E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Τι φοβάται ο κορωνοϊός: Η πρόεδρος της Ένωσης Πνευμονολόγων εξηγεί

Υπάρχει κάτι;

Δημοσίευση 23/9/2021 | 13:36

Τι φοβάται ο κορωνοϊός: Η πρόεδρος της Ένωσης Πνευμονολόγων εξηγεί

O κορωνοϊός SARS-CoV-2 εισέβαλε αιφνιδιαστικά στη ζωή μας, αλλάζοντας τον τρόπο που σκεφτόμαστε, που ζούμε, που αναπνέουμε.

Ποτέ άλλοτε δεν είχε προσαρμοστεί τόσο απότομα ο πλανήτης σε παρόμοιες καταστάσεις διαχείρισης υγειονομικής κρίσης, με τους λαούς να αισθάνονται τόσο μεγάλη ψυχολογική πίεση, αβεβαιότητα και αγωνία για το μέλλον. Αυτό αναφέρει στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, δρ. Σταματούλα Τσικρικά, πρόεδρος της Ένωσης Πνευμονολόγων Ελλάδας, πνευμονολόγος νοσοκομείου αναφοράς covid 19 «Σωτηρία».

Υπάρχει κάτι που φοβάται ο κορωνοϊός;

Η κ. Τσικρικά είναι αισιόδοξη για τον πόλεμο με τον κορωνοϊό. «Ναι, τον SARS-CoV-2 μπορούμε να τον νικήσουμε. Ενώ φαίνεται να είναι ανίκητος και άτρωτος μέσω των συνεχών μεταλλάξεών του, παρόλα αυτά υπάρχουν κάποιες καταστάσεις και παράμετροι που τον τρομάζουν στο έπακρο και επιδρούν δυσμενώς στην επιβίωσή του».

Στο ερώτημα εάν υπάρχει κάτι που να φοβάται ο κορωνοϊός, η κ. Τσικρικά είναι κατηγορηματική: Πρωτίστως, φοβάται την ορθή και πιστή τήρηση των υγειονομικών μέτρων όπως είναι η τήρηση της σωματικής απόστασης, η ορθή χρήση της μάσκας και η υγιεινή των χεριών. «Ένα τόσο απλό τρίπτυχο, που αν και φαίνεται εύκολο, η πιστή εφαρμογή του τελικά δεν είναι εύκολη, απότοκο της ανθρώπινης ανάγκης για σωματική επαφή, αλλά και οπτικής επαφής με το πρόσωπο και τα μάτια», αναφέρει.

Η ορθή πληροφόρηση το κύριο αντίδοτο του κορωνοϊού

«Φόβο και δέος τού προκαλεί η ορθή πληροφόρηση και η πιθανή διακοπή αναπαραγωγής ψευδών και αναληθών ειδήσεων που αναπαράγονται κυρίως μέσα από ιστοσελίδες κοινωνικών δικτύων, αναφερόμενων σε παρενέργειες φαρμακευτικών αγωγών και των εμβολίων, αριθμό νοσούντων και αριθμό θανάτων από τη λοίμωξη covid 19, τα οποία δεν ανταποκρίνονται σε πραγματικά επιδημιολογικά δεδομένα», προσθέτει.

Η πρόεδρος της Ένωσης Πνευμονολόγων Ελλάδας τονίζει με έμφαση ότι τους τελευταίους μήνες, ένα πολύ σύνηθες φαινόμενο είναι αυτό όπου «ο κορωνοϊός αναζωογονείται μέσα από παραποιημένα ιατρικά γεγονότα και εικόνες, fake news, καθώς και από ιατρικές υπηρεσίες και οδηγίες που πιθανά να παρέχονται από αυτοαποκαλούμενους «επαγγελματίες υγείας» μη κάτοχων συναφών πτυχίων και γνώσεων, αλλά στην πραγματικότητα «άριστων» συνομοσιολόγων με πολλαπλά γνωστικά αντικείμενα διαφόρων ειδικοτήτων και εξειδικεύσεων».

Η ίδια προσθέτει ότι «ο νέος ιός δεν μπορεί να επιβιώσει χωρίς τους νεοεμφανιζόμενους τηλεοπτικούς αστέρες, οι οποίοι αν και θα έπρεπε να αναγνωρίζουν ότι λόγω της συνεχής δυναμικής του ιού δεν υπάρχουν πάντα όλες οι απαιτούμενες γνώσεις και οι απαντήσεις, ενώ παράλληλα λόγω της έλλειψης παγκόσμιας εμπειρίας πιθανά να έχουν καταγραφεί αστοχίες στη διαχείριση της πρωτόγνωρης αυτής κρίσης, εξακολουθούν να παρουσιάζονται ως παντογνώστες, να ενημερώνουν το κοινό με μια ξύλινη και ιδιαίτερα δυσνόητη γλώσσα, που στην πραγματικότητα αντί να ηρεμεί και να προωθεί την ιατρική γνώση, προκαλεί περισσότερη αμφισβήτηση των λεγομένων, φόβο και σύγχυση στους πολίτες».

