E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Πρόταση βόμβα για τις μετακινήσεις των ανεμβολίαστων από «Τζανάκη»

Οι πρότασεις που είναι στο τραπέζι

Δημοσίευση 5/10/2021 | 09:18

Πρόταση βόμβα για τις μετακινήσεις των ανεμβολίαστων από «Τζανάκη»

Την επέκταση της κινητικότητας όσων έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, ετοιμάζεται να ανακοινώσει το κυβερνητικό επιτελείο. «Αναφαίρετο είναι το δικαίωμα των εμβολιασμένων κατά της Covid-19 να ζουν φυσιολογικά, καθώς δεν μεταδίδουν ούτε μολύνονται τόσο εύκολα», λένε οι επιστήμονες. Ωστόσο, όμως, εκφράζουν ακόμη τις επιφυλάξεις τους, ως προς τον τρόπο της εφαρμογής του νέου μέτρου.

Παράλληλα, όλο και πιο κοντά στην επιστροφή στην κανονικότητα, όπως την ζούσαμε πριν από την πανδημία του κορονοϊού, αναμένεται να βρεθούν όσοι έχουν τελειώσει με τον εμβολιασμό τους κατά της Covid-19, ακόμη κι αν ζουν στις «κόκκινες» περιοχές, στις οποίες υπάρχουν οριζόντια περιοριστικά μέτρα.

Τα περιοριστικά «και όχι τιμωρητικά» μέτρα, όπως έσπευσε να διευκρινίσει ο ίδιος ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, θα εξακολουθήσουν να υφίστανται για όσους επιλέγουν να μην εμβολιάζονται. Με αποκλειστικό στόχο την προστασία των πολιτών. Ταυτόχρονα, όπως σημείωσε ο υπουργός, ενισχύεται το σύστημα υγείας ώστε να υπάρχει η δυνατότητα περίθαλψης σε όποιον τη χρειαστεί.

Σε θετική κατεύθυνση κινούνται οι νέες ρυθμίσεις που ετοιμάζεται να ανακοινώσει η κυβέρνηση την Τετάρτη (6/10), μετά από σχετική εισήγηση της επιτροπής των ειδικών, σχολιάζει μιλώντας στο iatropedia.gr, ο Καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης:

«Το μέτρο είναι σωστό, υπό την έννοια ότι οι εμβολιασμένοι και δύσκολα μεταδίδουν και δύσκολα μολύνονται και έχουν γενικώς χαμηλό δείκτη συμμετοχής στην πανδημία. Οπότε είναι ένα μέτρο λογικό. Το θέμα είναι, πώς θα εφαρμοστεί και πόσο εύκολο είναι να εφαρμοστεί», σημειώνει ο ίδιος.

«Εμβολιασμένοι πελάτες στην εστίαση, ανεμβολίαστο το προσωπικό;»

Ο επιστήμονας, ωστόσο, διατυπώνει μια σοβαρή επιφύλαξη. Κι αυτή σχετίζεται με τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού ανάμεσα σε εργαζόμενους στην εστίαση. Εάν, όπως λέει, εφαρμοστεί το μέτρο της ελεύθερης κινητικότητας των εμβολιασμένων στην εστίαση στις κόκκινες περιοχές, το προσωπικό σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να είναι ανεμβολίαστο.

«Αυτό σημαίνει πως και η εστίαση θα πρέπει να λειτουργήσει μόνο με εργαζόμενους εμβολιασμένους. Πώς θα γίνει αυτό, όταν η εστίαση το 30% με 40% των εργαζομένων είναι ανεμβολίαστοι;», αναρωτιέται ο Καθηγητής Τζανάκης.

