E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ακίνητα: Ανοίγει ξανά η πλατφόρμα για τα αδήλωτα τετραγωνικά

Πότε λήγει η προθεσμία για υποβολή δηλώσεων

Δημοσίευση 14/9/2021 | 14:43

Ακίνητα: Ανοίγει ξανά η πλατφόρμα για τα αδήλωτα τετραγωνικά

Ανοίγει εκ νέου, έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021, η πλατφόρμα του υπουργείου Εσωτερικών για την ηλεκτρονική υποβολή δήλωσης της ορθής επιφάνειας ακινήτων προς τους δήμους. Σχετική τροπολογία καταθέτει σήμερα στο νομοσχέδιο για τα ζώα συντροφιάς, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας.

Όπως είπε ο κ. Πέτσας, στο πλαίσιο της επεξεργασίας του νομοσχεδίου, το οποίο εισάγεται προς ψήφιση στην Ολομέλεια, αύριο Τετάρτη, «θα δοθεί η δυνατότητα μέχρι τις 31/12/2021, να γίνει η υποβολή δηλώσεων των ορθών στοιχείων, για τον καθορισμό της επιφάνειας και της χρήσης ακινήτων δημοτών, με διαγραφή του συνόλου των προστίμων, που προκύπτουν από τις διαφορές τετραγωνικών μέτρων και (παράλληλη) υποχρέωση των δηλούντων να καταβάλλουν τα τέλη που αντιστοιχούν στα ορθά τ.μ. σε 24 μηνιαίες δόσεις, υπολογιζόμενα από 1/1/2020 μέχρι την ημερομηνία της δήλωσης».

Σημείωσε ωστόσο, ότι «για να είμαστε πάντα υπέρ των ανθρώπων, που είχαν σπεύσει από την πρώτη στιγμή, και είχαν δηλώσει τα αδήλωτα τετραγωνικά, αυτοί που θα έρθουν με το νέο άνοιγμα της πλατφόρμας, θα έχουν πρόστιμο 20% επί του ποσού, που προκύπτει από τη διαφορά των τετραγωνικών μέτρων αυτού του διαστήματος». Όπως εξήγησε ο κ. Πέτσας, «πάντα πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη τους ανθρώπους που εμπιστεύονται τη πολιτεία, τρέχουνε εντός των συγκεκριμένων χρονικών προθεσμιών, κάνουν χρήση των ευεργετημάτων. Αυτοί που έχουν καθυστερήσει για τον οποιοδήποτε λόγο, θα πληρώσουν ένα μικρό πρόστιμο σε σχέση με τους προηγούμενους. Θυμίζω ότι τα πρόστιμα ήταν 60% εάν δεν εφαρμοζόταν αυτή η διάταξη».

Η εφαρμογή < https://tetragonika.govapp.gr > για την ηλεκτρονική υποβολή αρχικής ή διορθωτικής δήλωσης της επιφάνειας ακινήτων στους δήμους της χώρας αναπτύχθηκε από την ΚΕΔΕ, με τη συνεργασία και την υποστήριξη του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και του Υπουργείου Εσωτερικών.

Μέσω της εφαρμογής παρέχεται η πληροφόρηση για τα στοιχεία των ακινήτων, όπως είναι καταχωρημένα στην εφαρμογή Περιουσιολογίου (Ε9) της ΑΑΔΕ. Για τη διευκόλυνση συμπλήρωσης της δήλωσης των πολιτών, η εφαρμογή (1) επικοινωνεί με την εφαρμογή Περιουσιολογίου (Ε9) της ΑΑΔΕ απ' όπου παρέχεται η πληροφόρηση για τα στοιχεία των ακινήτων και (2) επικοινωνεί με τον ΔΕΔΔΗΕ για τα ηλεκτροδοτούμενα, απ' όπου αντλεί πληροφορίες σχετικές με τον αρ. παροχής του ακινήτου. Για τα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα πραγματοποιείται διασταύρωση των τ.μ. του ΤΑΠ με το σύστημα του ΔΕΔΔΗΕ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Βέλγιο: Έφοδος της αστυνομίας στο κτίριο της Κομισιόν – Έρευνα για την πώληση 23 ακινήτων

Κόσμος 12.02.2026
Η έρευνα εστιάζεται σε 23 ακίνητα που πούλησε η Κομισιόν το 2024 στο βελγικό κράτος

Χαράτσι στα δέματα Temu και Shein: Δασμοί ακόμα και… 24 ευρώ ανά παραγγελία

Κόσμος 12.02.2026
Η ΕΕ αποφάσισε την επιβολή τελωνειακών επιβαρύνσεων στις εισαγωγές από την Κίνα

Απεργία πιλότων και πληρωμάτων καμπίνας της Lufthansa ‑ Ακυρώνονται σχεδόν όλες οι αναχωρήσεις από γερμανικά αεροδρόμια

Κόσμος 12.02.2026
Επηρεάζονται περίπου 69.000 επιβάτες - Η εταιρεία εκτιμά ότι το πτητικό της πρόγραμμα θα αποκατασταθεί αύριο

«Πέθανα για 40 λεπτά και αυτό είναι που μου έμαθε η εμπειρία μου για τη ζωή»

Κόσμος 12.02.2026
Η καρδιά του σταμάτησε λόγω κληρονομικής πάθησης

Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες: Αποκλείστηκε ο Ουκρανός αθλητής που φόρεσε κράνος με θύματα του πολέμου

Αθλητικά Νέα 12.02.2026
Η πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής δήλωσε πως ο Βλαντισλάβ Χερασκέβιτς «δεν ήθελε να εξετάσει καμία μορφή συμβιβασμού»

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν επέλεξε την διάδοχο του: Τα ερωτήματα που προκαλεί η επιλογή του

Κόσμος 12.02.2026
Γιατί ο Βορειοκορεάτης ηγέτης, ο οποίος είναι ακόμα νέος και φαίνεται σχετικά υγιής, ορίζει ήδη ένα 13χρονο παιδί ως διάδοχό του;

Εντυπωσιακές εικόνες άγριας φύσης στο Δέλτα του Έβρου με άλογα να διασχίζουν τον ποταμό

Ελλάδα 12.02.2026
Δυναμική συνύπαρξη νερού και άγριας πανίδας σε ένα από τα σημαντικότερα φυσικά τοπία της Ελλάδας

Με το Break on through των Doors και χειροκροτήματα ο μετροπόντικας Αθηνά στον Ευαγγελισμό για την επέκταση της γραμμής 4

Ελλάδα 12.02.2026
Η «Αθηνά» ξεκίνησε από την Κατεχάκη έχει κατασκευάσει ήδη σήραγγα 5,1 χιλιομέτρων

Πέθανε ο Αναστάσης Παπαληγούρας, πρώην υπουργός της Νέας Δημοκρατίας

Πολιτική 12.02.2026
Από το 1981 εκλεγόταν συνεχώς βουλευτής στην περιφέρεια του νομού Κορινθίας - Κόρη του είναι η ηθοποιός Λένα Παπαληγούρα