E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

ΔΝΤ για Ελλάδα: Δημόσιο χρέος 206,7% του ΑΕΠ και πρωτογενές έλλειμμα 7,3% για το 2021

Η έκθεση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα

Δημοσίευση 13/10/2021 | 14:55

ΔΝΤ για Ελλάδα: Δημόσιο χρέος 206,7% του ΑΕΠ και πρωτογενές έλλειμμα 7,3% για το 2021

Μείωση του δημόσιου χρέους από φέτος και επιστροφή της Ελλάδας στα πρωτογενή πλεονάσματα από το 2023 προβλέπει για τη χώρα μας το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) σε έκθεσή του που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Το Ταμείο προβλέπει ότι το συνολικό έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης θα διαμορφωθεί φέτος στο 10,2% του ΑΕΠ έναντι 10,5% πέρυσι, για να μειωθεί σημαντικά στο 4,3% το 2022 και να συνεχίσει να υποχωρεί τα επόμενα χρόνια για να φθάσει στο 1,6% το 2026.

Το πρωτογενές έλλειμμα - στο οποίο δεν περιλαμβάνονται οι τόκοι για την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους - προβλέπεται να μειωθεί οριακά φέτος στο 7,3% του ΑΕΠ από 7,5% πέρυσι και να μειωθεί δραστικά το 2022 στο 1,3%, ενώ από το 2023 προβλέπεται να καταγραφεί μικρό πρωτογενές πλεόνασμα 0,2%, το οποίο θα αυξάνεται σταδιακά τα επόμενα χρόνια για να φθάσει στο 1,5% το 2026.

Η δημοσιονομική προσαρμογή θα βασισθεί περισσότερο στη μείωση των δημοσίων δαπανών, οι οποίες προβλέπεται να μειωθούν από το 60,7% του ΑΕΠ το 2020 στο 59% φέτος και στο 52,4% το 2022 και να συνεχίσουν να υποχωρούν τα επόμενα χρόνια για να φθάσουν το 48,3% το 2026.

Τα έσοδα του δημοσίου προβλέπεται να μειωθούν ελαφρά το 2022 και το 2023 στο 48,1% του ΑΕΠ από 48,8% φέτος και να υποχωρήσουν στη συνέχεια σταδιακά στο 46,8% το 2026.

Το χρέος της γενικής κυβέρνησης κορυφώθηκε, σύμφωνα με το ΔΝΤ, το 2020 στο 211,2% του ΑΕΠ, ενώ προβλέπεται να υποχωρήσει φέτος στο 206,7% και να συνεχίσει να αποκλιμακώνεται στη συνέχεια για να υποχωρήσει το 2026 στο 179,6%.

Το αποτύπωμα της πανδημίας στο παγκόσμιο χρέος

Στη διάρκεια της πανδημίας το παγκόσμιο χρέος - του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα πλην τραπεζών - αυξήθηκε κατά 14% στο επίπεδο - ρεκόρ των 226 τρισ. δολαρίων. Το παγκόσμιο δημόσιο χρέος ανέρχεται στα 88 τρισ. δολάρια ή κοντά στο 100% του παγκόσμιου ΑΕΠ. Το 2021 και το 2022 αναμένεται να μειωθεί κατά περίπου μία ποσοστιαία μονάδα κάθε χρόνο και στη συνέχεια να σταθεροποιηθεί στο 97% του ΑΕΠ.

Το Ταμείο προειδοποιεί για τον κίνδυνο ξαφνικής αύξησης των επιτοκίων στις αναπτυγμένες οικονομίες, ενώ σημειώνει ότι οι κεντρικές τράπεζες κάποιων οικονομιών αναδυόμενων αγορών έχουν αρχίσει να αυξάνουν τα επιτόκια για να αντιμετωπίσουν τον πληθωρισμό.

