοράσει την εταιρεία

Πέθανε στα 94 του ο πατριάρχης της Βιοχάλκο Νίκος Στασινόπουλος

Ελλάδα Χτες
«Το μεγάλο του έργο άφησε ανεξίτηλο αποτύπωμα στη σύγχρονη βιομηχανία της Ελλάδας»

Λάρισα: Έκανε όπισθεν και τραυμάτισε τρίχρονο κοριτσάκι– Νοσηλεύεται στο νοσοκομείo

Ελλάδα Χτες
To κοριτσάκι που διέμενε σε χωριό του δήμου Τυρνάβου

Χειμερινές εκπτώσεις: Ποιες Κυριακές είναι ανοικτά τα καταστήματα

Οικονομία Χτες
Λόγω χειμερινών εκπτώσεων, τα εμπορικά καταστήματα θα λειτουργήσουν τις Κυριακές, 18 και 25 Ιανουαρίου

Κωνσταντινούπολη: Ανήλικος μαχαίρωσε θανάσιμα 17χρονο – Σοκάρει η ομολογία του

Κόσμος Χτες
Αγρια δολοφονία μπροστά σε κάμερα ασφαλείας

Αγρίνιο: Ομολόγησε ο δράστης για τη δολοφονία του 50χρονου – Στο μικροσκόπιο ερωτικό κίνητρο

Ελλάδα Χτες
Σοκ στη Μακρύνεια από τον θάνατο του Κώστα Αλεξανδρή

«Κόκκινος Συναγερμός» για την επιτραπέζια ελιά – Απειλείται από τη συμφωνία με τη Mercosur

Οικονομία Χτες
Η συμφωνία ΕΕ – Mercosur απειλεί τη βιωσιμότητα του κλάδου και στρεβλώνει τον ανταγωνισμό

«Να μάθουμε τι συνέβη» – Πέντε οικογένειες μηνύουν το TikTok για τους θανάτους των παιδιών τους

Κόσμος Χτες
Βρετανοί γονείς οδηγούν το TikTok σε αμερικανικό δικαστήριο σε μια υπόθεση-ορόσημο για την ευθύνη των social media

«Η Λόρα είναι στην Αθήνα»: Ο λόγος που δεν ταξιδεύουν οι γονείς της στην πρωτεύουσα

Ελλάδα Χτες
Για ένατη συνεχόμενη ημέρα παραμένει αγνοούμενη η 16χρονη