E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

ΔΝΤ για Ελλάδα: Δημόσιο χρέος 206,7% του ΑΕΠ και πρωτογενές έλλειμμα 7,3% για το 2021

Η έκθεση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα

Δημοσίευση 13/10/2021 | 14:55

ΔΝΤ για Ελλάδα: Δημόσιο χρέος 206,7% του ΑΕΠ και πρωτογενές έλλειμμα 7,3% για το 2021

Μείωση του δημόσιου χρέους από φέτος και επιστροφή της Ελλάδας στα πρωτογενή πλεονάσματα από το 2023 προβλέπει για τη χώρα μας το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) σε έκθεσή του που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Το Ταμείο προβλέπει ότι το συνολικό έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης θα διαμορφωθεί φέτος στο 10,2% του ΑΕΠ έναντι 10,5% πέρυσι, για να μειωθεί σημαντικά στο 4,3% το 2022 και να συνεχίσει να υποχωρεί τα επόμενα χρόνια για να φθάσει στο 1,6% το 2026.

Το πρωτογενές έλλειμμα - στο οποίο δεν περιλαμβάνονται οι τόκοι για την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους - προβλέπεται να μειωθεί οριακά φέτος στο 7,3% του ΑΕΠ από 7,5% πέρυσι και να μειωθεί δραστικά το 2022 στο 1,3%, ενώ από το 2023 προβλέπεται να καταγραφεί μικρό πρωτογενές πλεόνασμα 0,2%, το οποίο θα αυξάνεται σταδιακά τα επόμενα χρόνια για να φθάσει στο 1,5% το 2026.

Η δημοσιονομική προσαρμογή θα βασισθεί περισσότερο στη μείωση των δημοσίων δαπανών, οι οποίες προβλέπεται να μειωθούν από το 60,7% του ΑΕΠ το 2020 στο 59% φέτος και στο 52,4% το 2022 και να συνεχίσουν να υποχωρούν τα επόμενα χρόνια για να φθάσουν το 48,3% το 2026.

Τα έσοδα του δημοσίου προβλέπεται να μειωθούν ελαφρά το 2022 και το 2023 στο 48,1% του ΑΕΠ από 48,8% φέτος και να υποχωρήσουν στη συνέχεια σταδιακά στο 46,8% το 2026.

Το χρέος της γενικής κυβέρνησης κορυφώθηκε, σύμφωνα με το ΔΝΤ, το 2020 στο 211,2% του ΑΕΠ, ενώ προβλέπεται να υποχωρήσει φέτος στο 206,7% και να συνεχίσει να αποκλιμακώνεται στη συνέχεια για να υποχωρήσει το 2026 στο 179,6%.

Το αποτύπωμα της πανδημίας στο παγκόσμιο χρέος

Στη διάρκεια της πανδημίας το παγκόσμιο χρέος - του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα πλην τραπεζών - αυξήθηκε κατά 14% στο επίπεδο - ρεκόρ των 226 τρισ. δολαρίων. Το παγκόσμιο δημόσιο χρέος ανέρχεται στα 88 τρισ. δολάρια ή κοντά στο 100% του παγκόσμιου ΑΕΠ. Το 2021 και το 2022 αναμένεται να μειωθεί κατά περίπου μία ποσοστιαία μονάδα κάθε χρόνο και στη συνέχεια να σταθεροποιηθεί στο 97% του ΑΕΠ.

Το Ταμείο προειδοποιεί για τον κίνδυνο ξαφνικής αύξησης των επιτοκίων στις αναπτυγμένες οικονομίες, ενώ σημειώνει ότι οι κεντρικές τράπεζες κάποιων οικονομιών αναδυόμενων αγορών έχουν αρχίσει να αυξάνουν τα επιτόκια για να αντιμετωπίσουν τον πληθωρισμό.

Το Ταμείο σημειώνει ότι οι χώρες θα πρέπει να προσαρμόσουν τις δημοσιονομικές πολιτικές τους στις ιδιαίτερες συνθήκες τους, μεταξύ άλλων στο ποσοστό των εμβολιασμών και την ένταση της ανάκαμψής τους αναφέρει το Ταμείο. Σημειώνει, επίσης, ότι πρέπει να ενισχυθεί η αξιοπιστία των πολιτικών τους με μεσοπρόθεσμα δημοσιονομικά πλαίσια που μπορούν να πείσουν τους δανειστές ότι είναι δημοσιονομικά υπεύθυνες και έτσι να μειωθεί το κόστος χρηματοδότησής τους.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Γαλλία: Αφησαν μωρό 18 μηνών μέσα στο αυτοκίνητο εν μέσω καύσωνα και πέθανε

