E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

«Πρωταθλήτρια» η Ελλάδα στο ποσοστό ανθρώπων που δεν πάνε διακοπές λόγω ανέχειας

Τι επισημαίνει η μελέτη της Eυρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων (ETUC)

Δημοσίευση 2/8/2021 | 14:41

«Πρωταθλήτρια» η Ελλάδα στο ποσοστό ανθρώπων που δεν πάνε διακοπές λόγω ανέχειας

«Οι εργαζόμενοι που λαμβάνουν αμοιβές σε επίπεδο φτώχειας είναι μεταξύ των 35 εκατομμυρίων φτωχότερων Ευρωπαίων που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να πάνε διακοπές το καλοκαίρι».

Αυτό επισημαίνει η μελέτη της Eυρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων (ETUC), που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο της εκστρατείας για τη βελτίωση του εισοδήματος της εργασίας στην ΕΕ, με την χειρότερη κατάσταση να καταγράφεται στην Ελλάδα.

«Ενώ η πρόσβαση στις διακοπές αυξήθηκε την τελευταία δεκαετία, οι οικογένειες χαμηλού εισοδήματος παραμένουν στην πλειονότητά τους αποκλεισμένες», τονίζει στην ανακοίνωσή της η ETUC.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη μελέτη της ETUC, η οποία βασίζεται σε στοιχεία της Eurostat, το 28% των πολιτών της ΕΕ δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά διακοπές μιας εβδομάδας εκτός σπιτιού. Το ποσοστό αυτό αυξάνεται σε 59,5% για τα άτομα με εισόδημα κάτω από το όριο κινδύνου φτώχειας (60% του μέσου όρου).


Χειρότερη απ’ όλους η Ελλάδα

Η Ιταλία καταγράφει τον μεγαλύτερο αριθμό ατόμων σε αυτήν την κατηγορία με 7 εκατομμύρια, ακολουθούμενη από την Ισπανία (4,7 εκατομμύρια), τη Γερμανία (4,3 εκατομμύρια), τη Γαλλία (3,6 εκατομμύρια) και την Πολωνία (3,1 εκατομμύρια).

Η ETUC υπογραμμίζει την “ανισότητα των διακοπών”, ως μέρος των προσπαθειών της να ενισχύσει το σχέδιο οδηγίας της ΕΕ για επαρκείς ελάχιστους μισθούς και συλλογικές διαπραγματεύσεις, κάτι το οποίο θα εξεταστεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μετά το καλοκαίρι.

Η χειρότερη κατάσταση καταγράφεται στην Ελλάδα με το 88,9% (ή 1,38 εκατομμύρια) των ανθρώπων που ζουν σε κίνδυνο φτώχειας να μην μπορούν να αντέξουν οικονομικά ένα διάλειμμα. Ακολουθούν η Ρουμανία (86,8%), η Κροατία (84,7%), η Κύπρος (79,2%) και η Σλοβακία (76,1%).


«Όριο ευπρέπειας»


Επισημαίνεται, ότι η ETUC συνεργάζεται με τους ευρωβουλευτές για να εισαγάγει ένα «όριο ευπρέπειας» στη νομοθεσία που πρέπει να διασφαλίζει ότι οι νόμιμοι κατώτατοι μισθοί δεν θα μπορούσαν ποτέ να καταβληθούν σε λιγότερο από το 60% του μέσου μισθού και το 50% του μέσου μισθού οποιουδήποτε κράτους μέλους, παρέχοντας αύξηση μισθών σε πάνω από 24 εκατομμύρια άτομα.

«Οι διακοπές δεν πρέπει να είναι πολυτέλεια για τους λίγους», δήλωσε η Αναπληρώτρια Γενική Γραμματέας της ETUC, Έσθερ Λιντς, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της μελέτης. «Η άνοδος της ανισότητας των διακοπών δείχνει πώς τα οφέλη της οικονομικής ανάπτυξης στην Ευρώπη την τελευταία δεκαετία δεν μοιράστηκαν δίκαια. Η οδηγία της ΕΕ για τους ελάχιστους μισθούς πρέπει να ενισχυθεί για να διασφαλιστεί ότι οι μισθοί δεν θα είναι ποτέ τόσο χαμηλοί ώστε να αφήνουν τους εργαζόμενους να ζουν σε συνθήκες φτώχειας και οι συλλογικές διαπραγματεύσεις αποτελούν μέρος ρουτίνας της απασχόλησης για την εξασφάλιση πραγματικά δίκαιων μισθών για όλους”, δήλωσε η Έσθερ Λιντς.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Φυλακές Δομοκού: Πώς έγινε η δολοφονία του βαρυποινίτη στο γραφείο του αρχιφύλακα

Ελλάδα 16.02.2026
Ο αφοπλισμός και η παρουσία του Αλκέτ Ριζάι

Η θάλασσα «βγήκε» στη στεριά στην παραλία Θεσσαλονίκης

Ελλάδα 16.02.2026
H φύση έδειξε τα δόντια της με έναν τρόπο σπάνιο και εντυπωσιακό

Στο εδώλιο ξανά ο Ιμάμογλου για το «πλαστό» πτυχίο: «Θα τρέχουν σαν τα ποντίκια» λέει για τους διώκτες του

Κόσμος 16.02.2026
Στην απολογία του, ο Ιμάμογλου άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση, κάνοντας λόγο για «κατηγορητήριο γεμάτο ψέματα και συκοφαντίες» και για εργαλειοποίηση της δικαιοσύνης

Κατέβηκαν από το eBay οι φωτογραφίες από την εκτέλεση των 200 στην Καισαριανή

Ελλάδα 16.02.2026
Η αγγελία αποσύρθηκε, ωστόσο δεν έχει διευκρινιστεί αν το υλικό αγοράστηκε τελικά ή αν κατέβηκε χωρίς να ολοκληρωθεί κάποια συναλλαγή

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού με καταιγίδες, θυελλώδεις ανέμους και χαλάζι

Καιρός 16.02.2026
«Πορτοκαλί» ειδοποίηση, ποιες περιοχές θα επηρεαστούν

Νέα απεργία στα ταξί από αύριο: Για πόσες ημέρες δεν θα κυκλοφορούν

Ελλάδα 16.02.2026
Τι ισχύει στην Αττική - Οι λόγοι που κάνουν απεργία οι οδηγοί ταξί

Παρατηρητή στέλνει η Ελλάδα στο Συμβούλιο Ειρήνης του Τραμπ

Πολιτική 16.02.2026
Σε μία προσπάθεια να κρατήσει ισορροπίες με την κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ χωρίς όμως να “μπλέξει” η χώρα μας στην επιχείρηση δημιουργίας ενός αντί-ΟΗΕ

Η Ισραηλινή που βρέθηκε νεκρή στο κέντρο της Αθήνας ήταν δημιουργός της διάσημης σειράς «Τεχεράνη»

Ελλάδα 16.02.2026
Βρισκόταν στην Ελλάδα για τα γυρίσματα του τέταρτου κύκλου

Η ιατροδικαστική επιβεβαιώνει τον βιασμό του 17χρονου από δύο φίλους του στη Νίκαια

Ελλάδα 16.02.2026
Οι δράστες του πετούσαν διάφορα αντικείμενα όπως αυγά και ξύδι, τον χλεύαζαν και τον βιντεοσκοπούσαν

Ένοπλη ληστεία σε σούπερ μάρκετ στον Πειραιά

Ελλάδα 16.02.2026
Ένα άτομο με καλυμμένα χαρακτηριστικά και απειλή όπλου ακινητοποίησε τους υπαλλήλους