E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Το άγαλμα του πνιγμένου κοριτσιού που σε κοιτάει στα μάτια

Το τρομακτικά ζωντανό πρόσωπο είναι εκεί για να μας θυμίζει την κλιματική κρίση

Δημοσίευση 29/9/2021 | 15:19

Το άγαλμα του πνιγμένου κοριτσιού που σε κοιτάει στα μάτια

Η κλιματική αλλαγή πλέον είναι μία τεράστιας κλίμακας κρίση. Ο πλανήτης από τη μία άκρη μέχρι την άλλη είτε φλέγεται είτε πνίγεται. Ακραία καιρικά φαινόμενα χτυπούν σχεδόν κάθε μέρα τη Γη. Οι εικόνες από το καυτό ποτάμι λάβας που καίει τα πάντα στο νησί Λα Πάλμα της Ισπανίας και να φτάνει στον ωκεανό είναι χαρακτηριστικές.

Οι κάτοικοι του Μπιλμπάο λοιπόν ξύπνησαν πριν από λίγες ώρες και κοίταξαν κατάματα μία εικόνα που καθηλώνει. Με αινιγματικό βλέμμα και απαθώς κοιτώντας μέσα από τα θολά νερά του ποταμού Νερβιόν του Μπιλμπάο, το τρομακτικά ζωντανό πρόσωπο μιας νεαρής κοπέλας που «πνίγεται» στην παλίρροια, αναστατώνει τους ανθρώπους της ισπανικής πόλης.

Η φιγούρα με τίτλο «Bihar» (σ.σ. «Αύριο» στα Βασκικά) που δημιούργησε ο Μεξικανός καλλιτέχνης Ρούμπεν Ορόσκο έχει ως στόχο να προκαλέσει μία συζήτηση γύρω από το ζήτημα.

Ο Μεξικανός υπερρεαλιστής καλλιτέχνης Ρούμπεν Ορόσκο δημιούργησε την αινιγματική φιγούρα με στόχο να ξεκινήσει η συζήτηση γύρω από τη βιωσιμότητα του περιβάλλοντος. «Οι άνθρωποι οφείλουν να γνωρίζουν ότι οι ενέργειές τους μπορεί είτε να μας κρατήσουν στην επιφάνεια είτε να μας βυθίσουν».

Καθώς με την παλίρροια τα νερά ανεβοκατεβαίνουν, η φιγούρα των 120 κιλών βυθίζεται και αποκαλύπτεται κάθε μέρα. Σύμφωνα με τον καλλιτέχνη είναι μια αντανάκλαση του τι θα μπορούσε να συμβεί «εάν συνεχίσουμε να ποντάρουμε σε μη βιώσιμα μοντέλα».

Το άγαλμα μεταφέρθηκε με βάρκα και βυθίστηκε στο ποτάμι

Οι κάτοικοι του Μπιλμπάο ξύπνησαν και είδαν το γλυπτό για πρώτη φορά στο ποτάμι πριν από μερικές ημέρες, αφού μεταφέρθηκε με βάρκα και βυθίστηκε στο ποτάμι, κοντά στο κέντρο της πόλης, τη νύχτα.

«Στην αρχή μου προκάλεσε ένα αίσθημα άγχους, περισσότερο από το πρόσωπο που διακρίνεται έξω από το νερό, αλλά τώρα μου φέρνει θλίψη, μεγάλη θλίψη», δήλωσε η Τριάνα Γκιλ που βρέθηκε για τουρισμό στο Μπιλμπάο.

«Δεν φαίνεται καν να ανησυχεί, είναι σαν να αφήνει τον εαυτό της να πνιγεί», συμπληρώνει.

