E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Κορωνοϊός: Το κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο βαριάς νόσησης και θανάτου

Ανησυχητικά είναι τα αποτελέσματα νέας μελέτης για τους καπνιστές

Δημοσίευση 28/9/2021 | 09:48

Κορωνοϊός: Το κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο βαριάς νόσησης και θανάτου

Ανησυχητικά είναι τα αποτελέσματα νέας μελέτης για τους καπνιστές, η οποία διέψευσε τις αντικρουόμενες θεωρίες που είχαν διατυπωθεί στις αρχές της πανδημίας του κορονοϊού. Συγκεκριμένα, μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα έδειξε πως το κάπνισμα είναι πολύ πιθανό να επιδεινώσει τη σοβαρότητα του κορονοϊού και να αυξήσει τον κίνδυνο θανάτου ασθενούς.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρ Άσλεϊ Κλιφτ του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση για το κάπνισμα στο πνευμονολογικό περιοδικό «Thorax» (Θώρακας), μελέτησαν στοιχεία για 13.446 ανθρώπους που είχαν κάνει μοριακό τεστ για κορονοϊό. Οι 1.649 είχαν βγει θετικοί, ενώ στη συνέχεια, από αυτούς, οι 968 χρειάστηκαν εισαγωγή στο νοσοκομείο και οι 444 πέθαναν εξαιτίας της λοίμωξης Covid-19.

Το 59% των συμμετεχόντων δεν είχαν καπνίσει ποτέ, το 37% ήταν πρώην καπνιστές και μόνο το 4% τρέχοντες καπνιστές, εκ των οποίων το 71% κάπνιζαν ένα έως 20 τσιγάρα τη μέρα και το 29% περισσότερα από 20. Διαπιστώθηκε ότι, σε σχέση με τους μη καπνιστές, οι τωρινοί καπνιστές είχαν κατά μέσο όρο 80% μεγαλύτερη πιθανότητα για νοσηλεία και θάνατο λόγω της Covid-19.

Στη συνέχεια, βρέθηκε ότι η γενετική προδιάθεση στο κάπνισμα σχετίζεται με 45% υψηλότερο κίνδυνο λοίμωξης Covid-19 και 60% μεγαλύτερο κίνδυνο εισαγωγής στο νοσοκομείο λόγω του κορονοϊού, καθώς επίσης σημαντικά αυξημένο κίνδυνο θανάτου.

Αν μάλιστα υπάρχει γενετική προδιάθεση για πολύ συχνό κάπνισμα, τότε υπερδιπλασιάζεται ο κίνδυνος μόλυνσης από κορονοϊό, πενταπλασιάζεται ο κίνδυνος νοσηλείας και δεκαπλασιάζεται ο κίνδυνος θανάτου από Covid-19.

Τι υποστήριζαν στις αρχές της πανδημίας

Όταν είχε ξεσπάσει η πανδημία στις αρχές του 2020, είχαν υπάρξει επίμαχες επιστημονικές εκτιμήσεις (και από Έλληνες ερευνητές) ότι οι ενεργοί καπνιστές κινδυνεύουν λιγότερο να καταλήξουν στο νοσοκομείο λόγω κορονοϊού σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό, κάτι που στην πορεία διαψεύστηκε.

«Η ιδέα ότι το κάπνισμα μπορεί να προστατεύει από την Covid-19, ήταν πάντα απίθανη. Μια πανδημία πρωτίστως των πνευμόνων πρέπει να είναι η ιδανική στιγμή για να εστιαστεί το μυαλό των ανθρώπων στον έλεγχο του καπνού», ανέφεραν οι δρ Άντονι Λάβερτι και Κρίστοφερ Μίλετ του Κολλεγίου Imperial του Λονδίνου σε σχόλιο τους στο ίδιο ιατρικό περιοδικό.