Ο επιστήμονας, ωστόσο, πηγαίνει και ένα βήμα πιο πέρα: Στις κόκκινες περιοχές, όπως στη Θεσσαλονίκη, θα πρέπει να απαγορευθούν και οι διανομαρχιακές μετακινήσεις σε όσους δεν είναι εμβολιασμένοι, ώστε να μη διασπείρουν τον ιό στις περιοχές με χαμηλό ιικό φορτίο, λέει:

«Στη Θεσσαλονίκη και στις “κόκκινες περιοχές” στη βόρεια Ελλάδα καλό θα ήταν να περιοριστούν οι διανομαρχιακές μετακινήσεις. Αν μπορούσε να γίνει αυτό, θα ήταν καλό. Ιδιαίτερα οι μετακινήσεις, από επιβαρυμένους νομούς προς τους νομούς με χαμηλό ιικό φορτίο. Και αν θα μπορούσε αυτό να εφαρμοστεί να απαγορεύονται μόνο στους ανεμβολίαστους, αυτό θα ήταν καλό. Οι εμβολιασμένοι να μπορούν να περνάνε», σημειώνει ο Καθηγητής.

«Ναι στις παρελάσεις, όχι στις δοξολογίες»

Αν και η επιδημιολογική κατάσταση στη βόρεια Ελλάδα είναι ανησυχητική με τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας να έχουν πληρότητα που ξεπερνά το 90%, «δεν φαίνεται να υπάρχει και αυτή η εκρηκτικότητα που αναμενόταν. Είναι “κόκκινη”, αλλά δεν έχει και εκρηκτική αύξηση των κρουσμάτων. Είναι διαχειρίσιμη ακόμη η κατάσταση», αναφέρει ο Καθηγητής.

Το τετραήμερο της 28ης Οκτωβρίου και του Αγίου Δημητρίου στη Θεσσαλονίκη, ωστόσο, θα πρέπει να γίνουν οι εορτασμοί αλλά να ληφθούν μέτρα, ώστε να μην εκτραχυνθεί η διασπορά του κορονοϊού, λέει ο ίδιος:

«Φοβόμαστε δεν φοβόμαστε, πρέπει να το περάσουμε κι αυτό. Τι να κάνουμε τώρα; Όλοι ξέρουν τα μέτρα, όλοι ξέρουν ότι υπάρχουν τα εμβόλια, δεν μπορούμε να είμαστε μονίμως κλεισμένοι σε μία γυάλα. Πρέπει με κάποιο τρόπο να ανασυστήσουμε τη ζωή μας, ζώντας με τον ιό», τονίζει.

Η παρέλαση θα πρέπει να γίνει, με ορισμένα μέτρα και εφαρμογή υγειονομικών πρωτοκόλλων, σημειώνει ο Καθηγητής και προσθέτει: «Κυρίως στις εκδηλώσεις που θα γίνονται σε κλειστούς χώρους. Στους ανοιχτούς χώρους μπορούμε με μια σχετική προσοχή και με τη χρήση μάσκας και αποστάσεις και να μην υπάρχει κοινωνικός συνωστισμός να γίνει η παρέλαση άνετα. Είναι ανοιχτός χώρος και δεν υπάρχει πρόβλημα. Οι εκκλησιασμοί, όμως, που είναι σε κλειστούς χώρους και οι δοξολογίες, αυτά θα πρέπει να τα προσέξουμε”, καταλήγει ο κ. Νίκος Τζανάκης.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ανησυχία για την Αθηνά Ωνάση: Η «χρυσή κληρονόμος» και οι περίεργοι επιχειρηματικοί ελιγμοί της

E-Daily 3.Left 26.06.2026
Η παγκόσμια οικονομική ελίτ προσπαθεί να αποκρυπτογραφήσει τι κρύβεται πίσω από την 41χρονη, πλέον, επιχειρηματία

Νέα Υόρκη: Ο Μαμντάνι έκανε πράξη την υπόσχεσή του – «Πάγωμα» σε ένα εκατομμύριο ενοίκια για δύο χρόνια

E-Daily 3.Left 26.06.2026
Οι ιδιοκτήτες ακινήτων εκφράζουν ανησυχίες για οικονομική πίεση λόγω αυξημένου κόστους λειτουργίας, ενώ οι ενοικιαστές διεκδικούν επιπλέον μέτρα για την ουσιαστική μείωση των ενοικίων