Το Ταμείο σημειώνει ότι οι χώρες θα πρέπει να προσαρμόσουν τις δημοσιονομικές πολιτικές τους στις ιδιαίτερες συνθήκες τους, μεταξύ άλλων στο ποσοστό των εμβολιασμών και την ένταση της ανάκαμψής τους αναφέρει το Ταμείο. Σημειώνει, επίσης, ότι πρέπει να ενισχυθεί η αξιοπιστία των πολιτικών τους με μεσοπρόθεσμα δημοσιονομικά πλαίσια που μπορούν να πείσουν τους δανειστές ότι είναι δημοσιονομικά υπεύθυνες και έτσι να μειωθεί το κόστος χρηματοδότησής τους.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Καλαμάτα: Ο 41χρονος χτυπούσε και κλωτσούσε την Βασιλική ακόμα κι όταν ήταν έγκυος

E-Daily 2.TopNews 04.06.2026
«Από τα 17 την έδερνε. Μέχρι τα 39 πόσα χρόνια είναι;»

Καιρός: Καλοκαιρινές βροχούλες και μικρή πτώση της θερμοκρασίας

E-Daily 2.TopNews 04.06.2026
Πού αναμένονται καταιγίδες

Λίβανος και Ισραήλ συμφώνησαν σε κατάπαυση του πυρός

E-Daily 2.TopNews 04.06.2026
Και στο να δημιουργηθούν «πιλοτικές ζώνες» υπό τον αποκλειστικό έλεγχο του λιβανικού στρατού

Ζάκυνθος: Νεκρή 58χρονη τουρίστρια που ανασύρθηκε από τη θάλασσα στον Λαγανά

E-Daily 2.TopNews 04.06.2026
Ναυαγοσώστης ξενοδοχειακής μονάδας παρείχε τις πρώτες βοήθειες

Θεσσαλονίκη: Αναγκαστική προσγείωση αεροσκάφους λόγω μεθυσμένου επιβάτη

E-Daily 2.TopNews 04.06.2026
Συνελήφθη και οδηγήθηκε στο αυτόφωρο

Ανατιμήσεις κατά 12% σε φρούτα και λαχανικά στα σούπερ μάρκετ κρατούν «ζωντανό» τον πληθωρισμό

E-Daily 2.TopNews Χτες
Σε χαμηλό επταμήνου καταγράφεται ο πληθωρισμός στα σούπερ μάρκετ, ωστόσο, αξιοσημείωτες είναι οι ανατιμήσεις σε φρούτα και λαχανικά

Ναύπακτος: Μητέρα έσωσε την τελευταία στιγμή το παιδί της από αυτοκίνητο που καρφώθηκε σε κατάστημα

E-Daily 2.TopNews Χτες
Το βίντεο από τη στιγμή του συμβάντος πραγματικά σοκάρει

Θερμαϊκός: Νέα έξαρση φυτοπλαγκτόν καλύπτει τη θάλασσα στη Θεσσαλονίκη

E-Daily 2.TopNews Χτες
Έχει καλυφθεί μεγάλο τμήμα του παραλιακού μετώπου

Η Δήλος βυθίζεται ένα εκατοστό τον χρόνο

E-Daily 2.TopNews Χτες
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μελέτης

Καλαμάτα: Με GPS, κοριούς και ψεύτικα προφίλ παρακολουθούσε τη Βασιλική ο 41χρονος

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ζητούσε καθημερινά και επίμονα από τον σύζυγό της έναν ειρηνικό χωρισμό

Πανζουρλισμός για Σπανούλη: Έπεσε το σάιτ της ΚΑΕ Αρης όταν ανακοινώθηκε ο «Kill Bill»!

E-Daily 2.TopNews Χτες
Η εποχή Βασίλη Σπανούλη στον Αρη ξεκίνησε με εντυπωσιακό τρόπο

Καλλιάνος ‑ Κακοκαιρία express και μετά 36άρια ‑ Ποιες περιοχές θα είναι στο «κόκκινο»

E-Daily 2.TopNews Χτες
Μπόρες και καταιγίδες από την Πέμπτη, με τη θερμοκρασία να εκτοξεύεται από το Σάββατο