E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Iδρυτές BioNTech: Σε 2‑3 χρόνια θα έχουμε εμβόλια κατά του καρκίνου

Πώς θα λειτουργούν

Δημοσίευση 17/10/2021 | 13:26

Iδρυτές BioNTech: Σε 2‑3 χρόνια θα έχουμε εμβόλια κατά του καρκίνου

O Ουγκούρ Σαχίν και η Οζλέμ Τουρετσί, οι οποίοι δημιούργησαν το εμβόλιο της Pfizer, εξηγούν ότι η τεχνολογία mRNA δεν αλλάζει τα κύτταρα του γονιδιώματος


Ζήτημα χρόνου θεωρούν την παραγωγή εμβολίων που θα αποτρέπουν την επανεμφάνιση καρκίκων ο Ουγκούρ Σαχίν και η Οζλέμ Τουρετσί, οι δύο κορυφαίοι επιστήμονες τουρκικής καταγωγής και ιδρυτές της BioNTech που δημιούργησαν το εμβόλιο της Pfizer κατά του κορωνοϊού.

Σε συνέντευξή τους στην Καθημερινή, περιγράφουν μεταξύ άλλων πώς σκέφτηκαν να χρησιμοποιήσουν μια μεθοδολογία που προοριζόταν για την αντιμετώπιση του καρκίνου το πρώτο εμβόλιο mRNA. «Στην πραγματικότητα ξεκινήσαμε να εργαζόμαστε πάνω στην τεχνολογία mRNA στα τέλη της δεκαετίας του '90, και από το 2012 αρχίσαμε να υποβάλουμε καρκινοπαθείς σε θεραπεία με εμβόλιο mRNA. Τα εμβόλια δεν έχουν να κάνουν με την πρόληψη όπως στην περίπτωση ενός ιού. Οι ασθενείς έχουν ήδη μεγάλους εν μέρει καρκινικούς όγκους και εμβόλιο πρέπει να είναι πολύ ισχυρό για να ενεργοποιήσει το ανοσοποιητικό σύστημα με ακρίβεια, αλλά και δραστικά για να συρρικνωθούν αυτοί οι όγκοι. Έτσι επενδύσαμε πολλά στο να φτιάξουμε ένα πολύ ισχυρό εμβόλιο για να διεγείρουμε ανοσολογικές αποκρίσεις υψηλής ακρίβειας», σημειώνει ο Ογκούρ Σαχίν.

Προσθέτει δε ότι αυτός ήταν και ο λόγος που το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού που ανέπτυξαν είχε τόσο μεγάλη επιτυχία.

Μάλιστα, εκτιμά ότι θα υπάρξει θεραπεία, εμβόλια για τον καρκίνο. «Εργαζόμαστε πάνω σε αυτή την τεχνολογία, όπως τα βλαστοκύτταρα, για περισσότερα από 20 χρόνια. Δημιουργήσαμε δεδομένα, τα οποία δείχνουν ότι η τεχνολογία κατ' αρχήν λειτουργεί» υπογραμμίζει ο ίδιος κι επισημαίνει ότι βλέπουν δραστηριότητα σε κλινικές δοκιμές σε αθενείς με μελάνωμα.

«Έχουμε ξεκινήσει δοκιμές σε εκατοντάδες ασθενείς και θα έχουμε αποτελέσματα το επόμενο έτος, και το 2023. Αν αυτές οι δοκιμές είναι θετικές, τότε θα μπορούσαν να ανοίξουν τον δρόμο σε δύο, τρία, τέσσερα χρόνια για να εγκριθούν τα πρώτα εμβόλια κατά του κακρκίνου», δηλώνει χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της BioNTech.

Όπως εξηγεί, τα εμβόλια θα αλλάξουν τη μοίρα των καρκινοπαθών, ιδίως μετά από χειρουργική επέμβαση. «Μετά τις επεμβάσεις, σε πολλούς όγκους, περίπου το 30%-40% των ασθενών παρουσιάζει υποτροπές εντός δύο ή τριών ετών. Και αυτό είναι ένα από τα βασικά προβλήματα στον καρκίνο... Αυτό που θέλουμε είναι να επιτύχουμε με τα εμβόλια κατά του καρκίνου είναι να το αποτρέψουμε τις υποτροπές στους ασθενείς με καρκίνο».

