E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ποιους συμφέρει να κάνουν τώρα γονική παροχή

«Μηδέν φόρος» για να περάσουν λεφτά και περιουσίες στους νέους

Δημοσίευση 19/9/2021 | 12:41

Ποιους συμφέρει να κάνουν τώρα γονική παροχή

Μοναδική ευκαιρία για να περάσει η πατρική περιουσία στα χέρια των παιδιών, γλιτώνοντας τους φόρους που θα πλήρωναν εν ζωή για γονική παροχή, ή μετά θάνατον σαν φόρο κληρονομιάς, θα έχουν πλέον από 1ης Οκτωβρίου όλα τα ελληνικά νοικοκυριά.

Σε μια κίνηση μεγάλου συμβολισμού, ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση θέλησαν να σηματοδοτήσουν ότι «δεν είναι μεσαία τάξη όποιος έχει περιουσία 150.000 ευρώ και κάτω». Για αυτό, τις αμέσως επόμενες μέρες θα κατατεθεί και θα ψηφιστεί διάταξη που θα δίνει απαλλάσσει από φόρο τις οικογένειες, για την παροχή από συγγενείς α΄βαθμού στα παιδιά, με όριο τα 800.000 ευρώ (αντί 150.000 που ίσχυε) ανά παιδί και ανά συγγενή. Και έτσι μπορούν να διαθέσουν δωρεάν στα παιδιά τους τις περιουσίες που νόμιμα κατέχουν και έχουν φορολογηθεί πολλαπλά για αυτές ως οικογένεια, όλα τα προηγούμενα χρόνια.

Με βάση την εξαγγελία του Πρωθυπουργού από την ΔΕΘ, άμεσα επέρχονται πολύ σημαντικές αλλαγές Για πρώτη φορά στα χρονικά:

για την κινητή περιουσία, χρηματικά ποσά, ομόλογα, μετοχές, αυτοκίνητα και σκάφη θα ισχύει αφορολόγητο όριο όπως ίσχυε για τα ακίνητα και δεν θα πληρώνουν φόρο «από το πρώτο ευρώ» αξίας της περιουσίας το αφορολόγητο όριο για μια οικογένεια δεν θα περιορίζεται πλέον στα 150-300 χιλιάδες ευρώ όπως ίσχυε για τις περισσότερες οικογένειες ως τώρα (με 1-2 γονείς εν ζωή ή 1 γονέα και 1 παππού κλπ) αλλά πολλαπλασιάζεται και ουσιαστικά καταργείται πλήρως. Γιατί, με βάση όσα έχουν γίνει γνωστά ως τώρα, δεν θα επιβληθεί κανένα οικογενειακό πλαφόν και στο εξής, ανάλογα με τη σύνθεση της κάθε οικογένειας, θα μπορεί να ξεπερνά κατά πολύ, ακόμα και τα 4 ή 5 εκατομμύρια ευρώ.

Τι σημαίνουν πρακτικά όλα αυτά;

Ότι μπορεί στο εξής ο πατέρας ή η μητέρα να διαθέσει στο παιδί όποιο ποσόν θέλει, ή και όποια ακίνητα χρειάζεται αλλά και μεταφορικά μέσα, μετοχές, ομόλογα κ.λπ για να ξεκινήσει μια την επαγγελματική ή επιχειρηματική του σταδιοδρομία χωρίς να πληρώσει τίποτε στην εφορία. Αρκεί να μην ξεπερνάνε σε αξία τα 800.000 αν τα δίνει ο ένας γονέας ή τα 1,6 εκατ, ευρώ αν τα δίνουν και οι δύο γονείς. Σε αυτά όμως θα μπορούν να προστεθούν και άλλες παροχές παππούδων, γιαγιάδων ή πεθερών (συγγενών α΄βαθμού), εφόσον είναι εν ζωή -φυσικά και διαθέτουν περιουσία για να τους μεταβιβάσουν– μέχρι του ορίου των 800.000 ευρώ ο καθένας από αυτούς.

