E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Πανελλαδική έρευνα: Το 1/3 των πολιτών δεν φοβάται τον κορωνοϊό και δεν έχει εμβολιαστεί

Από τους μη εμβολιασμένους, το 59% δήλωσε ότι δεν σκοπεύει να κάνει το εμβόλιο

Δημοσίευση 29/7/2021 | 16:29

Πανελλαδική έρευνα: Το 1/3 των πολιτών δεν φοβάται τον κορωνοϊό και δεν έχει εμβολιαστεί

Την άποψη των πολιτών για τα εμβόλια, την υποχρεωτικότητα, αλλά και τους λόγους για τους οποίους κάποιοι δηλώνουν ότι δεν σκοπεύουν να εμβολιαστούν καταγράφει έρευνα της Alco για λογαριασμό του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών.

Το 68% των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι ανησυχούν για την πανδημία αυτή την περίοδο και το 46% απαντά ότι φοβάται πως μπορεί να αρρωστήσει από τον κορωνοϊό, ενώ το 54% δίνει αρνητική απάντηση σε αυτό το ερώτημα. Αξίζει να σημειωθεί ότι από εκείνους που δηλώνουν ότι δεν θα εμβολιαστούν, το 75% δεν ανησυχεί ότι μπορεί να αρρωστήσει.

Το 64% εκτιμά ότι ο εμβολιασμός μπορεί να νικήσει την πανδημία και το 18% εκφράζει διαφορετική άποψη. Σε ό,τι αφορά πόσο ασφαλή θεωρούν τα εμβόλια για τον κορωνοϊό που γίνονται στη χώρα μας, το 25% απαντά «πολύ», το 38% «αρκετά» και το 12% «λίγο», ενώ το 10% δεν θα θεωρεί καθόλου ασφαλή.

Από τους ερωτηθέντες, το 62% απάντησε ότι έχει εμβολιαστεί, το 6% ότι έχει κλείσει ραντεβού και το 32% έδωσε αρνητική απάντηση. Το μεγαλύτερο ποσοστό εκείνων που απάντησαν ότι δεν έχουν εμβολιαστεί (75%) είναι ηλικίας 17-24 ετών.

Από τους μη εμβολιασμένους, το 59% δήλωσε ότι δεν σκοπεύει να κάνει το εμβόλιο και το 27% εξέφρασε πρόθεση να το κάνει.

Στην ερώτηση «γιατί δεν σκοπεύετε να εμβολιαστείτε», το 46% απάντησε ότι είναι κατά των εμβολίων, το 31% δήλωσε ότι φοβάται τις παρενέργειες, το 15% είπε πως θεωρεί αναποτελεσματικό το εμβόλιο, το 5% επικαλέστηκε ιατρικούς λόγους και το 3% θρησκευτικούς.

Όσο για το τι θα τους παρακινούσε να εμβολιαστούν, το 44% απάντησε «τίποτα», το 22% είπε «οι απαγορεύσεις», το 12% δήλωσε «ο προσωπικός γιατρός», το 11% «η υποχρεωτικότητα» και το 2% είπε «αν αρρωστήσει φίλος ή συγγενής».

Στην ίδια έρευνα, οι ερωτηθέντες κλήθηκαν να απαντήσουν αν θεωρούν ότι πρέπει να γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός σε συγκεκριμένα επαγγέλματα. Το μεγαλύτερο ποσοστό θετικών απαντήσεων- 73%- συγκεντρώνουν οι υγειονομικοί και εκείνοι που απασχολούνται στη φροντίδα ηλικιωμένων.

«Από το συνδυασμό των ευρημάτων της έρευνας, προκύπτει με σαφήνεια ότι στην ελληνική κοινωνία υπάρχουν δύο, πολύ διαφορετικές προσεγγίσεις, για την πανδημία και τον εμβολιασμό. Τα 2/3 ανησυχούν για την πορεία της πανδημίας, θεωρούν ότι ο εμβολιασμός μπορεί να νικήσει τον ιό, εμπιστεύονται τα εμβόλια και έχουν εμβολιαστεί ή κλείσει ραντεβού», αναφέρει ο ΙΣΑ σε ανακοίνωση για τα συμπεράσματα της έρευνας.

«Αντιθέτως το 1/3 δεν φοβάται την COVID 19, δεν πιστεύει ότι ο εμβολιασμός μπορεί να τη νικήσει, δεν εμπιστεύεται τα εμβόλια και δεν έχει εμβολιαστεί. Πρόκειται περισσότερο για άνδρες, και άτομα ηλικίας 17 -24 και 25 -44 ετών», αναφέρεται ακόμη.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Καύσωνας «καμίνι» στην Ευρώπη: Ρεκόρ θερμοκρασιών, δεκάδες νεκροί και ο εφιάλτης των μπλακ άουτ

E-Daily 3.Left 24.06.2026
Ένα θανατηφόρο και πρωτοφανές κύμα καύσωνα σαρώνει μεγάλο τμήμα της Ευρώπης, αφήνοντας πίσω του δεκάδες θύματα και θέτοντας σε συναγερμό κρίσιμες υποδομές

Σίδνεϊ: 34χρονη γυναίκα ξύπνησε από τεχνητό κώμα μια εβδομάδα μετά από επίθεση καρχαρία

E-Daily 2.TopNews 24.06.2026
Η νεαρή δασκάλα, μετά από πολλαπλά χειρουργεία και τον ακρωτηριασμό του χεριού της, κατάφερε να επικοινωνήσει για λίγο με την οικογένειά της, δίνοντας ελπίδα για την ανάρρωσή της.

