E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Συναγερμός για πέντε επικίνδυνες περιοχές για σεισμό: Tι λένε οι ειδικοί

Η χρήση των νέων τεχνολογιών και τα σημεία ιδιαίτερης προσοχής

Δημοσίευση 29/9/2021 | 11:29

Συναγερμός για πέντε επικίνδυνες περιοχές για σεισμό: Tι λένε οι ειδικοί

Ενώ η Κρήτη συνεχίζει να χορεύει στον ρυθμό των Ρίχτερ, η ανησυχία πλέον επικεντρώνεται σε άλλες περιοχές της Ελλάδας - συγκεκριμένα σε Πατραϊκό, Κορινθιακό, Σποράδες, Βόρειο Αγαίο και Δωδεκάνησα- που εμφανίζουν αυξημένο σείσμικό κίνδυνο και απαιτούν την προσοχή της Πολιτείας.

Η συζήτηση της επόμενης ημέρας περιλαμβάνει ως προτεραιότητες, την ενσωμάτωση χρήσης νέων τεχνολογιών στη μάχη απέναντι τέτοια αιφνιδιαστικά φαινόμενα και την ανάγκη ελέγχου παραδοσιακών οικισμών και ιστορικών μνημείων, ιδιαίτερα σε περιοχές με σεισμικό παρελθόν. Αυτή είναι η βεντάλια των θεμάτων που θα πρέπει να απασχολήσει άμεσα, σύμφωνα με τον αναπληρωτή διευθυντή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Βασίλη Καραστάθη.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα ΝΕΑ», «οι σεισμοί με θύματα στον πληθυσμό το μόνο μήνυμα που στέλνουν είναι να ενσωματώσουμε κάθε νέα τεχνολογία που θα μειώσει τον κίνδυνο έκθεσης του πληθυσμού στον σεισμό. Τη μέρα, χρειάζεται να πάμε στη σεισμολογία σε μία νέα σελίδα, με νέες τεχνολογίες, όπως τα συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης που έχουν ήδη εγκαταστήσει πειραματικά στον Ανατολικό Κορινθιακό και τον Πατραϊκό, στο Ιόνιο. Δεν σημαίνει ότι τα εγκαταστήσαμε εκεί επειδή υπάρχει κάποιο αλέρτ. Σίγουρα όμως δεν θα πηγαίναμε σε μέρος που δεν έχει σεισμικότητα. Υπάρχει η λεγόμενη σεισμική επικινδυνότητα που εξαρτάται από τις σεισμικές πηγές της περιοχής. Όλοι γνωρίζουμε για τη σεισμικότητα του Ιονίου, του Κορινθιακού και των άλλων περιοχών» λέει στα ΝΕΑ και προσθέτει «Τα συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης βασίζονται στην άμεση εκτίμηση των εστιακών παραγόντων του σεισμού. Βάζεις ένα πολύ πυκνό δίκτυο γύρω από περιοχές που περιμένεις σεισμό και, μόλις γίνει, οι κοντινοί σταθμοί υπολογίζουν σε 2-3 δευτερόλεπτα το επίκεντρο και το μέγεθος, πριν καλά καλά φτάσουν τα καταστροφικά κύματα σε κάποια θέση ενδιαφέροντος.

Ο χρόνος προειδοποίησης εξαρτάται από το επίκεντρο τονίζει. «Αν το επίκεντρο είναι αρκετά απομακρυσμένο από εμάς και έχει πολύ κοντινούς σταθμούς, θα το εντοπίσουν αμέσως και θα προλάβουν να το στείλουν, ώσπου να φτάσει το εγκάρσιο καταστροφικό κύμα. Αν είναι ακριβώς δίπλα μας, δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα, θα μας προλάβει».

«Στην Ιαπωνία αυτό χρησιμοποιείται ως ώριμη τεχνολογία. Σταματάει η τηλεόραση την εκάστοτε εκπομπή και βγαίνει σήμα που λέει «σε 30 δευτερόλεπτα, σε 20 δευτερόλεπτα, σε 19 δευτερόλεπτα σεισμός εντάσεως τάδε» οπότε ο κόσμος μπαίνει κάτω από τα τραπέζια, την... κοπανάει από το σπίτι, προλαβαίνει να κλείσει ηλεκτρικές συσκευές. Στο Μεξικό προτιμούν τις σειρήνες, στην Αμερική τις εφαρμογές στα κινητά. Παγκοσμίως εγκαθίστανται σε εθνικό επίπεδο τέτοια συστήματα, υπάρχουν στην Ιαπωνία, Ταϊβάν, Μεξικό, Καλιφόρνια» περιγράφει ο Βασίλης Καραστάσης.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Μεξικό: Ανοιξε η γη και κατάπιε φορτηγό – Από θαύμα δεν υπήρξαν τραυματισμοί (βίντεο)

