E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Καλλιάνος: Ο καύσωνας αυτός θα μείνει στην ιστορία

Ποιες μέρες είναι οι επικίνδυνες

Δημοσίευση 30/7/2021 | 08:36

Καλλιάνος: Ο καύσωνας αυτός θα μείνει στην ιστορία

«Ο καύσωνας αυτός πιθανότατα θα μείνει στην ιστορία» αναφέρει ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος σημειώνοντας ότι είναι ένας από τους ισχυρότερους των τελευταίων 40 ετών.

Αναλυτικά η δήλωση του Γιάννη Καλλιάνου στο Facebook:

«Χωρίς αμφιβολία, ο καύσωνας που διανύουμε εδώ και ήδη 3 ημέρες (ξεκινώντας από τα δυτικά) φαίνεται ότι θα εξελιχθεί σε έναν από τους ισχυρότερους καύσωνες των τελευταίων 40 ετών!

Αξίζει να σημειωθεί ότι ξεκίνησε την Τρίτη 27 Ιουλίου (αρχικά επηρεάζοντας με 40-41°C τις δυτικές περιοχές της χώρας) και φαίνεται ότι θα μας απασχολεί έως και τουλάχιστον τις 8 Αυγούστου, πιθανότατα και παραπάνω. Στην καλύτερη περίπτωση λοιπόν, μιλάμε για έναν πιθανό 12ήμερο καύσωνα ο οποίος θα μείνει λογικά στην ιστορία.

Το κυρίως μενού έρχεται την άλλη εβδομάδα

Μπορεί να είναι πολλές οι περιοχές της χώρας που τις τελευταίες ημέρες σημειώθηκαν θερμοκρασίες άνω των 40°C, όμως τα ακόμη δυσκολότερα θα έρθουν από τη Δευτέρα. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, από τη Δευτέρα 2 Αυγούστου θα γενικευτούν πια οι ακραίες θερμοκρασίες και τα θερμόμετρα θα αγγίξουν τους 43-44°C στις ευπαθείς στη ζέστη περιοχές της πεδινής ηπειρωτικής Ελλάδας. Πιθανότατα να δούμε σε πολύ τοπικό επίπεδο ακόμη και 45-46°C.

Τα μεσημέρια ο αέρας θα είναι καυτός

Όπως θα έχετε παρατηρήσει, όταν η θερμοκρασία υπερβαίνει τους 34-35°C και βγάλετε το χέρι σας έξω από το παράθυρο ενός κινούμενου αυτοκινήτου, ο αέρας αρχίζει και ζεσταίνει. Και όσο ανεβαίνει η θερμοκρασία τόσο πιο ζεστός είναι ο αέρας. Στους 40°C ο αέρας είναι πια πολύ ζεστός. Φανταστείτε λοιπόν ποια θα είναι η αίσθηση της ζέστης στο χέρι σας όταν η θερμοκρασία υπό σκιά πλησιάζει τους 43-44°C. Άρα στον ήλιο και όχι σε μετεωρολογικό κλωβό, η θερμοκρασία θα αγγίζει τουλάχιστον τους 50°C και επομένως ο αέρας πραγματικά θα καίει.

Η Αττική θα δοκιμαστεί με πάνω από 41°C

Η επόμενη εβδομάδα, αν δεν αλλάξει κάτι, θα είναι ακόμα πιο δύσκολη για τους κατοίκους της Αττικής και φυσικά όχι μόνο. θα σας δώσω ενδεικτικά (με ίσως μια μικρή απόκλιση) τις μέγιστες θερμοκρασίες που θα σημειωθούν στην Αττική τις επόμενες ημέρες :

Παρασκευή : 41-42°C
Σάββατο : 41-42°C
Κυριακή : 40-41°C
Δευτέρα : 43-44°C
Τρίτη : 42-43°C
Τετάρτη : 42-43°C

και ίσως έπεται και συνέχεια με τις τόσο υψηλές θερμοκρασίες...

Ποιες περιοχές είναι το "Death Valley" της Ελλάδας

Οι περιοχές της Ελλάδας όπου συνήθως ο υδράργυρος "χτυπάει κόκκινο" είναι οι ακόλουθες :

- Κλειστές πεδιάδες Κεντρικής Μακεδονίας
- Θεσσαλικός κάμπος
- Πεδινή Φθιώτιδα - Ευρύτερη περιοχή Λαμίας
- Νότιο τμήμα Ηπείρου - Πεδινή Άρτα και Πρέβεζα
- Δυτική Στερεά (Αιτ/νία) - Πέριξ του Αγρινίου
- Κωπαΐδα Βοιωτίας - Ευρύτερη περιοχή Θήβας
- Κεντρική Εύβοια - Ευρύτερη περιοχή Χαλκίδας
- Πεδιάδα Ηλείας - Ευρύτερη περιοχή Πύργου
- Πεδινή Μεσσηνία (βορείως της Καλαμάτας)
- Λακωνικός κάμπος - Ευρύτερη περιοχή Σπάρτης
- Αργολικός κάμπος - Άργος, Ναύπλιο
- Δυτική Αττική
- ΒΑ Κορινθία - Ευρύτερη περιοχή Ισθμού Κορίνθου
- Ανατολική Ρόδος
- Νότια Κρήτη (Μεσσαρά)

Σε αυτές τις περιοχές, πιθανότατα σε αυτόν τον καύσωνα, θα σημειωθούν πάρα πολύ υψηλές θερμοκρασίες».

