E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Πανελλαδική έρευνα: Το 1/3 των πολιτών δεν φοβάται τον κορωνοϊό και δεν έχει εμβολιαστεί

Από τους μη εμβολιασμένους, το 59% δήλωσε ότι δεν σκοπεύει να κάνει το εμβόλιο

Δημοσίευση 29/7/2021 | 16:29

Πανελλαδική έρευνα: Το 1/3 των πολιτών δεν φοβάται τον κορωνοϊό και δεν έχει εμβολιαστεί

Την άποψη των πολιτών για τα εμβόλια, την υποχρεωτικότητα, αλλά και τους λόγους για τους οποίους κάποιοι δηλώνουν ότι δεν σκοπεύουν να εμβολιαστούν καταγράφει έρευνα της Alco για λογαριασμό του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών.

Το 68% των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι ανησυχούν για την πανδημία αυτή την περίοδο και το 46% απαντά ότι φοβάται πως μπορεί να αρρωστήσει από τον κορωνοϊό, ενώ το 54% δίνει αρνητική απάντηση σε αυτό το ερώτημα. Αξίζει να σημειωθεί ότι από εκείνους που δηλώνουν ότι δεν θα εμβολιαστούν, το 75% δεν ανησυχεί ότι μπορεί να αρρωστήσει.

Το 64% εκτιμά ότι ο εμβολιασμός μπορεί να νικήσει την πανδημία και το 18% εκφράζει διαφορετική άποψη. Σε ό,τι αφορά πόσο ασφαλή θεωρούν τα εμβόλια για τον κορωνοϊό που γίνονται στη χώρα μας, το 25% απαντά «πολύ», το 38% «αρκετά» και το 12% «λίγο», ενώ το 10% δεν θα θεωρεί καθόλου ασφαλή.

Από τους ερωτηθέντες, το 62% απάντησε ότι έχει εμβολιαστεί, το 6% ότι έχει κλείσει ραντεβού και το 32% έδωσε αρνητική απάντηση. Το μεγαλύτερο ποσοστό εκείνων που απάντησαν ότι δεν έχουν εμβολιαστεί (75%) είναι ηλικίας 17-24 ετών.

Από τους μη εμβολιασμένους, το 59% δήλωσε ότι δεν σκοπεύει να κάνει το εμβόλιο και το 27% εξέφρασε πρόθεση να το κάνει.

Στην ερώτηση «γιατί δεν σκοπεύετε να εμβολιαστείτε», το 46% απάντησε ότι είναι κατά των εμβολίων, το 31% δήλωσε ότι φοβάται τις παρενέργειες, το 15% είπε πως θεωρεί αναποτελεσματικό το εμβόλιο, το 5% επικαλέστηκε ιατρικούς λόγους και το 3% θρησκευτικούς.

Όσο για το τι θα τους παρακινούσε να εμβολιαστούν, το 44% απάντησε «τίποτα», το 22% είπε «οι απαγορεύσεις», το 12% δήλωσε «ο προσωπικός γιατρός», το 11% «η υποχρεωτικότητα» και το 2% είπε «αν αρρωστήσει φίλος ή συγγενής».

Στην ίδια έρευνα, οι ερωτηθέντες κλήθηκαν να απαντήσουν αν θεωρούν ότι πρέπει να γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός σε συγκεκριμένα επαγγέλματα. Το μεγαλύτερο ποσοστό θετικών απαντήσεων- 73%- συγκεντρώνουν οι υγειονομικοί και εκείνοι που απασχολούνται στη φροντίδα ηλικιωμένων.

«Από το συνδυασμό των ευρημάτων της έρευνας, προκύπτει με σαφήνεια ότι στην ελληνική κοινωνία υπάρχουν δύο, πολύ διαφορετικές προσεγγίσεις, για την πανδημία και τον εμβολιασμό. Τα 2/3 ανησυχούν για την πορεία της πανδημίας, θεωρούν ότι ο εμβολιασμός μπορεί να νικήσει τον ιό, εμπιστεύονται τα εμβόλια και έχουν εμβολιαστεί ή κλείσει ραντεβού», αναφέρει ο ΙΣΑ σε ανακοίνωση για τα συμπεράσματα της έρευνας.

