E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Αυτές είναι όλες οι φορολογικές ελαφρύνσεις που έρχονται άμεσα

Μείωση ΦΠΑ και κατάργηση φόρων

Δημοσίευση 16/9/2021 | 08:11

Αυτές είναι όλες οι φορολογικές ελαφρύνσεις που έρχονται άμεσα

Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για τις επερχόμενες αλλαγές και τις φορολογικές ελαφρύνσεις που έχει σχεδιάσει η κυβέρνηση.

Έχουν ανακοινωθεί μια σειρά φορολογικές ελαφρύνσεις οι οποίες και θα τεθούν σε εφαρμογή το αμέσως προσεχές διάστημα και θα βελτιώσουν σε ένα σημαντικό βαθμό το διαθέσιμο εισόδημα των φορολογουμένων.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μάλιστα άνοιξε «παράθυρο» για νέες φοροελαφρύνσεις το 2022, εφόσον η πορεία της οικονομίας υπερβεί την πρόβλεψη για ανάπτυξη 5,9% το 2021.

Δείτε τις κυριότερες αλλαγές που έρχονται το αμέσως προσεχές διάστημα:

Αδήλωτα τετραγωνικά

Εν τω μεταξύ μέσα στις επόμενες ώρες ανοίγουν ξανά οι πύλες της ηλεκτρονικής πλατφόρμας της ΚΕΔΕ για τη δήλωση των ξεχασμένων τετραγωνικών. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα έχουν νέα ευκαιρία, πιθανότατα η τελευταία, μέχρι το τέλος του έτους να αποκαλύψουν στους δήμους τις αδήλωτες επιφάνειες των ακινήτων τους χωρίς τις αναδρομικές χρεώσεις (έως και 13 ετών) και τα σημερινά πρόστιμα που φθάνουν έως και 200%.

Όσοι προχωρήσουν στην υποβολή της δήλωσης των ξεχασμένων τετραγωνικών, πρέπει αυτή την φορά να καταβάλλουν προσαύξηση 20% στα οφειλόμενα τέλη της περιόδου από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι την ημέρα της υποβολής της δήλωσης.

Κατάργηση Φόρου στην Γονική Παροχή

Από την 1η Οκτωβρίου καταργείται ο φόρος για γονικές παροχές και δωρεές για περιουσία μέχρι 800.000 ευρώ ανά γονέα. Για παράδειγμα για μεταβίβαση ενός διαμερίσματος από τον πατέρα στην κόρη, αξίας 300.000 ευρώ, έπρεπε να πληρωθεί φόρος γονικής παροχής ύψους 1.000 ευρώ. Πλέον η συγκεκριμένη γονική δωρεά θα είναι αφορολόγητη. Επίσης για μεταβίβαση μέσω γονικής παροχής περιουσίας συνολικής αξίας 600.000 ευρώ, ο φόρος ανέρχεται σήμερα σε 16.500 ευρώ. Στο εξής ο φόρος θα είναι μηδενικός. Δωρεά 800.000 ευρώ από γονέα σε παιδί είχε σήμερα αυτοτελή φορολόγηση 10%, δηλαδή 80.000 ευρώ, ενώ στο εξής θα είναι μηδενικός ο φόρος. Το μέτρο αφορά γονικές παροχές και δωρεές για συγγενείς πρώτου βαθμού δηλαδή γονείς, παιδιά, ο σύζυγος, η σύζυγος, πεθερός, πεθερά.

ΕΝΦΙΑ

Μέχρι το τέλος Νοεμβρίου θα έχει ολοκληρωθεί η άσκηση για την αλλαγή των συντελεστών φορολόγησης των ακινήτων, μετά την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών, την προσθήκη νέων περιοχών στο αντικειμενικό σύστημα, αλλά και την κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου. Δέσμευση της κυβέρνησης, ότι οι περισσότεροι θα πληρώσουν λιγότερο φόρο, ενώ αυτοί που θα γλιτώσουν τον συμπληρωματικό φόρο θα καταβάλλουν υψηλότερο τέλος για τα ακριβά ακίνητα που έχουν στην κατοχή τους. Σε κάθε περίπτωση το δημοσιονομικό αποτέλεσμα θα είναι ουδέτερο, δηλαδή όσα θα εισπραχθούν από τον ΕΝΦΙΑ του 2021, τόσα θα μπουν στα κρατικά ταμεία και το 2022.