«Ο κορωνοϊός φοβάται την κοινή λογική»

Εν κατακλείδι, «ο κορωνοϊός φοβάται περισσότερο την κοινή λογική και τις ψύχραιμες φωνές, οι οποίες είναι ικανές να διαφυλάξουν και να διασφαλίζουν τα ατομικά δικαιώματα των πολιτών, καθώς και την αναθεώρηση του κοινωνικού αξιακού συστήματος όπου το «εμείς» θα μπει πάνω από το "εγώ" και η κοινωνική αλληλεγγύη και η εμπεριστατωμένη εμπειρογνωμοσύνη θα υπερισχύσει της άλογης επιχειρηματολογίας και επιστημονικού σκοταδισμού», τονίζει.

Σε αυτόν τον πόλεμο, από τη μια πλευρά είναι η επιστήμη με ό,τι έχει καταφέρει μέχρι σήμερα που είναι πολλά και θαυμαστά στην εξέλιξη της ανθρωπότητας, αλλά και τώρα με τη δημιουργία του ισχυρότερου όπλου, του εμβολίου, και από την άλλη ο SARS-CoV-2 έχοντας συμμάχους την άγνοια, τη σύγχυση και τον σκοταδισμό. Το ποιος θα είναι νικητής είναι προφανές, καταλήγει η κ. Τσικρικά.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Εταιρεία λάνσαρε chatbot που επιτρέπει συνομιλίες με τον «Ιησού» έναντι 1,99 δολαρίων το λεπτό

E-Daily 2.TopNews 03.05.2026
Εταιρεία χρεώνει άτομα 1,99 δολάρια ανά λεπτό για να μιλήσουν με το Avatar του Ιησού με τεχνητή νοημοσύνη.

Στέφανος Γαβάκης: Πέθανε ο θρυλικός εκφωνητής του Ολυμπιακού

E-Daily 2.TopNews 03.05.2026
Ο επί δεκαετίες εκφωνητής του Ολυμπιακού έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 87 ετών

O Λάκης Λαζόπουλος ανακοινώνει το τέλος της θεατρικής του διαδρομής

E-Daily 2.TopNews 03.05.2026
Ταυτόχρονα, ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο, με διαφορετικές αναζητήσεις και προοπτικές

Οριστικό τέλος στα πανωτόκια: Τι κερδίζουν οι δανειολήπτες από το νέο θεσμικό πλαίσιο που ανακοίνωσε ο Μητσοτάκης

E-Daily 2.TopNews 03.05.2026
Πρόκειται για δάνεια μέχρι 100.000 ευρώ, καταναλωτικά και χωρίς εγγυήσεις - Μέσα στον Μάιο η διαβούλευση του νομοσχεδίου του υπουργείου Ανάπτυξης

Κοινωνικός Τουρισμός 2026: Τελευταία μέρα για αιτήσεις – Οδηγίες για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα

E-Daily 2.TopNews 03.05.2026
Έχουν κατατεθεί τουλάχιστον 350.000 αιτήσεις για τις 300.000 επιταγές

Χειμωνιάτικο σκηνικό με χιόνια σε Πάρνηθα και Πεντέλη Μάη μήνα – Μέρες Ιανουαρίου ζει η Αττική

E-Daily 2.TopNews 03.05.2026
Λόγω της πυκνής χιονόπτωσης έχει διακοπή η κυκλοφορία των οχημάτων στη Λεωφόρο Πάρνηθος από το ύψος του τελεφερίκ

Ζάκυνθος: Πλοίο με πάνω από 670 επιβάτες προσέκρουσε ενώ έδενε στο λιμάνι

Ελλάδα Χτες
Πώς θα συνεχιστεί το ταξίδι για όσους επέβαιναν στο πλοίο

Περιστέρι: Συμπλοκή 10 ανηλίκων ‑ Δύο 15χρονοι τραυματίες

Ελλάδα Χτες
Επεισόδιο μεταξύ νεαρών ατόμων σημειώθηκε ανήμερα Πρωτομαγιάς, με δύο ανηλίκους να τραυματίζονται ελαφρά και την αστυνομία να αναζητά τους εμπλεκόμενους.

Μακελειό στο Σικάγο: Γυμνός κρατούμενος άρπαξε όπλο και σκότωσε ομογενή αστυνομικό σε νοσοκομείο

Κόσμος Χτες
Το κρυμμένο όπλο κάτω από την κουβέρτα και το ανθρωποκυνηγητό για τη σύλληψη του γυμνού δράστη μετά την απόδραση

Οι λύκοι που επέζησαν από την πυρηνική καταστροφή του Τσέρνομπιλ αναπτύσσουν κάτι μοναδικό

E-Daily 3.Left Χτες
Ο αριθμός τους αυξήθηκε σημαντικά στη Ζώνη Αποκλεισμού, ενώ αναπτύσσουν γενετικά μοναδικά χαρακτηριστικά

Ηλεκτρικά πατίνια: «Κούρσες» θανάτου στις λεωφόρους ‑ Τι προβλέπει ο νόμος για τα όρια ταχύτητας

Ελλάδα Χτες
Εκτός ελέγχου η κατάσταση στους δρόμους με αναβάτες που αγνοούν επιδεικτικά τον ΚΟΚ – Τα ηλικιακά όρια και οι υποχρεώσεις των χρηστών

Στέφανος Τσιτσιπάς: Η μητέρα του παρεμβαίνει στην προπόνηση και ο πατέρας του την απομακρύνει, δείτε βίντεο

E-Daily 3.Left Χτες
Πρόκειται για μια προπόνηση από την Μαδρίτη που αγωνιζόταν τις τελευταίες εβδομάδες και αποκλείστηκε την Παρασκευή από τον Κάσπερ Ρουντ