E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Πανελλαδική έρευνα: Το 1/3 των πολιτών δεν φοβάται τον κορωνοϊό και δεν έχει εμβολιαστεί

Από τους μη εμβολιασμένους, το 59% δήλωσε ότι δεν σκοπεύει να κάνει το εμβόλιο

Δημοσίευση 29/7/2021 | 16:29

Πανελλαδική έρευνα: Το 1/3 των πολιτών δεν φοβάται τον κορωνοϊό και δεν έχει εμβολιαστεί

Την άποψη των πολιτών για τα εμβόλια, την υποχρεωτικότητα, αλλά και τους λόγους για τους οποίους κάποιοι δηλώνουν ότι δεν σκοπεύουν να εμβολιαστούν καταγράφει έρευνα της Alco για λογαριασμό του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών.

Το 68% των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι ανησυχούν για την πανδημία αυτή την περίοδο και το 46% απαντά ότι φοβάται πως μπορεί να αρρωστήσει από τον κορωνοϊό, ενώ το 54% δίνει αρνητική απάντηση σε αυτό το ερώτημα. Αξίζει να σημειωθεί ότι από εκείνους που δηλώνουν ότι δεν θα εμβολιαστούν, το 75% δεν ανησυχεί ότι μπορεί να αρρωστήσει.

Το 64% εκτιμά ότι ο εμβολιασμός μπορεί να νικήσει την πανδημία και το 18% εκφράζει διαφορετική άποψη. Σε ό,τι αφορά πόσο ασφαλή θεωρούν τα εμβόλια για τον κορωνοϊό που γίνονται στη χώρα μας, το 25% απαντά «πολύ», το 38% «αρκετά» και το 12% «λίγο», ενώ το 10% δεν θα θεωρεί καθόλου ασφαλή.

Από τους ερωτηθέντες, το 62% απάντησε ότι έχει εμβολιαστεί, το 6% ότι έχει κλείσει ραντεβού και το 32% έδωσε αρνητική απάντηση. Το μεγαλύτερο ποσοστό εκείνων που απάντησαν ότι δεν έχουν εμβολιαστεί (75%) είναι ηλικίας 17-24 ετών.

Από τους μη εμβολιασμένους, το 59% δήλωσε ότι δεν σκοπεύει να κάνει το εμβόλιο και το 27% εξέφρασε πρόθεση να το κάνει.

Στην ερώτηση «γιατί δεν σκοπεύετε να εμβολιαστείτε», το 46% απάντησε ότι είναι κατά των εμβολίων, το 31% δήλωσε ότι φοβάται τις παρενέργειες, το 15% είπε πως θεωρεί αναποτελεσματικό το εμβόλιο, το 5% επικαλέστηκε ιατρικούς λόγους και το 3% θρησκευτικούς.

Όσο για το τι θα τους παρακινούσε να εμβολιαστούν, το 44% απάντησε «τίποτα», το 22% είπε «οι απαγορεύσεις», το 12% δήλωσε «ο προσωπικός γιατρός», το 11% «η υποχρεωτικότητα» και το 2% είπε «αν αρρωστήσει φίλος ή συγγενής».

Στην ίδια έρευνα, οι ερωτηθέντες κλήθηκαν να απαντήσουν αν θεωρούν ότι πρέπει να γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός σε συγκεκριμένα επαγγέλματα. Το μεγαλύτερο ποσοστό θετικών απαντήσεων- 73%- συγκεντρώνουν οι υγειονομικοί και εκείνοι που απασχολούνται στη φροντίδα ηλικιωμένων.

«Από το συνδυασμό των ευρημάτων της έρευνας, προκύπτει με σαφήνεια ότι στην ελληνική κοινωνία υπάρχουν δύο, πολύ διαφορετικές προσεγγίσεις, για την πανδημία και τον εμβολιασμό. Τα 2/3 ανησυχούν για την πορεία της πανδημίας, θεωρούν ότι ο εμβολιασμός μπορεί να νικήσει τον ιό, εμπιστεύονται τα εμβόλια και έχουν εμβολιαστεί ή κλείσει ραντεβού», αναφέρει ο ΙΣΑ σε ανακοίνωση για τα συμπεράσματα της έρευνας.

