E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Facebook: Σε αναστολή το Instagram για παιδιά μετά από αντιδράσεις

Η ανάπτυξη της εφαρμογής για ένα νεότερο κοινό προκάλεσε ανησυχίες για το πόσο ευάλωτα θα είναι τα παιδιά

Δημοσίευση 27/9/2021 | 19:18

Facebook: Σε αναστολή το Instagram για παιδιά μετά από αντιδράσεις

Το Facebook σταματά προσωρινά τουλάχιστον την ανάπτυξη της έκδοσης του Instagram για παιδιά, που απευθύνεται σε ηλικίες κάτω των 13 ετών.

Αιτία είναι οι ανησυχίες που έχουν διατυπωθεί για το πόσο ευάλωτοι μπορεί να αποδειχθούν οι νεότεροι αυτοί χρήστες.

«Εξακολουθώ να πιστεύω ακράδαντα ότι είναι καλό να δημιουργούμε μια έκδοση του Instagram που να έχει σχεδιαστεί για να είναι ασφαλής για αυτά τα παιδιά, αλλά θέλουμε να αφιερώσουμε χρόνο για να μιλήσουμε με γονείς και ερευνητές και ειδικούς σε θέματα ασφάλειας, ώστε να έχουμε μεγαλύτερη συναίνεση για το πώς να προχωρήσουμε», δήλωσε ο Adam Mosseri, επικεφαλής του Instagram, σε συνέντευξή του τη Δευτέρα στην εκπομπή «Today»του NBC.

Η ανακοίνωση ακολουθεί μια έρευνα του The Wall Street Journal που ανέφερε ότι το Facebook γνώριζε ότι η χρήση του Instagram από μερικές έφηβες κοπέλες οδήγησε σε προβλήματα ψυχικής υγείας και άγχους.

Η ανάπτυξη του Instagram για ένα νεότερο κοινό προκάλεσε ευρύτερες αντιδράσεις. Το Facebook ανακοίνωσε την ανάπτυξη μιας εφαρμογής του Instagram για παιδιά τον Μάρτιο, λέγοντας τότε ότι «εξερευνούσε μια εμπειρία που ελέγχεται από τους γονείς». Δύο μήνες αργότερα, μια διμερής ομάδα 44 γενικών εισαγγελέων έστειλε επιστολή στον διευθύνοντα σύμβουλο του Facebook, Μαρκ Ζούκερμπεργκ, καλώντας τον να εγκαταλείψει το project, επικαλούμενη την ευημερία των παιδιών.

Οι εισαγγελείς ανέφεραν μεταξύ άλλων το αυξημένο διαδικτυακό bullying, την πιθανή ευαλωτότητα των παιδιών σε διαδικτυακά «αρπακτικά» αλλά και το «ρεκόρ» του Facebook σε ό,τι αφορά στην προστασία των παιδιών στις πλατφόρμες του.

Το Facebook αντιμετώπισε παρόμοια κριτική το 2017 όταν ξεκίνησε την εφαρμογή Messenger Kids, η οποία παρουσιάστηκε ως ένας τρόπος για τα παιδιά να συνομιλούν με μέλη της οικογένειας και φίλους τους, με την έγκριση των γονιών τους.

Ο Josh Golin, εκτελεστικός διευθυντής της ομάδας, Fairplay, για την υπεράσπιση των παιδιών σε ψηφιακές λειτουργίες, προέτρεψε την εταιρεία τη Δευτέρα να σταματήσει οριστικά την εφαρμογή. «Προτρέπουμε το Facebook να χρησιμοποιήσει αυτήν την "παύση" για να συνεργαστεί πραγματικά με τους ανεξάρτητους ειδικούς ανάπτυξης σε θέματα παιδιών, που καταλαβαίνουν πώς το Instagram θα υπονομεύσει την ευημερία των μικρών χρηστών», ανέφερε σχετική δήλωση.

Ο Mosseri υποστήριξε τη Δευτέρα ότι η εταιρεία πιστεύει ότι είναι καλύτερο για παιδιά κάτω των 13 ετών να έχουν μια συγκεκριμένη πλατφόρμα για περιεχόμενο κατάλληλο για την ηλικία τους. Πρόσθεσε, δε, ότι άλλες εταιρείες όπως το TikTok και το YouTube έχουν αντίστοιχες εκδόσεις για αυτήν την ηλικιακή ομάδα.

Είπε ότι είναι καλύτερο να υπάρχει μια έκδοση του Instagram, όπου οι γονείς μπορούν να επιβλέπουν και να ελέγχουν την εμπειρία των παιδιών, αντί να βασίζονται στην εταιρεία, για να επαληθεύει εάν τα παιδιά είναι αρκετά μεγάλα για να χρησιμοποιήσουν την εφαρμογή. Το Instagram για παιδιά απευθύνεται σε άτομα ηλικίας 10 έως 12 ετών και όχι μικρότερα, διευκρίνισε. Θα απαιτείται γονική άδεια για να εγγραφεί ένα παιδί, δεν θα υπάρχουν διαφημίσεις και θα περιλαμβάνει περιεχόμενο και λειτουργίες κατάλληλες για τις ηλικίες αυτές.

