E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Το άγαλμα του πνιγμένου κοριτσιού που σε κοιτάει στα μάτια

Το τρομακτικά ζωντανό πρόσωπο είναι εκεί για να μας θυμίζει την κλιματική κρίση

Δημοσίευση 29/9/2021 | 15:19

Το άγαλμα του πνιγμένου κοριτσιού που σε κοιτάει στα μάτια

Η κλιματική αλλαγή πλέον είναι μία τεράστιας κλίμακας κρίση. Ο πλανήτης από τη μία άκρη μέχρι την άλλη είτε φλέγεται είτε πνίγεται. Ακραία καιρικά φαινόμενα χτυπούν σχεδόν κάθε μέρα τη Γη. Οι εικόνες από το καυτό ποτάμι λάβας που καίει τα πάντα στο νησί Λα Πάλμα της Ισπανίας και να φτάνει στον ωκεανό είναι χαρακτηριστικές.

Οι κάτοικοι του Μπιλμπάο λοιπόν ξύπνησαν πριν από λίγες ώρες και κοίταξαν κατάματα μία εικόνα που καθηλώνει. Με αινιγματικό βλέμμα και απαθώς κοιτώντας μέσα από τα θολά νερά του ποταμού Νερβιόν του Μπιλμπάο, το τρομακτικά ζωντανό πρόσωπο μιας νεαρής κοπέλας που «πνίγεται» στην παλίρροια, αναστατώνει τους ανθρώπους της ισπανικής πόλης.

Η φιγούρα με τίτλο «Bihar» (σ.σ. «Αύριο» στα Βασκικά) που δημιούργησε ο Μεξικανός καλλιτέχνης Ρούμπεν Ορόσκο έχει ως στόχο να προκαλέσει μία συζήτηση γύρω από το ζήτημα.

Ο Μεξικανός υπερρεαλιστής καλλιτέχνης Ρούμπεν Ορόσκο δημιούργησε την αινιγματική φιγούρα με στόχο να ξεκινήσει η συζήτηση γύρω από τη βιωσιμότητα του περιβάλλοντος. «Οι άνθρωποι οφείλουν να γνωρίζουν ότι οι ενέργειές τους μπορεί είτε να μας κρατήσουν στην επιφάνεια είτε να μας βυθίσουν».

Καθώς με την παλίρροια τα νερά ανεβοκατεβαίνουν, η φιγούρα των 120 κιλών βυθίζεται και αποκαλύπτεται κάθε μέρα. Σύμφωνα με τον καλλιτέχνη είναι μια αντανάκλαση του τι θα μπορούσε να συμβεί «εάν συνεχίσουμε να ποντάρουμε σε μη βιώσιμα μοντέλα».

Το άγαλμα μεταφέρθηκε με βάρκα και βυθίστηκε στο ποτάμι

Οι κάτοικοι του Μπιλμπάο ξύπνησαν και είδαν το γλυπτό για πρώτη φορά στο ποτάμι πριν από μερικές ημέρες, αφού μεταφέρθηκε με βάρκα και βυθίστηκε στο ποτάμι, κοντά στο κέντρο της πόλης, τη νύχτα.

«Στην αρχή μου προκάλεσε ένα αίσθημα άγχους, περισσότερο από το πρόσωπο που διακρίνεται έξω από το νερό, αλλά τώρα μου φέρνει θλίψη, μεγάλη θλίψη», δήλωσε η Τριάνα Γκιλ που βρέθηκε για τουρισμό στο Μπιλμπάο.

«Δεν φαίνεται καν να ανησυχεί, είναι σαν να αφήνει τον εαυτό της να πνιγεί», συμπληρώνει.

Μία άλλη γυναίκα που συνομίλησε με το πρακτορείο Reuters, με το όνομα Μαρία, αρχικά πίστευε ότι το γλυπτό ήταν μνημείο ενός τραγικού γεγονότος του παρελθόντος. «Έμαθα σήμερα ότι δεν πρόκειται για κάτι τέτοιο, αλλά νομίζω ότι ο καθένας μπορεί να δώσει το δικό του νόημα (στο γλυπτό)», είπε.

