E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Facebook: Σε αναστολή το Instagram για παιδιά μετά από αντιδράσεις

Η ανάπτυξη της εφαρμογής για ένα νεότερο κοινό προκάλεσε ανησυχίες για το πόσο ευάλωτα θα είναι τα παιδιά

Δημοσίευση 27/9/2021 | 19:18

Facebook: Σε αναστολή το Instagram για παιδιά μετά από αντιδράσεις

Το Facebook σταματά προσωρινά τουλάχιστον την ανάπτυξη της έκδοσης του Instagram για παιδιά, που απευθύνεται σε ηλικίες κάτω των 13 ετών.

Αιτία είναι οι ανησυχίες που έχουν διατυπωθεί για το πόσο ευάλωτοι μπορεί να αποδειχθούν οι νεότεροι αυτοί χρήστες.

«Εξακολουθώ να πιστεύω ακράδαντα ότι είναι καλό να δημιουργούμε μια έκδοση του Instagram που να έχει σχεδιαστεί για να είναι ασφαλής για αυτά τα παιδιά, αλλά θέλουμε να αφιερώσουμε χρόνο για να μιλήσουμε με γονείς και ερευνητές και ειδικούς σε θέματα ασφάλειας, ώστε να έχουμε μεγαλύτερη συναίνεση για το πώς να προχωρήσουμε», δήλωσε ο Adam Mosseri, επικεφαλής του Instagram, σε συνέντευξή του τη Δευτέρα στην εκπομπή «Today»του NBC.

Η ανακοίνωση ακολουθεί μια έρευνα του The Wall Street Journal που ανέφερε ότι το Facebook γνώριζε ότι η χρήση του Instagram από μερικές έφηβες κοπέλες οδήγησε σε προβλήματα ψυχικής υγείας και άγχους.

Η ανάπτυξη του Instagram για ένα νεότερο κοινό προκάλεσε ευρύτερες αντιδράσεις. Το Facebook ανακοίνωσε την ανάπτυξη μιας εφαρμογής του Instagram για παιδιά τον Μάρτιο, λέγοντας τότε ότι «εξερευνούσε μια εμπειρία που ελέγχεται από τους γονείς». Δύο μήνες αργότερα, μια διμερής ομάδα 44 γενικών εισαγγελέων έστειλε επιστολή στον διευθύνοντα σύμβουλο του Facebook, Μαρκ Ζούκερμπεργκ, καλώντας τον να εγκαταλείψει το project, επικαλούμενη την ευημερία των παιδιών.

Οι εισαγγελείς ανέφεραν μεταξύ άλλων το αυξημένο διαδικτυακό bullying, την πιθανή ευαλωτότητα των παιδιών σε διαδικτυακά «αρπακτικά» αλλά και το «ρεκόρ» του Facebook σε ό,τι αφορά στην προστασία των παιδιών στις πλατφόρμες του.

Το Facebook αντιμετώπισε παρόμοια κριτική το 2017 όταν ξεκίνησε την εφαρμογή Messenger Kids, η οποία παρουσιάστηκε ως ένας τρόπος για τα παιδιά να συνομιλούν με μέλη της οικογένειας και φίλους τους, με την έγκριση των γονιών τους.

Ο Josh Golin, εκτελεστικός διευθυντής της ομάδας, Fairplay, για την υπεράσπιση των παιδιών σε ψηφιακές λειτουργίες, προέτρεψε την εταιρεία τη Δευτέρα να σταματήσει οριστικά την εφαρμογή. «Προτρέπουμε το Facebook να χρησιμοποιήσει αυτήν την "παύση" για να συνεργαστεί πραγματικά με τους ανεξάρτητους ειδικούς ανάπτυξης σε θέματα παιδιών, που καταλαβαίνουν πώς το Instagram θα υπονομεύσει την ευημερία των μικρών χρηστών», ανέφερε σχετική δήλωση.

Ο Mosseri υποστήριξε τη Δευτέρα ότι η εταιρεία πιστεύει ότι είναι καλύτερο για παιδιά κάτω των 13 ετών να έχουν μια συγκεκριμένη πλατφόρμα για περιεχόμενο κατάλληλο για την ηλικία τους. Πρόσθεσε, δε, ότι άλλες εταιρείες όπως το TikTok και το YouTube έχουν αντίστοιχες εκδόσεις για αυτήν την ηλικιακή ομάδα.