Το νέο όριο των 800.000 καλύπτει πάνω από το 85% των ελληνικών νοικοκυριών. Κάπου εκεί περιορίζεται είτε η αξία της οικογενειακής περιουσίας που διανέμεται, είτε το σύνολο των συγγενών που μπορούν να την μεταβιβάσουν.

Θεωρητικά βέβαια, επειδή δεν προβλέπεται κάποιο όριο έκπτωσης φόρος ανά οικογένεια, από 1ης Οκτωβρίου προβλέπεται να μπορούν να μεταβιβαστούν χωρίς κανέναν φόρο:

  • έως 1.600.000 ευρώ από τους 2 γονείς
  • και έως 3.200.000 ευρώ από 2 γιαγιάδες και 2 παππούδες (4 Χ 800.000) φτάνοντας στα 4,8 εκατ. ευρώ συνολικά
  • και έως 800.000 ευρώ επιπλέον από τους εξ αγχιστείας συγγενείς (πχ από τον πεθερό του δικαιούχου και άλλα τόσα από την πεθερά του ή από τον πατριό ή τη μητριά κλπ) ανεβαίνοντας έτσι στα 5,6 – 8 εκατομμύρια ευρώ
  • Και αν το παιδί που είναι δικαιούχος, έχει επίσης και αδελφό/αδελφή, δικαιούνται επίσης τα ίδια αφορολόγητα όρια. Και έτσι τα παραπάνω όρια πολλαπλασιάζονται επί 2 ή 3 ή όσα είναι τα αδέλφια δικαιούχοι γονικών παροχής.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ:

1. Η μητέρα μεταβιβάζει στο παιδί του ακίνητο για να εισπράττει ενοίκια, αξίας 600.000 ευρώ. Μεμονωμένα για αυτό, σήμερα θα πλήρωνε φόρο 16.500 ευρώ. Αλλά από την 1η Οκτωβρίου ο φόρος μηδενίζεται.

2. Ο παππούς του παιδιού αυτού μεταβιβάζει στο εγγόνι του και ακίνητο – πρώτη κατοικία για να μένει- αξίας 800.000 ευρώ. Σήμερα πληρώνει φόρο 36.000 ευρώ, αλλά από την 1η Οκτωβρίου ο φόρος μηδενίζεται.

3. Ο πεθερός του μεταβιβάζει στον ίδιο νέο και άλλο ακίνητο – εξοχικό, αξίας 300.000 ευρώ. Για αυτό σήμερα πληρώνει φόρο 1.000 ευρώ. Από την 1η Οκτωβρίου ο φόρος μηδενίζεται.

4. Ο πατέρας του νέου αυτού, τού κάνει γονική παροχή 200.000 ευρώ (μετρητά ή ομόλογα κλπ) σαν κεφάλαιο για το επάγγελμα και τη ζωή του. Για τη δωρεά χρηματικών ποσών σήμερα ισχύει συντελεστής φόρου 10% από το πρώτο ευρώ. Μέχρι σήμερα επιβαρύνεται με φόρο 20.000 ευρώ, αλλά από την 1η Οκτωβρίου και μετά ο δεν πληρώνει τίποτε.

Συνολικά δηλαδή, για αξία περιουσίας 1,9 εκατ. ευρώ, η μεταβίβαση στον νέο απαλλάσσεται πλήρως από φόρους που θα ξεπερνούσαν κατά πολύ τις 70.000 ευρώ.

Πότε πρέπει να γίνει η παροχή και τι ισχύει για τις δωρεές μεταξύ συζυγων

Ερώτηση 1η) Πώς υπολογίζεται το νέο αφορολόγητο;

Το όριο των 800.000 ευρώ περιλαμβάνει και την κινητή και την ακίνητη περιουσία, σε όποια «αναλογία» και αν υπάρχει μεταξύ τους.

