E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Έγινε η νύχτα μέρα στην Αττική από πτώση μετεώρου

Το εντυπωσιακό φαινόμενο έγινε ορατό από διάφορα σημεία της Ελλάδας

Δημοσίευση 22/9/2021 | 08:40

Έγινε η νύχτα μέρα στην Αττική από πτώση μετεώρου
Πηγή: Meteology [Facebook]

Μία πτώση βολίδας ήταν αρκετή για να γίνει η νύχτα μέρα, το βράδυ της Τρίτης.

Όλα έγιναν λίγο μετά τις 23:00 όταν ένα εντυπωσιακά λαμπρό μετέωρο και συγκεκριμένα μια βολίδα, καταγράφηκε από τις κάμερες του kopaida.gr με τη λήψη να γίνεται από τη Λειβαδιά κοιτώντας ανατολικά.

Το φαινόμενο έγινε ορατό από διάφορες περιοχές της νότιας και κεντρικής Ελλάδας. Για το βίντεο που φέρεται να καταγράφεται η πτώση του μετέωρου από κάμερα στη Λιβαδειά, υπήρξαν πολλές αναφορές θέασης της πτώσης στην Αττική, την Αιτωλοακαρνανία, τον Έβρο, την Αρκαδία και αλλού.

Τα μετέωρα που πέφτουν στη γη τις πρώτες πρωινές ώρες έχουν τις μεγαλύτερες ταχύτητες και είναι πιο δύσκολο να τα δούμε, ενώ τις πρώτες βραδινές τις μικρότερες. Αυτό συμβαίνει γιατί τις πρώτες πρωινές ώρες προστίθεται η ταχύτητα περιφοράς της Γης στην ταχύτητα των μετεώρων, ενώ τις πρώτες βραδινές αφαιρείται.

Δείτε βίντεο:

Τι είναι το μετέωρο

Μετέωρο ονομάζεται στην αστρονομία κάθε φωτεινό φαινόμενο που εμφανίζεται μέσα στην ατμόσφαιρα της Γης ως αποτέλεσμα της εισόδου σε αυτή κάποιου μετεωροειδούς, δηλαδή κάποιου βραχώδους σώματος που μπορεί να έχει μέγεθος από λίγα χιλιοστά έως αρκετά μέτρα. Η κίνηση του μετεωροειδούς με μεγάλη ταχύτητα και η τριβή της επιφάνειάς του με τα μόρια της ατμόσφαιρας έχει ως αποτέλεσμα τον έντονο ιονισμό των μορίων του αέρα και, συνήθως, την συνεπακόλουθη εκπομπή φωτεινής ακτινοβολίας.

Όταν το μετεωροειδές δεν εξαερωθεί πλήρως στην ατμόσφαιρα ή δεν εκραγεί, φτάνει στο έδαφος και αν είναι αρκετά μεγάλο σε μέγεθος δημιουργεί κρατήρα. Το τμήμα του μετεωροειδούς που καταλήγει στο έδαφος ονομάζεται μετεωρίτης.

Εμφανίζονται κυρίως σε ύψος 120km και, τα μικρότερα από αυτά, εξαφανίζονται αφού διανύσουν 60-80km. Κινούνται με ταχύτητες μερικών δεκάδων χιλιομέτρων ανά δευτερόλεπτο. Οι λαμπρότεροι διάττοντες και οι βολίδες συνοδεύονται από μια φωτεινή ουρά η οποία διατηρείται μερικά λεπτά μετά την εξαέρωση του μετεώρου. Οι ουρές αυτές δεν είναι πάντα ευθύγραμμες και συχνά παρουσιάζουν κυματισμούς ή και καμπές.

Δεν είναι δυνατός ο υπολογισμός της μάζας που προσθέτουν στον πλανήτη μας αλλά γενικά θεωρείται ελάχιστη σε σχέση με τη μάζα του πλανήτη.

