E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Έλληνες επιστήμονες εξηγούν πώς προκαλείται η μυοκαρδίτιδα μετά το εμβόλιο mRNA

Τα περιστατικά ήταν σπάνια και ήπια στην πλειονότητά τους

Δημοσίευση 3/8/2021 | 12:52

Έλληνες επιστήμονες εξηγούν πώς προκαλείται η μυοκαρδίτιδα μετά το εμβόλιο mRNA

Τα εμβόλια έναντι της COVID-19 που βασίζονται στη νέα τεχνολογία mRNA αποδεικνύονται ασφαλή και αποτελεσματικά -σε πολύ μεγάλο βαθμό- στην αποτροπή νοσηλειών και θανάτων από τη νόσο.

Καθώς ο μαζικός εμβολιασμός συνεχίζεται, μέσα από τα πρωτόκολλα φαρμακοεπαγρύπνησης παρατηρούνται και καταγράφονται όλα όσα αφορούν την ασφάλεια των εμβολίων.

Σε αυτό το πλαίσιο, κάποια εξαιρετικά σπάνια περιστατικά μυοκαρδίτιδας ή περικαρδίτιδας (δηλαδή φλεγμονής της καρδιάς και του περικαρδίου, αντίστοιχα), ήπια στην πλειονότητά τους, που καταγράφηκαν για πρώτη φορά στο Ισραήλ τον Απρίλιο του 2021 και στη συνέχεια σε άλλες χώρες, συνδέθηκαν με τη χορήγηση mRNA εμβολίων. Τι ακριβώς συνέβη; Υπάρχει πράγματι συσχέτιση; Τι προκαλεί αυτήν τη φλεγμονώδη αντίδραση στον καρδιακό μυϊκό ιστό ορισμένων ατόμων;

Η απάντηση, όπως αναφέρουν Έλληνες επιστήμονες, πιθανότατα βρίσκεται στην καρδιά της τεχνολογίας των εμβολίων mRNA. Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο έγκυρο επιστημονικό περιοδικό Vaccine, πιο πιθανή εξήγηση είναι ότι αυτές οι φλεγμονώδεις αντιδράσεις προκαλούνται από την αντίδραση εγγενών ανοσολογικών αισθητήρων, όπως είναι οι toll-like υποδοχείς (TLR3, TLR7, TLR8) και οι κινάσες κυτταροπλασματικών πρωτεϊνών (PKR, RIG-I, MDA5), έναντι κάποιων επιπλέον ειδών RNA (μονόκλωνου και δίκλωνου) που περιέχονται στα εμβόλια mRNA και αναγνωρίζονται από το ανοσοποιητικό σύστημά μας ως δυνάμει παθογόνοι «εισβολείς» (επειδή παρόμοια τμήματα νουκλεϊκών οξέων θα μπορούσαν να απαντώνται σε παθογόνους ιούς).

Τα μόρια RNA που ενδέχεται να προκαλέσουν τη συγκεκριμένη ανοσοδιέγερση, πιθανότατα, δημιουργούνται κατά τα αρχικά στάδια της διαδικασίας παρασκευής του mRNA που θα χρησιμοποιηθεί για το εμβόλιο ή προκύπτουν αργότερα κατά την παρασκευή ή αποθήκευση των εμβολίων, λόγω της εγγενούς αστάθειας του RNA. Η τροποποίηση της νουκλεοτιδικής σύνθεσης του βιομορίου, ώστε να περιέχει Ν1-μεθυλψευδο-ουριδίνη αντί της ουριδίνης, ελαχιστοποιεί αλλά δεν αποτρέπει πάντα τέτοιες ανεπιθύμητες ανοσοαποκρίσεις. Επίσης, παρά την ενθυλάκωση του mRNA σε λιποσωμιακά νανοσωματίδια (LNP), η αποδόμησή του δεν αποκλείεται να συμβεί, ιδιαίτερα αν δεν ακολουθηθούν σωστά οι οδηγίες αποθήκευσης, κατάψυξης και απόψυξης. Συνεπώς, οι πρακτικές παρασκευής θα πρέπει να ακολουθούνται σχολαστικά, κυρίως για τον καθαρισμό του mRNA αλλά και για τη διασφάλιση ποιοτικού ελέγχου κάθε δόσης εμβολίου.

