LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός

Επιδότηση για προσλήψεις νέων, κάλυψη των αυξήσεων στο ρεύμα, μειώσεις φόρων

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 11/9/2021 | 20:22

Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός

Φοροελαφρύνσεις σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, μείωση εισφορών και εκτεταμένα μέτρα στήριξης στους νέους, εξήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του στο Βελλίδειο το βράδυ του Σαββάτου (11.09.2021), στο πλαίσιο της ΔΕΘ 2021.

«Καμία χώρα δεν έχει μέλλον αν τα νέα παιδιά αισθάνονται ότι ο δρόμος κρύβει παγίδες για πολλούς», είπε αρχικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προσθέτοντας ότι η «Ελλάδα χρειάζεται πρωταγωνιστές και αυτοί είστε εσείς».

Και συνέχισε: «Εδώ ανακοίνωσα την αγορά των 18 rafale, τα οποία σύντομα θα γίνουν 24. Φέτος βρίσκομαι και πάλι στη Θεσσαλονίκη για να περιγράψω το σχέδιο μας για την Ελλάδα που αλλάζει, βαδίζει μπροστά και κοιτάζει ψηλά. Κυρίως όμως για να παρουσιάσω τα περισσότερα που μπορούμε να πετύχουμε μαζί το 2022».

«Η προηγούμενη περίοδος υπήρξε πολύ δύσκολη με πολλά ταυτόχρονα μέτωπα. Οι 19 από τους 26 μήνες της διακυβέρνησης μας ήταν μήνες κρίσεων και μεγάλων προκλήσεων. Όμως η οικονομία μας έμεινε όρθια. Δεσμεύτηκα προσωπικά ότι κανένας δεν θα αντιμετωπίσει μόνος αυτή τη θύελλα και το κάναμε πράξη».

«Οι Έλληνες, πλέον, πληρώνουν λιγότερους φόρους παντού. Επίσης, εργαζόμενοι και επιχειρήσεις καταβάλουν λιγότερες εισφορές. Τα σύνορα μας φυλάσσονται ευρωπαϊκά και διαθέτουμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ανάκαμψης που θα χρηματοδοτεί το κοινό μας μέλλον. Είχαμε σημαντικές απώλειες, αλλά ήταν λιγότερες από τα περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη, αναφορικά με την πανδημία».


«Το αποτέλεσμα αποτυπώνεται σε αριθμούς που δεν μπορούν να αμφισβητηθούν. Αποτυπώνεται και στην υποχώρηση της ανεργίας κατά 2 μονάδες. Σήμερα, οι εργαζόμενοι Έλληνες είναι οι περισσότεροι την τελευταία δεκαετία. Σε κάθε γωνιά της χώρας υπάρχει αισιοδοξία. Πρόοδος αποτυπώνεται και στα κόκκινα δάνεια».

«Μόλις την περασμένη Τρίτη ανακοινώθηκε ότι το ΑΕΠ σημείωσε άλμα 16,2%. Γι’ αυτό και σήμερα είμαι σε θέση να εξαγγείλω την αναθεώρηση του στόχου ανάπτυξης της οικονομίας από το 3,6 στο 5,9%».

Οι εξαγγελίες για τους νέους
«Μεγαλώσατε βιώνοντας μόνο κρίσεις, από το φλερτ με την χρεοκοπία μέχρι την πανδημία. Από εδώ εισηγούμαι ένα εθνικό σχέδιο δράσης για τη νεολαία, το οποίο θα αποκρυσταλλωθεί σε μέτρα για κάθε πλευρά της ζωής σας. Τολμώ ένα ξεκίνημα για να χτίσουμε μία σχέση εμπιστοσύνης. Πρώτη πρωτοβουλία, το πρώτο ένσημο: νέοι έως 29 ετών χωρίς προϋπηρεσία όταν προσλαμβάνονται με πλήρη απασχόληση θα ενισχύονται με 1.200 για έξι μήνες. Τα 600 θα απευθύνονται στον εργοδότη και τα άλλα 600 στους νέους και νέες. Επίσης από το 2022, οι επιδοτούμενες θέσεις εργασίας αυξάνονται από τις 100 στις 150.000. Το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα επεκτείνεται και στους 28.000 σπουδαστές των δημοσίων ΙΕΚ. Στους πολίτες κάτω των 29 ετών, μηδενίζεται το ειδικό τέλος κινητής τηλεφωνίας και data, ώστε όλοι οι νέοι να έχουν ευκολότερη πρόσβαση στην επικοινωνία. Για τους εφήβους 15 – 17 ετών, που έχουν εμβολιαστεί, θα έχουν δωρεάν κάρτα στο κινητό τους 50 GB. Επιπλέον, καθιερώνεται η ψηφιακή κάρτα νέων».