«Τα ευρήματα μας δείχνουν σαφώς ότι το κάπνισμα σχετίζεται με κίνδυνο βαριάς Covid-19. Όπως το κάπνισμα επηρεάζει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου, διαφόρων καρκίνων και άλλων παθήσεων με τις οποίες συνδέεται, φαίνεται πως το ίδιο συμβαίνει και με την Covid. Συνεπώς τώρα είναι η κατάλληλη ώρα, όπως πάντα είναι, για να κόψει κανείς το τσιγάρο και το κάπνισμα», δήλωσε ο δρ Κλιφτ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πόσο αυξάνεται το πρόστιμο για όσους δεν έχουν εισιτήριο στα ΜΜΜ

Οικονομία 24.03.2026
Το πρόστιμο για όσους δικαιούνται μειωμένο εισιτήριο και δεν έχουν

Τι καιρό έκανε την 25η Μαρτίου το 1821 ‑ Η αναλυτική έρευνα του Θοδωρή Κολυδά

Καιρός 24.03.2026
Με αφορμή την εθνική επέτειο, ο μετεωρολόγος Θοδωρής Κολυδάς, επιχείρησε μέσω μελέτης του να παρουσιάσει τις καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν 205 πριν!

Απάτη στον ΕΦΚΑ: Ποινική δίωξη για εγκληματική οργάνωση στους 22 συλληφθέντες

Ελλάδα 24.03.2026
Η δικογραφία ανατέθηκε σε ανακριτή ενώπιον του οποίου θα κληθούν να απολογηθούν οι κατηγορούμενοι

Μπιλ Κόσμπι: Κρίθηκε ένοχος για νάρκωση και κακoπoίηση γυναίκας

Κόσμος 24.03.2026
«Κουβαλώ το βάρος αυτού που μου συνέβη για περισσότερα από 50 χρόνια» δήλωσε η επιζώσα

Γιώργος Τσαγκαράκης: «Είμαι αθώος» ‑ Οι πρώτες δηλώσεις μέσω του δικηγόρου του μετά την απολογία

Ελλάδα 24.03.2026
Βίντεο από την στιγμή που ο γνωστός γκαλερίστας έφτασε στον ανακριτή

Ιράν: Χτυπά ξανά το Ισραήλ παρά το μήνυμα Τραμπ – Βομβαρδισμός στη Βηρυτό

Κόσμος 24.03.2026
Ο Μοτζτάμπα Χαμενεϊ θέλει «να κλείσει σύντομα το ζήτημα»

A23a: Το μεγαλύτερο παγόβουνο του κόσμου έχει «μόνο λίγες εβδομάδες ακόμη» πριν λιώσει εντελώς

Κόσμος 24.03.2026
Οι επιστήμονες παρακολουθούν στενά την πορεία του καθώς το A23a λειτουργεί ως ένα «φυσικό εργαστήριο»

Μην αναζητήσετε ποτέ αυτές τις 6 λέξεις στην Google, κίνδυνος να σας χακάρουν

Tech + Science 24.03.2026
Οι χάκερ επινοούν συνεχώς νέες και εξελιγμένες επιθέσεις σε βάρος χρηστών του διαδικτύου

Θεσσαλονίκη: Ανδρας έκλεψε 250 λίτρα πετρέλαιο από φορτηγό και συνελήφθη

Ελλάδα 24.03.2026
Με τη χρήση λάστιχου κήπου τοποθέτησε τα καύσιμα σε πλαστικά δοχεία και αποχώρησε με ΙΧ αυτοκίνητο

Μετρό: Οι σταθμοί που θα κλείνουν νωρίτερα από σήμερα λόγω εργασιών

Ελλάδα 24.03.2026
Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις από σήμερα στη Γραμμή 2 του Μετρό λόγω εργασιών στο τμήμα «Ομόνοια – Πανεπιστήμιο»

Επείγουσα ανάκληση αερόσακων Takata σε χιλιάδες οχήματα

Ελλάδα 24.03.2026
Συνολικά, εμπλέκονται 19 διαφορετικές μάρκες αυτοκινήτων