E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ιμάμογλου: «Η φιλία Ελλάδας και Τουρκίας είναι η αναγκαία οδός που πρέπει να βαδίσουμε»

Στην Αθήνα ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης

Δημοσίευση 21/9/2021 | 14:37

Ιμάμογλου: «Η φιλία Ελλάδας και Τουρκίας είναι η αναγκαία οδός που πρέπει να βαδίσουμε»

Την πεποίθηση ότι η Αθήνα και η Κωνσταντινούπολη μπορούν να χτίσουν γέφυρες επικοινωνίας, φιλίας και αλληλοκατανόησης και να προχωρήσουν από κοινού στην επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν Ελλάδα και Τουρκία, αλλά και εκείνων που υπερβαίνουν τα σύνορα των δύο χωρών, εξέφρασαν οι δήμαρχοι των δύο πόλεων Κώστας Μπακογιάννης και Εκρέμ Ιμάμογλου αντίστοιχα μετά την συνάντησή τους στο δημαρχιακό μέγαρο της Αθήνας. Αυτή την ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη συνάντηση των δυο ανδρών με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης πραγματοποιεί από σήμερα διήμερη επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα ύστερα από επίσημη πρόσκληση του κ. Μπακογιάννη ως ανταπόδοση της επίσκεψης του τελευταίου στην τουρκική πόλη, τον περασμένο Μάιο, όπου οι δύο δήμαρχοι είχαν υπογράψει μνημόνιο κατανόησης και συνεργασίας στους τομείς του πολιτισμού και του τουρισμού.

Στον χαιρετισμό του μετά τη συνάντηση των δύο ανδρών που διήρκεσε μία ώρα, ο κ. Μπακογιάννης τόνισε ότι «τα προβλήματα λύνονται από κάτω προς τα πάνω. Άνθρωποι τα δημιουργούν και άνθρωποι τα λύνουν. Ακόμα και αν τα δημιουργούν οι κυβερνήσεις, ή για να είμαι ακριβής τα καθεστώτα, μπορούν να τα λύσουν οι λαοί». Αναφερόμενος στη διπλωματία των πόλεων είπε ότι «οι διαφορές μας είναι υπαρκτές, όμως η τοπική αυτοδιοίκηση είναι ο πλησιέστερος δημοκρατικός θεσμός στον πολίτη και αυτό μας επιτρέπει να μπορούμε να διερμηνεύσουμε πιο αποτελεσματικά τα ανθρώπινα συναισθήματα. Τα συναισθήματα εκείνα που εκδηλώθηκαν στις κοινωνίες μας με τις καταστροφικές φωτιές που έπληξαν τις χώρες μας το καλοκαίρι, όπως και με τους ισχυρούς σεισμούς που έλαβαν χώρα πριν από μερικά χρόνια.

Όπως σημείωσε ο δήμαρχος Αθηναίων, «η εποχή μας θέτει παγκόσμια προβλήματα και παγκόσμια ερωτήματα στα οποία εμείς καλούμαστε να δώσουμε τοπικές λύσεις και τοπικές απαντήσεις. Και η ποιότητα και η αποτελεσματικότητα αυτών των λύσεων και αυτών των απαντήσεων, μπορούν να αποτελέσουν παγκόσμια παραδείγματα, συμβάλλοντας στην κοινή γνώση για το κοινό καλό».

Τόνισε επίσης την ανάγκη οι δύο πλευρές να ενώσουν τις δυνάμεις τους «ενάντια στις σκοτεινές δυνάμεις του κυνισμού, της μισαλλοδοξίας και της πατριδοκαπηλείας», ενώ δεν παρέλειψε να εξάρει την «εμβληματική συνεργασία» του Μίκη Θεοδωράκη με διακεκριμένους πνευματικούς ανθρώπους της Τουρκίας όπως ο Αζίζ Νεσίν, ο Γιασάρ Κεμάλ και ο Ζουλφού Λιβανελί για την προώθηση της ειρηνικής συνύπαρξης των δύο λαών.

Στον Μίκη Θεοδωράκη αναφέρθηκε και ο κ. Ιμάμογλου λέγοντας ότι ο πρόσφατος θάνατός του προκάλεσε θλίψη και στη χώρα του, καθώς -όπως είπε- «με τους ήχους των δημιουργιών του έχουν χτυπήσει δυνατά οι καρδιές πολλών Τούρκων πολιτών». Επισήμανε, εξάλλου, ότι ως δήμαρχοι «έχουμε επιφορτιστεί με τη φοβερή ευθύνη του να βρούμε τις σωστές λύσεις στα προβλήματα των δύο μεγάλων πόλεων, των δύο μητροπόλεων».

Πρόσθεσε ότι Κωνσταντινούπολη και Αθήνα «είναι δύο πόλεις που τις συνδέουν κοινή ιστορική μοίρα και απαιτείται να συνεχίσουμε αυτή τη γέφυρα που προσπαθούμε να χτίσουμε με βαθύ αίσθημα ευθύνης και με βάση την αρχή της αμοιβαίας ωφέλειας».