Και συνέχισε: «Το ειδικό τέλος κινητής μειώνεται για όλους τους καταναλωτές. Θα πληρώνουν όλοι 10% αντί για 12% έως 20% που πλήρωναν έως σήμερα. Από το 2022 καταργείται ο φόρος στις γονικές παροχές και δωρεές έως 800.000 ευρώ».

Μείωση φορών και εισφορών
«Η απαλλαγή για την εισφορά αλληλεγγύης θα ισχύσει και το 2022 για όλους τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα. Για τις επιχειρήσεις: ο συντελεστής φόρου πέφτει στο 22% σε μόνιμη βάση και θα ισχύσει από το φορολογικό έτος 2021.
Μειώνεται ο φόρος για την συγκέντρωση κεφαλαίου.
Πράσινες και ψηφιακές επενδύσεις.
Μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις με προσωπικό έως 250 άτομα θα φορολογούνται με 30% λιγότερο φόρο εισδήματος δηλαδή με μόνο 15,5%. Θα ισχύσει για τρία χρόνια.
Παραμένει έως τον Ιούνιο του 2022 ο μειωμένος ΦΠΑ στα εισιτήρια μεταφορές, καφέ, ρούχα, ποτά, τουρισμό και κινηματογράφους.
Επεκτείνεται και σε γυμναστήρια και σχολές χορού.
Μειώνεται έως και 50% η αποπληρωμή των επιστρεπτέων προκαταβολών.
Επεκτείνεται για 3 μήνες η επιδότηση των δανείων του προγράμματος ΓΕΦΥΡΑ.
Ο ΕΝΦΙΑ θα εξακολουθήσει να μειώνεται στην βάση των αντικειμενικών αξιών.
Το σχέδιο θα παρουσιαστεί στον προϋπολογισμό. Τα περισσότερα νοικοκυριά το 2022 θα πληρώσουν χαμηλότερο ΕΝΦΙΑ από ότι το 2021», είπε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Τον Δεκέμβριο σε όλους τους δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος θα καταβάλλουμε το διπλάσιο ποσό από αυτό που θα λάμβαναν κανονικά. Μια πράξη ανακούφισης πριν τις γιορτές σε αυτούς που το έχουν περισσότερο ανάγκη», συνέχισε.

Πώς θα εξαφανιστούν οι αυξήσεις στις τιμές του ρεύματος
Eπισήμανε πως το εισόδημα όλων των εργαζομένων έχει αυξηθεί κατά 4% μέσα στην πανδημία και σημείωσε: «Αυτά είναι τα δεδομένα που απλώνουν την πρώτη ασπίδα προστασίας στις ανατιμήσεις, παγκόσμιο φαινόμενο, που ελπίζω να αποδειχθεί παροδικό στις συνέπειες του. Σίγουρα δεν θα μείνουμε παρατηρητές, τρεις θα είναι οι απαντήσεις μας: στοχευμένα μέτρα χαμηλού ΦΠΑ σε καφέ και μεταφορές, δεύτερον αυστηρότατη τήρηση του νόμου περί ανταγωνισμού και αισχροκέρδειας, τρίτον η παροχή κρατικής στήριξης απέναντι σε ανατιμήσεις που επηρεάζουν κάθε νοικοκυριό. Ειδικά στο θέμα της αύξησης του ηλεκτρικού ρεύματος. Η Ελλάδα συγκροτεί ταμείο ενεργειακής μετάβασης, όπου θα διατεθούν 150 εκατομμύρια ευρώ. Αυτό σημαίνει πρακτικά πως θα απομειωθούν ή και θα εξαφανιστούν οι αυξήσεις στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος. Η επιλογή αυτή δείχνει πως η κυβέρνηση ξέρει και μπορεί να απαντά σε κάθε πρόκληση. Και ότι η ΔΕΗ έχει την δύναμη να προστατεύσει τους πελάτες της. Η επιδότηση θα αφορά σε πρώτη φάση έως το τέλος του έτους. Θα αφορά και επιχειρήσεις που λειτουργούν με ρεύμα χαμηλής τάσης». Προσέθεσε πως τις λεπτομέρειες θα παρουσιάσει ο υπουργός Ενέργειας την άλλη εβδομάδα.

