E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ιμάμογλου: «Η φιλία Ελλάδας και Τουρκίας είναι η αναγκαία οδός που πρέπει να βαδίσουμε»

Στην Αθήνα ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης

Δημοσίευση 21/9/2021 | 14:37

Ιμάμογλου: «Η φιλία Ελλάδας και Τουρκίας είναι η αναγκαία οδός που πρέπει να βαδίσουμε»

Την πεποίθηση ότι η Αθήνα και η Κωνσταντινούπολη μπορούν να χτίσουν γέφυρες επικοινωνίας, φιλίας και αλληλοκατανόησης και να προχωρήσουν από κοινού στην επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν Ελλάδα και Τουρκία, αλλά και εκείνων που υπερβαίνουν τα σύνορα των δύο χωρών, εξέφρασαν οι δήμαρχοι των δύο πόλεων Κώστας Μπακογιάννης και Εκρέμ Ιμάμογλου αντίστοιχα μετά την συνάντησή τους στο δημαρχιακό μέγαρο της Αθήνας. Αυτή την ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη συνάντηση των δυο ανδρών με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης πραγματοποιεί από σήμερα διήμερη επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα ύστερα από επίσημη πρόσκληση του κ. Μπακογιάννη ως ανταπόδοση της επίσκεψης του τελευταίου στην τουρκική πόλη, τον περασμένο Μάιο, όπου οι δύο δήμαρχοι είχαν υπογράψει μνημόνιο κατανόησης και συνεργασίας στους τομείς του πολιτισμού και του τουρισμού.

Στον χαιρετισμό του μετά τη συνάντηση των δύο ανδρών που διήρκεσε μία ώρα, ο κ. Μπακογιάννης τόνισε ότι «τα προβλήματα λύνονται από κάτω προς τα πάνω. Άνθρωποι τα δημιουργούν και άνθρωποι τα λύνουν. Ακόμα και αν τα δημιουργούν οι κυβερνήσεις, ή για να είμαι ακριβής τα καθεστώτα, μπορούν να τα λύσουν οι λαοί». Αναφερόμενος στη διπλωματία των πόλεων είπε ότι «οι διαφορές μας είναι υπαρκτές, όμως η τοπική αυτοδιοίκηση είναι ο πλησιέστερος δημοκρατικός θεσμός στον πολίτη και αυτό μας επιτρέπει να μπορούμε να διερμηνεύσουμε πιο αποτελεσματικά τα ανθρώπινα συναισθήματα. Τα συναισθήματα εκείνα που εκδηλώθηκαν στις κοινωνίες μας με τις καταστροφικές φωτιές που έπληξαν τις χώρες μας το καλοκαίρι, όπως και με τους ισχυρούς σεισμούς που έλαβαν χώρα πριν από μερικά χρόνια.

Όπως σημείωσε ο δήμαρχος Αθηναίων, «η εποχή μας θέτει παγκόσμια προβλήματα και παγκόσμια ερωτήματα στα οποία εμείς καλούμαστε να δώσουμε τοπικές λύσεις και τοπικές απαντήσεις. Και η ποιότητα και η αποτελεσματικότητα αυτών των λύσεων και αυτών των απαντήσεων, μπορούν να αποτελέσουν παγκόσμια παραδείγματα, συμβάλλοντας στην κοινή γνώση για το κοινό καλό».

Τόνισε επίσης την ανάγκη οι δύο πλευρές να ενώσουν τις δυνάμεις τους «ενάντια στις σκοτεινές δυνάμεις του κυνισμού, της μισαλλοδοξίας και της πατριδοκαπηλείας», ενώ δεν παρέλειψε να εξάρει την «εμβληματική συνεργασία» του Μίκη Θεοδωράκη με διακεκριμένους πνευματικούς ανθρώπους της Τουρκίας όπως ο Αζίζ Νεσίν, ο Γιασάρ Κεμάλ και ο Ζουλφού Λιβανελί για την προώθηση της ειρηνικής συνύπαρξης των δύο λαών.

Στον Μίκη Θεοδωράκη αναφέρθηκε και ο κ. Ιμάμογλου λέγοντας ότι ο πρόσφατος θάνατός του προκάλεσε θλίψη και στη χώρα του, καθώς -όπως είπε- «με τους ήχους των δημιουργιών του έχουν χτυπήσει δυνατά οι καρδιές πολλών Τούρκων πολιτών». Επισήμανε, εξάλλου, ότι ως δήμαρχοι «έχουμε επιφορτιστεί με τη φοβερή ευθύνη του να βρούμε τις σωστές λύσεις στα προβλήματα των δύο μεγάλων πόλεων, των δύο μητροπόλεων».

Πρόσθεσε ότι Κωνσταντινούπολη και Αθήνα «είναι δύο πόλεις που τις συνδέουν κοινή ιστορική μοίρα και απαιτείται να συνεχίσουμε αυτή τη γέφυρα που προσπαθούμε να χτίσουμε με βαθύ αίσθημα ευθύνης και με βάση την αρχή της αμοιβαίας ωφέλειας».