Είπε ότι είναι καλύτερο να υπάρχει μια έκδοση του Instagram, όπου οι γονείς μπορούν να επιβλέπουν και να ελέγχουν την εμπειρία των παιδιών, αντί να βασίζονται στην εταιρεία, για να επαληθεύει εάν τα παιδιά είναι αρκετά μεγάλα για να χρησιμοποιήσουν την εφαρμογή. Το Instagram για παιδιά απευθύνεται σε άτομα ηλικίας 10 έως 12 ετών και όχι μικρότερα, διευκρίνισε. Θα απαιτείται γονική άδεια για να εγγραφεί ένα παιδί, δεν θα υπάρχουν διαφημίσεις και θα περιλαμβάνει περιεχόμενο και λειτουργίες κατάλληλες για τις ηλικίες αυτές.

Οι γονείς θα μπορούν να επιβλέπουν τον χρόνο που περνούν τα παιδιά τους στην εφαρμογή, να επιβλέπουν ποιος μπορεί να τους στέλνει μηνύματα, ποιος μπορεί να τους ακολουθήσει και ποιους να ακολουθούν. Ενώ το project έχει αναστείλει τη λειτουργία του, η εταιρεία θα επεκτείνει τα εργαλεία γονικής επιτήρησης σε λογαριασμούς εφήβων, εκείνων των 13 ετών και άνω.

Περισσότερες λεπτομέρειες για αυτά τα εργαλεία θα αποκαλυφθούν τους επόμενους μήνες, όπως διευκρίνισε ο Mosseri.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Στην κηδεία της Μαρινέλλας η σύζυγος του Καζαντζίδη: «Με προστάτευσε όταν πέθανε ο Στέλιος, ήταν η μάνα όλου του κόσμου»

Tabloid 31.03.2026
H Βάσω Κατσαβού μίλησε με συγκίνηση για τη Μαρινέλλα, υπογραμμίζοντας δεν υπήρξε μόνο κορυφαία καλλιτέχνιδα, αλλά και άνθρωπος με ιδιαίτερη ευαισθησία

Η Κόνι Μεταξά θέλει να αλλάξει το τραγούδι γενεθλίων: Ποιος χ@στηκε να σκορπίζει της γνώσης το φως;

Social 31.03.2026
Δεν έχω δει λιγότερο ενθουσιασμένο άνθρωπο από αυτόν που του τραγουδάνε το «μεγάλος να γίνεις με άσπρα μαλλιά» σχολίασε

Ο Τάκης Ζαχαράτος «έσπασε» μπροστά από το φέρετρο της Μαρινέλλας στο λαϊκό προσκύνημα

Tabloid 31.03.2026
Πλήθος κόσμου άρχισε να συρρέει στο παρεκκλήσι του Ιερού Ναού Αγίου Ελευθερίου

Σαρλίζ Θερόν: Μαγνήτισε τα βλέμματα με καυτό μπικίνι σε παραλία της Χαβάης

Tabloid 31.03.2026
Εντυπωσίασε τα πλήθη η Χολιγουντιανή σταρ με την άψογη σιλουέτα της

Η Κινέζα Faye Yuan τραγουδάει σε άπταιστα ελληνικά Ακύλα και «Ferto», δείτε βίντεο

Social 31.03.2026
Καλή επιτυχία Ελλάδα, έγραψε η 22χρονη με καταγωγή από την Κίνα που τα τελευταία χρόνια ζει και σπουδάζει στην Ελλάδα

Η Kylie Jenner μάς δείχνει πώς είναι οι τέλειες διακοπές ‑ Κάθε μέρα με το μαγιό

Tabloid 31.03.2026
Oι πιο intimate στιγμές του διάσημου ζευγαριού

Η σύντροφος της Rosalía είναι ένα πανέμορφο μοντέλο

Celebrity Stories 31.03.2026
Ήταν άγνωστη τώρα πια, fashion icon

Στράτος Τζώρτζογλου: Είμαι ελεύθερος και ανοιχτός στο να ερωτευτώ

Tabloid Χτες
Ο ηθοποιός μίλησε για την προσωπική του ζωή μετά τον χωρισμό από τη Σοφία Μαριόλα

Ζόζεφιν για Νίνο: Έκανα το πρώτο βήμα μετά τον χωρισμό μας, του είπα ότι είμαστε φτιαγμένοι ο ένας για τον άλλον

Tabloid Χτες
Μην με βλέπεις έτσι ήρεμη, έχω και εγώ τα δικά μου, εκείνος είναι νορμάλ, δήλωσε η τραγουδίστρια

Τάκης Ζαχαράτος για Μαρινέλλα: Ξέρω πως δεν θα `ρθεις ξανά, άλλη φορά δεν θα σε δω

Social Χτες
Ο καλλιτέχνης αποχαιρέτισε τη σπουδαία ερμηνεύτρια με τους στίχους ενός κομματιού της