E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Facebook: Σε αναστολή το Instagram για παιδιά μετά από αντιδράσεις

Η ανάπτυξη της εφαρμογής για ένα νεότερο κοινό προκάλεσε ανησυχίες για το πόσο ευάλωτα θα είναι τα παιδιά

Δημοσίευση 27/9/2021 | 19:18

Facebook: Σε αναστολή το Instagram για παιδιά μετά από αντιδράσεις

Το Facebook σταματά προσωρινά τουλάχιστον την ανάπτυξη της έκδοσης του Instagram για παιδιά, που απευθύνεται σε ηλικίες κάτω των 13 ετών.

Αιτία είναι οι ανησυχίες που έχουν διατυπωθεί για το πόσο ευάλωτοι μπορεί να αποδειχθούν οι νεότεροι αυτοί χρήστες.

«Εξακολουθώ να πιστεύω ακράδαντα ότι είναι καλό να δημιουργούμε μια έκδοση του Instagram που να έχει σχεδιαστεί για να είναι ασφαλής για αυτά τα παιδιά, αλλά θέλουμε να αφιερώσουμε χρόνο για να μιλήσουμε με γονείς και ερευνητές και ειδικούς σε θέματα ασφάλειας, ώστε να έχουμε μεγαλύτερη συναίνεση για το πώς να προχωρήσουμε», δήλωσε ο Adam Mosseri, επικεφαλής του Instagram, σε συνέντευξή του τη Δευτέρα στην εκπομπή «Today»του NBC.

Η ανακοίνωση ακολουθεί μια έρευνα του The Wall Street Journal που ανέφερε ότι το Facebook γνώριζε ότι η χρήση του Instagram από μερικές έφηβες κοπέλες οδήγησε σε προβλήματα ψυχικής υγείας και άγχους.

Η ανάπτυξη του Instagram για ένα νεότερο κοινό προκάλεσε ευρύτερες αντιδράσεις. Το Facebook ανακοίνωσε την ανάπτυξη μιας εφαρμογής του Instagram για παιδιά τον Μάρτιο, λέγοντας τότε ότι «εξερευνούσε μια εμπειρία που ελέγχεται από τους γονείς». Δύο μήνες αργότερα, μια διμερής ομάδα 44 γενικών εισαγγελέων έστειλε επιστολή στον διευθύνοντα σύμβουλο του Facebook, Μαρκ Ζούκερμπεργκ, καλώντας τον να εγκαταλείψει το project, επικαλούμενη την ευημερία των παιδιών.

Οι εισαγγελείς ανέφεραν μεταξύ άλλων το αυξημένο διαδικτυακό bullying, την πιθανή ευαλωτότητα των παιδιών σε διαδικτυακά «αρπακτικά» αλλά και το «ρεκόρ» του Facebook σε ό,τι αφορά στην προστασία των παιδιών στις πλατφόρμες του.

Το Facebook αντιμετώπισε παρόμοια κριτική το 2017 όταν ξεκίνησε την εφαρμογή Messenger Kids, η οποία παρουσιάστηκε ως ένας τρόπος για τα παιδιά να συνομιλούν με μέλη της οικογένειας και φίλους τους, με την έγκριση των γονιών τους.

Ο Josh Golin, εκτελεστικός διευθυντής της ομάδας, Fairplay, για την υπεράσπιση των παιδιών σε ψηφιακές λειτουργίες, προέτρεψε την εταιρεία τη Δευτέρα να σταματήσει οριστικά την εφαρμογή. «Προτρέπουμε το Facebook να χρησιμοποιήσει αυτήν την "παύση" για να συνεργαστεί πραγματικά με τους ανεξάρτητους ειδικούς ανάπτυξης σε θέματα παιδιών, που καταλαβαίνουν πώς το Instagram θα υπονομεύσει την ευημερία των μικρών χρηστών», ανέφερε σχετική δήλωση.

Ο Mosseri υποστήριξε τη Δευτέρα ότι η εταιρεία πιστεύει ότι είναι καλύτερο για παιδιά κάτω των 13 ετών να έχουν μια συγκεκριμένη πλατφόρμα για περιεχόμενο κατάλληλο για την ηλικία τους. Πρόσθεσε, δε, ότι άλλες εταιρείες όπως το TikTok και το YouTube έχουν αντίστοιχες εκδόσεις για αυτήν την ηλικιακή ομάδα.