Στη συνέχεια της ομιλίας του, ο πρωθυπουργός έστειλε το μήνυμα πως το μέλλον της οικονομίας είναι μόνο πράσινο. «Κλιματική κρίση είναι εδώ επιδρώντας σε κάθε όψη της ζωής μας. Από την ασφάλεια στις φυσικές καταστροφές έως την ενέργεια. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα που εκδηλώνονται πολύ συχνότερα και πολύ εντονότερα. Αυτή η τραγωδία μπορεί να αποσοβηθεί μόνον εάν έως το 2050 μηδενιστούν οι ρύποι. Πρόκειται για υπαρξιακό ζήτημα. Η Ελλάδα ακολουθεί τη συγκεκριμένη πολιτική με πολλές εκφάνσεις, όπως οι πράσινες επενδύσεις, ύψους 24 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ» επεξήγησε.

«Πρώτος εγώ ανέλαβα την ευθύνη ζητώντας συγγνώμη για τις αδυναμίες του κράτους στο φόντο των πυρκαγιών. Οι πυρκαγιές του Αυγούστου ανέδειξαν την ανάγκη να δημιουργηθεί το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας με εξασφαλισμένους πόρους 2,5 δισ. ευρώ και για την πολιτική του ηγεσία επέλεξα θεωρώ τους καλύτερους, τον Χρήστο Στυλιανίδη και τον Ευάγγελο Τουρνά. Η κλιματική κρίση προβάλλει ως η νέα πρόκληση της εποχής» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

«Καμπανάκι» από τον ΠΟΥ για τη γρίπη των πτηνών: Ο ένας στους δύο που κολλάει, πεθαίνει

Κόσμος Χτες
Ο ΠΟΥ ανακοίνωσε ότι κατέγραψε σε 23 χώρες συνολικά 889 κρούσματα της γρίπης των πτηνών σε ανθρώπους και 463 θανάτους

Ανω κάτω η Μπριζ λίγες ώρες πριν το ματς με τον ΠΑΟΚ

Αθλητισμός Χτες
Ο Σκοβ-Όλσεν έφυγε από την Ελλάδα και πήγε στη Δανία!

Καιρός: Χάρτες με τις περιοχές που θα επηρεαστούν από την κακοκαιρία

Καιρός Χτες
Πού υπάρχει κίνδυνος για πλημμύρες

Νέο βίντεο – ντοκουμέντο από τη γυναικοκτονία στους Αγίους Αναργύρους

Ελλάδα Χτες
Χρειάστηκαν 14 δευτερόλεπτα από την άφιξη του δράστη μέχρι την επίθεση

Τουρκία: Σεισμός 5,6 Ρίχτερ κοντά στην Αγκυρα

Κόσμος Χτες
Η σεισμική δόνηση ταρακούνησε περισσότερο τις πόλεις Τοκάτ και Σεβάστεια, οι οποίες βρίσκονται στην κεντρική Τουρκία

Το βίντεο – ντοκουμέντο που έφερε την ανατροπή στην υπόθεση του θανάτου του Γερμανού στην Κρήτη

Ελλάδα Χτες
Ο Γερμανός είχε στην κατοχή του 100.000 ευρώ από σπίτι που είχε πουλήσει στη Γερμανία

Καιρός: SOS για Θεσσαλία από Τσατραφύλλια ‑ Σε λιγότερο από 20 ώρες θα πέσει το νερό που πέφτει σε τρεις μήνες

Καιρός Χτες
Θα πέσει μεγάλη ποσότητα νερού - Καταιγίδες και ισχυροί άνεμοι έως το Σάββατο

Τροχαίο ατύχημα στη Βασιλίσσης Σοφίας – Ένας τραυματίας

Ελλάδα Χτες
Από το τροχαίο προήλθε ο τραυματισμός ενός άνδρα.

Πότε κάνουν «πρεμιέρα» τα εορταστικά «καλάθια» του Πάσχα

Ελλάδα Χτες
Πόσο θα διαρκέσουν και τι περιλαμβάνουν

Θεσσαλονίκη: Στο αυτόφωρο εν διαστάσει ζευγάρι αστυνομικών

Ελλάδα Χτες
Θεσσαλονίκη: Κατέληξαν στο δικαστήριο έπειτα από εκατέρωθεν καταγγελίες

Ο αντικαταστάτης του Δημήτρη Παπανώτα στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ

Πολιτική Χτες
Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ μετά την αποπομπή του Δημήτρη Παπανώτα