«Αυτή η αρχή της αμοιβαίας ωφέλειας αποτελεί συνείδηση αμφοτέρων των δημάρχων και είμαστε αποφασισμένοι να πορευθούμε για ένα κοινό μέλλον», σημείωσε, ενώ τόνισε με έμφαση ότι η φιλία ανάμεσα στις δύο χώρες «δεν είναι απλά μια από τις πολλές επιλογές, είναι η αναγκαία οδός, την οποία πρέπει να περπατήσουμε μαζί, να στρώσουμε το δρόμο αυτό μαζί».

Ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης τόνισε επίσης την ανάγκη οι δύο πλευρές να προωθήσουν κοινές λύσεις και για τα προβλήματα που υπερβαίνουν τα σύνορα των δύο χωρών όπως είναι η κλιματική αλλαγή, η αντιμετώπιση των σεισμών και το μεταναστευτικό.

Μετά τι δηλώσεις, οι δύο άνδρες προχώρησαν στην εθιμοτυπική ανταλλαγή δώρων. Ο κ. Μπακογιάννης προσέφερε στον προσκεκλημένο του ένα αγαλματίδιο με το σύμβολο της αρχαίας Αθήνας, μια ασημένια κουκουβάγια και ένα οικογενειακό κειμήλιο, μια μικρή προσωπογραφία του Ελευθέριου Βενιζέλου, υπενθυμίζοντας στον κ. Ιμάμογλου ότι το 1934 είχε προτείνει τον Κεμάλ Ατατούρκ για το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης. Ο Τούρκος δήμαρχος προσέφερε από την πλευρά του έναν ζωγραφικό πίνακα που αναπαριστά ένα κεφάλι αλόγου που περιστοιχίζεται από τουρκικές ευχές για υγεία και ευημερία, ένα βιβλίο - τουριστικό οδηγό της Κωνσταντινούπολης και ένα μεγάλο κουτί με ανατολίτικα γλυκά.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Διορία Τραμπ στον Ζελένσκι για να απαντήσει για το σχέδιο, λένε οι FT: Πιέζει για συμφωνία ως τα Χριστούγεννα

Κόσμος 09.12.2025
Ο Ουκρανός πρόεδρος είπε στην αμερικανική πλευρά ότι χρειάζεται χρόνο για να συμβουλευτεί τους Ευρωπαίους συμμάχους

Πληθαίνουν τα σενάρια στην Τουρκία για πόλεμο με το Ισραήλ: Πώς εμπλέκουν Ελλάδα και Κύπρο

Ελλάδα 09.12.2025
Όταν η Τουρκία βλέπει παντού «εχθρούς»: Η Ελλάδα και η Κύπρος ξαφνικά γίνονται YPG

Ζωγράφου: Στο νοσοκομείο οδηγός λεωφορείου μετά από ξυλοδαρμό ‑ «Αρχισε να με χτυπά»

Ελλάδα 09.12.2025
Ο οδηγός του λεωφορείου μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο ΚΑΤ, για πρώτες βοήθειες

Στο «μικροσκόπιο» 1.469 εφοριακοί

Ελλάδα 09.12.2025
Η ΑΑΔΕ ερευνά περιουσίες και κινήσεις λογαριασμών

Μίνα Αρναούτη: «Έχω κάνει 17 χειρουργεία» ‑ «Ο Παντελίδης όταν βγήκε από το σπίτι ήταν μια χαρά»

Ελλάδα 09.12.2025
Οι τίτλοι τέλους στην πολυσυζητημένη υπόθεση έμελλε να πέσουν σχεδόν 10 ολόκληρα χρόνια μετά το δυστύχημα του Παντελή Παντελίδη

Θλίψη στη Λάρισα: Πέθανε ξαφνικά ο γνωστός ραδιοφωνικός παραγωγός Βασίλης Βάιλας

Ελλάδα 09.12.2025
Ο Βασίλης Βάιλας μεγάλωσε πολλές γενιές μέσα από τις ραδιοφωνικές του εκπομπές

Χολαργός: Τα μηνύματα του ανήλικου με την 20χρονη κοπέλα πριν το μοιραίο ραντεβού

Ελλάδα 09.12.2025
Για να τον προσεγγίσουν οι δράστες του έστησαν μια παγίδα, χρησιμοποιώντας την 20χρονη κοπέλα ως δόλωμα.

Επίθεση Τραμπ κατά της Ευρώπης: Η ήπειρος αποσυντίθεται και οι ηγέτες της είναι αδύναμοι

Κόσμος 09.12.2025
Σκληρή επίθεση του Αμερικανού προέδρου στην Ευρώπη σε συνέντευξη στο Politico

Έλενα Παπαρίζου: Παραμένει στο νοσοκομείο η τραγουδίστρια, οι νεότερες πληροφορίες για την υγεία της

Ελλάδα 09.12.2025
Η γνωστή τραγουδίστρια υποβάλλεται σε ιατρικές εξετάσεις, καθώς έχει ενοχλήσεις στην κοιλιακή χώρα