E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Facebook: Σε αναστολή το Instagram για παιδιά μετά από αντιδράσεις

Η ανάπτυξη της εφαρμογής για ένα νεότερο κοινό προκάλεσε ανησυχίες για το πόσο ευάλωτα θα είναι τα παιδιά

Δημοσίευση 27/9/2021 | 19:18

Facebook: Σε αναστολή το Instagram για παιδιά μετά από αντιδράσεις

Το Facebook σταματά προσωρινά τουλάχιστον την ανάπτυξη της έκδοσης του Instagram για παιδιά, που απευθύνεται σε ηλικίες κάτω των 13 ετών.

Αιτία είναι οι ανησυχίες που έχουν διατυπωθεί για το πόσο ευάλωτοι μπορεί να αποδειχθούν οι νεότεροι αυτοί χρήστες.

«Εξακολουθώ να πιστεύω ακράδαντα ότι είναι καλό να δημιουργούμε μια έκδοση του Instagram που να έχει σχεδιαστεί για να είναι ασφαλής για αυτά τα παιδιά, αλλά θέλουμε να αφιερώσουμε χρόνο για να μιλήσουμε με γονείς και ερευνητές και ειδικούς σε θέματα ασφάλειας, ώστε να έχουμε μεγαλύτερη συναίνεση για το πώς να προχωρήσουμε», δήλωσε ο Adam Mosseri, επικεφαλής του Instagram, σε συνέντευξή του τη Δευτέρα στην εκπομπή «Today»του NBC.

Η ανακοίνωση ακολουθεί μια έρευνα του The Wall Street Journal που ανέφερε ότι το Facebook γνώριζε ότι η χρήση του Instagram από μερικές έφηβες κοπέλες οδήγησε σε προβλήματα ψυχικής υγείας και άγχους.

Η ανάπτυξη του Instagram για ένα νεότερο κοινό προκάλεσε ευρύτερες αντιδράσεις. Το Facebook ανακοίνωσε την ανάπτυξη μιας εφαρμογής του Instagram για παιδιά τον Μάρτιο, λέγοντας τότε ότι «εξερευνούσε μια εμπειρία που ελέγχεται από τους γονείς». Δύο μήνες αργότερα, μια διμερής ομάδα 44 γενικών εισαγγελέων έστειλε επιστολή στον διευθύνοντα σύμβουλο του Facebook, Μαρκ Ζούκερμπεργκ, καλώντας τον να εγκαταλείψει το project, επικαλούμενη την ευημερία των παιδιών.

Οι εισαγγελείς ανέφεραν μεταξύ άλλων το αυξημένο διαδικτυακό bullying, την πιθανή ευαλωτότητα των παιδιών σε διαδικτυακά «αρπακτικά» αλλά και το «ρεκόρ» του Facebook σε ό,τι αφορά στην προστασία των παιδιών στις πλατφόρμες του.

Το Facebook αντιμετώπισε παρόμοια κριτική το 2017 όταν ξεκίνησε την εφαρμογή Messenger Kids, η οποία παρουσιάστηκε ως ένας τρόπος για τα παιδιά να συνομιλούν με μέλη της οικογένειας και φίλους τους, με την έγκριση των γονιών τους.

Ο Josh Golin, εκτελεστικός διευθυντής της ομάδας, Fairplay, για την υπεράσπιση των παιδιών σε ψηφιακές λειτουργίες, προέτρεψε την εταιρεία τη Δευτέρα να σταματήσει οριστικά την εφαρμογή. «Προτρέπουμε το Facebook να χρησιμοποιήσει αυτήν την "παύση" για να συνεργαστεί πραγματικά με τους ανεξάρτητους ειδικούς ανάπτυξης σε θέματα παιδιών, που καταλαβαίνουν πώς το Instagram θα υπονομεύσει την ευημερία των μικρών χρηστών», ανέφερε σχετική δήλωση.

Ο Mosseri υποστήριξε τη Δευτέρα ότι η εταιρεία πιστεύει ότι είναι καλύτερο για παιδιά κάτω των 13 ετών να έχουν μια συγκεκριμένη πλατφόρμα για περιεχόμενο κατάλληλο για την ηλικία τους. Πρόσθεσε, δε, ότι άλλες εταιρείες όπως το TikTok και το YouTube έχουν αντίστοιχες εκδόσεις για αυτήν την ηλικιακή ομάδα.