Μέχρι σήμερα, αφορολόγητο όριο ίσχυε αποκλειστικά και μόνο για την παροχή ακινήτων –όχι χρημάτων ή μετοχών κλπ- από τον γονέα στο παιδί ή από παππού σε εγγονό. Και με μόλις ένα σπίτι ή ένα εξοχικό αντικειμενικής αξίας 150.000 ευρώ, μπορεί να εξαντλείτο το αφορολόγητο όριο. Αν υπήρχαν και άλλα ακίνητα, ακόμα και αν δίδονταν μελλοντικά σε ξεχωριστή συναλλαγή, θα πλήρωναν φόρο. Μόνο αν ζούσε και ο δεύτερος γονέας ή ο πεθερός ή ο άλλος παππούς ή μία γιαγιά, μπορούσαν να δώσουν και αυτοί κάτι παραπάνω χωρίς να πληρώσουν φόρο. Και πάλι όμως, μέχρι του ορίου των 150.000 ο καθένας.

Πλέον όμως τα 150.000 ανά συγγενή, γίνονται 800.000 και πολλαπλασιάζονται ανά παιδί/εγγόνι και ανά συγγενή που του τα μεταβιβάζει.

Ερώτηση 2η) Ποια περιουσία εντάσσεται στο νέο αφορολόγητο;

Το αφορολόγητο γονικών παροχών και δωρεών από συγγενείς α΄βαθμού καλύπτει και χρήματα, μετοχές, ομόλογα, ΙΧ ή σκάφη κλπ για τα οποία οφείλετο φόρος από το πρώτο ευρώ. Αν το άθροισμα όλων αυτών μαζί με τα ακίνητα, ξεπερνά τα 800.000 ανά γονέα (ή και παππού/γιαγιά αθροιστικά), τότε η επιπλέον αξία φορολογείται με τους συντελεστές που ίσχυαν και πριν.

Ερώτηση 3η) Θα μειωθεί και ο Φόρος Κληρονομιάς;

Όχι. Η φοροαπαλλαγή αφορά μόνο εν ζωή μεταβιβάσεις.

Ερώτηση 4η ) Χήρα μητέρα έχει περιουσία 900.000 ευρώ. Θα πληρώσει φόρο;

Ναι, διότι ξεπερνά τα 800.000 ευρώ που δικαιούται να διαθέσει αφορολόγητα. Αν ζούσε ο σύζυγος θα κάλυπτε την διαφορά και δεν θα πλήρωναν καθόλου φόρο.

Ερώτηση 5η) Το σύνολο της περιουσίας μου (κινητά ή ακίνητα ή όλα μαζί) ανέρχεται στο ποσό του 1,5 εκατ. ευρώ και θέλω να τη μεταβιβάσω ισόποσα στα δύο παιδιά μου. Θα πληρώσω φόρο;

Όχι γιατί θα λάβουν από 750.000 ευρώ και το όριο των 800.000 ευρώ το δικαιούται κάθε παιδί ξεχωριστά.

Ερώτηση 6η) Μεταβίβασα με γονική παροχή ακίνητη περιουσία αξίας 300.000 ευρώ πριν 1 μήνα και πλήρωσα 1.500 ευρώ. Θα έχει αναδρομική ισχύ το μέτρο ή θα μου επιστραφούν χρήματα που κατέβαλα;

Όχι. Το μέτρο όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Οικονομικών θα τεθεί σε ισχύ την 1η Οκτωβρίου χωρίς καμία αναδρομική ισχύ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ντουμπάι: Αναφορές για εκρήξεις και καπνούς στο αμερικάνικο προξενείο

Κόσμος Χτες
Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο «απάντησης» στο Ιράν

Διάγγελμα Μακρόν: Στέλνουμε αμυντικά συστήματα στην Κύπρο – Το αεροπλανοφόρο «Σαρλ ντε Γκωλ» απέπλευσε για τη Μεσόγειο