Ισπανία: Ντόπιος γρονθοκόπησε 13χρονη στο πρόσωπο και της έσπασε την μύτη

E-Daily 2.TopNews 26.06.2026
Δεκάδες τουρίστες έτρεξαν για να βοηθήσουν την έφηβη, η οποία ακούστηκε να φωνάζει καθώς δεχόταν επίθεση από τον άνδρα

Σάλος στη Βρετανία: Τον σκότωσε με μια γροθιά ‑ Σκληρό βίντεο

E-Daily 2.TopNews 26.06.2026
Ο 28χρονος Ντίλαν Μαξγουελ κατηγορείται για τον θάνατο του 25χρονου Λουκ Τόμπσον, πατέρα τριών παιδιών, μετά από μια επίθεση στις 19 Νοεμβρίου 2023

Ποιος είναι ο νικητής του φετινού MasterChef

E-Daily 2.TopNews 26.06.2026
Εννέα χρόνια στο Αμστερνταμ πριν το ριάλιτι μαγειρικής - Η σύντροφός του και η ζωή στο εξωτερικό

Μυλοπόταμος: Ποιος εντόπισε νεκρό τον 32χρονο που αναζητούνταν από τους οικείους του

E-Daily 2.TopNews 26.06.2026
Τα ακριβή αίτια θανάτου θα διαπιστωθούν μετά από ιατροδικαστική εξέταση, καθώς η Αστυνομία δεν εντοπίζει ενδείξεις εγκληματικής ενέργειας.

Γιαγιά δηλητηρίασε και μαχαίρωσε τα 4 εγγόνια της μέχρι θανάτου ‑ «Δεν θα ξαναδώ ποτέ τα παιδιά μου»

E-Daily 2.TopNews 26.06.2026
Η ηλικιωμένη φέρεται να εξαγριώθηκε όταν ο πρώην σύζυγος της κόρης της απέκτησε προσωρινή επιμέλεια των παιδιών

Μήνυση κατά 18 influencers από την Επιτροπή Παιγνίων για διαφήμιση παράνομου τζόγου ‑ Είχαν πάνω από 3 εκατ. followers

E-Daily 2.TopNews 26.06.2026
Οι περισσότεροι από τους followers ήταν ανήλικοι, είπε ο πρόεδρος της ΕΕΕΠ, Αντώνης Βαρθολομαίος

Πήγε στην Τουρκία για να φτιάξει τα δόντια του και τώρα αντιμετωπίζει εφιάλτη ‑ «Μην πάτε στην Τουρκία. Μην αφήσετε να ...»

E-Daily 2.TopNews 26.06.2026
Ο 47χρονος Βρετανός ξόδεψε 3.900 λίρες για smile makeover στην Τουρκία και τώρα καλείται να πληρώσει έως 40.000 λίρες για να αποκαταστήσει τη ζημιά.

Μουντιάλ 2026: Πρωτιά για Ολλανδία, πρόκριση για Ιαπωνία‑Σουηδία και ιστορική Ακτή Ελεφαντοστού

Αθλητικά Νέα 26.06.2026
Η Ολλανδία καθάρισε την Τυνησία και πήρε την κορυφή του ομίλου, Ιαπωνία και Σουηδία προκρίθηκαν χέρι-χέρι, ενώ Εκουαδόρ και Ακτή Ελεφαντοστού πανηγύρισαν μεγάλες νίκες και εισιτήριο για τους «32».

«Επικήρυξαν» τον λαγοκέφαλο – Όλα τα μέτρα από το Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης

Ελλάδα 26.06.2026
Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ανακοίνωσε πιλοτική δράση θήρευσης του επικίνδυνου ψαριού σε Κρήτη και Νότιο Αιγαίο, με αμοιβή στους αλιείς 5,33 ευρώ το κιλό.

Συναγερμός για τα ναρκωτικά στην Ελλάδα: Η νέα ουσία που ανησυχεί τις Αρχές

E-Daily 2.TopNews 26.06.2026
Ο τρόπος διακίνησης που άλλαξε και οι κυρίαρχες ουσίες στην ελληνική αγορά