E-Daily 2.TopNews 26.06.2026
Δύο παιδιά, ηλικίας 2 και 4 ετών, βρέθηκαν νεκρά τη Δευτέρα μέσα στο αυτοκίνητο

Βενεζουέλα: Γυναίκα γέννησε στα ερείπια κτηρίου χωρίς ρεύμα ‑ Βίντεο

E-Daily 2.TopNews 26.06.2026
Εθελοντές βοήθησαν και έφεραν το μωρό στον κόσμο με τη βοήθεια των ακτίνων των φακών τους

Τραμπ: Ανόητη παραβίαση της εκεχειρίας από το Ιράν ‑ Εκτόξευσε drones κατά πλοίων στο Ορμούζ, ζημιές σε τάνκερ

E-Daily 2.TopNews 26.06.2026
Όπως υποστήριξε, ένα από τα drones έπληξε το κατάστρωμα μεγάλου φορτηγού πλοίου, προκαλώντας ζημιές, χωρίς ωστόσο να διακοπεί η πορεία του - Τα υπόλοιπα τρία, καταρρίφθηκαν

Βίντεο: Μικρό αεροπλάνο προσέκρουσε στον ψηλότερο ουρανοξύστη του Πεκίνου

E-Daily 2.TopNews 26.06.2026
Αγνωστος μέχρι στιγμής ο συνολικός αριθμός των θυμάτων - Το κτίριο εκκενώθηκε

Μυστήριο στο Λος Αντζελες: Συλλογή hypercars αξίας έως 100 εκατ. δολαρίων βρέθηκε εγκαταλελειμμένη στο αεροδρόμιο

E-Daily 3.Left 26.06.2026
Μια σπάνια συλλογή hypercars, με Ferrari LaFerrari, McLaren Speedtail, Porsche 918 Spyder και Koenigsegg, εντοπίστηκε σε χώρο του αεροδρομίου

Βίντεο που προκαλεί οργή: Μητέρα χαστουκίζει το παιδί της δυνατά και πέφτει στο οδόστρωμα

E-Daily 2.TopNews 26.06.2026
Το περιστατικό σημειώθηκε στην περιοχή των Αμπελόκηπων

Apple: Ανακοίνωσε αυξήσεις τιμών σε iPad, Macbook και Mac

E-Daily 3.Left 26.06.2026
Σημαντικές αυξήσεις τιμών σε μια μεγάλη γκάμα προϊόντων της ανακοίνωσε η Apple

«Γιατί να μην ρίξουμε πυρηνικά;»: Σκληροπυρηνικοί καλούν τον Πούτιν να αφήσει τη διπλωματία και να κλιμακώσει στην Ουκρανία

Κόσμος 26.06.2026
Η οργή για ουκρανικά πλήγματα με drones βαθιά μέσα στη Ρωσία, σε στόχους σε Μόσχα και σε Αγία Πετρούπολη, φέρνει πίεση για στρατιωτική κλιμάκωση

Τραγικός θάνατος: Πατέρας δύο παιδιών αποκοιμήθηκε κατά λάθος πάνω σε μαχαίρι

E-Daily 2.TopNews 26.06.2026
Συνελήφθησαν τρία άτομα, μέχρι να αποκαλυφθεί το τραγικό ατύχημα

Ο ΕΦΕΤ ανακαλεί high protein πουτίγκα με γεύση σοκολάτας

E-Daily 2.TopNews 26.06.2026
Τι διαπιστώθηκε κατά τον έλεγχο του Φορέα Ελέγχου Τροφίμων - Η ανακοίνωση

Αλάσκα: Η στιγμή που αεροσκάφος πραγματοποίησε αναγκαστική προσγείωση σε απομονωμένη περιοχή

Κόσμος 26.06.2026
Βίντεο που δημοσίευσε ο Μπρετ Φιλίπι, ένας από τους επιβάτες του αεροσκάφους, δείχνει την κατάσταση που επικράτησε μέσα στην καμπίνα, αλλά και τι συνέβη μετά την αναγκαστική προσγείωση

Σταυρούλα Λεβεντάκη: Συγγνώμη της συντρόφου του 43χρονου Σκοπιανού στην οικογένεια

Ελλάδα 26.06.2026
Ολόκληρη η δήλωση της συντρόφου του 43χρονου μέσω του δικηγόρου της