E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Γιατί δεν πρέπει να βγάζουμε τις μέδουσες στη στεριά

Έκκληση από το Ελληνικό Παρατηρητήριο Βιοποικιλότητας

Δημοσίευση 28/7/2021 | 17:35

Γιατί δεν πρέπει να βγάζουμε τις μέδουσες στη στεριά

Την προσοχή των πολιτών ζητά το Ελληνικό Παρατηρητήριο Βιοποικιλότητας μετά την υπερσυγκέντρωση μεδουσών που παρατηρήθηκε αρχικά στη Χαλκιδική και μετέπειτα στο Αιγαίο. Μέσω σχετικής του ανακοίνωσης απευθύνει έκκληση προς τους κατοίκους και τους επισκέπτες των εν λόγω περιοχών να μην βγάζουν τις μέδουσες στη στεριά.

Το Ελληνικό Παρατηρητήριο Βιοποικιλότητας εξηγεί στους πολίτες πως δεν έχει απολύτως κανένα νόημα να βγάζουν τις μέδουσες στη στεριά τονίζοντας πως αυτό «δημιουργεί περισσότερα προβλήματα από τα ίσως 5 λεπτά που θα καταφέρουν να κερδίσουν για κολύμπι» ενώ παράλληλα παραθέτει πέντε βασικούς λόγους για τους οποίους δεν πρέπει να το κάνουν:

Οι μέδουσες Cotylorhiza tuberculata, δημιουργούν καταφύγιο για νεαρά ψάρια ανάμεσα στα πλοκάμια τους και στην καμπάνα τους.
Σε έξαρση μεδουσών όπως της Pelagia noctiluca, πέρα του ανήθικου θέματος να σκοτώνονται χωρίς λόγω χιλιάδες μέδουσες, δεν υπάρχει κανένα απολύτως νόημα.
Ακόμα και 1.000 να βγάζατε σε μια παραλία υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες ή και εκατομμύρια άλλες μέδουσες σε πολύ κοντινή απόσταση, που ακόμη και ένα σκάφος να περνούσε με τον κυματισμό θα μπορούσε κάποιες να τις φέρει στην παραλία προς τους λουόμενους.

Όταν πάτε να βγάλετε τις μέδουσες, τα κνιδοκύτταρα μπορούν να σπάσουν και να παραμείνουν στην θάλασσα.
Τα κνιδοκύτταρα (δείτε εικόνα παρακάτω) είναι τα περιμετρικά διαφανή πλοκάμια τα οποία περιέχουν τις νηματοκύστες. Αυτά τα πλοκάμια σπάνε πολύ εύκολα και είναι αδύνατον κάποιος να δει τι τον τσίμπησε.
Picture

Στην άμμο που κάποιοι τις θάβουν, έτσι και κάποιος τις πατήσει εκτός από το ότι θα δημιουργήσει οίδημα στο πόδι, αυτοί οι άνθρωποι μπορεί να μην μπορούν καν να φορέσουν παπούτσι ή παντόφλα για εβδομάδες, και ευαίσθητα άτομα να καταλήξουν στο νοσοκομείο.

Αυτό μπορεί να προκαλέσει και την απώλεια εργασίας για κάποια άτομα που δεν θα μπορούν να περπατήσουν για να δουλέψουν και να πρέπει να μείνουν σπίτι. Όπως και κάποιοι άνθρωποι ίσως να κάνουν μηνύσεις σε λουόμενους (που τις βγάζουν και τις θάβουν) λόγω του ότι χάνουν χρήματα που δεν θα μπορούν να δουλέψουν για καιρό.

Ο σημαντικός ρόλος τους στο οικοσύστημα.

Όσο και να μην μας αρέσουν οι μέδουσες ή να βρίσκουμε εκνευριστικό το τσίμπημα τους, οι μέδουσες παίζουν και αυτές ένα μεγάλο ρόλο στο οικοσύστημα, και αυτό είναι η τροφική αλυσίδα.

Οι μέδουσες τρέφονται με ζωοπλαγκτόν (χιλιάδες μικροσκοπικά διαφορετικά πλαγκτονικά είδη – συμπεριλαμβανομένου και διάφορα είδη μεδουσών), το ζωοπλαγκτόν τρέφεται με φυτοπλαγκτόν. Αλλά παραμένουν γλυκός μεζές για τις θαλάσσιες χελώνες (όπου μπορούν να φάνε εκατοντάδες) και κάποια είδη ψαριών (π.χ. Ρέγγα, τόνος, κ.α.).

Αφαιρώντας ή και μειώνοντας ένα είδος φέρνεις σε κίνδυνο και άλλα είδη που εξαρτώνται από αυτό το είδος.

Αυτό σημαίνει πως και μικρά ψάρια που βρίσκουν προστασία στα πλοκάμια των Μεδουσών επειδή έχουν ανοσία στην τοξίνη των μεδουσών προστατεύονται από άλλους θηρευτές μέχρι να μεγαλώσουν ή κάποια είδη και σχεδόν σε όλη τους την ζωή ζουν γύρω από τις μέδουσες.