Εταιρικά κέρδη

Μειώνεται ο συντελεστής φορολογίας από το 24% στο 22%, για τα κέρδη των επιχειρήσεων.

Μείωση ΦΠΑ: Οι μειωμένοι συντελεστές επεκτείνονται στις μεταφορές, τον καφέ και μη αλκοολούχα ποτά, στους κινηματογράφους και το τουριστικό πακέτο έως τον Ιούνιο του 2022.

Γυμναστήρια – σχολές χορού
Μειώνεται ο συντελεστής ΦΠΑ στα γυμναστήρια και τις σχολές χορού από 24% σε 13% από 1η Οκτωβρίου 2021 έως τον Ιούνιο του 2022.

Ηλεκτρονικές συναλλαγές

Από τον Ιανουάριο του 2022 και έως το 2025, το 30% των δαπανών που πραγματοποιούν οι φορολογούμενοι με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής προς συγκεκριμένους επαγγελματικούς κλάδους και μέχρι του ποσού των 5.000 ευρώ ετησίως, εκπίπτουν από το φορολογητέο εισόδημα των φυσικών προσώπων. Στις αποδείξεις που θα δίνουν έξτρα έκπτωση φόρου περιλαμβάνονται αυτές που αφορούν εργασίες υδραυλικού, ηλεκτρολόγου, ελαιοχρωματιστή, οικιακές υπηρεσίες, υπηρεσίες καθαρισμού, υπηρεσίες φροντίδας παιδιών, υπηρεσίες για βοήθεια ατόμων στο σπίτι, γυμναστήρια, σχολές χορού, ταξί, νομικές υπηρεσίες. Οι δαπάνες για ιατρικές, οδοντιατρικές και κτηνιατρικές υπηρεσίες θα μετρούν διπλά στο ελάχιστο όριο δαπανών 30% με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής.

Κίνητρα για συγχωνεύσεις και εξαγορές

Από την 1η Οκτωβρίου 2021 μειώνεται κατά 50% ο φόρος στην συγκέντρωση κεφαλαίου. Οι ατομικές επιχειρήσεις δύνανται μέσω συμπράξεων να δημιουργήσουν νέο νομικό πρόσωπο ανώτερης μορφής, ώστε να υπόκεινται στην φορολογία των νομικών προσώπων με ευνοϊκούς όρους.

Για τις επιχειρήσεις-νομικά πρόσωπα που συγχωνεύονται σε νέο νομικό πρόσωπο ή που συγχωνεύονται δια απορροφήσεως από υφιστάμενο νομικό πρόσωπο, δημιουργώντας σημαντικές οικονομίες κλίμακας, θα παρέχεται έκπτωση 30% επί του ποσού του οφειλόμενου φόρου για τρία έτη.

ΦΠΑ ζωικής παραγωγής

Μειώνεται σε μόνιμη βάση από 1η Οκτωβρίου 2021 το ΦΠΑ των ζωοτροφών που προορίζονται για ζωική παραγωγή από το 13% στο 6%

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Νεκρός Αμερικανός σε κρουαζιερόπλοιο ανοιχτά των Χανίων

E-Daily 2.TopNews Χτες
69χρονος επιβάτης από τις ΗΠΑ βρέθηκε χωρίς τις αισθήσεις του σε πλοίο με σημαία Μάλτας

Τελετή αποφοίτησης νηπιαγωγείου στο Οχάιο: Βίαιο μαλλιοτράβηγμα μαμάδων μέσα στην αίθουσα

E-Daily 2.TopNews Χτες
Οι βίαιες εικόνες από τη συμπλοκή έθεσαν σε κίνδυνο την αποφοίτηση των μικρών παιδιών

