E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

ΔΝΤ για Ελλάδα: Δημόσιο χρέος 206,7% του ΑΕΠ και πρωτογενές έλλειμμα 7,3% για το 2021

Η έκθεση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα

Δημοσίευση 13/10/2021 | 14:55

ΔΝΤ για Ελλάδα: Δημόσιο χρέος 206,7% του ΑΕΠ και πρωτογενές έλλειμμα 7,3% για το 2021

Μείωση του δημόσιου χρέους από φέτος και επιστροφή της Ελλάδας στα πρωτογενή πλεονάσματα από το 2023 προβλέπει για τη χώρα μας το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) σε έκθεσή του που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Το Ταμείο προβλέπει ότι το συνολικό έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης θα διαμορφωθεί φέτος στο 10,2% του ΑΕΠ έναντι 10,5% πέρυσι, για να μειωθεί σημαντικά στο 4,3% το 2022 και να συνεχίσει να υποχωρεί τα επόμενα χρόνια για να φθάσει στο 1,6% το 2026.

Το πρωτογενές έλλειμμα - στο οποίο δεν περιλαμβάνονται οι τόκοι για την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους - προβλέπεται να μειωθεί οριακά φέτος στο 7,3% του ΑΕΠ από 7,5% πέρυσι και να μειωθεί δραστικά το 2022 στο 1,3%, ενώ από το 2023 προβλέπεται να καταγραφεί μικρό πρωτογενές πλεόνασμα 0,2%, το οποίο θα αυξάνεται σταδιακά τα επόμενα χρόνια για να φθάσει στο 1,5% το 2026.

Η δημοσιονομική προσαρμογή θα βασισθεί περισσότερο στη μείωση των δημοσίων δαπανών, οι οποίες προβλέπεται να μειωθούν από το 60,7% του ΑΕΠ το 2020 στο 59% φέτος και στο 52,4% το 2022 και να συνεχίσουν να υποχωρούν τα επόμενα χρόνια για να φθάσουν το 48,3% το 2026.

Τα έσοδα του δημοσίου προβλέπεται να μειωθούν ελαφρά το 2022 και το 2023 στο 48,1% του ΑΕΠ από 48,8% φέτος και να υποχωρήσουν στη συνέχεια σταδιακά στο 46,8% το 2026.

Το χρέος της γενικής κυβέρνησης κορυφώθηκε, σύμφωνα με το ΔΝΤ, το 2020 στο 211,2% του ΑΕΠ, ενώ προβλέπεται να υποχωρήσει φέτος στο 206,7% και να συνεχίσει να αποκλιμακώνεται στη συνέχεια για να υποχωρήσει το 2026 στο 179,6%.

Το αποτύπωμα της πανδημίας στο παγκόσμιο χρέος

Στη διάρκεια της πανδημίας το παγκόσμιο χρέος - του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα πλην τραπεζών - αυξήθηκε κατά 14% στο επίπεδο - ρεκόρ των 226 τρισ. δολαρίων. Το παγκόσμιο δημόσιο χρέος ανέρχεται στα 88 τρισ. δολάρια ή κοντά στο 100% του παγκόσμιου ΑΕΠ. Το 2021 και το 2022 αναμένεται να μειωθεί κατά περίπου μία ποσοστιαία μονάδα κάθε χρόνο και στη συνέχεια να σταθεροποιηθεί στο 97% του ΑΕΠ.

Το Ταμείο προειδοποιεί για τον κίνδυνο ξαφνικής αύξησης των επιτοκίων στις αναπτυγμένες οικονομίες, ενώ σημειώνει ότι οι κεντρικές τράπεζες κάποιων οικονομιών αναδυόμενων αγορών έχουν αρχίσει να αυξάνουν τα επιτόκια για να αντιμετωπίσουν τον πληθωρισμό.

Το Ταμείο σημειώνει ότι οι χώρες θα πρέπει να προσαρμόσουν τις δημοσιονομικές πολιτικές τους στις ιδιαίτερες συνθήκες τους, μεταξύ άλλων στο ποσοστό των εμβολιασμών και την ένταση της ανάκαμψής τους αναφέρει το Ταμείο. Σημειώνει, επίσης, ότι πρέπει να ενισχυθεί η αξιοπιστία των πολιτικών τους με μεσοπρόθεσμα δημοσιονομικά πλαίσια που μπορούν να πείσουν τους δανειστές ότι είναι δημοσιονομικά υπεύθυνες και έτσι να μειωθεί το κόστος χρηματοδότησής τους.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πέθανε ο ηθοποιός Τάκης Παναγόπουλος

E-Daily 2.TopNews 08.07.2026
Πένθος στο ελληνικό θέατρο

Φοιτητική στέγη: Ποιες γειτονιές της Αθήνας έχουν τα ακριβότερα ενοίκια

E-Daily 2.TopNews 08.07.2026
Τα μικρά ακίνητα γίνονται όλο και πιο δυσεύρετα στην Αττική, με τις τιμές ενοικίων να αυξάνονται σε όλες τις περιοχές - ενώ μια νέα πρωτοβουλία προσφέρει δωρεάν στέγαση για έναν τυχερό φοιτητή.

