E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Τι φοβάται ο κορωνοϊός: Η πρόεδρος της Ένωσης Πνευμονολόγων εξηγεί

Υπάρχει κάτι;

Δημοσίευση 23/9/2021 | 13:36

Τι φοβάται ο κορωνοϊός: Η πρόεδρος της Ένωσης Πνευμονολόγων εξηγεί

O κορωνοϊός SARS-CoV-2 εισέβαλε αιφνιδιαστικά στη ζωή μας, αλλάζοντας τον τρόπο που σκεφτόμαστε, που ζούμε, που αναπνέουμε.

Ποτέ άλλοτε δεν είχε προσαρμοστεί τόσο απότομα ο πλανήτης σε παρόμοιες καταστάσεις διαχείρισης υγειονομικής κρίσης, με τους λαούς να αισθάνονται τόσο μεγάλη ψυχολογική πίεση, αβεβαιότητα και αγωνία για το μέλλον. Αυτό αναφέρει στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, δρ. Σταματούλα Τσικρικά, πρόεδρος της Ένωσης Πνευμονολόγων Ελλάδας, πνευμονολόγος νοσοκομείου αναφοράς covid 19 «Σωτηρία».

Υπάρχει κάτι που φοβάται ο κορωνοϊός;

Η κ. Τσικρικά είναι αισιόδοξη για τον πόλεμο με τον κορωνοϊό. «Ναι, τον SARS-CoV-2 μπορούμε να τον νικήσουμε. Ενώ φαίνεται να είναι ανίκητος και άτρωτος μέσω των συνεχών μεταλλάξεών του, παρόλα αυτά υπάρχουν κάποιες καταστάσεις και παράμετροι που τον τρομάζουν στο έπακρο και επιδρούν δυσμενώς στην επιβίωσή του».

Στο ερώτημα εάν υπάρχει κάτι που να φοβάται ο κορωνοϊός, η κ. Τσικρικά είναι κατηγορηματική: Πρωτίστως, φοβάται την ορθή και πιστή τήρηση των υγειονομικών μέτρων όπως είναι η τήρηση της σωματικής απόστασης, η ορθή χρήση της μάσκας και η υγιεινή των χεριών. «Ένα τόσο απλό τρίπτυχο, που αν και φαίνεται εύκολο, η πιστή εφαρμογή του τελικά δεν είναι εύκολη, απότοκο της ανθρώπινης ανάγκης για σωματική επαφή, αλλά και οπτικής επαφής με το πρόσωπο και τα μάτια», αναφέρει.

Η ορθή πληροφόρηση το κύριο αντίδοτο του κορωνοϊού

«Φόβο και δέος τού προκαλεί η ορθή πληροφόρηση και η πιθανή διακοπή αναπαραγωγής ψευδών και αναληθών ειδήσεων που αναπαράγονται κυρίως μέσα από ιστοσελίδες κοινωνικών δικτύων, αναφερόμενων σε παρενέργειες φαρμακευτικών αγωγών και των εμβολίων, αριθμό νοσούντων και αριθμό θανάτων από τη λοίμωξη covid 19, τα οποία δεν ανταποκρίνονται σε πραγματικά επιδημιολογικά δεδομένα», προσθέτει.

Η πρόεδρος της Ένωσης Πνευμονολόγων Ελλάδας τονίζει με έμφαση ότι τους τελευταίους μήνες, ένα πολύ σύνηθες φαινόμενο είναι αυτό όπου «ο κορωνοϊός αναζωογονείται μέσα από παραποιημένα ιατρικά γεγονότα και εικόνες, fake news, καθώς και από ιατρικές υπηρεσίες και οδηγίες που πιθανά να παρέχονται από αυτοαποκαλούμενους «επαγγελματίες υγείας» μη κάτοχων συναφών πτυχίων και γνώσεων, αλλά στην πραγματικότητα «άριστων» συνομοσιολόγων με πολλαπλά γνωστικά αντικείμενα διαφόρων ειδικοτήτων και εξειδικεύσεων».

Η ίδια προσθέτει ότι «ο νέος ιός δεν μπορεί να επιβιώσει χωρίς τους νεοεμφανιζόμενους τηλεοπτικούς αστέρες, οι οποίοι αν και θα έπρεπε να αναγνωρίζουν ότι λόγω της συνεχής δυναμικής του ιού δεν υπάρχουν πάντα όλες οι απαιτούμενες γνώσεις και οι απαντήσεις, ενώ παράλληλα λόγω της έλλειψης παγκόσμιας εμπειρίας πιθανά να έχουν καταγραφεί αστοχίες στη διαχείριση της πρωτόγνωρης αυτής κρίσης, εξακολουθούν να παρουσιάζονται ως παντογνώστες, να ενημερώνουν το κοινό με μια ξύλινη και ιδιαίτερα δυσνόητη γλώσσα, που στην πραγματικότητα αντί να ηρεμεί και να προωθεί την ιατρική γνώση, προκαλεί περισσότερη αμφισβήτηση των λεγομένων, φόβο και σύγχυση στους πολίτες».