Η έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Vaccine είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας της Α' Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής του Ιπποκρατείου Νοσοκομείου (δρ Γεώργιος Λάζαρος και καθηγητής Κωνσταντίνος Τσιούφης) και του Εργαστηρίου Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών (αναπληρώτρια καθηγήτρια Κλειώ Αναστασοπούλου και καθηγητής Αθανάσιος Τσακρής). Συμμετείχαν, επίσης, το Department of Cardiovascular Medicine της Cleveland Clinic του Οχάιο των ΗΠΑ (καθηγητής Allan L. Klein) και το Εργαστήριο Φαρμακευτικής Τεχνολογίας του Τμήματος Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Πατρών (επίκουρη καθηγήτρια Σοφία Χατζηαντωνίου).

Τα ευρήματα της έρευνας αναμένεται να συμβάλουν στην ασφαλέστερη και αποτελεσματικότερη χρήση των καινοτόμων εμβολίων mRNA, όχι μόνο για την COVID-19 αλλά και για άλλες ασθένειες.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Αίγιο: 47χρονος πυροβόλησε ανήλικους επειδή έκαναν φασαρία

Ελλάδα Χτες
Ο 47χρονος έχει ομολογήσει την πράξη του

Φωτιά στα Σπάτα: Επεκτάθηκε και σε διπλανό κτίριο ‑ Ενισχύθηκαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις

Ελλάδα Χτες
Η φωτιά εκδηλώθηκε σε αποθηκευτικό χώρο γνωστής αλυσίδας αθλητικών ειδών

Έβρος: Πλημμύρισαν περισσότερα από 100.000 στρέμματα ‑ Ακατάλληλο το νερό

Ελλάδα Χτες
Η Περιφερειακή Ενότητα Έβρου παραμένει σε κατάσταση κινητοποίησης «RED CODE»

Αστυνομικοί της Σκότλαντ Γιαρντ παρείχαν ασφάλεια σε πάρτι του Επστάιν με παρόντα τον Αντριου το 2010

Κόσμος Χτες
Σε αίτημα για σχολιασμό των σημερινών δημοσιευμάτων, η Σκότλαντ Γιαρντ απάντησε ότι δεν υπάρχει περαιτέρω σχόλιο

Αντιδράσεις για το κλείσιμο του ελληνικού προγράμματος της Deutsche Welle ‑ «Πλήγμα για τη Δημοκρατία»

Ελλάδα Χτες
Η ζημιά είναι δυσανάλογη σε σχέση με το δημοσιονομικό όφελος, επισημαίνουν φορείς

Φωτιά στα Σπάτα σε αποθηκευτικό χώρο καταστήματος αθλητικών ειδών

Ελλάδα Χτες
Ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής στο σημείο

Πατρινό Καρναβάλι: 50.000 καρναβαλιστές στους δρόμους – Δείτε τη μεγάλη παρέλαση

Ελλάδα Χτες
Η πόλη της Πάτρας έχει κατακλυστεί από μεγάλο αριθμό επισκεπτών που ζουν από κοντά τις καρναβαλικές εκδηλώσεις

Ντόναλντ Τραμπ: Πράκτορες σκότωσαν ένοπλο άνδρα που προσπάθησε να μπει στην έπαυλή του στο Μαρ α Λάγκο

Κόσμος Χτες
Ο άνδρας κρατούσε κυνηγετικό όπλο και μπιτόνι με βενζίνη κατά την «εισβολή του» στο Μαρ α Λάγκο, όπου τον εξουδετέρωσαν οι πράκτορες της Μυστικής Υπηρεσίας

Τουρκία: Διάσωση 80χρονης που είχε εγκλωβιστεί ανάμεσα σε βράχους

Κόσμος Χτες
Η γιαγιά από την Αττάλεια βρέθηκε ζωντανή από τα σωστικά συνεργεία έπειτα από 24 ώρες ερευνών

Καλύτερα τα νέα για τη λίμνη του Μόρνου μετά τις βροχές

Ελλάδα Χτες
Η «υγρή» χρονιά βελτιώνει τα αποθέματα, αλλά η στάθμη παραμένει 26% κάτω από τον μέσο όρο – Τι δείχνουν τα στοιχεία για τα νησιά και την κλιματική αλλαγή

Καθαρά Δευτέρα: Στα 22 ευρώ τα καλαμαράκια, πάνω από 3,30 η λαγάνα

Ελλάδα Χτες
Οι ώρες λειτουργίας για Βαρβάκειο και Ρέντη

Σοβαρό ατύχημα με κροτίδα στην Πτολεμαΐδα: 17χρονος κινδυνεύει με ακρωτηριασμό

Ελλάδα Χτες
Ο ανήλικος κινδυνεύει να χάσει τρία δάχτυλα - Η κατάσταση της υγείας του κρίνεται σοβαρή