E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Αυτές είναι όλες οι φορολογικές ελαφρύνσεις που έρχονται άμεσα

Μείωση ΦΠΑ και κατάργηση φόρων

Δημοσίευση 16/9/2021 | 08:11

Αυτές είναι όλες οι φορολογικές ελαφρύνσεις που έρχονται άμεσα

Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για τις επερχόμενες αλλαγές και τις φορολογικές ελαφρύνσεις που έχει σχεδιάσει η κυβέρνηση.

Έχουν ανακοινωθεί μια σειρά φορολογικές ελαφρύνσεις οι οποίες και θα τεθούν σε εφαρμογή το αμέσως προσεχές διάστημα και θα βελτιώσουν σε ένα σημαντικό βαθμό το διαθέσιμο εισόδημα των φορολογουμένων.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μάλιστα άνοιξε «παράθυρο» για νέες φοροελαφρύνσεις το 2022, εφόσον η πορεία της οικονομίας υπερβεί την πρόβλεψη για ανάπτυξη 5,9% το 2021.

Δείτε τις κυριότερες αλλαγές που έρχονται το αμέσως προσεχές διάστημα:

Αδήλωτα τετραγωνικά

Εν τω μεταξύ μέσα στις επόμενες ώρες ανοίγουν ξανά οι πύλες της ηλεκτρονικής πλατφόρμας της ΚΕΔΕ για τη δήλωση των ξεχασμένων τετραγωνικών. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα έχουν νέα ευκαιρία, πιθανότατα η τελευταία, μέχρι το τέλος του έτους να αποκαλύψουν στους δήμους τις αδήλωτες επιφάνειες των ακινήτων τους χωρίς τις αναδρομικές χρεώσεις (έως και 13 ετών) και τα σημερινά πρόστιμα που φθάνουν έως και 200%.

Όσοι προχωρήσουν στην υποβολή της δήλωσης των ξεχασμένων τετραγωνικών, πρέπει αυτή την φορά να καταβάλλουν προσαύξηση 20% στα οφειλόμενα τέλη της περιόδου από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι την ημέρα της υποβολής της δήλωσης.

Κατάργηση Φόρου στην Γονική Παροχή

Από την 1η Οκτωβρίου καταργείται ο φόρος για γονικές παροχές και δωρεές για περιουσία μέχρι 800.000 ευρώ ανά γονέα. Για παράδειγμα για μεταβίβαση ενός διαμερίσματος από τον πατέρα στην κόρη, αξίας 300.000 ευρώ, έπρεπε να πληρωθεί φόρος γονικής παροχής ύψους 1.000 ευρώ. Πλέον η συγκεκριμένη γονική δωρεά θα είναι αφορολόγητη. Επίσης για μεταβίβαση μέσω γονικής παροχής περιουσίας συνολικής αξίας 600.000 ευρώ, ο φόρος ανέρχεται σήμερα σε 16.500 ευρώ. Στο εξής ο φόρος θα είναι μηδενικός. Δωρεά 800.000 ευρώ από γονέα σε παιδί είχε σήμερα αυτοτελή φορολόγηση 10%, δηλαδή 80.000 ευρώ, ενώ στο εξής θα είναι μηδενικός ο φόρος. Το μέτρο αφορά γονικές παροχές και δωρεές για συγγενείς πρώτου βαθμού δηλαδή γονείς, παιδιά, ο σύζυγος, η σύζυγος, πεθερός, πεθερά.

ΕΝΦΙΑ

Μέχρι το τέλος Νοεμβρίου θα έχει ολοκληρωθεί η άσκηση για την αλλαγή των συντελεστών φορολόγησης των ακινήτων, μετά την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών, την προσθήκη νέων περιοχών στο αντικειμενικό σύστημα, αλλά και την κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου. Δέσμευση της κυβέρνησης, ότι οι περισσότεροι θα πληρώσουν λιγότερο φόρο, ενώ αυτοί που θα γλιτώσουν τον συμπληρωματικό φόρο θα καταβάλλουν υψηλότερο τέλος για τα ακριβά ακίνητα που έχουν στην κατοχή τους. Σε κάθε περίπτωση το δημοσιονομικό αποτέλεσμα θα είναι ουδέτερο, δηλαδή όσα θα εισπραχθούν από τον ΕΝΦΙΑ του 2021, τόσα θα μπουν στα κρατικά ταμεία και το 2022.

Εταιρικά κέρδη

Μειώνεται ο συντελεστής φορολογίας από το 24% στο 22%, για τα κέρδη των επιχειρήσεων.

Μείωση ΦΠΑ: Οι μειωμένοι συντελεστές επεκτείνονται στις μεταφορές, τον καφέ και μη αλκοολούχα ποτά, στους κινηματογράφους και το τουριστικό πακέτο έως τον Ιούνιο του 2022.

Γυμναστήρια – σχολές χορού
Μειώνεται ο συντελεστής ΦΠΑ στα γυμναστήρια και τις σχολές χορού από 24% σε 13% από 1η Οκτωβρίου 2021 έως τον Ιούνιο του 2022.

