E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Συναγερμός για πέντε επικίνδυνες περιοχές για σεισμό: Tι λένε οι ειδικοί

Η χρήση των νέων τεχνολογιών και τα σημεία ιδιαίτερης προσοχής

Δημοσίευση 29/9/2021 | 11:29

Συναγερμός για πέντε επικίνδυνες περιοχές για σεισμό: Tι λένε οι ειδικοί

Ενώ η Κρήτη συνεχίζει να χορεύει στον ρυθμό των Ρίχτερ, η ανησυχία πλέον επικεντρώνεται σε άλλες περιοχές της Ελλάδας - συγκεκριμένα σε Πατραϊκό, Κορινθιακό, Σποράδες, Βόρειο Αγαίο και Δωδεκάνησα- που εμφανίζουν αυξημένο σείσμικό κίνδυνο και απαιτούν την προσοχή της Πολιτείας.

Η συζήτηση της επόμενης ημέρας περιλαμβάνει ως προτεραιότητες, την ενσωμάτωση χρήσης νέων τεχνολογιών στη μάχη απέναντι τέτοια αιφνιδιαστικά φαινόμενα και την ανάγκη ελέγχου παραδοσιακών οικισμών και ιστορικών μνημείων, ιδιαίτερα σε περιοχές με σεισμικό παρελθόν. Αυτή είναι η βεντάλια των θεμάτων που θα πρέπει να απασχολήσει άμεσα, σύμφωνα με τον αναπληρωτή διευθυντή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Βασίλη Καραστάθη.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα ΝΕΑ», «οι σεισμοί με θύματα στον πληθυσμό το μόνο μήνυμα που στέλνουν είναι να ενσωματώσουμε κάθε νέα τεχνολογία που θα μειώσει τον κίνδυνο έκθεσης του πληθυσμού στον σεισμό. Τη μέρα, χρειάζεται να πάμε στη σεισμολογία σε μία νέα σελίδα, με νέες τεχνολογίες, όπως τα συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης που έχουν ήδη εγκαταστήσει πειραματικά στον Ανατολικό Κορινθιακό και τον Πατραϊκό, στο Ιόνιο. Δεν σημαίνει ότι τα εγκαταστήσαμε εκεί επειδή υπάρχει κάποιο αλέρτ. Σίγουρα όμως δεν θα πηγαίναμε σε μέρος που δεν έχει σεισμικότητα. Υπάρχει η λεγόμενη σεισμική επικινδυνότητα που εξαρτάται από τις σεισμικές πηγές της περιοχής. Όλοι γνωρίζουμε για τη σεισμικότητα του Ιονίου, του Κορινθιακού και των άλλων περιοχών» λέει στα ΝΕΑ και προσθέτει «Τα συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης βασίζονται στην άμεση εκτίμηση των εστιακών παραγόντων του σεισμού. Βάζεις ένα πολύ πυκνό δίκτυο γύρω από περιοχές που περιμένεις σεισμό και, μόλις γίνει, οι κοντινοί σταθμοί υπολογίζουν σε 2-3 δευτερόλεπτα το επίκεντρο και το μέγεθος, πριν καλά καλά φτάσουν τα καταστροφικά κύματα σε κάποια θέση ενδιαφέροντος.

Ο χρόνος προειδοποίησης εξαρτάται από το επίκεντρο τονίζει. «Αν το επίκεντρο είναι αρκετά απομακρυσμένο από εμάς και έχει πολύ κοντινούς σταθμούς, θα το εντοπίσουν αμέσως και θα προλάβουν να το στείλουν, ώσπου να φτάσει το εγκάρσιο καταστροφικό κύμα. Αν είναι ακριβώς δίπλα μας, δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα, θα μας προλάβει».

