E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Πρόταση βόμβα για τις μετακινήσεις των ανεμβολίαστων από «Τζανάκη»

Οι πρότασεις που είναι στο τραπέζι

Δημοσίευση 5/10/2021 | 09:18

Πρόταση βόμβα για τις μετακινήσεις των ανεμβολίαστων από «Τζανάκη»

Την επέκταση της κινητικότητας όσων έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, ετοιμάζεται να ανακοινώσει το κυβερνητικό επιτελείο. «Αναφαίρετο είναι το δικαίωμα των εμβολιασμένων κατά της Covid-19 να ζουν φυσιολογικά, καθώς δεν μεταδίδουν ούτε μολύνονται τόσο εύκολα», λένε οι επιστήμονες. Ωστόσο, όμως, εκφράζουν ακόμη τις επιφυλάξεις τους, ως προς τον τρόπο της εφαρμογής του νέου μέτρου.

Παράλληλα, όλο και πιο κοντά στην επιστροφή στην κανονικότητα, όπως την ζούσαμε πριν από την πανδημία του κορονοϊού, αναμένεται να βρεθούν όσοι έχουν τελειώσει με τον εμβολιασμό τους κατά της Covid-19, ακόμη κι αν ζουν στις «κόκκινες» περιοχές, στις οποίες υπάρχουν οριζόντια περιοριστικά μέτρα.

Τα περιοριστικά «και όχι τιμωρητικά» μέτρα, όπως έσπευσε να διευκρινίσει ο ίδιος ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, θα εξακολουθήσουν να υφίστανται για όσους επιλέγουν να μην εμβολιάζονται. Με αποκλειστικό στόχο την προστασία των πολιτών. Ταυτόχρονα, όπως σημείωσε ο υπουργός, ενισχύεται το σύστημα υγείας ώστε να υπάρχει η δυνατότητα περίθαλψης σε όποιον τη χρειαστεί.

Σε θετική κατεύθυνση κινούνται οι νέες ρυθμίσεις που ετοιμάζεται να ανακοινώσει η κυβέρνηση την Τετάρτη (6/10), μετά από σχετική εισήγηση της επιτροπής των ειδικών, σχολιάζει μιλώντας στο iatropedia.gr, ο Καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης:

«Το μέτρο είναι σωστό, υπό την έννοια ότι οι εμβολιασμένοι και δύσκολα μεταδίδουν και δύσκολα μολύνονται και έχουν γενικώς χαμηλό δείκτη συμμετοχής στην πανδημία. Οπότε είναι ένα μέτρο λογικό. Το θέμα είναι, πώς θα εφαρμοστεί και πόσο εύκολο είναι να εφαρμοστεί», σημειώνει ο ίδιος.

«Εμβολιασμένοι πελάτες στην εστίαση, ανεμβολίαστο το προσωπικό;»

Ο επιστήμονας, ωστόσο, διατυπώνει μια σοβαρή επιφύλαξη. Κι αυτή σχετίζεται με τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού ανάμεσα σε εργαζόμενους στην εστίαση. Εάν, όπως λέει, εφαρμοστεί το μέτρο της ελεύθερης κινητικότητας των εμβολιασμένων στην εστίαση στις κόκκινες περιοχές, το προσωπικό σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να είναι ανεμβολίαστο.

«Αυτό σημαίνει πως και η εστίαση θα πρέπει να λειτουργήσει μόνο με εργαζόμενους εμβολιασμένους. Πώς θα γίνει αυτό, όταν η εστίαση το 30% με 40% των εργαζομένων είναι ανεμβολίαστοι;», αναρωτιέται ο Καθηγητής Τζανάκης.

Ο επιστήμονας, ωστόσο, πηγαίνει και ένα βήμα πιο πέρα: Στις κόκκινες περιοχές, όπως στη Θεσσαλονίκη, θα πρέπει να απαγορευθούν και οι διανομαρχιακές μετακινήσεις σε όσους δεν είναι εμβολιασμένοι, ώστε να μη διασπείρουν τον ιό στις περιοχές με χαμηλό ιικό φορτίο, λέει:

«Στη Θεσσαλονίκη και στις “κόκκινες περιοχές” στη βόρεια Ελλάδα καλό θα ήταν να περιοριστούν οι διανομαρχιακές μετακινήσεις. Αν μπορούσε να γίνει αυτό, θα ήταν καλό. Ιδιαίτερα οι μετακινήσεις, από επιβαρυμένους νομούς προς τους νομούς με χαμηλό ιικό φορτίο. Και αν θα μπορούσε αυτό να εφαρμοστεί να απαγορεύονται μόνο στους ανεμβολίαστους, αυτό θα ήταν καλό. Οι εμβολιασμένοι να μπορούν να περνάνε», σημειώνει ο Καθηγητής.

«Ναι στις παρελάσεις, όχι στις δοξολογίες»

Αν και η επιδημιολογική κατάσταση στη βόρεια Ελλάδα είναι ανησυχητική με τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας να έχουν πληρότητα που ξεπερνά το 90%, «δεν φαίνεται να υπάρχει και αυτή η εκρηκτικότητα που αναμενόταν. Είναι “κόκκινη”, αλλά δεν έχει και εκρηκτική αύξηση των κρουσμάτων. Είναι διαχειρίσιμη ακόμη η κατάσταση», αναφέρει ο Καθηγητής.