Νέα ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή: Αμερικανικά πλήγματα σε 80 ιρανικούς στόχους, σειρήνες αεράμυνας σε Μπαχρέιν και Κουβέιτ

E-Daily 2.TopNews 08.07.2026
Η CENTCOM ανακοίνωσε πλήγματα σε αεράμυνα, πυραυλικά συστήματα και σκάφη των Φρουρών της Επανάστασης, ενώ η Τεχεράνη απάντησε χτυπώντας δεκάδες αμερικανικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις σε χώρες του Κόλπου

Λούτσα: «Είμαι πεπεισμένος ότι δεν έφυγε με τη θέλησή της» λέει ο σύζυγος της Κινέζας μεταφράστριας που αγνοείται

E-Daily 2.TopNews 08.07.2026
Περίπου 1,5 μήνα αγνοείται η μεταφράστρια Γιου Τινγκ, τα ίχνη της οποίας χάθηκαν στις 20 Μαΐου στη Λούτσα. Η δήλωση της εξαφάνισής της έγινε 20 μέρες αργότερα.

«Ήταν άριστος και ως άνθρωπος»: Θρήνος στο Πανεπιστήμιο Κρήτης για τον 33χρονο Γιάννη που σκοτώθηκε σε τροχαίο

E-Daily 2.TopNews 08.07.2026
Ως ελάχιστο φόρο τιμής στη μνήμη του, το Τμήμα Φιλολογίας και το Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών του ΙΤΕ αποφάσισαν να του απονείμουν τιμητικά το Δίπλωμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στις Θεατρικές και Κινηματογραφικές Σπουδές

Μητέρα και τρία παιδιά ανασύρθηκαν ζωντανοί μετά από 11 ημέρες στα ερείπια της Βενεζουέλας, δείτε βίντεο

E-Daily 2.TopNews 08.07.2026
Η γυναίκα κατάφερε να κρατήσει στη ζωή τα παιδιά της θηλάζοντάς τα κάτω από τα συντρίμμια - Στους 3.685 οι νεκροί από τους σεισμούς

Ο Μέσι ξέσπασε σε κλάματα μετά την τρομερή ανατροπή στο Μουντιάλ ‑ δείτε το βίντεο

E-Daily 3.Left Χτες
Ο Λιονέλ Μέσι δεν μπόρεσε να συγκρατήσει τα δάκρυά του μετά την απίστευτη ανατροπή της Αργεντινής κόντρα στην Αίγυπτο για τους «16» του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Η ανατροπή του αιώνα από τον Μέσι: Η Αργεντινή στους «8»!

E-Daily 2.TopNews Χτες
Όταν δεν υπάρχει ελπίδα, ο Μέσι αναλαμβάνει δράση. Με γκολ, ασίστ και αδάμαστο πάθος, η Αλμπισελέστε πέτυχε απίστευτη ανατροπή (3-2) και άφησε άφωνη την Αίγυπτο.

Μουντιάλ 2026: Τα ζευγάρια των προημιτελικών και τι αλλάζει στους τέσσερις τελευταίους αγώνες

E-Daily 2.TopNews Χτες
Σήμερα ολοκληρώνεται η φάση των «16» με τις αναμετρήσεις Αργεντινή-Αίγυπτος και Ελβετία-Κολομβία

Φωτιά στη Λέσβο: Τέσσερα εναέρια μέσα επιχειρούν

Ελλάδα Χτες
Πυρκαγιά σε αγροτοδασική έκταση στη Σκάλα Ερεσού με 18 πυροσβέστες, πέντε οχήματα και τέσσερα εναέρια μέσα να επιχειρούν για την κατάσβεσή της.

Τραμπ για Μελόνι: Καλός άνθρωπος, πραγματικά

Πολιτική Χτες
«Την αγαπώ πολύ, όμως έκανε ένα λάθος...Απλά δεν ήταν εκεί για εμάς και αυτό δεν μου άρεσε», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος έπειτα από την άρνηση της Μελόνι να συνδράμει την αμερικανοϊσραηλινή επίθεση κατά του Ιράν