E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Φωτιά στην Εύβοια: Νύχτα εφιάλτης – Εκκενώθηκαν και άλλα χωριά

Οι εικόνες είναι πραγματικά συγκλονιστικές

Δημοσίευση 4/8/2021 | 08:28

Φωτιά στην Εύβοια: Νύχτα εφιάλτης – Εκκενώθηκαν και άλλα χωριά

Μήνυμα για εκκένωση των οικισμών Κουρκουλοί και Σκεπαστή Ευβοίας, λόγω δασικής πυρκαγιάς στην περιοχή εστάλη μέσω του ειδικού τηλεφωνικού αριθμού 112.

Το μήνυμα αναφέρει: «Αν βρίσκεστε στους οικισμούς Κουρκουλοί ή Σκεπαστή Εύβοιας εκκενώστε τώρα προς Κεχριές μέσω Σκεπαστής. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας».

Οι φλόγες έσβησαν στην θάλασσα

Στη θάλασσα σταμάτησαν οι φλόγες, στον οικισμό Σηπιάδα -Δυτικά της Λίμνης- στην Εύβοια, καθώς στην πορεία τους μέχρι εκεί, έκαψαν ό, τι βρήκαν μπροστά τους! Είτε πρόκειται για σπίτια, είτε πρόκειται για τουριστικές εγκαταστάσεις, είτε πρόκειται για δάσος, η φωτιά άφησε πίσω της μόνο… στάχτη.

Η φωτιά κατέβηκε με μεγάλη δύναμη από το βουνό και μπόρεσε να ξεπεράσει και την τελευταία «ζώνη άμυνας» που είχαν στήσει οι πυροσβέστες κατά μήκος του παραλιακού δρόμου που οδηγεί από τη Λίμνη στις Ροβιές.

Η ορμή της φωτιάς ήταν μεγάλη πέρασε το δρόμο και έκαψε ό, τι μπορούσε να βρει μπροστά της. Λίγο πριν οι πυροσβέστες συγκεντρώνοντας ένα μεγάλο μέρος των δυνάμεων τους έδωσαν μεγάλη μάχη και δεν επέτρεψαν να περάσουν οι φλόγες στον οικισμό Χρόνια 2 χιλιόμετρα μετά τον οικισμό Σηπιάδα.

Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει καταγραφή των ζημιών αλλά εκατοντάδες είναι οι άνθρωποι οι οποίοι δεν έχουν πού να περάσουν το βράδυ τους, ενώ το βράδυ της Τρίτης, 03.08.2021, έγινε γνωστό ότι ήδη έχουν μισθωθεί 150 κλίνες σε διάφορα ξενοδοχεία για αυτούς που θα ήθελαν να περάσουν το βράδυ μακριά από τα σπίτια τους.

Οι εικόνες του lamianow είναι πραγματικά συγκλονιστικές…

Η φωτιά, τα τρία μέτωπα και οι εκκενώσεις

Το «πράσινο φως» για την προληπτική εκκένωση άλλων δύο χωριών έδωσε εν τω μεταξύ το Συντονιστικό που συγκλήθηκε και συνεδρίασε στη Λίμνη της Εύβοιας και ολοκληρώθηκε αργά το βράδυ της Τρίτης, 03.08.2021. Συνολικά έχουν εκκενωθεί από το απόγευμα 10 χωριά και οικισμοί και οι κάτοικοι τους κατευθύνονται είτε σε συγγενικά πρόσωπα είτε σε ξενοδοχεία.

Πρόκειται για τα χωριά Κουρκουλού και Δρυμώνας που είναι ακριβώς σε αντίθετες πλευρές σε σχέση με το κύριο μέτωπο της φωτιάς. Κρίθηκε αναγκαία η προληπτική εκκένωση τους, όπως και στα υπόλοιπα χωριά, καθώς οι φλόγες επεκτείνονται όλο και περισσότερο.

«Η εκκένωση των χωριών ήταν προληπτική. Έγινε με τάξη και έτσι αποφύγαμε να θέσουμε σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές που ήταν το βασικό στοιχείο που κληθήκαμε να υπηρετήσουμε με την έναρξη της φωτιάς» υπογράμμισε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός λίγα λεπτά μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Συντονιστικού Οργάνου.

Όπως σημείωσε ο κ. Σπανός «υπάρχουν καταστροφές σε σπίτια και εγκαταστάσεις και άρχισε η καταμέτρηση, αλλά αποφύγαμε, μέχρι στιγμής, τα χειρότερα. Για μας η ανθρώπινη ζωή είναι το μείζον».

Με βάση τις αποφάσεις του Συντονιστικού Οργάνου έγινε μία ανακατανομή των πυροσβεστικών δυνάμεων, αλλά και των υπολοίπων μέσων που έχουν βρεθεί στην περιοχή, όπως τα χωματουργικά μηχανήματα και καταβάλλεται προσπάθεια να γίνουν παρεμβάσεις εκεί όπου είναι δυνατόν να συγκρατηθεί η ορμή της φωτιάς έτσι ώστε με το πρώτο φως της μέρας και με τα εναέρια μέσα να μπορέσουν να περιορίσουν την καταστροφική της πορεία.

«Είναι ανάγκη με το πρώτο φως της μέρας να διατεθούν εναέρια μέσα για να μπορέσουμε να ελέγξουμε τα κρίσιμα σημεία της φωτιάς» υπογραμμίζει ο αντιδήμαρχος του δήμου Λίμνης κ. Λιάσκος.