Μία άλλη γυναίκα που συνομίλησε με το πρακτορείο Reuters, με το όνομα Μαρία, αρχικά πίστευε ότι το γλυπτό ήταν μνημείο ενός τραγικού γεγονότος του παρελθόντος. «Έμαθα σήμερα ότι δεν πρόκειται για κάτι τέτοιο, αλλά νομίζω ότι ο καθένας μπορεί να δώσει το δικό του νόημα (στο γλυπτό)», είπε.

Το άγαλμα του Ορόσκο ωστόσο δεν δέχτηκε την οργή που έλαβε η δημιουργία ενός Ιταλού για να τιμηθεί ένα ποίημα του 19ου αιώνα και τα αποκαλυπτήρια έκανε ο Τζουζέπε Κόντε.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Σοκ στη Θεσσαλονίκη: Οδηγούσε στον περιφερειακό με 304 χιλιόμετρα και τραβούσε βίντεο για το TikTok!

Ελλάδα Χτες
Η ΕΛ.ΑΣ. έχει ταυτοποιήσει τον οδηγό και θα προβεί στις προβλεπόμενες ενέργειες

Νέα ανακοίνωση της ΥΠΑ: Αποκαταστάθηκε πλήρως το πρόβλημα ‑ Συνεχίζεται η έρευνα για τα αίτια

Ελλάδα Χτες
Η ΥΠΑ τονίζει ότι σε όλα τα στάδια της διαχείρισης του περιστατικού «διασφαλίστηκε πλήρως η ασφάλεια των πτήσεων»

Γιώργος Παπαδάκης: Η ανακοίνωση του Λαϊκού Νοσοκομείου για τον θάνατό του

Ελλάδα Χτες
Θρήνος για τον αδόκητο χαμό του γνωστού δημοσιογράφου

«Κατεβάζουν ρολά» οι λαϊκές αγορές από τις 7 Ιανουαρίου ‑ Το πρόγραμμα των απεργιακών κινητοποιήσεων

Ελλάδα Χτες
Τι αναφέρει σε ανάρτησή της η Παναττική Ομοσπονδία Σωματείων Πωλητών Λαϊκών Αγορών (ΠΟΣΠΛΑ)

Ανδραβίδα: Δεν άντεξε την απώλεια του γιου του σε τροχαίο και αυτοκτόνησε

Ελλάδα Χτες
Ο 50χρονος δεν άντεξε το βάρος της ανείπωτης απώλειας που κουβαλούσε τους τελευταίους μήνες και αυτοκτόνησε

Πέθανε ο Γιώργος Παπαδάκης

Ελλάδα Χτες
Έφυγε από τη ζωή ο δημοσιογράφος ύστερα από έμφραγμα

Υπέστη έμφραγμα ο Γιώργος Παπαδάκης

Ελλάδα Χτες
Μεταφέρθηκε χωρίς τις αισθήσεις του στο Λαϊκό

Αγρότες από όλη την Ελλάδα κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις ‑ Σχέδια για 48ωρους αποκλεισμούς δρόμων

Ελλάδα Χτες
«Οι δρόμοι δεν είναι δικοί τους, είναι δικοί μας. Τους πληρώνουμε με τη δουλειά και τους φόρους μας» διαμηνύουν

Προβλήματα στο FIR Αθηνών: Ξεκινούν και πάλι οι αφίξεις στα ελληνικά αεροδρόμια

Ελλάδα Χτες
Δεκάδες ακυρώσεις πτήσεων με μεταθέσεις σε άλλες ημερομηνίες

Κώστας Γκίνης: Με το σταυρό στο στόμα βρέθηκε νεκρός ο διοικητής της Πυροσβεστικής Πορόιας

Ελλάδα Χτες
Τραγικό φινάλε στην εξαφάνιση του 45χρονου άνδρα

Παράλυση στα ελληνικά αεροδρόμια ‑ Τι ισχύει για τις αποζημιώσεις των επιβατών

Ελλάδα Χτες
Πολλοί επιβάτες να ταλαιπωρούνται και να αναζητούν διευκρινίσεις για τα δικαιώματά τους