E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Πρόταση βόμβα για τις μετακινήσεις των ανεμβολίαστων από «Τζανάκη»

Οι πρότασεις που είναι στο τραπέζι

Δημοσίευση 5/10/2021 | 09:18

Πρόταση βόμβα για τις μετακινήσεις των ανεμβολίαστων από «Τζανάκη»

Την επέκταση της κινητικότητας όσων έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, ετοιμάζεται να ανακοινώσει το κυβερνητικό επιτελείο. «Αναφαίρετο είναι το δικαίωμα των εμβολιασμένων κατά της Covid-19 να ζουν φυσιολογικά, καθώς δεν μεταδίδουν ούτε μολύνονται τόσο εύκολα», λένε οι επιστήμονες. Ωστόσο, όμως, εκφράζουν ακόμη τις επιφυλάξεις τους, ως προς τον τρόπο της εφαρμογής του νέου μέτρου.

Παράλληλα, όλο και πιο κοντά στην επιστροφή στην κανονικότητα, όπως την ζούσαμε πριν από την πανδημία του κορονοϊού, αναμένεται να βρεθούν όσοι έχουν τελειώσει με τον εμβολιασμό τους κατά της Covid-19, ακόμη κι αν ζουν στις «κόκκινες» περιοχές, στις οποίες υπάρχουν οριζόντια περιοριστικά μέτρα.

Τα περιοριστικά «και όχι τιμωρητικά» μέτρα, όπως έσπευσε να διευκρινίσει ο ίδιος ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, θα εξακολουθήσουν να υφίστανται για όσους επιλέγουν να μην εμβολιάζονται. Με αποκλειστικό στόχο την προστασία των πολιτών. Ταυτόχρονα, όπως σημείωσε ο υπουργός, ενισχύεται το σύστημα υγείας ώστε να υπάρχει η δυνατότητα περίθαλψης σε όποιον τη χρειαστεί.

Σε θετική κατεύθυνση κινούνται οι νέες ρυθμίσεις που ετοιμάζεται να ανακοινώσει η κυβέρνηση την Τετάρτη (6/10), μετά από σχετική εισήγηση της επιτροπής των ειδικών, σχολιάζει μιλώντας στο iatropedia.gr, ο Καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης:

«Το μέτρο είναι σωστό, υπό την έννοια ότι οι εμβολιασμένοι και δύσκολα μεταδίδουν και δύσκολα μολύνονται και έχουν γενικώς χαμηλό δείκτη συμμετοχής στην πανδημία. Οπότε είναι ένα μέτρο λογικό. Το θέμα είναι, πώς θα εφαρμοστεί και πόσο εύκολο είναι να εφαρμοστεί», σημειώνει ο ίδιος.

«Εμβολιασμένοι πελάτες στην εστίαση, ανεμβολίαστο το προσωπικό;»

Ο επιστήμονας, ωστόσο, διατυπώνει μια σοβαρή επιφύλαξη. Κι αυτή σχετίζεται με τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού ανάμεσα σε εργαζόμενους στην εστίαση. Εάν, όπως λέει, εφαρμοστεί το μέτρο της ελεύθερης κινητικότητας των εμβολιασμένων στην εστίαση στις κόκκινες περιοχές, το προσωπικό σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να είναι ανεμβολίαστο.

«Αυτό σημαίνει πως και η εστίαση θα πρέπει να λειτουργήσει μόνο με εργαζόμενους εμβολιασμένους. Πώς θα γίνει αυτό, όταν η εστίαση το 30% με 40% των εργαζομένων είναι ανεμβολίαστοι;», αναρωτιέται ο Καθηγητής Τζανάκης.

