E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Moderna: «Η πανδημία του κορωνοϊού θα τελειώσει σε έναν χρόνο»

Δείτε τι δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Moderna

Δημοσίευση 23/9/2021 | 09:53

Moderna: «Η πανδημία του κορωνοϊού θα τελειώσει σε έναν χρόνο»

Ο διευθύνων σύμβουλος της Moderna Inc Στεφάν Μπανσέλ πιστεύει ότι η πανδημία του νέου κορονοϊού θα μπορεί να τελειώσει σε έναν χρόνο, καθώς η αυξημένη παραγωγή εμβολίων διασφαλίζει τις παγκόσμιες προμήθειες, σύμφωνα με δηλώσεις του στην ελβετική εφημερίδα Neue Zuercher Zeitung.

“Αν δείτε την αύξηση της παραγωγικής ικανότητας σε επίπεδο βιομηχανίας τους τελευταίους έξι μήνες, αρκετές δόσεις θα πρέπει να είναι διαθέσιμες ως τα μέσα του επόμενου έτους ώστε όλοι σε αυτήν την Γη να μπορούν να εμβολιαστούν. Οι ενισχυτικές δόσεις θα μπορούν επίσης να γίνουν στην έκταση που απαιτείται”, δήλωσε σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα.

Ο εμβολιασμός σύντομα θα είναι δυνατός ακόμη και για τα νήπια, σημείωσε.

“Αυτοί που δεν εμβολιάζονται, θα ανοσοποιηθούν μόνοι τους φυσικά, διότι η παραλλαγή Δέλτα είναι πολύ μεταδοτική. Με αυτόν τον τρόπο θα καταλήξουμε σε μια κατάσταση παρόμοια με αυτήν της γρίπης. Θα μπορεί κάποιος είτε να εμβολιαστεί και να έχει έναν καλό χειμώνα. Είτε να μην το κάνει και να κινδυνεύσει να αρρωστήσει και πιθανώς ακόμη και να καταλήξει στο νοσοκομείο”, πρόσθεσε.

Στην ερώτηση αν αυτό σημαίνει μια επιστροφή στην ομαλότητα το δεύτερο εξάμηνο του ερχόμενου έτους, ο Μπανσέλ απάντησε: “Από σήμερα σε έναν χρόνο υποθέτω”.

Χρειάζονται όλοι αναμνηστική δόση

Ο διευθύνων σύμβουλος της Moderna σημείωσε ότι αναμένει πως οι κυβερνήσεις θα εγκρίνουν τις ενισχυτικές δόσεις για ανθρώπους που έχουν ήδη εμβολιαστεί διότι ασθενείς που κινδυνεύουν και εμβολιάστηκαν το περσινό φθινόπωρο χρειάζονται “αναμφίβολα” αναμνηστική δόση.

Η ενισχυτική έχει τη μισή δόση της αρχικής, κάτι το οποίο σημαίνει ότι περισσότερες από αυτές θα είναι διαθέσιμες.

“Ο όγκος των εμβολίων είναι ο μεγαλύτερος περιοριστικός παράγοντας. Με μισή δόση, θα έχουμε 3 δισεκατομμύρια δόσεις διαθέσιμες παγκοσμίως για το ερχόμενο έτος αντί για μόλις 2 δισεκατομμύρια”, σημείωσε.

Η σύνθεση των αναμνηστικών δόσεων παραμένει η ίδια με αυτήν της αρχικής για φέτος επειδή η Moderna δεν είχε αρκετό χρόνο για να την αλλάξει.

“Αυτήν την περίοδο εξετάζουμε βελτιστοποιημένες παραλλαγές της Δέλτα σε κλινικές δοκιμές. Αυτές θα αποτελέσουν τη βάση για την ενισχυτική δόση για το 2022. Επίσης δοκιμάζουμε την Δέλτα συν την Βήτα, την επόμενη μετάλλαξη που πιστεύουν οι επιστήμονες ότι είναι πιθανή”, διευκρίνισε.

Η Moderna μπορεί να χρησιμοποιήσει τις υπάρχουσες γραμμές παραγωγής για τις επόμενες παραλλαγές όπως έγινε για το αρχικό εμβόλιο κατά της COVID-19, ενώ η τιμή του εμβολίου θα παραμείνει η ίδια, κατέληξε.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ρόδος: Φυλάκιση 10 ετών στον 56χρονο που βίαζε και άφησε έγκυο την κόρη του

Ελλάδα 20.04.2026
Το ίδιο δικαστήριο καταδίκασε σε ποινή φυλάκισης με αναστολή και την κόρη του

Εκτός ελέγχου ο Τραμπ, τον κράτησαν έξω από την αίθουσα για να σώσουν τους Αμερικανούς πιλότους

Κόσμος 20.04.2026
Εκρηκτική η ατμόσφαιρα σύμφωνα με τις αποκαλύψεις από την WSJ

Γυάρος: Οριστική η απαγόρευση αλιείας ‑ Αυτές είναι οι ζώνες προστασίας της φύσης

Ελλάδα 20.04.2026
Ασπίδα περιβαλλοντικής προστασίας για τη Γυάρο με την υπογραφή του Προεδρικού Διατάγματος

Ηλικιωμένη ξέχασε τσάντα με 30.000 ευρώ, χρυσές λίρες και κοσμήματα σε λεωφορείο και της επιστράφηκε ανέγγιχτη

Ελλάδα 20.04.2026
Το περιστατικό σημειώθηκε στη γραμμή 856 - Την τσάντα βρήκε επιβάτης ο οποίος κοιτάζοντάς την επιφανειακά είδε μόνο... φρούτα

Euroleague: Τέλος τα εισιτήρια για το Final Four 2026 στην Αθήνα

Αθλητικά Νέα 20.04.2026
Η Euroleague ανακοίνωσε ότι όλα τα διαθέσιμα εισιτήρια για το Final Four 2026 στην Αθήνα, εξαντλήθηκαν

Πανσέληνος Μαΐου: Πότε θα εμφανιστεί το φεγγάρι των λουλουδιών στον ουρανό

Ελλάδα 20.04.2026
Φέτος τον Μάιο, ο ουρανός θα «φωτιστεί» από δύο πανσελήνους

Το «Όσκαρ της επιστήμης» απονεμήθηκε σε ομάδα που ανέπτυξε θεραπεία για αποκατάσταση της χαμένης όρασης

Tech + Science 20.04.2026
Πρωτοποριακές έρευνες έλαβαν το βραβείο Breakthrough για τις βιοεπιστήμες

13χρονη έπεσε από το μπαλκόνι σχολείου στο Χαϊδάρι: Νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση

Ελλάδα 20.04.2026
To περιστατικό φέρεται να σημειώθηκε κατά τη διάρκεια του διαλείμματος και αποδίδεται σε ατύχημα

Θεσσαλονίκη: Υποχώρησε τοιχίο στους Στάβλους Παπάφη ‑ Αυτοκίνητο έπεσε στο κενό

Ελλάδα 20.04.2026
Υπάρχει κίνδυνος για περαιτέρω υποχώρηση του εδάφους - Στο σημείο έχει προκληθεί όρυγμα ύψους 20 μέτρων