Είπε ότι είναι καλύτερο να υπάρχει μια έκδοση του Instagram, όπου οι γονείς μπορούν να επιβλέπουν και να ελέγχουν την εμπειρία των παιδιών, αντί να βασίζονται στην εταιρεία, για να επαληθεύει εάν τα παιδιά είναι αρκετά μεγάλα για να χρησιμοποιήσουν την εφαρμογή. Το Instagram για παιδιά απευθύνεται σε άτομα ηλικίας 10 έως 12 ετών και όχι μικρότερα, διευκρίνισε. Θα απαιτείται γονική άδεια για να εγγραφεί ένα παιδί, δεν θα υπάρχουν διαφημίσεις και θα περιλαμβάνει περιεχόμενο και λειτουργίες κατάλληλες για τις ηλικίες αυτές.

Οι γονείς θα μπορούν να επιβλέπουν τον χρόνο που περνούν τα παιδιά τους στην εφαρμογή, να επιβλέπουν ποιος μπορεί να τους στέλνει μηνύματα, ποιος μπορεί να τους ακολουθήσει και ποιους να ακολουθούν. Ενώ το project έχει αναστείλει τη λειτουργία του, η εταιρεία θα επεκτείνει τα εργαλεία γονικής επιτήρησης σε λογαριασμούς εφήβων, εκείνων των 13 ετών και άνω.

Περισσότερες λεπτομέρειες για αυτά τα εργαλεία θα αποκαλυφθούν τους επόμενους μήνες, όπως διευκρίνισε ο Mosseri.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Αννα Κανδαράκη: Η αποκάλυψη για την μάχη με τον καρκίvo

Tabloid 08.12.2025
Όσα ανέφερε η κλινική ψυχολόγος - ψυχοθεραπεύτρια στο βίντεο που δημοσίευσε

Εσπευσμένα στο νοσοκομείο η Έλενα Παπαρίζου

Tabloid 08.12.2025
Η τραγουδίστρια ακυρώνει τις επαγγελματικές της υποχρεώσεις μέχρι νεωτέρας

Μάριος Καπότσης: «Δεν μιλάμε με την Κόνι Μεταξά – Με τον Λευτέρη Πανταζή είναι όλα μια χαρά»

Tabloid 08.12.2025
«Πρέπει να κρατάς καλές σχέσεις μετά από τόσα χρόνια, ανθρώπινα και ωραία», πρόσθεσε

Κέιτ Γουίνσλετ: «Οι νέες γυναίκες δεν έχουν ιδέα τι σημαίνει να είσαι όμορφη»

Tabloid 08.12.2025
Η Κέιτ Γουίνσλετ αποδοκιμάζει για μία ακόμη φορά την «τρομακτική και καταστροφική» επιδημία των πλαστικών χειρουργικών επεμβάσεων και προειδοποιεί για τους κινδύνους των φαρμάκων απώλειας βάρους

Μαθητής έκανε χειρονομίες μπροστά στην κάμερα του ΣΚΑΪ και ο Κούτρας εκνευρίστηκε

TV Buzz 08.12.2025
Το συμβάν έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια ζωντανής μετάδοσης, όταν το δημοσιογραφικό συνεργείο βρισκόταν σε εξωτερικό χώρο του σχολείου

Sydney Sweeney: Πόζαρε γυμνή στο Instagram κρατώντας χαριτωμένα το στήθος της ‑ «Βροχή» τα σχόλια

Tabloid Χτες
Με παιχνιδιάρικη διάθεση και καυτή εμφάνιση η 28χρονη ηθοποιός ανέβασε για μία ακόμη φορά το «θερμόμετρο» στο Instagram

Σίσσυ Χρηστίδου: «Με λυγίζει η εικόνα του και ελπίζω να παίρνει τη βοήθεια που χρειάζεται»

Tabloid Χτες
Όσα ανέφερε η Σίσσυ Χρηστίδου στον αέρα του «Χαμογέλα και Πάλι»

Συγκινημένη η Δανάη Μπάρκα: «Φόβο, ανασφάλεια, ζήλια, αδικία, θυμό, απογοήτευση θα νιώσουμε όλοι…»

Tabloid Χτες
«Το να νιώσεις αυτά τα συναισθήματα δεν σημαίνει πως έχεις κακό χαρακτήρα»