«Στην Ιαπωνία αυτό χρησιμοποιείται ως ώριμη τεχνολογία. Σταματάει η τηλεόραση την εκάστοτε εκπομπή και βγαίνει σήμα που λέει «σε 30 δευτερόλεπτα, σε 20 δευτερόλεπτα, σε 19 δευτερόλεπτα σεισμός εντάσεως τάδε» οπότε ο κόσμος μπαίνει κάτω από τα τραπέζια, την... κοπανάει από το σπίτι, προλαβαίνει να κλείσει ηλεκτρικές συσκευές. Στο Μεξικό προτιμούν τις σειρήνες, στην Αμερική τις εφαρμογές στα κινητά. Παγκοσμίως εγκαθίστανται σε εθνικό επίπεδο τέτοια συστήματα, υπάρχουν στην Ιαπωνία, Ταϊβάν, Μεξικό, Καλιφόρνια» περιγράφει ο Βασίλης Καραστάσης.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ακινητοποιήθηκε τρένο της Hellenic Train στο δρομολόγιο Καμίνια ‑ Αγιος Ανδρέας λόγω «αστοχίας υποδομής»

Ελλάδα Χτες
Λόγω αστοχίας υποδομής, σύμφωνα με την εταιρεία, σταμάτησε η αμαξοστοιχία 13353 – Με λεωφορεία τα δρομολόγια στο τμήμα Αγ. Ανδρέας – Καμίνια

Κινητοποιήσεις αγροτών: Στο τραπέζι του διαλόγου μετά από εβδομάδες στα μπλόκα – Ανοίγουν οι δρόμοι, χωρίς να αποσύρονται τα τρακτέρ

Ελλάδα Χτες
Εν αναμονή της συνάντησης στο Μαξίμου, οι αποκλεισμοί χαλαρώνουν, αλλά ο αγώνας συνεχίζεται

Ντόναλντ Τραμπ: Προανήγγειλε επίθεση στο Μεξικό;

Κόσμος Χτες
Ο Αμερικανός πρόεδρος ακύρωσε μία δεύτερη επίθεση στη Βενεζουέλα, δηλώνοντας πως η χώρα συνεργάζεται καλά με τις ΗΠΑ

Σέρρες: Προφυλακιστέος ο 15χρονος για τον θανάσιμο ξυλοδαρμού του 17χρονου

Ελλάδα Χτες
Φυγαδεύτηκε από το δικαστικό μέγαρο

Χαμενεΐ: Ο αλαζόνας Τραμπ θα «πέσει» σαν τον Φαραώ και τον Σάχη, έχει τα χέρια του λερωμένα με αίμα

Κόσμος Χτες
Αναφερόμενος στα επεισόδια στην Τεχεράνη και σε άλλες πόλεις, υποστήριξε ότι ομάδες ανθρώπων «με πρόθεση την καταστροφή» προκάλεσαν ζημιές σε κτίρια της χώρας, με στόχο να ικανοποιήσουν τον πρόεδρο των ΗΠΑ

Καραϊβική: Καρέ καρέ η κατάληψη του πετρελαιοφόρου της Βενεζουέλας από Αμερικανούς πεζοναύτες

Κόσμος Χτες
Αμερικανοί πεζοναύτες αποβιβάστηκαν από ελικόπτερο στο κατάστρωμα του «Olina»

Συρία: Τανκ χτύπησε ρεπόρτερ που κάλυπτε τις φονικές συγκρούσεις στο Χαλέπι – Σώθηκε από θαύμα

Κόσμος Χτες
Ο ρεπόρτερ επέζησε με ελαφριά τραύματα, παρά την αιμοραγγία που του προκάλεσε το χτύπημα

Απίστευτο σκηνικό με θύμα τον Γιώργο Κούτσια – Του επιτέθηκε συμπαίκτης του

Αθλητικά Νέα Χτες
Ο νεαρός Έλληνας ποδοσφαιριστής δέχτηκε επίθεση από συμπαίκτη του στο φιλικό Βικτόρια Πλζεν – Λουγκάνο και προς τιμήν του δεν αντέδρασε καθόλου.