E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ιμάμογλου: «Η φιλία Ελλάδας και Τουρκίας είναι η αναγκαία οδός που πρέπει να βαδίσουμε»

Στην Αθήνα ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης

Δημοσίευση 21/9/2021 | 14:37

Ιμάμογλου: «Η φιλία Ελλάδας και Τουρκίας είναι η αναγκαία οδός που πρέπει να βαδίσουμε»

Την πεποίθηση ότι η Αθήνα και η Κωνσταντινούπολη μπορούν να χτίσουν γέφυρες επικοινωνίας, φιλίας και αλληλοκατανόησης και να προχωρήσουν από κοινού στην επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν Ελλάδα και Τουρκία, αλλά και εκείνων που υπερβαίνουν τα σύνορα των δύο χωρών, εξέφρασαν οι δήμαρχοι των δύο πόλεων Κώστας Μπακογιάννης και Εκρέμ Ιμάμογλου αντίστοιχα μετά την συνάντησή τους στο δημαρχιακό μέγαρο της Αθήνας. Αυτή την ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη συνάντηση των δυο ανδρών με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης πραγματοποιεί από σήμερα διήμερη επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα ύστερα από επίσημη πρόσκληση του κ. Μπακογιάννη ως ανταπόδοση της επίσκεψης του τελευταίου στην τουρκική πόλη, τον περασμένο Μάιο, όπου οι δύο δήμαρχοι είχαν υπογράψει μνημόνιο κατανόησης και συνεργασίας στους τομείς του πολιτισμού και του τουρισμού.

Στον χαιρετισμό του μετά τη συνάντηση των δύο ανδρών που διήρκεσε μία ώρα, ο κ. Μπακογιάννης τόνισε ότι «τα προβλήματα λύνονται από κάτω προς τα πάνω. Άνθρωποι τα δημιουργούν και άνθρωποι τα λύνουν. Ακόμα και αν τα δημιουργούν οι κυβερνήσεις, ή για να είμαι ακριβής τα καθεστώτα, μπορούν να τα λύσουν οι λαοί». Αναφερόμενος στη διπλωματία των πόλεων είπε ότι «οι διαφορές μας είναι υπαρκτές, όμως η τοπική αυτοδιοίκηση είναι ο πλησιέστερος δημοκρατικός θεσμός στον πολίτη και αυτό μας επιτρέπει να μπορούμε να διερμηνεύσουμε πιο αποτελεσματικά τα ανθρώπινα συναισθήματα. Τα συναισθήματα εκείνα που εκδηλώθηκαν στις κοινωνίες μας με τις καταστροφικές φωτιές που έπληξαν τις χώρες μας το καλοκαίρι, όπως και με τους ισχυρούς σεισμούς που έλαβαν χώρα πριν από μερικά χρόνια.

Όπως σημείωσε ο δήμαρχος Αθηναίων, «η εποχή μας θέτει παγκόσμια προβλήματα και παγκόσμια ερωτήματα στα οποία εμείς καλούμαστε να δώσουμε τοπικές λύσεις και τοπικές απαντήσεις. Και η ποιότητα και η αποτελεσματικότητα αυτών των λύσεων και αυτών των απαντήσεων, μπορούν να αποτελέσουν παγκόσμια παραδείγματα, συμβάλλοντας στην κοινή γνώση για το κοινό καλό».

Τόνισε επίσης την ανάγκη οι δύο πλευρές να ενώσουν τις δυνάμεις τους «ενάντια στις σκοτεινές δυνάμεις του κυνισμού, της μισαλλοδοξίας και της πατριδοκαπηλείας», ενώ δεν παρέλειψε να εξάρει την «εμβληματική συνεργασία» του Μίκη Θεοδωράκη με διακεκριμένους πνευματικούς ανθρώπους της Τουρκίας όπως ο Αζίζ Νεσίν, ο Γιασάρ Κεμάλ και ο Ζουλφού Λιβανελί για την προώθηση της ειρηνικής συνύπαρξης των δύο λαών.

Στον Μίκη Θεοδωράκη αναφέρθηκε και ο κ. Ιμάμογλου λέγοντας ότι ο πρόσφατος θάνατός του προκάλεσε θλίψη και στη χώρα του, καθώς -όπως είπε- «με τους ήχους των δημιουργιών του έχουν χτυπήσει δυνατά οι καρδιές πολλών Τούρκων πολιτών». Επισήμανε, εξάλλου, ότι ως δήμαρχοι «έχουμε επιφορτιστεί με τη φοβερή ευθύνη του να βρούμε τις σωστές λύσεις στα προβλήματα των δύο μεγάλων πόλεων, των δύο μητροπόλεων».

Πρόσθεσε ότι Κωνσταντινούπολη και Αθήνα «είναι δύο πόλεις που τις συνδέουν κοινή ιστορική μοίρα και απαιτείται να συνεχίσουμε αυτή τη γέφυρα που προσπαθούμε να χτίσουμε με βαθύ αίσθημα ευθύνης και με βάση την αρχή της αμοιβαίας ωφέλειας».

