E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

ΔΝΤ για Ελλάδα: Δημόσιο χρέος 206,7% του ΑΕΠ και πρωτογενές έλλειμμα 7,3% για το 2021

Η έκθεση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα

Δημοσίευση 13/10/2021 | 14:55

ΔΝΤ για Ελλάδα: Δημόσιο χρέος 206,7% του ΑΕΠ και πρωτογενές έλλειμμα 7,3% για το 2021

Μείωση του δημόσιου χρέους από φέτος και επιστροφή της Ελλάδας στα πρωτογενή πλεονάσματα από το 2023 προβλέπει για τη χώρα μας το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) σε έκθεσή του που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Το Ταμείο προβλέπει ότι το συνολικό έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης θα διαμορφωθεί φέτος στο 10,2% του ΑΕΠ έναντι 10,5% πέρυσι, για να μειωθεί σημαντικά στο 4,3% το 2022 και να συνεχίσει να υποχωρεί τα επόμενα χρόνια για να φθάσει στο 1,6% το 2026.

Το πρωτογενές έλλειμμα - στο οποίο δεν περιλαμβάνονται οι τόκοι για την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους - προβλέπεται να μειωθεί οριακά φέτος στο 7,3% του ΑΕΠ από 7,5% πέρυσι και να μειωθεί δραστικά το 2022 στο 1,3%, ενώ από το 2023 προβλέπεται να καταγραφεί μικρό πρωτογενές πλεόνασμα 0,2%, το οποίο θα αυξάνεται σταδιακά τα επόμενα χρόνια για να φθάσει στο 1,5% το 2026.

Η δημοσιονομική προσαρμογή θα βασισθεί περισσότερο στη μείωση των δημοσίων δαπανών, οι οποίες προβλέπεται να μειωθούν από το 60,7% του ΑΕΠ το 2020 στο 59% φέτος και στο 52,4% το 2022 και να συνεχίσουν να υποχωρούν τα επόμενα χρόνια για να φθάσουν το 48,3% το 2026.

Τα έσοδα του δημοσίου προβλέπεται να μειωθούν ελαφρά το 2022 και το 2023 στο 48,1% του ΑΕΠ από 48,8% φέτος και να υποχωρήσουν στη συνέχεια σταδιακά στο 46,8% το 2026.

Το χρέος της γενικής κυβέρνησης κορυφώθηκε, σύμφωνα με το ΔΝΤ, το 2020 στο 211,2% του ΑΕΠ, ενώ προβλέπεται να υποχωρήσει φέτος στο 206,7% και να συνεχίσει να αποκλιμακώνεται στη συνέχεια για να υποχωρήσει το 2026 στο 179,6%.

Το αποτύπωμα της πανδημίας στο παγκόσμιο χρέος

Στη διάρκεια της πανδημίας το παγκόσμιο χρέος - του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα πλην τραπεζών - αυξήθηκε κατά 14% στο επίπεδο - ρεκόρ των 226 τρισ. δολαρίων. Το παγκόσμιο δημόσιο χρέος ανέρχεται στα 88 τρισ. δολάρια ή κοντά στο 100% του παγκόσμιου ΑΕΠ. Το 2021 και το 2022 αναμένεται να μειωθεί κατά περίπου μία ποσοστιαία μονάδα κάθε χρόνο και στη συνέχεια να σταθεροποιηθεί στο 97% του ΑΕΠ.

Το Ταμείο προειδοποιεί για τον κίνδυνο ξαφνικής αύξησης των επιτοκίων στις αναπτυγμένες οικονομίες, ενώ σημειώνει ότι οι κεντρικές τράπεζες κάποιων οικονομιών αναδυόμενων αγορών έχουν αρχίσει να αυξάνουν τα επιτόκια για να αντιμετωπίσουν τον πληθωρισμό.