Τέλος, ερωτηθείς σχετικά με το αν τα εμβόλια mRNA αλλάζουν το DNA των ανθρώπων, ο Ουγκούρ Σαχίν ξεκαθάρισε ότι η συγκεκριμένη τεχνολογία δεν αλλάζει τα κύτταρα του γονιδιώματος, επειδή εγχέεται. «Κάνει μια δουλειά και προκαλεί ανοσολογική απόκριση και εξαφανίζεται μέσα σε δύο ημέρες έως δύο εβδομάδες. Έτσι, δεν υπάρχει τίποτα που να αλλάζει κάτι στο σώμα», κατέληξε.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Συγγρού: Ανοιξε τρύπα στη μεσαία λωρίδα στο ρεύμα προς παραλία – Νερά πετάγονται από τον δρόμο

Ελλάδα 18.02.2026
Η καθίζηση έγινε λίγο μετά το ύψος του Νέου Κόσμου

Συγκλονίζει η σύζυγος του Λάνθιμου, Αριάν Λαμπέτ: «Έχω υποστεί δύο βιασμούς στην εφηβεία μου»

Κόσμος 18.02.2026
Η βραβευμένη ηθοποιός και σκηνοθέτις μίλησε ανοιχτά για τους βιασμούς και τις σeξουαλικές παρενοχλήσεις που έχει υποστεί

Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη οδηγός ασθενοφόρου που οδηγούσε μεθυσμένος

Ελλάδα 18.02.2026
Πρόκειται για 41χρονο, ο οποίος οδηγούσε ασθενοφόρο ιδιωτικής εταιρείας

Δημογραφικό: Οι 4 περιοχές της Ελλάδας που «σβήνουν»

Ελλάδα 18.02.2026
Στα όρια της επιβίωσης 4 περιοχές της χώρας που είδαν δραματική συρρίκνωση του πληθυσμού τους - 1,26 παιδιά ανά γυναίκα στην Ελλάδα, που έχει την 7η χειρότερη επίδοση στην ΕΕ

Τόμι Λι Τζόουνς: Αποκαλύφθηκε η αιτία θανάτου της κόρης του που είχε βρεθεί νεκρή σε πολυτελές ξενοδοχείο

Κόσμος 18.02.2026
Η Βικτόρια Τζόουνς είχε εντοπιστεί νεκρή τον Ιανουάριο στο Σαν Φρανσίσκο

Τραγωδία στη Σκιάθο: Νεκρή 38χρονη μητέρα τριών παιδιών ‑ Είχε γεννήσει πριν 20 ημέρες

Ελλάδα 18.02.2026
Παρά τις προσπάθειες των γιατρών, η Κωνσταντίνα δεν κατάφερε να κρατηθεί στη ζωή

Έναν μήνα κάτω από τα νερά η Πάτμος: Σε παύση το έργο διευθέτησης ομβρίων, δείτε εικόνες

Ελλάδα 18.02.2026
Κενό στη μελέτη ως προς τη στάθμη της θάλασσας και την υψομετρική διαφορά -Σε απόγνωση οι κάτοικοι και οι επαγγελματίες για την κατάσταση στο νησί

Αστυπάλαια: Ψαράς πάλεψε με τα κύματα και τα 10 μποφόρ για να σώσει το καΐκι του

Ελλάδα 18.02.2026
Ο 37χρονος ψαράς πάλεψε για να αποτρέψει την βύθιση του καϊκιού του το οποίο ανήκει στην οικογένειά του εδώ και τρεις γενιές

Μαχαίρωσαν και ξυλοκόπησαν μέχρι θανάτου 54χρονο Αμερικανό σε ενέδρα στην Ταϊλάνδη

Κόσμος 18.02.2026
Προσπάθησε να πείσει 24χρονη να είναι ξανά ζευγάρι

Ηδονοβλεψίας κατέγραφε στα ντους παίκτριες γυναικείας ομάδας ποδοσφαίρου στην Αυστρία με κρυφές κάμερες

Κόσμος 18.02.2026
«Είναι σαν να μας τράβηξαν το χαλί κάτω από τα πόδια μας», δηλώνει αθλήτρια της Αλταχ, μετά την αποκάλυψη ότι ένας άνδρας είχε εγκαταστήσει κρυφές κάμερες στα αποδυτήρια και κατέγραφε τις αθλήτριες