E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Iδρυτές BioNTech: Σε 2‑3 χρόνια θα έχουμε εμβόλια κατά του καρκίνου

Πώς θα λειτουργούν

Δημοσίευση 17/10/2021 | 13:26

Iδρυτές BioNTech: Σε 2‑3 χρόνια θα έχουμε εμβόλια κατά του καρκίνου

O Ουγκούρ Σαχίν και η Οζλέμ Τουρετσί, οι οποίοι δημιούργησαν το εμβόλιο της Pfizer, εξηγούν ότι η τεχνολογία mRNA δεν αλλάζει τα κύτταρα του γονιδιώματος


Ζήτημα χρόνου θεωρούν την παραγωγή εμβολίων που θα αποτρέπουν την επανεμφάνιση καρκίκων ο Ουγκούρ Σαχίν και η Οζλέμ Τουρετσί, οι δύο κορυφαίοι επιστήμονες τουρκικής καταγωγής και ιδρυτές της BioNTech που δημιούργησαν το εμβόλιο της Pfizer κατά του κορωνοϊού.

Σε συνέντευξή τους στην Καθημερινή, περιγράφουν μεταξύ άλλων πώς σκέφτηκαν να χρησιμοποιήσουν μια μεθοδολογία που προοριζόταν για την αντιμετώπιση του καρκίνου το πρώτο εμβόλιο mRNA. «Στην πραγματικότητα ξεκινήσαμε να εργαζόμαστε πάνω στην τεχνολογία mRNA στα τέλη της δεκαετίας του '90, και από το 2012 αρχίσαμε να υποβάλουμε καρκινοπαθείς σε θεραπεία με εμβόλιο mRNA. Τα εμβόλια δεν έχουν να κάνουν με την πρόληψη όπως στην περίπτωση ενός ιού. Οι ασθενείς έχουν ήδη μεγάλους εν μέρει καρκινικούς όγκους και εμβόλιο πρέπει να είναι πολύ ισχυρό για να ενεργοποιήσει το ανοσοποιητικό σύστημα με ακρίβεια, αλλά και δραστικά για να συρρικνωθούν αυτοί οι όγκοι. Έτσι επενδύσαμε πολλά στο να φτιάξουμε ένα πολύ ισχυρό εμβόλιο για να διεγείρουμε ανοσολογικές αποκρίσεις υψηλής ακρίβειας», σημειώνει ο Ογκούρ Σαχίν.

Προσθέτει δε ότι αυτός ήταν και ο λόγος που το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού που ανέπτυξαν είχε τόσο μεγάλη επιτυχία.

Μάλιστα, εκτιμά ότι θα υπάρξει θεραπεία, εμβόλια για τον καρκίνο. «Εργαζόμαστε πάνω σε αυτή την τεχνολογία, όπως τα βλαστοκύτταρα, για περισσότερα από 20 χρόνια. Δημιουργήσαμε δεδομένα, τα οποία δείχνουν ότι η τεχνολογία κατ' αρχήν λειτουργεί» υπογραμμίζει ο ίδιος κι επισημαίνει ότι βλέπουν δραστηριότητα σε κλινικές δοκιμές σε αθενείς με μελάνωμα.

«Έχουμε ξεκινήσει δοκιμές σε εκατοντάδες ασθενείς και θα έχουμε αποτελέσματα το επόμενο έτος, και το 2023. Αν αυτές οι δοκιμές είναι θετικές, τότε θα μπορούσαν να ανοίξουν τον δρόμο σε δύο, τρία, τέσσερα χρόνια για να εγκριθούν τα πρώτα εμβόλια κατά του κακρκίνου», δηλώνει χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της BioNTech.

Όπως εξηγεί, τα εμβόλια θα αλλάξουν τη μοίρα των καρκινοπαθών, ιδίως μετά από χειρουργική επέμβαση. «Μετά τις επεμβάσεις, σε πολλούς όγκους, περίπου το 30%-40% των ασθενών παρουσιάζει υποτροπές εντός δύο ή τριών ετών. Και αυτό είναι ένα από τα βασικά προβλήματα στον καρκίνο... Αυτό που θέλουμε είναι να επιτύχουμε με τα εμβόλια κατά του καρκίνου είναι να το αποτρέψουμε τις υποτροπές στους ασθενείς με καρκίνο».