«Αυτή η αρχή της αμοιβαίας ωφέλειας αποτελεί συνείδηση αμφοτέρων των δημάρχων και είμαστε αποφασισμένοι να πορευθούμε για ένα κοινό μέλλον», σημείωσε, ενώ τόνισε με έμφαση ότι η φιλία ανάμεσα στις δύο χώρες «δεν είναι απλά μια από τις πολλές επιλογές, είναι η αναγκαία οδός, την οποία πρέπει να περπατήσουμε μαζί, να στρώσουμε το δρόμο αυτό μαζί».

Ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης τόνισε επίσης την ανάγκη οι δύο πλευρές να προωθήσουν κοινές λύσεις και για τα προβλήματα που υπερβαίνουν τα σύνορα των δύο χωρών όπως είναι η κλιματική αλλαγή, η αντιμετώπιση των σεισμών και το μεταναστευτικό.

Μετά τι δηλώσεις, οι δύο άνδρες προχώρησαν στην εθιμοτυπική ανταλλαγή δώρων. Ο κ. Μπακογιάννης προσέφερε στον προσκεκλημένο του ένα αγαλματίδιο με το σύμβολο της αρχαίας Αθήνας, μια ασημένια κουκουβάγια και ένα οικογενειακό κειμήλιο, μια μικρή προσωπογραφία του Ελευθέριου Βενιζέλου, υπενθυμίζοντας στον κ. Ιμάμογλου ότι το 1934 είχε προτείνει τον Κεμάλ Ατατούρκ για το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης. Ο Τούρκος δήμαρχος προσέφερε από την πλευρά του έναν ζωγραφικό πίνακα που αναπαριστά ένα κεφάλι αλόγου που περιστοιχίζεται από τουρκικές ευχές για υγεία και ευημερία, ένα βιβλίο - τουριστικό οδηγό της Κωνσταντινούπολης και ένα μεγάλο κουτί με ανατολίτικα γλυκά.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Θεσσαλονίκη: Βίντεο ντοκουμέντο από τη στιγμή που διαλύεται ο αγωγός της ΕΥΑΘ ‑ 4 εργάτες τραυματίες

Ελλάδα 26.01.2026
Σύμφωνα με την ΕΡΤ, έσπασε κατασκευή της ΕΥΑΘ και πετάχτηκαν θραύσματα

Τραγωδία στην Κύπρο: Πέθανε 4χρονο κοριτσάκι από Γρίπη Α

Ελλάδα 26.01.2026
Το παιδί νοσηλευόταν από το Σάββατο στη ΜΕΘ

Βιολάντα: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην κεντρική πλατεία των Τρικάλων

Ελλάδα 26.01.2026
Την αλληλεγγύη τους προς τα θύματα της φονικής έκρηξης και τις οικογένειες τους εκφράζουν με τη συγκέντρωση τους, μέλη του Εργατικού Κέντρου Τρικάλων

Ο Ντοναλντ Τραμπ «καθαιρεί» την επικεφαλής του ICE μετά τους πυροβολισμούς στη Μινεάπολη

Κόσμος 26.01.2026
Ραγδαίες εξελίξεις στις ΗΠΑ μετά το φονικό περιστατικό στη Μινεσότα

Ryanair: Η κόντρα με τον Μασκ αύξησε τις κρατήσεις ‑ Επανεξετάζει το WiFi στον αέρα

Ελλάδα 26.01.2026
Η Ryanair αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει στο μέλλον το Starlink στα αεροσκάφη της, εφόσον το κόστος και η τεχνολογία το επιτρέψουν

«Απενεργοποιείστε το Bluetooth»: Η εντολή στους αξιωματούχους σε Δανία και Γροιλανδία υπό τον φόβο κατασκοπείας

Κόσμος 26.01.2026
Μια ιδιαίτερη εντολή έδωσε η Δανία στους αξιωματούχους ως προληπτικό μέτρο κατά της κατασκοπείας, προκαλώντας εύλογα ερωτήματα βάσει συγκυρίας

Τρίκαλα: Βρέθηκε νεκρή και η πέμπτη εργαζόμενη στο εργοστάσιο «Βιολάντα»

Ελλάδα 26.01.2026
Τη σορό της εργαζόμενης που αναζητούνταν στο εργοστάσιο Βιολάντα, εντόπισαν οι Αρχές

Γλυφάδα: 16χρονος πήγε στο σχολείο με 3 μαχαίρια

Ελλάδα 26.01.2026
Συνελήφθη και ο πατέρας του

Νάξος: Η μάχη των πιλότων με τους ισχυρούς ανέμους για να προσγειώσουν τα αεροπλάνα ‑ Δείτε βίντεο

Ελλάδα 26.01.2026
Παρά τις δυσκολίες λόγω των ισχυρών ανέμων οι προγραμματισμένες πτήσεις πραγματοποιήθηκαν κανονικά

Ηχητικό ντοκουμέντο με την έκρηξη στο εργοστάσιο της «Βιολάντα» να ακούγεται από 8 χιλιόμετρα μακριά

Ελλάδα 26.01.2026
Ο τρομακτικός ήχος της έκρηξης στο εργοστάσιο της «Βιολάντα» έφτασε μέχρι την «καρδιά» των Τρικάλων