Παραιτήθηκε ο Κοκοτσάκης από το κόμμα Καρυστιανού ‑ «Δεν είναι το κίνημα πολιτών που οραματιστήκαμε»

E-Daily 2.TopNews 24.06.2026
Ο δικαστικός πραγματογνώμονας για τα Τέμπη Βασίλης Κοκοτσάκης αποσύρει τη στήριξή του, καταγγέλλοντας έλλειψη δημοκρατίας και συγκέντρωση εξουσίας σε λίγα πρόσωπα.

Μουντιάλ 2026: Πρόκριση για Κολομβία και Πορτογαλία, μπλόκο της Γκάνας στην Αγγλία

E-Daily 2.TopNews 24.06.2026
Η Κολομβία λύγισε τη Λ.Δ. Κονγκό με γκολ του Μουνιός και πέρασε στους «32», η Πορτογαλία διέλυσε το Ουζμπεκιστάν με ιστορικό Ρονάλντο, ενώ η Αγγλία έμεινε στο 0-0 με τη μαχητική Γκάνα.

Νόμος Κατσέλη: Τι αλλάζει για 100.000 δανειολήπτες με τη ρύθμιση που ψηφίζεται σήμερα

E-Daily 2.TopNews 24.06.2026
Η Βουλή ψηφίζει σήμερα τη νέα νομοθετική ρύθμιση που φέρνει σημαντικές αλλαγές στις δόσεις και τους τόκους για πάνω από 100.000 ενήμερους δανειολήπτες του νόμου Κατσέλη.

«Πείραζαν» μετρητές και έκλεβαν ρεύμα στη μισή Ελλάδα

E-Daily 2.TopNews 24.06.2026
Εξαρθρώθηκε πολυμελής εγκληματική οργάνωση που δρούσε σε πέντε περιφέρειες της χώρας, προκαλώντας ζημιά εκατομμυρίων ευρώ στον ΔΕΔΔΗΕ.

Κανιβαλισμός στην Ουγγαρία: Εργαζόμενος νοσοκομείου ύποπτος για κατανάλωση μελών ανθρώπινου σώματος

E-Daily 2.TopNews 24.06.2026
Κόσμος - Κανιβαλισμός στην Ουγγαρία: Εργαζόμενος νοσοκομείου ύποπτος για κατανάλωση μελών ανθρώπινου σώματος

Διαφήμιση καθαριστικού για «βρώμικες γυναίκες» και «τοξικούς άνδρες» προκάλεσε σάλο στην Κίνα

E-Daily 2.TopNews 24.06.2026
Η Dettol απολογήθηκε δημοσίως - «Απαίσια διαφήμιση, με άφησε άφωνο», σχολιάζουν χρήστες στα κινεζικά social media

Αλλάζει όψη η Αττική: Αυτοί είναι οι 47 δρόμοι που μετατρέπονται σε ποδηλατόδρομους ‑ Δείτε αναλυτικά τη λίστα

Ελλάδα 24.06.2026
Το εμβληματικό έργο του Βόρειου Ποδηλατικού Αξονα «Κηφισιά-Γκάζι» μπαίνει επιτέλους σε τροχιά υλοποίησης, αλλάζοντας τον χάρτη των μετακινήσεων στην πρωτεύουσα.

Σταυρούλα Λεβεντάκη: «Ζητάω συγγνώμη» λέει ο 43χρονος ‑ Μήνυση κατά της συζύγου του δράστη από τον αδερφό

E-Daily 2.TopNews 24.06.2026
«Το μετάνιωσα, θέλω να ζητήσω συγνώμη από την οικογένεια του θύματος και τη δική μου», φέρεται να δήλωσε ο Σκοπιανός

Αίγιο: Το «ορφανό» DNA στο όπλο του διπλού φονικού

E-Daily 2.TopNews 24.06.2026
Στο Αίγιο εξετάζεται DNA τρίτου ατόμου στο όπλο του διπλού φονικού, ενώ ο 65χρονος Ιταλός επιμένει πως είναι αθώος

Τραγωδία στη Μυτιλήνη: 36χρονη γιατρός έχασε τη ζωή της μετά από επιπλοκές στον τοκετό

E-Daily 2.TopNews 24.06.2026
Η άτυχη μητέρα γέννησε με φυσιολογικό τοκετό την Παρασκευή το μεσημέρι και το Σάββατο παρουσιάστηκαν επιπλοκές - Κρίθηκε η ανάγκη μεταφοράς της σε νοσοκομείο των Αθηνών όπου και κατέληξε