E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Φωτιά στην Εύβοια: Νύχτα εφιάλτης – Εκκενώθηκαν και άλλα χωριά

Οι εικόνες είναι πραγματικά συγκλονιστικές

Δημοσίευση 4/8/2021 | 08:28

Φωτιά στην Εύβοια: Νύχτα εφιάλτης – Εκκενώθηκαν και άλλα χωριά

Μήνυμα για εκκένωση των οικισμών Κουρκουλοί και Σκεπαστή Ευβοίας, λόγω δασικής πυρκαγιάς στην περιοχή εστάλη μέσω του ειδικού τηλεφωνικού αριθμού 112.

Το μήνυμα αναφέρει: «Αν βρίσκεστε στους οικισμούς Κουρκουλοί ή Σκεπαστή Εύβοιας εκκενώστε τώρα προς Κεχριές μέσω Σκεπαστής. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας».

Οι φλόγες έσβησαν στην θάλασσα

Στη θάλασσα σταμάτησαν οι φλόγες, στον οικισμό Σηπιάδα -Δυτικά της Λίμνης- στην Εύβοια, καθώς στην πορεία τους μέχρι εκεί, έκαψαν ό, τι βρήκαν μπροστά τους! Είτε πρόκειται για σπίτια, είτε πρόκειται για τουριστικές εγκαταστάσεις, είτε πρόκειται για δάσος, η φωτιά άφησε πίσω της μόνο… στάχτη.

Η φωτιά κατέβηκε με μεγάλη δύναμη από το βουνό και μπόρεσε να ξεπεράσει και την τελευταία «ζώνη άμυνας» που είχαν στήσει οι πυροσβέστες κατά μήκος του παραλιακού δρόμου που οδηγεί από τη Λίμνη στις Ροβιές.

Η ορμή της φωτιάς ήταν μεγάλη πέρασε το δρόμο και έκαψε ό, τι μπορούσε να βρει μπροστά της. Λίγο πριν οι πυροσβέστες συγκεντρώνοντας ένα μεγάλο μέρος των δυνάμεων τους έδωσαν μεγάλη μάχη και δεν επέτρεψαν να περάσουν οι φλόγες στον οικισμό Χρόνια 2 χιλιόμετρα μετά τον οικισμό Σηπιάδα.

Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει καταγραφή των ζημιών αλλά εκατοντάδες είναι οι άνθρωποι οι οποίοι δεν έχουν πού να περάσουν το βράδυ τους, ενώ το βράδυ της Τρίτης, 03.08.2021, έγινε γνωστό ότι ήδη έχουν μισθωθεί 150 κλίνες σε διάφορα ξενοδοχεία για αυτούς που θα ήθελαν να περάσουν το βράδυ μακριά από τα σπίτια τους.

Οι εικόνες του lamianow είναι πραγματικά συγκλονιστικές…

Η φωτιά, τα τρία μέτωπα και οι εκκενώσεις

Το «πράσινο φως» για την προληπτική εκκένωση άλλων δύο χωριών έδωσε εν τω μεταξύ το Συντονιστικό που συγκλήθηκε και συνεδρίασε στη Λίμνη της Εύβοιας και ολοκληρώθηκε αργά το βράδυ της Τρίτης, 03.08.2021. Συνολικά έχουν εκκενωθεί από το απόγευμα 10 χωριά και οικισμοί και οι κάτοικοι τους κατευθύνονται είτε σε συγγενικά πρόσωπα είτε σε ξενοδοχεία.

Πρόκειται για τα χωριά Κουρκουλού και Δρυμώνας που είναι ακριβώς σε αντίθετες πλευρές σε σχέση με το κύριο μέτωπο της φωτιάς. Κρίθηκε αναγκαία η προληπτική εκκένωση τους, όπως και στα υπόλοιπα χωριά, καθώς οι φλόγες επεκτείνονται όλο και περισσότερο.

«Η εκκένωση των χωριών ήταν προληπτική. Έγινε με τάξη και έτσι αποφύγαμε να θέσουμε σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές που ήταν το βασικό στοιχείο που κληθήκαμε να υπηρετήσουμε με την έναρξη της φωτιάς» υπογράμμισε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός λίγα λεπτά μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Συντονιστικού Οργάνου.

Όπως σημείωσε ο κ. Σπανός «υπάρχουν καταστροφές σε σπίτια και εγκαταστάσεις και άρχισε η καταμέτρηση, αλλά αποφύγαμε, μέχρι στιγμής, τα χειρότερα. Για μας η ανθρώπινη ζωή είναι το μείζον».

Με βάση τις αποφάσεις του Συντονιστικού Οργάνου έγινε μία ανακατανομή των πυροσβεστικών δυνάμεων, αλλά και των υπολοίπων μέσων που έχουν βρεθεί στην περιοχή, όπως τα χωματουργικά μηχανήματα και καταβάλλεται προσπάθεια να γίνουν παρεμβάσεις εκεί όπου είναι δυνατόν να συγκρατηθεί η ορμή της φωτιάς έτσι ώστε με το πρώτο φως της μέρας και με τα εναέρια μέσα να μπορέσουν να περιορίσουν την καταστροφική της πορεία.

«Είναι ανάγκη με το πρώτο φως της μέρας να διατεθούν εναέρια μέσα για να μπορέσουμε να ελέγξουμε τα κρίσιμα σημεία της φωτιάς» υπογραμμίζει ο αντιδήμαρχος του δήμου Λίμνης κ. Λιάσκος.