Ηλεκτρονικές συναλλαγές

Από τον Ιανουάριο του 2022 και έως το 2025, το 30% των δαπανών που πραγματοποιούν οι φορολογούμενοι με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής προς συγκεκριμένους επαγγελματικούς κλάδους και μέχρι του ποσού των 5.000 ευρώ ετησίως, εκπίπτουν από το φορολογητέο εισόδημα των φυσικών προσώπων. Στις αποδείξεις που θα δίνουν έξτρα έκπτωση φόρου περιλαμβάνονται αυτές που αφορούν εργασίες υδραυλικού, ηλεκτρολόγου, ελαιοχρωματιστή, οικιακές υπηρεσίες, υπηρεσίες καθαρισμού, υπηρεσίες φροντίδας παιδιών, υπηρεσίες για βοήθεια ατόμων στο σπίτι, γυμναστήρια, σχολές χορού, ταξί, νομικές υπηρεσίες. Οι δαπάνες για ιατρικές, οδοντιατρικές και κτηνιατρικές υπηρεσίες θα μετρούν διπλά στο ελάχιστο όριο δαπανών 30% με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής.

Κίνητρα για συγχωνεύσεις και εξαγορές

Από την 1η Οκτωβρίου 2021 μειώνεται κατά 50% ο φόρος στην συγκέντρωση κεφαλαίου. Οι ατομικές επιχειρήσεις δύνανται μέσω συμπράξεων να δημιουργήσουν νέο νομικό πρόσωπο ανώτερης μορφής, ώστε να υπόκεινται στην φορολογία των νομικών προσώπων με ευνοϊκούς όρους.

Για τις επιχειρήσεις-νομικά πρόσωπα που συγχωνεύονται σε νέο νομικό πρόσωπο ή που συγχωνεύονται δια απορροφήσεως από υφιστάμενο νομικό πρόσωπο, δημιουργώντας σημαντικές οικονομίες κλίμακας, θα παρέχεται έκπτωση 30% επί του ποσού του οφειλόμενου φόρου για τρία έτη.

ΦΠΑ ζωικής παραγωγής

Μειώνεται σε μόνιμη βάση από 1η Οκτωβρίου 2021 το ΦΠΑ των ζωοτροφών που προορίζονται για ζωική παραγωγή από το 13% στο 6%

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τρόμος για δύο 13χρονες: Μιλούσαν με Αιγύπτιους στα social media ‑ Λιπόθυμη από χρήση χασίς η μία!

Ελλάδα 31.12.2025
Απίστευτη τροπή πήρε η γνωριμία δύο νεαρών κοριτσιών μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Καιρός: Απόλυτη ανατροπή από Αρναούτογλου ‑ Από τα χιόνια στους... 18 βαθμούς σε λίγες ώρες

Καιρός 31.12.2025
Μετά την κακοκαιρία εξπρές και τα χιόνια περνάμε σε ανοιξιάτικο καιρό με την έλευση του 2026

Πιλότος «άφησε σημείωμα αυτoκτoνίας» πριν ρίξει το αεροσκάφος σε φράγμα του Έσσεξ

Κόσμος 31.12.2025
Αναφορές θέλουν να έκανε κύκλους πάνω από το σημείο αρκετή ώρα πριν συντριβεί

Χωρίς ρεύμα ο Δήμος Πεντέλης ‑ Αντιδράσεις από τους κατοίκους

Ελλάδα 31.12.2025
Χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα βρίσκονται από το μεσημέρι της παραμονής Πρωτοχρονιάς περιοχές του Δήμου Πεντέλης, πιθανότατα λόγω της κακοκαιρίας

Αστυνομία της Καλιφόρνιας για τον άστεγο ηθοποιό του Nickelodeon, Τάιλορ Τσέις: Του προσφέρεται συνεχώς βοήθεια αλλά την αρνείται

Κόσμος 31.12.2025
«Έχει φτάσει πολύ κοντά στο να την αποδεχτεί, όμως το τελικό βήμα πρέπει να γίνει από τον ίδιο και μέχρι στιγμής έχει αρνηθεί»

Κιριμπάτι: Η νησιωτική χώρα του Ειρηνικού υποδέχθηκε πρώτη το 2026

Κόσμος 31.12.2025
Τα νησιωτικά συμπλέγματα του Ειρηνικού Ωκεανού υποδέχονται ήδη το 2026

Από τον Πάπα Φραγκίσκο στον Ντέιβιντ Λιντς: Οι προσωπικότητες που έφυγαν από τη ζωή το 2025

Κόσμος 31.12.2025
Από θρησκευτικούς ηγέτες με παγκόσμια επιρροή έως εμβληματικούς δημιουργούς της τέχνης και του κινηματογράφου, το 2025 σημαδεύτηκε από την απώλεια μεγάλων προσωπικοτήτων

Επεισοδιακές ληστείες στην Αθήνα: Ανδρας προσποιήθηκε τον αστυνομικό και λήστεψε αλλοδαπό

Ελλάδα 31.12.2025
Τέσσερις ξυλοκόπησαν 23χρονο για το κινητό και τα παπούτσια του

Γεωργιάδης: Τα μπλόκα δεν γίνονται για αγροτικά θέματα αλλά για να πέσει η κυβέρνηση

Ελλάδα 31.12.2025
Ο υπουργός Υγείας υποστηρίζει ότι τα περισσότερα αιτήματα έχουν ικανοποιηθεί και κάνει λόγο για καθαρά πολιτική πράξη με σοβαρές επιπτώσεις στην οικονομία και την κοινωνία