Τέλος, ερωτηθείς σχετικά με το αν τα εμβόλια mRNA αλλάζουν το DNA των ανθρώπων, ο Ουγκούρ Σαχίν ξεκαθάρισε ότι η συγκεκριμένη τεχνολογία δεν αλλάζει τα κύτταρα του γονιδιώματος, επειδή εγχέεται. «Κάνει μια δουλειά και προκαλεί ανοσολογική απόκριση και εξαφανίζεται μέσα σε δύο ημέρες έως δύο εβδομάδες. Έτσι, δεν υπάρχει τίποτα που να αλλάζει κάτι στο σώμα», κατέληξε.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΔΥΠΑ: 160 εργαστήρια συμβουλευτικής τον Φεβρουάριο

Ελλάδα 28.01.2026
Τα 138 θα είναι δια ζώσης και τα 22 διαδικτυακά

«Μπλόκαρε το τιμόνι κατά την προσπέραση», είπε τραυματίας σε γιατρό για το τρoχαίo

Ελλάδα 28.01.2026
Η σοβαρή μαρτυρία κάνει λόγο για πιθανό τεχνικό πρόβλημα στο όχημα που ενεπλάκη στο θανατηφόρο τροχαίο με τους οπαδούς του ΠΑΟΚ

Και δεύτερη «αρμάδα» στέλνει ο Τραμπ στο Ιράν: «Ελπίζω ότι θα κάνουν συμφωνία»

Κόσμος 28.01.2026
Ο Αμερικανός πρόεδρος έκρινε τη Δευτέρα, πως το Ιράν επιδιώκει διπλωματική λύση όσο αφορά τις εντάσεις με τις ΗΠΑ

Φυλάκιση 20 μηνών για την πρώην πρώτη κυρία της Νότιας Κορέας, που δωροδοκούνταν με τσάντες Chanel και διαμαντένια κολιέ

Ελλάδα 28.01.2026
Η Κιμ Κέον Χι είχε αποδεχθεί πανάκριβα δώρα από στελέχη της Εκκλησίας της Ενοποίησης με αντάλλαγμα πολιτικές χάρες

Νεκρό μεταφέρθηκε βρέφος στο Παίδων «Αγία Σοφία» – Το είχαν πάει αρχικά σε κτηνιατρείο

Ελλάδα 28.01.2026
Στο νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία» μεταφέρθηκε νωρίς το πρωί της Τετάρτης (28.01.2026) από την Καλλιθέα ένα βρέφος χωρίς τις αισθήσεις του, όπου και διαπιστώθηκε ο θάνατός του

Βιολάντα: Ντοκουμέντο από το σημείο της διαρροής προπανίου

Ελλάδα 28.01.2026
Σωλήνες με εμφανή διάτρηση στο υπόγειο

Για ποιους δήμους δίνουν 10.000 ευρώ για μετεγκατάσταση

Οικονομία 28.01.2026
Οι βασικές διατάξεις του νομοσχεδίου

Κρήτη: 43χρονη ζούσε σαν κρατούμενη – Σύζυγος και πεθερά στο εδώλιο

Ελλάδα 28.01.2026
Κατέθεσε ότι υπέστη επανειλημμένα σωματική και λεκτική κακοποίηση

Τρύπες σε σωλήνες προπανίου εντοπίστηκαν στο υπόγειο του εργοστασίου Βιολάντα

Ελλάδα 28.01.2026
Στελέχη της διεύθυνσης αντιμετώπισης εγκλημάτων εμπρησμού ερευνούν την έκρηξη

Τι αποκαλύπτουν ρουμανικά Μέσα για το τροχαίο με τους νεκρούς οπαδούς του ΠΑΟΚ

Κόσμος 28.01.2026
Ως «το χειρότερο τροχαίο των τελευταίων έξι ετών στους ρουμανικούς δρόμους» χαρακτηρίζουν στη Ρουμανία την τραγωδία με τους οπαδούς του ΠΑΟΚ.