E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Squid Game: Μαθητές φθάνουν σε ακραίες καταστάσεις για να μιμηθούν τη σειρά

Τρόμος σε πολλές χώρες από τη σειρά του Netflix

Δημοσίευση 13/10/2021 | 11:39

Squid Game: Μαθητές φθάνουν σε ακραίες καταστάσεις για να μιμηθούν τη σειρά

Το «Squid Game» είναι το φαινόμενο του Neflix της μετα- covid εποχής.

Αποκαλύπτοντας τις παθογένειες μιας κοινωνίας που διψάει για εύπεπτο θέαμα, θεωρίες συνωμοσίες και αλόγιστη κοινωνική κριτική, έχει αρχίσει να τρομάζει με την επιδραστικότητά του. Στη Γαλλία τρέμουν και ήδη η εκπαιδευτική κοινότητα έχει κινητοποιηθεί.

Από την έναρξή της, στις 17 Σεπτεμβρίου, το νοτιοκορεάτικο «Squid Game» βρίσκεται στην πορεία για να γίνει η σειρά με την μεγαλύτερη θεαματικότητα στην ιστορία του Netflix! Από τότε όλοι μιλούν γι’ αυτό και κάποιοι το μιμούνται!

Το σενάριο είναι γνωστό πλέον, αλλά ας το υπενθυμίσουμε: Σε 7 ωριαία και δυο 30λεπτα επεισόδια, 456 παίκτες - χρεοκοπημένοι της ζωής και στα όρια της αυτοκτονίας, ανταγωνίζονται μεταξύ τους σε παιδικά παιχνίδια, διεκδικώντας χρηματικό έπαθλο 30 εκατ. ευρώ. 

Τώρα, όπως κάθε δημοφιλής σειρά έχει αντίκτυπο στην κοινωνία και ιδιαίτερα στη νεολαία. Αν και η προβολή της «απαγορεύεται» σε άτομα κάτω των 16 ετών φαίνεται να την έχουν δει ακόμα και τα νήπια… Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι στο Παρίσι διαμαρτύρονται οι μητέρες βλέποντας παιδιά προεφηβικής ηλικίας να παίζουν «Squid Game» σε παιδικές χαρές!

Την χτύπησαν μιμούμενοι το παιχνίδι

Σε βελγικό σχολείο, αναπαριστάνοντας μαθητές το πρώτο παιχνίδι της σειράς, το δικό μας «Στρατιωτάκια αμίλητα, ακούνητα, αγέλαστα», ένα 11χρονο κορίτσι χτυπήθηκε άσχημα από τους συμμαθητές της! Το γαλλικό υπουργείο Εθνικής Παιδείας έχει συστήσει στους εκπαιδευτικούς να «πάρουν την κατάσταση πολύ σοβαρά»!

Εστάλη δε προειδοποιητικό μήνυμα στους διευθυντές των σχολείων όλης της χώρας από το υπουργείο στο τέλος της περασμένης εβδομάδας. Πιθανές περιπτώσεις επικίνδυνων παιχνιδιών στα γαλλικά σχολεία απασχολούν τους κρατικούς φορείς, αλλά και τους εκπαιδευτικούς.

Οι συνδικαλιστικές των εκπαιδευτικών ενώσεων, για την ώρα, δεν παρατηρούν κάποιο ανησυχητικό «φαινόμενο» που έχει να κάνει με το «Παιχνίδι του Καλαμαριού» στους χώρους των παιδιών. Κάποιοι δάσκαλοι πάντως έχουν εντοπίσει μαθητές να συζητούν έντονα για τη σειρά, αλλά τίποτα περισσότερο.

Οι γονείς, πάντως, ανησυχούν νοιώθοντας ότι έχουν απώλεια ελέγχου στο τι παρακολουθούν τα παιδιά τους. Λίγοι είναι οι μαθητές που δεν έχουν δει και τα εννέα επεισόδια. «Όλοι μιλούν για αυτό», λέει ο 13χρονος Σαντέ, που είναι μαθητής στο κολέγιο André-Citroën. Του άρεσε η σειρά, παρόλο που παραδέχεται ότι εντυπωσιάστηκε από την υπερβολική βία.