Κάποια είδη ψαριών αλλά και θαλάσσιων χελωνών η διατροφής τους είναι σημαντικό μέρος της ζωής των Μεδουσών. π.χ. η διατροφή της Ρέγγας μπορεί να αποτελεί και το 20% σε μέδουσες. Και αυτό είναι ένα μεγάλο σημαντικό ποσοστό διότι σε συγκεκριμένα μέρη η επιβίωση της Ρέγγας μπορεί να εξαρτάται μόνο αν έχει Μέδουσες σε εκείνη την περιοχή αν δεν υπάρχει κάποιο άλλο είδος από αυτά που τρώνε. Στην Μεσόγειο συναντάμε Ρέγγα μόνο κοντά στο Γιβραλτάρ.

Η μείωση μεδουσών όμως μπορεί να προκαλέσει ένα ακόμη πρόβλημα. Και αυτό είναι η αύξηση του πλαγκτόν.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Έφυγε από τη ζωή η δημοσιογράφος Νάντια Χριστολουκά

E-Daily 2.TopNews 09.06.2026
Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ αποχαιρετά την εκλεκτή συνάδελφο

Σοκ: Ποια είναι η 37χρονη γυναίκα που έπεισε μια οικογένεια ότι ήταν 12χρονη για να την υιοθετήσουν

E-Daily 2.TopNews 09.06.2026
Η 37χρονη Αμάντα Μαρία Σόουζα ντε Ολιβέιρα έζησε 14 μήνες ως «θετή κόρη» σε οικογένεια στο Ζοϊνβίλ της Βραζιλίας πριν αποκαλυφθεί η απάτη.

Απόστρατος αξιωματικός της ΕΛΑΣ έκοψε το νερό στην πρώην γυναίκα του – Συνελήφθη για απειλές

E-Daily 2.TopNews 09.06.2026
Στο σπίτι του συνταξιούχου αστυνομικού, βρέθηκε και κατασχέθηκε ένα όπλο, όπως και μεγάλος αριθμός φυσιγγίων που διατηρούσε παράνομα

Νέα απόφαση Πιτσιλή: Ποιες επιχειρήσεις κινδυνεύουν με «λουκέτο» και για πόσο

E-Daily 2.TopNews 09.06.2026
Αυστηρότερο πλαίσιο κυρώσεων για φορολογικές παραβάσεις, «πειραγμένες» ταμειακές μηχανές και βία κατά ελεγκτών της ΑΑΔΕ.

NBA Finals: Επεισόδια στη Νέα Υόρκη, συγκρούσεις μεταξύ οπαδών των Νικς

E-Daily 2.TopNews 09.06.2026
Ένταση στους δρόμους της Νέας Υόρκης κατά τη διάρκεια του Game 3 των NBA Finals, με φίλους των Νικς να εμπλέκονται σε σοβαρά επεισόδια.

Τραγωδία στην Καστοριά: Νεκρός 16χρονος μετά από τροχαίο με αρκούδα

E-Daily 2.TopNews 09.06.2026
Ο ανήλικος επέβαινε σε όχημα μαζί με 4 ακόμη άτομα το οποίο συγκρούστηκε με αρκούδα

Χανιά: Ανδρας παρενόχλησε σeξουαλικά ανήλικους – Πρότεινε να τους πληρώσει για να πάνε μαζί του

E-Daily 2.TopNews 09.06.2026
Ο φερόμενος ως δράστης συνελήφθη στο Ενετικό Λιμάνι των Χανίων

Τι επιδιώκουν οι Τούρκοι «προστατεύοντας» το πεδίο της Μάχης στον Γρανικό ποταμό, όπου ο Μέγας Αλέξανδρος νίκησε τους Πέρσες

E-Daily 2.TopNews 09.06.2026
Ερωτήματα για το ενδιαφέρον της Αγκυρας, αφού κατά την εποχή που διεξήχθη η σύγκρουση, το τουρκικό έθνος δεν είχε ακόμη εμφανιστεί στην ιστορική σκηνή

Ρόδος: Για ασήμαντη αφορμή η δολοφονία του 63χρονου – Τον κάρφωσε στην καρωτίδα με το μαχαίρι

E-Daily 2.TopNews 09.06.2026
Νεκρός 63χρονος από μαχαιριά στην καρωτίδα ύστερα από καβγά με τον φίλο που τον φιλοξενούσε

Σλούκας προς τους οπαδούς του Ολυμπιακού στο ΣΕΦ: Έδειξε το «7» και έκανε κίνηση με κιάλια, δείτε βίντεο

E-Daily 3.Left 09.06.2026
Ο αρχηγός του Παναθηναϊκού προκάλεσε την αντίδραση των φιλάθλων των «ερυθρόλευκων» λίγο πριν από το τέλος του τρίτου τελικού

Οικογενειακή τραγωδία στο Λονδίνο: Μητέρα, πατέρας και ο 9χρονος γιος τους βούτηξαν στο κενό από τον 36ο όροφο ουρανοξύστη

E-Daily 2.TopNews 09.06.2026
Ο 47χρονος Ρακές Πάι, η 46χρονη σύζυγός του Αντίτι Παραλκάρ και ο γιος τους Σιντ έπεσαν από ύψος 120 μέτρων στον 45όροφο ουρανοξύστη Highpoint

Αμερικανικό ελικόπτερο Apache κατέπεσε κοντά στα Στενά του Ορμούζ

Κόσμος 09.06.2026
Παραμένει άγνωστο αν το ελικόπτερο δέχθηκε πυρά ή παρουσίασε μηχανική βλάβη