Εξάλλου από νωρίς το απόγευμα άρχισε, σε ιδιαίτερα κρίσιμες περιοχές, η διάνοιξη αντιπυρετικών ζωνών όπως επίσης και δημιουργία προσβάσεων για τα πυροσβεστικά οχήματα.

«Έχουμε μπροστά μας μια δύσκολη νύχτα. Παραμένουμε με όλες μας τις δυνάμεις δίπλα στην Πυροσβεστική στη μάχη για την κατάσβεση της φωτιάς. Δυστυχώς, έχουν ήδη καταστραφεί περιουσίες και μεγάλη έκταση πευκοδάσους. Όλη τη νύχτα είναι σε εξέλιξη μια πραγματική μάχη» υπογραμμίζει με δήλωση του ο Περιφερειάρχης κ. Σπανός.

Οι άνεμοι που… δεν βοηθούν

Σε ανάρτησή του στο Twitter, ο μετεωρολόγος και διευθυντής της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς, δημοσιεύει ένα βίντεο που δείχνει την εξέλιξη της στροφής και της ενίσχυσης των ανέμων κυρίως στον Ν. Ευβοϊκό με ΒΑ ανέμους.

«Επιβαρυντικός παράγοντας οι τοπικοί άνεμοι λόγω πυρκαγιάς με ριπές έως 6 μποφώρ. Εξασθενημένοι άνεμοι τη νύχτα . Αύριο θα έχουμε ανάλογη ενίσχυση», γράφει συγκεκριμένα.

Δείτε την ανάρτηση

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

38χρονη επιβάτης έπεσε από ύψος 15 μέτρων σε αεροδρόμιο και πέθανε

E-Daily 2.TopNews 27.04.2026
Η γυναίκα έπεσε από ύψος περίπου 15 μέτρων

Ηράκλειο: Έπινε τσάμπα σε ξενοδοχείο και στο τέλος τους κατηγόρησε για κλοπή

E-Daily 2.TopNews 27.04.2026
Μία υπόθεση που απασχόλησε τους αστυνομικούς του Ηρακλείου για γέλια και για κλάματα

Κυψέλη: Εντοπίστηκε χειροβομβίδα σε σπίτι ‑ Χειροπέδες σε 3 άτομα

E-Daily 2.TopNews 27.04.2026
Συνελήφθησαν τρεις αλλοδαποί, ηλικίας 28 και 20 ετών

Κέρκυρα: Αυτοκίνητο παρέσυρε μητέρα και γιο ‑ Μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο

Ελλάδα 27.04.2026
Οι αρχές διερευνούν τα αίτια του ατυχήματος και διασφαλίζουν την ομαλή κυκλοφορία στην περιοχή

Αίγυπτος: Τουρίστας πέθανε από δάγκωμα φιδιού ‑ Μπήκε μέσα στο παντελόνι του

E-Daily 2.TopNews 27.04.2026
Ο άνδρας παρουσίασε έντονα συμπτώματα δηλητηρίασης και του έγινε ανάνηψη

Γυναίκα γέννησε δίδυμα με διαφορετικούς πατέρες ‑ Η σπάνια περίπτωση που κατέγραψαν επιστήμονες

E-Daily 2.TopNews 27.04.2026
H γυναίκα ήθελε να επιβεβαιώσει την πατρότητα των δίδυμων παιδιών της, ωστόσο ανακάλυψε πως τα παιδιά είχαν δύο διαφορετικούς πατέρες

Κρήτη: Μυστήριο με τα μηνύματα του αγνώστου «Γιώργου» στον πρώην σύντροφο της Ελευθερίας Γιακουμάκη

E-Daily 2.TopNews 27.04.2026
Στο επίκεντρο της έρευνας έχουν μπει μηνύματα που φέρεται να εστάλησαν στον 40χρονο από άγνωστο άνδρα με το όνομα «Γιώργος»

Καιρός Πρωτομαγιάς: «Θα κοιμηθούμε με άνοιξη, θα ξυπνήσουμε με χειμώνα» ‑ Η πρόγνωση Καλλιάνου

Καιρός 27.04.2026
Σύμφωνα με τον κ. Καλλιάνο «θα παραμείνει ο άστατος καιρός και το Σαββατοκύριακο»

Φρίκη στη Χίο: Οικιακή βοηθός χτυπούσε στο κεφάλι και τράβαγε από τα μαλλιά 98χρονο

E-Daily 2.TopNews 27.04.2026
Ο 98χρονος κύριος Παναγιώτης έφυγε πριν μερικές μέρες από τη ζωή, αλλά οι τελευταίες του ημέρες ήταν μαρτυρικές στα χέρια της 70χρονης οικιακής βοηθού με καταγωγή από τη Ρουμανία

Κεφαλονιά: Κοκτέιλ ουσιών εντοπίστηκε στον οργανισμό της 19χρονης Μυρτούς

E-Daily 2.TopNews 27.04.2026
Ο επικίνδυνος συνδυασμός των ουσιών

Πέθανε η τραγουδίστρια Νατάσα Μωϋσόγλου – Συγκινεί το «αντίο» της Ναταλίας Ρασούλη

E-Daily 3.Left 27.04.2026
«Νιώθω θυμό, αυτή η τραγουδίστρια θα έπρεπε να είναι γνωστή σε κάθε γωνιά της Ελλάδας», έγραψε η κόρη του Μανώλη Ρασούλη σε ανάρτησή της