«Ο κορωνοϊός φοβάται την κοινή λογική»

Εν κατακλείδι, «ο κορωνοϊός φοβάται περισσότερο την κοινή λογική και τις ψύχραιμες φωνές, οι οποίες είναι ικανές να διαφυλάξουν και να διασφαλίζουν τα ατομικά δικαιώματα των πολιτών, καθώς και την αναθεώρηση του κοινωνικού αξιακού συστήματος όπου το «εμείς» θα μπει πάνω από το "εγώ" και η κοινωνική αλληλεγγύη και η εμπεριστατωμένη εμπειρογνωμοσύνη θα υπερισχύσει της άλογης επιχειρηματολογίας και επιστημονικού σκοταδισμού», τονίζει.

Σε αυτόν τον πόλεμο, από τη μια πλευρά είναι η επιστήμη με ό,τι έχει καταφέρει μέχρι σήμερα που είναι πολλά και θαυμαστά στην εξέλιξη της ανθρωπότητας, αλλά και τώρα με τη δημιουργία του ισχυρότερου όπλου, του εμβολίου, και από την άλλη ο SARS-CoV-2 έχοντας συμμάχους την άγνοια, τη σύγχυση και τον σκοταδισμό. Το ποιος θα είναι νικητής είναι προφανές, καταλήγει η κ. Τσικρικά.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Σαντορίνη: Τελεσίγραφο ξενοδόχων στην Trivago ‑ «Πληρώστε καμπάνια προβολής ή πάμε δικαστικά»

E-Daily 2.TopNews 09.07.2026
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Σαντορίνης, Αντώνη Παγώνη, η Trivago θα πρέπει να προχωρήσει με δικά της έξοδα σε μία ακριβή διαφημιστική καμπάνια για το νησί

Πέθανε η Πάολα Ρεβενιώτη σε ηλικία 68 ετών

E-Daily 2.TopNews 09.07.2026
Ποια ήταν η Πάολα Ρεβενιώτη

Ιός Δυτικού Νείλου: Πού εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα του 2026 και τι προειδοποιεί ο ΕΟΔΥ

E-Daily 2.TopNews 09.07.2026
Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα της φετινής περιόδου και καλεί τους πολίτες να τηρούν άμεσα μέτρα προστασίας από τα κουνούπια.

Τόκιο: Συνελήφθη γυναίκα που έραψε τα χείλια της συγκατοίκου της

E-Daily 2.TopNews 09.07.2026
Το θύμα ζήτησε βοήθεια με σημείωμα

Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη 54χρονη που κρατούσε δύο ανήλικα παιδιά σε «τρώγλη» με ακαθαρσίες ζώων

E-Daily 2.TopNews 09.07.2026
Το περιστατικό ήρθε στο φως το μεσημέρι της Τετάρτης, μετά από επώνυμες καταγγελίες που κινητοποίησαν τις αρχές

11 τραυματίες από τη φωτιά στον Ασπρόπυργο, οι 3 διασωληνωμένοι

E-Daily 2.TopNews 09.07.2026
Ανησυχία για φορτηγό με δεξαμενή προπανίου που είναι μέσα στην επιχείρηση

Διασωληνωμένος νεαρός που τραυματίστηκε σοβαρά μετά από βουτιά στη Σκάλα Περαίας

E-Daily 2.TopNews 09.07.2026
Στο σημείο που βούτηξε τα νερά είναι αρκετά ρηχά, με αποτέλεσμα να χτυπήσει σοβαρά στο κεφάλι

Η Γερουσιαστής από την Παραγουάη έβρισε τον Εμπαπέ: «Ο πουτ...ς γιος δεν έδωσε το χέρι στον τερματοφύλακά μας»

E-Daily 2.TopNews 09.07.2026
«Ένας Γάλλος δεν θα το έκανε ποτέ αυτό. Η Γαλλία είναι ο Ζαν Ζακ Ρουσσώ, ο Ρενέ Ντεκάρτ, ο Μοντεσκιέ, ο Βίκτορ Ουγκό, η Σιμόν Ντε Μποβουάρ» είπε στη Γερουσία η Σελέστε Αμαρίγια

15χρονος μαθητής μαχαίρωσε καθηγήτρια στην Ουαλία ‑ Η παιδική εγκληματικότητα έχει ξεφύγει

Κόσμος 09.07.2026
Καθηγήτρια στην Ουαλία κατέθεσε ότι μαθητής τη μαχαίρωσε στο κεφάλι μέσα σε τάξη. Ο 16χρονος αρνείται την απόπειρα ανθρωποκτονίας

Πυρκαγιά τα ξημερώματα στο Σισμανόγλειο νοσοκομείο ‑ Με αναπνευστικά προβλήματα δύο ασθενείς

Ελλάδα 09.07.2026
Πυρκαγιά εκδηλώθηκε τα ξημερώματα της Πέμπτης (9/7) στον 1ο όροφο του Γενικού Νοσοκομείου Αττικής «Σισμανόγλειο» σημαίνοντας συναγερμό στις υγειονομικές και πυροσβεστικές Αρχές.

Δήμος Αθηναίων: Ποιοι δικαιούνται δωρεάν κλιματιστικό και πώς να κάνετε αίτηση

Οικονομία 09.07.2026
Ο Δήμος Αθηναίων διαθέτει δωρεάν 100 κλιματιστικά ενεργειακής κλάσης Α σε ευάλωτα νοικοκυριά, με αιτήσεις έως τις 19 Ιουλίου 2026 αποκλειστικά μέσω διαδικτύου.