Ό,τι είναι βίαιο και απαγορεύεται ελκύει και γοητεύει

Τις τελευταίες εβδομάδες, αναφορές για το «Squid Game» εισέβαλαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και συνεχώς πολλαπλασιάζονται. Κάποιοι χρήστες του διαδικτύου φτάνουν στο σημείο να αναπαράγουν σκηνές από τη σειρά ή να φτιάχνουν το dalgona, το κορεατικό μπισκότο που εμφανίζεται στο τρίτο επεισόδιο.

Για τη Μαρί Ντανέτ, κλινική ψυχολόγο που ειδικεύεται στην επίδραση της τηλεόρασης στην οικογένεια, υποστηρίζει ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης παίζουν σημαντικό ρόλο στη δημοτικότητα της σειράς μεταξύ των νέων. «Ακόμη και χωρίς να έχουν δει τη σειρά, τα παιδιά έχουν πρόσβαση στο κυβερνοχώρο που τους παρέχει κάθε πληροφορία», εξηγεί. Ό,τι είναι βίαιο και απαγορεύεται σε άτομα κάτω των 16 ετών ελκύει και γοητεύει».

Τεράστια επιδραστικότητα!

Όμως μαθητές, στη Γαλλία πάντα, έχουν διαφορετική εικόνα από τους δασκάλους τους που υποστηρίζουν ότι δεν έχουν δει να παίζεται κάτι σχετικό με το «Squid Game»: «Στα λύκεια παίζουμε κάποια παιχνίδια από τη σειρά», λέει μαθήτρια «… κάποιες φορές συμμετέχουν 20 μαθητές και άλλες φορές περισσότεροι σε αυτές τις μιμήσεις των παιχνιδιών. Τα παιδιά, όταν επιβλέπονται από τους καθηγητές στα διαλείμματα, παίζουν διαφορετικά παιχνίδια», αποκαλύπτει η νεαρή μαθήτρια.

Σε Λύκειο της Γαλλίας ένα αυτοσχέδιο κυνήγι θησαυρού που διοργανώθηκε από μία τριάδα μαθητών, προσέλκυσε 138 άτομα, που μιμήθηκαν ένα παιχνίδι από τη σειρά. Το «Squid Game» επίσης έχει ξαναφέρει στη μόδα, στη Σεούλ, τα μικρά μπισκότα dalgona, που μέχρι πριν από λίγο καιρό ήταν ξεχασμένα.

Η ηθοποιός και μοντέλο Jung Ho-yeon, μια από τις πρωταγωνίστριες της σειράς, είδε το λογαριασμό της στο Instagram να αυξάνεται από τους 400.000 σε περισσότερους από 19 εκατομμύρια followers! Επίσης σύμφωνα με τον ιστότοπο αθλητικών παπουτσιών The Sole supplier, oι πωλήσεις των αθλητικών παπουτσιών Van’s που φορούν οι παίκτες αυξήθηκαν πάνω από 7100 μέσα σε 15 μέρες!

Αρχίζει με ένα παιχνίδι και γίνεται τρόπος σκέψης

«Τα παιδιά αρέσκονται στο να μιμηθούν αυτό που βλέπουν και τους γοητεύει για να αποκτήσουν κυριότητα σε κοινωνικούς ρόλους, είτε παίζοντας τον έμπορο είτε τον δολοφόνο· είχαν μιμηθεί ακόμα και τα Κίτρινα Γιλέκα», λέει η Νάρα Κλαντέρα, δασκάλα στο Haute -Garonne.

Η Αγκνές Φλορίν, ομότιμη καθηγήτρια παιδικής ψυχολογίας και εκπαίδευσης στο Πανεπιστήμιο της Νάντ, τονίζει: «Αυτό που δημιουργεί πρόβλημα είναι η εξόντωση των ασθενέστερων με τρόπο βίαιο. Αρχίζει με ένα παιχνίδι και γίνεται τρόπος σκέψης και τελικά επεκτείνεται στη ζωή. Τέτοια παιχνίδια θα μπορούσαν να ενισχύσουν το bullying», προειδοποιεί.

