E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Καλλιάνος: Ο καύσωνας αυτός θα μείνει στην ιστορία

Ποιες μέρες είναι οι επικίνδυνες

Δημοσίευση 30/7/2021 | 08:36

Καλλιάνος: Ο καύσωνας αυτός θα μείνει στην ιστορία

«Ο καύσωνας αυτός πιθανότατα θα μείνει στην ιστορία» αναφέρει ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος σημειώνοντας ότι είναι ένας από τους ισχυρότερους των τελευταίων 40 ετών.

Αναλυτικά η δήλωση του Γιάννη Καλλιάνου στο Facebook:

«Χωρίς αμφιβολία, ο καύσωνας που διανύουμε εδώ και ήδη 3 ημέρες (ξεκινώντας από τα δυτικά) φαίνεται ότι θα εξελιχθεί σε έναν από τους ισχυρότερους καύσωνες των τελευταίων 40 ετών!

Αξίζει να σημειωθεί ότι ξεκίνησε την Τρίτη 27 Ιουλίου (αρχικά επηρεάζοντας με 40-41°C τις δυτικές περιοχές της χώρας) και φαίνεται ότι θα μας απασχολεί έως και τουλάχιστον τις 8 Αυγούστου, πιθανότατα και παραπάνω. Στην καλύτερη περίπτωση λοιπόν, μιλάμε για έναν πιθανό 12ήμερο καύσωνα ο οποίος θα μείνει λογικά στην ιστορία.

Το κυρίως μενού έρχεται την άλλη εβδομάδα

Μπορεί να είναι πολλές οι περιοχές της χώρας που τις τελευταίες ημέρες σημειώθηκαν θερμοκρασίες άνω των 40°C, όμως τα ακόμη δυσκολότερα θα έρθουν από τη Δευτέρα. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, από τη Δευτέρα 2 Αυγούστου θα γενικευτούν πια οι ακραίες θερμοκρασίες και τα θερμόμετρα θα αγγίξουν τους 43-44°C στις ευπαθείς στη ζέστη περιοχές της πεδινής ηπειρωτικής Ελλάδας. Πιθανότατα να δούμε σε πολύ τοπικό επίπεδο ακόμη και 45-46°C.

Τα μεσημέρια ο αέρας θα είναι καυτός

Όπως θα έχετε παρατηρήσει, όταν η θερμοκρασία υπερβαίνει τους 34-35°C και βγάλετε το χέρι σας έξω από το παράθυρο ενός κινούμενου αυτοκινήτου, ο αέρας αρχίζει και ζεσταίνει. Και όσο ανεβαίνει η θερμοκρασία τόσο πιο ζεστός είναι ο αέρας. Στους 40°C ο αέρας είναι πια πολύ ζεστός. Φανταστείτε λοιπόν ποια θα είναι η αίσθηση της ζέστης στο χέρι σας όταν η θερμοκρασία υπό σκιά πλησιάζει τους 43-44°C. Άρα στον ήλιο και όχι σε μετεωρολογικό κλωβό, η θερμοκρασία θα αγγίζει τουλάχιστον τους 50°C και επομένως ο αέρας πραγματικά θα καίει.

Η Αττική θα δοκιμαστεί με πάνω από 41°C

Η επόμενη εβδομάδα, αν δεν αλλάξει κάτι, θα είναι ακόμα πιο δύσκολη για τους κατοίκους της Αττικής και φυσικά όχι μόνο. θα σας δώσω ενδεικτικά (με ίσως μια μικρή απόκλιση) τις μέγιστες θερμοκρασίες που θα σημειωθούν στην Αττική τις επόμενες ημέρες :

Παρασκευή : 41-42°C
Σάββατο : 41-42°C
Κυριακή : 40-41°C
Δευτέρα : 43-44°C
Τρίτη : 42-43°C
Τετάρτη : 42-43°C

και ίσως έπεται και συνέχεια με τις τόσο υψηλές θερμοκρασίες...

Ποιες περιοχές είναι το "Death Valley" της Ελλάδας

Οι περιοχές της Ελλάδας όπου συνήθως ο υδράργυρος "χτυπάει κόκκινο" είναι οι ακόλουθες :

- Κλειστές πεδιάδες Κεντρικής Μακεδονίας
- Θεσσαλικός κάμπος
- Πεδινή Φθιώτιδα - Ευρύτερη περιοχή Λαμίας
- Νότιο τμήμα Ηπείρου - Πεδινή Άρτα και Πρέβεζα
- Δυτική Στερεά (Αιτ/νία) - Πέριξ του Αγρινίου
- Κωπαΐδα Βοιωτίας - Ευρύτερη περιοχή Θήβας
- Κεντρική Εύβοια - Ευρύτερη περιοχή Χαλκίδας
- Πεδιάδα Ηλείας - Ευρύτερη περιοχή Πύργου
- Πεδινή Μεσσηνία (βορείως της Καλαμάτας)
- Λακωνικός κάμπος - Ευρύτερη περιοχή Σπάρτης
- Αργολικός κάμπος - Άργος, Ναύπλιο
- Δυτική Αττική
- ΒΑ Κορινθία - Ευρύτερη περιοχή Ισθμού Κορίνθου
- Ανατολική Ρόδος
- Νότια Κρήτη (Μεσσαρά)

Σε αυτές τις περιοχές, πιθανότατα σε αυτόν τον καύσωνα, θα σημειωθούν πάρα πολύ υψηλές θερμοκρασίες».

Όπως σημειώνει ο κ. Καλλιάνος: «Όλες οι παραπάνω θερμοκρασίες αποτελούν εκτιμήσεις με τα υπάρχοντα στοιχεία. Κάποιες φορές είναι πιθανό να υπάρξουν αλλαγές ειδικά όταν αναφερόμαστε μετά την 3η-4η μέρα στις προγνώσεις μας».