Όπως σημειώνει ο κ. Καλλιάνος: «Όλες οι παραπάνω θερμοκρασίες αποτελούν εκτιμήσεις με τα υπάρχοντα στοιχεία. Κάποιες φορές είναι πιθανό να υπάρξουν αλλαγές ειδικά όταν αναφερόμαστε μετά την 3η-4η μέρα στις προγνώσεις μας».


Οι οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας

Συστάσεις προς τους πολίτες απευθύνει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας λόγω του καύσωνα, και τους καλεί «να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την επικράτηση των υψηλών θερμοκρασιών».

Στις περιοχές όπου προβλέπεται η επικράτηση υψηλών θερμοκρασιών, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας εφιστά την προσοχή στα άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες να προσέχουν ιδιαίτερα κατά τις επόμενες ημέρες, ώστε να αποφευχθούν προβλήματα υγείας, όπως θερμική εξάντληση και θερμοπληξία, που μπορεί να προκληθούν εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών που θα επικρατήσουν.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις οδηγίες αυτοπροστασίας από τις υψηλές θερμοκρασίες, συνιστάται στους πολίτες:

  • Να παραμένουν σε χώρους δροσερούς και σκιερούς μακριά από συνωστισμό, να χρησιμοποιούν κλιματιστικά μηχανήματα ή ανεμιστήρες και να αποφεύγουν τη βαριά σωματική εργασία σε χώρους με υψηλή θερμοκρασία, άπνοια και μεγάλη υγρασία.
  • Να αποφεύγουν την ηλιοθεραπεία, όπως και το βάδισμα ή το τρέξιμο κάτω από τον ήλιο και να φορούν καπέλο και γυαλιά ηλίου και ρούχα ανοιχτόχρωμα από ύφασμα που επιτρέπει στο δέρμα να αερίζεται και διευκολύνει την εξάτμιση του ιδρώτα, αποφεύγοντας τα συνθετικά υφάσματα.
  • Να καταναλώνουν ελαφρά γεύματα με φρούτα και λαχανικά, περιορίζοντας τα λιπαρά και την ποσότητα του φαγητού.
  • Να πίνουν άφθονο νερό και χυμούς φρούτων, αποφεύγοντας τα οινοπνευματώδη.
  • Ιδιαίτερη μέριμνα συνιστάται για τα μωρά και τα μικρά παιδιά, καθώς και τους ηλικιωμένους και τους πάσχοντες από χρόνια νοσήματα για την προστασία τους από τις υψηλές θερμοκρασίες

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τις υψηλές θερμοκρασίες, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν τον δικτυακό τόπο της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και τον δικτυακό τόπο του υπουργείου Υγείας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Καιρός: Αφρικανική σκόνη, λασποβροχή και νοτιάδες

Καιρός 15.04.2026
Η ατμόσφαιρα αναμένεται να είναι αποπνικτική

Νέο κύμα απολύσεων στη Disney

Κόσμος 15.04.2026
Καταργούνται περίπου 1.000 θέσεις εργασίας

Αεροπορικές εταιρείες: SOS για έλλειψη καυσίμων και αύξηση του κόστους

Κόσμος 15.04.2026
Εν μέσω αποκλεισμού του Ορμούζ από τις ΗΠΑ - Η Ούρσουλα στην κοσμάρα της

Πάτρα: Έκλεψε μηχανή «με εντολή Θεού» – Συνελήφθη μετά από… ιεραποστολή μέχρι τα Καλάβρυτα

Ελλάδα 15.04.2026
Μεταφέρθηκε για νοσηλεία στην Ψυχιατρική Κλινική του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Πατρών

Θάνατος Μαραντόνα: Κόλαφος ο εισαγγελέας κατά της ιατρικής ομάδας

Κόσμος 15.04.2026
Υψηλοί τόνοι στη νέα δίκη στην Αργεντινή

Τραμπ: Ο πόλεμος με το Ιράν είναι κοντά στο τέλος

Κόσμος 15.04.2026
Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για συνολική συμφωνία

«Την έχουμε παρατήσει μόνη της» ‑ SMS και βίντεο καίνε τους τρεις συλληφθέντες

Ελλάδα 15.04.2026
Από την εξέταση βιντεοληπτικού υλικού προκύπτει ότι ένας εκ των τριών νεαρών τη μετέφερε, ενώ οι άλλοι δύο ακολουθούσαν

Κεφαλονιά: Συνελήφθη και τρίτος για τον θάνατο της 19χρονης – Εξελίξεις στην υπόθεση

Ελλάδα Χτες
Οι αρχές προχώρησαν σε νέα σύλληψη στο Αργοστόλι, ενώ συνεχίζονται οι έρευνες για να αποσαφηνιστούν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες έχασε τη ζωή της η 19χρονη

Κοσμικός «χορός θανάτου»: Δύο γιγάντιες μαύρες τρύπες θα συγκρουστούν σε λιγότερο από 100 χρόνια

Tech + Science Χτες
Αστρονόμοι εντόπισαν ισχυρές ενδείξεις για ένα από τα πιο σπάνια φαινόμενα στο σύμπαν: δύο υπερμεγέθεις μαύρες τρύπες που κινούνται σε εξαιρετικά κοντινή τροχιά, λίγο πριν από μια πιθανή κοσμική συγχώνευση

Πολωνία: Bουλευτής σηκώνει στη Βουλή σημαία του Ισραήλ με σβάστικα – «Διαπράττει γενοκτονία»

Κόσμος Χτες
Σφοδρές αντιδράσεις προκάλεσε στη Βουλή της Πολωνίας η ενέργεια βουλευτή της ακροδεξιάς αντιπολίτευσης να υψώσει ισραηλινή σημαία με ναζιστική σβάστικα, προκαλώντας οργή εντός και εκτός κοινοβουλίου