Τα μετέωρα διακρίνονται σε:

  • Διάττοντες αστέρες: Ο διάττων αστέρας είναι ένα φωτεινό σημείο που εμφανίζεται ξαφνικά από το πουθενά στο νυχτερινό ουρανό, κινείται με ταχύτητα ανιχνεύσιμη με γυμνό μάτι επί λίγα (συνήθως 1 ή 2) δευτερόλεπτα και μετά εξαφανίζεται. Στη δημοτική γλώσσα οι διάττοντες αστέρες ονομάζονται «πεφτάστερα» ή και «πεφταστέρια».
  • Βολίδες: Οι βολίδες δημιουργούνται από μεγαλύτερους μετεωροειδείς (μεγάλους σαν ένα πετραδάκι μέχρι μεγάλους ογκόλιθους) κι έτσι μπορούν να εκραγούν από ανομοιογενή θέρμανση (και άρα έντονα διαφορική διαστολή) και να παραγάγουν ήχο ικανό να ακουστεί μέχρι το έδαφος, ενώ μπορεί τμήματά τους να φθάσουν μέχρι το έδαφος (βλ. μετεωρίτης)
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πρόστιμο 200 εκατομμυρίων ευρώ στην κινεζική Temu για παράνομα προϊόντα επέβαλε η Κομισιόν

E-Daily 2.TopNews 28.05.2026
Πρόστιμο 200 εκατομμυρίων ευρώ στη γιγάντια κινεζική εταιρεία ηλεκτρονικού εμπορίου Temu επειδή προσφέρει στην πλατφόρμα της παράνομα προϊόντα επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ένωση

Επιστροφή εισφορών ύψους 433.000 ευρώ σε επαγγελματίες ‑ Ποιοι θα πάρουν χρήματα πίσω

E-Daily 2.TopNews 28.05.2026
Στην 9η διαδοχική καταβολή επιστροφών αχρεωστήτως καταβληθεισών εισφορών σε έμμισθους δικηγόρους, μισθωτούς μηχανικούς και υγειονομικούς προχωρά η Διοίκηση του e-Ε.Φ.Κ.Α.

YouTube: Η νέα καινοτομία που θα αλλάξει τον τρόπο που βλέπουμε βίντεο

E-Daily 2.TopNews 28.05.2026
Το YouTube επιδιώκει να διευκολύνει τους χρήστες να ξεχωρίζουν αν ένα βίντεο έχει δημιουργηθεί με τη χρήση εργαλείων παραγωγικής τεχνητής νοημοσύνης (generative AI)

Ελβετία: Ανδρας επιτέθηκε σε περαστικούς σε σιδηροδρομικό σταθμό – Φώναζε «Αλλάχου Ακμπαρ»

E-Daily 2.TopNews 28.05.2026
Σύμφωνα με την εφημερίδα 20 Minuten, την ώρα της επίθεσης ομάδα μαθητών περνούσε από τον σταθμό

Κωνσταντινούπολη: Ταύρος έσπασε βιτρίνα και μπήκε σε κομμωτήριο

E-Daily 2.TopNews 28.05.2026
Βίντεο κατέγραψε τις στιγμές αναστάτωσης μέσα στην επιχείρηση

Ο Τραμπ κατέθεσε εκ νέου αγωγή δυσφήμισης ύψους 10 δισ. δολ. κατά της WSJ για την υπόθεση Επστάιν

Κόσμος 28.05.2026
Προηγούμενη εκδοχή της προσφυγής είχε απορριφθεί από δικαστήριο λόγω νομικών κενών και ελλείψεων

Γιώργος Μυλωνάκης: Επέστρεψε στην Ελλάδα – Βελτιώθηκε η υγεία του

E-Daily 2.TopNews 28.05.2026
Τι λένε οι τελευταίες εκτιμήσεις

Αδωνις Γεωργιάδης: Μόνο σε κώμα δεν θα πάω στο δικαστήριο για τη μήνυση Ανδρουλάκη

Πολιτική 28.05.2026
«Δεν είμαι καθόλου βέβαιος ότι το όνομα ΕΛΑΣ περνάει από τον Αρειο Πάγο» σημείωσε για το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα

Ανατροπή με τον Κώστα Παπαδόπουλο: Είχε προσφέρει δουλειά στον 14χρονο διαρρήκτη που τον κατηγορεί

E-Daily 2.TopNews 28.05.2026
Οι απειλές από τον καταυλισμό, η άρνηση του γνωστού ζαχαροπλάστη και το παρασκήνιο που «καίει»!

Συναγερμός στο «Αττικόν»: Δεκάδες κρούσματα νοροϊού

E-Daily 2.TopNews 28.05.2026
Η σοβαρή καταγγελία του Σωματείου Εργαζομένων - Ζητούν άμεσα μέτρα από το Υπουργείο και παρέμβαση εισαγγελέα