Οι οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας

Συστάσεις προς τους πολίτες απευθύνει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας λόγω του καύσωνα, και τους καλεί «να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την επικράτηση των υψηλών θερμοκρασιών».

Στις περιοχές όπου προβλέπεται η επικράτηση υψηλών θερμοκρασιών, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας εφιστά την προσοχή στα άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες να προσέχουν ιδιαίτερα κατά τις επόμενες ημέρες, ώστε να αποφευχθούν προβλήματα υγείας, όπως θερμική εξάντληση και θερμοπληξία, που μπορεί να προκληθούν εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών που θα επικρατήσουν.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις οδηγίες αυτοπροστασίας από τις υψηλές θερμοκρασίες, συνιστάται στους πολίτες:

  • Να παραμένουν σε χώρους δροσερούς και σκιερούς μακριά από συνωστισμό, να χρησιμοποιούν κλιματιστικά μηχανήματα ή ανεμιστήρες και να αποφεύγουν τη βαριά σωματική εργασία σε χώρους με υψηλή θερμοκρασία, άπνοια και μεγάλη υγρασία.
  • Να αποφεύγουν την ηλιοθεραπεία, όπως και το βάδισμα ή το τρέξιμο κάτω από τον ήλιο και να φορούν καπέλο και γυαλιά ηλίου και ρούχα ανοιχτόχρωμα από ύφασμα που επιτρέπει στο δέρμα να αερίζεται και διευκολύνει την εξάτμιση του ιδρώτα, αποφεύγοντας τα συνθετικά υφάσματα.
  • Να καταναλώνουν ελαφρά γεύματα με φρούτα και λαχανικά, περιορίζοντας τα λιπαρά και την ποσότητα του φαγητού.
  • Να πίνουν άφθονο νερό και χυμούς φρούτων, αποφεύγοντας τα οινοπνευματώδη.
  • Ιδιαίτερη μέριμνα συνιστάται για τα μωρά και τα μικρά παιδιά, καθώς και τους ηλικιωμένους και τους πάσχοντες από χρόνια νοσήματα για την προστασία τους από τις υψηλές θερμοκρασίες

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τις υψηλές θερμοκρασίες, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν τον δικτυακό τόπο της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και τον δικτυακό τόπο του υπουργείου Υγείας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Σμήναρχος Πολεμικής Αεροπορίας: Ο ιδανικός κατάσκοπος που διέρρεε πληροφορίες στην Κίνα ‑ Το δεύτερο πρόσωπο «κλειδί»

Ελλάδα 07.02.2026
Γιατί θεωρείται περάνω πάσης υποψίας ο σμήναρχος της Πολεμικής Αεροπορίας που συνελήφθη για κατασκοπεία υπέρ της Κίνας.

Κρήτη: Νέες μαρτυρίες για τον αγνοούμενο γιατρό ‑ Εντοπίστηκε ενεργός στα social media

Ελλάδα 07.02.2026
Ένας φίλος και μία συνάδελφος του Αλέξη Τσικόπουλου δίνουν νέα στοιχεία για τον θρίλερ της εξαφάνισής του

Σχολεία: Το ωράριο στα Ολοήμερα από τον Σεπτέμβριο ‑ Τι ώρα θα σχολάνε οι μαθητές

Ελλάδα 07.02.2026
Η νέα ρύθμιση προσφέρει σαφήνεια σχετικά με τις ώρες αποχώρησης, εξυπηρετώντας γονείς και εκπαιδευτικούς

Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες: Η είσοδος της ελληνικής αποστολής στην τελετή έναρξης

Αθλητικά Νέα 07.02.2026
Η Ελλάδα έκανε την αρχή στην παρέλαση των χωρών στην τελετή έναρξης των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων

Πικέρμι: Νεκρός ο πεζός που παρασύρθηκε από μοτοσικλέτα στη λεωφόρο Μαραθώνος

Ελλάδα 07.02.2026
Στο τροχαίο συμβάν τραυματίστηκε και ο οδηγός της μηχανής που παρέσυρε τον πεζό

Απέλαση στο 5χρονο παιδί που συνελήφθη στη Μινεσότα ζητά το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας

Κόσμος 07.02.2026
Η κυβέρνηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ υπερασπίστηκε τις ενέργειές της

Αποστολόπουλος κατά Καρυστιανού για την τραγωδία στη Χίο: Είναι αυτά τα παιδιά εισβολείς; Οφείλετε να ανασκευάσετε

Ελλάδα 07.02.2026
Η παρέμβαση του Νίκου Πλακιά: «Αυτός δεν ήταν μαζί στα πάνελ και έβγαινε φωτογραφίες με τη Μαρία; Τώρα την κατηγορεί και αυτός;»

Εξαφάνιση Λόρας: Στη Γερμανία ο πατέρας της, φόβοι για την ασφάλεια της 16χρονης

Ελλάδα 07.02.2026
Το ταξίδι στη Γερμανία και τα ερωτήματα που παραμένουν

Ολυμπιακός – Βίρτους Μπολόνια: Ο Φουρνιέ φόρεσε μπλούζα με το πρόσωπο του Μπαρτζώκα στο ΣΕΦ

Αθλητικά Νέα Χτες
Ο Γάλλος σταρ στήριξε τον προπονητή του με αυτήν την κίνηση

Ο Τραμπ διέγραψε από τον λογαριασμό του το βίντεο που δείχνει τους Ομπάμα ως πιθήκους: «Υπάλληλος το ανέβασε κατά λάθος»

Κόσμος Χτες
Νωρίτερα, η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, έκανε λόγο για «ψευτοαγανάκτηση» έπειτα από κατηγορίες για ρατσισμό που προκάλεσε βίντεο