Κόσμος 15.09.2025
Η τρύπα στη μέση του δρόμου «ρούφηξε» το φορτηγό

Σοκ στην Εύβοια: 60χρονος χαράκωσε τη σύζυγό του στο πρόσωπο ‑ Τη βρήκαν αιμόφυρτη οι αστυνομικοί

Ελλάδα 15.09.2025
Νέο περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας σημειώθηκε στην Εύβοια το απόγευμα της Κυριακής (14/9)

Ρόδος: Ελεύθερη αφέθηκε η influencer ‑ «Έπαιρνα ναρκωτικά για να παίρνω πιο εύκολα αποφάσεις»

Ελλάδα 15.09.2025
Την πόρτα του ανακριτή πέρασε το μεσημέρι γνωστή influencer, καθώς συνελήφθη στη Ρόδο για διακίνηση «ροζ κοκαΐνης»

Καρυστιανού για την εισαγγελική πρόταση για τα Τέμπη: «Πλέον δεν κρατάνε ούτε τα προσχήματα»

Ελλάδα 15.09.2025
Ο Εισαγγελέας Εφετών Λάρισας απέστειλε την πρότασή του για την παραπομπή των 36 κατηγορουμένων στην υπόθεση των Τεμπών, με τη Μαρία Καρυστιανού να καταγγέλλει με ανάρτησή της την “ταχύτατη” διαδικασία

Τέμπη: Κατατέθηκε η εισαγγελική πρόταση για παραπομπή 36 κατηγορούμενων

Ελλάδα 15.09.2025
Ο προϊστάμενος της εισαγγελίας εφετών Λάρισας εισηγείται να παραπεμφθούν στο εδώλιο 36 μη πολιτικά πρόσωπα και αυτό που μένει πλέον είναι η σύμφωνη γνώμη του προέδρου εφετών - Πιθανή η έναρξη της δίκης ακόμη και μέσα στο 2025

Τέμπη: Πατέρας θύματος σε απεργία πείνας και δίψας έξω από τη Βουλή

Ελλάδα 15.09.2025
Ζητά απαντήσεις και δικαιοσύνη

Κρήτη: Ημίγυμνος άντρας εισέβαλε σε εκκλησία και προσπάθησε να διαρρήξει το παγκάρι

Ελλάδα 15.09.2025
Μπορεί να μην κατάφερε να κλέψει χρήματα αλλά προκάλεσε μεγάλες ζημιές στην εκκλησία

«Μου έριξαν γροθιά στον λαιμό»: Ο οδηγός τρόλεϊ περιγράφει τον ξυλοδαρμό του στον Πειραιά

Ελλάδα 15.09.2025
«Δεν μπορούσα να ανοίξω τις πόρτες γιατί είχα μια γιαγιά με ένα Πι»

Συνδεδεμένες με άγνωστα emails οι κάμερες στο σπίτι του Μαζωνάκη

Ελλάδα 15.09.2025
«Θα προσφύγουμε στο ηλεκτρονικό έγκλημα»»

Ιταλία: Δεν είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε πιθανή επίθεση από τη Ρωσία, είπε ο υπουργός Αμυνας

Κόσμος 15.09.2025
«Πιστεύω ότι πρέπει να κινηθούμε έτσι ώστε η χώρα μας να είναι σε θέση να αμυνθεί, αν κάποιος αλλόφρονας αποφασίσει να μας επιτεθεί» είπε ο Γκουίντο Κροζέτο

Βίντεο: Ζευγάρι βουτάει σε κανάλι της Βενετίας, τρώει πρόστιμο και του απαγορεύεται η είσοδος για 48 ώρες

Κόσμος 15.09.2025
Ο 35χρονος άνδρας και η 25χρονη Ρουμάνα σύντροφός του, που ζουν στη Βρετανία, βούτηξαν στο κανάλι και τους εντόπισαν οι γονδολιέρηδες οι οποίοι επικοινώνησαν με την αστυνομία

Χαλκιδική: Λύκος επιτέθηκε σε 5χρονη σε παραλία του Μαρμαρά

Ελλάδα 15.09.2025
Η σωτήρια επέμβαση της μητέρας