Το τετραήμερο της 28ης Οκτωβρίου και του Αγίου Δημητρίου στη Θεσσαλονίκη, ωστόσο, θα πρέπει να γίνουν οι εορτασμοί αλλά να ληφθούν μέτρα, ώστε να μην εκτραχυνθεί η διασπορά του κορονοϊού, λέει ο ίδιος:

«Φοβόμαστε δεν φοβόμαστε, πρέπει να το περάσουμε κι αυτό. Τι να κάνουμε τώρα; Όλοι ξέρουν τα μέτρα, όλοι ξέρουν ότι υπάρχουν τα εμβόλια, δεν μπορούμε να είμαστε μονίμως κλεισμένοι σε μία γυάλα. Πρέπει με κάποιο τρόπο να ανασυστήσουμε τη ζωή μας, ζώντας με τον ιό», τονίζει.

Η παρέλαση θα πρέπει να γίνει, με ορισμένα μέτρα και εφαρμογή υγειονομικών πρωτοκόλλων, σημειώνει ο Καθηγητής και προσθέτει: «Κυρίως στις εκδηλώσεις που θα γίνονται σε κλειστούς χώρους. Στους ανοιχτούς χώρους μπορούμε με μια σχετική προσοχή και με τη χρήση μάσκας και αποστάσεις και να μην υπάρχει κοινωνικός συνωστισμός να γίνει η παρέλαση άνετα. Είναι ανοιχτός χώρος και δεν υπάρχει πρόβλημα. Οι εκκλησιασμοί, όμως, που είναι σε κλειστούς χώρους και οι δοξολογίες, αυτά θα πρέπει να τα προσέξουμε”, καταλήγει ο κ. Νίκος Τζανάκης.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Σέρρες: Κάθειρξη 10 ετών στον 16χρονο για τον θανατηφόρο ξυλοδαρμό του 17χρονου

E-Daily 2.TopNews Χτες
Την ενοχή του κατηγορούμενου με το αδίκημα της ανθρωποκτονίας από πρόθεση είχε ζητήσει και η εισαγγελέας

Πότε απαγορεύεται ο ιδιοκτήτης να ζητήσει αύξηση ενοικίου

E-Daily 2.TopNews Χτες
Τι συμβουλεύει η ΕΕΚΕ για να μην τη «πατήσεις»

Γιατί δεν πέφτει η τιμή της βενζίνης στην Ελλάδα

E-Daily 2.TopNews Χτες
Παρά την πτώση του πετρελαίου, η Ελλάδα παραμένει από τις ακριβότερες χώρες στα καύσιμα - Οι φόροι, τα διυλιστήρια και το «πλαφόν» στο μικροσκόπιο

Ξεμένουν από προσωπικό τα νοσοκομεία της Αθήνας

E-Daily 2.TopNews Χτες
Είναι ενδεικτικό ότι σε όλο το ΕΣΥ παραμένουν κενές 20.000 οργανικές θέσεις μόνο νοσηλευτών

Αμερικανός υπουργός Ενέργειας: «Καύσωνας; Υπερβολές... Το κρύο σκοτώνει περισσότερο»

Κόσμος Χτες
Διαφορετική προσέγγιση στο φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής από τις κυβερνήσεις σε ΗΠΑ και Ευρώπη - Ειδικοί υποστηρίζουν ότι η σύγκριση μεταξύ θανάτων από ψύχος και καύσωνα είναι παραπλανητική

Formula 1: Δραματική στιγμή στην Αυστρία, ο Φερστάπεν έχασε τον έλεγχο και έπεσε στις μπαριέρες

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ο Μαξ Φερστάπεν έχασε τον έλεγχο της RB22 και κατέληξε στις μπαριέρες της στροφής 9 στις κατατακτήριες δοκιμές της Αυστρίας.

Εκβιασμός μέσω social media: 41χρονος πλήρωσε 4.770 ευρώ μετά από διαδικτυακή απάτη με χαρτομαντεία

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ταυτοποιήθηκε 36χρονη και σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος της

Λιβαδειά: «Πήγα τη γυναίκα μου να γεννήσει και δεν την έφερα ποτέ πίσω»

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ζητά απαντήσεις ο σύζυγος της 35χρονης που πέθανε μετά τη γέννα

86χρονη έχασε 180.000 ευρώ σε τηλεφωνική απάτη, της είπαν ότι πρόκειται να αλλάξει νόμισμα η χώρα

Ελλάδα Χτες
Οι δράστες την κράτησαν στο τηλέφωνο για αρκετή ώρα, πείθοντάς την ότι επρόκειτο για απολύτως νόμιμη και επείγουσα διαδικασία

Πολωνία: Κεραυνός «χτυπά» το εμβληματικό συντριβάνι του Βρότσλαβ – Βίντεο

E-Daily 3.Left Χτες
Από τον κεραυνό προκλήθηκαν σοβαρές ζημιές στο σύστημα φωτισμού, με τις παραστάσεις να αναστέλλονται