«Αυτή η αρχή της αμοιβαίας ωφέλειας αποτελεί συνείδηση αμφοτέρων των δημάρχων και είμαστε αποφασισμένοι να πορευθούμε για ένα κοινό μέλλον», σημείωσε, ενώ τόνισε με έμφαση ότι η φιλία ανάμεσα στις δύο χώρες «δεν είναι απλά μια από τις πολλές επιλογές, είναι η αναγκαία οδός, την οποία πρέπει να περπατήσουμε μαζί, να στρώσουμε το δρόμο αυτό μαζί».

Ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης τόνισε επίσης την ανάγκη οι δύο πλευρές να προωθήσουν κοινές λύσεις και για τα προβλήματα που υπερβαίνουν τα σύνορα των δύο χωρών όπως είναι η κλιματική αλλαγή, η αντιμετώπιση των σεισμών και το μεταναστευτικό.

Μετά τι δηλώσεις, οι δύο άνδρες προχώρησαν στην εθιμοτυπική ανταλλαγή δώρων. Ο κ. Μπακογιάννης προσέφερε στον προσκεκλημένο του ένα αγαλματίδιο με το σύμβολο της αρχαίας Αθήνας, μια ασημένια κουκουβάγια και ένα οικογενειακό κειμήλιο, μια μικρή προσωπογραφία του Ελευθέριου Βενιζέλου, υπενθυμίζοντας στον κ. Ιμάμογλου ότι το 1934 είχε προτείνει τον Κεμάλ Ατατούρκ για το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης. Ο Τούρκος δήμαρχος προσέφερε από την πλευρά του έναν ζωγραφικό πίνακα που αναπαριστά ένα κεφάλι αλόγου που περιστοιχίζεται από τουρκικές ευχές για υγεία και ευημερία, ένα βιβλίο - τουριστικό οδηγό της Κωνσταντινούπολης και ένα μεγάλο κουτί με ανατολίτικα γλυκά.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Θεσσαλονίκη: 600.000 πέρλες και 100.000 άνθη σε Επιτάφιο «κέντημα»

Ελλάδα 10.04.2026
Στον Ιερό Ναό Αγίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου

Συνελήφθη εγγονή πασίγνωστου πολιτικού για κατοχή ναρκωτικών

Ελλάδα 10.04.2026
Μαζί της συνελήφθη και ακόμη ένα άτομο

Viral η Καναδή βουλευτής που κατήγγειλε τη «σφαγή της MMIWG2SLGBTQQIA+»: Τι σημαίνει ο όρος που χρησιμοποίησε

Κόσμος 10.04.2026
«Είναι τόσο σοβαρή και δεν έχει καμία αυτογνωσία για το πόσο γελοία ακούγεται» έγραψαν για την Λία Γκάζαν

Κρούσμα μηνιγγίτιδας στο ΑΠΘ: Αποσωληνώθηκε ο 19χρονος φοιτητής, βρίσκεται εκτός κινδύνου

Ελλάδα 10.04.2026
Ο 19χρονος φοιτητής του ΑΠΘ, που νοσηλευόταν στη ΜΕΘ μετά από σοβαρό ατύχημα, έχασε τη μάχη για τη ζωή.

Φεύγουν και οι τελευταίοι εκδρομείς του Πάσχα: Πού σημειώνονται καθυστερήσεις

Ελλάδα 10.04.2026
Αυξημένη είναι η κίνηση σε Αθηνών- Κορίνθου και Αθηνών- Λαμίας

«Tο όπλο που ονειρεύονται οι χάκερ»: Το νέο μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης της Anthropic

Tech + Science 10.04.2026
Είναι τόσο ισχυρό, ώστε θεωρείται επικίνδυνο

Αλλάζει το συνταξιοδοτικό στην Ευρώπη: Το σχέδιο της Κομισιόν και το νέο μοντέλο που θα εφαρμόσει

Οικονομία 10.04.2026
Έτοιμη να αλλάξει πλήρως τον τρόπο συνταξιοδότησης η Ευρώπη - Τι θα συμβεί στα επιδόματα

Πέθανε ο Afrika Bambaataa ‑ Ήταν πρωτοπόρος του hip hop

Κόσμος 10.04.2026
Ο εμβληματικός μουσικός έδινε μάχη με τον καρκίνο

«Αποζημιώσεις για το αίμα που χύθηκε» απαιτεί ο Μοτζτάμπα Χαμενεΐ από ΗΠΑ και Ισραήλ

Κόσμος 10.04.2026
Κατηγορεί τις δύο χώρες ως «εγκληματίες» που θα πληρώσουν

«Κλείδωσε»: Αυτός θα είναι ο καιρός του Πάσχα ‑ Πού θα βρέχει

Καιρός 10.04.2026
Επιτάφιος χωρίς βροχές και Ανάσταση με μπουφάν