22χρονος κατέγραψε με κινητό τη στιγμή που προκάλεσε καραμπόλα ‑ το βίντεο που τον έκαψε

E-Daily 2.TopNews Χτες
Με αποδεικτικό υλικό από το ίδιο του το κινητό, ο νεαρός καταδικάστηκε σε φυλάκιση 18 μηνών και υποχρεωτική επανάληψη εξετάσεων οδήγησης μετά από σχεδόν τρία χρόνια

«Σύγχρονη Μήδεια» στην Αριζόνα: Πυροβόλησε σύζυγο και ερωμένη, σκότωσε τα παιδιά της και αυτοκτόνησε

E-Daily 2.TopNews Χτες
Το χρονικό μιας ανείπωτης τραγωδίας: διπλή παιδοκτονία και αυτοκτονία μετά από επίθεση σε μπαρ του Γκλέντεϊλ

Πυροβολισμοί στην Πατησίων: Τραυματίστηκε καταστηματάρχης – Τρεις ύποπτοι πιάστηκαν μετά από καταδίωξη

E-Daily 2.TopNews Χτες
Εκτεταμένη αστυνομική επιχείρηση μετά το αιματηρό περιστατικό – Οι συλληφθέντες εντοπίστηκαν στη Λεωφόρο Κηφισού, στο ρεύμα προς Λαμία

Εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛΑΣ αναλαμβάνει η Θεώνη Κουφονικολάκου ‑ Ποιοι ορίζονται αναπληρωτές

E-Daily 2.TopNews Χτες
Η πρώτη επίσημη ανακοίνωση του κόμματος του Αλέξη Τσίπρα γνωστοποίησε τους εκπροσώπους Τύπου της ΕΛΑΣ

Ο Oleksandr Usyk έγινε ξανά viral με εμφάνιση Βυζαντινού πολεμιστή στο ρινγκ

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ο αήττητος πρωταθλητής βαρέων βαρών προκάλεσε παγκόσμιο σάλο με την έντονη θρησκευτική και ιστορική συμβολισμό της ενδυμασίας του στον αγώνα τίτλου κόντρα στον θρύλο του kickboxing Rico Verhoeven

Ταύρος εισέβαλε σε κουρείο στην Κωνσταντινούπολη και σκόρπισε τον πανικό, δείτε βίντεο

Κόσμος Χτες
Ένας ταύρος που ξέφυγε από τον ιδιοκτήτη του εισέβαλε στο κατάστημα, σπέρνοντας τον τρόμο σε κουρείς και πελάτες - Το ζώο τέθηκε υπό έλεγχο μετά από καταδίωξη, χωρίς τραυματισμούς

Πέθανε ο ηθοποιός του «Emily in Paris», Πιερ Ντενί, έπειτα από μάχη με το σύνδρομο ALS

E-Daily 3.Left Χτες
Ο γνωστός Γάλλος ηθοποιός έχασε τη μάχη σε ηλικία 69 ετών

Real Polls: Νέα δημοσκόπηση με εκπλήξεις

Πολιτική Χτες
ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, Ελληνική Λύση, Πλεύση Ελευθερίας και Πλεύση Ελευθερίας οι μεγάλοι χαμένοι - Τι βγάζουν τα σενάρια δεύτερων εκλογών που εξέτασε η εταιρεία

Conference League: Πεδίο μάχης η Λειψία από οπαδούς της Κρίσταλ Πάλας και της Ράγιο Βαγιεκάνο, δείτε βίντεο

Αθλητικά Νέα Χτες
Από το βράδυ της Τρίτης υπήρξαν εστίες έντασης, αλλά το κλίμα στην πόλη της Γερμανίας όπου διεξάγεται ο τελικός παραμένει τεταμένο

Πέθανε ο πρόεδρος του ΕΟΔΑΣΑΑΜ, Γιώργος Δριτσάκος

Ελλάδα Χτες
Η εξόδιος ακολουθία θα τελεστεί την Παρασκευή 29 Μαΐου στον Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννη Θεολόγου στο Μπουρνάζι