Είπε ότι είναι καλύτερο να υπάρχει μια έκδοση του Instagram, όπου οι γονείς μπορούν να επιβλέπουν και να ελέγχουν την εμπειρία των παιδιών, αντί να βασίζονται στην εταιρεία, για να επαληθεύει εάν τα παιδιά είναι αρκετά μεγάλα για να χρησιμοποιήσουν την εφαρμογή. Το Instagram για παιδιά απευθύνεται σε άτομα ηλικίας 10 έως 12 ετών και όχι μικρότερα, διευκρίνισε. Θα απαιτείται γονική άδεια για να εγγραφεί ένα παιδί, δεν θα υπάρχουν διαφημίσεις και θα περιλαμβάνει περιεχόμενο και λειτουργίες κατάλληλες για τις ηλικίες αυτές.

Οι γονείς θα μπορούν να επιβλέπουν τον χρόνο που περνούν τα παιδιά τους στην εφαρμογή, να επιβλέπουν ποιος μπορεί να τους στέλνει μηνύματα, ποιος μπορεί να τους ακολουθήσει και ποιους να ακολουθούν. Ενώ το project έχει αναστείλει τη λειτουργία του, η εταιρεία θα επεκτείνει τα εργαλεία γονικής επιτήρησης σε λογαριασμούς εφήβων, εκείνων των 13 ετών και άνω.

Περισσότερες λεπτομέρειες για αυτά τα εργαλεία θα αποκαλυφθούν τους επόμενους μήνες, όπως διευκρίνισε ο Mosseri.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ιωάννα Τούνη: «Ο κόσμος με αντιμετωπίζει ως π…» – Κατάθεση ψυχής μετά τη δίκη

Tabloid 11.11.2025
Μία ημέρα μετά τη διακοπή της δίκης για το revenge pοrn βίντεο, η Ιωάννα Τούνη μοιράστηκε με τους followers της στο Instagram ένα απόσπασμα 13 λεπτών, τη δική της κατάθεση ψυχής

Έμιλι Ραταϊκόφσκι και Ρομέν Γαβράς είναι ζευγάρι

Tabloid 11.11.2025
Οι τρυφερές τους στιγμές στους δρόμους της Νέας Υόρκη

Γιώργος Λιάγκας: Μου τηλεφωνούσαν οι δημοσιογράφοι και μου έλεγαν «μάθαμε ότι έχεις σχέση με άντρα»

TV Buzz 11.11.2025
«Κράτησα πολλά χρόνια την προσωπική μου ζωή μακριά από τα φώτα», πρόσθεσε ο παρουσιαστής του ΑΝΤ1

Η Κιμ Καρντάσιαν κόπηκε στις εξετάσεις του δικηγορικού συλλόγου και τα «έβαλε» με τα μέντιουμ

Tabloid 11.11.2025
Η διάσημη τηλεπερσόνα μοιράστηκε την απογοήτευσή της σε ένα βίντεο στο TikTok

Μαρία Κίτσου: Αντιμετώπισα ένα θέμα με τα κιλά μου λόγω υγείας, έπεσε μια ανθρωποφαγία πάνω μου

Tabloid 11.11.2025
Τον Ιούνιο μπήκα στο νοσοκομείο, έμεινα μέσα 20 μέρες μόνη μου, ήταν πολύ σκληρό αλλά και διαφωτιστικό εξίσου, σχολίασε η ηθοποιός

Η Χρύσα Μιχαλοπούλου δημοσίευσε φωτογραφία με τον Λεωνίδα Κουτσόπουλο και τον γιο τους

Social 11.11.2025
Χρόνια πολλά μπαμπά μας, έγραψε η ηθοποιός για τα γενέθλια του σεφ και πρώην συντρόφου της

Ζευγάρι έκανε ρομαντική βόλτα στη Βαρκελώνη και πάγωσε όταν πέρασε δίπλα τους ο Μέσι

Social 11.11.2025
Το ύφος τους, όταν αντιλήφθηκαν πως περνά από δίπλα τους ο Αργεντινός ποδοσφαιριστής, δύσκολα μπορεί να περιγραφεί

Στέλιος Διονυσίου: «Το καζίνο μού έκλεισε το σπίτι» – Οι εξομολογήσεις για τον πατέρα του, τη «χρυσή» δεκαετία και τα πάθη του

Tabloid Χτες
Ο δημοφιλής τραγουδιστής άνοιξε την καρδιά του μιλώντας για τον δικό του αγώνα με τον εθισμό στον τζόγο

Κατερίνα Καινούργιου: Αποκάλυψε πότε γεννάει

Tabloid Χτες
Ανυπομονεί να κρατήσει στην αγκαλιά της την μπέμπα της

Ο Μπαλάσκας σχολίασε τον Τζόκοβιτς που έσκισε την μπλούζα του και ο Λιάγκας τον «έκοψε»

Tabloid Χτες
«Έλα μη, όχι σε παρακαλώ! Είναι άλλο πράγμα, δεν συγκρίνονται τα μεγέθη», είπε ο παρουσιαστής