Το Ταμείο σημειώνει ότι οι χώρες θα πρέπει να προσαρμόσουν τις δημοσιονομικές πολιτικές τους στις ιδιαίτερες συνθήκες τους, μεταξύ άλλων στο ποσοστό των εμβολιασμών και την ένταση της ανάκαμψής τους αναφέρει το Ταμείο. Σημειώνει, επίσης, ότι πρέπει να ενισχυθεί η αξιοπιστία των πολιτικών τους με μεσοπρόθεσμα δημοσιονομικά πλαίσια που μπορούν να πείσουν τους δανειστές ότι είναι δημοσιονομικά υπεύθυνες και έτσι να μειωθεί το κόστος χρηματοδότησής τους.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Anthropic: Το Claude μπορεί πλέον να χρησιμοποιεί τον υπολογιστή σας

Tech + Science Χτες
Σύμφωνα με την εταιρεία, οι χρήστες μπορούν να αναθέτουν εντολές στο Claude ακόμη και από το κινητό τους, με το σύστημα να αναλαμβάνει στη συνέχεια να ολοκληρώσει την εργασία στον υπολογιστή

Τα τροχαία στην Ελλάδα μειώθηκαν σύμφωνα με την Κομισιόν: Ο χαμηλότερος αριθμός από το 1963

Ελλάδα Χτες
Η Ελλάδα σημείωσε τη μεγαλύτερη μείωση θανάτων από τροχαία στην ιστορία της

Ροζ «θάλασσα» στη Βέροια: Χιλιάδες επισκέπτες στην Ημαθία για τις ανθισμένες ροδακινιές

Ελλάδα Χτες
Οι ανθισμένες ροδακινιές μεταμορφώνουν μια έκταση περίπου 170 τετραγωνικών χιλιομέτρων - Η ανθοφορία διαρκεί από τα μέσα Μαρτίου έως τα μέσα Απριλίου

Ο Σαλάχ ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από τη Λίβερπουλ το καλοκαίρι

Αθλητικά Νέα Χτες
Ο Αιγύπτιος επιθετικός με βίντεο που «ανέβασε» στους λογαριασμούς του στα social media ανακοίνωσε το οριστικό του τέλος από τους «κόκκινους»

Σίριαλ η κόντρα του Γιάννη Αντετοκούνμπο με τους Μιλγουόκι Μπακς: Παρέμβαση υπέρ του από την Ένωση Παικτών του NBA

Αθλητικά Νέα Χτες
Δεν συμφωνεί να μείνει εκτός δράσης μέχρι το τέλος της σεζόν

Η Τουρκία στο χείλος νομισματικής κρίσης: Ο Ερντογάν «βάζει χέρι» στα αποθέματα χρυσού

Κόσμος Χτες
Η Τουρκία καίει δισ. για να σώσει τη λίρα, ενώ εξετάζει swaps και πιθανές πωλήσεις χρυσού εν μέσω πολέμου στο Ιράν και έκρηξης στις τιμές ενέργειας

Fuel Pass 2026: Νέα απάτη με μηνύματα

Ελλάδα Χτες
Τα μηνύματα καλούν τους πολίτες να επισκεφθούν συγκεκριμένο σύνδεσμο

Παραιτήθηκε ο Αλέξης Χαρίτσης από πρόεδρος της Νέας Αριστεράς, αναλαμβάνει ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης

Πολιτική Χτες
Διαβουλεύσεις για το πρόσωπο που θα αντικαταστήσει τον Χαρίτση στη θέση του επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας

Λιμανάκια Βουλιαγμένης: Βρέθηκαν βατραχοπέδιλο και φιάλη οξυγόνου στο «Πηγάδι του Θανάτου»

Ελλάδα Χτες
Οι αρχές εξετάζουν για το εάν πρόκειται για αντικείμενα του 34χρονου δύτη που αγνοείται

Πότε θα έχουμε αλλαγή της ώρας

Ελλάδα Χτες
Δυστυχώς θα χάσουμε μία ώρα ύπνο