Ο επιστήμονας, ωστόσο, πηγαίνει και ένα βήμα πιο πέρα: Στις κόκκινες περιοχές, όπως στη Θεσσαλονίκη, θα πρέπει να απαγορευθούν και οι διανομαρχιακές μετακινήσεις σε όσους δεν είναι εμβολιασμένοι, ώστε να μη διασπείρουν τον ιό στις περιοχές με χαμηλό ιικό φορτίο, λέει:

«Στη Θεσσαλονίκη και στις “κόκκινες περιοχές” στη βόρεια Ελλάδα καλό θα ήταν να περιοριστούν οι διανομαρχιακές μετακινήσεις. Αν μπορούσε να γίνει αυτό, θα ήταν καλό. Ιδιαίτερα οι μετακινήσεις, από επιβαρυμένους νομούς προς τους νομούς με χαμηλό ιικό φορτίο. Και αν θα μπορούσε αυτό να εφαρμοστεί να απαγορεύονται μόνο στους ανεμβολίαστους, αυτό θα ήταν καλό. Οι εμβολιασμένοι να μπορούν να περνάνε», σημειώνει ο Καθηγητής.

«Ναι στις παρελάσεις, όχι στις δοξολογίες»

Αν και η επιδημιολογική κατάσταση στη βόρεια Ελλάδα είναι ανησυχητική με τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας να έχουν πληρότητα που ξεπερνά το 90%, «δεν φαίνεται να υπάρχει και αυτή η εκρηκτικότητα που αναμενόταν. Είναι “κόκκινη”, αλλά δεν έχει και εκρηκτική αύξηση των κρουσμάτων. Είναι διαχειρίσιμη ακόμη η κατάσταση», αναφέρει ο Καθηγητής.

Το τετραήμερο της 28ης Οκτωβρίου και του Αγίου Δημητρίου στη Θεσσαλονίκη, ωστόσο, θα πρέπει να γίνουν οι εορτασμοί αλλά να ληφθούν μέτρα, ώστε να μην εκτραχυνθεί η διασπορά του κορονοϊού, λέει ο ίδιος:

«Φοβόμαστε δεν φοβόμαστε, πρέπει να το περάσουμε κι αυτό. Τι να κάνουμε τώρα; Όλοι ξέρουν τα μέτρα, όλοι ξέρουν ότι υπάρχουν τα εμβόλια, δεν μπορούμε να είμαστε μονίμως κλεισμένοι σε μία γυάλα. Πρέπει με κάποιο τρόπο να ανασυστήσουμε τη ζωή μας, ζώντας με τον ιό», τονίζει.

Η παρέλαση θα πρέπει να γίνει, με ορισμένα μέτρα και εφαρμογή υγειονομικών πρωτοκόλλων, σημειώνει ο Καθηγητής και προσθέτει: «Κυρίως στις εκδηλώσεις που θα γίνονται σε κλειστούς χώρους. Στους ανοιχτούς χώρους μπορούμε με μια σχετική προσοχή και με τη χρήση μάσκας και αποστάσεις και να μην υπάρχει κοινωνικός συνωστισμός να γίνει η παρέλαση άνετα. Είναι ανοιχτός χώρος και δεν υπάρχει πρόβλημα. Οι εκκλησιασμοί, όμως, που είναι σε κλειστούς χώρους και οι δοξολογίες, αυτά θα πρέπει να τα προσέξουμε”, καταλήγει ο κ. Νίκος Τζανάκης.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Φορολογικές δηλώσεις 2026: Πώς θα λάβετε έκπτωση στον φόρο ‑ Οι προθεσμίες υποβολής

E-Daily 2.TopNews 24.05.2026
3% έκπτωση για δηλώσεις που υποβάλλονται μέχρι τις 15 Ιουνίου

Ιωάννινα: Νεκρός ποδηλάτης μετά από παράσυρση – Αναζητείται ο οδηγός

E-Daily 2.TopNews 24.05.2026
Ο οδηγός του οχήματος εγκατέλειψε το σημείο του ατυχήματος, αφήνοντας αβοήθητο τον ποδηλάτη στο οδόστρωμα