Κόσμος Χτες
«Διέταξα το αεροπλανοφόρο Σαρλ ντε Γκωλ, τα αεροσκάφη του και τη φρεγάτα που το συνοδεύει να σαλπάρουν για τη Μεσόγειο»

O Τραμπ λέει ότι θα διακόψει κάθε εμπορική σχέση με την Ισπανία ‑ «Φέρθηκε απαίσια»

Κόσμος Χτες
Αιτία της απόφασης του Αμερικανού προέδρου φέρεται να είναι το γεγονός πως η Ισπανία δεν επέτρεψε στις ΗΠΑ να χρησιμοποιήσουν ισπανικές βάσεις για τη στρατιωτική επιχείρηση εναντίον του Ιράν

Κωνσταντίνος Φλώρος: Είμαστε στην έναρξη του Γ΄ Παγκοσμίου Πολέμου

Ελλάδα Χτες
Τι δήλωσε ο επίτιμος Αρχηγός ΓΕΕΘΑ

«Σιωπηλός εφιάλτης»: Τα νέα υποβρύχια της Κίνας μπορούν να χτυπήσουν την Αμερική από… το σπίτι τους

Κόσμος Χτες
Η Κίνα αναπτύσσει προηγμένα πυρηνοκίνητα υποβρύχια με βαλλιστικούς πυραύλους που μπορούν να πλήξουν την αμερικανική ενδοχώρα από προστατευμένα ύδατα κοντά στις κινεζικές ακτές, προκαλώντας συναγερμό στο Πεντάγωνο

Η Τεχνητή Νοημοσύνη θα ρυθμίζει τις οφειλές σου στην εφορία

Οικονομία Χτες
Πώς θα λειτουργεί το νέο σύστημα

Αρνήθηκαν να σερβίρουν smoothie σε άνδρα που φορούσε μπλούζα με τον Τραμπ και απολύθηκαν: Είμαστε Αμερικανοί πολίτες

Κόσμος Χτες
Οι υπάλληλοι είπαν ότι δεν «ένιωθαν άνετα» να εξυπηρετήσουν το ζευγάρι λόγω της μπλούζας με κουκούλα του Τζέικ, όπως καταγράφηκε από την Έρικα, σε ένα βίντεο που έγινε viral

Τραμπ για Ιράν: «Δεν έχουν ναυτικό, δεν έχουν αεροπορία, δεν έχουν σύστημα ανίχνευσης αέρα, έχουν εξουδετερωθεί

Κόσμος Χτες
Ο Αμερικανός πρόεδρος, σε νέες δηλώσεις του για την επίθεση στο Ιράν, είπε πως οι ΗΠΑ επιτέθηκαν πρώτες για να μην το κάνει η Τεχεράνη

Η Βρετανία στέλνει στην Κύπρο αντιτορπιλικό και ελικόπτερα με δυνατότητες αντιμετώπισης drones

Ελλάδα Χτες
Όπως τόνισε ο Βρετανός πρωθυπουργός, το Ηνωμένο Βασίλειο «είναι πλήρως προσηλωμένο στην ασφάλεια της Κύπρου και του βρετανικού στρατιωτικού προσωπικού που βρίσκεται εκεί»

Θύμα επίθεσης μπράβων έπεσε ο διευθύνων σύμβουλος της Cepal, Θεόδωρος Αθανασόπουλος

Ελλάδα Χτες
O κ. Αθανασόπουλος δέχθηκε επίθεση από άτομα αγνώστων στοιχείων και είναι καλά στην υγεία του

Τελ Αβίβ: Εργάτες σε σκαλωσιά βλέπουν από κάτω τους κτίριο να έχει χτυπηθεί από πύραυλο ‑ Βίντεο

Κόσμος Χτες
Όπως φαίνεται στο βίντεο, πυκνοί, μάυροι καπνοί βγαίνουν από το κτίριο που χτυπήθηκε