Εξάλλου από νωρίς το απόγευμα άρχισε, σε ιδιαίτερα κρίσιμες περιοχές, η διάνοιξη αντιπυρετικών ζωνών όπως επίσης και δημιουργία προσβάσεων για τα πυροσβεστικά οχήματα.

«Έχουμε μπροστά μας μια δύσκολη νύχτα. Παραμένουμε με όλες μας τις δυνάμεις δίπλα στην Πυροσβεστική στη μάχη για την κατάσβεση της φωτιάς. Δυστυχώς, έχουν ήδη καταστραφεί περιουσίες και μεγάλη έκταση πευκοδάσους. Όλη τη νύχτα είναι σε εξέλιξη μια πραγματική μάχη» υπογραμμίζει με δήλωση του ο Περιφερειάρχης κ. Σπανός.

Οι άνεμοι που… δεν βοηθούν

Σε ανάρτησή του στο Twitter, ο μετεωρολόγος και διευθυντής της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς, δημοσιεύει ένα βίντεο που δείχνει την εξέλιξη της στροφής και της ενίσχυσης των ανέμων κυρίως στον Ν. Ευβοϊκό με ΒΑ ανέμους.

«Επιβαρυντικός παράγοντας οι τοπικοί άνεμοι λόγω πυρκαγιάς με ριπές έως 6 μποφώρ. Εξασθενημένοι άνεμοι τη νύχτα . Αύριο θα έχουμε ανάλογη ενίσχυση», γράφει συγκεκριμένα.

Δείτε την ανάρτηση

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Κυνική παραδοχή Μελόνι: «Με την δεξιά στην κυβέρνηση, δεν θα εγκριθεί ποτέ ειδικός φόρος για τις μεγάλες περιουσίες»

Κόσμος 08.11.2025
Η Τζόρτζια Μελόνι δεν δίστασε να παραδεχθεί δημοσίως ότι με τη δεξιά στην κυβέρνηση φόρος στις μεγάλες περιουσίες δεν πρόκειται να επιβληθεί ποτέ

Τέμπη: Με τους συγγενείς των θυμάτων στα έδρανα η δίκη στις 3/3 – Απορρίφθηκε αίτημα του κράτους να αποβληθούν

Ελλάδα 08.11.2025
Ένταση επικράτησε στη δίκη για τα Τέμπη και την αμαρτωλή σύμβαση 717 με κατηγορούμενους δύο ελεγκτές της Αρχής Διαφάνειας καθώς το Νομικό Συμβούλιο του κράτους βρέθηκε στα έδρανα της υπεράσπισης

Ηλεκτρονικό μπλόκο σε καπνό και αλκοόλ για ανηλίκους – Τι αλλάζει στα κέντρα ψυχαγωγίας

Ελλάδα 08.11.2025
Δημήτρης Παπαστεργίου: Η προστασία των παιδιών είναι ζήτημα ευθύνης και τεχνολογίας

Έφοδοι της ΕΛΑΣ σε οίκους ανοχής στην Αθήνα‑ Συνελήφθησαν 15 γυναίκες

Ελλάδα 08.11.2025
Κινούνται οι διαδικασίες σφράγισης και επανασφράγισης των συγκεκριμένων οίκων ανοχής

«Με βασάνιζαν επτά φορές τη μέρα για 20 λεπτά»: Ισραηλινός όμηρος περιγράφει τη φρίκη που έζησε δύο χρόνια στη Γάζα

Κόσμος 08.11.2025
«Μου έβαλαν πέτρες στα αφτιά και μου έκλεισαν τα μάτια για εβδομάδες» λέει ο 21χρονος Ρομ Μπρασλάβσκι που βίωσε ακραία ψυχολογική και σωματική κακοποίηση

Σοκ στην Πάτρα: Χειροπέδες σε 40χρονο εκπαιδευτικό για πορνογραφία ανηλίκων

Ελλάδα 08.11.2025
Έδειξε γυμνές φωτογραφίες των παιδιών του σε μαθήτρια

Μαθητής έκανε χρήση ναρκωτικών μέσα σε σχολείο της Δυτικής Αχαΐας ‑ Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο του Ρίου με σπασμούς

Ελλάδα 08.11.2025
Αναστάτωση έχει προκαλέσει η είδηση ότι μαθητής Γυμνασίου μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο του Ρίου μετά από χρήση ναρκωτικών

Γεωργιάδης: Η Κωνσταντοπούλου έβαλε τον Ρούτσι για να θαμπώσει την Καρυστιανού

Ελλάδα 08.11.2025
Όχι και να δώσω λεφτά στον Τσίπρα για το βιβλίο του, τον έχουμε πληρώσει 100 δισ.

Πέθανε ο θρυλικός σχεδιαστής μόδας Ντίμης Κρίτσας

Ελλάδα 08.11.2025
Έντυσε από την Λαμπέτη μέχρι γαλαζοαίματες, σχεδίασε το νυφικό της Καρέζη

Μετά τα power bank, οι αεροπορικές εταιρείες απαγορεύουν νέα ηλεκτρονική συσκευή

Κόσμος Χτες
Ο παράξενος κανόνας για τα κινητά τηλέφωνα στα αεροδρόμια