«Αντιθέτως το 1/3 δεν φοβάται την COVID 19, δεν πιστεύει ότι ο εμβολιασμός μπορεί να τη νικήσει, δεν εμπιστεύεται τα εμβόλια και δεν έχει εμβολιαστεί. Πρόκειται περισσότερο για άνδρες, και άτομα ηλικίας 17 -24 και 25 -44 ετών», αναφέρεται ακόμη.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Θερινές εκπτώσεις 2026: Ημερομηνία έναρξης και ποια Κυριακή θα είναι ανοιχτά τα μαγαζιά

E-Daily 2.TopNews 21.06.2026
Τι χρειάζεται να γνωρίζουν οι καταναλωτές για τις καλοκαιρινές εκπτώσεις 2026

Απίστευτη ανευθυνότητα από λουόμενους ‑ Πήγαν να... παίξουν με λαγοκέφαλο και τους δάγκωσε

E-Daily 2.TopNews 21.06.2026
Φαίνεται πως οι συστάσεις των Αρχών δεν συνετίζουν τον κόσμο

Σταυρούλα Λεβεντάκη: Ο Σκοπιανός την δολοφόνησε, την έβαλε σε σακούλα και την έθαψε σε χωράφι

E-Daily 2.TopNews 21.06.2026
Σοκάρει η αγριότητα με την οποία ο 43χρονος διέπραξε τη δολοφονία της άτυχης γυναίκας

Φωτιά τώρα στο Λουτράκι ‑ Επιχειρούν 47 πυροσβέστες και ένα ελικόπτερο

E-Daily 2.TopNews 21.06.2026
Στο σημείο επιχειρούν 47 πυροσβέστες, με δύο ομάδες πεζοπόρων της 9ης ΕΜΟΔΕ, 14 οχήματα, ένα ελικόπτερο, ενώ βοηθούν και εθελοντές

Χανιά: Εντοπίστηκε η σορός της 45χρονης Σταυρούλας ‑ Ομολόγησε ο 43χρονος Σκοπιανός

E-Daily 2.TopNews 21.06.2026
Η σορός της βρέθηκε θαμμένη 5 χιλιόμετρα μακριά από το σπίτι της

Καιρός: Ηλιοφάνεια σε όλη τη χώρα και θερμοκρασίες έως 35 βαθμούς

E-Daily 2.TopNews 21.06.2026
Αίθριος καιρός με μικρή άνοδο θερμοκρασίας, τοπικές βροχές στα βόρεια ορεινά και τα Δωδεκάνησα - στο Αιγαίο τα μελτέμια αγγίζουν τα 7 μποφόρ

Χανιά: Οι Αρχές «βλέπουν» πιθανό σeξουαλικό κίνητρο πίσω από την εξαφάνιση της Σταυρούλας Λεβεντάκη

E-Daily 2.TopNews 21.06.2026
Τι αναφέρουν οι τελευταίες πληροφορίες από τις έρευνες των Αρχών

Σορός άνδρα ανασύρθηκε να επιπλέει στο λιμάνι Πειραιά

E-Daily 2.TopNews 21.06.2026
Τι έχει γίνει γνωστό από τις πρώτες πληροφορίες

Θρίλερ στο Αγγελόκαστρο Αγρινίου: Νεκρός 70χρονος εντοπίστηκε γυμνός στην άκρη του δρόμου

E-Daily 2.TopNews 21.06.2026
Στο σημείο αναμένεται ο ιατροδικαστής, ο οποίος θα προχωρήσει στην προβλεπόμενη εξέταση

Ακτή Ελεφαντοστού ‑ Γερμανία 1‑2: Οι Γερμανοί προκρίνονται ανατρέποντας στο τέλος!

Αθλητικά Νέα 21.06.2026
Ο Ουντάβ έκανε τη διαφορά με δύο γκολ - Λυτρωτής στις καθυστερήσεις

Παναθηναϊκός: Υπέγραψε για 4 χρόνια και ανακοινώθηκε ο Ετιέν Καμαρά

Αθλητικά Νέα Χτες
Ο 23χρονος Γάλλος κεντρικός μέσος πέρασε από τα ιατρικά τεστ και υπέγραψε στον Παναθηναϊκό

Νέα απάντηση Μελόνι σε Τραμπ: «Η φιλία μου μαζί σας δεν βοήθησε τη δημοτικότητά μου»

Κόσμος Χτες
Η φιλία των δύο ηγετών μάλλον είναι παρελθόν...