«Αντιθέτως το 1/3 δεν φοβάται την COVID 19, δεν πιστεύει ότι ο εμβολιασμός μπορεί να τη νικήσει, δεν εμπιστεύεται τα εμβόλια και δεν έχει εμβολιαστεί. Πρόκειται περισσότερο για άνδρες, και άτομα ηλικίας 17 -24 και 25 -44 ετών», αναφέρεται ακόμη.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Θάνατος 30χρονου επιβάτη σε πτήση από Λάρνακα προς Μάντσεστερ: Έρευνα για τις συνθήκες του περιστατικού

E-Daily 2.TopNews 25.06.2026
Η αστυνομία ανέφερε ότι διερευνά αναφορές σύμφωνα με τις οποίες ο άνδρας είχε συμπεριφερθεί επιθετικά, διαταράσσοντας την τάξη κατά τη διάρκεια της πτήσης, και ότι ο πιλότος είχε ζητήσει προτεραιότητα προσγείωσης

Μουντιάλ 2026: Το μυστήριο του ρολογιού και το αίτημα της Τουρκίας για επανάληψη

E-Daily 3.Left 25.06.2026
Η Τουρκία ζήτησε επανάληψη του αγώνα με την Παραγουάη λόγω επεισοδίου με τον διαιτητή και το ρολόι, αλλά η FIFA απέρριψε το αίτημα

Βίντεο ντοκουμέντο: Η πτώση του πυροσβεστικού ελικοπτέρου ‑ Κολύμπησαν για να σωθούν οι χειριστές

E-Daily 2.TopNews 25.06.2026
O χειριστής και ο συγκυβερνήτης που επέβαιναν στο ελικόπτερο είναι καλά στην υγεία τους

Πτώση πυροσβεστικού ελικοπτέρου στο Μέτσοβο

E-Daily 2.TopNews 25.06.2026
Εν ζωή οι δύο επιβαίνοντες

Ο Μπιλ Γκέιτς λέει ότι μόνο αυτά τα τέσσερα επαγγέλματα θα επιβιώσουν από την Τεχνητή Νοημοσύνη

E-Daily 3.Left 25.06.2026
Η Τεχνητή Νοημοσύνη αποτελεί τη λέξη-κλειδί των τελευταίων 12 μηνών, με τη ραγδαία εξάπλωσή της τόσο στο ευρύ κοινό όσο και στις επιχειρήσεις να έχει ήδη σημαντικό αντίκτυπο σε ολόκληρο τον κόσμο

Απίστευτο: Ξεκίνησαν δεήσεις σε εκκλησίες για τους λαγοκέφαλους στις ελληνικές θάλασσες

E-Daily 3.Left 25.06.2026
Κληρικοί του παλαιού ημερολογίου σε Αττική και Εύβοια προσεύχονται για να σταματήσει η εξάπλωση του εισβολικού είδους

results.it.minedu.gov.gr: Βγήκαν οι βαθμολογίες για τις Πανελλαδικές 2026

E-Daily 2.TopNews 25.06.2026
Ηλεκτρονικά μέσω ειδικής πλατφόρμας και με SMS η ενημέρωση των υποψηφίων - Ανοίγει ο δρόμος για τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου

Φριχτός θάνατος για δύο φίλες που περπατούσαν σε διάβαση πεζών: Αυτοκίνητο τις χτύπησε και τις εγκατέλειψε

E-Daily 2.TopNews 25.06.2026
«Δεν ξέρω αν ήταν μεθυσμένος, αλλά πάντως πάτησε το γκάζι και αυτό είναι το αποτέλεσμα»

Ψάχνουν το κίνητρο του εγκλήματος στην Καλλιθέα: Δεν φαίνεται να υπάρχει οπαδικό υπόβαθρο, κανείς δεν έχει αναζητήσει το θύμα ως τώρα

E-Daily 2.TopNews 25.06.2026
Αν και αρχικά υπήρχε η εκτίμηση ότι πρόκειται για επεισόδιο με οπαδικό υπόβαθρο, το σενάριο αυτό απομακρύνεται καθώς δράστης και θύμα φορούσαν μπλούζα της ίδιας ομάδας

Έγκλημα στο κοσμοπολίτικο Ντουμπάι: Influencer δολοφόνησε τον σύντροφό της ‑ Αντιμέτωπη με εκτέλεση!

E-Daily 2.TopNews 25.06.2026
Η Μπρουκ Τζορτζ, 23 ετών, πρώην υπάλληλος καταστήματος της John Lewis από το Γκρέιβσεντ, κατηγορείται ότι σκότωσε έναν 26χρονο επίσης Βρετανό με μαχαίρι κουζίνας