Τρομάζοντας από τις καταστροφικές συνέπειες επικίνδυνων παιχνιδιών εμπνευσμένων από το «Squid Game» στα σχολεία, τα σωματεία των εκπαιδευτικών υπόσχονται να είναι όσο το δυνατόν πιο προσεκτικοί. «Η ευθύνη όμως ανήκει και στους γονείς. Είναι πολύ σοβαρό να γνωρίζουμε τι παρακολουθούν τα παιδιά, και να συζητούμε τις απορίες τους», επισημαίνουν οι ειδικοί.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Κατά κεφαλήν εισόδημα: Η Ελλάδα στο ‑5%, η ΕΕ στο +22% στην 20ετία

Οικονομία 25.11.2025
Μόνο δύο χώρες στην ΕΕ είδαν το πραγματικό κατά κεφαλήν εισόδημα των νοικοκυριών να μειώνεται την τελευταία 20ετία – και η Ελλάδα είναι η μία από αυτές

Ο Τσίπρας έστειλε την «Ιθάκη» στον Αδωνι με αφιέρωση και αυτός απάντησε: «Καλή αντάμωση»

Πολιτική 25.11.2025
«Ως γνήσιος βιβλιοπώλης και εγώ θα του στείλω το νέο δικό μου βιβλίο: `Ρώμη`»

Ιθάκη ‑ Τσίπρας: Πόσο αντίτυπα έχουν πουληθεί μέχρι τώρα

Ελλάδα 25.11.2025
Ανάρπαστο έγινε από την πρώτη κιόλας ημέρα το νέο βιβλίο του Αλέξη Τσίπρα, «Ιθάκη»

Διασωληνωμένος 12χρονος στο Παίδων, υπέστη εγκαύματα στο τζάκι

Ελλάδα 25.11.2025
Ο 12χρονος μεταφέρθηκε αρχικά στο γενικό νοσοκομείο Καρδίτσας, όπου οι γιατροί έκριναν αναγκαία τη διασωλήνωσή του και τη διακομιδή του στην Αθήνα

Αναστάτωση στο Ηράκλειο: Προσαγωγές για επίθεση σε βάρος οικογένειας Ισραηλινών

Ελλάδα 25.11.2025
Στο κέντρο του Ηρακλείου παραμένουν ισχυρές δυνάμεις της Αστυνομίας

Επιστροφή ενοικίου: Πότε θα γίνει η πληρωμή ‑ Τα κριτήρια και τα δικαιολογητικά

Οικονομία 25.11.2025
Οι δικαιούχοι αγγίζουν το ένα εκατομμύριο νοικοκυριά με ανώτατο ποσό ενίσχυσης τα 800 ευρώ

Η Ρωσία θα μπορούσε έως το 2029 να είναι σε θέση να επιτεθεί εναντίον χώρας‑μέλους του ΝΑΤΟ, λέει ο Γερμανός ΥΠΕΞ

Κόσμος 25.11.2025
Η Ρωσία αν μη τι άλλο δημιουργεί για τον εαυτό της την επιλογή ενός πολέμου εναντίον του ΝΑΤΟ το αργότερο έως το 2029, δήλωσε ο Γιόχαν Βάντεφουλ

Θεσσαλονίκη: Σε φυλάκιση 4 ετών καταδικάστηκε διανομέας για τον θάνατο 50χρονου πεζού

Ελλάδα 25.11.2025
Ο 29χρονος πρωτόδικα είχε καταδικαστεί σε 5ετή κάθειρξη

Η Ουκρανία έχει συμφωνήσει με τα βασικά σημεία της πρότασης Τραμπ, λέει Αμερικανός αξιωματούχος

Κόσμος 25.11.2025
Νωρίτερα, ο γραμματέας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας της Ουκρανίας είχε κάνει, επίσης, λόγο για συμφωνία ΗΠΑ και Ουκρανίας στους βασικούς όρους του σχεδίου, στη διάρκεια των επαφών στη Γενεύη

Θεσσαλονίκη: 13χρονη κατήγγειλε ότι έπεσε θύμα ξυλοδαρμού από τους γονείς της

Ελλάδα 25.11.2025
Όπως κατέθεσε η ανήλικη, δεν ήταν η πρώτη φορά που οι γονείς άσκησαν βία εναντίον της