Οι γονείς θα μπορούν να επιβλέπουν τον χρόνο που περνούν τα παιδιά τους στην εφαρμογή, να επιβλέπουν ποιος μπορεί να τους στέλνει μηνύματα, ποιος μπορεί να τους ακολουθήσει και ποιους να ακολουθούν. Ενώ το project έχει αναστείλει τη λειτουργία του, η εταιρεία θα επεκτείνει τα εργαλεία γονικής επιτήρησης σε λογαριασμούς εφήβων, εκείνων των 13 ετών και άνω.

Περισσότερες λεπτομέρειες για αυτά τα εργαλεία θα αποκαλυφθούν τους επόμενους μήνες, όπως διευκρίνισε ο Mosseri.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ελένη Τσολάκη: Η πρώτη αντίδραση μετά το τέλος της εκπομπής της

Tabloid 25.01.2026
Την Ελένη Τσολάκη συνάντησε η κάμερα της εκπομπής «Εδώ TV», λίγες εβδομάδες μετά την αποχώρησή της από την πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1, «Πρωινό Σαββατοκύριακο»

Παντρεύτηκαν Σάκης Κατσούλης και Μαριαλένα Ρουμελιώτη

Tabloid 25.01.2026
Τα σκαλιά της εκκλησίας ανέβηκαν το απόγευμα της Κυριακής ο Σάκης Κατσούλης και η Μαριαλένα Ρουμελιώτη, επισφραγίζοντας με τον πιο όμορφο τρόπο τη σχέση τους

Καλλιρόη Μυριαγκού: «Νιώθω περήφανη για τον αδερφό μου, του ταιριάζει γάντι ο ρόλος του Καποδίστρια»

Tabloid 25.01.2026
«Ειδικά γιατί σήμερα, δεν γίνεται να ζήσεις μόνο από το θέατρο», είπε ακόμα, τονίζοντας ότι και οι δύο είναι ανοιχτοί σε τηλεοπτικές προτάσεις

Ευαγγελία Μουμούρη: Δάκρυσε on air με την έκπληξη της Ναταλίας Γερμανού – «Γιατί το κάνατε τώρα αυτό;»

Tabloid 25.01.2026
Την Ευαγγελία Μουμούρη υποδέχτηκε η Ναταλία Γερμανού στο πλατό της εκπομπής «Καλύτερα δε γίνεται»

Χρήστος Σαντικάι: «Δούλευα βοηθός σερβιτόρου στα μαγαζιά που τραγουδούσε ο Οικονομόπουλος»

Tabloid 25.01.2026
Ο τραγουδιστής μίλησε, μεταξύ άλλων, για τα παιδικά του χρόνια αλλά και τον ρατσισμό που βίωσε σε μικρή ηλικία στο σχολείο

Χρυσούλα Διαβάτη: Χαμόγελα για την ηθοποιό ‑ «Θα τα καταφέρει...»

Tabloid 25.01.2026
Ο σύζυγός της, Νικήτας Τσακίρογλου, αποκάλυψε τα νεότερα για την πορεία της υγείας της

Γιώργος Μαζωνάκης: Συνέχισε να τραγουδά χωρίς μικρόφωνο μετά το μπλακ άουτ στην Ακτή Πειραιώς

Tabloid 25.01.2026
Το τεχνικό πρόβλημα που προέκυψε δεν φάνηκε να επηρεάζει τον καλλιτέχνη

Ο Μαρκ Αντονι «σπάει» τη σιωπή του μετά τις αποκαλύψεις Μπέκαμ για την ημέρα του γάμου του

Tabloid 25.01.2026
Η πρώτη δημόσια αντίδραση του τραγουδιστή, λίγες ημέρες μετά τις δηλώσεις για το αμήχανο περιστατικό στον γάμο με τη Νίκολα Πελτζ

Δέσποινα Βανδή για Βασίλη Μπισμπίκη: «Ήθελα μια δεύτερη ευκαιρία στη ζωή και ήρθε»

Tabloid 25.01.2026
Η Δέσποινα Βανδή σε μια σπάνια τηλεοπτική συνέντευξη, άνοιξε την καρδιά της στον Τάσο Τρύφωνος και την εκπομπή, Τετ α τετ

Το κορίτσι που χόρεψε για τον Kanye West και...γκρέμισε το internet, πλέον κερδίζει βραβεία

Celebrity Stories 25.01.2026
Ποια είναι η Teyana Taylor που έχει αναστατώσει το Hollywood και κέρδισε μόλις Χρυσή Σφαίρα

Τα είχαν για λίγο στη σειρά, αλλά οι καυγάδες τους κράτησαν για χρόνια

Celebrity Stories 25.01.2026
H Holly Marie Combs μιλά για την συγγνώμη του Brian Krause μετά από σχεδόν 25 έτη – και τα παλιά μυστικά ξαναβγαίνουν στο φως!

Ακραίο ψύχος στις ΗΠΑ: Μακαρόνια παγώνουν στον αέρα στη Μινεάπολη

Παράξενα Χτες
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τουλάχιστον 16 πολιτείες, σχεδόν 1.800 πτήσεις έχουν ήδη ακυρωθεί