Το άγαλμα του Ορόσκο ωστόσο δεν δέχτηκε την οργή που έλαβε η δημιουργία ενός Ιταλού για να τιμηθεί ένα ποίημα του 19ου αιώνα και τα αποκαλυπτήρια έκανε ο Τζουζέπε Κόντε.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Μαρούσι: Κατέρρευσε μεσοτοιχία σε αυλή κατοικίας – Ένας τραυματίας

E-Daily 2.TopNews 04.07.2026
Στο σημείο έσπευσαν άμεσα αστυνομικές δυνάμεις

Ταϊλάνδη: Συνελήφθη Βρετανίδα που φέρεται να μαχαίρωσε θανάσιμα τον σύντροφό της

E-Daily 2.TopNews 04.07.2026
Η Βρετανίδα υποστήριξε ότι ο σύντροφός της είχε αυτοτραυματιστεί, κάτι που δεν μπορούσε να διασταυρωθεί

Θρίλερ στη Χαλκιδική: 13χρονος τουρίστας τραυματίστηκε σοβαρά σε θαλάσσιο πάρκο

E-Daily 2.TopNews 04.07.2026
13χρονος υπήκοος Ρουμανίας τραυματίστηκε σε θαλάσσιο πάρκο του Αγίου Νικολάου και διακομίστηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Παπαγεωργίου.

Φωτιά στη Νέα Καλλικράτεια της Χαλκιδικής: Ήχησε το 112 για εκκένωση περιοχών – Kοντά σε σπίτια οι φλόγες

E-Daily 2.TopNews 04.07.2026
Για την κατάσβεση από αέρος επιχειρούν περιοδικά 5 αεροσκάφη και 3 ελικόπτερα

Ζελένσκι ειρωνεύεται τη Μόσχα: Αν ελέγχουν την Κονταντίνοφκα, τότε ο Πούτιν δεν θα είχε πρόβλημα να με συναντήσει εκεί

E-Daily 2.TopNews 04.07.2026
«Αν η Κονταντίνοφκα βρισκόταν υπό ρωσικό έλεγχο, τότε ίσως ο (Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ) Πούτιν να μην είχε κανένα πρόβλημα να με συναντήσει εκεί», δήλωσε ο Ζελένσκι

Καιρός: Έρχεται και νέα επιδείνωση του καιρού για 48 ώρες ‑ Προειδοποίηση Αρναούτογλου

E-Daily 2.TopNews 04.07.2026
Βροχές σήμερα σε όλη τη χώρα ωστόσο θα έρθει και νέα κακοκαιρία τις επόμενες ώρες

Το μοναδικό ηφαίστειο στη Γη που εκτοξεύει μικροσκοπικούς κρυστάλλους χρυσού ‑ 80 gr κάθε μέρα

E-Daily 3.Left 04.07.2026
Περισσότερες από τρεις δεκαετίες αργότερα οι επιστήμονες εξακολουθούν να μην γνωρίζουν ακριβώς πώς σχηματίζονται οι κρύσταλλοι χρυσού στο όρος Έρεβος

Η Μαρία Σάκκαρη έμεινε μακριά από τον καλό της εαυτό, έχασε 2‑0 από την Παολίνι και αποχαιρέτισε το Wimbledon

Αθλητικά Νέα 04.07.2026
Η Ελληνίδα πρωταθλήτρια δεν μπόρεσε σε κανένα σημείο να απειλήσει την Ιταλίδα αντίπαλο της η οποία επικράτησε με 6-1, 6-2 και προκρίθηκε στους 16 του λονδρέζικου open

Τι ήταν η Συμφωνία Plaza και γιατί δημιουργεί «ρήγμα» στις σχέσεις Ευρώπης‑Κίνας

E-Daily 3.Left 04.07.2026
Για το Πεκίνο, οι σημερινές εμπορικές αντιπαραθέσεις με τη Δύση θυμίζουν έντονα την αντιπαράθεση ΗΠΑ-Ιαπωνίας πριν από τέσσερις δεκαετίες.