«Φωτιά» τα πρόστιμα για ακαθάριστα οικόπεδα: Μέχρι πότε η προθεσμία και ποιοι κινδυνεύουν να πληρώσουν

E-Daily 2.TopNews 24.05.2026
Έως τις 15 Ιουνίου πρέπει να έχουν καθαριστεί οικόπεδα και ακάλυπτοι χώροι, ενώ αυστηρά πρόστιμα και ακόμη και ποινές φυλάκισης προβλέπονται για όσους δεν συμμορφωθούν

Αποχώρησε κι επισήμως από τον ΣΥΡΙΖΑ ο Διονύσης Τεμπονέρας

E-Daily 2.TopNews 24.05.2026
Εδώ και έναν χρόνο είχε παραιτηθεί από τα όργανα του κόμματος.

Φωτιά στα Καλύβια ‑ Μεγάλη κινητοποίηση της Πυροσβεστικής

E-Daily 2.TopNews 24.05.2026
Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής περιόρισαν άμεσα τη φωτιά

AI ανάρτηση Τραμπ δείχνει βομβαρδισμό ιρανικών πλοίων

Κόσμος 24.05.2026
Εν μέσω διαπραγματεύσεων, ο Τραμπ ανάρτησε AI επίθεση κατά Ιράν

Voucher «ανάσα» για το καλοκαίρι: Όλα τα pass και οι επιδοτήσεις που μπορούν να σου πληρώσουν διακοπές το 2026

E-Daily 2.TopNews 24.05.2026
Κοινωνικός Τουρισμός, Youth Pass, κατασκηνώσεις, Market Pass και ειδικά voucher για νησιά: Ποιοι δικαιούνται χρήματα και πώς μπορούν να μειώσουν τα έξοδα των φετινών διακοπών

Τουρκία: Επέμβαση αστυνομίας στα κεντρικά γραφεία του CHP ‑ Επεισόδια οπαδών Οζέλ ‑ Κιλιτσντάρογλου

Κόσμος 24.05.2026
Τα κεντρικά γραφεία του CHP έχουν εκκενωθεί - Ο Özgür Özel έχει φύγει από τα κεντρικά γραφεία

Αυστραλία: Νεκρός 39χρονος που δέχτηκε επίθεση από καρχαρία στο κεφάλι, ενώ έκανε ψαροντούφεκο

E-Daily 2.TopNews 24.05.2026
Ο 39χρονος πέθανε επιτόπου, πάνω στη ράμπα επιβίβασης του σκάφους που είχε έρθει για τον διασώσει

Χανιά: Αγωνίζεται για τη ζωή της το 3χρονο κοριτσάκι – Στο στόχαστρο οι θάνατοι δύο άλλων παιδιών της οικογένειας

E-Daily 2.TopNews 24.05.2026
Δύο παιδιά της ίδιας οικογένειας είχαν πεθάνει υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες στο πρόσφατο παρελθόν, γεγονός που ερευνούν τώρα οι Αρχές

Ηλεία: Τραγικό τροχαίο στη Ζαχάρω – 29χρονος σκοτώθηκε όταν το αυτοκίνητό του έπεσε σε σταθμευμένη νταλίκα

E-Daily 2.TopNews 24.05.2026
Ο νεαρός οδηγός έχασε ακαριαία τη ζωή του μετά τη σύγκρουση του Ι.Χ. του με νταλίκα στη Ζαχάρω Ηλείας

Ιράν: Εκτελέστηκε άνδρας που κατηγορήθηκε για κατασκοπεία υπέρ ΗΠΑ και Ισραήλ εν καιρώ πολέμου

Κόσμος 24.05.2026
Ο Μοτζταμπά Κιάν απαγχονίστηκε νωρίς το πρωί - κατηγορήθηκε ότι διέρρευσε στοιχεία για μονάδες της αμυντικής βιομηχανίας της χώρας